Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: akallio - Marraskuu 26, 2007, 11:59:32 ap

Otsikko: Crema
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 26, 2007, 11:59:32 ap

Kaappasin jiiteen viestin uudeksi säikeeksi, kun ei enää sen alkuperäisen otsikon alle tuo kiinnostava keskustelu istunut.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
James Hoffman kirjoittelee coffeegeekin artikkelissaan cremasta (http://www.coffeegeek.com/opinions/barista/10-14-2006) ja toteaa kohdassa "Tiger flecking/mottling"

"The flecks are tiny fine particles of ground coffee, pushed out of the puck during the first part of the extraction. Often I see them around the rim of the shot early on and it seems to spread across the surface as the shot progresses. This would imply they are not only a sign of a good shot, but also of a good grinder that is able to produce the necessary range of particle size for good espresso."
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 26, 2007, 12:07:52 ip
Todella kiinnostava juttu! Jamesin jutun vaahdoista (http://www.jimseven.com/2006/06/13/foams/) olin jo lukenut, mutta tuosta jäi kyllä paljon enemmän käteen.

Tuon artikkelin faktojen valossa ymmärtää myös noita crema enhancereita vähän paremmin. Kahviautomaateissa (siis sellaisissa, jotka sotkevat purukahvia ja maitojauhetta veteen) "espressoon" tuleva crema kai synnytetään työntämällä valmis kahvi pienestä reiästä. Tässäkin syntyy painetta, mutta koska mitään puruja ei ole läsnä, niin mitään creman syntymiseen tarvittavia reaktioita ei tietenkään tapahdu. Eikä lopputulos muistuta tietystikään cremaa, vaan vaahdotettua shampoota.

Paineistettu filtteri sen sijaan menee jo puoleen väliin. Vaikka paine nostetaankin keinotekoisesti, niin kuitenkin purut ovat paineen alla ja veteen pääsee liukenemaan yliannos hiilidioksidia, kuten pitääkin. Tosin tällöin purujen on oltava hiilidioksidisia eli hyvin tuoreita, mikä taas ei pidä paikkaansa vaikka podeja käyttäessä. Kuitenkin koska itse uutto on heikko, niin kahviin ei päätyne riittäviä määriä melanoidiineja, jotka pitäisivät creman kasassa. Ja siksi syntynyt crema on heikko. Menisikö se näin??
http://
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 26, 2007, 21:16:32 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Menisikö se näin??


Kuulostaisi ihan loogiselta tuo.

Tuo crema on tosiaan siinä mielessä vaikea asia että moni tulkitsee sitä väärin. Jostain syystä moni pitää hyvän shotin mittarina pelkästään sitä että cremaa on paljon (-"cremaa tuli ja paljon"), vaikka pitäisi kiinnittää ennemmin huomiota sen rakenteeseen ja näköön. Tämän harhan takia sitten niillä automaattikoneilla pitää se pseudocrema pakosti änkeä aikaan, vaikka tuotos maistuisi todennäköisesti ihan yhtä hyvältä (eli huonolta) ilman sitäkin.

Toinen puoli kolikosta on taas se että vaikka crema olisi miten "tiukan tuhtia" ja tiikerinraitaista, niin ei tämä tarkoita sitä että shotti olisi hyvän makuinen vaan se voi ihan hyvin olla jopa juomakelvotonta (vaikka pari rio-y papua seassa). Peruspointti on siis se että tällainen crema on välttämätön ehto "ideaalisesti" ja oikein valmistetulle espressolle mutta ei vielä riittävä ehto hyvälle maulle. Tosin jos tämmöisen mallikelpoisen creman on saanut koneellaan aikaan, niin varmastikin yli 90% näistä shoteista on myös hyvän makuisia.

Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 17, 2008, 15:42:56 ip
Eikös vaalea crema ole merkki aliuuttumisesta? Onkohan laitteissa vai tekijässä vikaa kun crema tuppaa jäämään koko ajan vaaleaksi?
Jauhatuksen olen säätänyt niin hienoksi kuin kone jaksaa sitä vielä pumpata filtterin läpi. Voiko liian haalea tai kuuma vesi pilata creman? Pitäisi varmaan mittailla noita uuttolämpötiloja.
Kieltämättä shottien lämpötila vaihtelee paljon...
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 17, 2008, 17:37:56 ip
Vaalean creman kai voi saada aikaan myös yliuuttamalla ja samalla on liian korkealla uuttolämpötila (pitäisi ilmeisesti tulla vaaleaa ja isokuplaista).

Ei sinulla olisi mahdollista saada nakukahvaa koneeseesi? Vaikkapa itse askartelemalla jostain ylimääräisestä kahvasta? Sillä diagnosointi olisi helpompaa.

Yksi mahdollinen "skenaario" joka mieleeni tulee on se että shottisi kanavoi reunoilta. Eli jos jauhat liian hienoksi (sanoit että kone jaksaa juuri ja juuri puskea läpi) ja sitten täytät filtterin liian täyteen, niin tällöin jos kakun reunoissa on vähänkin "klappia" (huono distribuutio + filtteri liian täynnä - jolloin kakulla ei tilaa turvota) niin vesi juoksee sitten helposti reunojen kautta eikä juuri ollenkaan keskeltä. Koska jauhatus on erittäin hienoa niin se vesi menee sieltä reunoiltakin "nihkeästi" läpi ja näin uuttoaika ja uuttomäärä meneekin kohdilleen (vaikka uutto sinällään onkin ihan poskellaan kun keskusta jää uuttumatta). Nakukahvalla tuon näkisi.

Miltä espressosi näyttää nokista tullessaan? Onko "norot" melkein kohtisuorasti alaspäin? Jos norot taipuvat voimakkaasti toisiaan kohden, niin tällöin espressosi on liian vetistä (cremakin tällöin vaaleaa) - mikä voisi viitata taas tuohon reunakanavoinnin aiheuttamaan huonoon uuttoon.

Kannattaa lukaista tämä (http://www.espressovivace.com/archives/lucidcafe/LC19.pdf) jonkinlaiseksi "ensiavuksi" - jos vaikka löytyisi ideoita.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 18, 2008, 09:16:09 ap
Kanavoituminen tulee mieleen minullakin. Kannattaisi ehkä kokeilla Weiss-distribuutiota, se on minusta paras yksittäinen lääke kanavoitumiseen.
 
