Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: jiitee - Huhtikuu 08, 2008, 20:31:47 ip

Otsikko: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 08, 2008, 20:31:47 ip
Kahvinvalmistuksestahan löytyy hyvin tietoa internetistä ja esimerkiksi tällaisilta foorumeilta, mutta välillä olisi mukavaa saada koottua tietyt "perusasiat" itselleen jotenkin yhteen nippuun. Helpoiten tämä onnistuu jos sattuu löytämään itselleen aiheesta sopivan kirjan.

Äskettäin ilmestyi Scott Rao:n kirja The Professional Barista's Handbook (http://www.professionalbaristashandbook.com/), josta ainakin itse kiinnostuin siitä kirjoitettujen kommenttien perusteella (edellisestä linkistä voi katsoa hieman näytteitä kirjasta ja Home-Baristan puolelta löytyy myös otteita "nettimuodossa (http://www.home-barista.com/professional-baristas-handbook.html)".)

Tilasinpa kirjasen sitten suoraan tuolta tekijän sivujen kautta. Heikon dollarin avittamana hinnaksi kirjalle tuli noin 36 euroa postikuluineen (Hasbeankin ottanut valikoimiinsa, mutta siellä taitaa lähtöhinta olla lähempänä 38 euroa ja ilman postikuluja). Kirja tuli perille tilauksesta vajaassa viikossa ja oli mallikkaasti pakattu tukevaan kirjekuoreen. Eli ainakin voin noin "ostokokemuksena" suositella tuota suoraan tilaamista (jos joku muu on tuota aprikoinut).

Nyt kun olen hieman päällisin puolin tuota kirjaa selannut, niin ensivaikutelma on mielestäni oikein hyvä. Kuvia löytyy, käytönnön vinkkejä ja tekniikkaneuvoja (kaikkea espresson valmistukseen liittyvää, maidonvaahdotusta, latteartin tekoa) sekä mukavasti "tieteellistyyppistä" teoriaa (partikkelikoosta, filtterin muodon vaikutuksesta virtaukseen, jne. - eli sen tyyppisiä asioita joita esimerkiksi tuolla home-baristan puolella on puitu). Nuo espresson valmistukseen liittyvät "tieteelliset" osat on kuitenkin esitetty esimerkiksi Illyn kirjaan verrattuna kansantajuisemmin ja käytännöllisemmin eli "kotibaristan" kannalta mukavammin (mutta Illyn kirjasta löytyy sitten paljon enemmän tietoa esim. kahvista ihan kasvina - eli se onkin enemmän "yleisteos" kahvista ja espressosta).

Tätä kirjaa ennen on kai ainoa "baristakirja" ollut Schomerin kirjanen (http://www.amazon.com/Espresso-Coffee-Professional-David-Schomer/dp/0897166159) (joka sekin löytyy hyllystä - kirjat on kivoja :) ) - mutta jo tämän ensivilkaisun perusteella uskallan suositella tuon Schomerin kirjan unohtamista mikäli aikoo baristakirjan hankkia ja ostamaan ennemminkin tämän (paitsi jos on perustamassa kahvilaa, niin silloin kannattaa tuo Schomerkin lukea läpi).

Mutta pitänee tässä nyt paneutua tarkemmin tähän uuteen tuttavuuten ja laittaa kommenttia tänne lisää - mikäli sellaiseen tulee aihetta.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 08, 2008, 21:37:50 ip
Itse en ole kyseistä teosta vielä nähnyt tai lukenut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Nuo muut mainitut kirjat löytyvät hyllystä ja tuo Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen. Scottin kirja on kyllä matkalla minullekin ja odottelen innolla.

T. Teme
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 08, 2008, 22:41:06 ip
Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen.

