Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 10:02:00 ap

Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 10:02:00 ap
Mestarit!

Autaakee hyvät tietäjät miestä mäessä: Olen jo aikoja sitten hankkinut keittimen, joka lienee merkiltään Delonghi. Mallista en saa selvää, mutta peli on ruskea muovikuorinen, ruma. Siinä ei ole mitään mittareita tai muuta, vain merkkivalo ja kytkin, jolla virta kytketään ja pumppu tällä samalla kytkimellä..

Ongelmana on se, että saan aikaiseksi mustaa litkua, joka maistuu milloin miltäkin, useimmiten pahalta.
Aikoinaan hankin myös siipimyllyn? kun kekkasin, että valmiiksijauhettua ei pidä käyttää, ei apua. Sama töhkä ja maku, ei yhtään cremaa...

Ostin siis käsimyllyn. Koska keittiön muut myllyt on ollut Peugeot, niin kahvimylly siis samaa merkkiä. Pavut ostin Robertilta (Brutale?)

Innokkaasti jauhamaan tuoreista pavuista niin hienoksi, kun saan. Arvaatte jo varmaan lopputuloksen? Samaa huttua kun ennenkin, ei cremaa jne. Vaimoni ei halunnut toista kupillista.

Olen koittanut tampata tiukempaan ja harvempaan, olen koittanut vähän karkeammalla jauhatuksella ja vaikka mitä.
Kahvista en saa juomakelpoista mitenkään.

Nyt olen päätellyt, että keitin ehkä käy liian kuumana, ehkä liian kylmänä?
Osaako kukaan sanoa, saako tuollaisella romulla kahvia ollenkaan, vai pitääkö panna kalusto tykkänään uusiksi?
Kiitokset jo etukäteen.

Nimim. "porokahvi sentään pelaa"
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 11:04:00 ap
Autaakee hyvät tietäjät miestä mäessä: Olen jo aikoja sitten hankkinut keittimen, joka lienee merkiltään Delonghi. Mallista en saa selvää, mutta peli on ruskea muovikuorinen, ruma. Siinä ei ole mitään mittareita tai muuta, vain merkkivalo ja kytkin, jolla virta kytketään ja pumppu tällä samalla kytkimellä..

Jos siinä ei ole erillisiä nappeja lämmitykselle ja pumpulle, niin sitten siinä itseasiassa ei ole pumppua ollenkaan. Kyseessä siis lienee höyrykäyttöinen keitin, jossa kuuma vesi tulee höyryn paineella kahvin läpi. Varmistuksen asialle saat kurkkaamalla vesisäiliön korkkia: jos se on tiivis ruuvattava (eli höyryn sisällään pitävä), niin sitten se on höyrykeitin.

Olen koittanut tampata tiukempaan ja harvempaan, olen koittanut vähän karkeammalla jauhatuksella ja vaikka mitä.
Kahvista en saa juomakelpoista mitenkään.
Nyt olen päätellyt, että keitin ehkä käy liian kuumana, ehkä liian kylmänä?

Se käy liian kuumana. Oikea lämpö uutolle on 90 asteen hujakoilla, kun taas paineessa oleva kiehuva vesi on yli sata-asteista. Siinä ongelma. Maku ei siis tule siitä juurikaan muuttumaan.

Yksi mahdollinen hätäapu olisi vaaleapaahtoisempien papujen käyttö, siis joku sopiva italialainen papu (esim. Mokaflor). Mutta ei kannata odottaa kovin suurta parannusta.

Cremaa ei tule lähinnä siksi että höyrynpaine on luokkaa 1-2 bar, ja taas normaalin keittimen paine on 9 bar. Eli koneessa ei ole puhtia creman tiristämiseen, eikä monien muidenkaan (varsinkaan makeiden) aromiaineiden irrottamiseen.

Osaako kukaan sanoa, saako tuollaisella romulla kahvia ollenkaan, vai pitääkö panna kalusto tykkänään uusiksi?

Kovin paljon parempaa et varmaankaan tule saamaan, johtuen koneen toimintaperiaatteesta. Jostain syystä monet höyrykeittimen omistajat kertovat mutteripannulla syntyvän parempaa jälkeä, vaikka toimintaperiaate on molemmissa sama.