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 18, 2008, 09:36:45 ap
Kiitoksia vinkeistä... ainakin tuota paakkuuntumista esiintyy Minimokalla usein, täytyy yrittää neulalla hajottaa paakut.
Annostelussakin on parantamisen varaa (nyt taitaa olla pientä yliannostusta). Tuplafiltteri täytyy vielä hankkia ja tietty tommoinen nakukahva olisi hyvä olla jotta näkee miten se kahvi sieltä oikein tulee läpi.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 19, 2008, 10:09:50 ap
Hieman skeptisesti suhtauduin tuohon neulalla pyörittämiseen ja eipä siitä kyllä ollut mitään apua. En ainakaan huomannut shoteissa minkäänlaista eroa. Kahvin määrää vaihtelin myös ja eipä auttanut asiaa.

Meneehän se kahvi "läjään" joka tapauksessa tampperilla ja siksi en oikein jaksa uskoa tähän neulalla pyörittämiseen.

Pieni epätoivo alkaa iskemään. Pitää sittenkin vaan hommata tuo tuplafiltteri jota coffeegeekin sivuilla Solikseen suositellaan. Nakukahvaa ainakaan Solikseen ei taida ihan heti löytyä...?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 19, 2008, 10:29:05 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Meneehän se kahvi "läjään" joka tapauksessa tampperilla ja siksi en oikein jaksa uskoa tähän neulalla pyörittämiseen.


Mutta pointti on siinä että jos sinulla on ennen tamppausta filtterissä toisessa kohdassa kahvia "löyhemmässä" kuin toisessa, niin nyt kun tamppaat tuon kahvin, niin kyllähän se menee tasaiseksi "läjäksi" päältäpäin katsoen, mutta kahvikakun rakenteessa voi nyt olla suuriakin tiheyseroja. Yhdeksän baarin paineessa se vesi sitten juoksee erittäin mieluusti sieltä "löyhemmän" (ja vähemmän tiheän) kohdan kautta.

Lisäys: Lukaiseppas tämä (http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html). Varsinkin toisella sivulla on lopussa videopari joka havainnollistaa hyvin syntynyttä eroa (ilman ja kera neulallapyörittelyn).

Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 19, 2008, 10:42:52 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Lisäys: Lukaiseppas tämä (http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html). Varsinkin toisella sivulla on lopussa videopari joka havainnollistaa hyvin syntynyttä eroa (ilman ja kera neulallapyörittelyn).


Juu kiitos tuosta vinkistä, tuli se jo eilen pariinkin kertaan luettua ihan ajatuksella läpi.
Täytyy jatkaa harjoituksia jahka tuplafilsun saan hankittua.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 19, 2008, 10:52:29 ap
Siirretäämpä äskeinen "toinen lisäys" selvyyden vuoksi omaksi viestikseen:

Niin ja tosiaan, jos käytössäsi on sinkkufiltteri niin sen kanssa homma voi olla kyllä haastavaa jo itsessään. Olen puolihuvikseni pohtinut miksi nämä ovat niin vaikeita (kokeilemillani koneilla) ja tullu siihen tulokseen että suurin syy on tuo reunojen voimakas kallistus jota näissä sinkkufilttereissä yleensä esiintyy. Tällöin filtterin reunojen lähellä vesi suuntaa kohti filtterin kaltevaa seinämää ja pääse sinne perille huomattavasti nopeammin kuin vesi joka menee suoraan kohti filtterin pohjaa. Kun vesi sitten saavuttaa tuon filtterin kaltevan reunan, ei sillä ole tästä eteenpäin muuta suuntaa mennä kuin pitkin filtterin reunaa sitä pohjaa kohti. Tällöin ainakin itse osaan kuvitella tuonne filtteriin muodostuvan semmoisen "reunoja myötäilevän" virtauksen.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 19, 2008, 13:36:36 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Täytyy jatkaa harjoituksia jahka tuplafilsun saan hankittua.


Käytätkö sinkkufiltteriä? No, siinä vastaus kysymykseesi. :) Olen kuullut onnistuneesta sinkkushotista, ja nähnyt sellaisesta jopa yhden kuvan, eli teoreettinen mahdottomuus se ei liene. Mutta käytännössä aika pitkälti kyllä. Melkein kaikki grupot on suunniteltu tuplille, ja sinkkufiltteri on siis vain hieman epätoivoinen yritys puristaa sittenkin vesi sinkkuannoksen läpi.

Weiss ei ole turhaa, vaikka se ei tässä tapauksessa auttanutkaan. Annostelijaton mylly a) jakaa erikokoisia puruja epätasaisesti filtteriin (vrt. jyvien erottelu akanoista), b) tuottaa kahvipaakkuja, joissa kahvi on tiheämmin, ja c) jakaa ylipäänsä kahvia epätasaisesti filtteriin. Tampperi vain lyttää kakun kasaan, eikä tee epätasaisuudelle mitään. Pinnalta tasoittelu auttaa vähän, mutta ei tasoita kahvin sisäistä epätasaisuutta. Annostelijallinen mylly auttaa asiaan enemmän tai vähemmän, annostelijasta riippuen.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: waltu - Helmikuu 19, 2008, 19:16:00 ip
Äkkiseltään en minäkään muista että olisin Soliksen sinkkufilsulla saanut yhtään shottia onnistumaan, nakukahvalla vielä vähemmän. Soliksen sinkkufiltteri on vielä tosiaan niin epäkiitollinen kartio muodoltaan.

Ja nakukahva Solikseen: Caffilta vaihtokahva n.25?, siitä pohja pois porailemalla ja/tai jyrsimällä. Ajattelin aluksi juottaa varren tukevammin kiinni mutta pysyy nytkin.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 19, 2008, 19:28:28 ip
Sinkkufilsulla ollaan tähän asti menty... noh, tilaukseen lähti tuplafiltteri ja kunnon tampperi, jos siitä nyt olisi vielä pientä apua. Tosin taitaa tuossa tuplafiltterissäkin olla hieman kartiomainen pohja, ei suora.

Periaatteessa ton nykyisen Soliksen kahvan voisi kyllä muuttaa nakuksi. Sopivaa viikonloppuproggista siis tiedossa :). Ja uuden saa sitten tilalle tosiaan 25 eurolla.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 19, 2008, 20:48:25 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
ja nähnyt sellaisesta jopa yhden kuvan


Täältä (http://www.flickr.com/photos/jimseven/350543675/in/set-1381691/) löytyy yksi ja täältä (http://www.flickr.com/photos/jimseven/350544435/in/set-1381691/) toinen samasta sarjasta :shock: .

Tosin kuvat ottaneella ja shotit tehneellä herralla pitäisikin olla espressonvalmistus ns. "hyppysissä" :wink: .
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: waltu - Helmikuu 20, 2008, 15:44:34 ip
Lainaus
Periaatteessa ton nykyisen Soliksen kahvan voisi kyllä muuttaa nakuksi. Sopivaa viikonloppuproggista siis tiedossa . Ja uuden saa sitten tilalle tosiaan 25 eurolla.


