Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Bahamies - Heinäkuu 14, 2022, 13:31:41 ip

Otsikko: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 14, 2022, 13:31:41 ip
Tein aiheelle nyt oman ketjun, kun en oikein yhtä valmista ketjua löytänyt aiheelle.

Otsikossa aihe siis lyhyesti. Olen käyttänyt täysautomaattista Melittan Caffeo Solo konetta nyt pari vuotta ja sitä ennen toiset pari vuotta Siemensin vastaavan tyyppistä laitetta. Nyt lienee aika luovuttaa ja syventää harrastusta, kun parempi espresso kotona olisi tavoitteena.

Siispä loikkaan nyt puoliautomaattien maailmaan. Itse juon kahvini vähän milloin sattuu ja tuosta on muodostunut yllättävä kipukohta laitepohdintaan. En siis itse oikein lämpene ajatukselle, että kone vaatii pisimmillään 30-40min aikaa lämmetä, jotta se toimii optimaalisesti. Ymmärrän, että on olemassa smart-plugeja, joihin saa ohjeilmoitua etäkäynnistyksen ja ajastukset, mutta en ole halukas lähtemään sellaiseen viritykseen. Kahvikone elää minun ehdoilla, ei toisin päin. Tämä siis sulkee monet hitaimmat boilerilaitteet automaattisesti pois minun listoilta. Oma kipukynnys tuon lämpiämisajan suhteen on sellainen 10-15min. Jos siinä ajassa kone ei ole riittävän lämmin, että siitä saa kys. koneen mittapuulla hyvää espressoa, niin laite ei sovi minulle.

Lämpiämisaika on muodostunut minulle aikalailla kriteeriksi numero yksi. Muitakin kriteerejä olen keksinyt, alla ne tärkeysjärjestyksessä.
- PID
- Ohjelmoitava kahviannos
- Plussaa jos kone on hyvä vaahdottamaan maitoa, jos innostun tätä harjoittelemaan
- Mielellään 58mm suodatinkahva osien saatavuuden vuoksi, mutta pienenempi ei ole dealbreaker
- Hintaa alle 1000€

Hinta on kriteereistä viimeisenä koska en ole varma onko tuollaisia koneita kovinkaan montaa edes olemassa. Muutaman olen löytänyt, jotka kuitenkin kiinnostaisivat:
- Lelit Victoria tai Grace (PL81T)
- Sage Bambino Plus (Hieman lelun oloinen, mutta monesti aloittelijoille suositeltu)
- Quick Mill Orione (Nopea ja laadukkaan oloinen, mutta PID ja ohjelmoitavuus puuttuvat)
- Joku muu, mikä?

Tällä hetkellä kärjessä olisivat Lelitin vaihtoehdot

Myllyksi katselin alkuun Sette 270:aa, käytetytkin ovat vaihtoehto. Myllyjen suhteen kohtuullisen hintaisia hyviä vaihtoehtoja tuntuu olevan aika hyvin, joten näitä katselen varmaan rauhassa ja tutustun vaihtoehtoihin vielä lisää. Sette 270 nyt kuitenkin vaikuttaa edulliselta ja melko pidetyltä laitteelta.

Tavoitteena olisi tosiaan ensisijaisesti hyvä espresso, kohtuullisen nopeasti ja kohtuuhinnalla. Tämä on vähän tällainen kepillä jäätä kokeilu sen suhteen, että ovatko omat laitepohdinnat menneet edes jokseenkin oikeaan suuntaan vai etsinkö nyt jotain yksisarvista ja kannattaisi unohtaa koko homma. Suodatinkahvikin menee kyllä ja toinen vaihtoehto on sitten unohtaa tällaiset vaikeat espressot ja panostaa suodatinpuoleen enemmän. Itse nyt kuitenkin tykkään espressosta, joten siksi aloitan tästä suunnasta.

Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 18, 2022, 20:15:44 ip
Lelitin Victoria vaikuttaa ihan ok keittimeltä, mutta se on single boileri -keitin, joten jos maitokahveja haluaa vaahdotella on edessä lämpötilasurffausta. En tiedä tekeekö laitteen PID siitä helpompaa kuin vanhempien sinkkuboilerien kanssa, mutta pienet odottelut on joka tapauksessa aina edessä, kun haluaa vaihtaa uuttamisesta vaahdottamiseen, tai päinvastoin (tai jos haluaa tykitellä muutaman pelkän espresson putkeen). Se on tottakai asia, jonka kanssa voi oppia elämään ihan hyvin, jos niin haluaa. Espressomaailmassa rahalla saa yleensä helppoutta elämään.

Nyt kun foorumilla on myynnissä yksi käytetty Sette, niin ehkä keittimeen voisi laittaa sen tonnin verran ja tutustua Lelit MaraX:ään. Siinä ei tosin taida olla PIDiä, mutta HX-keittimessä se on aika tarpeeton. MaraX:ssä on kuitenkin paaaljon isompi boileri kuin sinkkuboilereissa (yleensä). Ja gruppokin on legendaarinen E61. Ne pitävät lämpötilan stabiilina, mikä itselleni on merkittävä seikka espresson kanssa touhutessa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 22, 2022, 13:46:01 ip
Lelitin Victoria vaikuttaa ihan ok keittimeltä, mutta se on single boileri -keitin, joten jos maitokahveja haluaa vaahdotella on edessä lämpötilasurffausta. En tiedä tekeekö laitteen PID siitä helpompaa kuin vanhempien sinkkuboilerien kanssa, mutta pienet odottelut on joka tapauksessa aina edessä, kun haluaa vaihtaa uuttamisesta vaahdottamiseen, tai päinvastoin (tai jos haluaa tykitellä muutaman pelkän espresson putkeen). Se on tottakai asia, jonka kanssa voi oppia elämään ihan hyvin, jos niin haluaa. Espressomaailmassa rahalla saa yleensä helppoutta elämään.

Nyt kun foorumilla on myynnissä yksi käytetty Sette, niin ehkä keittimeen voisi laittaa sen tonnin verran ja tutustua Lelit MaraX:ään. Siinä ei tosin taida olla PIDiä, mutta HX-keittimessä se on aika tarpeeton. MaraX:ssä on kuitenkin paaaljon isompi boileri kuin sinkkuboilereissa (yleensä). Ja gruppokin on legendaarinen E61. Ne pitävät lämpötilan stabiilina, mikä itselleni on merkittävä seikka espresson kanssa touhutessa.

Kiitos vinkistä.

Itse en vaahdotusominaisuuksia, ainakaan vielä, arvota kauhean korkealle. Kyllä niitä maitojuomia tulee varmaan kokeiltua, mutta nykyisessä Melitassakaan ei ole mitään maidonvaahdotusominaisuuksia ja se ei ole minua haitannut lainkaan. Jos yhden boilerin kanssa joutuu sitten vähän odottelemaan silloin kun maitojuomia tekee, niin voin elää sen kanssa.

Katselin tuota MaraX:ää, mutta kokonaisbudjetti tuntui vähän karkaavan korkeaksi. Puhutaan kuitenkin ensimmäisestä espressokone+mylly-setistä minulle ja tuo tonnikin kyllä henkisesti kirpaisee jonkin verran. Katselin vähän käytettyjä ja päädyin sitten kokeilemaan kepillä jäätä Ascaso Steel Uno PID-koneella ja saman sarjan myllyllä. Kone ei varmasti ole täydellinen ja myllykään ei ole mikään ihmeellinen, mutta tuolla setillä saa varmaan testattua sen, että kuinka paljon sitä intoa tähän manuaalisempaan espresson tekoon itseltä löytyy. Tuohan konehan nyt on vielä pahamaineinen Thermoblock-kone, mutta olen itse valmis uhraamaan espresson laadusta hieman, jotta koneen käyttökelpoisuus sopii enemmän minulle. Kommentoikaa vaan jos löytyy jotain kokemuksia laitteesta tai jos on antaa hyviä vinkkejä tuon kanssa puuhaamiseen!

Katsotaan siis miten kahvinteko tuolla lähtee luonnistumaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 23, 2022, 14:03:41 ip
Tässä "ensimmäinen kone" -ajattelussa tavallaan myönnetään että vähintään se ensimmäinen kone oli turha ja pelkkää rahankulua. Halvimmalla pääsee kun ostaa heti sen kolmannen koneen ;-D
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 24, 2022, 15:48:20 ip
Oskulla on ihan hyvä pontti. Aika moni on aloittanut espressoharrastuksen kiroilemalla ensimmästä konettaan. Oma thermoblockini oli niin hirveä kapistus, että meni vuosikausiksi into koko harrastuksesta. Hankin sitten joskus myöhemmin sinkkuboilerin ja sillähän homma alkoi taas innostaa, mutta monta monta vuotta meni ihan hukkaan, kun otti niin paljon pannuun.

