Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Joona_s - Marraskuu 09, 2007, 10:20:00 ap

Otsikko: Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 09, 2007, 10:20:00 ap
Olen muita kahviaiheisia foorumeja tutkiskellut mutten ole saanut vastauksia kysymyksiini vedestä. Normaali hanavesi on ilmeisesti kiellettyjän listalla ulkomailla. Entä Suomessa? Minkälaisia suodatinjärjestelmiä on olemassa vai kannattaako pysytella pullotetussa vedessä?

 
Kiitos kaikille mainiosta foorumista!

Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 09, 2007, 10:45:38 ap
Jim Schulman on kirjoittanut mielettömän pitkän jutun aiheesta:
http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html

Minun epämääräinen johtopäätökseni oli, että suomalainen kraanavesi ajettuna simppelin suodattimen läpi (esim. Brita) johtaa veteen, joka ei ole liian puhdasta espresson tekoon mutta kuitenkin ei kerrytä kalkkeumia käytännössä ollenkaan.

Maun kannalta tosin vähän epäpuhtaampi vesi voisi olla parempi, eli esim. suomalainen hanavesi sellaisenaan. Ja toisaalta kyllähän sitä jotain kertynee yllämainitulla tavallakin toimiessa, eli silloin tällöin kannattaa kalkinpoisto tehdä. Kerran vuodessa tai parissa.




Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: julehti - Marraskuu 09, 2007, 10:49:22 ap
Keski-Euroopassa veden kalkkipitoisuus on yleensä aivan eri luokkaa kuin happamien kivilajien Suomessa. Kalkkihan tukki boilerit, venttiilit, putket ja siivilät.

En ole mitään syytä käyttää Suomessa pullovettä, jos asustaa hyvän vesijohtoveden äärellä. Ylipäänsä pullovesi on aikamoista luonnonvarojen haaskausta.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 09, 2007, 10:53:29 ap
Lainaus käyttäjältä: julehti

En ole mitään syytä käyttää Suomessa pullovettä, jos asustaa hyvän vesijohtoveden äärellä. Ylipäänsä pullovesi on aikamoista luonnonvarojen haaskausta.


Jep, pulloveden käyttöä ei varmasti kukaan täällä suosittelekaan. On Suomessakin tosin sellaisia jotka käyttävät pullovettä espresson tekoon, mutta laittaisinpa mielelläni heidät sokkona maistamistestiin...
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Marraskuu 09, 2007, 13:30:11 ip
pullovesi tosiaan kuulostaa jopa törkeältä. itse olen käyttänyt kraanavettä, mutta kohta saattaa olla muutto edessä turun sameisiin vesiin... kelpaakos se turun vesi espresson tekoon, vai olisiko syytä hommata joku suodatin? voisiko saada hieman lisätietoa, mikä tuo suodatinhomma ylipäätään on?
grazie!
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 09, 2007, 19:20:37 ip
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
kelpaakos se turun vesi espresson tekoon, vai olisiko syytä hommata joku suodatin?


Paremmalta se kahvissa maistuu kuin yksinään. Tuo pullotettu vesi oli home-baristasta lueskeltu neuvo. Neuvon noudattamiseen vaikutti lähinnä isällinen rakkaus ja huoli uuden karheaa Gaggiaa kohtaan.

Ihan hyvä, ettei enää tarvitse laahata lähikaupasta vesikanistereita kotiin: vaikutin varmaankin unabomberilta vähintään.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Teme - Marraskuu 09, 2007, 20:08:48 ip
Täällä Köpiksessä veden kovuus on noin kuusinkertainen esim Helsingin hanaveteen verrattuna. Eli itse lukeudun pulloveden käyttäjiin kun kuitenkin haluaa koneelta muutaman vuoden enemmin kuin muutaman kuukauden elinkaarta. Helsigissä hanasta tuleva vesi on ihan ok kovuuden puolesta.

T. Teme
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: mansikka - Marraskuu 10, 2007, 10:02:58 ap
Euroopassa vesi on yleensä kalkkipitoista eli asiaan pitää monesti laittaa huomiota. Ja tämmöisiä ovat kirjoituksetkin netissä. Suomessa asia kuitenkin on yleensä päinvastoin. Mutta on Suomessa myös erittäin kalkkipitoisiakin vesiä. Ainakin jotkun Lohjan alueen omista kaivoista ovat aivan muun Euroopan veroisia tässä asiassa. Tämän asian olen aikoinaan varmistanut vesijohtoliikkeiltä, jotka joutuvat vaihtamaan tiettyihin ko. alueen taloihin jopa RST-boilereita 5 vuoden välein, jos vesi on kalkkipitoista. Yleensähän nuo vermeet kestävät jopa 20 vuotta. Heti on todettava, ettei varmaan tämä laitteen ikä ole tässä kahvinkeitinasiassa vastaava kysymys (erilaiset paineet ja lämpötilat), mutta se kertoo tietysti myös vastaavasta asiasta.

Jos en tietäisi oman veteni "tilaa", ei kai sen tutkituttaminen aivan maltaita maksa? Mutta en siis tiedä, missä sen tekisin - eiköhän tämä ole kunnallinen maksullinen palvelu?