Vielä nakuiluprojektiin vinkkiä:

Kun on saanut aihiosta pohjakalut rapsittua pois, sen jäykkyys on sitten samaa luokkaa kuin messinkiputkella. Eli jos laittaa kiinni vaikka hiontaa varten ruuvipenkkiin, kannattaa sorvata sopiva sisäholkki pitämään profiili pyöreänä. Muuttaa muotoa HELPOSTI.
Jaa mistäkö tiedän..

No pienet muodonmuutokset korjautuvat kun laittaa filtterin paikalleen.

Varsinaiselle kahvaosalle on jenka siinä filtterinreiän sisäreunassa; jätin varmuudeksi muutaman millin siihen ainevahvuutta sisäpuolelle että kestää lyödä kakut roskikseen.

Tarkistin tuon hinnan sähköpostilokistani ja näytti olevan tasan 25e.

Paras työkalu nakukahvahommiin kotona voisi olla sellainen raspiroope. Itse otin ensin reikiä täyteen pylväsporalla ja loput snurralla kartioterällä.

Vielä huomiona nakukahvoista yleensä: Johtuisikohan tuo ajoittainen roiskiminen siitä kiertojäykkyyden vähyydestä kun kahvassa ei ole enää muuta poikittaistukea kuin filtteri?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 20, 2008, 18:57:37 ip
Lainaus käyttäjältä: waltu

Vielä huomiona nakukahvoista yleensä: Johtuisikohan tuo ajoittainen roiskiminen siitä kiertojäykkyyden vähyydestä kun kahvassa ei ole enää muuta poikittaistukea kuin filtteri?


Riippuu vähän millaisesta koneesta ja kahvasta on kyse. Esim. keskiverto E61 kahva painaa sen puoli kiloa ja tuommoisesta nakukahvaversio vielä kuitenkin lähemmäs 400 grammaa (ainakin omani) ja saa kyllä käyttää todella paljon voimaa jos meinaa tuota saada muotoaan muuttamaan millään tavalla. Tämmöisessä möhkäleessä sen pohjaosan poisto ei siis paljoa kahvan jäykkyyttä hetkauta.

"Hintelämmissä" kahvoissa tuolla pohjalla voi jo ehkä olla merkitystä siinä miten tukevasti kahvalla saa kiilattua filtterin siihen grupon tiivisteeseen kiinni. Tämmöisissä voisi olla ehkä syytä tosiaan miettiä jonkinlaista "vahvikerengasta" siihen ympärille, tms.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 21, 2008, 09:47:35 ap
Taistelut sinkulla ja huonolla tampperilla jatkuvat...
En tiedä johtuiko tulevasta kuunpimennyksestä, vai mistä mutta shotit paranivat eilen huomattavasti tuolla Weissin distribuutiolla  :D. Piti vielä sitä uudestaan kokeilla ja pyöritellä puruja enemmän. Tamppaustekniikkaakin muutin hieman. Crema muuttui ruskeammaksi ja sitä tuli varmaan 2-3 kertaa enemmän.
Jännä homma että jauhatuskarkeutta jouduin säätämään karkeammalle. Muutoin ei tullut enää vesi filtteristä läpi.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 21, 2008, 10:03:54 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Jännä homma että jauhatuskarkeutta jouduin säätämään karkeammalle. Muutoin ei tullut enää vesi filtteristä läpi.


Tämä viittaa juuri siihen (kuten tuolla aiemmin epäilinkin) että se vesi tuli sieltä kanavoimalla reunoja pitkin. Tuon "weissaamisen" ja huolelllisemman tamppaamisen jälkeen ne reunat pysyi sitten paremmin kiinni eikä vesi päässyt sieltä enää "luistamaan". Eli parannus tuossa annostelu ja tamppaustekniikassa osoitti että jauhatus olikin aiemmin liian hienolla.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 21, 2008, 10:44:48 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tämä viittaa juuri siihen (kuten tuolla aiemmin epäilinkin) että se vesi tuli sieltä kanavoimalla reunoja pitkin. Tuon "weissaamisen" ja huolelllisemman tamppaamisen jälkeen ne reunat pysyi sitten paremmin kiinni eikä vesi päässyt sieltä enää "luistamaan". Eli parannus tuossa annostelu ja tamppaustekniikassa osoitti että jauhatus olikin aiemmin liian hienolla.


Tänään pitäisi tulla parempi tampperi ja tuplafiltteri. Katsotaan millaisiin säätöihin sitten päästään.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 21, 2008, 20:20:01 ip
Epätoivo iskee... tuplafiltterillä koko paletti meni ihan sekaisin. Eipä tule edes cremaa enää. Vesi ikäänkuin imeytyisi filtteriin ja sitten posahtaa paineella läpi muutamassa sekunnissa. Yritin vaihdella jauhatusta mutta eipä auttanut. Yhteen shottiin tuli cremaa mutta maku oli aika karmean tervaisa. Annostelu tuntuu olevan vaikeata. Filtteri jää liian täyteen jos sormella pyykäisee pinnan suoraksi ja siitä sitten aloittaa tamppaamisen.

Uudessa tampperissa ei olekaan suora pohja, vaan kaareva. Onkos tällä nyt sitten suuri merkitys?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 21, 2008, 20:48:16 ip
 :shock:

No jopas.


Kokeileppa niin ettet laita sitä tuplafiltteriä täyteen vaan jätät sen vajaaksi. Hoida kahvin tasoittelu sillä weissillä - sillä pitäisi tulla kyllä tarpeeksi tasaista. Sitten kun olet tampannut niin tee testi: kahva koneeseen ja samantien pois. Kakussa ei saisi olla mitään jälkeä. Jos jää jälki niin on vieläkin liikaa kahvia.

Kokemuksistasi tulee seuraava skenaario itselleni mieleen: kahvia on filtterissä liikaa ja se on hyvin tuoretta (kuten kuuluukin). Kun vesi sitten iskeytyy puruihin niin purut turpoavat voimakkaasti ja nyt kun niillä ei ole käytännössä yhtään tilaa laajeta niin ne ottavat kiinni suihkusihtiin ja tämä turpoaminen aiheuttaa jopa kahvikakun lisätiivistymistä siellä filtterissä. Kone siis menee aluksi tukkoon, ja kun painetta on tarpeeksi ja kakku turvonnut lisää tapahtuu jossainpäin kakkua "halkeaminen" ja vesi holahtaa läpi.

Voit myös ensin mitata puruja johonkin purkkiin vaikka n. 12 grammaa ja siirtää ne siitä portafilleriin ja sitten weissaus + tamppaus. Samalla näet tuossa miltä se 12g näyttää siinä filtterissä (ja arvioida oliko aiemmin liikaa).

