Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Terveiset Italiasta  (Luettu 77196 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 612
Terveiset Italiasta
« : Marraskuu 26, 2008, 14:22:52 ip »

Tuli sitten käytyä kokeilemassa esson aromeja "sylttytehtaalla". Ei mitään uutta ja mullistavaa, vaan ihan kelvollista kahvia kuitenkin. Hinta oli melkoinen yllätys, kun tiskin ääressä nautittuna esim. espresson hinta oli vain 80-90 senttiä. Ihmetystä aiheutti myös höyrytysputken laiska putsaaminen. Ja tämä ilmiö oli nähtävissä useissa kahviloissa. Seurasin yhdessä kahvilassa baristaa/baristoja, jotka eivät tunnin aikana pyyhkäisseet kertaakaan vanhoja roiskeita pois. Juomia valmistui kyllä useita kuin liukuhihnalta. Selkeää valtamerkkiä ei keittimien suhteen löytynyt, vaan valikoima kattoi yleisimmät merkit varsin kattavasti. Myllyissä yleisin merkki oli selvästi Mazzer.

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST*

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1973
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #1 : Marraskuu 26, 2008, 14:41:33 ip »

Taitaa Italiassa tuo kipuraja liikkua euron tuntumassa espresson suhteen. Capput maksavat yleensä saman verran, tai 5 senttiä lisää. Turistirysissä tuo hinta liikkuu tosiaan lähellä euroa. Firenzen seudulla tuli pyörittyä keväällä ja sen seudun kahvit eivät oikein napanneet. Mukaan mahtui kahvilassa tehtyä automaattiessoa (!!), sekä ihan oikean baristan tekemää kahvia. Taitaa tuon seudun sekoitukset poiketa aika lailla Rooman seudun sekoituksista (jossa olen eniten pyörinyt). Puhtaustaso ei myöskään ollut hääppöinen Firenzen juna-asemalla, jossa häärää 4 baristaa samaan aikaan. Siinä ei paljon WDT:tä ehdi tekemään  ;D
Viime reissulla edullisin kupillinen oli 65 senttiä. Siinä alkaa hinta-laatusuhde olla kohdallaan. Ja samaan satsiin sitten eurolla iso pallo tuoretta lakujätskiä. Naminami. Harmi kun ei muistu mieleen mitä liira-aikaan 90-luvulla kahvit maksoivat. Euro nosti hintatasoa Italiassa todella paljon.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1973
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #2 : Toukokuu 13, 2009, 12:11:59 ip »

Terveisiä jälleen Roomasta + - 100 km :)

Tällä kertaa yritin tarkastella hieman tarkemmin baristojen touhua kahviloissa, mutta koneiden ja suojalasien/levyjen takia moni asia jäi aina näkemättä. Pääasiassa tilailin sinkku- ja tuplaespressoja. Sinkut tehdään aina sinkkukahvalla, Suomessa olen nähnyt tehtävän sinkkuespressoja tuplakahvalla, josta toinen puoli sitten lirutetaan viemäriin. Pääasiassa maukkaita shotteja koko reissun ajan. Makumaailma on aika erilainen mihin on nyt kotona tottunut. Sinkkukahvaa ja robustaa kun tulee käytettyä kotona harvemmin. Robusta-pohjaisia blendejä käytetään Italiassa paljon ja kesti taas kotvan tottua niihin. Monissa paikoissa tamppereina käytetään niitä koneen mukana tulevia muovisia rimpuloita, tamppaus on nopea painallus ja kahva koneeseen. Pitkään uuttoaikaan kiinnitin huomiota. Sinkuissa uutot saattoivat olla jopa 40 sekuntia, lopputuloksena kupissa n. 30 ml espressoa. Minkäänlaista kitkeryyttä ei kahvissa kuitenkaan ollut havaittavissa vaan tuhtia täyteläisyyttä, pehmeyttä, palanutta ja voimakasta robustan tuomaa aromia. Cremaa shoteissa oli yleisesti aika vähän, ehkä n. 5 mm, mutta koostumukseltaan silkkisen pehmeää ja hyvää. Väriltään enempi sinapin keltaista, kuin ruskeaa.

Temen blogista bongasin yhden kahvilasuosituksen, jossa toimii myös paahtimo. Lienee Rooman kuuluisimpia/tunnetuimpia paikkoja, http://www.tazzadorocoffeeshop.com/homeeng.htm. Sieltä pystyikin sitten ostamaan mukaan heidän omia paahtojaan. Kilohinnat 15-20 euroa (paitsi tietysti Blue Mountain 110 eur/kg). Kahta eri papua tuli ostettua ja yritin sönkätä tietoa milloin pavut ovat paahdettu. "Fresco fresco, we roast it" oli ainoa vastaus jonka onnistuin myyjältä saamaan :). Papuja säilytettiin kirkkaissa muoviastioissa, joissa ei edes ollut kansia. Kahvilassa nautittu tuplaesso edusti ihan peruslaatua, ei mitään erikoista kuitenkaan. Yritin urkkia heidän laitteistoaan ja ainoa mitä kerkesin näkemään oli erittäin likainen ja mustunut gruppo, josta kahvini valutettiin  ;D.