- Mansikka
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Mini1965 - Marraskuu 10, 2007, 10:36:05 ap
Usein asuinpaikkakuntasi nettisivuilla ilmoitetaan arvot paikallisen veden laadusta.

Oman asuinkuntani sivuilla mainitaan seuraavasti:
"Liedon vesijohtovesi on koko kunnan alueella Oripää-Virttaa pohjavettä. Vesi on täysin alkuperäistä luonnontuotetta, sitä ei käsitellä millään tavalla eikä siihen lisätä mitään. Veden tutkitut arvot ovat ihannearvoja, parempaa pohjavettä ei liene olemassa. Veden kovuus on 2,5 °dH eli vesi on pehmeää. Veden ph-arvo on 8,4."

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 10, 2007, 12:48:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Mini1965

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.


Mutta jos kovin alat sitä vettä suodattamaan, niin alkaa näkyä espresson maussa. Nimittäin kovin pehmeään veteen ei enää "maku tartu". Samantyyppiseen ilmiöön voi törmätä pesukoneiden kanssa: Keskieuroopan tarpeisiin suunnitelluista pesukoneissa huuhdellaan Suomen olosuhteisiin nähden liian vähällä vesimäärällä. Pehmeän veden alueella pitää siis huuhteluvedellä "lotrata" jotta saa aikaan hyvän huuhtelutuloksen.

Espresson kanssa taidetaan pitää optimaalisena noin 5 dH:n vedenkovuutta kahvin maun/kalkin yms. kertymisen suhteen. Ja sen kalkinhan saa sieltä koneesta puhdistettua pois - tämä kannattaa ottaa ihan espressokoneen omistamiseen kuuluvana toimenpiteenä.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 10, 2007, 13:56:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Mini1965

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.


Sellainen putken päässä oleva patruuna ei välttämättä ole kauhean hyödyllinen. Se pitäisi ladata suolavedessä usein, jotta sillä on suodatustehoa. Ja toisaalta filtterit aina keräävät epäpuhtauksia ja saattavat äityä bakteeripesäkkeiksi jos vesi seisoo pitkän aikaa vaihtamatta.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Mini1965 - Marraskuu 10, 2007, 20:12:31 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Sellainen putken päässä oleva patruuna ei välttämättä ole kauhean hyödyllinen. Se pitäisi ladata suolavedessä usein, jotta sillä on suodatustehoa. Ja toisaalta filtterit aina keräävät epäpuhtauksia ja saattavat äityä bakteeripesäkkeiksi jos vesi seisoo pitkän aikaa vaihtamatta.


Hmm, no tuskinpa se insinööri on sitä patruunaa ihan kiusaksikaan sinne kehittänyt... Ja kyllähän tällaisessa suhteellisen aktiivisessa kotikäytössä vesi vaihtuu siellä säiliössä aika tahtia.  :roll:
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 10, 2007, 21:47:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Mini1965
Hmm, no tuskinpa se insinööri on sitä patruunaa ihan kiusaksikaan sinne kehittänyt... Ja kyllähän tällaisessa suhteellisen aktiivisessa kotikäytössä vesi vaihtuu siellä säiliössä aika tahtia.  :roll:
Kyllähän se insinööri on sen sinne aivan vakavissaan laittanut. Mutta kun laborantti ottaa patruunasta näytteen, niin pöpöjähän sieltä löytyy - insinöörin hyvistä aikeista huolimatta. Järestään, kun erilaisia kotikäyttöön tarkoitettuja "vedenpuhdistajia" ja suodattimia on mittailtu, niin aikamoisia bakteeripitoisuuksia on löytynyt. Kovin usein ne saastuttavat vettä enemmän, kuin puhdistavat. Ainoa oikea ratkaisu on pitää veden vaihtumisnopeus niin suurena, että "suodattimen" luonnollinen vaihtoväli tulee eteen ennen, kuin bakteerimäärä kasvaa liian suureksi.

"Aktiivinen kotikäyttö" on kovin suhteellinen käsite. Voi olla, että joskus kotikäytön litramäärä on tarpeeksi suuri, useimmiten ei.

cartman
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 10, 2007, 21:56:54 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Mutta jos kovin alat sitä vettä suodattamaan, niin alkaa näkyä espresson maussa. Nimittäin kovin pehmeään veteen ei enää "maku tartu". Samantyyppiseen ilmiöön voi törmätä pesukoneiden kanssa: Keskieuroopan tarpeisiin suunnitelluista pesukoneissa huuhdellaan Suomen olosuhteisiin nähden liian vähällä vesimäärällä. Pehmeän veden alueella pitää siis huuhteluvedellä "lotrata" jotta saa aikaan hyvän huuhtelutuloksen.