Nyt on se kolmas keitinkin menossa (ja samaan aikaan myös neljäskin ihan vaihtelun vuoksi - pitäähän nyt yksi vipukonekin olla). Ja vaikka yhä olisi päivittämiseen paljon erilaisia mahdollisuuksia, en ole kaivannut uutta keitintä piiitkään aikaan. Myllyjä on tosin vaihdeltu ja osteltu kahmalokaupalla. :)

Ascason lämmityselementti on itse asiassa thermocoil, vaikka Ascaso kutsuu sitä blokiksi (ei kovin hyvä idea, koska blokin maine on varsin huono). Thermocoil on edistyneempi ratkaisu, joten se voi toimia ihan kelvollisesti. Ei se liene kuitenkaan täysin ogelmaton. Amerikan foorumilla oli mielenkiintoista pohdiskelua Steel Uno PIDistä. En tiedä tuleeko sen kanssa suurta, tai edes pientä ongelmaa, mutta asiat on ainakin hyvä tiedostaa, jos esim. shotin säädössä tulee "outoja" ongelmia vastaan:

https://www.home-barista.com/advice/ascaso-steel-uno-professional-w-pid-is-thermoblock-issue-t59881.html#p684722
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 24, 2022, 17:14:17 ip
Oskulla on ihan hyvä pontti. Aika moni on aloittanut espressoharrastuksen kiroilemalla ensimmästä konettaan. Oma thermoblockini oli niin hirveä kapistus, että meni vuosikausiksi into koko harrastuksesta. Hankin sitten joskus myöhemmin sinkkuboilerin ja sillähän homma alkoi taas innostaa, mutta monta monta vuotta meni ihan hukkaan, kun otti niin paljon pannuun.

Nyt on se kolmas keitinkin menossa (ja samaan aikaan myös neljäskin ihan vaihtelun vuoksi - pitäähän nyt yksi vipukonekin olla). Ja vaikka yhä olisi päivittämiseen paljon erilaisia mahdollisuuksia, en ole kaivannut uutta keitintä piiitkään aikaan. Myllyjä on tosin vaihdeltu ja osteltu kahmalokaupalla. :)

Ascason lämmityselementti on itse asiassa thermocoil, vaikka Ascaso kutsuu sitä blokiksi (ei kovin hyvä idea, koska blokin maine on varsin huono). Thermocoil on edistyneempi ratkaisu, joten se voi toimia ihan kelvollisesti. Ei se liene kuitenkaan täysin ogelmaton. Amerikan foorumilla oli mielenkiintoista pohdiskelua Steel Uno PIDistä. En tiedä tuleeko sen kanssa suurta, tai edes pientä ongelmaa, mutta asiat on ainakin hyvä tiedostaa, jos esim. shotin säädössä tulee "outoja" ongelmia vastaan:

https://www.home-barista.com/advice/ascaso-steel-uno-professional-w-pid-is-thermoblock-issue-t59881.html#p684722

Ymmärrän kyllä itse tuon pointin, mutta päädyin tällaiseen ratkaisuun ihan syystä.

Kuten aloitukseen jo kirjoitin, niin Rancilio Silvian tai Gaggia Classicin tyyppinen edullinen sinkkuboileri on vaan minusta liian hidas. Ymmärrän että osa ei näe mitään ongelmaa ajastaa laitetta käynnistymään etukäteen, mutta itse en ole tuollaiseen kompromissiin vaan halukas. En siis halunnut lähteä edes kokeilemaan laitteella, jonka vaatimat kompromissit olivat minulle kynnyskysymys.

Sen sijaan, olen jo vuosia juonut objektiivisesti varmasti todella pahan makuisia espressoja, mutta olen nauttinut niiden nopeasta saatavuudesta. Nyt halusin kokeilla, että jos valmistusaika ei kasva kohtuuttomasti, niin miten paljon parempaa espressoa voisi kohtalaisen järkevällä budjetilla saada. Jos tässä en saavuta mielestäni riittävän suurta hyötyä nähtyyn vaivaan nähden, niin todettakoon sitten, että ehkei tällainen kahvinvalmistus ole vain minulle. Olen oikeasti siis halukkaampi tinkimään kahvin laadusta, kuin siitä, että sen valmistus kestää laitteen käynnistyksestä lähtien n. 30-40min (riippuen koneesta). En myöskään ole valmis moninkertaistamaan omaa budjettia ihan vaan kokeilemista varten.

Minulle se "kolmas" laite olisi varmaan ollut Decent DE1Pro, mutta tuollaista summaa en sokkona laita kiinni ikinä kun aloitan harrastusta. Välineiden pitää olla riittävän hyvät, mutta suoraan ammattivälineitä ei kannata ostaa, jos lajia haluaa kokeilla. Kenties joskus Decentin (tai vastaavan) hankin, mutta en ihan vielä kuitenkaan. Haluaisin ensin edes kokeilla mihin olen ryhtymässä.

Luin itsekin tuon Ascason säätöä koskevan ketjun ja se tuo kieltämättä tähän varmasti lisähaastetta. Pitää vaan parhaansa mukaan pyrkiä opettelemaan ja testata millaista kahvia koneesta saa pihalle. Uskoisin kuitenkin, että kun hommaan saa jonkinlaisen otteen, niin tuo laite on omiin tarkoituksiini riittävä. Sillä kun pitäisi ainakin teoriassa saada tehtyä parempaa espressoa kuin minun Melitallani. Tätä varten hankin kyllä kaikenlaista välinettä avuksi, jotta homma olisi aloittelijalle jotenkin mahdollinen (vaaka, wdt, nakukahva ja kunnon tamppi).

Jos sitten harrastuksesta innostun ja tulen lähiaikoina myymään Ascason, niin voitte sitten laittaa linkkiä tähän keskusteluun ja kertoa, että koititte varoitella :D. Jos nyt en kauheasti foorumin sääntöjä venytä niin voisin ihan mielelläni vaikka jatkaa tähän ketjuun omia kokemuksia, kenties niistä on jollekin toiselle aloittelijalle apua.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Haappis - Heinäkuu 24, 2022, 17:57:35 ip
" Olen oikeasti siis halukkaampi tinkimään kahvin laadusta, kuin siitä, että sen valmistus kestää laitteen käynnistyksestä lähtien n. 30-40min (riippuen koneesta)."

30-40 min kuulostaa aika äärimmäiseltä. Eipä silti, ajankäytön optimointi on aivan kelpo peruste.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 24, 2022, 18:55:51 ip
Nyt menikin vähän jännäksi. Googlailin vielä hieman lisää tietoja tuosta Ascasosta ja siitä on nähtävästi monenlaista eri versiota maailmalla. Näyttäisi jopa löytyvän perinteistä boileria ja thermocoilia, riippuen laitteen vuosimallista.

https://www.1st-line.com/buy/ascaso-steel-uno-v4-pid-tank-reservoir-professional-espresso-machine-boiler/
Tuon kuvan laite vastaa 1:1 ostamaani laitetta ainakin ulkoisesti (oma on vielä matkalla, joten ei ole kuvaa oman sisuskaluista). Ascaso ilmeisesti myi tuota PID-mallia aiemmin ainoastaan mallinimellä Ascaso Steel Uno Professional (tai Pro) PID. Löytämieni kuvien perusteella noissa näyttäisi olevan "tavallinen" boileri, ei thermocoilia. Thermocoilit tulivat kai koko mallistoon joskus 2017 nurkilla.

Tulikohan tässä nyt sittenkin ostettua jotain Lelit Victorian tapaista, kuten aloitusviestissä itselleni ehdotin? Varmuus tähän saadaan varmaan jo huomenna, mutta kyllähän tässä jokin parodiahorisontti jo saavutetaan, kun olen itse selvitellyt thermocoil/-block laitteiden sopivuutta itselleni ja menen ostamaan vahingossa boilerilaitteen. Ei sillä että erityisesti harmittaisi, tällainen pikkuboileri-laite lämpiää minulle vielä ihan siedettävässä ajassa. Jos se taas on thermocoil, niin saan sitten sitä mitä luulinkin saavani. En nyt siis koe tulleeni ryöstetyksi kumminkaan päin.

Se nyt on ainakin käynyt selväksi, että Ascaso on tehnyt niin monta eri versiota ja päivitystä tuohon Uno-mallistoon, että on todella vaikea tietää minkä laitteen sai, avaamatta laitetta. Ascasolla itsellään ei asiasta ole oikein mitään dokumentaatiota, omilta sivuilta löytyy vain nykyisen malliston tiedot.

" Olen oikeasti siis halukkaampi tinkimään kahvin laadusta, kuin siitä, että sen valmistus kestää laitteen käynnistyksestä lähtien n. 30-40min (riippuen koneesta)."

30-40 min kuulostaa aika äärimmäiseltä. Eipä silti, ajankäytön optimointi on aivan kelpo peruste.

Nojoo, tuo 40min alkaa olla jo sitten todella hitaasti lämpiävällä laitteella saavutettavissa. Tyypillisesti ollaan varmaan jossain 20-30min välillä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 24, 2022, 19:29:17 ip
Jos sitten harrastuksesta innostun ja tulen lähiaikoina myymään Ascason, niin voitte sitten laittaa linkkiä tähän keskusteluun ja kertoa, että koititte varoitella :D.

Sovitaan niin. ;)

Jos nyt en kauheasti foorumin sääntöjä venytä niin voisin ihan mielelläni vaikka jatkaa tähän ketjuun omia kokemuksia, kenties niistä on jollekin toiselle aloittelijalle apua.

Eihän siitä luulisi kenellekään haittaa olevan - päinvastoin. Eli siitä vaan!

Nojoo, tuo 40min alkaa olla jo sitten todella hitaasti lämpiävällä laitteella saavutettavissa. Tyypillisesti ollaan varmaan jossain 20-30min välillä.

Oma pumppukeittimeni ei varmasti ole nopeimmasta päästä, mutta kyllä silläkin saa helposti alle puolessa tunnissa kunnon essot valutettua, kunhan vain tekee lämmityshuuhtelun sitten, kun boilerin paine on tapissa. Siihen nyt ei kovin kauaa mene 10-15 min ehkä. Isojen gruppojen lämpiäminen vie boilerin kuumenemisen jälkeen aina vähän aikaa - ainakin, jos niissä ei ole erillistä lämmityselementtiä tms. Yleensä odottelen, jos ei ole siis kiire, kolmisen varttia. Jotkut kuulemma tyytyvät paljon lyhyempäänkin aikaan. Riippuu toki vähän siitäkin, mitä papua on käytössä.

