Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Terveiset Italiasta  (Luettu 102051 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #195 : Toukokuu 26, 2016, 21:00:48 ip »

Italiassa juusto on edullista, mutta haarukkaa toki on, jotain pecorinoakin saa ainakin väliltä 7-90e/kg
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #196 : Toukokuu 26, 2016, 21:02:11 ip »

Taitaa olla tarjolla satoja sinihomejuustoja, niin uskallan väittää, että kyllä siellä joukossa jokin "tökkii" myös vk+pm nimimerkin vaativaa makuaistia auraa enemmän

Aivan varmasti. Kyllä auraa syö, mutta henkilökohtaisesti sijotain sen maultaan jonnekkin keskikastin alle. Ja se toki voi olla aidostikkin makuasia.

Eikä mun makuaisti silleen oo vaativa, että kyllä auraakin syön. Lämpölevyllä seisonutta väärin uutettua juhla-mokkaa taas en.

Lainaus
Viime Ranskan kierroksella ostimme paikallisia juustoja torilta ja ei ne hinnaltaan mitenkään edullisia olleet...maultaan toki hyviä👍

Eivät missään nimessä. Makuja voi toki vertailla absoluuttisesti ja hinta/laatusuhteella.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #197 : Toukokuu 26, 2016, 21:03:46 ip »

Italiassa juusto on edullista, mutta haarukkaa toki on, jotain pecorinoakin saa ainakin väliltä 7-90e/kg

Joo siis onhan se juustokulttuuri makukirjoltaan laajempi kuin suomessa. Hinta ei aina takaa laatua ja edullisissakin on ihan hyviä. Riippuu vähän funktiostakin tietysti.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

pathumwan

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #198 : Toukokuu 26, 2016, 21:09:19 ip »

Kumpi latte? Amerikkalainen vai Italialainen?

Kuitti sanoo vain, että banco  ;D Tarkennetaan että caffè e latte se oli, ei lasi maitoa eikä tahrattu maito. Cappuccinon kohdalla saattaa kuitissa lukea päivästä riippuen banco, caffetteria tai cappuccino.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #199 : Toukokuu 27, 2016, 00:11:31 ap »

Ei se Aura-juusto kyllä ihan pärjää parhaimmille kilpakumppaneilleen. Ei sinne päinkään. Muistaakseni Valion juustomestari joskus kun oltiin samalla työkeikalla, kuvaili sitä roquefort-tyyppiseksi sinihomeeksi. No, en ole mitenkään erityisen suuri roquefort-fani (ennemmin sinihomeista putoaa oikein kypsytetty Saint-Agur/Gorgonzola Dolce), mutta Roqueforteihin verrattuna makumaailma jää auttamattoman kepeäksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #200 : Toukokuu 27, 2016, 19:24:13 ip »

Ei se Aura-juusto kyllä ihan pärjää parhaimmille kilpakumppaneilleen.

Puhtaasti makuasia. Minusta Aura -juusto on universumin paras sinihomejuusto. Siis tähän mennessä maistamistani. Tämäkin on puhtaasti makuasia.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #201 : Toukokuu 27, 2016, 20:50:37 ip »

Ah, unohtui vielä että sauna! Saunaa oli ikävä. Mä en tykkää suihkusta, siinä hommassa on aina vilu ;-.)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #202 : Toukokuu 28, 2016, 01:43:11 ap »

Tämäkin on puhtaasti makuasia.

No ei tietenkään ole. Makua voi ja on syytäkin harjoittaa (ja itsekin voisin harjuutella niiden aitojen luolakypsytettyjen roguefortien kanssa). Juustojen kanssa liikutaan kuitenkin vielä aika snadeissa makukomponenttimäärissä kahviin verrattuna.
Vaikka olen useasti aiemmin todennut, että makuasiat ovat makuasioita, niin rajansa kaikella!  ;)

Saunasta olen kyllä täysin samaa mieltä Oskun kanssa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #203 : Toukokuu 28, 2016, 09:28:28 ap »

No ei tietenkään ole.

Saat olla toki mitä mieltä haluat tuosta asiasta.

Vaikka hieman liioittelin tarkoituksellisesti( ei aura ole mielestäni edes maailman parasta), kyse on kuitenkin makuasiasta. Miksi pitäisi erityisesti "harjoittaa" makuaistia pitääkseen jostakin juustosta enemmän? Tiedän, että moni on oppinut jopa tykkäämään aluksi inhomiaan ruokia, kun on riittävän kauan "harjoitellut", mutta...eihän se ole sama asia kuin spontaani maistelu, jota suurin osa tavallisista ihmisistä tekee päivittäin. Todelliset harrastajat/ammattilaiset ovat jo eri asia.

Olen myös huomannut, että juustojen makuelämykset ovat hyvin erilaisia eri päivinä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #204 : Toukokuu 28, 2016, 11:08:47 ap »

Alkaa mennä vähän off-topiciksi.
Mutta kaikkeen kirjoitettuun ei kannata suhtautua liian vakavasti.

Kyllä minun mielestäni maistamista kannattaa hajoitella. Se miten ja miksi se toteutetaan onkin jo ihan toisen keskustelun aihe. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #205 : Toukokuu 28, 2016, 11:18:31 ap »

Subjektiivisuus keskustelu leimaantui taas.

Maku on viimekädessä täysin subjektiivinen asia. Se mitä kukin yksilö lopulta mausta kokee on viimeinen mittari kaikelle hänen näkökulmastaan. Jos hän kehittää makuaistiaan, kuten Jari ilmaisi, niin hänen kokemuksensa muuttuvat, mutta edelleen sama subjektiivisuus pysyy.

