Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
 1 
 : tänään kello 16:11:58 
Aloittaja kropo - Uusin viesti kirjoittanut kropo
Hei

Hakusessa Rancilio Silviaan tavaraa:
- nakukahva
- 21g tripla basket
- tiivistesarja + filtteri

YV tavoittaa, kiitos.

Jake

 2 
 : tänään kello 15:29:20 
Aloittaja PV - Uusin viesti kirjoittanut Jari
Muutkin voivat vastailla kokemuksia, jos jaksavat näin joulun alla. Onko pienempien myllyjen makuelämykset kompromisseja tasalaatuisten isomyllysten rinnalla ja saavuttaako espressoilla samanlaista lopputulosta?

Onhan se sellainen yleinen totuus, että myllyn merkitys kahvin makuun on erittäin merkittävä. Itse juon lähinnä espressoja, joissa se merkitys vielä erityisesti korostuu, mutta myös mm. Aeropressin kanssa eri myllyillä tulee aivan erimakuista juotavaa. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö ns. lähtötason myllyillä voisi saada kelvollista juotavaa (siis myös espressoa), mutta samanlaiseen lopputulokseen niillä ei mitenkään pääse kuin minne huippuluokan myllyt vievät.

Joka kerran, kun olen päivittänyt myllyn (yleensä kalliimpaan), niin kahvinautinnosta on saanut enemmän irti, joskin välillä (ns. lateraalipäivityksissä, joissa on haettu lähinnä mukavuustekijöitä) erot ovat olleet hienovaraisempia. Pharoksen hankinta ehkä oli se suurin mullistava tekijä, jolloin tajusi mihin sfääreihin kahviharrastuksessa on mahdollista päästä.

Mukavaa joulun aikaa.

Kiitos samoin!

 3 
 : tänään kello 11:08:36 
Aloittaja lasy - Uusin viesti kirjoittanut Tinuri
En osaa vastata, mutta kun itse paahdan ja itse juon, niin en enää käytä oikeastaan, kun Harraria. Minusta se on selkeä ja mutkaton papu.
Taitaapa olla vielä se "kaikkien kahvien äiti"?
Olen aikeissa tilata taas lisää Ongebrandtilta. Jos joku haluaa kimppaan, niin ilmoitusta kehiin. Itselle otan ainakin 10 kiloa.

 4 
 : tänään kello 10:47:28 
Aloittaja Mauno - Uusin viesti kirjoittanut jekhki
Pätevältä keittimeltä kyllä vaikuttaa. Vähän samaa kyllä jäin miettimään, että miksi tuollainen gruppo jos kerran kuitenkin painehanalla käytetään. Nyt on turhaa huollettavana se vivusto tappeineen. Siitä ei okein mitään etua ole tuon painehanan kanssa. Ainoastaan huollettavaa lisää.

 5 
 : tänään kello 10:14:55 
Aloittaja PV - Uusin viesti kirjoittanut lasy
Riippuu mitä juo ja kuinka paljon. Toi magnum on noista ainoa jossa on isohkot 75mm latat. Se on niin iso ja purukanava hankalassa paikassa tyhjennettäväksi, ettei sitä voisi kotiin ajatella ollenkaan. Se on siis toimistolla. Keskikokoisista (63-65)  annostelijallinen SJ on noista helpoin lakaista käytön jälkeen tyhjäksi, Obel oli aika vastaava Caimano aika hankala (peruscaimano 65 mm terillä). Anfim best periaatteessa vastaava, mutta sotkee enemmän.

Atomissa parin sekunnin joka-aamuisella ohijaihatuksella pääsee jotenkin tuoreen kahvin makuun, mutta toinen shotti on silti aina parempi vaikka kuinka yritän eliminoida keittimen lämpötilan eron.