Espresson tapauksessa seuraava pykälä on pumppukeitin lämpöelementillä (thermoblock), joita myydään marketeissa satasen molemmin puolin. Niissä taas vesi on liian kylmää ja lämpötasapaino huono, mutta kuitenkin lähempänä oikeaa. Myös uuttopaine on parempi, vaikka vähän vaisu yleensä sekin. Oikealla boilerilla varustettu kone lähtee halvimmillaan 200 eurolla kun netistä etsii, yleensä maksavat toki enemmän.

Käsikäyttöisiä espressokeittimiä on myös olemassa, niiden saatavuus on kuitenkin aika heikkoa. AeroPress (löytyy esim. www.hasbean.co.uk) on sinne päin, mutta siinäkin paine on vaisu ja lopputulos ei ole kovin lähellä espressoa.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 11:21:00 ap
Kiitokset vastauksesta.

Kyllä kyseessä on pumppukeitin. Vesisäiliö on läppäkannellinen ja koneen takana. Kun käännän vipusen pumppausasentoon, alkaa kova surina ja pumppu painaa veden kahvan ja suodattimen läpi.

Lämmönsäätöä koneessa ei ole. on vain merkkivalo, joka osoittaa, että nyt on peli kuuma.
Pumppu kyllä toimii vaikka ihan kylmänäkin. Käyttöohje käskee kuumentamaan konetta kahvoineen puoli tuntia.

Taidankin nyt sitten ryhtyä lämpömittauksiin ja kenties termostaatin säätöhommiin? Mistähän saisin osviittaa lämmön säätöön, jos se nyt on ylimalkaan mahdollista?

Onko nyt siis oletettava, että keitin on liian kuuma ja kuplat hajoaa jo syntyessään tms?

Odotan mielenkiinnolla lisää ehdotuksia.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 11:51:07 ap
Siis koneessa on kolmiasentoinen kytkin, joka säätää sekä lämmityselementtiä (eli kone menee päälle), että myös pumppua? No sitten se on lämpöelementtiin perustuva kone.

Lämpöelementti (thermoblock) on metallipala, jonka sisällä on lämmitysvastukset. Kahvi virtaa sen läpi ja lämpiää mennessään. Ongelma on, että suhteellisen pieni metalliköntti ei ole mitenkään tarkka lämmityslaite, verrattuna siihen että vesi lämmitetään haluttuun lämpöön boilerissa ja pumpataan sieltä. Termostaattia ei kannata alkaa säätää, en oikein usko että tilanne paranee tai että se ylipäänsä on säädettävissä. Sen sijaan voi hakea sitä hetkeä lämmityssyklissä (siis kun lamppu sammuu niin lämmitys on päällä ja kun se taas syttyy on elementti lämmitetty) joka tuottaa parhaan lopputuloksen.

Cremaa koneen pitäisi kyllä pystyä tuottamaan, kunhan pavut ovat tuoreita ja jauhettu juuri ennen käyttöä. Kannattaa aluksi kokeilla jauhaa niin hienoksi, että kone menee lähes tukkoon (pitkään aikaan ei tule mitään ja sitten hiljalleen tipotellen). Mikäli mylly ei tähän pysty niin sitten se ei oikein sovellu espressokäyttöön. Kun tämä piste on löytynyt niin siitä säätää karkeammalla niin että shotti valuu hyvin mutta cremaa kuitenkin tulee (ja maku on jees). Kannattaa ehkä tähdätä lungoihin eli vähän pidempiin shotteihin, matala uuttopaine ja epätasainen lämpötila eivät oikein suosi tiukempia espressoja.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 12:27:03 ip
Kiitos taas.

Keskustelusta kuumenneena ryntäsin noutamaan rakkineen kotoa työmaalle. Tuon värkin ongelma taitaa kuitenkin olla liian kylmä blokki?

Kun annan vehkeen lämmetä puoli tuntia ja ylikin ja valuttaessani noin tuplashotin verran vettä läpi, on veden lämpötila infrapunamittrilla 75 astetta! Tämä siis sekunnin sisällä mitattuna kertakäyttömukissa.
Taitaakin nyt siis olla, että vempele onkin liian kylmä?
Voiko kakka uutto ja creman puute johtua tästä?

Stockan myyjä siis ei tiennytkään tuota hyväksi peliksi, olipahan vaan tietävinään.