Faeman 3 ja 4-gruppoisia koneita tuntui olevan käytössä paljon. Pari Anfimin Super Caimano -myllyä tuli bongattua.

Lyhyen matkani aikana nautittuihin kahveihin nähden mielestäni omat tuotokset pitävät pintansa erittäin hyvin. Johtuen varmasti laadukkaammista pavuista, makumaailma kotona on aika erilainen. Joskin opittavaa vielä on, jotta saisi sinkulla tehtyä robustablendistä noinkin maukkaita ja täyteläisiä shotteja.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #3 : Toukokuu 13, 2009, 18:45:25 ip »

Joskin opittavaa vielä on, jotta saisi sinkulla tehtyä robustablendistä noinkin maukkaita ja täyteläisiä shotteja.

Itse olen harkinnut puolivakavissani jonkinlaisen "vedenkoventimen" hankkimista sillä tällä paikallisella vedellä on erittäin vaikea päästä espresson kanssa sellaiseen täyteläisyyteen ja suutuntumaan kuin Italiassa - mikäli ei halua ristretoksi viedä. Maku on toki parempi kuin Italianversioissa, mutta kaipaisin sitä runkoakin.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #4 : Toukokuu 15, 2009, 10:00:27 ap »

Itse olen harkinnut puolivakavissani jonkinlaisen "vedenkoventimen" hankkimista sillä tällä paikallisella vedellä on erittäin vaikea päästä espresson kanssa sellaiseen täyteläisyyteen ja suutuntumaan kuin Italiassa - mikäli ei halua ristretoksi viedä. Maku on toki parempi kuin Italianversioissa, mutta kaipaisin sitä runkoakin.

Itselläni ollut samanlaisia ajatuksia. Käytännön testejä en ole tehnyt(vielä), mutta mutkia tulee olemaan matkalla ja oikeastaan olen kuvitellut mielessäni kaksi scenaariota.

  • Kalkkikivipedistä ei ole mitään hyötyä, koska kalkin liukeneminen vaatii hapanta vettä. Tämänhän voisi korjata syöttämällä hiilidioksidia veteen jotta vedestä tulisi hapanta. Tosin muistelisin, että kahvin uuttamisen kannalta taas hapan vesi ei olisi optimaalista.
  • Veden kovetin toimii liian hyvin ja sen jälkeen kone on täynnä kattilakiveä

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #5 : Toukokuu 15, 2009, 21:10:29 ip »

  • Kalkkikivipedistä ei ole mitään hyötyä, koska kalkin liukeneminen vaatii hapanta vettä. Tämänhän voisi korjata syöttämällä hiilidioksidia veteen jotta vedestä tulisi hapanta. Tosin muistelisin, että kahvin uuttamisen kannalta taas hapan vesi ei olisi optimaalista.
  • Veden kovetin toimii liian hyvin ja sen jälkeen kone on täynnä kattilakiveä

En nyt äkkisiltään löytänyt linkkiä uudelleen, mutta muistelisin että joko coffeegeekin tai home-baristan puolla joku sankari lisäsi sopivia aineita RO-veteen - siis tyyliin litraan xx grammaa tätä jauhetta, xx grammaa tätä... Koneen käyttö oli tosin tankilla.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #6 : Toukokuu 15, 2009, 23:04:20 ip »

En nyt äkkisiltään löytänyt linkkiä uudelleen, mutta muistelisin että joko coffeegeekin tai home-baristan puolla joku sankari lisäsi sopivia aineita RO-veteen - siis tyyliin litraan xx grammaa tätä jauhetta, xx grammaa tätä... Koneen käyttö oli tosin tankilla.

Käänteisosmoosiahan käytetään ilmeisesti alueilla missä veden kovuus on hankalan korkea ioninvaihtopehmentimelle. Silloinhan tosiaan joudutaan lisäämään mineraaleja veteen... Olinkin unohtanut tuon kokonaan :)

Itse pohdiskelin seuraavanlaista systeemiä. Hiilidioksidia johdettaisiin veteen magneettiventtiilin ohjaamana veteen aina kun pumppu käy, eli siis ainoastaan silloin kun vettä syötetään koneeseen. Hapatettu vesi johdettaisiin sitten kalkkikivipedin kautta aktiivihiilisuodattimelle ja siitä koneeseen. Jos hiilidioksidin syöttö olisi sopiva, niin kalkkia liukenisi sopivasti ja kalkki myöskin neutraloisi happamuuden.