Jatkuvasti laatukahveja cuppaavien ihmisten kokemukset kahvien mausta ovat erilaisia kuin satunnaisen pertin, joka juo satunnaisesti liptonin teetä tai viisi kertaa päivssä yliuutettua juhlamokkaa. Ammatticuppaaja voi toki pitää omaa makuaistiaan parempana ja voi sen todentaa erottamalla sokkona ne kaikki kahvimaut toisistaan, kun pertti taas ei. Näkökulma on silti väärä. Ammatticuppaajan makuaisti on todetusti tarkempi kuin pertillä, mutta se ei ole parempi siinä mielessä kuin pertti (tai nimimerkki vemuli) ajattelee. Kysymys "Onko joku kahvi hyvää" on puhtaasti subjektiivinen makuasia.

Subjektiivinen makuasia ei kuitenkaan kerro kaikkea. Käytännössä emme kuitenkaan ole niin "yksilöllisiä lumihiutaleita", vaan oikeasti kuulumme kaikki samaan ihmislajiin ja monet meistä vieläpä samaan kultuuriympäristöön. Jos laitetaan se lämpölevyllä seisonut yliuutettu juhlamokka ja joku pehmeä blendi hyvin uutettua tuorepapua, niin sokkotestistä väittäsin, että Helsingin keskustassa tai Tokion slummeissa se juhla-mokka häviäisi rajuin prosentein. Tämä on toki vain tilastollista katsantoa ja sillä ei mitään merkitystä sille vaikkapa mahdolliselle yhdelle prosentille joka tykkää siitä lämpö-levy-mokasta.


Mutta kaikkeen kirjoitettuun ei kannata suhtautua liian vakavasti.

Yleisesti samaa mieltä, mutta minusta tämä on erittäin vakavasti otettava filosfisen keskustelun aihe. Aihe jonka usemmat ihmiset ymmärtävät tavalla tai toisella vähän väärin, koska käsitteitä sekoitetaan keskenään ja puhutaan vääristä asioista tarkoittaen eri asiaa.

Lainaus
Kyllä minun mielestäni maistamista kannattaa hajoitella.

Joo no itse harjoitan sitä sen verran kun se on kivaa. Muusta syystä sen harjoittamista en lähtisi oikopältä suosittelemaan kuin ammatissaan sitä taitoa tarvitseville.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 28, 2016, 11:24:21 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #206 : Toukokuu 28, 2016, 13:15:26 ip »

Maku on viimekädessä täysin subjektiivinen asia.

Universaali fakta  8)
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #207 : Toukokuu 29, 2016, 10:20:37 ap »

Kyllä minun mielestäni maistamista kannattaa hajoitella. Se miten ja miksi se toteutetaan onkin jo ihan toisen keskustelun aihe. ;)
Itse aloitin  Kaffa Roasteryn Espressolla, jossa 70% robustaa. Sen lisäksi paskastimessa:
-Fazenda Rainha (Kaffe Obscura)
-Monsoon Malabar (Pirkanmaan kahvipaahtimo)
-Loisto (Pirkanmaan kahvipaahtimo)

Maku muuttuu ja kehittyy, mutta ilman toisten kahviharrastajien avustusta tie on todennäköisesti kivikkoisempi.
PS Kaffa Rosteryä löytyy pakastimesta 3x250g. Mitä niille tehdään (sekoitetaan?)

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #208 : Toukokuu 29, 2016, 11:32:44 ap »


PS Kaffa Rosteryä löytyy pakastimesta 3x250g. Mitä niille tehdään (sekoitetaan?)

Eihän noista tummapaahto robustoista oikein saa muuta ku sellasia maitosia cappuccinoja vaikka vieraille. Tekee lyhyehkön ja mahdollisimaan hitaasti valutetun espresson (joka ei ole edes optimi espressona juotavaksi), niin se paistaa se maku silleen lämpösästi sieltä maidon seasta. Maidon on toki syytä olla hyvä.

Toinen on antaa lahjaksi ystäville.

Sitte toki niitä voi yrittää blendata jonkun keskikertaisen hyvin vaaleapaahtosen kahvin kanssa johon on vähän kyllästynyt. Tosin silloinkin ehkä enemmän niihin capuccinoihin kuin espressoihin tai suodattimiin. Blendausprosentistakin toki riippuu.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #209 : Toukokuu 29, 2016, 11:47:59 ap »

Samat sanat. Maitoa voi tässä tapauksessa käyttää enemmänkin kuin cappuccino vaatii. Sellainen pitkä lattekahvi voisi nyt olla paikallaan?
Robustan maku on aika läpitunkeva (niinkuin tietty tosi tummapaahtoisen kahvin muutenkin). Noitahan voi juoda silloin tällöin pikkuhiljaa shotti kerrallaan pakkasesta ottaen aina silloin, kun tuntee aamulla tarvitsevansa vähän tujumman kofeiinibuustin käynnistyäkseen.

Hyvä vaihtoehto on myös juottaa sitä vieraille niin paljon kun kehtaa. ;)

Tai sitten jos se maku oikein pahasti tökkii, niin heittää pois. Robustahan on moniin muihin kahveihin verrattuna melko edullista.
Toiseen papuun sekottamistakin voi toki kokeilla, mutta helposti toinen kahvi yliuuttuu ja/tai toinen aliuuttuu, jos paahtoasteissa on selkeitä eroja. Se voi joko maistua ihan ok:lta tai sitten ihan karsealta. Kokeilemallahan se tietysti selviää.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E