Lisäys: Katsastappa tämä (http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/297021?Page=1) coffeegeekin ketju solis sl-70:sestä. Siellä on aikalailla juttua. Tutkaile varsinkin viesiketjun kolmatta kuvaa jossa näkyy opv:n poistoputki tippa-altaaseen. Tarkasta että silloin kun koneesi menee "tukkoon" niin tuolta tulee kunnolla vettä ulos. Jos ei tule niin opv on joko liian "tiukalla" taikka tukossa ---> voi aiheuttaa uutto-ongelmia (ja vaaratilanteitakin).
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: Pentu - Helmikuu 21, 2008, 22:35:27 ip
Itselläni on tosin Silvia ja sen filtterit, mutta sekä tupla- että triplafiltteriä ei voi täyttää läheskään täyteen. Kakkutesti paljasti tämän ja jälkeenpäin paljastui oikeaksi mitaksi tuo jiiteen mainitsema 12 grammaa tuplalle ja 18-19 grammaa triplalle. Näitä filttereitä tosiaan tuntuu olevan erikokoisia.

Kakkutestin toinen vaihe on se, että uuton jälkeen katsottuna grupon ruuvi on purujen paisuttua näkyvissä. Silloin ei olisi pitänyt olla liian vähänkään kahvia ja mahdolliset ongelmat ovat muissa muuttujissa.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 22, 2008, 08:31:34 ap
Okei... täytyy vaan sitten muuttaa tuota annostelua. Nopeasti eilen punnitsin ja 20 grammaa saa menemään kahvia siihen tuplafiltteriin :shock:. 12 grammalla filtteri on varmaan about puoleen väliin täynnä. Filtteri onkin onneksi suorapohjainen, eikä kartiomainen kuten aikaisemmin epäilin.

Kiitos jiitee tuosta coffeegeekin Solis-linkistä. Itse asiassa tuli jo huomattua käytännössä tuo tippa-altaan täyttyminen, kun veden paine laski yks kaks yllättäen.

Tuosta tampperista vielä, niin onko tuolla pohjan muodolla jotain käytännön merkitystä? Toi suorapohjainen malli lienee kuitenkin yleisempi.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 22, 2008, 10:19:29 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Tuosta tampperista vielä, niin onko tuolla pohjan muodolla jotain käytännön merkitystä? Toi suorapohjainen malli lienee kuitenkin yleisempi.


Mikäli käyttää "normaalia" annoskokoa niin muodolla ei pitäisi olla kauheasti väliä. Mutta jos "ylitäyttää" niin varsinkin E61:sillä tuo kaareva malli on siitä edullisempi että turpoavan kakun pinta mukailee paremmin suihkusihdin kaarevaa muotoa (iskeytyy turvotessa siihen sitten tasaisemmin kiinni). En sitten tiedä onko tasaisella ja ruuvilla varustetulla suihkusihdillä parempi käyttää tasaista vai kuperaa tampperia - ehkä tuolla kuperalla saa sen ruuvin kannan kanssa vähän enemmän pelivaraa?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 22, 2008, 11:22:29 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee
En sitten tiedä onko tasaisella ja ruuvilla varustetulla suihkusihdillä parempi käyttää tasaista vai kuperaa tampperia - ehkä tuolla kuperalla saa sen ruuvin kannan kanssa vähän enemmän pelivaraa?


Kuperaa on kuullut suositeltavan, ja juuri tuosta syystä.

Annos voi tässä tosiaan olla ongelma, sitä kannattaa tuunata. Samoin tulee mieleen, että eivät kai pavut ole liian tuoreita? Ihan vastapaahdetut kun tosiaan "kouhuvat" aika tehokkaasti ja muutenkin maistuvat vähän pahoilta. Muutama päivä paahdon jälkeen pitäisi olla liiat hiilidioksidit kaikonneet.

Myllyn säädöistä sen verran, että on helpompi lähteä liian karkeasti hakemaan. Nimittäin kun optimi on saavutettu, niin liian hieno jauhatus on jo hyvin lähellä. Karkeutta lisättäessä laatu paranee hiljalleen, kunnes se romahtaa aika nopeasti.

Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 22, 2008, 11:33:55 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio

Kuperaa on kuullut suositeltavan, ja juuri tuosta syystä.

Annos voi tässä tosiaan olla ongelma, sitä kannattaa tuunata. Samoin tulee mieleen, että eivät kai pavut ole liian tuoreita? Ihan vastapaahdetut kun tosiaan "kouhuvat" aika tehokkaasti ja muutenkin maistuvat vähän pahoilta. Muutama päivä paahdon jälkeen pitäisi olla liiat hiilidioksidit kaikonneet.


Tampperi tuli ostettua "sokkona" myyjän puheisiin luottaen ja hän tietää kyllä mitkä värkit minulla on.

Ei ole liian tuoreita papuja, noi on jotain viikon, pari vanhoja. Noita vähän vanhempia käytän sitten tohon "tuunaukseen", en viitsi haarukoida tuoreilla pavuilla turhaan tuhlaten niitä. Sitten kun aletaan päästä lähelle, teen viimeiset silaukset tietenkin tuoreilla pavuilla.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 23, 2008, 19:44:31 ip
Hohhoijjaa... eipä parane homma yhtään. Tällä hetkellä sinkulla saan paljon paremman shotin aikaiseksi ja uutto on jollain lailla "hallussa".
Kokeilin 10, 12, 14, 16 grammalla ja sama homma jatkuu. Vesi varastoituu filtteriin ja jysähtää sitten lopuksi paineella ulos. Jopa kahvan yläreunassa olevasta reiästä tulee uuttunutta kahvia ulos!?! Kakku jää märäksi ja muistuttaa ulkonäöltään lähinnä perunapeltoa.

Kahvan muuttaminen nakuksi on sittenkin kimurantimpi homma. Metalli on lähes sentin paksua monessa kohtaa ja siten erittäin hidasta ja vaiketa työstää. Teriä menee ja hiki lentää ja  lopputulos on kuin reikäinen juusto :(.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 23, 2008, 21:13:11 ip
Kyllähän sieltä nyt jotain pitäisi ulos tulla. Laitapa mylly ihan reilusti suodatinkarkeudelle ja pistä sitten se 12g kahvia filtteriin + kevyt tamppaus. Jos edelleen on sama meininki, niin sitten on kyllä filtterissä tai koneessa jotain pahasti vialla.

Löytyi muuten ainakin yksi video SL70:in nakukahvauutosta: linkki (http://www.youtube.com/watch?v=S4mA20NhCJE). Shotin koon perusteella käytössä pitäisi olla tuossa tuplafiltteri.


