Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Kotibaari - Syyskuu 30, 2008, 00:14:49 ap

Otsikko: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Kotibaari - Syyskuu 30, 2008, 00:14:49 ap
Koneemme mukana tuli sinkku- ja tuplakahva sekä kaksipäinen muovitampperi. Jotkut jutut vielä mietityttävät aloittelijaa:

-miksi tampperi on molemmista päistään millikaupalla pienempi kuin sihtien yläosat?
-miksi tampperissa ylipäätään on kaksi eri päätä? Sihdit ovat toki eri muotoisia, mutta eivät ylimmän noin puolen sentin matkalla. Vai olettaako valmistaja kenties, että dosettaisin sinkkusihtiin niin vähän, että kahvin pinta jää kapenevaan osaan? Jos näin olisi, eihän minulle riittäisi yksi kunnon tampperi, vaan niitä pitäisi olla x kappaletta, enkä sittenkään olisi varma oikeasta tampperista suhteessa määrään. Isäni on metallisorvari, ja voisin teettää hänellä mittoihin tampperin - luultavasti Scott Raon osviitalla 0,25 milliä pienempänä kuin kahvikorin halkaisija. Enää pitäisi siis tietää, minkä kohdan halkaisija.
-onko normaalia ylipäänsä aina dosettaa vähintään yläreunaan asti groomaten? Tällä tavoin täytyy nimittäin tuplakahvan papuja jauhaa tuplashottia varten Minimokalla noin kuusi kierrosta hienommalla, jotta valmiin shotin määrä pysyisi samalla uuttoajalla suunnilleen kaksinkertaisena. Sinkkukahva ottaa myös herkemmin kiinni ylläoleviin osiin - sainpa sen jopa kertaalleen paukahtamaan irti kesken uuton... :)

Koneena on Vibiemme Domobar, jossa on siis E61-gruppo.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 30, 2008, 08:23:03 ap
Koneemme mukana tuli sinkku- ja tuplakahva sekä kaksipäinen muovitampperi. Jotkut jutut vielä mietityttävät aloittelijaa:

Kyseinen "tampperi" tulee käytännössä jokaisen espressokoneen mukana - siis jopa 1000-2000 euroa maksavien. Traditiona on ns. "heittää sillä vesilintua".

Vai olettaako valmistaja kenties, että dosettaisin sinkkusihtiin niin vähän, että kahvin pinta jää kapenevaan osaan? Jos näin olisi, eihän minulle riittäisi yksi kunnon tampperi, vaan niitä pitäisi olla x kappaletta, enkä sittenkään olisi varma oikeasta tampperista suhteessa määrään.

Sinkkusihdillä kahvin pinnan ei ole tarkoitus jäädä sinne kapenevaan osaan, vaan tulle kyllä sinne "leveämpään osaan"  saakka (mutta ei juurikaan yli tästä). Sama tampperi pitäisi käydä sekä tuplalle että sinkulle.

Isäni on metallisorvari, ja voisin teettää hänellä mittoihin tampperin - luultavasti Scott Raon osviitalla 0,25 milliä pienempänä kuin kahvikorin halkaisija. Enää pitäisi siis tietää, minkä kohdan halkaisija.

Tarkoituksena kai olisi että tampperi menee koriin hitusen yli korille "oikean" tamppauskorkeuden. E61:sillä tuo "oikea kohta" on yleensä hiukan jousiuran alapuolella. Tampperi ei siis saisi ottaa häiritsevästi kiinni käytetyillä annoskoilla.

-onko normaalia ylipäänsä aina dosettaa vähintään yläreunaan asti groomaten? Tällä tavoin täytyy nimittäin tuplakahvan papuja jauhaa tuplashottia varten Minimokalla noin kuusi kierrosta hienommalla, jotta valmiin shotin määrä pysyisi samalla uuttoajalla suunnilleen kaksinkertaisena.

Itse en ole tasoitellut (eli groomannut) kahvia arviolta viimeiseen puoleen vuoteen kun olen siirtynyt käyttämään WDT:tä ja 14 gramman annoksia. Tuo yläreunaan asti täyttö ja tasaus helpottaa distribuutiota (jos ei halua weissata), mutta tällä tavalla E61 koriin tulee helposti se 16-18 grammaa (riippuu vähän minkälaista jauhetta mylly tuottaa).