Kotikäytössä jäännöskahvin (retention) määrä on mielestäni ratkaiseva siinämäärin, että ei ole mitenkään mielekästä verrata teräkoon vaikutusta 60 mm ja suuremmila lattaterillä varustetuissa myllyissä. SJ:n jälkeen en ole havainnut suuria eroja kahvin maussa, lähinnä käytettävyydessä. Eri asia on sitten jos päästään vertaamaan 60 ja 75 Atomeja keskenään sellaisilla käyttömäärillä, että kahvi pysyy tuoreena ja tietenkin eri paahtoaseisilla kahveilla.

Kartiot on sikäli kotona kivoja, ettei niitä tarvitse juuri säätää. Maailmalla tosin ovat nyt muodissa vaaleat kahvit jauhettuna yli 80 millisillä lattaterillä jotka pyörii alle 500 kierrosta minuutissa  ::)

Jos nyt olisin myllyostoksilla, ostaisin jonkun käytetyn sähkömyllyn 300-400€ eurolla tai Mignon Spazialitan uutena maitokahvi yms. bulkkikäyttöön. Lisäksi hyvän käsimyllyn näpertelyyn ja kalliimmille kahveille.

 6 
 : tänään kello 08:33:16 
Aloittaja tirofaux - Uusin viesti kirjoittanut domi
Snadisti harkinnassa, että seuraava vaihtoehtoni Eureka Mignon Specialita ehkä kuitenkin menisi tämän sotkun jälkeen edelle.
Otan osaa, tosi kenkku juttu. Tilasin sattumalta Specialitàn Italiasta hintaan 396€ (sisältää toimituksen UPS:lla), joka menee siis aika lähelle maksamaasi hintaa.

Täällä on myös myynnissä Quamar M80E, joka näyttää varsin pätevältä ja hyvännäköiseltä. Maksaa 529€ uutena Saksasta tilattuna. Tässä arvio: https://youtu.be/ouu4FbI4EtE. Meluvertailu Eureka Atomin kanssa: https://youtu.be/lR0Y-iCzw4U (molemmat tuntuvasti hiljaisempia kuin Baratza).

 7 
 : tänään kello 08:19:58 
Aloittaja PV - Uusin viesti kirjoittanut Däni
Krups*
Iberital challenge*
Anfim best
Breville mikälie*
Rocky
SJ
Bezzera B005*
Obel/Carimali
Anfim Caimano
Eureka Atom
Eureka Mignon Silenzio
La Cimbali Magnum
+liuta käsikäyttösiä


Moi. Näyttää että sulla on ollut useampi isoteräinen mylly käytössä, niin varmaan voit jotain omakohtaisia kokemuksia sanoa. Muutkin voivat vastailla kokemuksia, jos jaksavat näin joulun alla. Onko pienempien myllyjen makuelämykset kompromissejä tasalaatuisten isomyllysten rinnalla ja saavuttaako espressoilla samanlaista lopputulosta?

Pienet myllyt on kivoja kyllä ja uudet atomit isoilla terillä aika houkuttelevia, mutta makunautinnollisesti mythoksen kaltaiset myllyt ihan toiselta planeetalta ja lopputulos on aina varmasti onnistunut.

Mukavaa joulun aikaa.

 8 
 : Joulukuu 15, 2018, 21:37:42 ip 
Aloittaja lasy - Uusin viesti kirjoittanut lasy
Haeskelin aikani kuluksi oikeaa uuttolämpötilaa red brickille mini vivaldilla. Vaikuttaisi optimi olevan 93 tai 94 astetta. Sekä 91 että 96 menivät viemäriin. Eihän keitintä kalibroitu ole, mutta olen asettanut offsetin siihen, missä käyttäjien kalibroidut laitteet maailmalla ovat olleet.

En laittaisi kivitaloa pantiksi, että sokkotestissä erottaisin liian kuumassa tai kylmässä uutetun ilman verrokkia. Molemmat teki mieli kaataa pois. Kun lisäsin puoli tl sokeria, kylmässä uutettu muuttui sweet’n’sour bbq-kastikkeeksi  8) Kuumassa uutettu lähestyi sokerin myötä tusinakahviloiden espressoesityksiä, jotka myös yritän aina pelastaa ripauksella sokeria.