Ylläpidolle:
Keskustelu on luisunut aika pahasti alkuperäisestä aiheesta - antaako foorumisysteemi moderaattoreille mahdollisuuden erottaa tästä osan omaksi ketjukseen, vaikka "Solis SL70/SL90". Eli luotaisiin jonkinlainen "yleisketju" näille kahdelle (melko samanlaiselle?) laitteelle, josta Solis käyttäjien olisi jatkossa helpompi näitä käyttökokemuksia/ongelmia/ratkaisuja ko. laitteille löytää?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 24, 2008, 11:27:17 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Kyllähän sieltä nyt jotain pitäisi ulos tulla. Laitapa mylly ihan reilusti suodatinkarkeudelle ja pistä sitten se 12g kahvia filtteriin + kevyt tamppaus. Jos edelleen on sama meininki, niin sitten on kyllä filtterissä tai koneessa jotain pahasti vialla.

Löytyi muuten ainakin yksi video SL70:in nakukahvauutosta: linkki (http://www.youtube.com/watch?v=S4mA20NhCJE). Shotin koon perusteella käytössä pitäisi olla tuossa tuplafiltteri.


Jees aika pahasti menee tosiaan offtopiciksi  :shock:

Mustaa ja ruskeata crematonta litkua olen saanut sieltä tulemaan läpi. Ongelma on se että uutto ei ole tasainen, vaan kahvi posahtaa filtteristä läpi muutamassa sekunnissa. Se ei vaan mahdu päähän että miksi toi tulpafiltteri reagoi prosessiin ihan eri lailla kuin sinkku.

Kyllä toi nakukahvan tekeminen onnistuu tietenkin paremmilla työkaluilla :). Kunnon ruuvipenkillä ja pylväsporalla muutos onnistuisi aika kätevästi. Toistaiseksi videossa näkyvästä shotista voi vain haaveilla :(
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 24, 2008, 22:17:58 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ylläpidolle:
Keskustelu on luisunut aika pahasti alkuperäisestä aiheesta - antaako foorumisysteemi moderaattoreille mahdollisuuden erottaa tästä osan omaksi ketjukseen, vaikka "Solis SL70/SL90". Eli luotaisiin jonkinlainen "yleisketju" näille kahdelle (melko samanlaiselle?) laitteelle, josta Solis käyttäjien olisi jatkossa helpompi näitä käyttökokemuksia/ongelmia/ratkaisuja ko. laitteille löytää?

Valitettavasti nykyinen softa ei anna tuota mahdollisuutta. Suosittelenkin, että joku aloittaa omatoimisesti uuden ketjun aiheesta, tai jatkaa tähän (http://ristretto.fi/foorumi/posts/list/131.page) jo aikaisemmin aloitettuun ketjuun...

T. Teme
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 26, 2008, 08:55:28 ap
Hmmm... alkaisinkohan pikku hiljaa päästä jyvälle shotin suhteen. En tiedä onko syynä tuo puolinaku kahva, vai mikä, mutta nyt uutto on tasaisempi ja creman määrä on kasvanut huomattavasti. Joskin creman väri vaihtelee edelleen vaaleasta ruskeaan.
Shotin väri on aika lailla tummanruskea. Eikös se kuitenkin kuuluisi olla pikimusta? Taitaa jauhatus olla liian hienoa kun shottiin eksyy kahvinpuruja sekaan. Shotti tuntuu "jauhoiselta" suussa.

Taisin alkuun tampata liian kovaa. Tamppausvoimaa keventämällä alkoi juomaakin tulla kahvan läpi tasaisemmin. Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?!

Kahvia on ollut 12-14 grammaa. Kahvin määrällä ei ole ollut suurta vaikutusta lopputulokseen.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 26, 2008, 09:14:19 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?! Kahvia on ollut 12-14 grammaa. Kahvin määrällä ei ole ollut suurta vaikutusta lopputulokseen.


Se on ihan normaalia silloin kun ei annostele sihtiä ihan täyteen. Tilanne kuitenkin on se, että vettä pumpataan ylhäältä kakun läpi ja eihän se matkalla ollut vesi mihinkään haihdu kun pumppu sammutetaan. Kuiva kakku on vain erikoistilanne, joka syntyy kun käyttää suurinta mahdollista annoskokoa (täyttää turvotessaan koko sihdin). Siitä on valitettavasti tullut myös jonkinlainen diagnostiikkatyökalu, joka on taas aiheuttanut jonkun verran turhaa hämmennystä shottia kohdalleen hakevissa kahvifriikeissä.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 26, 2008, 09:27:07 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Joskin creman väri vaihtelee edelleen vaaleasta ruskeaan.


Kyllä siinä aina pientä variaatiota on, kunhan vaan ei ole semmoisia pahasti vaaleita viiruja mukana.

Lainaus käyttäjältä: migu2

Shotin väri on aika lailla tummanruskea. Eikös se kuitenkin kuuluisi olla pikimusta? Taitaa jauhatus olla liian hienoa kun shottiin eksyy kahvinpuruja sekaan. Shotti tuntuu "jauhoiselta" suussa.


Jos siellä kovin paljon niitä puruja on niin voi olla että jauhatus on filtterillesi liian hienoa. Kyllä sinne aina pari pientä purua yleensä mukaan tulee (ja se haluttu "tiikerinraitakuvio" koostuu lähinnä pienenpienistä kahvihiukkasista). Mutta kovin paljoa tuota mujua ei pitäisi tulla (jauhoisuus ei kuulosta hyvältä). Läpinäkyvässä kupissa se espresso näyttää kyllä aikalailla mustalta - jos sitä alkaa lantraamaan vedellä niin muuttuu ruskeammaksi - olisivatkohan shottisi siis hieman liian vetisiä?

Lainaus käyttäjältä: migu2

Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?!


Tuo ei ole mitenkään vakavaa vaan mielestäni ihan ok. Itselläni kakusta tulee täysin kuiva lähinnä silloin kun annostelen kahvia filtteriin reilusti ja kakku sitten uuton aikana turpoaa suihkusihtiin kiinni (nätisti, eikä kanavoi) - muulloin siitä löytyy aina jonkin verran kosteutta. Jotkut pavut ovat vaatineet melko hienoa jauhatusta ja tästä syystä annoskoko on ollut pieni, tällöin shotti on maistunut paremmalta kuin muilla tavoilla mutta kakku on ollut melkein lientä (nakukahvalla uutto on kuitenkin ollut ihan nätin näköinen). Oletkos milloin viimeksi takaisinhuuhdellut keittimesi puhdistusaineella? Vettä voi jäädä kakun päälle tietysti enemmän jos kolmitieventtiili on hieman "tukkoinen" kahvirasvasta ja puruista.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 26, 2008, 14:31:54 ip
Täytyy koittaa vielä hienosäätää jauhatusta. Melkoista hakuammuntaa tuntuu olevan, sillä papua kun vaihdoin niin joutui taas tekemään melkoisesti säätöjä. Blended pavuilla on tähän mennessä tullut paras lopputulos, yhdellä lajikkeella tuppaa jäämään melko pliisuiksi niin crema kuin makukin.
Voi olla että shotit ovat jääneet sittenkin liian pitkiksi. Jotain 40 millisiä tuplafiltterillä.

