Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Käytetty Gaggia Selecta Deluxe  (Luettu 13111 kertaa)

timppala

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« : Syyskuu 18, 2007, 15:09:00 ip »

Aloitin juuri (muu perhe innokkaasti mukana) espressoharrastuksen hankkimalla tuon Gaggia Selecta keittimen. Hommasin käytettynä firman nettikirpputorilta ja ollaan nyt viikon verran sen kanssa opeteltu.
kaupan mukana tuli 5kpl paksuja espressokuppeja lautasineen. Maksoin kaikesta 115?.

Ennen hankintaa yritin tutkia sen laatua ja luulen saaneeni suht laadukkaan keittimen kohtuuhintaan. :roll:
Kommentoikaa vapaasti tuota hankintaani.

Olen huomannut, että espresson puserruksen jälkeen jos jättää kupin suodattimen alle ja käynnistää höyrytyksen lämmityksen, niin suodattimesta liruu vielä kahvia jonkin verran kuppiin. Onko tämä oire jostain viasta vai ominaisuus?
Tämä lirunut kahvi on kitkerää ilmeisesti siksi kun höyrytyksen lämmitys polttaa kahvin, josta kait se maku johtuu...?
Mutta se liruminen ihmetyttää.

Aloittelijan onnella ensimmäiset cappucino kupit on todella hyvän makuisia, mutta eri vaihtoehtoja kokeiltuani olen saanut myös kitkerää cappucinoa aikaan.

Kirjattu

timppala

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #1 : Syyskuu 19, 2007, 12:05:06 ip »

Aika hiljaista näyttää olevan ainakin tämän topicin kohdalla...
joko keittimet eivät ole kovin tuttuja tai sitten ostamani keitin on...AIVAN PASKA...eikä kukaan kehtaa kertoa sitä minulle .... :lol:  :lol:
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #2 : Syyskuu 19, 2007, 12:58:39 ip »

Lainaus käyttäjältä: timppala

Aika hiljaista näyttää olevan ainakin tämän topicin kohdalla...


Tuota, ei tämä foorumi ihan muutaman tunnin vasteajalla kysymyksiin vastaa... :)

Lainaus käyttäjältä: timppala

Ennen hankintaa yritin tutkia sen laatua ja luulen saaneeni suht laadukkaan keittimen kohtuuhintaan. Kommentoikaa vapaasti tuota hankintaani.


Ko. laite on ilmeisesti "Gaggia Coffee Deluxe in a Classic look-alike casing". Eli Gaggian lähtötason malli, järeämmässä kotelossa. Se on siis yksiboilerinen keitin, ja siinä ei ole 3-tieventtiiliä. Sitä en tiedä onko siinä ylipaineventtiiliä, vähän epäilen että ei?

Noita on myyty ilmeisesti alkaen 200 eurolla uutena, joten kauppasi vaikuttaa ihan... no, normaalilta. Mikään huippulöydös se ei ole, koska ainakin ulkomaisista kaupoista voi tuolla hinnalla onnistua nappaamaan todella laadukkaankin keittimen asiaa ymmärtämättömältä myyjältä. Mutta ei ollenkaan huono hankinta tuohon hintaan!

Jos hankit asiallisen myllyn ja syötät laitteille laadukkaita papuja, niin ulos pitäisi harjoituksen jälkeen tulla erittäin kauniita shotteja. Jos siinä ei ole ylipaineventtiiliä niin voivat olla hieman teräviä, mutta hyviä joka tapauksessa.

Lainaus käyttäjältä: timppala

Olen huomannut, että espresson puserruksen jälkeen jos jättää kupin suodattimen alle ja käynnistää höyrytyksen lämmityksen, niin suodattimesta liruu vielä kahvia jonkin verran kuppiin. Onko tämä oire jostain viasta vai ominaisuus?


Se johtuu siitä, että kahvaan jää painetta. Siellähän on siis 10 barin luokkaa oleva paine uuton aikana, ja kun pumpun sammuttaa niin uuttopään ja kahvikakun väliin jää paineenalaista vettä, joka hiljalleen valuu kakun läpi. Myös jos kahvan nappaa varomatta pois, voi saada kuumaa vettä ja kahvimöhnää silmilleen. Jos koneessa olisi 3-tieventtiili, niin vesi laskettaisiin uuton päätteeksi pois erillistä poistoputkea pitkin.