On ihan normaalia että sinkulle ja tuplalle joutuu käyttämään eri jauhatuskarkeuksia.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Bule - Syyskuu 30, 2008, 09:54:23 ap
Huomenta

Täälläpä oli mielenkiintoinen uusi aihe! Koneen hankinta etenee ja samoja asioita joudun kohta pähkäilemään.
Metallisorvia kun ei ole, niin jostain pitäisi tampperi ostaa. Onko hyviä suosituksia? Hasbeanilta saisi papujen lisäksi monenlaisia. Tarjolla siellä on myös erilaisia pohjanmuotoja.. Onko kellään kokemusta noista kaareutuvista tamppereista? Mini Vivaldissa kun on 53mm sihti niin siihen voisi ehkä sellaista lievästi kaareutuvaa harkita  ???
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: JP - Syyskuu 30, 2008, 13:05:21 ip
Huomenta

Täälläpä oli mielenkiintoinen uusi aihe! Koneen hankinta etenee ja samoja asioita joudun kohta pähkäilemään.
Metallisorvia kun ei ole, niin jostain pitäisi tampperi ostaa. Onko hyviä suosituksia? Hasbeanilta saisi papujen lisäksi monenlaisia. Tarjolla siellä on myös erilaisia pohjanmuotoja.. Onko kellään kokemusta noista kaareutuvista tamppereista? Mini Vivaldissa kun on 53mm sihti niin siihen voisi ehkä sellaista lievästi kaareutuvaa harkita  ???

Tuommoinen kaareutuva on ollut minulla käytössä kolmisen vuotta, ihan ruottalaista alkuperää:

http://eemil.blogspot.com/2006/04/tampperi.html

JP
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Bule - Syyskuu 30, 2008, 14:30:42 ip
Tuommoinen kaareutuva on ollut minulla käytössä kolmisen vuotta, ihan ruottalaista alkuperää:

http://eemil.blogspot.com/2006/04/tampperi.html

JP
Kiitos vinkistä! Tyylikkään näköinen, ja hienoa että saa myös 53 millisenä.
Tommi
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Kotibaari - Lokakuu 04, 2008, 11:35:03 ap
Tarkoituksena kai olisi että tampperi menee koriin hitusen yli korille "oikean" tamppauskorkeuden. E61:sillä tuo "oikea kohta" on yleensä hiukan jousiuran alapuolella. Tampperi ei siis saisi ottaa häiritsevästi kiinni käytetyillä annoskoilla.

Hetkinen, jousiuran alapuolella? Tuntuu aika alhaiselta tässä vaiheessa. Ainakin meidän kahvassamme jousiuran keskipiste on siinä 8-9 millin tienoilla yläreunasta. Uran alareuna on jossain siinä sentin tietämissä. Niin paljonko kahvikakun päälle on tarkoitus jäädä tyhjää tilaa?

Halkaisijassa tuon jousiuran alapuolella olevan kohdan ero jousiuran yläpuolisiin osiin on puolen millin luokkaa.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 04, 2008, 12:03:49 ip
Hetkinen, jousiuran alapuolella? Tuntuu aika alhaiselta tässä vaiheessa. Ainakin meidän kahvassamme jousiuran keskipiste on siinä 8-9 millin tienoilla yläreunasta. Uran alareuna on jossain siinä sentin tietämissä. Niin paljonko kahvikakun päälle on tarkoitus jäädä tyhjää tilaa?

Juurikin näin. Minullakin 14g tuplafiltterissä on tuo 9 milliä matkaa jousiuran keskikohtaan (siis siinä filtterissä jossa ura on oikeasti "ura" - jollaisia nämä yleensä ovat). Jos tuohon filtteriin laittaa 14 grammaa niin tamppauksen jälkeen kakun pinta on siinä noin 1-2 milliä jousiuran keskikohdan alapuolella. E61:sissä (kuten sinulla) tuommoiseen filtteriin voi kyllä pakata enemmänkin tavaraa ja tällöin kakun pinta voi jäädä hyvinkin jousiuraan. Tällöin kakku yleensä turpoaa kunnolla kiinni sihtiin, mutta mikäli distribuutio on ollut ok niin tästä ei ole (yleensä) haittaa (E61:sessä ei ole sitä kakkua rikkovaa ruuvia suihkusihdissä ja sihdin takana on tyhjää tilaa enemmän kuin esim. Silviassa). Mutta jos 14 gramman annoksia haluaa käyttää (jotka mielestäni monella pavulla/sekoituksella maukkaampia) niin silloin tuo kakun pinta menee kyllä noin alas.