Päättelen, että tuo red brick saattaa olla hiukan haastava pavonilla vasta-alkajalle. Onkos kellään suositella harjoituksiin hyvää helppoa kahvetta?

 9 
 : Joulukuu 15, 2018, 21:18:54 ip 
Aloittaja PV - Uusin viesti kirjoittanut lasy
Tosi ikävää lukea foorumilaisten myllynhajoamistarinoita  :-\ Vielä ikävämpää niitä lienee tietenkin kirjoittaa! Itellä ollut käytössä seuraavat myllyt, osa hyvin lyhyesti:

Krups*
Iberital challenge*
Anfim best
Breville mikälie*
Rocky
SJ
Bezzera B005*
Obel/Carimali
Anfim Caimano
Eureka Atom
Eureka Mignon Silenzio
La Cimbali Magnum
+liuta käsikäyttösiä

Näistä asteriskillä merkityistä jäi sellainen vaikutelma, etteivät välttämättä ole ikuisia. Muut vaikuttivat mahdottomilta saada kotikäytössä rikki. Atomista hajosi kyllä yksi kytkin, mutta se ei ollut suunnittelusta tai käytöstä mitenkään kiinni. Kytkin oli maanantaikappale.

 10 
 : Joulukuu 15, 2018, 20:23:51 ip 
Aloittaja tirofaux - Uusin viesti kirjoittanut kustus
Olen tässä stalkannut foorumia jonkin aikaa ja ajattelin nyt rikkoa hiljaiseloni kirjoittelemalla ajatuksiani settestä n.8 tuntia kestäneen omistajuuden jälkeen.

Lyhyesti taustoja: omistin aiemmin DeLonghin icona-keittimen ja keittelin sillä markettijauhatuksesta espressoa. En tiennyt paremmasta ja olin jotakuinkin tyytyväinen vehkeeseen mutta se meni ja hajosi. Osia (filterin pidike) ei saanut muualta kuin italiasta ja sieltä olisi maksanut n100e posteineen. Tarkotuksissa oli ostaa joku parmpi tilalle ja vuosia vierähti ennen kuin päädyin Rancilion Silviaan n. kk taaksepäin. Ajattelin antaa myllyn odotella hetken aikaa tutustuessani uuden keittimen sielunelämään markettijauhatuksen kanssa ja pohtiessani mikä olisi hyvä mylly.

Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että mainitulla metodilla tuli vain kiroilua aikaiseksi, joten myllyä etsimään. Torstai iltana n.klo 23 painoin liipasinta kahvikaveri.fi:llä nähdessäni Sette 270 hintaan 368€ (on muuten edelleen tuohon hintaan, joka vaikuttaa aika kilpailukykyiseltä, jos joku harkitsee!!). Mylly oli suht pienen kokoinen ja nopea ja itseäni alkoi myllyjä tutkiessa houkutella ajastimella varustettu vaihtoehto ja tässä oli vielä melkoisen pieni retentiokin kuulemma. Ja hyvät säätömahdollisuudet. Negatiivisiksi haukkuivat täällä ja muualla äänekkyyttä ja useita viallisia kappaleita. Äänekkyys ei itselleni ollut ongelma, koska espressokäyttöön tämä on 95% tulossa ja muutaman sekuntin särinä ei haittaa. Viallisuuttakin monessa paikkaa tunnuttiin haukkuvan alkupään laitteiden riesaksi.