OK, kakun suhteen olen siis ollut ihan hakoteillä. Ainakin noilla jenkkifoorumeilla hehkutetaan sitä miten siisti ja kuiva se kakku pitää olla. Backflushia en ole uskaltanut koneella tehdä kun siinä ei 3-tie solenoidia ole. Täytyy varmistaa maahantuojalta niiden mielipide asiaan ettei tule rikottua vehjettä. OPV:n toiminta kyllä arveluttaa... kovin vähän sieltä on mitään tullut ulos. Ainakin jenkkifoorumien mukaan se on herkkä tukkeutumaan.

Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 26, 2008, 15:20:40 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Backflushia en ole uskaltanut koneella tehdä kun siinä ei 3-tie solenoidia ole.


Jos siinä tosiaan ei kolmitieventtiiliä/solenoidia ole, niin takaisinhuuhtelua ei pysty tekemäänkään ("normaalilla tavalla"). Tällöin on myös täysin normaalia että kakut jäävät märiksi koska ylimääräistä kosteutta ja painetta ei uuton lopuksi "imaista" kolmitieventtiilin kautta ulos tippa-altaaseen. Toisaalta keitin ei myöskään sitten likaannu sisältä niin helposti.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: mawe - Maaliskuu 02, 2008, 21:36:59 ip
Itselläni sattuu olemaan juurikin samat laitteet kuin sinulla, migu2, joskin tässä alkaa olla vuosi yhteiseloa takana. En ole Weissin tekniikkaa kokeillut, vaikkakin nyt taidan testata kun luin tämän ketjun. Joka tapauksessa keskimääräinen tuplashottini on tiivis (noin 4 senttilitraa), uuttoaika siinä 25-30 sekuntia ja crema monivärinen eli tiikerikuvioinen. Toisinaan - ehkäpä juuri weissaamisella voidaan korjata tämä - tulee kuitenkin shotteja, joissa on vaalea crema. Nämä ovat yleensä tulleet nopeammin kuin 25 sekunnissa.

Totesin heti alussa Solisin keittimen kanssa, ettei filtteriä todellakaan kannata täyttää kokonaan. Siis käytännössä siten, että tamppaamisen jälkeen kahvin pinnan ja filtterin reunan välissä olisi alle 5 milliä. Muuten Solisin podi-yhteensopivuus tekee tuhoa kauniisti tampatun kakun pintaan ja murtaa sen todennäköisesti alas asti. Tämä on siis hyvin tärkeää oppia. Kokeile muutama kerta miten helposti kahva menee paikalleen tyhjän filtterin kanssa ja varmista, ettei kahvin kanssa tule mitään sen suurempia vastuksia. Kun kahvin määrä on tällä tavoin saatu rajoitettua ylhäältä, voit alkaa tutkia määriä tästä alaspäin.

Itse käytän Kalinka-jugurttipurkkia putkena jauhaessa, mikä hiukan pienentää jauhatusalaa. Suhteellisen nätisti putoavalla jauhatuksella (kuten suosimallani Moak Servitolla) jauhan kahvia kunnes kartiona nousevan kahvivuoren kärki on yli puoli senttiä filtterin reunan yläpuolella. Kun kahvaa hieman ravistelee, pinta asettuu millin-pari filtterireunan alle ja tamppauksen jälkeen se on edelleen joitakin millejä alempana. Tällä konfiguraatiolla saa melko tasaisesti maukasta.

Tosiaan, minäkin avasin keittimeni ja avasin <em>täysin suljetun</em> ohivuotoventtiilin kuten edellä mainitussa CoffeeGeek -ketjussa neuvottiin. En muista oliko tällä heti-ja-nyt-vaikutusta, mutta ainakin pidemmällä aikavälillä se on parantanut ja tasoittanut kahvien laatua (mikä nyt ei sinänsä ole kovin suuri yllätys). Toimenpide oli muutoin melko helppo, mutta venttiilin avaaminen vaatii todellakin voimankäyttöä. Se on ilmeisesti liimattu kiinni jollakin kierreliimalla.


Toivottavasti näistä on apua, lisääkin saa kysellä.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 03, 2008, 09:19:53 ap
Hauska kuulla että sama laitearsenaali löytyy joltain muultakin :).

Kahvin määrä on ollut 12-15 gramman välissä. Elikkä tampattuna tyhjää tilaa jää filtterin yläreunaan n.8-10 mm. Noilla mitoilla ei ota groupiin kiinni, eli kahva menee paikoilleen ilman vastarintaa. Weissausta olen käyttänyt koko ajan.

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.

En tiedä missä mättää tällä hetkellä, mutta en ole kyllä yhtään tyytyväinen shotteihin. Ihan suht' hyvännäköisiä shotteja olen saanut aikaiseksi tuplafiltterillä, mutta maku onkin ollut sitten ihan jotain muuta. Kahvan nakuiluprojekti alkaa olla aika hyvällä mallillaan. Sitten pääsee ainakin analysoimaan uuttoa tarkemmin.

Myllyn jauhatuskarkeudesta olisin kyllä kiinnostunut. Jos pystyisit ottamaan vaikka kuvan myllystä yläpuolelta, niin pystyn siitä katsomaan missä asennossa se hammasrinkula on. Tokihan jauhatuskarkeus on aina papukohtainen, mutta näkisi kutakuinkin millä karkeudella jauhat.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2008, 10:38:20 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.

En tiedä missä mättää tällä hetkellä, mutta en ole kyllä yhtään tyytyväinen shotteihin. Ihan suht' hyvännäköisiä shotteja olen saanut aikaiseksi tuplafiltterillä, mutta maku onkin ollut sitten ihan jotain muuta.


