Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: vemuli - Lokakuu 11, 2008, 01:16:14 ap

Otsikko: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 11, 2008, 01:16:14 ap
Kaveri on päässyt vihdoin perille  ;D

Kyseessä siis tyyppikilven mukaan, 1996 vuosimallinen, annosteluautomatiikalla varustettu laite, jonka työura on ollut ammattimaisessa käytössä Coffee House-kahvilassa. Uusien koneiden myötä, tämäkin vanhus löysi kotinsa kahvilan työntekijän luota, jääden lopulta kuitenkin tyhjänpantiksi. Eli, tositoimissa keitin ei ole ollut neljään vuoteen.
Pikaisen silmäilyn perusteella, mitään hälyttävää ei näkyvissä. Pientä iltapuhdetta kuitenkin tiedossa, ainakin kalkinpoiston, tiivisteiden vaihdon ja annostelun nykyisen toimimattomuuden osalta tiedossa.

Kahvat (3kpl) ovat likaisia sisäpinnoiltaan ja yhdessä on sihti jumittunut kiinni sen verran tiukkaan, että saattaa vaatia liuotushoitoa irrotakseen kahvasta. Käytönjälkiä kahvoissa ja sihdeissä näkyy runsaasti. Missä litkussa niitä kahvoja voi liottaa, jotta saisin sen mustan likakerroksen pois?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 11, 2008, 08:34:48 ap
Missä litkussa niitä kahvoja voi liottaa, jotta saisin sen mustan likakerroksen pois?

Cafizalla (http://www.cafetoria.fi/onlineshop/index.php?main_page=product_info&cPath=13_31&products_id=66) tai vastaavalla (eli sillä aineella jolla suoritetaan "perusteellisempi" takaisinhuuhtelu). Tuommoisessa liuoksessa kun annan lojua yön yli, niin tulee jo varsin puhdasta - loput lähtee sitten harjaamalla.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 11, 2008, 13:35:29 ip
Cafizalla liuottaessa pitää kuitenkin asetella kahva niin, että kädensijan muovi ei ole liuoksessa. En tiedä onko kerrasta haittaa, mutta pidemmän päälle ainakin tekee pahaa muoville.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 11, 2008, 18:23:19 ip
Nyt on kaveri pistetty ihan hajalle  :P Vielä kun sais sen uudestaan kasaan...

Laitoin kaikki putket, boilerin, grupon yms. sitruunahappokylpyyn. Aika paljon oli kaikenlaista mönjää ja karstaa kertynytkin. Eli epäilen, että ei olisi keitin todennäköisesti edes toiminut kunnolla ilman perusteellista puhdistusta.

Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 11, 2008, 20:50:42 ip
grupon yms. sitruunahappokylpyyn.

Tuon grupon kanssa kannattaa olla varovainen - kestääkö kromipinnoitus happoa miten hyvin? Vai miten toteutit tuon (esim. puritko gruposta sisäosat pois ja ne lillumaan ja sitten jotenkin varovasti itse gruppo sisältä täyteen liosta - tukkimalla ulostulot tms. - niin että ulkopinta jää kuiville?)
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 11, 2008, 21:59:17 ip
Tuon grupon kanssa kannattaa olla varovainen - kestääkö kromipinnoitus happoa miten hyvin? Vai miten toteutit tuon (esim. puritko gruposta sisäosat pois ja ne lillumaan ja sitten jotenkin varovasti itse gruppo sisältä täyteen liosta - tukkimalla ulostulot tms. - niin että ulkopinta jää kuiville?)

Kruposta osat irti ja kylpyyn. Pidin myös itse gruppoa jonkin aikaa mukana, kromaus näyttäisi olevan ennallaan.

EDIT:
Tarkemman tutkiskelun jälkeen, krupon päällä olevassa syvennyksessä on juuri ja juuri silmin havaittavissa paikoin värisävyn muutosta. Kyseisissä kohdissa oli reilusti kahvin jäänteitä ja saanut ilmeisesti vuosien varrella jotain vahinkoa aikaiseksi pinnoitukselle. Grupostahan ei tässä mallissa ole näkyvillä kuin kromattu ulkokehä (=rengas mihin kahva käännetään kiinni).
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 12, 2008, 13:55:53 ip
Tänään pitää sitten tehdä tilaukset tiivisteistä ja muista vaihdettavista osista. Tietysti tilausta haittaa se, etten ole päässyt kokeilemaan koko laitetta kertaakaan. Pitänee varmaan vaihtaa aluksi vain ne tiivisteet ja pistää kone "tulille". Sen jälkeen olisikin sitten vuorossa vianhakua (toivottavasti ei tule mitään yllätyksiä). Se annosteluhan ei tosiaan toimi, mutta mahdollisuuksia on ohjelmoinnista mekaaniseen vikaan, joten en lähde tässä vaiheessa tilailemaan varaosia.

