Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: akallio - Toukokuu 05, 2008, 12:52:04 ip

Otsikko: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 05, 2008, 12:52:04 ip
Tulipa tässä mieleen, että annosteleeko kukaan puruja kahvaan tampatun tilavuuden mukaan. Se yleinen ja helppo ratkaisu on annostella kukkuralline ja pyyhkäistä tasaiseksi, mutta tällä tavoin vaihtelua tulee kovin paljon (painossa mitattuna). Kuinkakohan tilanne muuttuisi, jos annostelisi tampatun tilavuuden mukaan? Toki tällöin distribuutio menee vähän hankalammaksi, kun purut annostellaan useassa erässä ja tampataan välissä.
Otsikko: Vs: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 05, 2008, 13:07:44 ip
Kyllä minä tsekkaan tamppauksen jälkeen, että purujen pinta on jousiuran kohdalla, ja tarvittaessa hierrän pinnasta vähän pois tai lisään vähän ja tamppaan uudelleen.
Otsikko: Vs: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: japa - Toukokuu 05, 2008, 14:15:41 ip
Annostelen painon perusteella. Kori on LM-tyyppinen, urallinen, joten tamppaus on aina samanlainen: Uraan saakka, sillä tampperi ei mene syvemmälle.
Otsikko: Vs: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 05, 2008, 14:43:46 ip
Kyllä minä tsekkaan tamppauksen jälkeen, että purujen pinta on jousiuran kohdalla, ja tarvittaessa hierrän pinnasta vähän pois tai lisään vähän ja tamppaan uudelleen.

Eli aluksi korin täyttämällä laitat purujen määrän suunnilleen kohdilleen, ja sitten tamppausvaiheessa hienosäädät? Hiertäminen kuulostaa kyllä vähän turmiolliselta kakun eheydelle?
Otsikko: Vs: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: nasse - Toukokuu 05, 2008, 14:53:47 ip
Annostelijasta kahvaa pyöritellen suht tasainen kakku. Perään muutama Stockfleth. Ylimääräiset purut pois. Annos on vaihtelee <~0,3g, silloin tällöin punniten testattuna. Papujen välisiä eroja tietenkin on painossa, mutta pavun/paahdon sisällä tuo annosvaihtelu pitänyt aika hyvin.
Tietenkin voisi kokeilla kaikenlaisia annosvaihteluitakin, mutta tuollakin saa ihan jonkinlaista tulosta, ja tuo distribuutio on melkoisen helppoa tuolla tavalla.
Otsikko: Vs: Annostelutavat (espresso)
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 05, 2008, 16:35:26 ip
Eli aluksi korin täyttämällä laitat purujen määrän suunnilleen kohdilleen, ja sitten tamppausvaiheessa hienosäädät? Hiertäminen kuulostaa kyllä vähän turmiolliselta kakun eheydelle?

Pikemminkin niin, että purujen määrä menee käytännössä yleensä kohdalleen jo siinä kun täytän Rockyn annostelijaa, mutta jos meni vähän liikaa tai liian vähän, niin sitten pitää korjata. Epäilemättä korjaamalla tulee huonompi kakku, mutta parempi niin kuin väärä määrä, enkä toisaalta jaksa tarkempiin annostelumenetelmiinkään siirtyä.

Niin ja itse asiassa mulla on siinä välissä vielä tarkastus, kun ensin tiivistän kakun kevyesti ja sitten kopsautan purut filsun reunoilta. Siinä sen yleensä jo näkee, onko määrä oikea ja korjauskin käy vielä helposti. Vasta tämän jälkeen tamppaan voimalla (mallia hydrauliprässi). Varsin harvoin sen jälkeen on enää korjaamista, mutta jos huomaa jättäneensä liikaa kahvia, niin sitten ei auta kuin hiertää sormella pinnasta pois.