Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : Tammikuu 23, 2022, 13:04:05 ip 
Aloittaja boubbin - Uusin viesti kirjoittanut Pardomet
Googlaile "Rancilio Silvia ersatzteile", niin tuloksena on useita saksalaisia liikkeitä, joista löydät varaosan, jonka hinta on noin 10 € ja toimituskulut saman verran.

 2 
 : Tammikuu 22, 2022, 17:14:16 ip 
Aloittaja Ummikko - Uusin viesti kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

Testaaminen tosiaan jatkuu, vaikka tälläisellä laitteella vaihtoehdot ja muutokset ovatkin aika rajalliset. Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla.

Tässä kohtaa kannattaa vielä huomata, että täysin arvaamalla voisin olettaa Delonghi EC685.M.:n paineen olevan ihan mitä sattuu, joten aika varovainen arvaukseni on, että optimaaliset uuttoajat ovat edelleen lyhyehköjä paineistamattomallakin kahvalla. Mutta kokeilmallahan tuo selviää.

 3 
 : Tammikuu 22, 2022, 16:58:44 ip 
Aloittaja Ummikko - Uusin viesti kirjoittanut Uitto
Usein espresson valmistusresepti on suunnilleen 14 g jauhettua kahvia, 30 sekuntia uuttoaikaa ja 28 g kahvijuomaa sekä taustalla on usein oletus noin 9 barin paineesta. Jos uuttoaika heittää pahasti johonkin suuntaan niin sitä korjataan ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla. Jauhetun kahvin ja kahvijuoman määrien suhde on 1:2. Jos määriä halutaan muuttaa merkittävästi niin tällöin yleensä on vaihdettava koneeseen singlesihti (johon mahtuu kahvipuruja noin 7 g) tai triplasihti (21 g), oletus yleensä on tuplasihti (14 g).
Oma kokemus painekahvasta on, että kaikki paineettoman kahvan perinteiset viisaudet kannattaa unohtaa.

Tältä se vähän vaikuttaakin. Toki en ole mikään espresson asiantuntija, mutta säätämällä rohkeasti karkeammaksi, alkaa löytymään pikkuhiljaa sopivan makuista lopputulosta. Tämä sotii vain intuitiota vastaan, koska ennakko-oletus oli että Wilfa ei pysty tarpeeksi hienoon espressoon, niin nyt ei ollakaan siellä asteikon hienoimmassa päässä.. Toki ei tätä lopputulostakaan varmaan espressoksi voi kutsua, mutta jotain lungon tapaista se on tällä hetkellä.

Samalla se uuttoaikakin lyheni, mutta en ole sitä nyt tarkemmin mittaillut. Maku edellä olen nyt tätä karkeutta lähinnä muuttanut, edes koneen asetuksia tuotettavan veden määrästä en ole muuttanut, vaan ne ovat vakiot. Ja nämä vakiot ovat kyllä tähän perinteiseen 1:2 sääntöön viitaten aivan liian suuria. Tuplasihtiin kun saan sen 10-12 g jauhetta, niin singledosen tuottama vesimäärä on lähempänä tuota 1:2 suhdetta. Mutta sen makua en ole vielä saanut kohdalleen, joten mennään sillä liian suurella tupla-annoksella, vaikka lopputulos onkin ns. liian suuri. Tämän maku on kuitenkin ainakin omaan suuhun paljon lähempänä tavoiteltua.

Henkilökohtaisesti suosittelisin painekahvalle kokeilemaan mikä uuttoaika maistuu parhaalle. Papu, jauhatus ja kahvin määrä muodostavat kokonaisuuden ja pitää vain raa'asti etsiä se omaan makuun sopiva yhdistelmä ja olla välittämättä klassisista paineettomien  kahvojen ohjeista. Omalla halpiskoneellani uuttoajat jäivät selvästi nykyisistä paineettomien kahvojen uuttoajoista.

Toki kokeilu ja oma maku pätee aina, mutta uskoisin että peli on vain eri painekahvoilla omaan yhden koneen kokemukseen pohjaten.

Testaaminen tosiaan jatkuu, vaikka tälläisellä laitteella vaihtoehdot ja muutokset ovatkin aika rajalliset. Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla. Tässä vaiheessa tosin Wilfan kyvykkyydet taitaa loppua, joten pitäisi investoida satasia myös myllyyn. Mutta odotellaan nyt pari viikkoa eka että saan sen kahvan, niin pääsee testaamaan lisää. Siihen asti jatkan karkeuden säätöä ja varmaan aloitan pienet vesimäärän muutoksetkin kohta.

 4 
 : Tammikuu 21, 2022, 23:30:41 ip 
Aloittaja boubbin - Uusin viesti kirjoittanut boubbin
Pudistin konetta ja huomasin että olen kiinnittänyt filtterin ilmeisesti viime kerralla aavistuksen liian kireälle sillä löysin metalliosan joka oli haljennut.
Koitin aikani etsiä lisäosaa ja erityisesti sen oikeaa nimeä, kyseessä on ilmeisesti osa nimeltä rancilio group dispersion nut.