Seuraavaksi kysynkin, että minkä pelin ostan, jotta saan kohtuuedullisen keittimen, mutta silti asiallista kahvia?
Mielellään saa mainita merkin ja mallinklin, jottei tarvi ostaa kymmentä ja kantaa niitä roskikseen vuoron perään. Tuo nykyinen keittimeni lienee jo viides, kun lasketaan mutterit, höyrykeittimet ja muut mukaan...

Alkaakin jo kohta olla kaffet samoissa hinnoissa kun perholla onkimani kalat ;D
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Gagarin - Huhtikuu 14, 2008, 12:49:04 ip
Ota huomioon myös mahdollisuus, että kone on viallinen. Mikäli käyttöohjeessa luvataan cremaa eikä sitä millään konstilla saa - tai ylipäätään jos tuo tosiaan pitää jatkuvasti paikkansa tuo 75 astetta - niin vie värkki kauppaan ja sano että tässä on jotain vikaa. Olettaen että takuu on kuitenkin vielä voimassa? Tuskin minkään halpisvehkeenkään on tarkoitus tuottaa 75-asteista vettä.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 13:19:39 ip
Kiitos kommenteista.

Valitettavasti rakkineen takuut on olleet ummessa aikoja sitten. Paskan möivät.

Olen ollut koko ajan siinä (harha?) uskossa, että joku temppu menee minulla vikaan ja että sitten onnistun, kun temput on kohdallaan.. Voisihan tuossa vedota ehkä johonkin tuotevastuuseen, jos kuitenkin myydään espressokeittimenä. En viitsi enää taistella mokoman kanssa... Kirpparille vaan, ehkä joku ostaa sen parilla kympillä? Sitten saadaan taas foorumille yksi tollo kyselemään asioita...

Seuraava temppu onkin jo selvä, enää merkki ja malli, niin kyllä se sitten lähtee...
On se vaan hauskaa, kun olen kokeillut kaikki paakunhajotukset, neulalla veivaukset ja vaikka mitkä kikat.
Kiitoksia nopeista kommenteista.

Kerron sitten uuden keittimen mahdollisesta cremasta ja makoisesta kahvista. Konjamiinin haen jo valmiiksi.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 14:51:44 ip
Valuva vesi jäähtynee aika nopeasti ilmalennon aikana, joten infrapunamittarilla kupista mittaus ei ole mitenkään tarkka tapa mitata. Vesinoron mittaaminen taas on tosi hankalaa, tosin paremmilla mittareilla kuulemma onnistuu kyllä. Helpoiten veden lämmön voi mitata nopeasti reagoivalla digitaalisella nesteeseen tarkoitetulla mittarilla.

Jos lämpö on nyt semmoiset 80 astetta, niin veikkaan että sitä luokkaa se normaalisti thermoblockeissa on. Tosin mitään oikeaa tietoa minulla kyllä ei ole. Valutuksen aikana thermoblock jäähtyy aika nopeasti, joten loppu-uutto meneekin jo sitten kohtuullisen vilpoisella vedellä.

Thermoblock-koneella pitäisi kyllä kuitenkin cremaa syntyä ja kahvinkin olla ihan mukiinmenevää. Suosittelisin siis seuraavaksi kokeilemaan sitä keittimen tukkimista hienolla jauhatuksella (onnistuuhan se?) ja sitten tiputella siitä vähän karkeammaksi. Miltä espresso näyttää silloin?

Hyvä seuraava pykälä keittimissä voisi olla esimerkiksi Gaggia Baby tai Solis SL-70. Mahdollinen suunta ovat myös vipukeittimet, eli lähinnä La Pavoni Professional. Niissä on tosin sitten omat kommervenkkinsä.

Stockalla on kai joskus ainakin ollut joku espressokoneita tunteva myyjä, mutta pääasiassa kokemukset ovat olleet että sieltä ei kannata neuvoa kysyä.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 14, 2008, 15:14:08 ip

Hyvä seuraava pykälä keittimissä voisi olla esimerkiksi Gaggia Baby tai Solis SL-70. Mahdollinen suunta ovat myös vipukeittimet, eli lähinnä La Pavoni Professional. Niissä on tosin sitten omat kommervenkkinsä.

Stockalla on kai joskus ainakin ollut joku espressokoneita tunteva myyjä, mutta pääasiassa kokemukset ovat olleet että sieltä ei kannata neuvoa kysyä.