Sitten taas Arrarex Caravel on nopeimmillaan valmis heti kun vedenkeittimen/kattilan vesi kiehuu. Avoboileri on siitä kätevä, että veden voi lämmittää missä ja miten haluaa ja sitten vaan kaataa vedet boileriin. Avoboilerilla ei tietenkään maitoja vaahdoteta, kun avoboileriin ei oikein muodostu painetta. Toki Caravelkin vaatii ensin lämmityshuuhtelun, jotta uuttolämpötilan kannalta olennaiset osat saadaan riittävän kuumiksi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Haappis - Heinäkuu 24, 2022, 22:09:07 ip
Minulla on Marax ja se taitaa kiihtyä kylmästä lämpimään noin vartissa "PID":n ollessa asennossa 0 (koska juon useimmiten tummahkoja paahtoja). Oma aamuprosessi on sen verran hidas, että ei ehdi olemaan pullonkaula. Päivän aikana pidän laitetta ns. virransäästöasennossa, jolloin ei mene varttiakaan.

Laitetta ostaessani oli tarkoitus tilata ajastettavissa oleva automaattikatkaisin, koska kuvittelin tuon lämmittelevän itseään paljon pidempään. Eipä sitten tullut tilattua. Toki jos saisin valita, niin myös oma keittimeni olisi lämpenisi minuutissa :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 25, 2022, 22:43:45 ip
Noniin, kone kotiutui ja pikkuboilerikonehan tämä olikin. Tarkka malli vaikuttaisi olevan Ascaso Steel Uno Prof PID v3 (vuosimalli 2012). Lämpeämisaika on silti hämmentävän lyhyt. Pitää huomenna kahvia tehdessä ottaa ihan aikaa, mutta ei tuossa kyllä montaa minuuttia mene.

Vaaka on vielä matkalla, joten mitään vakavaa testailua ei tänään päässyt tekemään. Lähinnä säädin myllyn siten, että nestettä ei tullut läpi, josta sitten säädin karkeammaksi kunnes neste tuli läpi. Näin säätämällä jauhatusta sain jo pari ihan juomakelpoista espressoa. Toinen oli melko hapan, toinen melko kitkerä, joten taisin saavuttaa kummankin ääripään huonot puolet hyvin nopeasti. Tuo kitkerämpi shotti oli kuitenkin jo sen verran onnistunut, että siitä pystyi jo hieman hahmottamaan kyseiselle kahville ominaisia makuja, joita en koskaan saanut Melitalla esiin.

Pieni pettymys kone oli sen suhteen, että ilmeisesti näissä vanhemmissa PID-yksiköissä ei ollut oikein mitään muuta säätöjä kuin PID:n ohjelmointi ja uuttolämpötila. Vähän olisin toivonut esiuuttoa ja ajastinta, mutta ilman näitäkin pärjännee aivan hyvin. Ajastimeksi kelpaa tarvittaessa vaikka puhelin. Olen itse käsittänyt vähän niin, että 25-32 sekuntia olisi sellainen sopiva uuttoaika, mutta mikään ehdoton raja tuo ei ole. Tämän päivän shotteja en kellottanut.

Mylly sen sijaan on suoraan sanoen huono. Jauhatus on todella hidasta ja todella sottaista. Mylly heittelee jauhettua kahvia niin laajalle alueelle, että edes dosing ringin kanssa ei meinaa kaikki mennä sihtiin. Myllyyn myös jää melkoinen kasa jauhettua kahvia. Pitääkin vaa'an saavuttua tarkistaa paljonko ihan grammamääräisesti. Myllyssä on myös portaaton säätö, mutta ei minkäänlaista mahdollisuutta oikeasti tietää mitä asetusta käyttää, mitään asteikkoa ei laitteessa ole. Tuo tekee asetuksien löytämisestä uudelleen käytännössä mahdotonta jos tuota säätöruuvia pyöräyttää. Tuo nyt saa hoitaa tehtävänsä toistaiseksi, mutta vähän veikkaan että tuo I-Steel saa lähteä ensimmäisenä.

Koontina: Hauskaa hommaa! Kohtalaisen hyvää kahvia saa yllättävän nopeasti, mutta opittavaa on paljon. Uno vastasi hyvin pitkälti odotuksia, olen tyytyväinen. Myllyltä en paljoa odottanut ja nekin odotukset se onnistui alittamaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 27, 2022, 13:11:20 ip
Harjoitukset jatkuvat!

Vaaka saapui (https://www.crema.fi/fi/products/joefrex/digital-coffee-scale-with-timer/3492) ja pääsi vähän "totisemman" espresson valmistamisen pariin. Ensimmäiset havainnot eivät taaskaan vaikuttaneet kovin lupaavalta Ascason myllylle, mutta muitakin muuttujia löytyi heti.

Ascason mylly pitää sisällään melkoisen määrän kahvia. Olen nyt laittanut yhden annoksen (18g) kahvia sisään ja ulos tuli ensimmäisellä yrittämällä 4g vähemmän. Sain 2,5g lisää ulos käyttämällä papusäiliön kantta palkeena, mutta siltikään tulos ei ole kauhean hyvä. Oikeastaan ainoa ratkaisu toistaiseksi on laittaa 1-1,5g ylimääräistä papua säiliöön, jotta pääsee edes jokseenkin oikeaan annoskokoon jauhettua kahvia ilman että kaikkea tarvitsee kahteen kertaan punnita ja vältetään lisäjauhaminen.

Myllyn säätö lienee aavistuksen hienolla, shottien ajat vaihtelevat tällä hetkellä 25-50s välillä, mutta tätä on vaikea todeta varmaksi, koska omassa tamppaustekniikassa on selvästi hiottavaa. Sihdissä oleva kahvi shotin jälkeen on usein jäänyt epätasaiseksi koostumukseltaan vinon tai muuten aavistuksen epäonnistuneen tamppauksen seurauksena. Asiaa ei myöskään auta se, että tampperi on sen verran alimittainen, että klappia sihdissä löytyy aloittelijalle vähän liikaa. Vaihtelu ajassa johtuu siis varmasti osittain huonon tamppauksen aiheuttamasta kanavoitumisesta, mutta shottien aikaikkunan alaraja viittaisi mielestäni pikkaisen hienoon jauhatukseen. Shottien maku on kuitenkin pääasiassa melko tasapainoinen, joten en ole vielä säätänyt myllyä karkeammalle, jotta muuttujien määrä pysyy hallussa.

Onneksi tamppaustaidottomuus on ongelma joka ratkeaa rahalla, laitoin Normcore V4 tampperin tilaukseen. Saapahan yhden helpon muuttujan rajattua pois, vaikka kieltämättä jää yksi oleellinen baristataito varmaan ikuisesti oppimatta.

Tuo JoeFrexin vaa'an tasainen rosteri/alumiini pinta on liukas ja espressolasi liukuu sujuvasti pois sen päältä shotin aikana, jos siitä ei pidä kiinni. Pitää pikkaisen viritellä tuota vaa'an pintaa, jotta kevyemmätkin astiat pysyvät paikallaan. Hyviä ideoita tähän? Itse ajattelin pari pientä ilmastointiteipin palaa, jotka vähän jarruttaisivat mukia. Vaaka kyllä taaraa itsensä käynnistäessä ja pienet teippipalaset eivät montaa gramman kymmenystä paina.

Vaikeuksista huolimatta vaaka toi selvästi lisää tasaisuutta työskentelyyn. Espressot ovat nyt maultaan enemmän toistensa kaltaisia, vaikka hajontaa löytyy vielä. Alla pari ongelmaa, joihin kaipaisin kommenttia:

- Onko jauhatus liian hieno vai kannattaako tästä murehtia vasta myöhemmin kun tamppaus on standardoitu?
- Kuinka paljon kahvipurua on mielestänne hyväksyttävä määrä mukissa? Omaan makuun sitä tulee aika reippaasti. Onko vika myllyssä, jossain muussa työvaiheessa vai onko tähän vaan totuttava?
- Kannattaako tällaisen myllyn kanssa tapella kuinka kauan vai vaan lähteä etsimään uutta? Itse en myllylle juurikaan rahallista arvoa kaupassa laskenut, joten kynnys vaihtoon ei ole suuri. Tällä hetkellä uudeksi voisi olla ehdolla Eureka Mignon Specialita/Zero tai DF64. Sette 270 putosi listalta, kun Baratza ei ole nähtävästi saanut laitteen vaihteistoa ikinä kestämään.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 27, 2022, 16:17:39 ip
Ascason mylly pitää sisällään melkoisen määrän kahvia. Olen nyt laittanut yhden annoksen (18g) kahvia sisään ja ulos tuli ensimmäisellä yrittämällä 4g vähemmän. Sain 2,5g lisää ulos käyttämällä papusäiliön kantta palkeena, mutta siltikään tulos ei ole kauhean hyvä. Oikeastaan ainoa ratkaisu toistaiseksi on laittaa 1-1,5g ylimääräistä papua säiliöön, jotta pääsee edes jokseenkin oikeaan annoskokoon jauhettua kahvia ilman että kaikkea tarvitsee kahteen kertaan punnita ja vältetään lisäjauhaminen.