Tuo 14 gramman käyttö aiheuttaa tosin omat kommervenkkinsä distribuutiossa kun jauheen pinta ei missään vaiheessa oikein kunnolla yletä filtterin reunalle, joten alussa E61:sellä voi olla parempi harjoitella vähän isommilla annoksilla.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Kotibaari - Lokakuu 04, 2008, 13:52:30 ip
Kappas, olet tosiaan oikeassa. Koska minulla ei ole tarkkaa grammavaakaa, olen annostellut siten, että tuuppaan Minimokalla kahvan kukkuroilleen, "weissaan" kasan rikkoen pahimmat kököt suoristetulla klemmarilla, vetäisen PEIL-vedolla pinnan suunnilleen yläreunan tasolle, ehkä jopa hieman alemmaksi (hieman kuperalla kämmenpuolen sormella), jottei tartte jauhaa lisää sekä tamppaan lelutampperilla pöydän reunaa vasten (se kun täten pysyy parhaiten suorassa, koska pohja on kovin epätasainen) ensin keskeltä, sitten käyden reunoilta läpi irtopurut (tampperi on siis liian pieni) ja vielä kerran keskeltä. Tämän jälkeen olen ollut niin tohkeissani ja kiireissäni laittamaan kahvan takaisin gruppoon, etten ole tullut tarkistaneeksi tampatun kakun pintaa.

Uuttoajaksi olen yrittänyt vakioida "keskipitkän" ajan 30 sekuntia pumpun käynnistämisestä, jauhatuskarkeuden olen säätänyt sen mukaan, että shotti on noin 0,8-1 dl. Ja juu, tiedän, shotti pitäisi mieluummin punnita, mutta tarkin vaaka on jousivaaka, jonka herkkyys ei ihan riitä. Paineen olen antanut muodostua miksi on muodostuakseen, mittarin mukaan noin 11 baria.

Olisi mielenkiintoista saada nuo uuttosuhteet tietoon, mutta onko sillä merkitystä? Itse taisit sanoa käyttäväsi pelkkää Weissia.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 04, 2008, 14:17:31 ip
Uuttoajaksi olen yrittänyt vakioida "keskipitkän" ajan 30 sekuntia pumpun käynnistämisestä, jauhatuskarkeuden olen säätänyt sen mukaan, että shotti on noin 0,8-1 dl. Ja juu, tiedän, shotti pitäisi mieluummin punnita, mutta tarkin vaaka on jousivaaka, jonka herkkyys ei ihan riitä. Paineen olen antanut muodostua miksi on muodostuakseen, mittarin mukaan noin 11 baria.

Olisi mielenkiintoista saada nuo uuttosuhteet tietoon, mutta onko sillä merkitystä? Itse taisit sanoa käyttäväsi pelkkää Weissia.

Tuo 30 sekunttia on ihan ok, ottaen huomioon esiuuton alussa. Jauha kuitenkin hienommalle - tuo 0.8-1 dl on jo kyllä lungon puolella. Uuttosuhdetaulukko löytyy täältä (http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html). Tuolla on annettu myös tyypillisiä millilitra-arvoja (riippuen creman määrästä). Jos et saa punnittua tarkasti, niin tuon taulukon perusteella haluaisit kuitenkin tähdätä jonnekkin 0.4-0.76 välille saadaksesi tuplaespresson (määrään vaihtelu johtuu creman määrän vaihtelusta).

Tuota uuttopainetta et saa alas järkevästi muuten kuin ylivertausventtiiliä säätämällä.

Oma toimintamallini on lyhykäisyydessään: jauhetaan pieneen lasiin, weissataan siinä hyvin kapealla tikulla, portafiltteri pois ja kuivaus, kaadetaan purut varovasti sihtiin, tasoitellaan "weissahtavasti" kevyesti, tampataan, uutetaan.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 15:27:00 ip
Kannattaisiko laittaa tarkempi tampperi tilaukseen? Sain koneen mukana tingittyä 57 millisen tampperin ja on siinä ainakin milli tyhjää tilaa filtterin reunoihin?
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 07, 2008, 15:35:00 ip
Kannattaisiko laittaa tarkempi tampperi tilaukseen? Sain koneen mukana tingittyä 57 millisen tampperin ja on siinä ainakin milli tyhjää tilaa filtterin reunoihin?

Ei välttämättä. Tuolla voi käyttää "pohjoinen-itä-etelä-länsi" tyyppistä tamppaustaktiikkaa, eli ensin kevyt alkutamppaus, sitten kevyesti tuo "PIEL" ja sitten jämäkästi keskeltä. Onko tuo millin heitto mitattu mistä kohdin, filtterin suulta vai tamppauskorkeudelta (=jousiuran alapuoli)? Mutta jos haluat tarkempaan, niin halvemmaksi voisi tulla tilata esim. LM:n filtteri, joka on hieman pienempihalkaisijainen.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 20:26:10 ip
Ei välttämättä. Tuolla voi käyttää "pohjoinen-itä-etelä-länsi" tyyppistä tamppaustaktiikkaa, eli ensin kevyt alkutamppaus, sitten kevyesti tuo "PIEL" ja sitten jämäkästi keskeltä. Onko tuo millin heitto mitattu mistä kohdin, filtterin suulta vai tamppauskorkeudelta (=jousiuran alapuoli)? Mutta jos haluat tarkempaan, niin halvemmaksi voisi tulla tilata esim. LM:n filtteri, joka on hieman pienempihalkaisijainen.