Täältä ajattelin hankkia osat :

http://www.espressoparts.co.uk/
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: smuli - Lokakuu 12, 2008, 14:04:42 ip
Kruposta osat irti ja kylpyyn. Pidin myös itse gruppoa jonkin aikaa mukana, kromaus näyttäisi olevan ennallaan.

EDIT:
Tarkemman tutkiskelun jälkeen, krupon päällä olevassa syvennyksessä on juuri ja juuri silmin havaittavissa paikoin värisävyn muutosta. Kyseisissä kohdissa oli reilusti kahvin jäänteitä ja saanut ilmeisesti vuosien varrella jotain vahinkoa aikaiseksi pinnoitukselle. Grupostahan ei tässä mallissa ole näkyvillä kuin kromattu ulkokehä (=rengas mihin kahva käännetään kiinni).

sitruunahaposta ei ole haittaa kromaukselle joka kestää sen helposti. kuluneista kohdista tulee alla oleva messinki paremmin näkyviin mutta se on kosmeettista eikä kromaukset lähde hilseilemään tms. liuottelin omaani monta kertaa että sain töhnät irti. 

Tänään pitää sitten tehdä tilaukset tiivisteistä ja muista vaihdettavista osista. Tietysti tilausta haittaa se, etten ole päässyt kokeilemaan koko laitetta kertaakaan. Pitänee varmaan vaihtaa aluksi vain ne tiivisteet ja pistää kone "tulille". Sen jälkeen olisikin sitten vuorossa vianhakua (toivottavasti ei tule mitään yllätyksiä). Se annosteluhan ei tosiaan toimi, mutta mahdollisuuksia on ohjelmoinnista mekaaniseen vikaan, joten en lähde tässä vaiheessa tilailemaan varaosia.

Täältä ajattelin hankkia osat :

http://www.espressoparts.co.uk/

avasitko myös solenoidit? etenkin grupon solenoidi voi olla aika huonossa hapessa. tiivisteet kannattaa kaikki tosiaan vaihtaa, eivät maksa juuri mitään ja ovat simppelit laittaa paikoillen.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 14, 2008, 00:07:34 ap
Nyt on osat tulossa Australiasta, putkistot puhtaina, gruppo samaten ja boileristakin on moskat saatu pois. MUTTA...se perinteinen projekti-ilmiö...ylimääräiset osat  ???

Löytyi happoaltaan pohjalta jonkinlainen "supistusprikka", jossa toinen puoli on tasainen ja toinen puolipallo (sisäänpäin), keskellä reikä. Se on ollut ilmeisesti putken päässä kiini ja irronnut sitten astiassa. Epäilen, että tämä osa kuuluisi grupon ja boilerin väliseen putkeen (keskellä kuvaa oleva paksumpi putki). Voisiko olla mahdollista? Mikä tarkoitus tuolla supistuksella on?




Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 15, 2008, 17:04:11 ip
Sain tänään Brasilialta pdf-fileet käyttöohjeesta sekä räjäytyskuvat varaosanumeroineen. Ei löytynyt em. osaa mistään kuvasta. Omituinen juttu sinänsä, koska jokin tarkoitus tuolla "supistusprikalla" varmaankin on. No, katsotaan sitten, kun kokoonpanovaihe alkaa, mihin tuon saan mahtumaan...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: smuli - Lokakuu 16, 2008, 22:38:26 ip
Sain tänään Brasilialta pdf-fileet käyttöohjeesta sekä räjäytyskuvat varaosanumeroineen. Ei löytynyt em. osaa mistään kuvasta. Omituinen juttu sinänsä, koska jokin tarkoitus tuolla "supistusprikalla" varmaankin on. No, katsotaan sitten, kun kokoonpanovaihe alkaa, mihin tuon saan mahtumaan...

laittasitko kuvan osasta? voisi sen perusteella paremmin spekuloida mikä osa on kyseessä.

aika kaukaa tilasit osat. mistäpä moinen kun itse sain kaikki tarvittavat saksasta?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 16, 2008, 23:07:08 ip
Joo, voisin laittaa kuvan. Jaa niin, mitenkäs se onnistuu tänne?

aika kaukaa tilasit osat. mistäpä moinen kun itse sain kaikki tarvittavat saksasta?

Kielimuuri  >:(

Yritin myös Englannista, mutta siellä tökki jostain syystä visan vingutus...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 17, 2008, 10:31:54 ap
Joo, voisin laittaa kuvan. Jaa niin, mitenkäs se onnistuu tänne?