Itsekin pidän tuosta kirjasta kovasti - kirjan nimestä voisi tosin laittaa ensimmäisen sanan sulkuihin "(Espresso) Coffee - The Science of Quality", sillä noin 3/4 noista vajaasta 400 sivusta on ihan yleistä kahvitietoutta laadun näkökulmasta. Ja pureskeltavaa tuossa riittää pitkäksi aikaa - en ole vieläkään jaksanut lukea ajatuksella läpi kaikkia kohtia makuhermoista, stimulanteista ja näihin liittyvistä fysiologisita/kemiallisista reaktioista.  :)

Ainoastaan parissa kohtaa iskee hieman silmään Illyn ja kumppaneiden "agenda" - eli siellä vähän turhan suorasti kehutaan parissa kohtaa omia tuotteita ("vaivihkaan") ja sitten kahvi nautintoaineena ja hyvää tekevänä juomana pääsee vähän turhan eeppisiin mittoihin kirjan loppuosassa. Mutta noita "kauneusvirheitä" ei ole kuin muutama ja kyllä tuosta se 98% on aivan asiallista tekstiä.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Aficionado - Huhtikuu 08, 2008, 23:00:54 ip
Taannoin tuossa Suomalaisessa vieraillessani poistin pokkarihyllystä Stewart Lee Allenin Paholaisen juoman. En ole vielä päässyt lukemaan kun edellinen pokkari vielä vähän kesken, mutta eiköhän se tästä lähipäivinä aukea tuokin opus  ;)

Ei nyt niinkään kahvikirja tietokirjamielessä, mutta pistetään silti.

http://www.loistopokkarit.com/index.php?trg=book&id=669&ord=&ofs=0&q=paholaisen%20juoma (http://www.loistopokkarit.com/index.php?trg=book&id=669&ord=&ofs=0&q=paholaisen%20juoma)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 09, 2008, 16:03:48 ip
Itselläni on kaikki kolme Kenneth Davidsin kirjaa eli:

 Home Coffee Roasting, Revised, Updated Edition: Romance and Revival    
 Coffee: A Guide to Buying, Brewing, and Enjoying
 Espresso: Ultimate Coffee, Second Edition    
   
Aika paljon sisältävät toistoa, mutta asiallisia kirjoja muuten...
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 11, 2008, 22:03:37 ip
Scottin kirja saapui tänään. Pakko sanoa että kirja on mielestäni erittäin asiallinen teos.

Vaikka kirjassa käsitellään kohtuullisen laajasti suodatinkahvi ja pikaisesti myös pressokahvi sekä tee, painottuu kirja selkeästi kuitenkin espressoon (joka ei vaivaa minua koska lähinnä espressoa nautiskelen). Asiat on esitetty fiksusti, kompaktisti ja helposti ymmärrettävästi - liikaa tieteellistä tekstiä ja analyysiä on vältetty. Olisihan joistakin asioista toki voinut jaaritella huomattavan paljon laajemminkin kuin mitä Scott tekee, mutta toisaalta ei heti tule mieleen mitään olennaista jota kirjasta uupuisi (jos siis puhutaan kirjan aiheesta - baristatekniikasta).

Kannattaa huomata että laitteiden ja tarvikkeiden ylläpitoa, puhdistusta ja siistimisestä ei käsitellä lainkaan, eli kirja keskittyy vain juomien valmistukseen.

"The Professional Barista's Handbook" on siis mielestäni mainio ostos - hyvä lisä aiemmin mainitsemalleni Illyn kirjalle ja Schomerin kirja on mielestäni lähes turha ostos jos tämä kirja löytyy hyllystä. Kahvin paahtamisesta, Teestä ja esim Turkkilaisesta kahvista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin suunnata katseensa muualle.

T. Teme
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Kotibaari - Syyskuu 25, 2008, 10:44:11 ap
Nostetaan nyt tätä ketjua, jottei turhaan tule ylläpidettyä tuota toisaalla aloittamaani.

Raon kirja saapui noin viikossa, ja onkin mukava teos. Olen sitä jo jonkin verran lukenut, mutta näyttää siltä, että siinä ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee? Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 25, 2008, 22:25:18 ip
ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee?

Mitä tarkoitat kahvin ostamisella? Kahvilaaduista löytyy aika hyvin tietoa netistäkin - varsinkin "suurpiirteiset" kuvaukset eri maitten/paikkojen kahvien piirteistä (esim. täällä (http://www.coffeebeancorral.com/custom.aspx?id=45) on jonkinlaiset). Toisaalta kovin tarkkoja kuvauksia ei oikein voi antaa - riippuu aina kulloisenkin vuoden kasvuolosuhteista jne. minkälainen papu sieltä putkahtaa (mutta siis on tiettyjä "erikoispiirteitä" jotka säilyvät tietyn paikan kahvissa vuodesta toiseen).

Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.

Tuo kirja on siis eräänlainen katsaus suureen määrään tieteellisiä julkaisuja. Eli se ei ole siis mikään opas espresson valmistamiseen. Kirja yrittää ynnätä yhteen kaiken sen mitä nykyisin tiedetään espresson laatuun vaikuttavista tekijöistä (kasvuolosuhteet, lajikkeet, käsittely, paahtaminen, säilytys, jauhaminen, valmistaminen jne...). Samalla sitten käydään läpi mm. perkolaatioprosessin periaatteet, makuaistimusten syntyminen (!) jne. Ainoa kohta missä "Illy" pistää hieman silmään on parin kohdan maininta heidän käyttämäänsä papujen säilytysmenetelmään (inertissä kaasussa ja paineessa) ja jokunen maininta pod-systeemeistä. Mutta noin 98% tuosta kirjasta on ihan asiallista tekstiä (ja jokaisen luvun lopusta löytyy kattava lista asiaan liittyvistä ja viitatuista tieteellisistä artikkeleista, joista asiat voi halutessaan käydä tarkastamassa). Sisällysluetteloa voi vilkuilla vaikka täältä (http://www.amazon.ca/gp/reader/0123703719/ref=sib_dp_bod_toc/701-4318350-1670744?ie=UTF8&p=S00B#reader-link).
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Kotibaari - Syyskuu 26, 2008, 00:29:55 ap
Mitä tarkoitat kahvin ostamisella?

Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 26, 2008, 09:11:54 ap
Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.

Homman ilohan on kokeilla itse. ;)

Mutta kannattaa ehkä aloittaa espressosekoituksilla eikä mennä suoraan SO eli "alkuperäpapuihin". Tuoreuteen kannattaa panostaa. Suomesta/Suomeen ostettuna laadukkaan pavun kilohinta ei yleensä tipahda alle 26/28 euron. Mutta tässä kannattaa siis olla varovainen, eli ettei pidä kaikkea kallista laadukkaana. Uskon nimittäin että monestakin paikasta taitaa löytyä yli 30 euron kilohintaan liian tummaksi paahdettua ja "laarissa" kuukauden-pari lojunutta papua.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 14, 2008, 17:57:57 ip
http://www.coffeeparts.com/accessories/books.html

Täältä näyttäisi löytyvän alan kirjallisuutta. Onko kenellekään tuttuja teoksia? Scott Raon kirjaa on sen verran hehkuteltu täälläkin, että luultavasti lähtee tilaukseen, mutta olisiko tuossa tarjonnassa jokin muu "must"-juttu?

Olisin jo tilannut Raon kirjan Hasbeanilta papujen kera, mutta eipä löytynyt enää ko. kirjaa...
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 14, 2008, 21:29:01 ip
Enpä tiedä kannattaako toista baristaopasta ottaa (en oikein näe mitä uutta asiaa ne voisivat tuon Raon kirjan jälkeen tuoda esille). Mutta noista muista aihepiireistä tuo "The Espresso Quest" vaikuttaisi viihdyttävältä ja "Espresso Made in Italy" teknisessä mielessä kiinnostavalta.

Jos pitäisi jotain yleistä kahvi/espresso kirjaa suositella tuon Raon lisäksi, niin se on ehdottomasti tämä "Illy" (http://www.amazon.com/Espresso-Coffee-Second-Science-Quality/dp/0123703719), mutta ei näytä olevan tuolla sinun linkittämässäsi kaupassa.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 15, 2008, 11:11:07 ap
Enpä tiedä kannattaako toista baristaopasta ottaa (en oikein näe mitä uutta asiaa ne voisivat tuon Raon kirjan jälkeen tuoda esille). Mutta noista muista aihepiireistä tuo "The Espresso Quest" vaikuttaisi viihdyttävältä ja "Espresso Made in Italy" teknisessä mielessä kiinnostavalta.