Kaikki myllyt keräävät sisuksiinsa jonkin verran jauhettua kahvia. Se tasaantuu jonkin ajan jälkeen. Kahvijäämä (tai retentio) jaetaan kahteen osa-alueeseen:

- Siihen joka jää myllyn sisuksiin tiivistyen sinne ja pysyy siellä, kunnes myllyn terät irrotetaan ja putsataan koko jauhatusosasto läpikotaisin. Tästä ei varsinkaan alkuun kannata olla huolissaan, joskin aina joskus myllyä on hyvä putsailla. Jotkut myllyt voivat kerätä sisuksiinsa jopa 20g.

- Ja siihen jäämään, joka jää terien jälkeiselle reitille, jota pitkin jauhettu kahvi ohjautuu filtteriin/muuhun astiaan. Tämä on etenkin vanhempiin teknisiin ratkaisuihin perustuvien myllyjen ominaisuus, jonka kanssa on opittava elämään. Reitille jäänyt kahvi tulee seuraavan jauhatuksen alkuun, kun vastajauhettu kahvi puskee sitä reitillä eteenpäin. Siksi jotkut jauhavat (varsinkin aamulla) ensin jonkin verran kahvia ja heittävät sen menemään ennen kuin alkavat täyttää filtteriä tms. Tämä asia on tärkeä ottaa huomioon myös aina karkeutta vaihdettaessa!

- Onko jauhatus liian hieno vai kannattaako tästä murehtia vasta myöhemmin kun tamppaus on standardoitu?
- Kuinka paljon kahvipurua on mielestänne hyväksyttävä määrä mukissa? Omaan makuun sitä tulee aika reippaasti. Onko vika myllyssä, jossain muussa työvaiheessa vai onko tähän vaan totuttava?
- Kannattaako tällaisen myllyn kanssa tapella kuinka kauan vai vaan lähteä etsimään uutta? Itse en myllylle juurikaan rahallista arvoa kaupassa laskenut, joten kynnys vaihtoon ei ole suuri. Tällä hetkellä uudeksi voisi olla ehdolla Eureka Mignon Specialita/Zero tai DF64. Sette 270 putosi listalta, kun Baratza ei ole nähtävästi saanut laitteen vaihteistoa ikinä kestämään.

- Jos vaihtelua on 25-50 sekunnin välillä, on vaikea sanoa siitä mitään. Aika tulee ensin saada standardoitua. Onhan se mahdollista, että nopeammat uutot johtuvat kanavoitumisesta ja pidemmät siitä, että filtterin preparointi on sujunut paremmin. Silloin karkeammaksi jauhaminen voisi tuoda helpotusta. Ehkä asia on kokeilemisen arvoinen, mutta muista aina, mistä säädöstä lähdet muuttamaan, että voit palata takaisin tarvittaessa ja että pysyt kärryillä muutoksissa. Se pätee myös muihin säätöihin kuin pelkkään jauhatuskarkeuteen. Kanavoimisen estämiseksi kannattaa kokeilla myös weissausta, eli wdt-metodia. Työkalu on helppo askarrella itsekin esim. viinipullon korkista ja neuloista, tai vaikkapa klemmarista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.0

- Jos hyväksyttävä purun määrä mukissa tarkoittaa sitä, mitä espressokuppiin tulee espresson mukana, niin ei sitä tulisi olla lainkaan. En osaa sanoa, mistä se johtuu, ellei filtterikahvan ja grupon välistä jostain syystä ole vuotoa (onhan grupon tiiviste kunnossa?), tai itse filtteri ole jotenkin viallinen.

- Jos et tykkää myllystä, niin eipä sen kanssa ehkä kannata alkaa tappelemaan. Myllyn upgreidaaminen on merkittävämpi parannus espresson laatuun kuin keittimen päivitys (jos siis tekee viisaat valinnat). Mutta tämän sanottuani on todettava myös, että kyllä iSteelilläkin pitäisi olla mahdollista jauhaa kelvollista espressoa.

Prosessissasi on pari mahdollista ongelmakohtaa. Jos tampperi ei ole sopiva, vaan siinä on klappia, se altistaa kanavoimiselle. Toki aikoinaan sellaisilla oli pakko tulla toimeen - ja tultiinkin. Toinen asia, joka mietityttää on ne mukiin tulevat purut. Mistä ne tulevat?

Ja tosiaan, weissausta kannattaa kokeilla. Ei se ainakaan pilaa espressoa. Ja käytäthän tuoreita papuja eikä marketista ostettuja, ties koska paahdettuja?

Itselläni ei ole kokemusta mainitsemistasi vaihtoehdoista kuin Niche Zerosta, mutta siihen olen yhä ihastunut vielä lähes neljän vuoden jälkeenkin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 27, 2022, 19:37:07 ip
Mylly heittelee jauhettua kahvia niin laajalle alueelle, että edes dosing ringin kanssa ei meinaa kaikki mennä sihtiin.

Kostutathan papuja ennen jauhamista? Tippa vettä riittää, pieni sumutinpullo on hyvä.

Jos kehtaat niin ota video koko kahvinvalmistusprosessista, se yleensä kertoo aiheen kattavammin kuin valikoidut tekstit.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 27, 2022, 22:38:43 ip
Kaikki myllyt keräävät sisuksiinsa jonkin verran jauhettua kahvia. Se tasaantuu jonkin ajan jälkeen. Kahvijäämä (tai retentio) jaetaan kahteen osa-alueeseen:

- Siihen joka jää myllyn sisuksiin tiivistyen sinne ja pysyy siellä, kunnes myllyn terät irrotetaan ja putsataan koko jauhatusosasto läpikotaisin. Tästä ei varsinkaan alkuun kannata olla huolissaan, joskin aina joskus myllyä on hyvä putsailla. Jotkut myllyt voivat kerätä sisuksiinsa jopa 20g.

- Ja siihen jäämään, joka jää terien jälkeiselle reitille, jota pitkin jauhettu kahvi ohjautuu filtteriin/muuhun astiaan. Tämä on etenkin vanhempiin teknisiin ratkaisuihin perustuvien myllyjen ominaisuus, jonka kanssa on opittava elämään. Reitille jäänyt kahvi tulee seuraavan jauhatuksen alkuun, kun vastajauhettu kahvi puskee sitä reitillä eteenpäin. Siksi jotkut jauhavat (varsinkin aamulla) ensin jonkin verran kahvia ja heittävät sen menemään ennen kuin alkavat täyttää filtteriä tms. Tämä asia on tärkeä ottaa huomioon myös aina karkeutta vaihdettaessa!

Tuo sisään jäänyt kahvimäärä oli siis mitattu siis tänään aamulla, kun myllyllä oli jo jauhettu kahtena edellisenä päivänä kahvia. Kone ei siis ollut tyhjä, myllyn sisälläkin näkyi pari papua kun kurkistin säiliön pohjalle ennen uusien papujen lisäämistä. Myllyä en sen kummemmin ole vielä putsaillut, kenties tässä olisi aihetta siihen.

Lainaus
- Jos vaihtelua on 25-50 sekunnin välillä, on vaikea sanoa siitä mitään. Aika tulee ensin saada standardoitua. Onhan se mahdollista, että nopeammat uutot johtuvat kanavoitumisesta ja pidemmät siitä, että filtterin preparointi on sujunut paremmin. Silloin karkeammaksi jauhaminen voisi tuoda helpotusta. Ehkä asia on kokeilemisen arvoinen, mutta muista aina, mistä säädöstä lähdet muuttamaan, että voit palata takaisin tarvittaessa ja että pysyt kärryillä muutoksissa. Se pätee myös muihin säätöihin kuin pelkkään jauhatuskarkeuteen. Kanavoimisen estämiseksi kannattaa kokeilla myös weissausta, eli wdt-metodia. Työkalu on helppo askarrella itsekin esim. viinipullon korkista ja neuloista, tai vaikkapa klemmarista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.0
WDT-työkalu on jo käytössä, mutta tamppauskokemusta on n. 10 espresson verran. Virheet tulevat siis hyvin todennäköisesti siinä. WDT:n suositeltuun käyttötapaan tuli tutustuttua parin videon avulla, joten veikkaisin sen suhteen työprosessin olevan ok. Nuo 25s ja 50s olivat ääripäät, tyypillisesti jäädään 30-40s väliin. Kokeilen seuraavien kupposten kanssa aavistuksen karkeampaa jauhatusta ja katson lähteekö keskiarvo laskuun. Aika lähellä jauhatuksen suhteen varmaan kuitenkin ollaan, kun maku on jo pääpiirteittäin hyvä.

Olen itse tehnyt kahvin 1:2-suhteen ehdoilla ja säätänyt jauhatusta siten, että olen päässyt lähemmäs tuota "optimaalista" uuttoaikaa. Onko tämä huono tapa lähestyä hyvää kahvia kuin se, että standardoi ajan ja sisäänlaitetun kahvinannoksen ja säädetään ulostuleva määrä oikeaksi säätämällä jauhatusta? Olen ainakin itse kokenut, että vaa'an kanssa tällä pääsee aika loogisesti eteenpäin.

Nakusihdin pohjaa tuijottamalla kahvi näyttäisi pääpiirteittäin siten, miten sen kuuluisikin.

Lainaus
- Jos hyväksyttävä purun määrä mukissa tarkoittaa sitä, mitä espressokuppiin tulee espresson mukana, niin ei sitä tulisi olla lainkaan. En osaa sanoa, mistä se johtuu, ellei filtterikahvan ja grupon välistä jostain syystä ole vuotoa (onhan grupon tiiviste kunnossa?), tai itse filtteri ole jotenkin viallinen.
Juurikin tuota hienon hienoa purua tarkoitan, jota löytyy kupin pohjalta. Tein koneelle tänään backflushauksen ja pesaisin grupon ja kyllä se ihan puhtaaksi mielestäni lähti. Kyselinkin jo ostaessa myyjältä tietoa, että onko grupon tiivistettä vaihdettu ja ei ollut käsitystä. En tuota vanhaa viitsinyt siis vielä edes irrottaa, kun sitä ei välttämättä ehjänä saa irti, jos sattuisi olemaan se alkuperäinen tehtaan jäljiltä. Uusi grupon tiiviste on postissa matkalla ja vaihtelen sen jahka saapuu. Jäädään siis seuraamaan muutoksia sakan määrässä.