Seurannut tapahtumien kulku löi itseni ällikällä. Kauppias itse soitti perään seuraavana aamuna (eilen) että tilaus oli tullut perille ja kysyi millaisesta espressosta pidän niin laittaa pussin papuja matkaan. Sanoi laittavansa postiin perjantaina ja epäili että mylly olisi perillä jos ei tänään niin viimeistään maanantaina. Naureskelin kaverin optimismille tuntien postikustin verkkaiset kulkemiset mutta tänä aamuna meinasi puskea lusikallisen housuun säikähtäessäni postin saapumisilmoitusta. Oho. Ei muuta kuin postiin hakemaan pakettia ja marketin kautta nappaamaan paketti papuja harjoittelukappaleiksi. Otin Nordquistin gusto-espressoa kun oli halpaa. Ja jotain pauligin papuja että pääsee suodatinkahvin kanssa säätämään.

Purin paketin ja kasasin vehkeen. Haistelin papuja ja latasin säiliöön pauligia ja keitin pari kupillista sumppia silvian lämmetessä, ei pahaa mutta parempaakin on tullut. Latasin espressopavut tankkiin ja aloin säätämään. Muutaman testauksen jälkeen alkoi löytyä jauhatus kohillensa. Uutto päälle, nelisen sekuntia odottelua ja tämän jälkeen 60ml tupla n. 25s. pihalle. Maku ei ollut missään määrin parasta mutta ajattelin että menee papujen piikkiin. Näyttivät tummalta kuin yö joulukuisessa eteläsuomessa. Duunasin parit shotit tämän jälkeen eikä se siitä juuri heilahdellut. Jätin hommat silleensä.

Muutama tunti meni eteenpäin ja ajattelin että koitetaan vielä yksi capuccino iltapalaksi kauppiaan laittamista pavuista. Suljin hopperista luukun ja latasin toista papua sisään. Laitoin kaukalon takaisin paikallensa ja ajattelin että sulkijan vielä kiinni ollessa annan myllyn pyörähtää sekunnin tai pari jos sisässä oli vanhaa vielä paljon niin tulisivat ulos. Painan play nappulaa. Aika alkaa juosta mutta mylly ei käy. Kumma homma. Laitan hopperin uudestaan paikalleen koska mylly ei kuulemma pyöri jos se on pois paikaltaan. Ei vieläkään liikahtamisia. Otan myllystä terän irti ja tuohan oli täynnä puruja. Putsaan terät parhaan osaamiseni mukaan, että no nyt varmasti toimii. Ei mitään. Ihmettelin tankkia ja teriä pois ja takaisin vielä muutaman kerran ja raavin päätäni.

Positiivista:
- Jauhatus tuntui tosi hyvältä ja tuli koneesta tasaisesti ulos ilman klönttejä.
- Sopiva aasetus omalle keittimelle löyty melko ripeästi. Säätöhaitari on hullun tarkka.
- Suodatinkäyttöönkin moccamasterin kaveriksi varmasti passeli vehjes pienen säätämisen jälkeen.
Erityismaininta kaupan toiminnasta, nopein postitus ikinä missään.

Negatiivista:
- Melu on aika kova kuten monessa paikassa sanottiinkin. Ehkä luokkaa yleiskone tai tehosekoitin mutta ei nyt mikään katupora.
- Nopeus ei ollut ihan sitä mitä odotin. Silvian filtteriin jauhoin n.15g enimmillään ja tuohon meni n. 8s.
- Käyttöiältä odotin enemmän kuin n. 5 tuntia/ 250g

Mutta noin ihan vakavalla naamalla, soitan maanantaina kahvikaverille ja kysyn, että mitä hommaa. En nyt käsitä miten tässä olisi käyttäjän virheestä mahdollisesti kyse mutta, jos näin niin lapa pystyyn virheen merkiksi. Jos vika kuitenkin menee takuun piiriin, otan mielelläni samanlaisen myllyn tilalle. Snadisti harkinnassa, että seuraava vaihtoehtoni Eureka Mignon Specialita ehkä kuitenkin menisi tämän sotkun jälkeen edelle.

Sori kun tuli pitkä. Moro kaikille!

Sivuja: [1] 2 3 ... 10