Klikkaat vastauksessa "Lisätoiminnot" plussaa (muuttuu miinukseksi) ja lisäät kuvan osoitteen "Liite:" riville. "Browse" nappulalla voit hakea tuon osoitteen omalta koneeltasi. Jos haluat enemmän kuvia, niin paina "lisää liitteitä" linkkiä. Kuvat kannattaa pienentää jollain sopivalla ohjelmalla niin että ovat ennen lähetystä maksimissaan esim. 640 pikseliä leveitä.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 17, 2008, 18:05:00 ip
tällainen...halkaisija 18mm, keskireikä 4,5mm
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 19, 2008, 16:30:14 ip
HB:n foorumilta sainkin jo vahvistuksen epäilylleni. Kyseessä siis lämmönvaihtimelta (ylempi liitin) grupolle menevään putkeen tuleva osa (eli asetetaan putken ja boilerissa olevan liittimen väliin). Minulla oli hatara mielikuva juuri tuosta samasta paikasta. Jännä juttu ettei siinä räjäytyskuvassa tuollaista osaa näkynyt ensinkään. Ei se varmaan ihan turha ole.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 19, 2008, 17:35:54 ip
Kyseessä siis lämmönvaihtimelta (ylempi liitin) grupolle menevään putkeen tuleva osa (eli asetetaan putken ja boilerissa olevan liittimen väliin). Minulla oli hatara mielikuva juuri tuosta samasta paikasta. Jännä juttu ettei siinä räjäytyskuvassa tuollaista osaa näkynyt ensinkään. Ei se varmaan ihan turha ole.

Tuollaa osalla rajoitetaan grupon vesikiertoa. Eli kun kone on "lepotilassa" ts. sillä ei uuteta, niin lämmönvaihtimen vesi kiertää lenkin grupon kautta ja näin gruppo lämpenee/pysyy lämpöisenä (thermosyphon loop). Mikäli kone on pitkään jouten, niin gruppo ylikuumenee ja tällöin jäähdytyshuuhtelussa pitää lämmönvaihtimen veden viilentämisen lisäksi viilentää myös gruppoa. Tuolla osalla saadaan siis hidastettua/vähennettyä ylikuumenemista. Kone siis toimisi ilman sitäkin, mutta varsinkin kotikäytössä se osa on kyllä hyödyllinen (ehkä se puuttui tuosta syystä noista räjäytyskuvista).

Tyypillisessä lämmönvaihtimellisessa E61 kotikoneessa tuollaista rajointa ei käsittääkseni ole (Isomacit, Quickmillit, Izzot jne...) - poikkeuksena tiedän ainoastaan Vibiemmen Domobar Superin. Tuossa VBM:n koneessa gruppo pysyy suht hillityissä lukemissa ja jäähdytyshuuhtelut on pieniä. Tosin olen sitten törmännyt kommentteihin joissa kerrotaan että "sopivalla" boilerin lämpötilalla saattaa käydä niin että tuo vesikierto pysähtyy (thermosyphon stall) kun tuo kierto perustuu pelkästään sopivaan lämpötilaeroon kierron alussa ja lopussa - ja tällöin gruppo saattaakin olla kahvintekoa aloitettaessa rankasti alilämpöinen.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 21, 2008, 15:39:01 ip
Tänään tuli paketti ausseista  ;D

Ei kun näpertelemään...vähän jännittää mitä kaikkea vielä joutuu uusimaan?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 22, 2008, 00:10:38 ap
No perskuta...ainakin yksi liitin on halki putkesta (venttilipaketti - virtausmittari). Ei siis vielä tänäänkään tulille... :'(

Edit: Liitin korjattu ja ensimmäiset essot nautittu  8)

- en osannut edes kuvitella, miten suuri ero oli kahvin maussa Brasilia vs. Braun. Vertailupohjana kun on ollut aiemmin paikallisten kahviloiden tuotokset niin kuvittelin siltä pohjalta, että Braunilla pääsee edes likimain samaan tulokseen. Olin väärässä.

- maidon vaahdotus...öh...ensimmäisellä kerralla maidot rinnuksilla. Sylkee höyryä sen verran voimallisesti. Tätä pitää treenata ajan kanssa.

- Braunin pienellä muovitampperilla ei tee mitään. Tilasin kyllä jo 58mm tampperin, mutta tietäähän sen, että kotimaan toimitukset ovat hitaita (samana päivänä tilatut osat ausseista tulivat 8 päivän sisällä). Olisi pitänyt näköjään suosia ulkomaista...

HYVÄÄ:
- puljaaminen veden kanssa melko vähäistä (= kiinteä vesiliityntä (4,5 bar) ja viemäröintimahdollisuus (tässä vaiheessa letkutettu vielä muovisaaviin))
- annostelu TOIMII sittenkin, oli siis vain ohjelmointia vailla  ;D
- tuo mukavasti lisäväriä kodinhoitohuoneen valkoiseen linjaan
- HILJAINEN, tällä tekee kahvia vaikka yön hiljaisina tunteina. Moottori/pumppu-paketti on hyvin vaimennettu kumien kera.