Jos pitäisi jotain yleistä kahvi/espresso kirjaa suositella tuon Raon lisäksi, niin se on ehdottomasti tämä "Illy" (http://www.amazon.com/Espresso-Coffee-Second-Science-Quality/dp/0123703719), mutta ei näytä olevan tuolla sinun linkittämässäsi kaupassa.

Luulen, että tilaan sen Raon kirjan ja pitäähän yksi teknisempi opuskin löytyä, joten "Espresso Made in Italy" saattaisi olla hyvä lisä...
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 10, 2009, 13:17:06 ip
Kävin pikaisesti pk-seudun kirjastotarjonnan läpi (www.helmet.fi), ainoa löytämäni espresso-teos oli "Espresso : ultimate coffee / Kenneth Davids".

Höh.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Lada - Heinäkuu 06, 2009, 19:12:26 ip
Itse oon nyt hankkinut Raon ja Illyn kirjan. Raon oon jo lukassu, ja tykkäsin, että se oli hyvä kirja näin aloittelijalla. Selkee ja helposti ymmärrettävä. Tota Illyn kirjaa oon lukenu nyt vähäsen. Ja on se vähän vaikealukuisempaa ja erilaista. Osa luvuista menee vähän ohi, mutta suurin osa ei. Pitää varmaan lukea useamman kerran läpi, että joka juttu jää päähän.

Nyt odottelen tätä, vaikkei vielä ehkä advanced pohjalla ollakaan:
http://www.expressoparts.com/uploaded_images/hiroshi_freepour_cover-781979.jpg (http://www.expressoparts.com/uploaded_images/hiroshi_freepour_cover-781979.jpg)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Lada - Joulukuu 17, 2009, 19:41:09 ip
onkos kellään tuota Hiroshi Sawadan kirjaa? Haittaako vaikka se onkin suurimmaksi osaksi japaniksi? Saako tarpeeksi irti?
Mistä ostettu? Yritin poistaa espresso partsilta mutta ei tahdo maksu mennä läpi.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 07, 2010, 21:47:46 ip
Linkki hieman viiveellä:

Joitakin suosituksia aihepiireittäin (lyhyin perusteluin) löytyy täältä (http://www.jimseven.com/2009/12/26/recommened-coffee-reading-list-part-1/). "Osa 2" ilmestynee lähiaikoina.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 17, 2010, 11:13:23 ap
Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso", jonka pystyy jo ennakkotilaamaan (noin 36 euroa postikuluineen - hetihän tuo oli tilattava :)). Otteita kirjasta voi vilkuilla täältä (http://www.professionalbaristashandbook.com/sample-pages.html). Siellä onkin heti toisella esimerkkiaukeamalla kommentti vastaan "yleistä käsitystä" siitä että hituset olisivat pääasiallinen kitkeryyden syy (suodatin/pressokahvissa). Scottin mukaan syynä on huono (=leveä) partikkelijakauma (mm. Jim Schulman on ollut samansuuntaisilla linjoilla (http://www.home-barista.com/tips/turn-your-french-press-into-french-pull-t11747.html#p134160)).
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 06, 2010, 19:38:39 ip
Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso", jonka pystyy jo ennakkotilaamaan (noin 36 euroa postikuluineen - hetihän tuo oli tilattava :)).

Onpas se aika ohut läpyskä. Mutta sisältö vaikuttaa kiinnostavalta.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 06, 2010, 20:50:40 ip
Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso"

Kirja saapui tänään. Ihan asiallisen tuntuinen pikaisen selailun perusteella. Pressopannu, EvaSolo, Vakuumikeitin ja Suodatinkahvit käydään siis läpi. Tämän lisäksi uuttoprosessista ja sen kontrolloinnista on ihan mielenkiintoisen tuntuista juttua johon tosin ei ole vielä ehtinyt syventyä.

T. Teme
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 06, 2010, 21:24:02 ip
Kirja saapui tänään. Ihan asiallisen tuntuinen pikaisen selailun perusteella. Pressopannu, EvaSolo, Vakuumikeitin ja Suodatinkahvit käydään siis läpi. Tämän lisäksi uuttoprosessista ja sen kontrolloinnista on ihan mielenkiintoisen tuntuista juttua johon tosin ei ole vielä ehtinyt syventyä.