Pitää melkein testata miten tuollainen toimisi. Periaatteessa jopa kaikki tavarat löytyisi nurkista hiilidioksipullo ja magneettiventtiili siihen (ollut aikoinaan, akvaariokäytössä kasvien hiilidioksilannoittimena), sekä pönttö johon kalkkikiveä sijoittaisi, 8litrainen vedenpehmennin, jonka poistin todettuani helsingin veden riittävän pehmeäksi jo muutenkin, sinne sijoittaisi suolamatriisin tilalle kalkkikiveä.

Onko kenelläkään tietoa miksi tuollainen ei toimisi tai muuten vain parannusehdotuksia?

-Mikko-
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #7 : Syyskuu 23, 2009, 08:51:04 ap »

Tuli sitten käytyä kokeilemassa esson aromeja "sylttytehtaalla". Ei mitään uutta ja mullistavaa, vaan ihan kelvollista kahvia kuitenkin. Hinta oli melkoinen yllätys, kun tiskin ääressä nautittuna esim. espresson hinta oli vain 80-90 senttiä.

Ylläoleva voisi olla lähes suoraan myön minun kirjoitukseni. Kolme viikkoa italiassa (Sisiliassa), espresso tavallisimmin 80 senttiä, halvimmillaan 60 senttiä. Italiassa espresso on gourmeeta yhtä paljon kuin kiinalaisessa ruuassa kiinassa, eli kyse on perusmätöstä suurille massoille. Shotti tehdään kummempia miettimättä, yleensä kevyt purujen tasaus myllyssä olevalla tamppausulokkeella. Jossain paikoissa kahva suoraan myllystä gruppoon ilman tamppauksia tms. Kahvoja/koreja ei pahemmin puhdisteltu shottien välissä (?? Mulla ainakin alkaisi tiiviste vuotamaan). Useimmiten uuttoajat osuivat n. 25-30 sekunnin väliin, kerran reilu 40 sekkaa. Espressoa saa myös mukaan kannellisissa muovimukeissa ja niitä myös oikeasti ostetaan mukaan ja juodaan pitkin päivää kylmänä/vanhana.

Kerran erehdyin pyytämään cappuchinoa tuplaespressolla. Tuloksena oli sinkkushotista laskettu tuplasti pitempään laskettu kahvi cappuchinon pohjalle, ei tuplakahvasta otettu tuplashotti capan perustaksi :( . Shottien laatu vaihteli kurjasta kelvolliseen, enkä löytänyt mitään tekijää minkä perusteella olisi voinnut tehdä etukäteisoletuksia siitä mitä tuleman pitää. Yllättävän monesti kahvi oli jotenkin kärähtäneen/kitkerän oloista.Yleensä tietoa käytetystä papusekoituksesta ei näkynyt, valmistajan saattoi olettaa olevan se, jonka valomainos kahvilassa oli, mutta ei kai tuokaan ole taattu tieto.
Taorminassa kävin useiten kahvilassa, joka oli Diodoro Siculon ja Piazza San Antonio Abaten kulmassa.

Itse toin mukanani kaksi puolen kilon pakettia (n. 8 e/kg = kallista italiassa), joiden valmistuspäivän päättelin olevan parin kuukauden takaa pussin best before päivän perusteella. Lennon jälkeen käsimatkatavarana viedyistä paketeista oli kyllä kaikki kaasu kadonnut, pientä palautumista on onneksi kuitenkin havaittavissa. Jokainen kotona tekemäni shotti on vähintään tasoissa parhaiden italiassa saamieni kanssa. En tiedä meneekö se papujen vai valmistusrituaalien piikkiin, vai onko kyse molempien yhdistelmästä. Helppo ja tasapainoinen kahvisekoitus.

Nyt juotu kahvi (hotlinkattu valmistajan www.torrisi.it sivuilta):


Toinen kotiin ostamani kahvi:

Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 612
Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #8 : Maaliskuu 14, 2011, 16:17:47 ip »

Tuli vierailtua ikuisessa kaupungissa ja kyllä olikin upea kaupunki. Espressoa nautin 2-3 kuppia päivässä ja ei siihen määrään mitään makuhermoja hivelevää annosta mahtunut. "Kotikahvilassani" saan takuuvarmasti parempaa kahvia, mutta puitteet eivät ole varmasti yhtä kauniit  8)

Hinnat vaihtelivat melko paljon kahvilan sijainnin mukaan. Huippuna taisi olla legendaarisen Cafe Grecon 6e (Via dei Condotti). Merkkejä oli moneen lähtöön, eniten ehkä La Cimbalia ja Wibienneä. Baristat "unohtivat" lähes rutiininomaisesti pyyhkiä höyrytyssuuttimen, mitä ihmettelen suuresti. Danesin kuppeja oli ainakin kahdessa eri kahvilassa. Segafredon kulmikkaan kuppimallin tunnistin myös.