HUONOA:
- joku putkiliitos vuotaa vielä, koska paineen noustessa riittävästi, alkaa kuulua selvää pihinää (vaikea paikallistaa)
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 22, 2008, 20:07:30 ip
Miten muuten sen pumpun uuttopaineen säätö tehtiin? Painemittari näyttää "lepotilassa" 3,5 baria, mikä lienee ihan sopiva. Uuton aikana paine nousee kuitenkin 12 bar asti. Asteikossa on selkeä suositusalue n. 9 bar kohdalla eli jotain tarvis tehdä?

EDIT:

Löytyikin jo ohje. Eli pumpun bypass ruuvistahan tuo tehdään.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 22, 2008, 21:04:13 ip
Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 22, 2008, 21:17:49 ip
Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...

Tätä aihetta sivuten oli home-baristan puolella äskettäin kommenttia (linkki (http://www.home-barista.com/forums/many-prosumer-machines-come-with-poorly-matched-steam-tips-why-t8104.html#p94372)). Tuo 15 sekunttia ei kuulosta mitenkään tavattomalta, varsinkin pienellä maitomäärällä ja "oikeasti" kahvilakäyttöön suunnitellulla koneella. Jonkinlaista taulukkoa erilaisten koneiden vaahdotusnopeuksista löytyy esim. tästä (http://www.home-barista.com/elektra-a3-buyers-guide-steaming-performance.html) konekatsauksesta.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 23, 2008, 08:55:54 ap
Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...

Siinä on varmaan melko reilureikäinen vaahdotuspää? Kannattaisi ehkä vaihtaa vaahdotuspilli tai sen kärki, jos vain mahdollista. Reikien tukkiminen voisi auttaa myös.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 23, 2008, 09:01:22 ap
Siinä on varmaan melko reilureikäinen vaahdotuspää? Kannattaisi ehkä vaihtaa vaahdotuspilli tai sen kärki, jos vain mahdollista. Reikien tukkiminen voisi auttaa myös.


Yksi mahdollinen syy...Braunin vaahdotusapuun ja heikkoon höyryn tuottoon tottunut käyttäjä  ???

Täytynee vielä kuluttaa muutama litra maitoa ja katsoa josko jotain kehitystä tapahtuisi.

Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 23, 2008, 09:06:18 ap
Yksi mahdollinen syy...Braunin vaahdotusapuun ja heikkoon höyryn tuottoon tottunut käyttäjä  ???
Täytynee vielä kuluttaa muutama litra maitoa ja katsoa josko jotain kehitystä tapahtuisi.

Kyllä toi nopealta vaikuttaa, olipa tottunut mihin tahansa. Millainen pilli siinä on? Kolmereikäinen?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 23, 2008, 09:30:01 ap
nelireikäinen ja lieriömallinen (tasapaksu). Justiinsa yritin vaan ei onnistunut vieläkään. Sellaista vaahtokasaa mitä tarjoillaan kaupallisissa kahviloissa saan kyllä aikaiseksi, mutta sitä "märän maalin"-tyyppistä en.

Heti kun vaahdotusääni muuttuu oleellisesti, alkaa maitoa roiskumaan yli ja tämä tapahtuu tosiaan 15 sekunnin aikana. Luulisin kuitenkin, että taitava heppu tuolla saisi aikaan kelvollista tavaraa...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 23, 2008, 09:41:46 ap
Nelireikäinen on jo extremeä.... Helppo temppu olisi kokeilla tukkia kolme reikää tökkäämällä hammastikku sinne ja katkaisemalla kärki sisään.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 23, 2008, 11:17:08 ap
Heti kun vaahdotusääni muuttuu oleellisesti, alkaa maitoa roiskumaan yli ja tämä tapahtuu tosiaan 15 sekunnin aikana. Luulisin kuitenkin, että taitava heppu tuolla saisi aikaan kelvollista tavaraa...

Millaisia maitomääriä olet vaahdottanut?

Esim. täältä (http://www.youtube.com/watch?v=-q2xH1i3ByU) löytyy videonpätkää "kotikoneista" keskivertoa tehokkaammasta vaahdottajasta (on itseasiassa vaahdotusopas). Laskiskelin äkkisiltään että tuossa vaahdotus kestää sen noin 6+17 sekunttia (ilmaa lisätään alussa tuo 6s ajan jonka jälkeen kärki työnnetään vähän syvemmälle maitoon ja loppuaika vain "vatkataan"). Maitoa arvioisin tuossa olleen silmämääräisesti sen 3 desiä ainakin.

Jos et halua maitoa tuhlata, niin kannattaa ihan pelkän veden avulla katsoa millä tavalla nesteen saa yleensäkin pyörimään kannussa.