Grupon filtteri (jos sitä tarkoitit?) on varmaan alkuperäinen, mutta hyväkuntoinen. Valoa vasten vilkaisin ja tukossa se ei ainakaan ole, pinnassa ei myöskään ole havaittavissa mainittavaa pinttymää.

Lainaus
- Jos et tykkää myllystä, niin eipä sen kanssa ehkä kannata alkaa tappelemaan. Myllyn upgreidaaminen on merkittävämpi parannus espresson laatuun kuin keittimen päivitys (jos siis tekee viisaat valinnat). Mutta tämän sanottuani on todettava myös, että kyllä iSteelilläkin pitäisi olla mahdollista jauhaa kelvollista espressoa.
Joo, olisi tätä pitänyt hieman tarkentaa. En siis epäile etteikö I-Steel riittäisi jauhatuksen suhteen, mutta sen käyttö on melko ikävää. Melu on tolkuton ja jauhatus on hidasta. Pelkästään tuo melu alkaa olla jo dealbreaker. Tekee oikeasti mieli laittaa peltorit päähän kahvia tehdessä. Tottakai se mylly aina ääntä pitää, mutta tämä alkaa olla jo aika kohtuuton. Mennään tällä nyt toistaiseksi, mutta katselen uusia myös sivusilmällä.

Lainaus
Prosessissasi on pari mahdollista ongelmakohtaa. Jos tampperi ei ole sopiva, vaan siinä on klappia, se altistaa kanavoimiselle. Toki aikoinaan sellaisilla oli pakko tulla toimeen - ja tultiinkin. Toinen asia, joka mietityttää on ne mukiin tulevat purut. Mistä ne tulevat?
Tamppaustekniikka on varmasti yksi oleellinen kipukohta. Kahvin laatu paranee varmasti melko paljon kun tekniikka alkaa löytyä, mutta toivottavasti tuo Normcore auttaa standardoimaan hommaa lihasmuistin muodostumista nopeammin.

Lainaus
Ja käytäthän tuoreita papuja eikä marketista ostettuja, ties koska paahdettuja?
Tampereen Paahtimon kahvi käytössä, paahtopäivä oli heinäkuun alkupäästä. Lienee riittävän tuoretta tähän tarkoitukseen?

Lainaus
Itselläni ei ole kokemusta mainitsemistasi vaihtoehdoista kuin Niche Zerosta, mutta siihen olen yhä ihastunut vielä lähes neljän vuoden jälkeenkin.
Niche olisi minullakin listalla korkealla, mutta saatavuus ja hinta tänne toimitettuna alkaa olla vähän kova. Periaatteessa ajastettu jauhatus kiinnostaisi, jotta olisi vaihtoehto testata kahvin tekoa ilman papujen punnitsemista. Tuo olisi myös helpompi, jos joskus avovaimokin haluaisi kahvia tehdä itselleen. Tosin, eipä tuo mikään kovin suuri asia ole ja single dosing ei nyt ainakaan vielä työläältä tunnu tai ole vaikea asia opettaa. Kyttäilen nyt kuitenkin myös käytettyjä ja katsellaan kaikessa rauhassa. Siihen asti sitten tarpeen vaatiessa peltorit päähän keittiössä :D.

Kostutathan papuja ennen jauhamista? Tippa vettä riittää, pieni sumutinpullo on hyvä.

Jos kehtaat niin ota video koko kahvinvalmistusprosessista, se yleensä kertoo aiheen kattavammin kuin valikoidut tekstit.

Tähän vinkkiin olen törmännyt, mutta enpä tajunnut vielä testata. Pitää kokeilla!

Videota en nyt ihan vielä jaksa ottaa, kun tuntuu että pääsen vielä hyvin eteenpäin. Nyt vaan pari asiaa jäi vähän ihmetyttämään (lähinnä ne purut kupissa).
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 28, 2022, 12:14:38 ip
Pitää pikkaisen viritellä tuota vaa'an pintaa, jotta kevyemmätkin astiat pysyvät paikallaan. Hyviä ideoita tähän?

Minulla on vaa'an päällä (ja vähän muuallakin) silikonisushimattoa. Isommasta matosta saa saksittua sopivan kokoiset palaset ja puhdistus onnistuu huuhtaisemalla.

https://www.kokkiman.com/product/13212/lku-silikoninen-sushimatto
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 28, 2022, 14:27:19 ip
Tuo sisään jäänyt kahvimäärä oli siis mitattu siis tänään aamulla, kun myllyllä oli jo jauhettu kahtena edellisenä päivänä kahvia. Kone ei siis ollut tyhjä, myllyn sisälläkin näkyi pari papua kun kurkistin säiliön pohjalle ennen uusien papujen lisäämistä. Myllyä en sen kummemmin ole vielä putsaillut, kenties tässä olisi aihetta siihen.

En tiedä kyseisen myllyn sielunelämästä sen tarkemmin, mutta yleensä siihen, että myllyt keräävät jokaisen mahdollisen pikkurakosensa- ja välinsä kylläiseksi, menee vähintään useampi päivä, todennäköisesti paljon pidempäänkin. Purut siis pikkuhiljaa tunkeutuvat ja pakkautuvat rakoihin. Jossain vaiheessa raja tulee kuitenkin vastaan ja sen jälkeen jäämä alkaa olla vakio.

Se on hyvä muistaa, että aina kun myllyn putsaa läpikotaisin, sama homma alkaa taas alusta. Siksi en itse pura teriä turhan usein.

WDT-työkalu on jo käytössä, mutta tamppauskokemusta on n. 10 espresson verran. Virheet tulevat siis hyvin todennäköisesti siinä. WDT:n suositeltuun käyttötapaan tuli tutustuttua parin videon avulla, joten veikkaisin sen suhteen työprosessin olevan ok. Nuo 25s ja 50s olivat ääripäät, tyypillisesti jäädään 30-40s väliin. Kokeilen seuraavien kupposten kanssa aavistuksen karkeampaa jauhatusta ja katson lähteekö keskiarvo laskuun. Aika lähellä jauhatuksen suhteen varmaan kuitenkin ollaan, kun maku on jo pääpiirteittäin hyvä.

30-40s on jo ihan hyvä uuttoaika - ainakin niillä pavuilla, joillaisia itse käytän (siis ei tummapaahtoisia papuja). Uuttoaika pitäisi kuitenkin saada vakioitua. Jos teet kolme identtistä uuttoa peräkkäin, niin onko niissäkin tuo sama ajallinen vaihtelu, vai erottuuko esim. ensimmäinen selkeästi erilaisena?

Kyllähän tamppauksellakin kai vaikutusta on, mutta käsittääkseni sen merkitystä on usein liioiteltu. Kunhan tamppaa riittävällä voimalla (mikä on yllättävän pieni) suoraan (siis ei vinoon) ja suht huolellisesti, niin tamppauksen tulisi olla riittävä shotin vakiomiseksi. Huolelliseen tamppaukseen kuuluu toki se, että ei kolauta filsun reunaan, tai muuallekaan pois nostettaessa ja varoo samalla alipainetta, joka voi myös rikkoa kakun (se nyt on pieni riski, jos ei ole tarkkuustampperia. Siinäkin on syytä olla kieli keskellä suuta, kun kiinnittää kahvan gruppoon, ettei mikään kolahdus, tai täräys aiheuta vauroita tampatulle kakulle.

Olen itse tehnyt kahvin 1:2-suhteen ehdoilla ja säätänyt jauhatusta siten, että olen päässyt lähemmäs tuota "optimaalista" uuttoaikaa. Onko tämä huono tapa lähestyä hyvää kahvia kuin se, että standardoi ajan ja sisäänlaitetun kahvinannoksen ja säädetään ulostuleva määrä oikeaksi säätämällä jauhatusta? Olen ainakin itse kokenut, että vaa'an kanssa tällä pääsee aika loogisesti eteenpäin.

Jos oikein ymmärsin, mitä jälkimmäisellä tavalla tarkoitit, niin ei kai niissä loppujen lopuksi suurta eroa ole. Itselleni on luontevinta pitää uuttosuhde vakiona (useimmiten 1:2, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen kinkkinen papu) ja säätää jauhatus siten, että shotti valuu tavoiteajassa.

Näin siis periaatteessa, täytyy kyllä tunnustaa, että useimmiten teen pientä hienosäätöä myös papujen määrällä. Mutta sitä ei kannata harrastaa alkuvaiheessa, muuten tekee hommasta turhan vaikeaa itselleen.

Nakusihdin pohjaa tuijottamalla kahvi näyttäisi pääpiirteittäin siten, miten sen kuuluisikin.

No sehän antaisi aihetta oletukseen, että kanavointia ei ole ja sekä preparointi että tamppaus olisivat kunnossa. Ongelma saattaa pesiä siis toisaalla. Oikeastaan siksi kysyinkin kolmesta (huom! erikseen jauhetusta) peräkkäisestä shotista identtisin speksein, koska ensimmäisessä shotissa voi olla vanhoja puruja, jotka vaikuttavat uuttoon (ellet sitten aina heitä paria ensimmäistä grammaa pois ja sitten vasta jauha filtteriin) tai sitten syynä voi olla joku keittimen 'ominaisuus'. Muistelen, että joissain keittimissä on ollut joitain laitekohtaisia pikkujippoja, jotka vaan pitää tietää osatakseen kiertää ne jollain konstilla.