Mitäs maahantuoja kertoo sitten uuttopaineeksi säätämättömällä OPV:llä (kun uutetaan tupla noin 25-30 sekunnissa)?. Tuon jenkkifoorumin "twiikkauksen" takoituksena on ollut todennäköisemmin saada uuttopaine asettumaan lähemmäksi 9 baaria. Mikäli uuttopaine on liian korkealla, niin joudut jauhamaan aika hienoksi päästäksesi oikeaan valuma-aikaan ja tuo korkea paine/hieno jauhatus voi sitten aiheuttaa kitkeryyttä shottiin.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 03, 2008, 11:41:19 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Mitäs maahantuoja kertoo sitten uuttopaineeksi säätämättömällä OPV:llä (kun uutetaan tupla noin 25-30 sekunnissa)?. Tuon jenkkifoorumin "twiikkauksen" takoituksena on ollut todennäköisemmin saada uuttopaine asettumaan lähemmäksi 9 baaria. Mikäli uuttopaine on liian korkealla, niin joudut jauhamaan aika hienoksi päästäksesi oikeaan valuma-aikaan ja tuo korkea paine/hieno jauhatus voi sitten aiheuttaa kitkeryyttä shottiin.


Itse kyllä epäilen uuttopaineen vaihtelevan aika rajusti, koska shottien laatu vaihtelee niin paljon... Itse olen nimenomaan joutunut jauhamaan todella hienoksi jotta tuommoiseen n. 30 sekunnin valuma-aikaan pääsee. Ja sen sitten maistaa kyllä maussakin.
Ei vaan viitsisi oikein lähteä laitetta avaamaaan, toisaalta parempia shottejakin pitäisi saada.
Maahantuoja totesi lisäkysymyksiin että tervetuloa tänne opettelemaan shottien tekemistä :)
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: veka - Maaliskuu 18, 2008, 17:31:19 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.


Saman tyyppisten ongelmien kanssa painiskelleena suosittelen jyrkästi että avaat OPV:tä maahantuojan kommenteista piittaamatta.

Kyllä Soliksen tehdasasetus tuolle venttiilille on aivan liian tiukka. Paine on niin iso että on pakko käyttää tolkuttoman hienoa jauhatusta jos meinaa päästä normaaleihin uuttoaikoihin. Seurauksena sitten sitä jauhoisuutta, kitkeryyttä yms...

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :D
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 19, 2008, 15:35:16 ip
Lainaus käyttäjältä: veka

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :D


No hienoa olisi päästä samalle tasolle kuin Silvialla... En vaan tiedä onko järkevää lähteä tota rakkinetta repimään auki. Takuut siinä menee.
Sääli ettei coffeegeekin puolella ole enää kuvallisia ohjeita.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: waltu - Maaliskuu 19, 2008, 23:36:40 ip
Lainaus käyttäjältä: veka

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :Dheh heh
 :P  Etkä pääse.
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: Markus - Maaliskuu 25, 2008, 11:19:31 ap
Jos menee ruuvaamaan OPV:tä, olisiko paikallaan olla painemittari saamaksissa ettei tarvitsisi sokkona arpoa?
Otsikko: Vast:Crema
Kirjoitti: veka - Maaliskuu 29, 2008, 09:54:47 ap
Lainaus käyttäjältä: Markus
Jos menee ruuvaamaan OPV:tä, olisiko paikallaan olla painemittari saamaksissa ettei tarvitsisi sokkona arpoa?


Ei varmasti oo pahitteeksi. Onhan eksakti mittaustulos ihan toista kuin mutu. Itse löysin sopivan asetuksen ihan kokeilemalla.
Otsikko: Vs: Crema
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 15, 2008, 14:34:36 ip
Jaoin Delonghin kanssa olleista ongelmista alkaneen ketjun omakseen:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=840.0
Otsikko: Vs: Crema
Kirjoitti: DoGu - Toukokuu 21, 2021, 10:20:26 ap
Jatkan tähän cremakeskusteluun...

Aikoinaan kun harrastin kahvinvalmistusta enemmänkin, tuli crema hyvinkin tutuksi. Parhaat cremat tuli juuri paahdetusta kahvista, joka jauhettu ja välittömästi uutettu paineenalaisena. Espressossa vesi painetaan tiukkaan puristetun kahvikakun läpi, joka sihvilässä jossa pieniä reikiä. En tunne tekniikkaa tarpeeksi että tietäisin aiheutuuko paine eli vastus sihvilän rei'istä vai kahvikakusta, mutta ilmeisesti molemmista, koska löyhästi pakatun ja koko voimalla runtatun ja vielä kiillotetun (pyörittää tampparia) kahvikakun creman pysyvyydessä on iso ero. Mielikuva niistä ajoista on että mitä tiheämpikuplaista vaahtoa, sitä pysyvämpää se on.

Kahviharrastus jäi, mutta mieltymys hyvään kahviin ei. Itsellä suurin syy oli halu nauttia pitkiä kahveja ja usein muiten töiden lomassa eli ei ollut haluja putsailla varusteita ja turata kahvinvalmistuksen kanssa. Usein kupposen halusi juoda kuumana niin välineet jäi levälleen ja kun parin tunnin päästä päätyi keittiöön, niin kahvitahrat oli kuivuneet ja varusteita sai ruveta putsaamaan/korjaamaan pois.
Tästä syystä päädyin DolceGustoon. Samaan aikaan tuli markkinoille Pauligin Cupsolo, mutta siinä oli paljon pienemmät kuppikooot ja myös köyhempi kahvivalikoima. Nespresso ilmaantui samoihin aikoihin, mutta oli törkeän kallis ja juomien kokokin oli rajoite. Nyt dolce gusto alkoi vähentää rajusti juomavalikoiman määrää ja omat lempikahvini jäi pois valikoimista.

Etsin uutta kahvinvalmistustapaa ja mielessä oli aeropress tms. ja jauhaa itse aina tarvittavan määrän kahvia suoraan pavuista. Mutta taitava myyjä saikin myytyä Nespresso Vertuo koneen, jossa juoman kokoja on myös isoja mukeja.

Nyt testatut kahvit on olleet erilaisia ja joistakin löytyy hapokasta ja jopa kitkerää kuin myös pehmeän samettista ja myös vaaleaa. Kaikkia kahveja yhdistää kuitenkin vahva vaahto. En sano crema. Nimittäin kävin tässä miettimään ko. koneen kahvin valmistustapaa ja miksi vaahtoa on jopa liikaa. 2,5dl kuppiin jää joskus vaahtoa melkein puoli desiä kun kaikki kahvi on juotu. Vaahto pinnalla on välillä melkein ärsyttävää koska tuntuu kuin joisi olutta. Vertuossa kapseli on kuppimainen puolipallo ja kone tekee siihen reiät kanteen keskelle sekä lukuisia reunoille. Kuumaa vettä pumpataan kapselin keskelle ja se laitetaan pyörimään tuhansia kierroksia minuutissa jolloin keskipakovoima puristaa veden kahvin läpi ja reunojen rei'istä ulos. Kahvi lentää pisaroina lingon reunoille ja valuu sieltä altaaseen josta ohjataan kuppiin. Luonnollisesti kun kahvi lentää kovassa linkouksessa pisaroina, se myös vaahtoaa.