Taistelut omalla Soliksella jatkuvat. Kunnon espressoa ei tunnu saavan enää millään aikaiseksi. Ilmeisesti tuo liian kireä OPV aiheuttaa uutto-ongelmat. Maahantuojan mukaan siihen ei tarvitse mennä ronkkimaan, vaan kyse on enemmänkin barista-taidoista. Joutaa kohta romuliiteriin koko vehje, millään ei viitsis alkaa avaamaan ja ronkkimaan ettei mene rikki.

Jumbon Stokkalla on ainakin yksi (mies)myyjä joka tuntee espressokoneet hyvin.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 15:24:31 ip
Taistelut omalla Soliksella jatkuvat. Kunnon espressoa ei tunnu saavan enää millään aikaiseksi.

Ei ole helppo laji tämä espresso...

Pitäisi varmaan joskus järjestää kahviklinikka, jossa roudattais eritasoista kahvilaitteistoa ja erilaisia mittareita ja muita työkaluja yhteen paikkaan. Sinne voisi sitten tulla ihmettelemään omia probleemeja ja katsotaan miten se muilla onnistuu (jos onnistuu).
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 15:32:11 ip
No, uutta yritystä tänään:

Valittelin kaverille onnettomuuttani ja hän kärräsi mulle hetipaikalla Pavoni -merkkisen koneen. On myyty hänelle hyvänä huipputuotteena?
Manuaalia ei tullut mukana, mutta ei sitä kai tarvita, kukas niitä nyt muutenkaan lukisi?
Vaikuttaa samantyyppiseltä kun entinenkin... Thermoblock? Vesi on kuitenkin ulostultuaan jo 80 asteen yli.

Laitteen mallista en tiedä, mutta pohjassa lukee: Modello ECN 23

Mitenkähän tällä parhaiten epäonnistuisi?
Minkähän arvoinen tuo voisi olla, jotta tiedän KOKEILUN JÄLKEEN tarjota?
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 14, 2008, 15:34:46 ip
Ei ole helppo laji tämä espresso...

Pitäisi varmaan joskus järjestää kahviklinikka, jossa roudattais eritasoista kahvilaitteistoa ja erilaisia mittareita ja muita työkaluja yhteen paikkaan. Sinne voisi sitten tulla ihmettelemään omia probleemeja ja katsotaan miten se muilla onnistuu (jos onnistuu).


Ei ole tosiaan helppoa.
Tietenkin aloittelijana on vaikeata lähteä syyttämään keitintä huonosta lopputuloksesta, mutta tässä on kyllä koitettu niin monenlaista viritystä ja tekniikkaa että loppuu keinot kohta kesken :o.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 16:28:53 ip
Valittelin kaverille onnettomuuttani ja hän kärräsi mulle hetipaikalla Pavoni -merkkisen koneen. On myyty hänelle hyvänä huipputuotteena?
Manuaalia ei tullut mukana, mutta ei sitä kai tarvita, kukas niitä nyt muutenkaan lukisi?

Kyseessä taitaa olla Pavonin pumppukeitin (Eurobar?). Se on siis varsin eri kapistus kuin mainitsemani Pavonin vipukeitin.

Siinä on boileri, eli periaatteessa ihan hyvä peli. Ovat kuitenkin vähän ylihintaisen ja ei-niin-hyvälaatuisen maineessa, rakenne on aika muovinen muihin samanhintaisiin laitteisiin verrattuna. En siis menisi ihan huipputuotteeksi sanomaan, toki kaikki on suhteellista.

Onkohan siinä paineistettu kahva? Sen kanssa ei kovin hyviin makuihin pääse käsiksi, vaikka uutto näyttääkin ihan hyvältä.

Kannattaa kokeilla millaista jälkeä syntyy. Hintavertailukohtana voisi pitää edullisimpia boilerikeittimiä, eli esimerkiksi sitä Gaggia Babya.

Mutta yhä kyllä kannattaa kokeilla se Krupsin tukkiminen hienolla jauhatuksella. En juurikaan tunne Peogeotin myllyjä, mutta se varsinainen ongelmakohta saattaa olla sielläkin.

Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 14, 2008, 19:58:52 ip
Jess!

Kyllä nyt on asia niin, että Delonghi lentää roskikseen. Verkkojohdosta laahaan sen katokseen ja kansi kiinni. Äsken veivasin kaffet tuolla edellä mainitulla kaverin tuomalla Pavonilla ja lopputulos oli heti kylmiltään ihan loistava. Kokeilin vielä uudestaan valmiiksijauhetuilla vanhahkoilla jauheilla ja vieläkin kahvi oli suht-koht juotavaa.

