Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Mariia - Kesäkuu 22, 2008, 17:28:37 ip

Otsikko: Kahvinjuonti alentaa diabetes -riskiä
Kirjoitti: Mariia - Kesäkuu 22, 2008, 17:28:37 ip
Onhan tätä aiemminkin tutkittu:

http://www.hs.fi
"Runsas kahvinjuonti voi pienentää riskiä sairastua aikuis- eli kakkostyypin diabetekseen. Erityisen vahva kahvinjuonnin ja pienentyneen diabetesriskin välinen yhteys on naisilla. Näin osoittaa Kansanterveyslaitoksen tutkijan Siamak Bidelin tuore väitös.

"Referoimme useita tutkimuksia, joissa on tarkasteltu diabetesriskiä isoilla ihmisryhmillä. Kolme tutkimusta viidestä arvioi kahvinjuojien diabetesriskiä ja havaitsi, että riski sairastua kakkostyypin diabetekseen on alhaisempi runsaasti kahvia juovien keskuudessa", keskiviikkona väittelevä Bidel kertoo.


Aikuistyypin diabeteksen tiedetään liittyvän osittain perimään, osittain huonoihin elämätapoihin. Mielenkiintoista onkin, että kahvinjuonti näyttäisi alentavan diabetesriskiä siitä huolimatta, että runsaasti kahvia juovat käyttävät usein enemmän alkoholia ja tupakkaa sekä ovat lihavampia.

Korkean painoindeksin tiedetään lisäävän riskiä sairastua aikuistypin diabetekseen.

Bidelin referoiman yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan myös korkean painoindeksin ihmisillä kahvi kuitenkin pienensi diabetesriskiä.


Toistaiseksi ei tiedetä, minkä mekanismin kautta kahvi vaikuttaa. Bidel arvelee, että se saattaa liittyä kahvin vapaita happiradikaaleja neutraloivaan vaikutukseen.

"Lievästi kohonnut maksan GGT-entsyymin arvo on yksi diabeteksen indikaattoreista. Joskus GGT-arvo kohoaa siksi, että kehon vapaiden happiradikaalien tuotanto on lisääntynyt. Tällöin keho pyrkii voittamaan happiradikaalien aiheuttaman stressin neutraloimalla niitä, ja tässä kahvi antioksidanttina voi auttaa", Siamak Bidel päättelee."