Olen käynytkin pohtimaan että onko nespresso lähtenyt nyt vähän liioittelemaan cremaa vatkaamalla kahvista vaahtoa. Nimittäin samalla kun osa kahvista vaahtoaa, erottuu kahvista rasva ja siinä myös aromeja, jotka jäävät vaahtoon ja itse lopputulos ei ehkä ole niin aromikas kuin voisi olla. Kahvilaitetta ostaessa myyjä kertoi koulutuksessa heille kerrotun, että vaahto kannattaa sekoittaa kahvin sekaan, koska siinä on paljon aromeja. Mutta kun vaahto ei sekotu sitten millään vaan kelluu pinnalla.

Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä? Vertuo on etätyöläisen pelastus ja todella kiva hakea välillä iso kuppi hyvänmakuista kahvijuomaa työpisteelle. Mutta samalla tässä on herännyt ajatuksia kahvinvalmistuksen eri tavoista. Kapseleissa on se hyvä että kahvi on pakattu suojakaasuun ja säilyy hyvänä pitkään. Suodatinkahvia en enää pysty oikein juomaan - ellei se ole keitetty juuri jauhetuista pavuista. Nokipannukahvit on asia erikseen mutta metsässähän kaikki maistuu paljon paremmalle.
Otsikko: Vs: Crema
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 21, 2021, 11:47:09 ap
Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä?

On cremaa (espressokone) ja sitten on vaahdotettua kahvia (kapseli/painekahvalaitteet). Kuka tykkää mistäkin, mausta tai ulkonäöstä - hyvä jos löytyy mieleinen.
Otsikko: Vs: Crema
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 21, 2021, 12:43:54 ip
Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä?

Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että vaikka kapselilaitteet ovat kieltämättä käteviä ja helppoja, niin todella hyvän kahvin (joka itselleni on yhtä kuin kolmannen aallon espresso) ystävälle ne eivät ole mikään oikotie onneen. Se ei tietenkään estä ketään toista nauttimasta kapselikeitinkahvista. Kallista kahvia niillä tosin saa, etenkin kun ottaa huomioon, että parhaaseen kastiin niillä ei kuitenkaan yllä. En tosin ole päässyt kokeilemaan Colonna Coffeen kapseleita. Nehän saattaisivat ehkä olla ihan kelvollisia - ainakin mainospuheiden perusteella. Erityisen halvaksi en niitä(kään) kutsuisi. Colonnankin kapseleissa itseäni henkilökohtaisesti kyllä hiertää se tolkuton pakkausjätteen määrä, jolta kapselikahvittelija ei voi välttyä.

Ja siitä cremasta kyllä paljon vouhotetaan, mutta on syytä muistaa, että se ei ole erityisen hyvän makuista. En tiedä, miksi ihmeessä joku suosittelisi sen sekoittamista kahvin joukkoon. Mm. James Hoffmannkin tunnetusti kaapii creman pois espresson päältä. On syytä tietysti muistaa myös se, että vaahto ei ole sama asia kuin crema. Ne voivat olla seurausta samasta asiasta, mutta vaahto voi olla seurausta monesta muustakin seikasta.

Lainaus Food and Wine -sivustolta:
In a Serious Eats article from 2013, Erin Meister wrote, "True, taken on its own the crema is a dry, ashy, overpoweringly bitter substance that would be unpleasant to drink terribly much of. So skimming it off a shot of espresso achieves a few things, in theory. Not only does it eliminate some of the ashy bitterness, but it also eliminates some of the mouth-coating foam and cleans up the texture on the drinker's tongue."
Otsikko: Vs: Crema
Kirjoitti: äyni - Toukokuu 21, 2021, 15:04:38 ip
Tässä täytyy muistaa minusta se, että kaikki kapselikoneet on suunniteltu ja valmistettu tavoitteena saada myytyä tavanomaiselle kansalle tuote ja mielellään niitä myydään isoja määriä. Mitään näistä laitteista ole nähdäkseni tehty kahviin intohimoisesti suhtautuvan tarpeisiin. Joitain kahveja ja uudelleenkäytettäviä kapseleita tehdään kyllä kahvin harrastajia ajatellen. Olisi ehkä väärin sanoa, että kahvin laatu ei ole missään osassa valmistajan tavoitteita, mutta joka tapauksessa suunnittelussa kyllä monet asiat ovat ensisijalla kahvin laatuun nähde.

Koska laitteet ja kahvien ylivertainen enemmistö on suunniteltu kansan massoja ajatellen ja tavoitteena maksimaalinen myynti, on kannattavampaa keskittyä aivan muuhun kuin kahvin laatuun. Laadun osalta riittää, että kahvi on suunnilleen samantasoista kuin se tavanomainen myrkky, jota ihmiset kotonaan tavanomaisesti juo. Jotta ihmisille tulee mielikuva paremmasta kahvista, ei kahvin tarvitse oikeasti olla yhtään parempaa, sen tarvitsee vain vaikuttaa paremmalta. Tässä tuollainen vaahto toimii varmasti oikein hyvin. Kun kahvin suutuntuma, tekstuuri, on pehmeämpi ja suuta täyttävämpi vaahdon vaikutuksesta, keskivertojuippi tulkitsee kahvin olevan pehmeämmän makuista ja jotenkin täyteläisempää ja rikkaampaa. Vaahto tosiasiallisestikin maistuu kyllä eriltä kuin tismalleen sama neste nesteenä ja vaahdossa käytetty kaasukin vaikuttaa makuaistimukseen (esim. Guinness typellä tai hiilidioksidilla vaahdotettuna on eri makuista). Mutta vaikea on sanoa, mihin suuntaan vaahto kahvin makua oikeasti veisi. Kahvivaahto tuottaa myös todennäköisesti valtaosalle muutenkin positiivisia mielikuvia tavanomaiseen kahviin verrattuna. Tutkitusti mielikuvilla viedään maistamisen ammattilaisiakin kuin pässiä narussa, joten tavalliseen kansaan mielikuvat uppoaa kuin väärä raha.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kapselikoneella voi oikeasti saada hyvää kahvia, kun valitsee koneen ja kapselin oikein. Väitän kuitenkin, että kapselikoneita ei suinkaan ole tehty, jotta saataisiin kahvin tosiasiallinen laatu maksimoitua, vaan tavoitteena on ollut maksimoida mielikuvia laadusta.