Juurikin tuota hienon hienoa purua tarkoitan, jota löytyy kupin pohjalta. Tein koneelle tänään backflushauksen ja pesaisin grupon ja kyllä se ihan puhtaaksi mielestäni lähti. Kyselinkin jo ostaessa myyjältä tietoa, että onko grupon tiivistettä vaihdettu ja ei ollut käsitystä. En tuota vanhaa viitsinyt siis vielä edes irrottaa, kun sitä ei välttämättä ehjänä saa irti, jos sattuisi olemaan se alkuperäinen tehtaan jäljiltä. Uusi grupon tiiviste on postissa matkalla ja vaihtelen sen jahka saapuu. Jäädään siis seuraamaan muutoksia sakan määrässä.

Jos grupon tiiviste vuotaa, niin kyllä sen varmaan silmälläkin huomaa. On se kuitenkin syytä aina ajoissa vaihtaa. ;)

Jos kyse on sellaisesta hienosta 'mujusta', niin sellaista voi tulla kuppiin, kun mylly ei ole lähelläkään unimodaalista (kuten i-Steel ei varmastikaan ole), vaan sen partikkelijakauma on laajahko. Jauhatuksen joukossa on siis erikokoisia partikkeleita, joista pienimmät ovat aivan hitusia (engl 'fines'). Niitä voi päätyä filtteristä kuppiin saakka. Itselläni mujun määrä on käytännössä lähes olematon, vaikka ei Niche Zerokaan unimodaalinen ole. Ehkä se on sitä kuitenkin riittävästi, tai sitten siihen auttaa myös käyttämäni 18g VST-filtteri (jossa on selvästi pienemmät reiät kuin bulkkifilttereissä yleensä on).

Grupon filtteri (jos sitä tarkoitit?) on varmaan alkuperäinen, mutta hyväkuntoinen. Valoa vasten vilkaisin ja tukossa se ei ainakaan ole, pinnassa ei myöskään ole havaittavissa mainittavaa pinttymää.
Joo, olisi tätä pitänyt hieman tarkentaa. En siis epäile etteikö I-Steel riittäisi jauhatuksen suhteen, mutta sen käyttö on melko ikävää. Melu on tolkuton ja jauhatus on hidasta. Pelkästään tuo melu alkaa olla jo dealbreaker. Tekee oikeasti mieli laittaa peltorit päähän kahvia tehdessä. Tottakai se mylly aina ääntä pitää, mutta tämä alkaa olla jo aika kohtuuton. Mennään tällä nyt toistaiseksi, mutta katselen uusia myös sivusilmällä.
Tamppaustekniikka on varmasti yksi oleellinen kipukohta. Kahvin laatu paranee varmasti melko paljon kun tekniikka alkaa löytyä, mutta toivottavasti tuo Normcore auttaa standardoimaan hommaa lihasmuistin muodostumista nopeammin.

Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että myllyn vaihto on edessä. :D Toisaalta, sinulla on jo mylly, joten nyt ei ole pakko hätiköidä vaan voit miettiä rauhassa. Ehkä vähän säästääkin sitä varten, niin tulee ostettua seuraavaksi myllyksi sellainen, jota ei tarvitse heti päivittää, jos (tai sanotaan suoraan kun) keittimen päivityskuume iskee.

Tampereen Paahtimon kahvi käytössä, paahtopäivä oli heinäkuun alkupäästä. Lienee riittävän tuoretta tähän tarkoitukseen?
Niche olisi minullakin listalla korkealla, mutta saatavuus ja hinta tänne toimitettuna alkaa olla vähän kova. Periaatteessa ajastettu jauhatus kiinnostaisi, jotta olisi vaihtoehto testata kahvin tekoa ilman papujen punnitsemista. Tuo olisi myös helpompi, jos joskus avovaimokin haluaisi kahvia tehdä itselleen. Tosin, eipä tuo mikään kovin suuri asia ole ja single dosing ei nyt ainakaan vielä työläältä tunnu tai ole vaikea asia opettaa. Kyttäilen nyt kuitenkin myös käytettyjä ja katsellaan kaikessa rauhassa. Siihen asti sitten tarpeen vaatiessa peltorit päähän keittiössä :D.

Ei alle kuukauden vanhan kahvin pitäisi aiheuttaa ongelmia uuton säätämisen suhteen.

Ajastettu jauhatus ei oikein toimi ihan niin hyvin kuin toivoisi. Pavuissa on isoja eroja ja jokainen uusi pussi pitää säätää erikseen. Sen lisäksi papujen ikääntyminenkin voi tuoda muutoksia ajastuksen toimivuuteen. Itselläni on ollut vain yksi mylly, jossa oli ajastin ja hylkäsin sen ajastimen käytön todella nopeasti epäluotettavuuden vuoksi. Vaa'alla varustetussa Settessä on hyvä idea, mutta enpä tuotteesta lopulta itsekään innostunut alun lastentautien vuoksi.

Myllyä hankkiessa kannattaa miettiä myös kartio- ja lattaterien eroavaisuuksia. Makuprofiileissa on toki jonkin verran eroa ja se on makuasia kumpaan kallistuu, mutta itse pidän suurissa kartioterissä myös siitä, että niiden säätäminen on paljon helpompaa kuin (ainakin keskikokoisten) lattateräisten. Papujen ikääntyessä en välttämättä koske lainkaan jauhatukseen, vaan hienosäädän - mikäli nyt edes tarvitsee - papujen määrää (max. 0.5g). Se tekee elämästä ja kahvin nauttimisesta (jos niitä nyt edes voi erottaa toisistaan) helpompaa.

Videota en nyt ihan vielä jaksa ottaa, kun tuntuu että pääsen vielä hyvin eteenpäin. Nyt vaan pari asiaa jäi vähän ihmetyttämään (lähinnä ne purut kupissa).

Videota minäkin meinasin ehdottaa, mutta kokeile nyt vielä rauhassa. Alkuhan tässä harrastuksessa on se hankala vaihe. Sitten kun tähdet osuvat kohdilleen, niin loppu on silkkaa lasten leikkiä (ja rahan menoa ;)).

Onnea matkaan - ja intoa!

Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Heinäkuu 28, 2022, 16:13:39 ip
Minulla on vaa'an päällä (ja vähän muuallakin) silikonisushimattoa. Isommasta matosta saa saksittua sopivan kokoiset palaset ja puhdistus onnistuu huuhtaisemalla.

https://www.kokkiman.com/product/13212/lku-silikoninen-sushimatto

Tuo vaikuttaisi olevan teippiä selvästi parempi vaihtoehto. Kiitos vinkistä!

Löysin muutenkin yhden seikan, joka auttoi tuon tärinän kanssa. Pumpun muovikotelo otti hieman kiinni yhteen koneen paneeleista, joka tietenkin tärisytti koko konetta. Käänsin pumppua muutaman millin sivumpaan ja nyt espressomuki ei vaeltanut enää montaa milliä.

30-40s on jo ihan hyvä uuttoaika - ainakin niillä pavuilla, joillaisia itse käytän (siis ei tummapaahtoisia papuja). Uuttoaika pitäisi kuitenkin saada vakioitua. Jos teet kolme identtistä uuttoa peräkkäin, niin onko niissäkin tuo sama ajallinen vaihtelu, vai erottuuko esim. ensimmäinen selkeästi erilaisena?

En nyt ole valuttanut kolmea uuttoa ihan peräjälkeen, mutta kolme viimeisintä (yksi eilen, kaksi tänään) uuttoa asettuivat kaikki tuohon 30-40s väliin, painottuen lähemmäs loppupäätä. Viimeisimpien kahvien kiekotkin ovat olleet koostumukseltaan uuton jälkeen tasaisempia kuin ensimmäiset. Pitää katsoa jos lähiakoina tulee vieraita, että miten kolme peräkkäistä uuttoa valuu.

Lainaus
Jos oikein ymmärsin, mitä jälkimmäisellä tavalla tarkoitit, niin ei kai niissä loppujen lopuksi suurta eroa ole. Itselleni on luontevinta pitää uuttosuhde vakiona (useimmiten 1:2, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen kinkkinen papu) ja säätää jauhatus siten, että shotti valuu tavoiteajassa.

Näin siis periaatteessa, täytyy kyllä tunnustaa, että useimmiten teen pientä hienosäätöä myös papujen määrällä. Mutta sitä ei kannata harrastaa alkuvaiheessa, muuten tekee hommasta turhan vaikeaa itselleen.

Kuulostaa että meidän työskentelytapa on sama, kuvailin omani vähän hankalasti.

Lainaus
No sehän antaisi aihetta oletukseen, että kanavointia ei ole ja sekä preparointi että tamppaus olisivat kunnossa. Ongelma saattaa pesiä siis toisaalla. Oikeastaan siksi kysyinkin kolmesta (huom! erikseen jauhetusta) peräkkäisestä shotista identtisin speksein, koska ensimmäisessä shotissa voi olla vanhoja puruja, jotka vaikuttavat uuttoon (ellet sitten aina heitä paria ensimmäistä grammaa pois ja sitten vasta jauha filtteriin) tai sitten syynä voi olla joku keittimen 'ominaisuus'. Muistelen, että joissain keittimissä on ollut joitain laitekohtaisia pikkujippoja, jotka vaan pitää tietää osatakseen kiertää ne jollain konstilla.