Missäs lukemissa boilerin paine muuten on? Pressostaattia voisi yrittää säätää hieman alemmas - et varmaankaan käytä konetta suunnitellusti shotti-shotin perään vaan varmastikin shottien välillä on semmoinen parisen minuuttia aikaa? Tällöin tuota pressostaattia voisi säätää alaspäin ilman että sen säädön ehkä aiheuttama hidastunut HX:n toipuminen shotista haittaisi.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 23, 2008, 11:57:13 ap
Millaisia maitomääriä olet vaahdottanut?

...tuota pressostaattia voisi säätää alaspäin ilman että sen säädön ehkä aiheuttama hidastunut HX:n toipuminen shotista haittaisi.

6 desin kannu, min. 2 dl - max. 4 dl.

Boilerin paine on n. 1 bar. Hieman "karkaa" painetta pintamittarin tiivisteen kautta (äänihavainto + visuaalinen havainto). Parin sentin kokoinen lammikko koneen alla 5 tunnin käytön jälkeen.

Tukin kolme reikää suuttimesta ja selvästi parantui vaahdon laatu. Ei tuollakaan mitään taidetta vielä tehdä, mutta sanoisin jo paremmaksi kuin paikallisissa erikois-kahviloissa, mikä taitaa kertoa enemmänkin ko. liikkeiden baristojen tasosta kuin omasta osaamisesta. Kiinnostaisi kyllä oppia ihan vakiosuuttimella tuo vaahdotus, ei niitä reikiä turhaan ole siihen tehty. Mutta, eihän tämä olisikaan mikään harrastus, jos ihan "valmiiseen pöytään" voisi istua...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 23, 2008, 13:40:24 ip
Boilerin paine on n. 1 bar.

Aika alhainen on, ei kannata tuosta varmaan enää pudottaa.

Kiinnostaisi kyllä oppia ihan vakiosuuttimella tuo vaahdotus, ei niitä reikiä turhaan ole siihen tehty.

Ei turhaan, mutta ei myöskään kotibaristan tarpeiden mukaan.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 23, 2008, 14:29:52 ip

Ei turhaan, mutta ei myöskään kotibaristan tarpeiden mukaan.


Jotenkin haluaisin uskoa, että myös kaupalliset baristat pyrkisivät vähintääkin yhtä hyvään lopputulokseen kuin kotibaristatkin. Siinä mielessä (siis laadullisessa) siis en usko kaupallisen- ja kotikäytön tarpeilla olevan oleellisia eroja.

Kokeilin vesi/saippua-menetelmää ja vesi pyörteili voimalla ja 15 sekunnissa vesi jo kiehui. Se äänen muuttuminen ja roiskeilmiö maitoa vaahdotettaessa johtui ilmeisesti samasta syystä. No, onneksi kaupassa riittää maitoa...
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 23, 2008, 14:34:19 ip
Aika alhainen on, ei kannata tuosta varmaan enää pudottaa.

Ei tuo varmaankaan vielä mitenkään poikkeuksellisen alhainen ole? Tuossahan on kuitenkin käsittääkseni 6 litrainen boileri josta tuolla asetuksella pitäisi kuitenkin jo aikalailla hönkää irrota.

@Vemuli: Onko mittarissa jonkinlainen "vihreä alue" tuolle boilerin paineelle? Googlettamalla löysin mainintoja tyyliin: 0.9-1.1bar. En tosin tiedä onko merkitystä tiputtaa tuota 0.1 baaria (no, 0.8:kin varmasti toimisi vielä kotikäytössä ok) - parempi ratkaisu olisi ehkä tosiaan hankkia toisenlainen vaahdotuskärki.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 23, 2008, 15:38:52 ip

@Vemuli: Onko mittarissa jonkinlainen "vihreä alue" tuolle boilerin paineelle? Googlettamalla löysin mainintoja tyyliin: 0.9-1.1bar. En tosin tiedä onko merkitystä tiputtaa tuota 0.1 baaria (no, 0.8:kin varmasti toimisi vielä kotikäytössä ok) - parempi ratkaisu olisi ehkä tosiaan hankkia toisenlainen vaahdotuskärki.

Vihreä alue ulottuu 0,8-1,1 ja on yleensä siinä 0,9 paikkeilla (viisarin paksuuden verran alle 1,0).

Pitää kokeilla vielä oheisten videoiden mukaisesti. Aika nopeasti näyttivät maidon valmistaneen...

http://www.youtube.com/watch?v=LS3t9eYUTwM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WIFJg65k-Do&feature=related

On se vaan uskottava...kohtuullinen vaahdotustulos syntyi videon ohjeiden mukaan. Ilmeisesti ylikuumentaminen aiheutti sen mikrovaahtokadon?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: smuli - Lokakuu 23, 2008, 21:53:04 ip

On se vaan uskottava...kohtuullinen vaahdotustulos syntyi videon ohjeiden mukaan. Ilmeisesti ylikuumentaminen aiheutti sen mikrovaahtokadon?

kyllä, ylikuumentaminen latistaa maidon. ammattilaitteissa maidon vaahdottamiseen ei menee kauaa. pikemminkin lähinna esittelee vaahdotuspään ja maidon toisilleen.

