Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Mighty - Marraskuu 26, 2007, 16:45:28 ip

Otsikko: Kuluneet terät
Kirjoitti: Mighty - Marraskuu 26, 2007, 16:45:28 ip
Millaisia oireita espresson valmistuksessa aiheutuu kuluneista teristä?
Otsikko: Kuluneet terät
Kirjoitti: Teme - Marraskuu 26, 2007, 19:46:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Mighty
Millaisia oireita espresson valmistuksessa aiheutuu kuluneista teristä?

Näin äkkiseltään tulee mieleen:

1 - mylly jauhaa hitaammin kuin ennen (kuluneiden terien "leikkaava" pinta-ala on pienentynyt)
2 - joudut käyttämään hienompaa jauhatusta kuin ennen kunnollisen shotin/uuton aikaansaamiseksi
3 - tasaisen uuton saavuttaminen vaikeutuu, jauhatusjälki on epätasaisempi
4 - mylly menee tukkoon aikaisempaa helpommin (koska joudut käyttämään hienompaa jauhausta)
5 - mylly tuottaa pölyä aikaisempaa enemmän
6- kahvi maistuu karvaammalle kuin aikaisemmin (se huonompi jauhatus...)

Tuota epätasaisempaa jauhatusta ja suurempaa kahvipölyn määrää on toki vaikea arvioida silmämääräisesti.

Ennen terien vaihtoa kannattaa kokeilla puhdistaa vanhat terät kunnolla. On myös aina hyvä olla tuoreet terät varalla (jos kahvin seassa tai muuten myllyyn eksyy esim kivi tjms, joka pilaa käytössä olevat terät). Kun vanhoja teriä putsaa, niin samallahan niitä voi sormituntumalla vertailla uusiin. Jos vanhat tuntuvat puhdistuksen jälkeenkin paljon uusia tylsemmiltä (ja noita muitakin oireita on esiintynyt), niin terien vaihto voi olla paikallaan.

T. Teme
Otsikko: Kuluneet terät
Kirjoitti: isojp - Marraskuu 27, 2007, 00:05:19 ap
Lainaus käyttäjältä: Teme

Kun vanhoja teriä putsaa, niin samallahan niitä voi sormituntumalla vertailla uusiin. Jos vanhat tuntuvat puhdistuksen jälkeenkin paljon uusia tylsemmiltä (ja noita muitakin oireita on esiintynyt), niin terien vaihto voi olla paikallaan.
T. Teme


Jeps, uudet terät voivat olla tosi teräviä. Jos ei nyt haavaa sormeensa saa, niin kyllä muutama nahansuikale peukalosta irtoaa, testattu on  :)

Tuohon Temen listaa lisäisin vielä muutaman huomion:
1. kohdasta johtuen toinen kohta voi käyttäytyä myös päinvastoin. Eli jauhatussäätö voi olla vanhoilla terillä yllättävän karkeallakin, johtuen juuri papujen hitaasta läpimenosta ja osan jauhautumisesta liian tomuksi. Uudet terät leikkaavat paremmin, nopeampi papujen läpimeno ja terien nollakohdan ja jauhatuskarkeuden säätöväli voi siis tällöin olla lyhyempi kuin ennen.

Ja shotin mausta kyllä eroittaa, milloin on aika vaihtaa vanhat terät uusiin.  Jos vanhoilla terillä eri pavut alkavat muistuttamaan maussa toisiaan (liian suklaisia, "maan/turpeen" makua shotissa, sokeriton) pitäisin terien vaihtoa tarpeellisena.