Nythän tästä on tie vain ylöspäin, kokeilen eri karkeuksia, kahvin määriä ja eri laatuja loputtomiin... Tuo "Brutale" ei taida ihan joka hommaan olla paras, ei ehkä aamukaffeksi kumminkaan?

Kyllä, se näyttää sille, että kahvassa on jotakin "hauskaa" olisiko se sitten juurikin painekahva? Tuon painepiirteen siitä saanee purettua helposti pois? Kunhan ensin kokeilen, niin sitten vaan se välilevy pois ja kumitiiviste edelleen paikalleen, niin se on kai siinä?

Kiitoksia kaikille hengessä mukana olleille, en olisi ikinä kuvitellut, että kahvia voi keittää "enemmin, kuin kahdella tavalla"

Niin, ja sitten vielä siitä myllystä. Joku mainitsi, että noissa Peugeotin myllyissä on kovasti laatupoikkeamia? Voip' olla, että minunkin myllyssä on vikaa, mutta jos sitä ei huomaa, niin olkoon sitten...
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 15, 2008, 12:33:31 ip
Kyllä nyt on asia niin, että Delonghi lentää roskikseen. Verkkojohdosta laahaan sen katokseen ja kansi kiinni. Äsken veivasin kaffet tuolla edellä mainitulla kaverin tuomalla Pavonilla ja lopputulos oli heti kylmiltään ihan loistava. Kokeilin vielä uudestaan valmiiksijauhetuilla vanhahkoilla jauheilla ja vieläkin kahvi oli suht-koht juotavaa.

Osaatko muuten kuvailla, että millä tavalla se oli parempaa? Laitteet huomioon ottaen veikkailisin, että se ei ollut samalla tavalla hapanta ja pliisua kuin Delonghin tuottama?

Tuo "Brutale" ei taida ihan joka hommaan olla paras, ei ehkä aamukaffeksi kumminkaan?

"Café Brutal - Tummaakin tummemmaksi paahdettu espresso". Makuja on monia, mutta hyvin tumma paahto tuppaa olemaan vähän palanaan ja tympeän makuinen paljaaltaan espressona juotuna, tosin yleensä myös kohtuullisen helppo saada onnistumaan.

Kyllä, se näyttää sille, että kahvassa on jotakin "hauskaa" olisiko se sitten juurikin painekahva? Tuon painepiirteen siitä saanee purettua helposti pois? Kunhan ensin kokeilen, niin sitten vaan se välilevy pois ja kumitiiviste edelleen paikalleen, niin se on kai siinä?

Paineomininaisuuden poistaminen ei valitettavasti välttämättä ole mahdollista, riippuu vähän kahvasta.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Gagarin - Huhtikuu 15, 2008, 12:43:48 ip
Paineomininaisuuden poistaminen ei valitettavasti välttämättä ole mahdollista, riippuu vähän kahvasta.

Eikös se niin mene, että helpoiten saat selville onko kyseessä painekahva, kun valutat vettä kahvan läpi. Jos vesi kutakuinkin valuu, niin ei ole painekahva - jos taas ei tule kuin hyvin hitaasti pisaroittain niin on paineistettu. Paineistushan (kai?) tehdään niin että jossakin kohtaa on pieni reikä jonka läpi kahvi joutuu kulkemaan. Useissa keittimissä paineistus on filtterissä, jolloin on yleensä mahdollista hankkia tavallinen filtteri tilalle. Jos paineistus taas on jossain muualla niin sen poistaminen on paljon vaikeampaa ellei mahdotonta.

Välttämättä se että kahvassa on jotain "hauskaa" ei tarkoita että on paineistettu - ainakin AEG:n ja Krupsin vehkeissä on filtterin alla jotain kummallisia muovirakennelmia, jotka eivät mitenkään liity paineistukseen.
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 15, 2008, 13:04:08 ip
Vähän väärän otsikon alla juttelemme, mutta tärkeästä asiasta kuitenkin.