Tässä linkissä https://www.espressoparts.com/collections/rancilio-silvia-v4-parts-rancilio-silvia-v4-group oleva yksisivuinen ohje kuvaa osan numerolla 8.
Sen saisi myös tilattua suoraan tuolta: https://www.espressoparts.com/products/rancilio-group-dispersion-nut-stainless-steel eikä ole kallis mutta saan tuolta 100e posteja kuljetukselle kun koitin nykyiseen osoitteeseen joka on Espanjassa. On myös vaihtoehto tilata tuo suomeen ja saan kaverin postittamaan sen eteenpäin sieltä mutta en kokeillut vielä tuota vaihtoehtoa kun mielellään tietysti tilaisi suoraan itselle.

Mistä porukat tilailee tyypillisesti Silvian osia, vai ihan vain netistä mistä sattuu löytämään?

 5 
 : Tammikuu 21, 2022, 12:45:52 ip 
Aloittaja tpm - Uusin viesti kirjoittanut teknopee
Laitoin YV:tä

 6 
 : Tammikuu 20, 2022, 11:32:44 ap 
Aloittaja hnurkkala - Uusin viesti kirjoittanut Jari
Onhan noissa Ablen diskeissä vielä yksi olennainen ero. Fine on huomattavasti ohuempi kuin Standard. Sen käyttö vaatinee snadisti enemmän huolellisuutta pitkän käyttöiän varmistamiseksi.

Myös Prismon metallifilsuosa on melko ohut.

 7 
 : Tammikuu 20, 2022, 11:21:17 ap 
Aloittaja hnurkkala - Uusin viesti kirjoittanut Jari
Haussa olisi aeropressille kestosuodatin, mitä porukka suosittelee. Ilmeisesti ablediskin kestosuodattimet ovat oikein jees. Mitä eroa on fine tai standard suodattimella. Cremalta näyttäisi kumpikin olevan tällähetkellä loppu, joten mistä noita saisi mahdollisimman lyhyellä varoitusajalla tilattua. Muitakin hyviä kestosuodatinvaihtoehtoja otan toki vastaan.

Able discit ovat ihan toimivia kapistuksia. Fine-versiossa suodattimen reiät ovat pienemmät, joten sitä käytettäessä kahvi on suodatinkahvimaisempaa - siis lähempänä paperifilsulla tehtyä Aeropress-kahvia kuin standardilla, jonka tuottamassa kahvissa on mm. vähän enemmän rasvaa sun muuta tekstuuria. Rasvan ansiosta kahvi on täyteläisemmän makuista ja tuntuista. Se muistuttaa siis vähän enemmän immersio-uutettuja kahveja. Erot eivät kuitenkaan ole valtavia.

Itse pidän enemmän Fellow Prismosta, jota on myös saatavilla Cremasta. Sen lupaukset espressokahvista ovat luonnollisesti liioiteltuja, mutta kyllä se vie Aeropressiä vähän enemmän espresson suuntaan. Ehkä sen voisi ajatella tuottavan vähän mutteripannun kaltaista kahvia, mutta ilman mutterikeittimen makuongelmia. Miellyttävää on erityisesti se, että inverted-kikkailu on Prismon kanssa täysin tarpeetonta. Itsehän en ole varsinaisesti mikään suuri suodatinkahvin ystävä, joten snadisti enemmän espressoa muistuttava kahvi on minulle parannus, mutta jos haluaa tehdä Aeropressillä mahdollisimman samankaltaista kahvia kuin paperifilsuilla saa, niin silloin Ablen fine on epäilemättä parempi. Itse tykkäsin kyllä standardista vähän enemmän kuin finesta, koska pidän kahvista jossa on vähän runsaampi suutuntuma. Prismo menee kyllä minun käytössäni ja makumieltymyksilläni molempien ohi.

Lisäksi on tietysti Madebyknockin metallifilsu, jota saa ainakin suoraan heidän verkkokaupastaan. Hinta oli muistaakseni varsin edullinen. Sitten on myös ainakin Alturan Premium disc ja Kaffeologien S filter. En kylläkään tiedä, kuka noita kahta jälkimmäistä myy.

Musta hevonen on e-Villen myymä filsu, joka kuvan perusteella muistuttaa S-filtteriä, mutta mitään tietoa siitä ei ole. Hinta ei ole kovin paha, jos haluaa kokeilla.

Edit: korjattu aivopieru inversiouutosta immersiouutoksi. Kiitos, ettei kukaan aloittanut inkvisiota tästä. ;)

 8 
 : Tammikuu 20, 2022, 08:45:17 ap 
Aloittaja hnurkkala - Uusin viesti kirjoittanut elias s
Haussa olisi aeropressille kestosuodatin, mitä porukka suosittelee. Ilmeisesti ablediskin kestosuodattimet ovat oikein jees. Mitä eroa on fine tai standard suodattimella. Cremalta näyttäisi kumpikin olevan tällähetkellä loppu, joten mistä noita saisi mahdollisimman lyhyellä varoitusajalla tilattua. Muitakin hyviä kestosuodatinvaihtoehtoja otan toki vastaan.

