Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ascaso i minin säätö  (Luettu 3226 kertaa)

börje

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Ascaso i minin säätö
« : Marraskuu 25, 2008, 10:11:38 ap »

Tervehdys!

Tuli hankittua espresso välineet, mihin kuului Ascaso i mini -mylly. Ongelmana oli alusta alkaen, että jauhettua purua jää myllyn sisään. Ongelma kasvoi, kun haluttiin välillä vaihtaa papulaatuja ja "maistella" eri kahveja.
Kun tapanani on välillä kaikki uusi purkaa ja katsoa mitä ne on syöny, niin myllyn purettua siellähän oli tulossa eri kahvilaatuja jonossa ulos, siis turha vaihtaa papuja, ennen kuin mylly on perusteellisesti putsattu.

Purettuani mylly leikkureineen osiin, tuli kasaus ongelma. Huomasin liian myöhään, että leikkurin terä pyörii lukemattomia kierroksia, ennen kuin se on kiinni alaterässä ja näin totesin ns. tehdasasetuksen löytymisen mahdottomaksi. No kasasin myllyn kuitenkin, kun vieraita oli tulossa. Laitoin leikkurin summittaiseen asentoon ja jauhoin pavut. Jauheesta tuli aivan liian hienoa, johon minun keittimeni paineet eivät oikein riittäneet...

Olen siis aloitteleva kotibarista. Nyt kysynkin kahvipapuja edes vähän säästääkseni, onko kenelläkään vastaavan myllyn omistajalla kokemusta vastaavasta ja onko kukaan keksinyt terälle optimaalista paikkaa putsauksen jälkeen. Sillä senhän voi laskea esim. siten, että montako kierrosta yläterä pyörii mennäkseen kiinni. Kasattuna säätönupilla saa muutaman pyöräytyksen tehdä, ennekuin terä(ja suppilo) pyörii kierroksen.
Kirjattu

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Ascaso i minin säätö
« Vastaus #1 : Marraskuu 25, 2008, 20:55:30 ip »


Tuli hankittua espresso välineet, mihin kuului Ascaso i mini -mylly. Ongelmana oli alusta alkaen, että jauhettua purua jää myllyn sisään. Ongelma kasvoi, kun haluttiin välillä vaihtaa papulaatuja ja "maistella" eri kahveja.

Olen ollut i-Miniin tyytyväinen, vaikka tämä purun jääminen sisään kieltämättä onkin ongelma. Papulaatua vaihdettaessa joutuu kuitenkin yleensä joka tapauksessa jauhatusta säätämään, joten pari ensimmäistä shottia eivät välttämättä ole kovin erinomaisia, vaikka vanhat purut olisivatkin poissa sotkemasta.
Minulla on tapana kopistaa vanhat purut koneen sisältä jauhamisen lopuksi kallistamalla konetta taaksepäin ja kolauttamalla se takaisin alas. Aikamoiset kasat sieltä kopsahtaa ulos. En sitten tiedä, mitä mylly pidemmän päälle pitää tuosta kolistelusta. Ainakin vielä on toiminut, mutta onpa tuota takuutakin vielä jäljellä..

Purettuani mylly leikkureineen osiin, tuli kasaus ongelma. Huomasin liian myöhään, että leikkurin terä pyörii lukemattomia kierroksia, ennen kuin se on kiinni alaterässä ja näin totesin ns. tehdasasetuksen löytymisen mahdottomaksi. No kasasin myllyn kuitenkin, kun vieraita oli tulossa. Laitoin leikkurin summittaiseen asentoon ja jauhoin pavut. Jauheesta tuli aivan liian hienoa, johon minun keittimeni paineet eivät oikein riittäneet...

Olen siis aloitteleva kotibarista. Nyt kysynkin kahvipapuja edes vähän säästääkseni, onko kenelläkään vastaavan myllyn omistajalla kokemusta vastaavasta ja onko kukaan keksinyt terälle optimaalista paikkaa putsauksen jälkeen. Sillä senhän voi laskea esim. siten, että montako kierrosta yläterä pyörii mennäkseen kiinni. Kasattuna säätönupilla saa muutaman pyöräytyksen tehdä, ennekuin terä(ja suppilo) pyörii kierroksen.

Viimeksi myllyä kasatessa kiristin yläterää niin kauan, että se alkoi ottaa alaterään ja sitten löysäsin sitä. Valitettavasti en muista kuinka paljon sitä löysäsin, enkä sitä mihin suuntaan karkeutta piti sen jälkeen säätää :-[ Ideana tuon pitäisi kuitenkin olla toimiva: terät kiinni ja sitten tietty määrä takaisinpäin.

Pitäisi itsekin mylly pitkästä aikaa putsata, ehkäpä jo huomenna. Voin laittaa infoa millaiseen tulokseen pääsen..
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Ascaso i minin säätö
« Vastaus #2 : Marraskuu 26, 2008, 15:51:33 ip »

No niin, mylly putsattu. Paras tapa saada jauhatus suht kohdilleen on katsoa paljonkin yläterää pitää kiristää, että se ottaa kiinni alaterään, ENNEN kuin kiertää terän irti. Kasatessa on sitten helppo kiristää terät yhteen ja ottaa pakkia sama määrä. Itsellä väliä ei ollut kuin sellainen neljänneskierros.
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Ascaso i minin säätö
« Vastaus #3 : Marraskuu 26, 2008, 20:06:50 ip »

Papujen vaihtuessa joutuu lähes aina hakemaan muutaman shotin verran oikeita säätöjä. Taitaa olla niin, että tuolle asialle ei voi mitään, vaan kyse on enemmänkin "ominaisuudesta"  >:(

Tänään vaihtui pavut liidelin cremasta hasbeanin espressoon. Ruuvia oli löysättävä noin kaksi kierrosta karkeammaksi. Samaten veden annostelun joutuu ohjelmoimaan uudestaan, mikäli haluaa lopputuotteen/jauhetun kahvin -suhteen pysyvän optimissaan...siis jatkuvaa säätöä  :D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

börje

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Ascaso i minin säätö
« Vastaus #4 : Marraskuu 28, 2008, 15:09:41 ip »

Putsasin myllyn taas vanhoista pavuista ja tein yläterään tussilla merkinnän, mistä kierre alkoi. Kiersin terän alkuasennosta (=kiinni alaterässä) vajaa puoli kierrosta auki, ja tällä säädöllä pääsin heti lähelle sopivaa karheutta. Eli nyt pystyn hienosäätöruuvilla säätämään aina mieleisen karkeuden ja homma toimii. Kiitoksia vastauksista, hieman toi mylly on kömpelö kun sitä pitää kolistella ja kallistella, mutta eiköhän siihen totu...
Kirjattu