Boilerin paine on n. 1 bar. Hieman "karkaa" painetta pintamittarin tiivisteen kautta (äänihavainto + visuaalinen havainto). Parin sentin kokoinen lammikko koneen alla 5 tunnin käytön jälkeen.


käytitkö teflon-teippiä kasatettessa? sillä sain liitokset tiiviiksi.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 24, 2008, 09:00:09 ap
kyllä, ylikuumentaminen latistaa maidon. ammattilaitteissa maidon vaahdottamiseen ei menee kauaa. pikemminkin lähinna esittelee vaahdotuspään ja maidon toisilleen.
 

käytitkö teflon-teippiä kasatettessa? sillä sain liitokset tiiviiksi.


Jep, oli vain niin vaikea uskoa sitä vaahdottumisen nopeutta. Seurauksena siis maidon kiehuminen ja vaahdon rikkoutuminen. Veden kanssa harjoitellessa silmäni aukesivat lopulta, kun vesikin kiehui ennenkuin kerkesin sanomaan "kissa", heh.

En laittanut teflonia mihinkään. Olisi näköjään pitänyt. Vuoto on onneksi sen verran pientä, että ajattelin tilkitä sen vasta "määräaikaishuollon" yhteydessä.

Rouvakin muuten ihmetteli koneen hiljaisuutta. Oli mielessään kuvitellut ison koneen tuottavan koon suhteessa lisää melua vanhaan brauniin verrattuna. Annostelusta ei ole vielä ollut kauheasti iloa, kun haen vasta karkeuksia kohdalleen. Taitaa tosiaan sopia paremmin vakiopuruilla uuttaville kahviloille, kuin kotipaahtajille.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 24, 2008, 09:50:43 ap
En laittanut teflonia mihinkään. Olisi näköjään pitänyt. Vuoto on onneksi sen verran pientä, että ajattelin tilkitä sen vasta "määräaikaishuollon" yhteydessä.

Kun näitä koneita kasataan tehtaalla niin käsitääkseni joka väliin tungetaan ns. "tiivistetahnaa" (thread sealant) - välillä vähän liikaakin - mutta tuolla saa ilmeisesti aika helposti pitävät liitokset, ongelmana on vain että myös tämän jälkeen pysyy liiankin tiukasti kiinni. Parempi vaihtoehto onkin käyttää teflonteippiä - sen kanssa vain pitää olla varovainen ettei ylikiristä kun sillä on myös "voiteleva" vaikutus, eli maltilla kiinni ja sitten jos jostain vuotaa niin kiristää vain sen verran että vuoto häviää.

Annostelusta ei ole vielä ollut kauheasti iloa, kun haen vasta karkeuksia kohdalleen. Taitaa tosiaan sopia paremmin vakiopuruilla uuttaville kahviloille, kuin kotipaahtajille.

Perustuuko annostelu muka aikaan? Eikös se pitäisi pikemminkin olla gruposta juosseen vesimäärän perusteella toimiva? Eli jos kerran asetat sen (millä tahansa jauhatuksella) niin että kuppiin tulee tuplaa tehdessä suurinpiirtein se 60 ml nestemääränä niin tämän jälkeen sieltä pitäisi aina tulla se sama määrä ulos riippumatta siitä miten kauan uuttoon menee aikaa (olettaen että purut imevät aina saman verran itseensä). Tämän jälkeen sitten vain säädät jauhatuksen niin että aika osuu kohdilleen. Näin sitä minun käsittääkseni kahviloissakin pitäisi käyttää. Eli ensin asetetaan toivottu volyymi  ja sitten jauhatuksella aika kohdilleen.

(Lisäys: ainakin täällä (http://www.espressoparts.co.uk/brasilia_hydrolics3.asp) näyttäisi olevan räjäytyskuvassa oikeassa alareunassa virtausmittari (flowmeter) - onko tuollainen myös omassasi?)
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 24, 2008, 10:21:56 ap
Perustuuko annostelu muka aikaan? Eikös se pitäisi pikemminkin olla gruposta juosseen vesimäärän perusteella toimiva? Eli jos kerran asetat sen (millä tahansa jauhatuksella) niin että kuppiin tulee tuplaa tehdessä suurinpiirtein se 60 ml nestemääränä niin tämän jälkeen sieltä pitäisi aina tulla se sama määrä ulos riippumatta siitä miten kauan uuttoon menee aikaa (olettaen että purut imevät aina saman verran itseensä). Tämän jälkeen sitten vain säädät jauhatuksen niin että aika osuu kohdilleen. Näin sitä minun käsittääkseni kahviloissakin pitäisi käyttää. Eli ensin asetetaan toivottu volyymi  ja sitten jauhatuksella aika kohdilleen.