Kun siinä La Pavonin vehkeessä lukee tyyppinä "ECN 23", niin voimme kai olettaa, että kyseessä on laite nimeltään La Pavoni ECN.  Sellainen laite La Pavonilta löytyy, hinta 293 euroa, kotiin tuotuna.  Se on muovikuorinen (ABS) kuluttajamalli.  Kuten akallio jo kertoi, se on boilerivehkeenä parempi, kuin Thermoblock-keittimet.  Mutta tuossa ne halvempien kotikeittimien hintaluokat ovatkin: OK Thermoblock-keitin 100 euroa (esim. Krups), boilerikoneet 300 euroa (esim. tämä La Pavoni).  Taitaa Gaggian Baby olla päälle 400:n hintaluokassa, kun siitäkin on tullut useita "uusia" malleja uusilla hinnoilla.

Kerrataan vielä, että Thermoblock-laitteillakin saa ihan juotavaa espressoa.  Suurinpana haittana laatuvaihtelut shottien välillä.  Thermoblock-laitteita on sitten parempia ja huonompia, on parin kilon painoisia ja 6 kilon painoisia.  Sinulla on ikävä kyllä huono laite tai susikappale - tai molempia.

cartman
Otsikko: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 15, 2008, 13:26:45 ip
Pavonista:

Eilinen kokeilu oli varsin oli varsin pikainen ja otanta pieni. Kahvi oli ensinnäkin kuumempaa, joten mittailuni lienee osunut oikeaan.

Lisäksi cremaa oli enemmän, kuin olisi tarpeen. Se oli raidallinen ja näytti amatöörin silmään hyvältä.
Maku oli paljon paksumpi ja rikkaampi ei aiempaa pistävää makua.

Jauhatus oli samanlainen, kun ennenkin: Kokolailla hienolle säädetty se Peugeot.

Kokeilut jatkuvat edelleen ja pääsen varmasti minua tyydyttävään lopputulokseen. Tästä on kiva jatkaa, kun huomasin, että vika ei ehkä ollutkaan keittäjässä...

Se painekahvajuttu sitten:

Suodattimen alla on jonkinlainen muovilevy? Sen keskellä on jokin pieni venttiili? tai ainakin kahvi joutuu menemään tuon levyn keskeltä reiästä läpi.
Levy tiivistyy kahvan pohjaan kumitiivisteellä, jonka suodatin puristaa kasaan alaosallaan kahvan pohjaa vasten. Luulisin, että tuon levyn ja kumirenkaan poisto hävittävät paineistuksen?
Kokeilen tuota sitten myöhemmin. Nyt en halua ronkkia asioita, kun tulos parani rutkasti.

Nyt tarvitaan lisää papuja, varmaankin vaaleampaa paahtoa. Tuosta Brutalesta tulee näköjään tosi tuhti maku. Itse en huoli kahviini maitoja, joten se on aamukaffeksi liian styrkkaa.

Kokeilut siis jatkuvat ja varmaan tulee lisää kyssäreitä, kunhan harrastus jatkuu.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 16, 2008, 09:07:05 ap
Kokeiltiin taas:

En ehtinyt eilen kiireiltäni hakemaan muita papuja, mutta muistelin laittaneeni pakastimeen aiemmin avaamattoman pussin... Ja siellähän olikin Pellini Superiore Arabica -pussi. Annoin hiukan lämmitä ja kaadoin loput muovirasiaan, joka nyt pidetään jääkaapissa suljettuna.

Siitä taas veivattiin Pösöllä. Karhensin jauhatusta hiukan ja kahvi onnistui loistavasti. Maku oli miedompi, kun brutalessa. Kyllä nyt tuntuu mukavalta.

Se vielä ihmetyttää, että onko hyväkään idea pakastaa papuja tiiviissä paketissa, jotta eivät sulaessaan kostu?
Entä kannattaako ensiviikolla juotava osa panna jääkaappiin tiiviissä rasiassa?
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 16, 2008, 09:43:48 ap
Se vielä ihmetyttää, että onko hyväkään idea pakastaa papuja tiiviissä paketissa, jotta eivät sulaessaan kostu?

On, juuri semmoisessa ne pitäisi pakastaa. Ja antaa lämmitä ennen avaamista ettei papuihin tule kondensaatiovettä.

Entä kannattaako ensiviikolla juotava osa panna jääkaappiin tiiviissä rasiassa?

Voihan sen laittaa. Kunhan rasia on tiivis, niin ei siitä haittaakaan ole.