T. Teme

Kahvimaailman  Koraani? :o

Mitäs Rao kirjoittaa Evasolosta? Kaivoin omani kaapista pölyttymästä ja olisi mielenkiintoista kuulla josko tuohon olisi joku virallinen käyttötapa.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 06, 2010, 21:28:54 ip
Tännekkin saapui tänään - reilu pari viikkoa kesti matka (liekkö tuhkapilvi hidastanut). Ensimmäinen positiivinen yllätys oli se, että kirjassa oli kovat kannet.

Samantienhän se piti lukaista läpi ja paljon sieltä löytyi ajatusta herättävää asiaa. Huomenna heti testaamaan.  :)

Noiden Temen luettelemien valmistusmenetelmien lisäksi sieltä löytyi myös Abidille (ja vastaaville) suunnattu ohje.

Kirjan "sanoma" tulee selväksi jo esipuheessa: kirjoittaja haluaa antaa ohjeet siihen kuinka kustakin valmistusmenetelmästä saisi mahdollisimman toistettavan ja selventää mukavasti mitä tähän päämäärään pyrkiessä kannattaa ja ei kannata kussakin tapauksessa tehdä. Ja tietysti tavoitteena on myös se tasainen ja oikeassa suhteessa tapahtunut uuttuminen.

Yliannostelemisen "vaaroista" varoitellaan parissakin kohtaan ja erityisesti vakuumikeittimen kanssa.

Esitykseltään niin mukavaa luettavaa, että olisi suonut että pituutta olisi ollut vähän enemmänkin. Lyhykäisyys johtuu osittain siitä että kirjassa ei mennä spekulaatiolinjalle vaan asiat esitetään suht ytimekkäästi ja perustellusti.

Mitäs Rao kirjoittaa Evasolosta? Kaivoin omani kaapista pölyttymästä ja olisi mielenkiintoista kuulla josko tuohon olisi joku virallinen käyttötapa.

Veden lisäyksen jälkeen ohjeistaa painelemaan pinnalle nousevia puruja alaspäin varovasti, kunnes siinä on enää vaahtoa jäljellä (sekoittaminen olisi liian sattumanvaraista - paineleminen ei lisää uuttumista läheskään niin tehokkaasti). Kaatamisen aikana kehoittaa pyörittämään Soloa varovasti akselinsa ympäri, minkä pitäisi estää filtterin tukkeutumista.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 06, 2010, 21:45:06 ip
Niin, ja kirjassa on tosiaan melko isossa roolissa ExtractMojo, jonka avulla Scott on varmentanut havaintojaan ja oikonut omiakin väärinkäsityksiään.

Yksi melko pedantti ohje on punnita kahvi jauhamisen jälkeen. Jos 20g papuja antaakin ulos vain 19g jauhetta, on siinä massahukkaa 5% ja se kuulemma näkyy (ja maistuu) selvästi juoman vahvuudessa (brew strength) jos on laskettu vesimäärä tuon 20g perusteella.

Scott antaa myös selkeän lähtökohdan kahvi/vesi suhteelle (idea esitykseen peräisin Vince Fedeleltä - ExtractMojon kehittäjältä). Eli kutakin 1 grammaa jauhetta kohden 17 grammaa kuumaa vettä. Näillä suhteilla on ilmeisesti helpoin hakea uuttoaikaa ja jauhatusta säätämällä kohdillen 1.25%-1.30% brew strength ja 19%-20% extraction yield (kuulemma tällä suhteella 19% e.y. antaa 1.25% b.s.:n ja 20% 1.32%).

Lisäys: Ja kirjasta ilmeni että sekä tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=649.msg15741#msg15741) että tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1453.msg15182#msg15182) tapauksessa ei uutto ole mennyt ideaalisti kahvimassan lopullisen sijoittumisen perusteella. Kummassakin tapauksessa pitäisi olla "mild dome shape" - eli vain varovasti kaarella ylöspäin (mm. tuon vakuumikeittimen tapauksessa antaa korjausvihjeen - sekoita varovaisemmin imun alussa).
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 06, 2010, 23:49:27 ip
Lisäys: Ja kirjasta ilmeni että sekä tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=649.msg15741#msg15741) että tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1453.msg15182#msg15182) tapauksessa ei uutto ole mennyt ideaalisti kahvimassan lopullisen sijoittumisen perusteella. Kummassakin tapauksessa pitäisi olla "mild dome shape" - eli vain varovasti kaarella ylöspäin (mm. tuon vakuumikeittimen tapauksessa antaa korjausvihjeen - sekoita varovaisemmin imun alussa).