Olet aivan oikeassa. Näin sen annostelun tulee toimia ja näin se minullakin toimii. Tärkeämpää on ilmeisesti (tietenkin  :-[) priorisoida uuttomäärä kuin uuttoaika? Pitäisikö laskea vain ohjelmoinnin aikana mittalasiin sopiva määrä kahvia tyyliin 7g / 30 ml ja 14g / 60 ml?
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 24, 2008, 11:29:45 ap
Tärkeämpää on ilmeisesti (tietenkin  :-[) priorisoida uuttomäärä kuin uuttoaika?

Lähinnä käytännöllisempää kai, eli nyt tulee aina sama määrä ulos riippumatta pavuista ja jauhatuksesta. Jos tuossa pelaisi ajan kanssa niin tuloksena voisi olla välillä pari tippaa kupin pohjalla ja välillä kuppi yli äyräiden kun jauhatus olisikin pielessä tms. Kahvilaolosuhteissa ensimmäinen vaihtoehto on parempi, sillä tällöin voi tehdä uuton aikana jotain muuta. Tosin "ammattilaiset" uusilla koneillaan taitavat katkaista silti uuton manuaalisesti, kun kone alkaa vain vilkuttamaan valoa tms. kun haluttu uuttomäärä on täysi tai lähes täysi. Muistaakseni olen lukenut laitteesta joka antaa jopa virheilmoituksen ja keskeyttää uuton jos ensimmäisen 10 sekunnin aikana tms. juoksee liian paljon vettä läpi: "Virhe: tarkista jauhatus!". :)

Tietyssä mielessähän tuo annostelu on kotikäytössä turha (kun ei ole kiire ja voi katsoa uuttoa vieressä), mutta toisaalta tuon käyttäminen lyö näppärästi yhden muuttujan (nestemäärän) melkeinpä kiinni ja tästä voi olla jopa hyötyä espresson tekoa harjoitellessa kun huomio kiinnittyy kahvijauheen määrään ja karkeuteen (ja tietysti voi kiinnittää kaiken huomion maidon vaahdottamiseen uuton aikana).

Pitäisikö laskea vain ohjelmoinnin aikana mittalasiin sopiva määrä kahvia tyyliin 7g / 30 ml ja 14g / 60 ml?

Näin ainakin itse olettaisin. Jokatapauksessa "oikean" uuton kautta tuo kannattaa tehdä jottaa saa huomioitua kakkuun jäävän vesihävikin.

(hups: korjattu "ei voi" -> "voi" mikä selventää hieman alkupään lausetta.  :-[ )
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 24, 2008, 15:03:29 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Kun näitä koneita kasataan tehtaalla niin käsitääkseni joka väliin tungetaan ns. "tiivistetahnaa" (thread sealant) - välillä vähän liikaakin - mutta tuolla saa ilmeisesti aika helposti pitävät liitokset, ongelmana on vain että myös tämän jälkeen pysyy liiankin tiukasti kiinni. Parempi vaihtoehto onkin käyttää teflonteippiä - sen kanssa vain pitää olla varovainen ettei ylikiristä kun sillä on myös "voiteleva" vaikutus, eli maltilla kiinni ja sitten jos jostain vuotaa niin kiristää vain sen verran että vuoto häviää.

Jep, ja toinen ikävä puoli tahnassa on että se avattaessa murentuu, eli esimerkiksi boilerin alipaineventtiiliä puhdistaessa voi muruja tippua boileriin ja sieltäpä ne onkin aika hankala saada pois.

Varmaan kaikissa koneissa annostelu perustuu jonkinlaiseen virtausmittariin. Kotikoneissa ne ainakin saattavat vaan olla melko epätarkkoja. Esimerkiksi yksi muistaakseni Juran automaatti teki varmaan 50% heittoa, eli välillä oli espressot pöydällä ja välillä kupissa.
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 25, 2008, 11:53:47 ap
Lähinnä käytännöllisempää kai, eli nyt tulee aina sama määrä ulos riippumatta pavuista ja jauhatuksesta.

Tietyssä mielessähän tuo annostelu on kotikäytössä turha (kun ei ole kiire ja voi katsoa uuttoa vieressä), mutta toisaalta tuon käyttäminen lyö näppärästi yhden muuttujan (nestemäärän) melkeinpä kiinni ja tästä voi olla jopa hyötyä espresson tekoa harjoitellessa kun huomio kiinnittyy kahvijauheen määrään ja karkeuteen (ja tietysti voi kiinnittää kaiken huomion maidon vaahdottamiseen uuton aikana).