Suurimpaan ongelmaan eli hiilidioksidin haihtumiseen tuolla ei todennäköisimmin ole mitään vaikutusta. Rasvojen härskiintymistä se varmaan vähän jarruttaa, mutta senkin käytännön hyödyllisyydestä on monenlaisia mielipiteitä.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Gagarin - Huhtikuu 16, 2008, 09:53:21 ap
Ny mennään taas offtopicciin mutta tuli tosta mieleeni. Että mitä mieltä tästä olette:

Jos on pakastanut papuja ei-ilmatiiviissä pussissa. Niin auttaako asiaa, jos laittaa ne ensin ilmatiiviiseen rasiaan (tyyppiä orthex-tiiviö) ja antaa lämmetä sitten siinä rasiassa?

Oma järki sanoisi että juuri sulamisvaiheessa tulee helpoiten sitä kosteutta joten tämä auttaisi. (esim. vajaalle kilolle ei oikein koko erälle heti löydy rasioita, ja viitsiminenkin on vähän heikkoa, joten olen sitten ottanut pakastimesta aina sopivan erän kerrallaan, mutta antanut sen lämmetä ilmatiiviissä rasiassa).
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 16, 2008, 11:21:20 ap
Jos on pakastanut papuja ei-ilmatiiviissä pussissa. Niin auttaako asiaa, jos laittaa ne ensin ilmatiiviiseen rasiaan (tyyppiä orthex-tiiviö) ja antaa lämmetä sitten siinä rasiassa?

Tämä taitaisi olla lähinnä fysiikan puolelle menevä kysymys, mutta eikös tilanne ole se että kun vetäiset ne pavut sieltä ei-ilmatiivistä säiliöstään kosteaan huoneilmaan, niin kosteus kondensoituu hyvin nopeasti pavun pintaan? Eli Orthexiin tökkääminen ei taida enää siinä vaiheessa juurikaan auttaa?

Ainakin silmälasit menevät huuruun melko silmänräpäyksessä kun tulee pakkasesta sisälle.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 16, 2008, 20:34:07 ip
Ja sitten on se, että jos pavut eivät ole pakkasessa ilmatiiviissä pakkauksessa, ne saavat makua muilta pakkasessa olijoilta. Mansikkakahvi ei ole saavuttanut suurta suosiota. Eli jos pakastaa, niin ilmatiiviisti ja lämmitys huoneenlämpöön ennen pakkauksen avaamista.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 21, 2008, 08:02:27 ap
Delonghista vielä:

Olen nyt ollut onnellinen, kun kahvinkeitto on tuolla painekahva-pavonilla onnistunut hyvin.

Tosin palautin kuitenkin Peugeotin käsimyllyn Stockkalle, ei sillä saa tarpeeksi hienoa jauhettua. Kahvi tulee suodattimesta liian sukkelaan, as katto, kuinka tuon myllyhomman nyt sitten ratkaisen?
Toistaiseksi on ollut tyytyminen halpaan sähkömyllyyn. Saan sitten myöhemmin kuulla vaihtavatko Pugeotin, vai eikö se ehkä olekaan espressoon sopiva...

Purin tuon Delonghin keittimen ja mittailin sen pahuksen termoblokin pintalämpöjä. Mistään kohtaa en löytänyt yli 75 asteen lämpöä.
Siihen blockkiin on asennettuna 2 termostaattia (toinen höyrylle?). Otin tuon ensimmäisen termostaatin irti, puhdistin lämpötahnaa pois välistä ja asensin sinne väliin rautalangan pätkän kaksin kerroin.
Nyt keitin tulikin liian kuumaksi, koskapa vesi alkoi kiehua blockissa.
Toinen langanpätkä pois ja uusia mittauksia. Nyt pulikka käy jo yli 80 asteen lämmössä ennen termostaatin aukeamista.
Katsotaan saanko siitä edes jonkinlaisen keittimen työhuoneelle..
Kokeilut alkavat pikapuoliin.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 22, 2008, 12:59:30 ip
Delonghin räpellys...

Ei näytä palstan lukijoissa juurikaan herättävän suuria intohimoja, mutta jatkan silti sitkeästi. Jollekin tämä saattaa olla hyväkin vinkki...

Jauhoin samanlaista jauhatusta, jonka olen havainnut sopivaksi hankkimalleni Pavonille, ja kas: nyt tuunattu Delonghi valmisti likimain loistavaa kahvia!
M.O.T. Tuollaiset halvat termoblokkikeittimet saattavat käydä millä lämmöllä sattuu (vai olisikos nyt tullut hieman yleistettyä?)