Se maistuu kitkerälle lähinnä siksi että vesi on lillunut möhnien seassa ihan liian kauan ja purut ovat muutenkin jo antaneet kaiken hyvän sisällön pois, jäljelle jää lähinnä tuhkakuppia muistuttavia aromeja. Tästä syystä muutenkin kannattaa espressot katkaista ajoissa, ne loppulirut kun helposti ovat aika pahaa tavaraa.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

timppala

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #3 : Syyskuu 19, 2007, 13:45:19 ip »

Juuh, kiitoksia vastauksesta. Ei tässä tarkoitus ole ihan kaikkea asiaankuuluvaa sälää hankkia, vaan tuottaa suht.koht. mukavan makuista kahvia ylipäänsä.
- Elikkä olen toistaiseksi ihan tyytyväinen hankintaani.
Kirjattu

tampio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Käytetty Gaggia 74886
« Vastaus #4 : Joulukuu 09, 2008, 19:01:58 ip »

Pahoittelen malttamattomuuteni tiedonhankinnassa ja urveluuteni tässä taiteen lajissa.

Menin ja ostin "muutaman kerran" käytetyn Gaggia 74886 -härvelin.
http://www.amazon.co.uk/gp/product/images/B00008BQZ8/ref=dp_image_0/276-6809308-0647066?ie=UTF8&n=11052681&s=kitchen
Muutaman kymmenen kupillisen jälkeen en vieläkään osaa arvata miksi joskus kahvista tulee aivan ihanan makuista ja seuraavalla kerralla lavuaariin heitettävää tervaa. Samat aineet ovat käytössä. Ostin Stockan Roberts coffeesta pussillisen papuja, jotka he jauhoivat arvioimalleen karkeudelle.

Kysymykseni tulee tässä:
Mikä tai mitkä seikat vaikuttavat eniten kahvinautinnon onnistumiseen?
Onko ilman myllyä mahdollista elää tuon härvelin kanssa?

Tänään ärsyynnyin siihen ja sen tippuvaan luonteeseen kahvin valutuksen lopuksi, että nappasin kahvan irti heti valutusnapin katkaisuasentoon väännön jälkeen. SE hermostui. Koko keittiö täyttyi höyrystä ja laite sen kuin puski höyryä.
Kostin irroittamalla töpselin seinästä ja johan hiljeni.

Koskaan ei tunnu tietävän etukäteen onko edessä kahvinautinto vai täyttä tuskaa oleva todellinen taisteku ko. keittimen kanssa. Onko härvelini jotenkin kajahtanut vai miten on mahdollista, että teen jotain totaalisesti eri tavalla eri kerroilla?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Käytetty Gaggia 74886
« Vastaus #5 : Joulukuu 09, 2008, 20:18:04 ip »

Kysymykseni tulee tässä:
Mikä tai mitkä seikat vaikuttavat eniten kahvinautinnon onnistumiseen?
Onko ilman myllyä mahdollista elää tuon härvelin kanssa?

Jos lähdetään oletuksesta, että keitin toimii suhteellisen OK, niin vastaus on helppo:

1) Pavut  2) Mylly.

Huonoista, vanhoista, kuivuneista ja härskiintyneistä pavuista ei saa koskaan hyvää - ei edes hyvällä myllyllä.
Kun pavut ovat OK, niin sitten ratkaisee mylly. Oikealla karkeudella oleva jauhatus, sekä tottakai sekin "miten" mylly on kahvin jauhanut. Mutta kuvaamassasi tilanteessa ihan halpismyllylläkin pitäisi saada hyvää kahvia aikaiseksi.

Ai-niin, se toinen kysymyksesi: Pärjääkö ilman myllyä? Ei pärjää.

Jos koneessasi on ns. painekahvat (en tiedä), niin silloin voit käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia. Muuten et. Painekahvan tunnistat kahvisihdin ja -kahvan pohjasta. Jos jossain välissä on levy, jossa on pieni reikä, minkä läpi kahvi työnnetään "väkisin", kyseessä on painekahva.
Kirjattu

tampio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #6 : Joulukuu 09, 2008, 21:18:10 ip »

Kiitokset pikaisesta vastauksesta!
Tavallaan tiesin, että olisi pitänyt odottaa jonkin aikaa ennen kahvan irroitusta, mutta kunhan kokeilin. Olisin halunnut sen pois tieltä, jos vaikka sihdissä olisi ollut vettä, joka tiputtaa alustalle tai alla maidon vaahdotusta odottavalle kahvikupille; latte-ihmisiä ollaan.

Jotenkin pelottaa alkaa tuohon papujen jauhatussuohon. Robert'silla myyjä tenttaa niin tarkasti keitinmallit ja makutottumukset, että on helppo olla jonkun muun tehdessä päätökset jauhatuskarkeudesta.