 9 
 : Tammikuu 19, 2022, 22:37:55 ip 
Aloittaja Kahvikissa - Uusin viesti kirjoittanut Haappis
MaraX:ia voi käyttää kuten perinteistä HX-konetta huuhtelemalla tai ns. Brew temperature priority-asennossa, joka huolehtii, että lämpötila pysyy asetetuissa rajoissa. Lämpötila-asentoja on kolme 91-92, 93-94, 95-96. Itselleni riittänyt hyvin, enkä ole kokenut tarvetta hakea celsiuksen kymmenyksiä erilaisilla huuhteluilla, vaikka sekin mahdollista olisi. Itselleni MaraX on ensimmäinen kahvikoneeni ja olen kovasti arvostanut sen helppoutta.

Jos MaraX kiinnostaa, niin nämä kannattaa lukea tarkkaan:

https://news.bellabarista.co.uk/lelit-marax-review-in-progress/

https://www.coffeeforums.co.uk/topic/48398-mara-x/

Jos jotakin negatiivista pitää sanoa, niin ylipaineventtiilin läpi kulkema vesi valuu tippuastiaan, eikä takaisin säiliöön kuten ilmeisesti yleensä vastaavissa koneissa. Kahvinkuluttajalle tämä näkyy siten, että säiliötä saa olla täyttämässä yllättävänkin usein. Tuohon ja moneen muuhunkin löytyy tietenkin toimiva modaus hyvine ohjeineen. Eipä tuo nyt isommin ahdista kun hyvää vettä tulee hanasta, eikä tarvi pullovesien kanssa pelata.

 10 
 : Tammikuu 19, 2022, 21:29:36 ip 
Aloittaja Kahvikissa - Uusin viesti kirjoittanut Jari
Pavonit ovat kyllä hienon näköisiä keittimiä ja itsellenikin toisinaan iskee pienimuotoinen himo hankkia sellainen. Asiaa ei kuitenkaan kannata ottaa edes puheeksi vaimon kanssa, jos en ole valmis luopumaan nykyisistä keittimistäni. En tietenkään ole.

Jos lämmitysaika on ongelma, niin sen voi aina kiertää ajastimella. Sitten keitin on aamulla heti valmiina, kun heräät. Nykyisin espressokeittimissä voi muuten olla käyttäjän kiusaksi nk. eco-kytkin, joka sammuttaa virrat juuri, kun keitin alkaa olla valmis käyttöä varten. Kannattaa varmistaa, että jos keittimessä on sellainen, niin sen voi myös halutessaan kiertää jollain konstilla.

HX-keittimet ovat aika lailla yhtä helppoja huollettavia kuin sinkkuboileritkin. Eipä niissä paljon muuta eroa ole kuin HX:n lämmönvaihdinelementti ja sinkkuboilerin mahdollinen PID. Molemmat ovat toki osia, jotka saattavat joskus hajota, mutta sellainen on käsittääkseni epätodennäköistä ja harvinaista. Lämmönvaihdin on varsin simppeli elementti. Käytännössä jonkin sortin kierukka, joka kulkee höyryboilerin läpi ja jota pitkin kulkiessaan vesisäiliöstä tuleva vesi lämpenee oikeaan lämpötilaan.

HX:ssä ei tarvita surffausta, mutta lämmönvaihtimen vuoksi tarvitaan jäähdytyshuuhtelu. HX:ssä pidempään seisonut vesi on tietysti liian kuumaa, koska höyryboilerin lämmöt huitelevat jopa jossain 120 asteen tienoilla. Seisonut vesi valutetaan ja vasta sen jälkeen pistetään kahva kiinni ja uutetaan espresso. Jotkut saavat prosessin kuulostamaan todella monimutkaiselta, mutta se on oikeasti ihan lapsellisen helppo toimenpide. Ainakin minä opin sen saman tien, mutta toisaalta olin ehtinyt surffailla pidaamattomalla sinkkuboilerilla noin seitsemän vuoden ajan. Siihen verrattuna HX tuntui heti lasten leikiltä. Ok, Rocketin keittimissä on sanottu olevan todella hyvin toimivat rajoittimet, jotka helpottavat huuhtelua. Olen ymmärtänyt, että MaraX on todella aloittelijaystävällinen, joten voisi kuvitella, että siinäkin on jäähdytyshuuhtelu tehty mahdollisimman helpoksi. Home-Baristan sivuilla on kattava arvostelu Marasta. Se kannattaa lukea, jos keitin kiinnostaa.


Minä olen oppinut arvostamaan myös sitä, että ei tarvitse odotella maidonvaahdotuksen ja espresson valuttamisen välillä, vaikka ei se aika Isomacin Venuksella ainakaan ollut mikään erityisen pitkä silloin, kun teki ensin espressot ja sen jälkeen vaahdotti maidot. Sinä aikana ehti sopivasti rauhassa putsailla grupon sun muut sotatut paikat.

Loppupeleissä molemmat (Unica ja MaraX) ovat kelpo ratkaisuja kahvin valmistukseen. Oma käyttö ja ulkonäköasiat painavat vaakakupissa ja niiden kautta kannattaa pohtia asiaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10