Jees, kokeiltu on. Kaipasin joskus aikoinaan "aitoa" Espanjalaista Cafe Cortadoa kotonani. Kone oli sieltä, pavut olivat sieltä, kahvi oli hyvää, mutta ei maistunut "oikealle". Toinpa yhdeltä reissultani ison pullon sikäläistä pullovettä (silloin sai vielä kuljettaa nesteitä koneessa!). Ja niin onnistuin saamaan "oikean" espanjalaisen kahvin aikaiseksi -  espanjalaisella vedellä, en muutoin. Kokeilin myöhemmin muutaman kerran Eviania. Sekin "toimi" paremmin, kuin oma helsinkiläinen veteni, mutta ero ei ollut enää niin suuri.

Vesjohtovettä käytän, mutta tuo oli avartava kokeilu.  Muuttujien määrä tässäkin prosessissa on aika suuri...

cartman
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Mini1965 - Marraskuu 10, 2007, 22:37:21 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Kovin usein ne saastuttavat vettä enemmän, kuin puhdistavat.


Pitäisi varmaan näiden "internet insinöörien" alkaa itse tekemään näitä laitteita, kun tietämys tuntuu olevan asiaan kuin asiaan niin kovalla tasolla...  :twisted:
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Mariia - Marraskuu 10, 2007, 22:53:17 ip
Lainaus käyttäjältä: mansikka
Euroopassa vesi on yleensä kalkkipitoista eli asiaan pitää monesti laittaa huomiota. Ja tämmöisiä ovat kirjoituksetkin netissä.

Voi myös olla, että vesi pehmennetään kemiallisesti, ja silloin sitä ei edes saa juoda. Keittämisestä ei ole hyötyä, kun vedenpehmennyskemikaali ei mihinkään häviä. Pastan keittämiseen on kurja raahata pullovettä, kokemusta on  :(

Lainaus käyttäjältä: mansikka
Jos en tietäisi oman veteni "tilaa", ei kai sen tutkituttaminen aivan maltaita maksa? Mutta en siis tiedä, missä sen tekisin - eiköhän tämä ole kunnallinen maksullinen palvelu?

Vanhempani tutkituttivat kaivovetensä, eikä kunta pyytänyt siitä mitään. Riippuu varmasti kunnasta, ja kuinka usein pyytää  :wink:
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 11, 2007, 13:27:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Mini1965
Hmm, no tuskinpa se insinööri on sitä patruunaa ihan kiusaksikaan sinne kehittänyt... Ja kyllähän tällaisessa suhteellisen aktiivisessa kotikäytössä vesi vaihtuu siellä säiliössä aika tahtia.  :roll:


Kysehän oli tässä nimenomaan Brewtuksen suodattimesta? Kone on tehty espanjalaista erittäin kalkkeuttavaa vettä ajatellen, kuten manuaalistakin huomaa. Niinpä tarve kalkinpoistoon on niin suuri, että huonokin ratkaisu on ollut parempi kuin ei mitään. Näin ei kuitenkaan Suomessa ole.

Lisäksi insinööri on kirjoittanut aika tarkat ohjeet siitä miten suodatin pitää ladata säännöllisin väliajoin. Itse en ainakaan sellaisia jatkanut noudattaa, ja niinpä heitinkin sen mäkeen. Muistaakseni nimenomaan tuossa Schulmanin jutussa todetaan, että ilman asianmukaista latailua suodatin on yhtä tyhjän kanssa.

Itse käytän Britaa veden suodattamiseen. Sen etuna on, että suodatin vaihdetaan kokonaan uuteen eli pöpöt pysyvät paremmin aisoissa. Lisäksi suodatin ei lillu kuumassa vedessä (kone päällä 24/7), vaan kuivana tai jääkaapissa.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Esa - Marraskuu 12, 2007, 14:09:58 ip
Tietenkin riippuu myös keittimestä, kuinka paljon kalkista on haittaa. Yksiboilerikeittimen kalkinpoisto on helppoa kuin heinänteko.

Turun vesi on enimmän osan vuotta ihan hyvää. Kesällä on ajoittain lieviä makuhaittoja. Kaupungissa on julkisia pohjavesikaivoja, joista saa hyvää vettä silloinkin.
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 13, 2007, 10:44:44 ap
Lainaus käyttäjältä: Esa
Turun vesi on enimmän osan vuotta ihan hyvää. Kesällä on ajoittain lieviä makuhaittoja. Kaupungissa on julkisia pohjavesikaivoja, joista saa hyvää vettä silloinkin.

Asuin pari vuotta Turussa joskus 1990-luvun alussa. Vesijohtovesi oli kyllä helsinkiläiseen veteen tottuneen suussa, miten sen nyt sanoisi... mielenkiintoista. Ei sitä juoda viitsinyt. Siihen aikaan juomavettä haettiin kanistereilla jostakin Kaarinassa olevan marketin kyljessä olevasta hanasta!

Hyvä asia, jos veden laatu on sielläkin parantunut.

cartman
Otsikko: Vast:Kysymyksiä vedestä
Kirjoitti: Esa - Marraskuu 14, 2007, 15:06:07 ip
On se. 90-luvulla se tosiaan oli pahimmillaan hirveää, mutta puhdistuslaitteistot ovat parantuneet sen jälkeen huomattavasti. Nykyään se on niin hyvää kuin pintavedestä saa. Pohjavesi on toki parempaa, mutta eipä sitä kai missään isossa kaupungissa hanasta tule.