Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän  (Luettu 18330 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #15 : Joulukuu 04, 2008, 15:20:16 ip »

Ikävä kyllä suomessa joutuu pohtimaan tälläisiä asioita, vaikkapa Italiassa näitä olisi aivan turha miettiä kun laadukkaita kahviloita on lähes joka kadun kulmassa...

Hyvä oivallus, tästähän se usein johtuu. Tosin on meitäkin, jotka eivät pidä italialaisesta kahvista. Sama koneen valintaongelma olisi sielläkin edessä...
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #16 : Joulukuu 04, 2008, 17:22:11 ip »

Mitä? Kuulostaapa vaikealta. Olen ymmärtänyt, että veden lämmitys toisesta napista ja kahvin suodatus toisesta napista riittää? Näin ymmärtääkseni Giadassa. Olenko väärässä? Pitääkö Silviassa tosiaan surffailla noin paljon?

Ja missä niitä pääsi näkemään ja mikä on hyvä materiaali sille boilerille?

Tässä on erinomainen video Silvialla tehtävästä espressosta.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

lasy

  • Vieras
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #17 : Joulukuu 04, 2008, 17:50:13 ip »

Joskus jostain koneesta ilmestyy "uusi, parannettu" malli. Silloin esimerkiksi messinkinen boileri on korvattu rosterisella. Osa puristeista pitää tätä huononnuksena, en tiedä miksi.

Messingin lämmönjohtavuus on 120 W/(m*K), ruostumattoman teräksen 15 W/(m*K). Ero on nähdäkseni huomattava. RST:n ominailämpökapasiteetti on aavistuksen parempi, mutta messinki on tiheämpää. Teräs on huomattavasti lujempaa, joten veikkaisin messinkiboilerin (jonka siis kestettävä painetta) painavammaksi. Tällöin teräsboilerin ominaislämpö tuskin on merkittävästi, jos lainkaan, suurempi.

Tämä kaikki on tietysti vain akateemista pohdintaa. Pitäsi kokeilla samaa keitintä kahdella eri boilerilla, tietysti vakioiduissa olosuhteissa (ilmanpaine ja -kosteus, lämpötila, kuun ja tähtien asento jne.) riittävän monella toistolla. Uutokset pitäsi sitten tutkia massaspektrometrillä ja kaksoissokkotesteillä  ;D
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #18 : Joulukuu 04, 2008, 20:50:04 ip »

Kaverilla oli isomac super giada. nykyisin hänellä on isomac zaffiro. Giadalla tuli erinomainen shotti aina joskus harvoin. Zaffirolla tulee epäonnistunut shotti joskus harvoin. Foorumit ovat täynnä minun aiempia kommenteja kaverin isomac zaffirosta. Itse hankkisin moisen, jos se ei olisi oleellisesti hinnakkaampi kuin silvia + pid. Silvia on ruma laatikko, kun Zaffiro näyttää jo kunnon espressomasiinalta. E-61 gruppo tekee ihmeitä.

Isomac giadassa ei ole kolmitie-venttiiliä -> grupon kunnollinen puhdistus on hankalaa. Kaveri väitti aikoinaan, että hänelle oli sanottu ettei gruppoa saa avata. Sielä on kuulema joku jousi...
Giadassa on myös "normaalista" poikkeava grupon halkaisija. Yleisin taitaa olla 58mm, giadassa vähemmän -> tamppereita, kahvoja, muuta sälää on vähemmän tarjolla.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #19 : Joulukuu 04, 2008, 21:08:43 ip »

Mitä? Kuulostaapa vaikealta. Olen ymmärtänyt, että veden lämmitys toisesta napista ja kahvin suodatus toisesta napista riittää? Näin ymmärtääkseni Giadassa. Olenko väärässä? Pitääkö Silviassa tosiaan surffailla noin paljon?

