Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: jukkajii - Heinäkuu 03, 2020, 06:50:49 ap
-
Kuinka mahtaa olla, tarvitseeko vesiliitäntään liitettävä espressokone jonkinlaisen suodattimen (kerrostalo, Espoo)? Enhän nykyisenkään koneen säiliöön kaadettavaa vettä millään lailla suodata ::)
Älkääkä kysykö mikä kone, tällaista alustavaa suunnittelua vasta uudesta kalustosta.
-
Ei tarvita.
-
Hei
Espoossa vesi on sellaisenaan sopivaa espressokeittimille, ellei nyt talosi putkisto ole erityisen huonossa kunnossa. Veden laatu täyttää mm La Marzoccon edellyttämät kriteerit kovuuden ja kloorin määrän osalta. Varsinais-Suomessa on joitakin kalkkipitoisia alueita joissa asia voi olla toinen. Myös hyvin rautapitoiset kaivovedet on sitten toinen juttu.
T. Ristoretto
-
Mietin vesiliitännän suhteen omalla kohdalla enemmänkin sitä että putkistossa seisonut vesi ei ole raikasta ellei sitä laske ennen käyttöä. Jakotukki kun on kuparia niin siitä ilmeisesti tulee metallinen maku. Tarviis varmaan laittaa hana keittimen viereen josta poistoletku suoraan viemäriin jota sitten vois käyttää ennen kahvin valmistusta.
-
Voisi olla hyvä ajatus. Sitten vielä sen jälkeen runsas valutus koneen läpi niin, että boilerissakin on raikasta vettä.
-
Mistä tarkalleen voi tietää tarvitseeko vettä suodattaa? Millä veden kovuus pitäisi mitata?
-
Vesilaitokset yleensä ilmoittaa jossain nettisivuillaan veden mittaushistoriaa jollei ihan paikallista tietoa omasta hanasta halua. Siitä omasta hanasta saa myös vaan sen hetkisen tilanteen, ellei jotain jatkuvaa mittausta virittele. Tyypillisesti veden laatu vaihtelee. Tampereella jotakuinkin ”live” seurantaa tietyistä arvoista näkee vellamo.tampere.fi palvelusta (joka toki juuri nyt on huoltokatkolla)
Joskus laskeskelin Jim Schulmanin kaavoilla (https://web.archive.org/web/20080526072324/http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html), että Pirkkalassa, joka myös on Tampereen veden jakelussa vaikkakaan ei näy vellomossa, mennee 20 vuotta ennen kuin höyryboileriin on kertynyt 5g kalkkia, mitä jossain kai on pidetty sopivana kalkinpoistoindikaationa. Uuttoboileriin ei pitäisi muodostua kalkkia ollenkaan. Voisin koittaa vaikka kaivella ne laskut jostain ja postailla foorumille.
-
Noh, ainakin paikallinen Ylöjärven vesi kertoo
Ylöjärven Vesi Oy:n jakelema vesi on pääosin pehmeää, eli sen kovuus on alle 5 º dH (0,89 mmol/l).
Yleisesti ottaen ei ole tarpeen käyttää erillisiä veden pehmentimiä. Jotkut laitevalmistajat vaativat veden pehmentämistä jo pienemmillä arvoilla ja tällöin on syytä noudattaa laitevalmistajan ohjeita.
Joten voisi olettaa että ei tarvetta veden pehmentämiselle espressokeittimien tapauksessa.