Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kun pavut loppuu...  (Luettu 6157 kertaa)

Stenu

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 29
  • http://www.voitta.net
Kun pavut loppuu...
« : Helmikuu 15, 2007, 09:23:49 ap »

turvaudun usein markettipapuihin. Tilanne on jotenkin niin ahdistava, että ei auta kuin hakea pussi marketista ja elää sen kanssa. Puheet siitä, etteikö kahvi olisi riippuvuutta aiheuttava aine, ovat ihan kukkua.

Mitenkä muut? Oletteko sitten ilman, vai kenties niin kaukaa viisaita, että tilanne on teille täysin tuntematon?

Peterin kanssa täytyy tehdä kohta joku sopimus iltamyynnistä, kun päiväsaikaan kovin huonosti ehdin paikalle.

Nimim. tilanne päällä.

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2802
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #1 : Helmikuu 15, 2007, 10:36:38 ap »

Kovin on tuttu tilanne. Onneksi yleensä kuitenkin ehtii käymään Robertsissa, eli saa sentään kohtuutuoretta kohtuukamaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #2 : Helmikuu 15, 2007, 10:53:55 ap »

Tästä syystä lähti innostus kotipaahtamiseen. Vihreitä papuja (isojakin eriä) on helppo säilöä pidempiäkin aikoja niiden laadun kärsimättä ja tuoreen kahvin saaminen on noin 30min vaiva. Tosin pitää hieman osata ennakoida, jotta pavut ennättävät vähintään sen 4 tuntia levähtämään, mutta joka tapauksessa seuraavaksi aamuksi saa aina tuoretta niin halutessaan.
Kirjattu

Pisketti

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 85
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #3 : Helmikuu 15, 2007, 10:55:03 ap »

Itse painin ennen samojen ongelmien kanssa.
Tilanne oli todella paha, koska täällä Jkl:ssä ei ole edes paahtimoa minkään järkevän matkan päässä. Käytännössä jouduin turvautumaan Pauligin Espresso Originale -papuihin.  :?

Sitten tuli iRoast ja maailma muuttui kertaheitolla.
Voi sitä ilon ja euforian määrää, kun kahvi on koko ajan tuoretta ja papuja voi pitää kilotolkulla varastossa. :mrgreen:

Suosittelen lämpimästi.


t. Pisketti - kotipaahtoja jo (alku) vuodesta 2007 [edit]


 
Kirjattu
Isomac Tea, Demoka M203, iRoast2, Bodum Kenya

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #4 : Helmikuu 15, 2007, 11:12:03 ap »

Minullakin tuo kotipaahtaminen syntyi juuri pitämäni kahvin hankintaongelmista. S-kaupoista sai muutama vuosi sitten (vuoden ajan) kreikkalaista Loumoudis-kahvi, mutta sekin jäi valikoimasta pois.

Kun kaverin lähetykset kreikasta olivat satunnaisia, oli pakko hankkia mylly ja tilata papuja Robertsilta tai Mestareilta. Kun huomasin ne liian tummapaahtoisiksi, aloin paahtaa itse. Nyt ei kahvi lopu ihan helpolla. Pitää vain paahtaa tarpeeksi usein.

Mutta toki pitää olla kaukaaviisaskin - tai ainakin yrittää. Muutaman kerran olen paniikkipaahtanut...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #5 : Helmikuu 15, 2007, 11:47:21 ap »

Kun pavut ovat loppumassa, paahdetaan lisää. Kun vihreät pavut ovat loppumassa, tilataan lisää. Jos paahdettu kahvi on ihan loppu, niin sitten teen markettikahvista tavallista sumppia, essoa en kaupan kahvista tee.
Kirjattu

isojp

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 112
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #6 : Helmikuu 15, 2007, 12:18:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pisketti

Tilanne oli todella paha, koska täällä Jkl:ssä ei ole edes paahtimoa minkään järkevän matkan päässä. Käytännössä jouduin turvautumaan Pauligin Espresso Originale -papuihin.


Sama homma kuin Pisketillä. Ensimmäinen vaihe oli tilata pavut 2-3 kg satseissa ulkomailta/suomesta, tätä kesti yli vuoden. Sitten sitä huomasi tuon rulianssin liian hankalaksi, pavut väljääntyivät pakkasessa, eikä aina saanut tilaamallakaan tarpeeksi tuoretta tavaraa. Viimeinen niitti oli alkuvuodesta tilattu satsi, joka oli jo valmiiksi yli puoli vuotta vanhaa ja jäi osittain juomatta  :cry:. Silloin päätin ryhtyä kotipaahtajaksi, vielä en ole katunut.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Tommi

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 40
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #7 : Helmikuu 15, 2007, 15:36:42 ip »

Kaukaaviisaudella yritän pärjätä, marketista en osta.