No ei kai nyt sentään vielä, mutta kyllä edistystä on selvästi tapahtunut :D.

Olen nyt koneen kanssa jauhanut ainoastaan siten, että sisään menee uutta papua 18g, annan koneen jauhaa kaiken ja jätän sen käymään pariksi sekunniksi, jonka aikana pumppaan kannella loput irti koneen sisältä. En siis erikseen putsaa konetta välissä, kun en niiiiin tarkka ole sen suhteen jos tulee pari grammaa vanhaa jauhettua kahvia mukaan.

Lainaus
Jos grupon tiiviste vuotaa, niin kyllä sen varmaan silmälläkin huomaa. On se kuitenkin syytä aina ajoissa vaihtaa. ;)

Jos kyse on sellaisesta hienosta 'mujusta', niin sellaista voi tulla kuppiin, kun mylly ei ole lähelläkään unimodaalista (kuten i-Steel ei varmastikaan ole), vaan sen partikkelijakauma on laajahko. Jauhatuksen joukossa on siis erikokoisia partikkeleita, joista pienimmät ovat aivan hitusia (engl 'fines'). Niitä voi päätyä filtteristä kuppiin saakka. Itselläni mujun määrä on käytännössä lähes olematon, vaikka ei Niche Zerokaan unimodaalinen ole. Ehkä se on sitä kuitenkin riittävästi, tai sitten siihen auttaa myös käyttämäni 18g VST-filtteri (jossa on selvästi pienemmät reiät kuin bulkkifilttereissä yleensä on).

Tosiaan, pitääkin vilkaista vielä sihti kiinni tuleeko nestettä sen ja grupon välistä.

Nyt kun olen kahvia tehnyt niin huomasin korin (filter basket) reunasta vuotokohdan samasta kohtaa kahdella peräkkäisellä kerralla. Tiivisteessä ei vastaavassa kohdassa mitään erityistä näy, mutta se on varmaan vain niin kovettunut, että kori ei yhdestä kohtaa oikein tiivisty. Oma filtteri on tällainen https://www.amazon.de/-/en/Competition-Insert-Portafilter-Double-Espresso/dp/B01L810G8U. Ei ollut mitään käsitystä Ascason filtterin laadusta, niin tilasin tällaisen heti alkuun jo käyttöön, niin ei tarvitse arvailla.

Pesaisin nyt vielä kaikki pinnat huolella ja tsekkasin, että nestettä ei ainakaan ilman sihtiä mistään väärästä paikkaa tule läpi. Katsotaan toistuuko tuo sama vuoto, mutta tiiviste menee vaihtoon joka tapauksessa ihan varmuuden vuoksi.

Lainaus
Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että myllyn vaihto on edessä. :D Toisaalta, sinulla on jo mylly, joten nyt ei ole pakko hätiköidä vaan voit miettiä rauhassa. Ehkä vähän säästääkin sitä varten, niin tulee ostettua seuraavaksi myllyksi sellainen, jota ei tarvitse heti päivittää, jos (tai sanotaan suoraan kun) keittimen päivityskuume iskee.

Ei alle kuukauden vanhan kahvin pitäisi aiheuttaa ongelmia uuton säätämisen suhteen.

Ajastettu jauhatus ei oikein toimi ihan niin hyvin kuin toivoisi. Pavuissa on isoja eroja ja jokainen uusi pussi pitää säätää erikseen. Sen lisäksi papujen ikääntyminenkin voi tuoda muutoksia ajastuksen toimivuuteen. Itselläni on ollut vain yksi mylly, jossa oli ajastin ja hylkäsin sen ajastimen käytön todella nopeasti epäluotettavuuden vuoksi. Vaa'alla varustetussa Settessä on hyvä idea, mutta enpä tuotteesta lopulta itsekään innostunut alun lastentautien vuoksi.

Myllyä hankkiessa kannattaa miettiä myös kartio- ja lattaterien eroavaisuuksia. Makuprofiileissa on toki jonkin verran eroa ja se on makuasia kumpaan kallistuu, mutta itse pidän suurissa kartioterissä myös siitä, että niiden säätäminen on paljon helpompaa kuin (ainakin keskikokoisten) lattateräisten. Papujen ikääntyessä en välttämättä koske lainkaan jauhatukseen, vaan hienosäädän - mikäli nyt edes tarvitsee - papujen määrää (max. 0.5g). Se tekee elämästä ja kahvin nauttimisesta (jos niitä nyt edes voi erottaa toisistaan) helpompaa.

Myllyn vaihtuminen on jo vahvasti "kun"-statuksella "jos"-statuksen sijaan :D.

Oikeassa olet, mikään hoppu ei ole ja kahvista voi oikeasti jo sanoa nauttivansa nytkin. Vaikka nyt foorumeilla aktivoiduin vasta hiljan ja laitteet hommasin vasta nyt, niin olen tähän espresson tekoon aiheena tutustunut jo vuoden mittaan jonkin verran. Teoriapohjalta ajattelin, että ajastettu mylly olisi kiva ja suoraan oikean grammamäärän mittaava olisi loistava. Nyt en ole enää lainkaan niin vakuuttunut, että nuo olisivat niin välttämättömiä ominaisuuksia. Tuo vaaka on prosessissa mukana muutenkin koko ajan ja papujen punnitsemiseen menee oikeasti n. 10 sekuntia ja yksi muuttuja on taas karsittu pois koko prosessista. Ei tarvitse arvailla paljonko se mylly tällä kertaa päätti antaa papuja. Nytkin kun vaihtoehtoja katsoo, niin tuntuu siltä, että alan kallistua single dosing laitteisiin koko ajan enemmän. Ajastetun jauhatuksen hyödyt eivät vaan tunnu niin suurilta enää.

Sette 270Wi olisi tosiaan huippulaite, jos se ei olisi niin äänekäs ja se kestäisi. Noissa taitaa edelleen olla muovinen vaihteisto, joka ei tule varmaan ikinä kestämään montaa vuotta. Eureka Mignon Zero olisi yksi tunnetun merkin hyväksi todettu laite ja DF64 kiinnostaisi isompien terien vuoksi. Näistä kärjessä on nyt DF64 vaikka se pari pientä modausta "vaatii", jotta käyttökokemus paranee. Lueskelinkin varsinkin tuosta DF64:stä, että se on tyyliltään hyvin erilainen Niche Zeroon verrattuna. Ascasohan on kartioiteräinen, joten tyylinä tämä on alustavasti tuttu. Valitettavasti tuossa n. 500€ hintaluokassa ei kauheasti taida olla edustusta hyvistä kartioteräisistä, itse en ainakaan sellaisia ole löytänyt. Nichen olisin jo varmaan tilannut, jos sellaisen tänne saisi omalla budjetilla.

Tuntuisi, että tuolla 500€:llä saa jo aivan riittävän hyviä laitteita minulle, joten halua kasvattaa budjettia ei kauheasti ole. Jos Jari kyllästyt Nicheesi, niin ilmoittele!

Keittimeen olen tyytyväinen ja se puolustaa vielä paikkansa. Näin aion hokea itselleni vielä toistaiseksi ;).

Lainaus
Videota minäkin meinasin ehdottaa, mutta kokeile nyt vielä rauhassa. Alkuhan tässä harrastuksessa on se hankala vaihe. Sitten kun tähdet osuvat kohdilleen, niin loppu on silkkaa lasten leikkiä (ja rahan menoa ;)).

Onnea matkaan - ja intoa!

Katsotaan tuota videointia tuonnempana, jos jään mielestäni jonkin asian suhteen umpikujaan. Toistaiseksi esiin nousseet ongelmat ovat ratkenneet helposti ja homma helpottuu muutenkin itsestään kun vaan saa toistoja alle.

Kiitoksia kaikille todella paljon jo annetuista vinkeistä! Täältä on saanut monta hyvää ohjetta ja korjausta, joita en varmasti olisi itse tajunnutkaan. Raportointitiheys varmaan lähtee tästä hieman laskuun, mutta jos myllyjen suhteen tiedätte hyviä diilejä tai oma olisi lähdössä vaihtoon, niin laittakaa vaan tietoa!

Tein huvikseni vertailun jo Melittan ja Ascason espressolle ja ensireaktio oli vaan äänekäs "Hah". Melittan espresso maistuu teeltä verrattuna Ascason espressoon. Jos en tietäisi, niin en uskoisi, että juomiin käytettiin samaa papua. Olen siis hyvin tyytyväinen saavutettuun espresson tasoon, vaikka töitä vielä onkin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Haappis - Heinäkuu 28, 2022, 17:58:23 ip
Mukava lueskella kokemuksista.

Joskus on kyllä vapauttavaa pistää single-kellottelujen jälkeen hopperi myllyn katolle ja pavut perään. Sitten säädöt, aika ja kireys, ns. nurkille ja valuttelee kahvit silmämääräisesti niin kauan kuin norossa on väriä. Varmaan aika kerettiläinen tapa tehdä espressoja, mutta ihan juotavaa noinkin tuntuu tulevan. Toki vaatii sen, että papuvalinnat osuvat edes suurinpiirtein näihin nurkilla oleviin säätöihin, eli sysimustasta vaaleaan papuun vaihdettaessa ei varmasti toimi :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Elokuu 02, 2022, 18:39:19 ip
Noniin, vaihteeksi taas kirjoittelen hieman kokemuksia.

Itse espressokone on selvästi vaatinut pientä huoltoa. Nyt kun olen itse konetta käyttänyt, niin jo aiemmin kertomani vaihtokuntoisen sihdin tiivisteen lisäksi, vaihtoon menee myös maidonvaahdottimen tiivisteitä. Vaahdottimen päästä tulee aina välillä pari pisaraa vettä kahvia tehdessä. Uusi tiivistesarja on matkalla.

Sihdin tiivisteen sain jo ja vaihdoin sen koneeseen eilen. Hieman yllättäen mukiin tulee edelleen hieman pientä purua, mutta enää se ei tule kahvan reunan yli kuten aiemmin oli selvästi nähtävissä. Nyt epäilen, että konetta pitää vaan puhdistaa, jotta grupon pohjaan jääneet kahvijämät eivät lähde uuton aikana irti ja päädy kuppiin. Nyt kun olen konetta puhdistanut ja käyttänyt aktiivisesti, niin purujen määrä vähentyy koko ajan. Uusi tiiviste ratkaisi ongelman jo lähes täysin, joten mistään oleellisesta ongelmakohdasta ei enää ole kyse. Kunhan vain ihmettelen.

Sain vihdoin myös itselleni tilatun Normcoren tampin ja onhan tämä mukava käyttää. Vie aloittelijalta turhaa stressaamista hommasta, kun tietää että tamppaus on aina samanlainen. Suosittelen.

Muuten ei sinänsä mitään uutta ole tapahtunut. Papu on ehtinyt jo kertaalleen vaihtua ja uuden kahvin kanssa jauhatusta sai muuttaa reilusti karkeammaksi. Tein vielä tässä yhteydessä niin, että vähensin kahvin määrää grammalla (18g --> 17g) ja pidän suhteen edelleen 1:2. Tällä reseptillä uuttoajat ovat pudonneet nyt säännöllisesti tuohon 30-33 sekuntin väliin ja kahvi on tasapainoisemman makuista. Pientä hienosäätöä on edelleen tehtävä, koska annoskoon pienetessä huomasin melko voimakasta kanavointia uuton lopussa katsoessani nakusihdin pohjaa. Maussa tuo ei tule pahasti läpi, mutta tässä tullaan nyt sitten siihen, että seuraavaksi pitäisi alkaa muokkaamaan konetta.

Nämä Ascasot käyvät kuulemma oletuksena melko korkeilla paineilla (12-13 baria). Tässä kyseisessä mallissa ei laitteita huoltaneen tahon mielestä ole OPV:tä, mutta uuttopainetta voi laskea säätämällä expansion valvea, mutta itse en ihan innoissani tuosta ole. Käytännössä silloinhan ylimääräinen paine lasketaan valuma-astiaan ja tuota venttiiliä ei ole tarkoitettu uuttopaineiden säätöön. Pumpun laittaminen himmenninkytkimen taakse olisi helppo projekti ja pitää pohtia jos sellaisen joskus toteuttaisi. Jos joku tietää Pirkanmaan alueella lainaksi saatavan sihtiin kiinnitettävän painemittarin, niin olisin kiinnostunut. Saa laittaa yksityisviestiä! Tuo modailu nyt menee jonnekin tulevaisuuteen, kun harjoiteltavaa riittää muutenkin. Olisi kuitenkin kiva varmistaa, että millä paineilla tuo kone käy.

Myllyn suhteen en ole vielä mitään ostanut, mutta malliksi on melkolailla valikoitunut DF64. Vaikea tuosta oikein on mitään pahaa keksiä, kun pieni modailu ei minulle ole mikään ongelma. Ainoa syy mikä minua tässä jarruttaa on se, että haluan ensin saavuttaa sen "täydellisen" espresson nykyisellä myllyllä. Alkaa tuntua, että kohta ollaan maun suhteen jo lähellä.

Minulla kun ei ole kokemusta, niin olisi mielenkiintoista kuulla teiltä, että kuinka suuria parannuksia kahvin suhteen kannattaa odottaa vaihtamalla myllyä Ascasosta DF64:ään? Kuinka suuren eron mylly voi tehdä, jos kaikki muut muuttujat vakioidaan? En ole toki vaihtamassa myllyä pelkän maun vuoksi vaan hyvin suurelta osin nykyisen laitteen käytettävyyden takia.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Elokuu 03, 2022, 13:41:50 ip
Eipä minulla ole kokemusta kummastakaan myllystä, mutta ihan mutuna veikkaisin, että siirryttäessä suurempiin teriin, kahvi pääsääntöisesti paranee. Ei siihen varmaan montaa poikkeusta ole.

Itselläni myllyn vaihtamisella on parhaimmillaan ollut mullistava vaikutus, heikoimmillaankin ero on aina ollut selvä.

Tuli mieleen tuosta keittimestäsi, että ilmeisesti se on hankittu käytettynä? Onkohan sille koskaan/koska viimeksi tehty kalkinpoistoa? Se voisi olla suositeltava toimenpide. Joskus vuotoja voi kuulemma aiheutua myös kalkin tukkimista osista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Bahamies - Elokuu 04, 2022, 13:04:28 ip
Eipä minulla ole kokemusta kummastakaan myllystä, mutta ihan mutuna veikkaisin, että siirryttäessä suurempiin teriin, kahvi pääsääntöisesti paranee. Ei siihen varmaan montaa poikkeusta ole.

Itselläni myllyn vaihtamisella on parhaimmillaan ollut mullistava vaikutus, heikoimmillaankin ero on aina ollut selvä.

Tuli mieleen tuosta keittimestäsi, että ilmeisesti se on hankittu käytettynä? Onkohan sille koskaan/koska viimeksi tehty kalkinpoistoa? Se voisi olla suositeltava toimenpide. Joskus vuotoja voi kuulemma aiheutua myös kalkin tukkimista osista.

No sitten sen henkilökohtaisesti näen kun myllyn hankin.

Kieltämättä nyt kun olen saanut prosessin haltuun ja saan tasapainoisen makuisia espressoja, niin yhtäkkiä päivityshalutkin ovat vähentyneet. Vaikka laitteet ovat käytettyjä ja halpoja, niin hyvästä pavusta saa erinomaista espressoa, kun asetukset ovat kunnossa. Sen tosin huomaan I-Steel myllyllä, että sen tuottama kahvi on aika yksiulotteista. Vaikka uutto onnistuisikin hyvin, niin ei niitä kaikkia pussissa mainostettuja (tällä hetkellä menossa Tampereen Paahtimon Sidamo) mainittuja makuja oikein saa millään esiin. Sellaiset suuremmat erot kuten suklainen vs. hedelmäinen tulevat läpi jonkin verran, mutta makuja pitää oikeasti etsiä. Pienemmät nyanssit ovat sitten poissa kokonaan. Suutuntuma on kuitenkin oikein miellyttävä ja en montaa kertaa eläissäni ole parempia espressoja missään juonut. Tämä tosin saattaa kertoa enemmän omasta kahvilan valitsemisen taidosta :D.

Kone on tosiaan käytettynä hankittu ja kyllä sen sisällä ainakin vähän kalkkeumaa on. Tutkin tuon maidonvaahdottimen kuntoa hieman ja purkaessa tuli jonkin verran kalkkeumaa vastaan, tiivisteet näyttivät olevan ihan ok, mutta uudet on jo tilattu varmuuden vuoksi. Aineetkin taitavat olla jo valmiina, kun tuolle kelpaa varmaan ihan samat huuhteluaineet kuin automaatti-Melitalle?
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
Kirjoitti: Jari - Elokuu 04, 2022, 17:04:55 ip
No sitten sen henkilökohtaisesti näen kun myllyn hankin.

Kieltämättä nyt kun olen saanut prosessin haltuun ja saan tasapainoisen makuisia espressoja, niin yhtäkkiä päivityshalutkin ovat vähentyneet. Vaikka laitteet ovat käytettyjä ja halpoja, niin hyvästä pavusta saa erinomaista espressoa, kun asetukset ovat kunnossa. Sen tosin huomaan I-Steel myllyllä, että sen tuottama kahvi on aika yksiulotteista. Vaikka uutto onnistuisikin hyvin, niin ei niitä kaikkia pussissa mainostettuja (tällä hetkellä menossa Tampereen Paahtimon Sidamo) mainittuja makuja oikein saa millään esiin. Sellaiset suuremmat erot kuten suklainen vs. hedelmäinen tulevat läpi jonkin verran, mutta makuja pitää oikeasti etsiä. Pienemmät nyanssit ovat sitten poissa kokonaan. Suutuntuma on kuitenkin oikein miellyttävä ja en montaa kertaa eläissäni ole parempia espressoja missään juonut. Tämä tosin saattaa kertoa enemmän omasta kahvilan valitsemisen taidosta :D.

No sehän on kerrassaan mainiota, että jo nyt alkaa tulla hyvää espressoa. Se ei ole aina yhtä helppoa.

Kone on tosiaan käytettynä hankittu ja kyllä sen sisällä ainakin vähän kalkkeumaa on. Tutkin tuon maidonvaahdottimen kuntoa hieman ja purkaessa tuli jonkin verran kalkkeumaa vastaan, tiivisteet näyttivät olevan ihan ok, mutta uudet on jo tilattu varmuuden vuoksi. Aineetkin taitavat olla jo valmiina, kun tuolle kelpaa varmaan ihan samat huuhteluaineet kuin automaatti-Melitalle?

En lainkaan osaa arvata, mitä Melitan puhdistusaineet pitävät sisällään (eivätköhän ne kuitenkin kerro sen tuoteselosteessa), mutta kalkinpoistoon ei tarvitse kuin happoa ja vettä. Sitruunahappo on suosituin vaihtoehto, koska sitruuna on miellyttävämpi maku kuin etikka. Etikalla en ole koskaan kokeillut, mutta ainakin sitruunahappo (ja sen aromi) huuhtoutuu helposti pois.