Näin ainakin itse olettaisin. Jokatapauksessa "oikean" uuton kautta tuo kannattaa tehdä jottaa saa huomioitua kakkuun jäävän vesihävikin.

Olen kokeillut ihan mielenkiinnosta samalla annosmäärällä erilaisia kahvinkarkeuksia. Aika suuri vaihtelu oli valmistuneen espresson määrässä. Karkeammalla kahvilla (uuttoaika 12s) uutettu määrä oli sen 60ml (ohjelmoitu juuri tälle karkeudelle). Hienommalla jauhatuksella (uuttoaika 24s) kahvia valmistui vain n.45ml. Koeolosuhteet eivät täyttäneet tieteellisiä argumentteja, joten suhtautukaa varauksella tähän...

En ole vielä muutenkaan tyytyväinen jauhatuksen karkeuteen. Hidasta haarukointia kaiken kaikkiaan, pahus vieköön. Ja minä kun olen sellainen "kaikki heti mulle nyt"-tyyppi. Olis pitänyt hankkia muovinen täysautomaatti tai lopettaa koko kahvin juonti, heh.

Tuli kokeiltua myös sen verran hienolla jauhatuksella, että ei tullut keittimestä kokonaan ulos. Yhtä hyvin onnistuin myllyn tukkimisessa...portaaton säätö on hmmm...haastava. Kalliiksi tulee tämä "hienosäätäminen". Käy sekä kukkaron että vatsan päälle. Myllykin on alkanut osoittaa niitä mainostettuja paakkuominaisuuksia hienommilla jauhatuksilla, mitä ei esiintynyt ollenkaan Braunille sopivalla karkeudella. Eli näköjään parempi keitin vaatii myös paremman myllyn? Vai pitäisikö kiteyttää :" osta paljon kalliimpi mylly kuin sinulla on varaa ja mieti sen jälkeen keitintä".
Otsikko: Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 25, 2008, 13:46:01 ip
Olen kokeillut ihan mielenkiinnosta samalla annosmäärällä erilaisia kahvinkarkeuksia. Aika suuri vaihtelu oli valmistuneen espresson määrässä. Karkeammalla kahvilla (uuttoaika 12s) uutettu määrä oli sen 60ml (ohjelmoitu juuri tälle karkeudelle). Hienommalla jauhatuksella (uuttoaika 24s) kahvia valmistui vain n.45ml. Koeolosuhteet eivät täyttäneet tieteellisiä argumentteja, joten suhtautukaa varauksella tähän...

Voisikohan tässä vaikuttaa jonkin verran se nesteen virtausnopeus kahvikakun läpi, eli hienommalla karkeudella se ei pääse kakusta samaa tahtia läpi kuin karkeammalla - syntyisi ikäänkuin pieni viive jota virtausmittari ei osaa huomioida. Toisaalta hienompi jauhatus ehkä imee itseensä hieman enemmän vettä. Mutta mielestäni tuo 15 ml heitto ei ole paha kun ottaa huomioon että tuossa on 12 sekuntia eroa uuttoajassa. Siitähän tulee vain reilu 1ml/sek heittoa - mikäli teet tuon annostuksen säädön uusiksi tuolla 24 sekunnin karkeudella niin tämän jälkeen uskoisin että välillä 22-26 sekunttia ei paljoa heittoa olisi.

En ole vielä muutenkaan tyytyväinen jauhatuksen karkeuteen. Hidasta haarukointia kaiken kaikkiaan, pahus vieköön. Ja minä kun olen sellainen "kaikki heti mulle nyt"-tyyppi. Olis pitänyt hankkia muovinen täysautomaatti tai lopettaa koko kahvin juonti, heh.

Oliko tuossa aiemmassa 24s uutossa (45 ml) mikä maun kannalta vikana? Tuohan oli jo melko lähellä - oikeastaan vain uuttoaika jäi hieman lyhyeksi. Mikäli maussa oli jotain vikaa, niin sitten kannattaa kiinnittää huomiota jäähdytyshuuhteluun jne.

Vai pitäisikö kiteyttää :" osta paljon kalliimpi mylly kuin sinulla on varaa ja mieti sen jälkeen keitintä".

Tämä raameihiin ja seinälle! Näinhän se melkein on. Hyvä mylly pysyy matkassa vaikka päivittäisi keitintä parempaan. Ja helposti käy myös niin että yhdistelmällä hyvä mylly & keskinkertainen keitin saa parempaa kahvia kuin yhdistelmällä keskinkertainen mylly & hyvä keitin. Ja sitten jos ei myllyn ostamisen jälkeen ole varaa ostaa heti keitintä, niin kahvin laatu paranee joka tapuksessa huikeasti kun pystyy ostamaan laadukasta tavaraa papuina ja valmistaa sitten niistä pressolla/suodattimella.