Lämmön lisäys aiheutti ihan radikaalin muutoksen kahviin, nyt siinä oli ensimmäisen kerran ikinä havaittavissa aika asiallisen näköistä cremaakin. Uutto kesti ehkä 25 sekuntia (tuplalle).

Näin sain siis työhuoneelle keittimen, jolla saan aikaiseksi päiväkahvit porokahvien lomaan.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2008, 13:16:59 ip
Ei näytä palstan lukijoissa juurikaan herättävän suuria intohimoja, mutta jatkan silti sitkeästi. Jollekin tämä saattaa olla hyväkin vinkki...

Kyllä tämä itseasiassa kiinnostaa, mutta kun olet ehkä ensimmäinen thermoblockia tuunannut henkilö koko maailmassa niin me muut tyydymme vain kuuntelemaan kokemuksia mielenkiinnolla... :)

Jauhoin samanlaista jauhatusta, jonka olen havainnut sopivaksi hankkimalleni Pavonille, ja kas: nyt tuunattu Delonghi valmisti likimain loistavaa kahvia!
M.O.T. Tuollaiset halvat termoblokkikeittimet saattavat käydä millä lämmöllä sattuu (vai olisikos nyt tullut hieman yleistettyä?)

Jotain tällaista kuvittelinkin, ei thermoblockin pitäisi ihan toivoton tapaus olla. Olen nähnyt asiallista cremaa tulevan tuunaamattomastakin thermoblockista, joten veikkaanpa että omasi oli normaalia hieman kylmempänä käyvä. Toki se ne poikkeuksetta kärsivät huonosta lämpötasapainosta. Onko kukaan muu mittaillut thermoblock-keittimen lämpöjä?

Paljon elementti oli nyt kuumimmillaan? Entä mittasitko miten vesi jäähtyy uuton aikana?
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 22, 2008, 14:21:29 ip
Juu,

 Viritystä voisi ehkä vieläkin jatkaa, mutta nyt ulostuleva vesi on entiseen 75 asteiseen verrattuna 9-10 astetta lämpimämpää. Itse blokin lämpö riippuu hiukan siitä, mistä sen mittaa... Ehkä oikea arvo tuolla rautalanganpätkälle olisikin 1,3 lankaa?

Lisäksi keitin reagoi jo valutuksen aikana lämmönmuutokseen, eli kuumentaa vettä siinä pumppausvaiheessakin. Tätä ei ennen tapahtunut.
Nyt kun annan sen kuumentua reilun puoli tuntia, niin kahvi on kokolailla hyvää ja siinähän se ongelma juuri oli.

Nyt keittimelle rakennettiin työhuoneelle hylly, jossa se saa palvella vieraita ja paikalla norkoilevia artisteja, sikäli kun raaskin heille tuoda kotoa asiallisia papusia.

Vai että taas jossakin sortissa pioneeri, miksi se aina olen minä? Ei sillä, kivaa on, kun on tällainen hyvä tukiryhmä, jonka onnekseni löysin.
Otsikko: Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
Kirjoitti: Tinuri - Elokuu 14, 2008, 08:19:02 ap
Loppu hyvin,

Laitanpa joutessani vielä loppukommentin tähän taannoin alkamaani ketjuun.
Delonghi joutuu roskikseen.
Sittemmin hankkimani Pavoni ECN on nyt tuotannossa työhuoneella. Siinä keitellään kahvit joskus asiakkaille ja itsellekin. Näyttää nyttemmin siltä, että tuollainen painekahvakeitin tekee aina "kahvia" ja melko hyvääkin usein. Pavuilla ja jauhatuksella ei näytä olevan kovin suurta merkitystä koko juttuun. Aina on suunnilleen saman näköinen "pakkocrema" pinnassa ja silleen. Täyttää siis tehtävänsä ihan hyvin juuri siinä käytössä, mihin on nyt alistettu.
Delonghia en edes anna kenellekään, ettei minun kohtaloni toistu jonkun toisen kohdalla  :)

Ajattelin purkavani siitä pois termarit ja pumpun, jos vaikka joku joskus johonkin tarvisi. Loppu onkin ihan oikeaa ongelmajätettä, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Muuten on kyllä naama muikeena, kun kotona odottaa Rocky ja Silvia aina valmiina kunnon kahvin tekoon.
Eilen laitoin Jimille mailia, josko hän toimittaisi siihen vielä PID:inkin. Ei tarvisi sitten taiteilla lämmönkään kanssa.

O.K.