Toiselle tuplafiltterille olisi kyllä käyttöä, joten voisin tuommoisen LM:n filtterin tilata samalla kun tilaan nakukahvan. Molemmat löytyy samasta kaupasta Saksasta. Filtterin suussa tyhjää tilaa olisi ehkä jotain 1,5 mm ja tamppauskorkeudella n. 1 mm.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: vemuli - Maaliskuu 21, 2009, 15:07:10 ip
Kannattaisiko laittaa tarkempi tampperi tilaukseen? Sain koneen mukana tingittyä 57 millisen tampperin ja on siinä ainakin milli tyhjää tilaa filtterin reunoihin?

Olen vakavasti harkinnut "jämptin" tampperin tilaamista. Käytössäni oleva Rancilion 58mm on aivan liian horo käyttämiini sihteihin. Menee turhaksi hieromiseksi, jos pitää joka kerta tampata reunoja myötäillen, vaikkpa sitä PIEL-tekniikkaa käyttäen. En mä mikään hätänen ole, mutta valmista pitäisi tulla yhdellä painalluksella... ;D


EDIT:

Se tilaamani "58mm tampperi" osoittautui työntömitalla mitattuna halkaisijaltaan 57,2mm suuruiseksi. Sihdin halkaisija on vielä hieman jousiurankin alapuolella 59mm.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: lasy - Maaliskuu 23, 2009, 15:55:31 ip
Se tilaamani "58mm tampperi" osoittautui työntömitalla mitattuna halkaisijaltaan 57,2mm suuruiseksi. Sihdin halkaisija on vielä hieman jousiurankin alapuolella 59mm.

Itse tilasin broidilta joululahjksi tampperin. Ilmeisesti hän käyttää myös työntömittaa, koska tampperi on juurikin 58 millinen  ;D.

Vieressä täsmälleen 40 millinen itsetekemäni (no okei ostin valmiin tangonpätkän ja kiillotin, maksoi ~3,70 €).

Ensimmäinen on tuplille, jälkimmäinen sinkuille. LM:n sinkkufiltteriä olen käyttänyt täsmälleen samalla jauhatuksella, kuin rancillion tulplaakin. 7 grammaa upoaa sinkkufilsun kaventumaan, joten tolla 40 mm tampperilla pärjää.

Sinkun rutiini on kutakuinkin tämä.
1. Kone lämpenemään
2. Kahvin jauhanta ja kippaus siivilän avulla pilttipurkkiin, dienes tekee sen verran hötöä, ettei tarvi juuri weissata.
3. Kupin lämmitys/lämmityssyklin käynnistys
4.
   a) Kumoan pilttipurkin filsuun
   b) Tappaan kerran, keskelle tulee kuoppa, irtokahvia ympäri filsua
   c) Kevyellä horisontaalisella ranneliikkeellä pyöräytän irtokahvin edellä syntyneeseen kuoppaan (menee siistiksi kasaksi)
   d) Tamppaan uudelleen ja kiillotan

Aikaa a-d kohtiin on 40 s.
5. Portafiltteri kiinni ja suodatus käyntiin
25 sekunnissa tulee noin 25-30 ml + crema, jota yleensä noin 25-35 prosenttia esson tilavuudesta.
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 24, 2009, 18:08:27 ip
Cafetorian sivuilla on tällainen tampperi: "Espro, automaattinen tampperi 53mm-58mm. 125,00€"
Onkohan tuo hintansa arvoinen?

http://www.cafetoria.fi/onlineshop/index.php?main_page=index&cPath=13_28
Otsikko: Vs: Tamppereista ja sihtien muodoista
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 24, 2009, 20:11:27 ip
Cafetorian sivuilla on tällainen tampperi: "Espro, automaattinen tampperi 53mm-58mm. 125,00€"
Onkohan tuo hintansa arvoinen?

Tuohon on helppo vastata: ei ole.

Joidenkin mielestä juuri oikea tamppausvoima on tärkeää, minun (ja monien muidenkin) mielestä ei. Kunhan on napakka, niin se riittää. Kenenkään mielestä se ei varmaan kuitenkaan ole niin tärkeää, että siihen kannattaisi sijoittaa 125 euroa. :)

Minusta tampperissa on ylivoimaisesti tärkeintä istuvuus. Noiden napsutampperien huono puoli on, että malleja on rajoitetusti ja kynnys ostella uusia sopivampia on korkea kun hinnat on kovat.

Itse melkein suosittelisin tilaamaan tampperin Reg Barberilta. Saa juuri haluamansa mitoituksen, ja samaan varteen voi tilailla lisää päitä jos tulee tarvetta.