Aikaisemmin hain kaffecentralenista ja Hakiksen hallista 250 - 1000 g settejä, joskus harvoin ostin myös Stokkalta Robertsia. Kahden ensin mainitun tyypillisesti italialaisten papujen paahtoajoista ei juuri ollut tietoa, eikä erityisesti siitä miten kauan niitä oli ehditty lasipurkeissa lepuuttaa. Stockmannillakaan eivät yleensä osanneet paahto- ja seisonta-ajoista sanoa. Lopputulos olikin turhan usein pettymys. Eritoten korpesi, jos oli ostanut vähänkään isomman satsin, jota ei hennonut poiskaan heittää.

Sitten siirryin lähes yksinomaan Petersin essoon, jonka tuoreus, maku ja yleinen laatu eivät ole vielä kertaakaan pettäneet. Paikassa vierailu on kuitenkin aika ison aikataulullisen panostuksen takana, sen verran etäällä se on omilta kulmiltani ja minkään normaalin kulkureittini varrelta.

Niinpä, hetki sitten ensimmäisen satsin hasbeanista tilattuani näyttää siltä, että siitä muodostuu jatkossa aika keskeinen toimittaja. Erinomaisen huolellista työtä ja varsin hyvään hintaan. Valikoimassa riittää kahlattavaa. (Kun saan kaksi pussukkaani juotua, pitää varmaan sanailla niistä jotain tuonne hasbean ketjuun, ettei keskustelut mene aivan kokonaan ulkosumpillisiksi laitejutuiksi kuten pelottavasti näyttää käyvän). Sitä paitsi 'postiluukusta sisään' on yllättävän toimiva logistinen käytäntö. Alle viikon päähän ulottuva arviointikyky, ja nettiyhteys, riittää pitämään miehen pavuissa.

Pace kotipaahtajat, mutta minä mielelläni annan asialle omistautuneiden vastata papujen valikoimisesta, sekoituksista ja paahtoasteista, ja tyydyn nojatuolista käsin arvioimaan. Mutta tähän kyllä liittyy sekin, että mulla ei ole suurempaa viettiä kaikenlaiseen näpräämiseen.
Kirjattu

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Kun pavut loppuu...
« Vastaus #8 : Helmikuu 15, 2007, 21:15:05 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tommi
minä mielelläni annan asialle omistautuneiden vastata papujen valikoimisesta, sekoituksista ja paahtoasteista, ja tyydyn nojatuolista käsin arvioimaan. Mutta tähän kyllä liittyy sekin, että mulla ei ole suurempaa viettiä kaikenlaiseen näpräämiseen.


Tuo näprääminen voi olla yksi tärkeä tekijä kotipaahdossa. Itselleni tärkeämpiä on kuitenkin maku ja kiinnostus. Kun paahtaa itse, alkaa ymmärtää paremmin kahvin sanoisinko "sielunelämää". Siis sitä, miten paahtoprofiili ja - aste vaikuttavat maun muodostumiseen. JA tietenkin pavun alkuperä.

Maun puolesta sanoisin, että ammattipaahtajat osaavat varmasti hoitaa homman laadukkaammin. Itselläni on kuitenkin kaikessa ruokaan ja juomaan liittyvässä selvä mieltymys käsityön makuun. Viineissä pidän vahvoista maalaismaisista mauista. Liian tasapainoiset kehututkin viinit ovat minusta usein latteita - uuden mantereen viinejä en juo laisinkaan tästä syystä.

Ruoan pyrin tekemään alusta lähtien itse, jopa erikoistuotteet. Oluissa juon nykyisin vain erikoisoluita. Tasapainoiset suomalaiset laagerit eivät ole mitään. Paitsi kukko. Ja lopuksi kahvi. Minusta on mielenkiintoista kotipaahdon vaihteleva maku. Selvä käsityöläisyys on maistettavissa, eivätkä ibrik-kahvista pitävät ystäväni ole kahviani haukkuneet, vaikka käytänkin erittäin alkeellista paahtometodia, jonka kontrollointi perustuu lähinnä näppituntumaan. Varmasti kotipaahdinkoneilla pääsee parempaan lopputulokseen - but I like it like that  :P .
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini