Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: vemuli - Syyskuu 17, 2008, 08:46:06 ap

Otsikko: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Syyskuu 17, 2008, 08:46:06 ap
2 x Green Cup of Excellence Espresso Blend (ref COEESP3)per 250g bag () = £8.00
2 x Green Costa Rican El Portillo CoE (ref:port3)per 250g bag () = £8.00
3 x Green Colombian Agua Azul GAQ650(ref:agu3)per 250g bag () = £9.00

Eli tuollaiset pussukat lähteneet Suomea kohti. Onko kenelläkään kokemusta/vinkkejä paahtoasteen suhteen  presso/suodin/espresso -käyttöön? Paahtimena on se vanhempi i-roast (muka portaaton paahtoasteen säädin  >:().
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 17, 2008, 09:55:44 ap
Eli tuollaiset pussukat lähteneet Suomea kohti.

Vinkki: Mikäli aikoo itse paahtaa kahvinsa niin kannattaa tilata 2kg säkkejä. Noissa 250 gramman säkeissä ei tule paljoa säästöä verrattuna valmiiksi paahdettuun kun ottaa paahtohävikin (about 18%) huomioon. Esim. tuossa Azulissa säästät nyt noin 45 senttiä per 250 grammaa (sähkönkulutusta ei huomioitu), mutta 2kg pussissa säästöä tulee jo melkein 1.20 euroa per 250 grammaa. Lisäksi tilatessa noita 2kg säkkejä useamman kappaleen kerralla tulee säästöä myös postikuluissa (suurin säästö itseasiassa kun tilaa tarpeeksi paljon) - noissa alle 2 kilon lähetyksissä (normaalin postin kautta) postikulusäästö on minimaalista. Tämä siis säästöaspektin kannalta - toki tuossa paahtamisessa on sitten oma ilonsa ihan puuhasteluna/harrastuksena (johon siis pitää sitten ihan oikeasti paneutua mikäli aikoo tehdä "oikeutta" pavuille).

Onko kenelläkään kokemusta/vinkkejä paahtoasteen suhteen  presso/suodin/espresso -käyttöön?

HasBeanilla on cuppingkuvausten yhteydessä aina hyvät paahtosuositukset - poislukien blendid. Eli noista kahdesta viimeisestä pitäisi löytyä hyvät opastukset sivuilta. Tuo espressosekoitus kannattaa varmaan tähdätä ensin siihen toisen raksun kynnykselle ja säätää tämän jälkeen tarkemmin. Jos haluat noita 250 gramman annoksia tilailla, niin kannattaa ottaa aina yksi valmiiksipaahdettu verrokki matkaan mukaan.

Paahtimena on se vanhempi i-roast (muka portaaton paahtoasteen säädin  >:().

Tarkoitat varmaan Hearthwaren Precisionia (http://coffeegeek.com/reviews/accessories/hearthware_precision_roaster)? I-roasteissa (1 & 2) ei ole mitään portaatonta paahtoasteen säädintä vaan ovat kaikki digitaalisen näytön kautta ohjelmoitavia (vai lukeeko laitteesi kyljessä I-Roast?)
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Syyskuu 17, 2008, 12:25:42 ip
Vinkki: Mikäli aikoo itse paahtaa kahvinsa niin kannattaa tilata 2kg säkkejä.

Tarkoitat varmaan Hearthwaren Precisionia (http://coffeegeek.com/reviews/accessories/hearthware_precision_roaster)? I-roasteissa (1 & 2) ei ole mitään portaatonta paahtoasteen säädintä vaan ovat kaikki digitaalisen näytön kautta ohjelmoitavia (vai lukeeko laitteesi kyljessä I-Roast?)

Kun ei ollut kauheasti kokemusta ko. pavuista, niin ajattelin ottaa kokeeksi vain pienet pussukat. Katsotaan nyt millaista jälkeä syntyy ja tilataan sen mukaan sitten lisää. En halua ostaa "sikaa säkissä" tai ainakaan isossa sellaisessa.

Jep...oikeassa olet. Kyseessä siis precison, joka ei ole tosin säädöltään nimensä veroinen, mutta on sillä ihan mukiin menevää kahvia saatu...tai joskus jopa kuppiinkin  ;D
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Esa - Syyskuu 17, 2008, 13:08:54 ip
Espressokäyttöön suosittelen ensimmäisen koe-erän paahtamista keskitumman rajalle, eli toisen raksun alkuun. Siitä voi sitten tummentaa, jos on liian hapanta. Suodattimelle ja pressolle voi koittaa vaaleampaa, ensimmäisen poksun loppuun. Espressosta tulee vaalealla paahdolla älyttömän hapanta, ellei papu ole aivan poikkeuksellisen vähähappoinen.

Vaaleammassa paahdossa kahvin ominaismaut tulevat paremmin esiin. Tummempi maistuu enemmän samalle paahdetulle sokerille pavusta riippumatta.

Pienellä paahtimella voi myös kikkailla paahtamalla sekoituksen eri papuja eri tummuuteen. Tai jopa samaa papua kahteen eri tummuuteen.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Syyskuu 19, 2008, 11:55:47 ap
Ensimmäinen erä (CoE espresso blend) paahdettu. Vkl:n aikana päässee maistamaan lopputuotetta.

Papuja maistaessani (pureskellessa) huomasin seuraavaa:
Robertsin Habanero oli hyvän makuinen ja kosteahko. Oma robusta-exelco seokseni selvästi kuivempi, voimakkaamman makuinen (ei siis miellyttävä suussa kuten habanero). Juuri paahtamani CoE blend jotain edellämainittujen välillä.
Mistä tämä kuiva/kostea -ero oikein johtuu?

EDIT:
Olinkin kipannut tuon robusta-exelco satsin takaisin myllystä purkkiin ja papujen pinnassa on selvästi hienojakoista kahvi pölyä (jota silloinen myllyni tuotti kohtuuttomasti). Tämä on varmasti osasyy siihen selvästi vahvempaan/kuivempaan olemukseen????
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 19, 2008, 12:20:22 ip
Papuja maistaessani (pureskellessa) huomasin seuraavaa:
Robertsin Habanero oli hyvän makuinen ja kosteahko. Oma robusta-exelco seokseni selvästi kuivempi, voimakkaamman makuinen (ei siis miellyttävä suussa kuten habanero). Juuri paahtamani CoE blend jotain edellämainittujen välillä.
Mistä tämä kuiva/kostea -ero oikein johtuu?

Mitkä näistä olivat siis itsepaahdettuja? Tämähän vaikuttaa paljonkin lopputulokseen (varsinkin jos itselläsi on ilmapaahdin ja tuo habanero paahdetaan rummussa). Jos tuo robusta-exelco oli paahdettu itse vihreästä - niin minkähän ikäisiä olivat nuo vihreät? Vihreäkin kahvi nimittäin vanhenee. Hasbeanilla ovat yleensä nykyisen (viimeisimmän) sadon papuja. Onko miten laadukasta tuo robusta - jos pureskelit toisesta robustaa ja toisesta arabicaa? Entä oliko tuo habanero miten tumma, miten kauan sitten paahdettu ja miten säilytetty (eli "kosteus" voisi olla joko öljyä jota tummassa pavussa on irronnut enemmän solukkorakenteesta taikka sitten ihan oikeaa kosteutta = vettä (ilmasta))

Eli hyvinkin moni asia voi tuohon vaikuttaa. Ja muista että sillä pienellä ilmapaahtimella et pääse samanlaiseen lopputulokseen kun kunnon paahtimella (en tarkoita etteikö saisi hyvänmakuista aikaan - mutta ei siis samanlaista).
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Syyskuu 19, 2008, 17:33:38 ip
Itsepaahdettuja siis CoE Espresso sekä robusta-excelso (50/50). Habaneron ostin Robertsin myymälästä. Heartware preciscon paahtimena ja kyllä...raakapavut olivat varmasti vanhentuneita (n.5v vanhoja). Tuo paahdin on sen verran heikko esitys säädöiltään, että käytän sitä manuaalisesti. Näin ollen myös paahtoaika vaihtelee, koska se perustuu puhtaasti näköhavaintoon.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 19, 2008, 22:15:06 ip
raakapavut olivat varmasti vanhentuneita (n.5v vanhoja).

Tuon ikäiset alkavat olla kieltämättä jo aika vanhoja. Vihreät pavut kannattaa yrittää käyttää ennen seuraavaa satoa, ts. noin vuoden sisällä. Ei ne vielä tuon ajan päästä pilalla ole, mutta parhain "terä" niistä on jo poissa. Lainaus Illystä: "After one year, quality is generally reduced, and the beans change colour, becoming white-yellow and fluorescent, their aroma becomes woody and stale while sourness increases. Such decay is matched by a chemical degradation of the free amino acids and sugars, and by oxidation of the lipids; it has also been linked to attack by Streptococci and oxidation". Eli vihreänäkin se kahvipapu on siis kohtuullisen herkkä vanhenemaan (tai ei nyt sen herkempi kuin mikä tahansa muukaan orgaaninen ruoka-aine).

Jos kulutus on kovin hidasta, niin vihreänkin pavun voi pakastaa - kunhan tekee sen huolella (ts. ilmatiivissä pussissa tms josta mahdollisimman paljon ilmaa pois).

Näin ollen myös paahtoaika vaihtelee, koska se perustuu puhtaasti näköhavaintoon.

Kuuletko kuitenkin raksut? Noiden perusteella kannattaa se paahto ennemmin ajoittaa - on tarkempaa. Nimittäin eri pavut tummuvat paahtuessaan vähän eri tavalla. Myös paahtotapa vaikuttaa hieman väriin - eli ilmapaahtimella ja rumpupaahtimella samaan paahtoasteeseen paahdettu papu (esim. tokan raksun alku) ei ole ihan saman värinen.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Syyskuu 19, 2008, 22:26:41 ip
Kuuletko kuitenkin raksut? Noiden perusteella kannattaa se paahto ennemmin ajoittaa - on tarkempaa. Nimittäin eri pavut tummuvat paahtuessaan vähän eri tavalla. Myös paahtotapa vaikuttaa hieman väriin - eli ilmapaahtimella ja rumpupaahtimella samaan paahtoasteeseen paahdettu papu (esim. tokan raksun alku) ei ole ihan saman värinen.

Useimmiten paahdan siihen toisen raksun alkuun eli kytken siinä vaiheessa jäähdytyksen päälle (n.10s toisen raksun alusta). Suodin kahvin paahdan yleensä hieman vaaleammaksi.

Kyllä tässä haastetta riittää papujen parissa vielä pidemmäksikin aikaa...
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 19, 2008, 20:23:32 ip
Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...


1 x 2 kg of Green Has Bean He Visitado Espresso Blend () = £15.00
1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans
1 x Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1) per 250g Bag () = £3.00
   Grind Beans
1 x 2 kg of Green Premium Espresso Blend (ref PRM2) () = £12.50

Valitsin valmiit esso-sekoitukset ihan vain turhan säätämisen välttämiseksi. Mutta, mikäli joku uskaltaa suositella varteenotettavia lajikkeita, joita yhdistelemällä saisi kelvollista, maistuvaa espressoa, niin otan toki vinkkejä/reseptejä vastaan.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 02, 2008, 12:10:04 ip
En tiedä onko tälläinen sekoitus sopiva omaan makuusi, mutta olen paahdellut sekoitusta johon tulee 1:1 suhteessa Brazil Fazendaa ja Ethiopian Yirgacheffeä. Viimeksi tosin kun tein kyseistä sekoitusta ilmeisesti fazendan paahto meni liian pitkäksi ja makuun tuli ikävää palaneen aromia :/

-Mikko-

Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...


1 x 2 kg of Green Has Bean He Visitado Espresso Blend () = £15.00
1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans
1 x Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1) per 250g Bag () = £3.00
   Grind Beans
1 x 2 kg of Green Premium Espresso Blend (ref PRM2) () = £12.50

Valitsin valmiit esso-sekoitukset ihan vain turhan säätämisen välttämiseksi. Mutta, mikäli joku uskaltaa suositella varteenotettavia lajikkeita, joita yhdistelemällä saisi kelvollista, maistuvaa espressoa, niin otan toki vinkkejä/reseptejä vastaan.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 02, 2008, 12:30:35 ip
Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...

1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans

Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: japa - Joulukuu 02, 2008, 12:53:37 ip
Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.
Mulla on huono makuaisti, enkä oikein osaa erotella eri makuja....
raikkaan oloinen, jos kahvista voi niin sanoa. Ei kuitenkaan mikään hapan/epämiellyttävän hapokas. Ei herättänyt suuria tunteita puolesta tai vastaan. Eilen sain ehkä hieman onnistuneemman shotin, josta löytyi marjaisia makuvivahteita kun oikein keskittyi.

Ei päätynyt minun lyhyele suosikkilistalle, joka on seuraavanlainen (antaa kuvaa mieltymyksistäni)
- Australian Skyberry
- Toba Sulawesi blend
- Brazil cachoira canairo
- Yemen Mocha matar
- Monsoon malabar
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 06, 2008, 14:08:06 ip
Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.

Nyt on tullut juotua ne valmiiksi paahdetut kahvit pois. Omapaahtamaa  en ole vielä ehtinyt kokeilla. Se Premium Espresso oli paahdettu melko vaaleaksi. En tiedä johtuiko siitä, mutta maku ei ollut oikein mieleinen. Ilmeisesti, en ole kovin hapokkaan kahvin ystävä, koska hapokkuus oli mielestäni yksi piirre premiumissa. Saa nähdä miten oma paahto tulee maistumaan, koska paahdoin sitä pykälän tummemmaksi.

Visitado oli todella herkullinen. Runsas, kestävä crema. Sopii hienosti espressoon tai maihtopohjaisiin juomiin. Pehmeä ja jollain tapaa löysin seasta makeutta. Tätä on vielä valmispaahtonakin jäljellä, joten täytyy pysähtyä analysoimaan tarkemmin ajan kanssa (aamukiireessä ei ehdi kuin nauttia).
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 06, 2008, 22:38:35 ip
Se Premium Espresso oli paahdettu melko vaaleaksi. En tiedä johtuiko siitä, mutta maku ei ollut oikein mieleinen. Ilmeisesti, en ole kovin hapokkaan kahvin ystävä, koska hapokkuus oli mielestäni yksi piirre premiumissa.

Millaisena koit tuon hapokkuuden - happamuutena vai karvautena? Itselleni tuo hapokkuus tulee esiin (premium blendissä) jonkinlaisen keveyden/notkeuden tunteena vaikka tuo sekoitus tuottaa rungoltaan suhteellisen paksun (cachoeiramaisen) lopputuloksen (jossa on myös makeutta). Tosin edellisestä premiumerästäni on jo jonkin aikaa ja uusien satojen myötä on koostumus voinut hieman muuttua. Omissani ei tuo paahtoaste ole mielestäni ollut mitenkään erityisen vaalea (verrattuna muihin vastaaviin) - mutta öljyä on ollut papujen pinnassa korkeintaan pari hassua tippaa siellä täällä.

Onko sinulla muuten minkälaista arviota koneesi uuttolämmöistä? Tätä olisi ehkä hyvä jotenkin tarkastaa/mittailla kun olet koneesi palasiksi purkanut ja laittanut kasaan. Ettei ole esimerkiksi HX:n "injektori" mennyt väärään kohtaan ja aiheuttaa liian matalaa uuttolämpöä (=happamuutta vaaleammilla paahdoilla) taikka boilerin lämpö on liian pieni - sinulla kun tulee sinne HX:n sisälle vesijohtoverkosta suhteellisen viileää vettä. Kai koneestasi kuitenkin pitkän joutinolon jälkeen tulee gruposta vesi sihisemällä/kiehumalla ulos?
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 06, 2008, 23:54:43 ip
Millaisena koit tuon hapokkuuden - happamuutena vai karvautena? Itselleni tuo hapokkuus tulee esiin (premium blendissä) jonkinlaisen keveyden/notkeuden tunteena vaikka tuo sekoitus tuottaa rungoltaan suhteellisen paksun (cachoeiramaisen) lopputuloksen (jossa on myös makeutta). Tosin edellisestä premiumerästäni on jo jonkin aikaa ja uusien satojen myötä on koostumus voinut hieman muuttua. Omissani ei tuo paahtoaste ole mielestäni ollut mitenkään erityisen vaalea (verrattuna muihin vastaaviin) - mutta öljyä on ollut papujen pinnassa korkeintaan pari hassua tippaa siellä täällä.

Onko sinulla muuten minkälaista arviota koneesi uuttolämmöistä? Tätä olisi ehkä hyvä jotenkin tarkastaa/mittailla kun olet koneesi palasiksi purkanut ja laittanut kasaan. Ettei ole esimerkiksi HX:n "injektori" mennyt väärään kohtaan ja aiheuttaa liian matalaa uuttolämpöä (=happamuutta vaaleammilla paahdoilla) taikka boilerin lämpö on liian pieni - sinulla kun tulee sinne HX:n sisälle vesijohtoverkosta suhteellisen viileää vettä. Kai koneestasi kuitenkin pitkän joutinolon jälkeen tulee gruposta vesi sihisemällä/kiehumalla ulos?

Jos verrataan visitadoa ja premiumia silmämääräisesti on niiden välillä ainakin yhden pykälän verran eroa tummuudessa. Öljyä ei premiumissa ole pinnassa kuin siellä täällä, aivan kuten mainitsitkin, mutta visitadossa taas kauttaaltaan. Premiumin hapokkuus ilmeni mielestäni siinä, että normaali shotissa kahvi oli ikäänkuin "laihaa", jolloin koko juoma maistui happamalta. Toinen selvä ero oli cremassa. Visitadossa oli selvästi paksumpi/kestävämpi crema kuin premiumissa. Paahtopäiväys oli kuitenkin molemmissa sama.

Uuttolämmöistä en tiedä tarkemmin, mutta painemittarin mukaan boilerin lämötilan pitäisi olla riittävä. Ainakaan parin tunnin joutenolon jälkeen ei ole mitään sihinää tai kiehumista ilmenny (seissyt vesi kylläkin höyryää selvästi enemmän). Selvästi kuumempaa vesi on kauan seisseenä, mutta muutamalla läpilaskulla siitäkin on päästy.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 07, 2008, 21:47:07 ip
Premiumin hapokkuus ilmeni mielestäni siinä, että normaali shotissa kahvi oli ikäänkuin "laihaa", jolloin koko juoma maistui happamalta. Toinen selvä ero oli cremassa.

Kuvauksesi viittaa kyllä jonkinaisteiseen uuton ongelmaan. Jauhamalla hienommaksi (ja pienentämällä annosta) sekä nostamalla lämpöä olisi todennäköisesti irronnut enemmän bodya ja happamuus kadonnut (happamaa sen ei pitäisi tosiaankaan olla). Kannattaa ehkä ottaa koneesi lämpötila tarkempaan syyniin, sillä tuo premium blend ei ole mielestäni mitenkään tavattoman vaalea - tietysti tuon voi paahtaa tummemmaksi jolloin happamuusongelmasta pääsee ehkä helpoiten eroon, mutta tällöin siinä hyvin helposti tekee hallaa papujen hyville ominaisuuksille (joista sitä extraa maksaa).

Uuttolämmöistä en tiedä tarkemmin, mutta painemittarin mukaan boilerin lämötilan pitäisi olla riittävä. Ainakaan parin tunnin joutenolon jälkeen ei ole mitään sihinää tai kiehumista ilmenny (seissyt vesi kylläkin höyryää selvästi enemmän). Selvästi kuumempaa vesi on kauan seisseenä, mutta muutamalla läpilaskulla siitäkin on päästy.

Omassa koneessani semmoisen 20-30 minuutin joutenolon jälkeen vesi tulee alussa ihan "sihahtamalla" gruposta ulos ja tämän jälkeen "kuplii" suihkusihdillä valuessaan. Itselläni boilerissa paine seilaa noin 1.05 ja reilun 1.15 baarin välillä. Minulla on tosiaan tuossa E61:sessa kiinni lämpömittari adapterin avustuksella, joka mittaa joko grupon tai grupon läpi virtaavan veden lämpötilaa (silloin kun vesi juoksee) ja tällatavalla uuttolämpötilan hakeminen kohdilleen on suhteellisen helppoa ihan vain vettä juoksuttamalla. Katselin tänään (ja otin ylös) millaisia lukemia se näyttää puolen tunnin joutenolon jälkeen kun alkaa vettä läpi laskemaan. Jouten ollessa grupon lämpö oli noussut 100.5 celsiusasteeseen. Sain seuraavanlaisia tuloksia:

aika lämpö (C) vettä läpi (ml)
00:00100.50
00:02100.515
00:04103.530
00:06103.045
00:08102.560
00:10102.075
00:12101.590
00:14101.0105
00:1699.8120
00:1897.7135
00:2096.9150
00:2294.9165
00:2491.9180
00:2690.2195
00:2888.7210
00:3087.1225
00:3285.0240

Suurinpiirtein ensimmäiset 15 sekunttia vesi siis joko sihisi tai käyttäytyi "levottomasti" - tämän jälkeen se alkoi valumaan nättinä norona (portafiltterin kanssa homma näyttäisi suurinpiirtein tältä (http://video.google.com/videoplay?docid=195530524098073890)).

Pelkkä boilerin painehan ei siis vaikuta tuohon uuttolämpötilaan, vaan siihen vaikuttaa myös boilerissa olevan veden määrä, HX:n koko (sijainti?) sekä ilmeisesti tärkeimpänä se mihin kohtaan HX:ää uusi kylmä vesi (sillä "injektorilla") syötetään. Näistä syistä suosittelisin jonkinlaisella mittausjärjestelyllä katsastamaan grupolta ulostulevan veden lämpötilaa kun olet kerta koneesi palasiksi purkanut ja takaisin kasannut - että on kaikki osat ja tekijät "kohdillaan" (lämpötilaa voi mitata edullisesti vaikka näin (http://www.home-barista.com/forums/seeking-low-tech-way-to-measure-brew-temperature-t898.html)).
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 07, 2008, 22:08:59 ip
Kuvauksesi viittaa kyllä jonkinaisteiseen uuton ongelmaan. Jauhamalla hienommaksi (ja pienentämällä annosta) sekä nostamalla lämpöä olisi todennäköisesti irronnut enemmän bodya ja happamuus kadonnut (happamaa sen ei pitäisi tosiaankaan olla). Kannattaa ehkä ottaa koneesi lämpötila tarkempaan syyniin, sillä tuo premium blend ei ole mielestäni mitenkään tavattoman vaalea - tietysti tuon voi paahtaa tummemmaksi jolloin happamuusongelmasta pääsee ehkä helpoiten eroon, mutta tällöin siinä hyvin helposti tekee hallaa papujen hyville ominaisuuksille (joista sitä extraa maksaa).

Tai sitten vaan premium esso ei ole minun juttuni? Hienommaksi ei parane jauhaa, koska muutoin menee uuttoajat pitkiksi. Premium Espresso on selkeästi vaalein paahdoltaan, mitä olen joko itse paahtanut tai tilannut valmiiksi paahdettuna.

Omassa koneessani semmoisen 20-30 minuutin joutenolon jälkeen vesi tulee alussa ihan "sihahtamalla" gruposta ulos ja tämän jälkeen "kuplii" suihkusihdillä valuessaan. Itselläni boilerissa paine seilaa noin 1.05 ja reilun 1.15 baarin välillä. Minulla on tosiaan tuossa E61:sessa kiinni lämpömittari adapterin avustuksella, joka mittaa joko grupon tai grupon läpi virtaavan veden lämpötilaa (silloin kun vesi juoksee) ja tällatavalla uuttolämpötilan hakeminen kohdilleen on suhteellisen helppoa ihan vain vettä juoksuttamalla. Katselin tänään (ja otin ylös) millaisia lukemia se näyttää puolen tunnin joutenolon jälkeen kun alkaa vettä läpi laskemaan. Jouten ollessa grupon lämpö oli noussut 100.5 celsiusasteeseen.

Pelkkä boilerin painehan ei siis vaikuta tuohon uuttolämpötilaan, vaan siihen vaikuttaa myös boilerissa olevan veden määrä, HX:n koko (sijainti?) sekä ilmeisesti tärkeimpänä se mihin kohtaan HX:ää uusi kylmä vesi (sillä "injektorilla") syötetään. Näistä syistä suosittelisin jonkinlaisella mittausjärjestelyllä katsastamaan grupolta ulostulevan veden lämpötilaa kun olet kerta koneesi palasiksi purkanut ja takaisin kasannut - että on kaikki osat ja tekijät "kohdillaan" (lämpötilaa voi mitata edullisesti vaikka näin (http://www.home-barista.com/forums/seeking-low-tech-way-to-measure-brew-temperature-t898.html)).

Boilerin paine näyttäsi olevan mittarin mukaan 0,8-1bar. Siinähän olisi tietysti hieman nostovaraa, mutta jos ensin tosiaan mittaisi sitä uuttolämpötilaa. Osat on kyllä varmasti paikallaan. Säätöjä en ole rukannut lukuunottamatta pumpun uuttpaineen säätöä. Boilerin koko taisi olla 6 litraa, lämmönvaihtimen tilavuudesta ei ole tietoa.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 07, 2008, 23:00:09 ip
Tai sitten vaan premium esso ei ole minun juttuni?

Toki näinkin voi olla! Itselläni vain on tuosta premium blendistä pääosin "mutkattomia" muistoja (esim. tämä: linkki (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=35.msg5062#msg5062)), eli on aina ollut hasbeanin pavuista itselleni jotenkin se helpoin (mutta tämä voi aivan hyvin olla niitä makukysymyksiä).

Hienommaksi ei parane jauhaa, koska muutoin menee uuttoajat pitkiksi.

Eli yli 35 sekunnin? (mikä ei siis vielä ole mitenkään täysin tavatonta - varsinkin jos käyttää yli 14 gramman annoksia). Tässä voi tietysti olla tekijänä myös mylly ja sen aiheuttamat rajoitukset.

Premium Espresso on selkeästi vaalein paahdoltaan, mitä olen joko itse paahtanut tai tilannut valmiiksi paahdettuna.

On voinut tietysti olla kyse jonkinlaisesta "eräkohtaisesta" heitosta vähän vaaleampaan päin? Jos en nyt ihan väärin muista niin esim. Squaremilen espressosekoitus taisi olla vielä himpun vaaleampi - ei ainakaan tummempi - kuin tuo premium on itselläni ollut. Laatutavara on välillä yllättävänkin vaalean näköistä (jos on tottunut tummiin paahtoihin) ja on ihan normaalia mikäli se on pinnaltaan jopa täysin öljytöntä (pavun väri saattaa myös vaihdella aikalailla - riippuen lajikkeesta - vaikka olisikin kyse täysin samasta paahtoasteesta raksujen/lämpötilojen perusteella - ja toiset pukkaa öljyt helpommin pihalle kuin toiset...).

Boilerin paine näyttäsi olevan mittarin mukaan 0,8-1bar. Siinähän olisi tietysti hieman nostovaraa, mutta jos ensin tosiaan mittaisi sitä uuttolämpötilaa. Osat on kyllä varmasti paikallaan. Säätöjä en ole rukannut lukuunottamatta pumpun uuttpaineen säätöä. Boilerin koko taisi olla 6 litraa, lämmönvaihtimen tilavuudesta ei ole tietoa.

Kannattaa samalla mitata gruposta lämpö - vaikka sivulta siitä yläosan kapeasta kohdasta (eli sen kohdan läheisyydestä mistä gruppo on putkilla kiinni lämmönvaihtimeen). Esim. jos grupossasi onkin jonkinlainen lämmönvaihtimen veden virtauksen rajoitin niin se saattaa jäädä liian kylmäksi mikäli boilerissa ei ole tarpeeksi hönkää (esimerkiksi konettasi suunniteltaessa/kasattaessa on voitu ottaa huomioon isompi boileri ja mahdollinen tarve vaahdottaa paljon ja isoja määriä maitoa, jolloin tuollaisella rajoittimella on voitu estää grupon lämmön nousu käytön kannalta järjettömiin lukemiin (liian nopeasti) - mutta nyt tässä mennään siis spekulaation puolelle). Esimerkiksi täältä (http://www.home-barista.com/forums/e61-group-truth-and-lies-t724-20.html#p5434) löytyy havainnollinen kuva e61:sen lämpötilajakaumasta.

Ideaalista olisi että käytössäsi olisi tarvittaessa myös 95-96 asteen uuttolämmöt vaaleammille paahdoille/isommille annoskoille. Itse siis pääsen näihin lämpöihin (edellisen esimerkin joutenolon jälkeen) kun lopetan veden juoksutuksen 20-22 sekunnin kuluttua ja tämän jälkeen uutan heti.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 07, 2008, 23:24:01 ip
Esim. jos grupossasi onkin jonkinlainen lämmönvaihtimen veden virtauksen rajoitin niin se saattaa jäädä liian kylmäksi mikäli boilerissa ei ole tarpeeksi hönkää (esimerkiksi konettasi suunniteltaessa/kasattaessa on voitu ottaa huomioon isompi boileri ja mahdollinen tarve vaahdottaa paljon ja isoja määriä maitoa, jolloin tuollaisella rajoittimella on voitu estää grupon lämmön nousu käytön kannalta järjettömiin lukemiin (liian nopeasti) - mutta nyt tässä mennään siis spekulaation puolelle).

Itseasiassa siinä on jonkinlainen virtauksen rajoitin tai yksinkertaisemmin prikka, jossa on keskellä reikä. Tämä prikka sijaitsee siis siinä boilerilta grupolle lähtevässä putkessa. Luulin kylläkin sen rajoittavan nimenomaan "tyhjäkäyntivirtausta"?
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2008, 09:44:54 ap
Itseasiassa siinä on jonkinlainen virtauksen rajoitin tai yksinkertaisemmin prikka, jossa on keskellä reikä. Tämä prikka sijaitsee siis siinä boilerilta grupolle lähtevässä putkessa. Luulin kylläkin sen rajoittavan nimenomaan "tyhjäkäyntivirtausta"?

Tuollaista rajoitusta juuri tarkoitinkin. Eli kun ei uuteta (ollaan siis "tyhjäkäynnillä") niin lämmönvaihtimen vesi kiertää grupon yläosassa ja lämmittää gruppoa (lämmönvaihtimen vesihän lämpenee boilerin veden lämpötiloihin kun sinne ei vähään aikaan lisätä uutta kylmää vettä). Gruppo puolestaan haihduttaa lämpöä ympäröivään ilmaan. Tuollaisella prikalla voidaan sitten rajoittaa vesikiertoa, niin että gruppo ennättää hukkaamaan "liiallisen" lämmön jota lämmönvaihtimen vedestä olisi saatavilla.

Mutta jos koneessa on rajoitin ja boilerin paine (=lämpö) on säädetty liian alas, niin on vaarana että gruppo ennättää hukkaamaan liikaa lämpöä suhteessa siihen mitä se sitä saa ja tällöin gruppo jää jatkuvasti alilämpöiseksi ja uutettaessa se viilentää tulevaa vettä liikaa. Harvoissa kotikoneissa tuollaista rajoitinta on ja tästä syystä niissä yleensä lasketaan boilerin painetta alas jotta vältytään tolkuttomalta vedenlotraukselta, mutta tällöin saatetaan joutua tinkimään höyrytystehossa ja/tai höyrytyksestä toipumisessa. Tämä jälkimmäinen ei kotikoneissa ole yleensä ongelma, sillä kahvia tehdään "silloin tällöin" ja aikaa on. Kahvilakoneissa sitten pitääkin olla hönkää tarjolla koko ajan ja paljon eikä toipumisaikoja paljon suvaita - tällöin tuollaisella rajoittimella saadaan grupon lämpö pysymään aisoissa, jolloin riittää oleellisesti vain tyhjentää lämmönvaihtimesta ylikuuma vesi pois ennen uuttoa.

Koska sinulla kuitenkin jotkin pavut (paahdot) toimivat hyvin, niin en usko että tuossa kovin dramaattista vajetta on - saattaa jopa olla että lämpö on "passeli" tummemmille paahdoille siinä mielessä että ei tarvitse paljoa huuhdella lämpöä alas pitkänkään joutinolon jälkeen. Ongelmana on vain tällöin vähän vaaleammat paahdot, joilla olisi tarjottavana hapokkuuden kautta hedelmäisiä ja "pirteitä" nyansseja, mutta liian alhaisissa uuttolämpötiloissa muuttuvat epämiellyttävän karvaiksi/happamiksi. Lisäksi runko voi jäädä laihantuntuiseksi kun viileällä vedellä ei riitä potkua irrottamaan pavuista tarpeeksi tavaraa (eli mitä tummempi paahto, sitä helpommin - vähemmällä lämmöllä - siitä irtoaa oleellinen tavara ulos).

Mikäli lämmönmittaukset osoittavat lievää alilämpöisyyttä, niin tuota prikkaa sinun ei ehkä kannata ottaa pois vaan kokeilla hieman nostaa boilerin lämpötilaa.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 12, 2008, 13:19:17 ip
Säädin pressostaattia hieman nostaakseni boilerin veden lämpötilaa. Muutos ei ollut iso, vaan ainoastaan viisarin paksuuden verran nytkähti painemittari ylöspäin.

Tuli samalla paahdettua ensimmäiset premiumit itse ja pyrin jäljittelemään hasbeanin paahtoastetta silmämääräisesti tarkasteltuna. Papujen pinnalla oli hyvin satunnaisesti viitteitä öljystä eli siinäkin mielessä tulos vastasi hasbeanin tekelettä. Lopputuote oli kuitenkin varsin erilainen.
Nyt ei ollut happamuudesta tietoakaan, vaan espresso oli "suun mukaista". En usko eron johtuneen pienestä paineen nostosta (nyt viisari seilaa 0,9-1,1 barin välillä). Mitään kiehumisilmiötä ei esiinny edelleenkään useammankaan tyhjäkäyntitunnin jälkeen. Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.

Saattoihan nuo aiemmat probleemat johtua myös epäsuotuisista kuun ja planeettojen asennosta... ;)
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 12, 2008, 21:19:20 ip
Säädin pressostaattia hieman nostaakseni boilerin veden lämpötilaa. Muutos ei ollut iso, vaan ainoastaan viisarin paksuuden verran nytkähti painemittari ylöspäin.
...
En usko eron johtuneen pienestä paineen nostosta (nyt viisari seilaa 0,9-1,1 barin välillä).

Esimerkiksi täältä (http://www.home-barista.com/forums/how-does-high-altitude-affect-brewing-t1494-20.html#30820) löytyy informatiivinen kuva jossa on laitettu graafille boilerin paineen ja siellä olevan vedenlämpötilan suhde toisiinsa (eri korkeuksilla merenpinnasta). Sinulla tuo 0.1 baarin nosto näyttäisi vaikuttaneen lämpötilassa noin 1.6-1.7 celsiusastetta ylöspäin (nyt siellä on siis noin 118.9-122.2 celsiusastetta).

Mitään kiehumisilmiötä ei esiinny edelleenkään useammankaan tyhjäkäyntitunnin jälkeen. Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.

Kyllähän gruppo lämpöä tasaa - mutta kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi tuon adapterini kanssa voisi käyttää kahdenlaista huuhtelutekniikkaa ja tällöin toisessa grupolla nostettaisiin lämmönvaihtimelta tulevan veden lämpötilaa (huuhtelu haluttuun lämpöön ja uutetaan heti) ja toisessa sitä laskettaisiin (huuhtelu reilusti alle ja odotellaan pari minuuttia ennen uuttoa). Koska grupposi ei pahemmin sihahtele, niin tuo rajoitin näyttää hyvin pitävän sen lämmön aisoissa - ehkäpä jopa "sopivasti" alilämpöisena jotta tuo lämmönvaihtimen vesi laskehtii grupon kautta tullessaan sinne 90-92 asteen paikkeille. Lämmönvaihtimessahan on periaattessa se 120 astettä lämpöä joutinolon jälkeen, mutta täytyy muistaa että sinne sekaan lasketaan sitten uuton aikana kylmää vettä, joten grupon ei tarvitse kuitenkaan 30 astetta kokonaisuudessaan "haihduttaa".

Tällainen tilanne on ideaali tietysti silloin jos käyttää aina samanlaista/samasta lämpötilasta pitävää papua ja tähänhän voi itse paahtamalla hyvinkin vaikuttaa. Miinuspuolena on periaatteessa vain se, että lämpötilaan vaikuttamismahdollisuudet (huuhtelemalla) ovat käytännössä pienet.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 12, 2008, 23:58:36 ip
Kyllähän gruppo lämpöä tasaa - mutta kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi tuon adapterini kanssa voisi käyttää kahdenlaista huuhtelutekniikkaa ja tällöin toisessa grupolla nostettaisiin lämmönvaihtimelta tulevan veden lämpötilaa (huuhtelu haluttuun lämpöön ja uutetaan heti) ja toisessa sitä laskettaisiin (huuhtelu reilusti alle ja odotellaan pari minuuttia ennen uuttoa). Koska grupposi ei pahemmin sihahtele, niin tuo rajoitin näyttää hyvin pitävän sen lämmön aisoissa - ehkäpä jopa "sopivasti" alilämpöisena jotta tuo lämmönvaihtimen vesi laskehtii grupon kautta tullessaan sinne 90-92 asteen paikkeille. Lämmönvaihtimessahan on periaattessa se 120 astettä lämpöä joutinolon jälkeen, mutta täytyy muistaa että sinne sekaan lasketaan sitten uuton aikana kylmää vettä, joten grupon ei tarvitse kuitenkaan 30 astetta kokonaisuudessaan "haihduttaa".

Täytyy joskus ihan mielenkiinnosta tehdä lämpötilamittauksia huuhtelun vaikutuksista grupon lämpötilaan tai uuttolämpötilaan yleensäkin. Olen joskus miettinyt, että kuinka monta huuhtelua tai uuttoa peräjälkeen laitteeni kestää ilman lämpötilan putoamista optimialueelta ulos.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 16, 2008, 12:35:08 ip
Tässä kun odottelen suurta papulastia, niin juolahti mieleen että mitenkäs herkkiä raakapavut ovat ulkolämpötilan suhteen? Pääsevät varmaan jossain rekankontissa jäätymään näin talvella? Muistaakseni jostain olen lukenut että pavut eivät missään nimessä saisi päästä jäätymään. Kokemuksia/havaintoja?
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 16, 2008, 21:21:48 ip
Tässä kun odottelen suurta papulastia, niin juolahti mieleen että mitenkäs herkkiä raakapavut ovat ulkolämpötilan suhteen? Pääsevät varmaan jossain rekankontissa jäätymään näin talvella? Muistaakseni jostain olen lukenut että pavut eivät missään nimessä saisi päästä jäätymään. Kokemuksia/havaintoja?

Eivät ne varmaankan jäätymään ennätä tämänhetkiksissä ulkolämpötiloissa - viilenevät korkeintaan. Raakapapujen pakastamisesta ei pitäisi olla haittaa (kun se tehdään (ilma)tiiviisti ja huolella) - ameriikan puolella muistaakseni ainakin yksi isompi paahtaja säilöö osan raakapavuistaan pakkasessa (coffeegeekin podcastissa taisi olla joskus maininta), oli todennut että ainakin joidenkin afrikkalaisten papujen kanssa saa näin pidennettyä niiden hyvien ominaisuuksien säilymistä. Toki pavut olisi hyvä säilöä mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa - mutta tuon kuljetuksen aikaisen vaihtelun en uskoisi haittaavan (hasbean kun pakkaa vihreät ilmatiiviisti).
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 16, 2008, 21:56:07 ip
Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.
Omassa koneessani on yhteensä 2kg painava gruppo eikä se kyllä ennätä hukkaamaan lämpöä niin etteikö uuttovesi nousisi reilusti kiehumispisteen yläpuolelle. ~puolen tunnin jouten olon jälkeen vesi tulee reilusti sihisten gruposta ulos. Siinä tosin ei ole flow restrictoreja thermosyphon putkissa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 16, 2008, 21:57:33 ip
Eivät ne varmaankan jäätymään ennätä tämänhetkiksissä ulkolämpötiloissa - viilenevät korkeintaan. Raakapapujen pakastamisesta ei pitäisi olla haittaa (kun se tehdään (ilma)tiiviisti ja huolella) - ameriikan puolella muistaakseni ainakin yksi isompi paahtaja säilöö osan raakapavuistaan pakkasessa (coffeegeekin podcastissa taisi olla joskus maininta), oli todennut että ainakin joidenkin afrikkalaisten papujen kanssa saa näin pidennettyä niiden hyvien ominaisuuksien säilymistä. Toki pavut olisi hyvä säilöä mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa - mutta tuon kuljetuksen aikaisen vaihtelun en uskoisi haittaavan (hasbean kun pakkaa vihreät ilmatiiviisti).

No joo, ei täällä etelässä ole kuin pari astetta pakkasta nyt. Ja tietenkin UPS yrittänyt toimittaa pakettia soittamatta ensin. Ihme touhua, viime viikolla vaivautuivat soittamaan ensin ja nyt ei. Mainostettua nettipalveluakaan en löytänyt, jota kautta pystyy sopimaan uuden osoitteen ja toimitusajan.

Pavut eivät tule Hasbeanista, joten ei ole hajuakaan miten ne on pakattu ;-). Samasta maasta kuitenkin  ;D. Pakkaseen voisi pienen erän laittaa kokeeksi ja vertailla sitten makuja ja paahtumista pakastamattomaan.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 30, 2009, 09:52:36 ap
Vähän jo jännittää. Luulen, että meillä juodaan tästä lähtien huonompaa kahvia kuin tähän asti?
Nyt lukaalissa on siis paahtimena Gene Cafe. Pavut tilattiin Ongebrandilta:

Unwashed Brazil Arabica (Cerrado)
Washed Guatemala Arabica (Srictly Hard Bean, Antigua)
Monsooned India Malabar AA
Washed Colombia Arabica, Supremo Popayan

Nyt kyselisin kotijoukoilta, että miten tuota paahtoa rupeaisi yrittämään? Olisko heti alettava kääntämään lämpötilaa paahdon aikana, niitä profiilejahan kun ei ole ja tarvii itse profiloida manuaalisesti... Mistähän lämmöstä voisi alkaa ja minkälaisia aikoja käytettäisiin? Ja vielä ehkä eri pavuille?

Tuota ensimmäistä Brazil Arabicaa otin kolminkertaisesti muihin nähden. Arvelin jatkavani sitä noilla muilla ja lisäksi kaapissa olevilla Skybereillä ja muillakin?

Vaikuttaako siltä, että saadaan juotavaa kahvia aikaiseksi?
Luonnollisesti kuittaan lopputuleman tänne muidenkin hämmästeltäväksi. Ensiviikolla siis jo.

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 09, 2009, 14:17:31 ip
No, Pavut tuli ja toimitus naapurin Siwaan?
Sieltä noudettiin ja nyt sitten ohjeistan itse itseäni. Ajattelin kokeilla tänään paahtamista. Tutkittuani ankarasti lähinnä Hasbeanin paahto-ohjeita, olen tullut siihen tulokseen, että enimmäkseen on pyrkiminen toisen raksun alkuun.
Saas nähdä ja kuulla ovatko raksut kuultavissa?
Olosuhteet olen järjestänyt alkuun siten, että tuulettimella puhallan kärtsät ikkunasta pihalle...

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 09, 2009, 14:30:57 ip
Tutkittuani ankarasti lähinnä Hasbeanin paahto-ohjeita, olen tullut siihen tulokseen, että enimmäkseen on pyrkiminen toisen raksun alkuun.
Saas nähdä ja kuulla ovatko raksut kuultavissa?

Enpä ole itse mitään sen suurempia paahto-ohjeita Hasbeanin sivuilta löytänyt...? Onhan toki jokaisen pavun kohdalla paahtoaste-suositus, mutta lämpötiloista ja profiileista ei puhuta mitään.

Onnea paahtoihin, tulet varmasti huomaamaan sen että helppoa se ei ole. Saahan niihin papuihin toki väriä ja raksumaan, mutta kunnolisen maun esiin saaminen onkin sitten haasteellisempaa.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 09, 2009, 14:36:23 ip
Kiitos kiitos.

Kyllä minä arvaan sen, että ensikädessä on luottaminen juurikin onneen. Sitten jos vahingossa syntyy onnistumista, niin sitä aletaan hetimiten kutsumaan taidoksi. Epäonnistuminen taas johtuu poikkeuksetta huonosta tuurista.

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 10, 2009, 09:39:17 ap
No, tuuria kävi, koska taidosta tuskin oli kyse  :P

Juoksujalkaa kotiin, pavut (200g Brasilialaista Cerradoa) Genen uumeniin. Lämmöksi arvottiin 245 astetta. Lämpö näyttää nousevan melko hitaasti, joten siinä se profiili sitten on tai ei?
Kone on melko hiljainen ja korva on kiinni rummussa... mitään raksuja en kuule. Sitten ei auta kun ottaa Steven purkkeja referenssiksi värin puoleen...
17,5 minuutin kuluttua jäähdytys päälle ja lopputulos NÄYTTI hyvältä.
Samalla systeemillä paahdoin vielä Guatemalan, India Malabarin ja Supremp Popayan 100g kutakin.
En malttanut olla maistamatta tuota Brazil Cerradoa vielä illalla. Yllätys oli melkoinen, kun kahvi oli ihan ookoo. Olen juonut huomattavasti heikompia estiyksiä paljonkin.
Vielä, jos saisin jonkun tolkun raksuihin, niin oltais raiteilla... Kuuleekos muut raksuja rumpupaahtimen sisältä?

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 10, 2009, 10:42:50 ap
Kuuleekos muut raksuja rumpupaahtimen sisältä?

Kyllä pitäisi Genellä kuulla raksut, jos i-Roastillakin ne kuulee, joka sentään koneena pitää hirveetä mekkalaa. Joskin pavut käyttäytyvät eri lailla. Toiset poksuu kuin popcornit ja toiset hiljaa rasahdellen.

Paahtamista ajatellen pelkkä väri ei oikeastaan kerro paljoakaan. Tee shotteja Steven paahdoista ja omistasi. Näin saat paljon oleellisempaa tietoa makumaailmasta. Tärkeämpää olisi saada tasainen paahto aikaiseksi ja kuulla raksut ja vielä ajoittaa nekin hyvin  ;D.

n. 5 kiloa olen ehtinyt i-Roastilla paahtamaan ja ihan ok tuloksia olen joillain pavuilla saanut. Mm. Yirgacheffe on toiminut erittäin hyvin ja mitä vaaleammaksi pystyy jättämään, sen paremmaksi maku jää. Muutenkin on tullut näissä paahtoproggiksissa huomattua se että koko ajan vaaleampaa paahtoa haen. Tummemmissa etenkin yrttiset ja hedelmäiset pavut menettävät hohtoaan.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 17, 2009, 17:33:58 ip
Eikä siinä kaikki...
Tuskin tässä nyt vielä voidaan taidoista puhua, ehkä se on ollut enempi tuota tuuria. Olkoon kumpaa tahansa, niin tästä hommasta en hellitä.
Nuo ensimmäiset paahdot onnistuivat yli odotusten ja tuo pesemätön Brazil Arabica Cerrado on jo yksinään niin maistuvaa, että ihan ihmetyttää. Eilen paahdoin lisää kahteen eri tummuuteen ja raksut kuuluvat melko kohtuullisesti.
Luulen, että rummun sisältä ei raksu kovin helpolla kuulu, jos kahvin määrä on pieni? Nyt kun laitettiin 300g pyttyyn, niin ei ollut vaikeetakaan.
Ensimmäiset paahdot on olleet värin puolesta hieman tummempia, kun Hasbeanin värit. Se ehkä on helpottanut tilannetta helpompaan keittoon?
Nyt kun alkaa tuo raksuhomma olla kädessä, niin taidan alkaa vaalentamaan paahtoa ja tutkin vaikutusta makunystyihin.
On tosi nastaa, kun ei tarvitsekaan jännittää papujen tuloa entisten vähetessä, paahtaa vaan kauhallisen lisää ja taas on herkut hollilla.
Ongebrandtilta olisi tilattava lisää tavaraa ja nyt otetaankin jo sitten ainakin 15 Kg.. ;D.. se rahti kun on muuten kilohintaan nähden aika merkittävä.
Tutkimukset jatkuvat.

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 22, 2009, 20:07:00 ip
Nyt näyttää siltä, että vastailen vallan itselleni... No minkäs sille mahtaa, että omat ajatukset on niin mielenkiintoisia..
Nyt kun olen saanut yhden satsin papuja Ongebrantilta ja kovin mieltynyt tuohon pesemättömään Brazil Arabicaan (cerrado), jonka paahdoin selkeästi toisen raksun loppuun.
Tuohon miellyin aika kovin. Sitä kun jatkaa hiukan, vaikka Harrarilla, niin se on minun kahvia lähellä...

Kyselin Ivolta, josko olisi jotakin ajatuksia hiukan laajentaa kokemusta, mutta ilman riskiä aivan turhasta investoinnista.. Makuasiastahan tässä puhutaan, mutta hän heitti kehiin Kalossin ja Dominican Barahonan.
Olen ajatellut ottaa myös Old Brown Javaa... Mitähän näistä saisi?

O.K.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 23, 2009, 10:18:04 ap
Nyt näyttää siltä, että vastailen vallan itselleni... No minkäs sille mahtaa, että omat ajatukset on niin mielenkiintoisia..
Kivahan täällä on puhua yksikseen ja itselleen :D

Kyselin Ivolta, josko olisi jotakin ajatuksia hiukan laajentaa kokemusta, mutta ilman riskiä aivan turhasta investoinnista.. Makuasiastahan tässä puhutaan, mutta hän heitti kehiin Kalossin ja Dominican Barahonan.
Olen ajatellut ottaa myös Old Brown Javaa... Mitähän näistä saisi?

Kalossi menee aika lailla samaan makumaailmaan Monsoon Malabarin kanssa. Mun mielestä kuuluu siihen papuluokkaan josta tykkää tai sitten ei. Ei ainakaan voi luonnehtia "arkipavuksi", jota on helppo juoda. Espressona ei ole pahemmin maistunut (eikä blendeissäkään oikein), mutta pressopannussa taas toimii hyvin.
Alkaa tässä itselle pikku hiljaa hahmottumaan oma makumaailma ja mistäpäin maapalloa haluaa papunsa kahvipöytään. Toistaiseksi etiopialaiset ja ruandalaiset kahvit ovat maistuneet erittäin hyvin.
Otsikko: Vs: papuja odotellessa...
Kirjoitti: samppo - Marraskuu 20, 2009, 22:40:28 ip
Ongebrandtilta olisi tilattava lisää tavaraa ja nyt otetaankin jo sitten ainakin 15 Kg.. ;D.. se rahti kun on muuten kilohintaan nähden aika merkittävä.

En ymmärrä tätä miten Hollannista tilatessa toimituskulut ovat aina 32 euroa, kun esim. Briteistä tilatessa hinta nousee ja laskee. Tai voi tietenkin olla että Ongebrand on tehnyt sopimuksen paikallisen postin kanssa että hinta on aina sama tilaa kuinka paljon tahansa (30kg on peruskuluttajalle 2vuotta +- muutama kuukaus). Muuten voisi tilata myös valmiiksipaahdettuja Gebrandilta (varmaan samaa firmaa) mutta kun postikulut on sielläkin niin kohtuuttomat kun paahdettu kahvi ei oikein tuppaa säilyä. Pitää varmaan pärjäillä Lidlin pavuilla kun ei ole paahdinta (vielä.)