Eikä tässä (kakku notkollaan ja paljon puruja reunalla):
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1419.msg13406#msg13406

Onneksi en omista uutoista ole laittanut kuvia nettiin. :)

Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 06, 2010, 23:58:33 ip
Onneksi en omista uutoista ole laittanut kuvia nettiin. :)

:)

No, eivät ne pahalta ole tähän mennessä onneksi maistuneet - ja ilona nyt se, että on vinkkiä kuinka saa vielä paremmaksi.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 01, 2010, 23:00:11 ip
Pari eteen osunutta arviota Raon kirjasta: linkki 1 (https://transcendcoffee.com/blog/a-review-of-scott-raos-everything-but-espresso), linkki 2 (http://www.jimseven.com/2010/05/31/book-review-everything-but-espresso/). Tietysti myös HB:n ketjusta (http://www.home-barista.com/tips/scott-raos-new-book-professional-coffee-brewing-techniques-t14131.html) löytyy kommenttia.
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 29, 2012, 22:06:09 ip
Itse kun olen näistä härveleistä kiinnostunut, niin tilasin tuolaisen puolihömpän niistä:
http://www.espressomadeinitaly.com/en/negozio/espresso-made-in-italy.asp
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 09, 2012, 11:59:11 ap
Ostamani joululahjakirja saapui, vaikka paketissa lukeekin Lounais-Sumoi.

(http://vesakuusava.com/muuta/kahvi/_OS20570_yhd.jpg)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 11, 2012, 12:34:11 ip
Sain täytettyä kiinnostavasti aukkojani sivistyksessä. Niitä tietysti riittää, mutta minulle uutta oli E-61 nimen etymologia.
Se on napattu vuoden 1961 auringonpimennyksestä.

Lisäksi vipukoneen historia oli minulle yllättävän nuori: vasta vuonna -38 oli mainos moisesta, tosin vakasuuntaisesta Gaggian Lampo-vivusta.

Tässä se on käännetty pystyyn:

(http://www.gaggia.com/content/dam/master/Gaggia/storypage/timeline/1949.jpg)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: endy - Tammikuu 06, 2013, 17:18:03 ip
Mielestäni ainakin näin semi aloittelijalle tuo Scott Raon The professional barista's handbook tarjoaa hyvin selkeästi perusteet espresson valmistuksesta. Kuvatkin selventää hyvin ja takasivuilla olevat sananselitykset helpottavat lukua - ei tarvii arvailla taitaako googlen kääntäjä kahvisanastonkin.
Hyllystä löytyy myös Everything but espresso, mutta sitä en ole vielä ehtinyt aloittaa kun olen viime ajat ollut niin syventynyt espresson huimaan maailmaan.

Olisikohan jotain vinkkejä kirjallisuudesta, joka keskittyy kahvin lajikkeisiin, alkuperään, keräämiseen ja käsittelyyn ennen kuin kahvi päätyy paahtimolle?
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 06, 2013, 18:32:25 ip
Mielestäni ainakin näin semi aloittelijalle tuo Scott Raon The professional barista's handbook tarjoaa hyvin selkeästi perusteet espresson valmistuksesta. Kuvatkin selventää hyvin ja takasivuilla olevat sananselitykset helpottavat lukua - ei tarvii arvailla taitaako googlen kääntäjä kahvisanastonkin.
Hyllystä löytyy myös Everything but espresso, mutta sitä en ole vielä ehtinyt aloittaa kun olen viime ajat ollut niin syventynyt espresson huimaan maailmaan.

Olisikohan jotain vinkkejä kirjallisuudesta, joka keskittyy kahvin lajikkeisiin, alkuperään, keräämiseen ja käsittelyyn ennen kuin kahvi päätyy paahtimolle?