Kahvipapuja en tuonut mukanani ollenkaan (=bulkkitavaraa, joten Suomesta saa pikkupaahtimoista parempaa), mutta viiniä, oliiviöljyjä ja erilaisia tryffelituotteita tarttui haaviini runsaasti.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST*

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vs: Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #9 : Maaliskuu 14, 2011, 18:39:24 ip »

Jopa löysit hinnakkaat kahvit.

Kokemukseni mukaan Roomassa monin paikoin vaihtelee hinta sen mukaan istuuko pöytään vai juoko niinsanotusti tiskillä. Kiinnititkö itse tähän huomiota.

Aijai... hieno kaupunki se on. Tulee ihan ikävä. Kyllähän kotona saa omilla laitteilla hyvää kahvia ja usein parempaa kuin kahviloissa, mutta itse en ole Italiassa saanut koskaan pahaa kahvia, mikä kyllä onnistuu suomalaisissa kahviloissa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1973
Vs: Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #10 : Maaliskuu 14, 2011, 20:11:49 ip »

Pitäisiköhän tämä yhdistää tuohon "Terveiset Italiasta" -ketjuun?

Anyways, itse olen parin kuukauden päästä lähdössä pitkästä aikaa Milanoon, ja sieltä on tullutkin jo bongattua kahviloita/paahtimoita. Ja toki vuotuinen Rooman reissu hoidetaan samaan syssyyn. Viime vuonna tulikin kaiveltua vähän syvemmin noita Rooman kahviloita, joskus kun jaksaisi jotain tarinaa ja kuvan tynkää liittää mukaan...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #11 : Maaliskuu 14, 2011, 20:16:22 ip »

Pitäisiköhän tämä yhdistää tuohon "Terveiset Italiasta" -ketjuun?

Näinpä tein.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2201
Vs: Terveiset Italiasta
« Vastaus #12 : Maaliskuu 14, 2011, 22:45:53 ip »

Paljon on tullut Roomassa tepusteltua, mutta varsinainen kahvibongailu on vasta edessäpäin,
josko sitä tapahtuukaan.
Mutta kaupunki on kyllä suosikkini. Banaalia, mutta sana ikuinen on oikein hyvä, sieltä ei lasitorneja löydä
-modernein rakennus on 70-luvun alun Rewell-tyylinen päärautatieasema, Termini -joka tosin valmistui jo paljon aikaisemmin: vuonna 1950. Mieletön laitos, jonka näin 11-vuotiaana ja olen miltei yhtä vaikuttunut vielä nyt yli 50vee.
Nno: Rooma, siinä viehättää lasin ja tornien puuttumisen lisäksi antiikin, ja muunkin historiallisen ajan tiukka kytkös nykypäivään. Historia ei ole Roomassa pelkkiä ghettoja tai reservaatteja, vaan osa toimivaa katukuvaa. Roomassa tuntee olevansa historiassa, ei katsovansa sitä ulkopuolisena.

Taivaallinen tarjoilija:

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 612
Vs: Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #13 : Maaliskuu 25, 2011, 13:58:44 ip »

Kokemukseni mukaan Roomassa monin paikoin vaihtelee hinta sen mukaan istuuko pöytään vai juoko niinsanotusti tiskillä. Kiinnititkö itse tähän huomiota.

Kyllä vain. Tuo sama hinnoittelu pätee niin roomalaisissa kuin muissakin italialaisissa kuppiloissa. Sama käytäntö olisi tervetullut myös Suomeen. Minä nauttisin varmasti kahvini useimmiten pikaisesti tiskin ääressä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST*

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1973
Vs: Kahviterveiset Roomasta !
« Vastaus #14 : Maaliskuu 25, 2011, 14:14:21 ip »

Kyllä vain. Tuo sama hinnoittelu pätee niin roomalaisissa kuin muissakin italialaisissa kuppiloissa. Sama käytäntö olisi tervetullut myös Suomeen. Minä nauttisin varmasti kahvini useimmiten pikaisesti tiskin ääressä.

Juu tuo käytäntö on aina ollut olemassa Italiassa ja itsekin yleensä naukkailen kahvit samantien tiskillä. 80-90 senttiä on aika yleinen hintataso, capput saman verran tai 10 senttiä enemmän.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600