Ongelma minulla on ollut se, etten kykene saamaan tasalaatuista kahvia aikaiseksi. Pitää jatkaa harjoituksia. ;)
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #7 : Joulukuu 09, 2008, 21:41:47 ip »

Aina sama kysymys ja aina sama vastaus... Aika tylsää?
Ei siinä kahvin jauhamisessa mitään eksoottista tai pelottavaa ole. Hanki mylly!
Viisi minuuttia sitten meni omat keitot piloille, kun olin jättänyt myllyn (Rocky) asetukselle 6. Kahvit solahti läpi alle 10 sekunnin. Huomasin virheen samoin tein ja kiristin myllyn nykyiselle kahville passeliksi (4) ja heti muuttui ääni kellossa. Kahvi onnistui ihan nappiin.
Tuo erehdys syntyi siitä, että jauhoin Lidlin (huonoja) 8) papuja työmaalleni joutuneiseen Pavoniin. (sillä saa "kahvia" miltei mistä vain) ja mylly oli jäänyt tuon 2 pykälää liian isolle...
Ihmettelen kovasti, jos mikään kauppias ikinä saisi minkään kahvin jauhatuksen osumaan kohdilleen. Joskus voi tietysti käydä hyvä tuuri, mutta kun jokainen papu ja paahto tuppaa olemaan erilainen, niin ei siitä mitään voi tulla, vaikka olisi kummonen asiantuntija.
Toisekseen jauhettu kahvi ei kauaa säily kunnollisena. Itse olen jauhanut työmaan Pavoniin noin kolmen päivän satsin, mutta kuten sanottu, se ei ole kovin kronkeli minkään asian kanssa. Aina saadaan "kahvia".
Himassa on Silvian kanssa jo paljon krantumpi meininki, ja tulos paranee sitä mukaa, minkä tarkempaan touhuilee.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tampio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Käytetty Gaggia 74886
« Vastaus #8 : Joulukuu 10, 2008, 07:44:01 ap »

Ookeei, ei tässä taida olla muuta vaihtoehtoa kuin alkaa kirjoittamaan kirjettä joulupukille.
Lähden surffaamaan edullisia myllyjä käsitteleviä keskusteluja.

Ihan mielenkiinnosta tiedustelen Tinurilta mikä ihmeen Pavonin kone teillä siellä töissä on?  :)
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #9 : Joulukuu 10, 2008, 08:59:06 ap »

Juu, Keittelyharrasteluni otti uutta vauhtia vasta kuluvan vuoden keväällä. Tuolloin aloitin baristatekniikka-osiossa säikeen "Parempaa kahvia Delonghilla"
Sieltä voit katsella, minkälaista tuskaa se liikkeellelähtö minulla oli...
Siinä Delonghia tuunatessa joutui käsiini juuri tuo Pavoni ECN.
Se on muovikuorinen rumahko boilerillinen pinekahvakeitin. Olen tutkinut aparaattia ja tuo painekahva on purettavissa poiskin. En kuitenkaan pura sitä, sillä siitä saa sen edun, että kahvi "onnistuu" aina. Riittää, kun kahvassa on jokseenkin hienoksi jauhettua kahvia, tamppausta ei tarvita oikeastaan, eikä pumppu jaksakaan puskea kahvia läpi, jos kovin tamppaa.
Tuolla "romulla" siis voin keitellä duunissa sellaisetkin kahvit, josta Silvia kaikki maut irrottaessaan tekee  huonoa kahvia...
Näin siis tuon Pavonin "huonot" ominaisuudet palvelevat minun käyttötarkoitustani ihan hyvin. Ensin meinasin hävittää mokoman rakkineen, mutta se pelittää nykyisessä käytössä ihan kelvollisesti.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tampio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Käytetty Gaggia -ohi aiheen
« Vastaus #10 : Joulukuu 10, 2008, 18:03:29 ip »

Totean vielä, että pelottaa senkin takia myllyn hankkiminen, kun ei voi olla varma mihin suohon sillä itseni vien. Tuossa toisessa ketjussa jätkät paahtaa kahvia popcorn-koneilla!? :o  Tapana kun on hurahtaa kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen hirmu helposti.

Kiitokset vastauksista aiempiin kysymyksiini!
Kirjattu

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Käytetty Gaggia Selecta Deluxe
« Vastaus #11 : Joulukuu 10, 2008, 23:01:09 ip »

Hei Tampio,

popparilla paahtaen saa uusia ystäviä - ainakin näin kantakaupungin alueella kun parvekkeen alla kulkee suht vilkkaasti liikennöity katu.
Morjestaa vaan kaikille ketkä tuijottaa kun jäähdyttelee papuja kaatelemalla niitä siivilästä toiseen. No hard feelings. Mylly kehiin vaan. (Ja poppari, selvästi olet jo menettämässä pikkusormeasi. Anna mennä koko raaja.) 
Kirjattu
Silvia PID + Rocky