Riippuu vähän siitä minkätasoinen playeri kahvin parissa olet ja kuinka paljon tiedät ennestään.

Wendelbookista löytyy hienoja kuvia ja hyvää tekstiä kahvista kokonaisuudessaan. Illyn kirjassa samaa asiaa ehkä hieman kattavammin mutta taatusti tylsemmin. Wendelboen, Coffee collectiven ja GLC:n Laurin ja muiden blogia pitävien paahtimoiden & kauppiaiden sivuilta löytyy usein raporttia tiloilta ja alkuperämailta, joista voi taitava oppija tehdä yleistyksiä kahvinkasvatuksesta.

Lajikkeista löytyy kattava lista & historiaa osoitteesta: http://genuscoffea.wordpress.com/coffea-article/ (on muuten Kalevalan veroinen arkisto). Coffee research-sivulta löytyy aikast paljon tietoa, jonka pitäisi kuitenkin olla jo tuttua luettuasi kaikki mainitsemani lähteet ja sivut. Counter culture-paahtimolta löytyy listauksia eri lajikkeiden makukuvauksista.

Coffeed.com-foorumilla on aika hyvää kamaa joskin jo muutaman vuoden takaa.

Kaiken kahviin liittyvän tiedon kanssa on tietenkin syytä käyttää malttia sekä harkintaa ja jatkaa kaikenlaisten kahvien maistelemista sellaisenaan ilman tietoon liittyviä ennakkokäsityksiä. Lopulta tieto muuttuu tieto kokemukseksi armottoman kahvinjuomisen seurauksena. Tämä tosin tapahtunee normaalisti vasta postuumisti.

(http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/32989115.jpg)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: endy - Tammikuu 06, 2013, 18:59:22 ip
Riippuu vähän siitä minkätasoinen playeri kahvin parissa olet ja kuinka paljon tiedät ennestään.

Tuntuu että oman espressokoneen ja siihen liittyvien itsenäisten opiskelujen myötä olen tajunnut kuinka vähän tiedän kahvista, vaikka olen useamman vuoden työskennellyt eri kahviloissa, jotka myy kahvia siksi, että se on hyvä bisnes, ei siksi, että halutaan jakaa kahvin ilosanomaa ja myydä laadukkaita kahveja ja tarjota asiakkaille viimesen päälle makuelämyksiä. Viime syksynä olisin arvoinut oman osaamiseni/tietämykseni kouluarvosanoilla jonnekin 8 paikkeille, nyt mitä enemmän olen kahvista opiskellut ja kokeillut eri papuja omalla masiinalla, luulisin että kahvitietämykseni on siellä 5+/5½ paikkeilla.  :-\

Kiitos linkkivinkeistä, niissä on monta joihin en ole vielä tutustunut. GLCn kahvimatkakertomukset on tulleet tutuksi, yritän mahdollisimman aktiivisesti seurailla kaikenmoisia kahvijuttuja. Tuntuu että kahvien parissa löytyy loputon viidakko tutkittavaksi.  :)
Otsikko: Vs: Kahvikirjallisuus
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 06, 2013, 19:08:40 ip
Tuntuu että oman espressokoneen ja siihen liittyvien itsenäisten opiskelujen myötä olen tajunnut kuinka vähän tiedän kahvista, vaikka olen useamman vuoden työskennellyt eri kahviloissa, jotka myy kahvia siksi, että se on hyvä bisnes, ei siksi, että halutaan jakaa kahvin ilosanomaa ja myydä laadukkaita kahveja ja tarjota asiakkaille viimesen päälle makuelämyksiä.
Oman koneen myötä kannattaa unohtaa ilosanomat & elämysten jakaminen ja todeta että tämä on viimeisen päälle itsekästä touhua.

Viime syksynä olisin arvoinut oman osaamiseni/tietämykseni kouluarvosanoilla jonnekin 8 paikkeille, nyt mitä enemmän olen kahvista opiskellut ja kokeillut eri papuja omalla masiinalla, luulisin että kahvitietämykseni on siellä 5+/5½ paikkeilla.  :-\
Onneksi kahvi ei ole tietokilpailu.