Ristretto
Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Martti Kujansuu - Marraskuu 05, 2007, 10:12:00 ap
-
Päivää!
Tarvitsisin "luovuttajia" kokeiluun jossa yritän selvittää toimiiko vihreä kahvi (raakakahvi) mustavalkofilmin kehittämisessä pikakahvia paremmin.
Valokuvamaailmassa tunnettu kahvikehite (Caffenol) toimii siten, että pikakahvia sekoitetaan soodaan eli natriumkarbonaattiin (Na2CO3).
Vielä ei ole kuitenkaan varmaa mikä osa kahvissa kehittää filmiä. Kofeiini se ei ole sillä kofeiinitabletit eivät tuota samaa tulosta kuin pikakahvi. Kyseessä lieneekin kahvin sisältämä klorogeenihappo tai sen johdannainen (Caffeic acid).
Hypoteesi on, että koska vihreä kahvi sisältää enemmän klorogeenihappoa kehittää se filmin nopeammin.
Jos siis jollakin olisi lahjoittaa hieman (n. 10-30 g) paahtamatonta kahvia (mielellään Robustaa sen suuremman klorogeenihappopitoisuuden takia) tutkimusta varten niin olisin kiitollinen. Itse en kahvia juo joten monen eri kahvilaadun tutkiminen tulisi näin opiskelijana kukkarolle melko kalliiksi puhumattakaan siitä kahvimäärästä mitä ympäristössä lojuisi. :D
Tarkoituksena on tehdä kokeista tutkimusraportti ja julkaista se internetissa. Vielä muutama esimerkkikuva kahvilla kehitetyistä valokuvista (ei minun)
http://www.flickr.com/groups/33051635@N00/
Terveisin
Martti
-
Esimerkiksi minulta löytyy, ja monilta muilta myös. Missäs muodossa se pitäisi olla? Vihreinä papuina?
-
Esimerkiksi minulta löytyy, ja monilta muilta myös. Missäs muodossa se pitäisi olla? Vihreinä papuina?
Papuina sopii mainiosti. Vaikka ne pitää silti jauhaa niin ei ainakaan vihreä jauhe kiinnitä postimestarin huomiota. :mrgreen:
Suostuvaiset: Laitatkaa yksityisviestiä tulemaan niin pistän vastauksena osoitetta, pitäisi mahtua postikuoreen kun ei ylitä 50g.
-
Valokuvamaailmassa tunnettu kahvikehite (Caffenol) toimii siten, että pikakahvia sekoitetaan soodaan eli natriumkarbonaattiin (Na2CO3).
Minultakin löytyy Robustaa, jota en viitsisi paahtaa.
Mutta yksi ongelma tulee mieleen. Pikakahvihan sekoittuu helposti tuohon soodaan, mutta miten ajattelit saada raa'an kahvin siihen liukenemaan?
Tuo paahtamisen ideahan on juuri se, että sen jälkeen kahvin eri ainesosat liukenevat paremmin nesteeseen.
-
Mutta yksi ongelma tulee mieleen. Pikakahvihan sekoittuu helposti tuohon soodaan, mutta miten ajattelit saada raa'an kahvin siihen liukenemaan?
Kokeilen hyväksihavaittua keinoa: jauhamalla & kuumalla vedellä. Jos tämä ei tuota tarvittavaa tulosta joudun mahdollisimman kevyesti paahtamaan pavut.
-
Pientä tilannepäivitystä. Papujen liottaminen kuumassa vedessä kyllä auttaa happojen liukenemista veteen, mutta melkoisen hitaasti. Lopputuloksena on erittäin hitaasti toimiva kehite. Vertailussa vielä pikakahvi, jos nyt onnistaisi!
-
Sait siis raakapapuja kokeiltavaksi. Tuon liukenemisen ajattelinkin olevan ongelma. Kokeilitko kevyttä paahtamista?
-
Sait siis raakapapuja kokeiltavaksi. Tuon liukenemisen ajattelinkin olevan ongelma. Kokeilitko kevyttä paahtamista?
En vielä. Testaan ensi "oikealla" tavaralla, että saisi hieman tulosta vertailtavaksi.