Ei, Silvian käyttäjiä on vaan paljon ja näkemyserot herättävät enemmän keskustelua kuin harvinaisemmilla malleilla. Siksi Silviasta tulee sellainen kuva, että sillä olisi vaikea saada hyvä shotti. Ei se ole vaikeampi kuin mikään muukaan yksiboilerikeitin. Hyvää kahvia saa, kun valuttaa vettä oikein jauhettujen purujen läpi. Mutta vielä pikkuisen parempaa saa, jos valuttamisen aloittaa 40 sekuntia termostaatin kytkemisen jälkeen. Sitten joillain homma menee jo melkein noitarituaalien puolelle, mutta semmoinen ei ole hyvän kahvin tekemiseksi tarpeen.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #20 : Joulukuu 04, 2008, 21:17:44 ip »

Sitten joillain homma menee jo melkein noitarituaalien puolelle, mutta semmoinen ei ole hyvän kahvin tekemiseksi tarpeen.

Loistavasti sanottu  ;D. Ja siltä se tosiaan välillä tuntuu...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #21 : Joulukuu 04, 2008, 23:29:37 ip »

Taidanpa jälleen kehuskella i-miniä  8)

Pieni, tukeva, sisäsiisti, hyvää jälkeä tekevä, EDULLINEN, kartioteräinen. Ei mainittavaa staattisuus ongelmaa (pysyy ympäristö siistinä), hieman liian kevyt (tekee mieli tukea toisella kädellä, kun tökkii kahvalla start-nappulaa), ei mikään paha "paakuttaja", tekee tasakoosteista purua, ehkä hieman äänekäs (vanha braun kyllä pahempi), oikein hienolla jauhatuksella joutuu taputtelemaan tuloaukosta puruja pois (tämäkin riippuu paljolti pavuista).

Eli, uskallan suositella i-miniä ihan vakavampaakin käyttöön. Tuohon 150-200 euron haarukkaan ei mielestäni kovin montaa vastaavan tasoista laitetta mahdu. Toisaalta, jos parempaa haluaa, joutuu i-minin hintaan laittamaan jo 200-300 euroa lisää. Tämä on siis vain oma mielipiteeni, mutta mielestäni lähtöporras hyvälle myllylle on juuri i-mini ja seuraava järkevä taso on sitten Mazzer SJ/Macap M7/Anfim Super Caimano -tms.

Esim. Rocky on ilmeisen hyvä mylly, mutta maksaa jo 50% enemmän kuin i-mini. En usko jauhatuksen olevan laadullisesti parempaa tai edes nopeampaa kuin i-minissäkään. Tietysti portaallinen säätö voi sopia paremmin sellaisille, jotka tarvitsevat usein erilaisia karkeuksia (espresso/presso/suodin). Itse hyppäisin tuon 300 euron portaan ylitse ja satsaisin esim. noihin aiemmin mainittuihin värkkeihin.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Auttakaa aloittelijaa, jälleen kerran, kiitän
« Vastaus #22 : Joulukuu 10, 2008, 12:34:52 ip »

Mihinköhän tuo ero Silvian ja Expobar Pulserin välillä voisi perustua (jos sellainen on)? Minä en ainakaan keksi muuta syytä kuin E-61, eli esiuutto ja/tai leveämpi sihti. Ja Pulserissa on varmaan vähän tasaisempi lämpö.

Näiden viestien perusteella Schulman epäilee eron johtuvan siitä miten vesi tuodaan kakulle ja kuinka paljon vettä uutettaessa käytetään. Hän siis sulkee esiuuton pois sillä perusteella että koneissa joissa on mahdollista tuota säätää, saa aikaan ihan yhtä hyviä shotteja riippumatta siitä käyttääkö vaiko eikö käytä esiuuttoa (kun on siis vain huolellinen valmistuksessa) ja jos ymmärsin noita viestejä oikein, niin myös lämpötilan tasaisuuden ja toistettavuuden merkitystä tässä yhteydessä epäillään kanssa (siis niin että se ei olisi suurin erojen syy).

Huomatkaa että noissa viesteissä Silvia asetetaan kyllä selvästi muiden vastaavien kotikoneiden (Gaggiat, tms.) edelle - tuomio on vain siis se että ei pärjää edulliselle E61 koneelle (jotka toki ovat sitten Silviaa kalliimpia).
Kirjattu