Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: JarkkoK - Marraskuu 28, 2019, 22:50:45 ip

Otsikko: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: JarkkoK - Marraskuu 28, 2019, 22:50:45 ip
Olen laajentamassa makusteluharrastustani jo tuntemastani suklaasta kahvin suuntaan ja ostin vasta ensimmäisen kahvimyllyni, Wilfa CG-110S:n (CDON:ssa reilut 40€). Ostin myös kolmea eri maan Arabicaa (oletan) papuina paikallisesta kahvipuodista ja mietinkin nyt sellaisia käytännön seikkoja, että...

- jos aamulla haluan kahvit yhdestä pavusta ja päivällä toisesta, niin kannattaako mylly putsata välissä?

(- kannattaako juoda kahvia em. tavalla, vai etsiä yhdestä pavusta ensin sopiva jauhatus...?)

- minulla on Wilfan suodatinkeitin, jossa kahvia annostellaan mukana tullut mitallinen per desi vettä isommissa määrissä (3 mitalliseen vain 2,5 dl vettä), mutta: jos minulla ei ole vaakaa, niin millainen määrä papuja myllyyn kannattaa kaataa? Kaadanko liian paljon ja ylimääräiset pois, vai miten? Vai pitääkö alkaa punnitsemaan?

- Mitä jos laitan liian vähän papuja myllyyn suhteessa valitsemaani kuppimäärään? Meneekö mylly hajalle, jos pyörii tyhjänä hetken?

Kysymyksiä olisi paljon enemmänkin, mutta lähdetään näistä liikkeelle  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: Tuomas - Marraskuu 29, 2019, 04:31:37 ap
Ei mitään syytä pyytää anteeksi. Minulla ei ole kyseisiä myllyä ja keitintä, mutta muutama ajatus.

Kyllähän myllyyn jää edellisen pavun jäämiä, mutta kuinka merkittävästi - riippuu varmaan mallista. Itse olen pääsääntöisesti juonut yhden papupussin kerrallaan, mutta lähinnä säilyvyyden vuoksi. Onko papujäämällä arkijuonnissa merkitystä, riippuu varmaan omasta asenteestasi. Miten puhdasta makuprofiilia tavoittelet? Yleensä on ehkä hyvä ajatus etsiä yhteen papuina hyvät säädöt ainakin espressossa. Suodatinkeitossa hyvä on se, että useamman kupin annoksessa jäämän osuus pienenee.

Papumääristä jotain. Grammat on tarkemmat mitata kuin desit ja annosmitat tietenkin, joten taas oma tavoitteesi ratkaisee. Mitä toistettavamman maun haluat, sitä tarkemmin mittaat. Itse olen tehnyt kumpaakin. Arkijuonnissa silmämäärillä ja testaillessa grammoilla ja puhtaalla myllyllä sekä just tuoreilla pavuilla.

Myllyn ei pitäisi vahingoittua tyhjänä pyöriessä. Terät ei ota toisiinsa kiinni. Jos ottaa, säädöt on pahasti pielessä. Eli papuja voi aina jauhaa vähän lisää, jos annos jäi vajaaksi.

Ja ei muuta kuin maistelemaan ja nauttimaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: JarkkoK - Marraskuu 29, 2019, 06:28:12 ap
Papumääristä jotain. Grammat on tarkemmat mitata kuin desit ja annosmitat tietenkin, joten taas oma tavoitteesi ratkaisee. Mitä toistettavamman maun haluat, sitä tarkemmin mittaat. Itse olen tehnyt kumpaakin. Arkijuonnissa silmämäärillä ja testaillessa grammoilla ja puhtaalla myllyllä sekä just tuoreilla pavuilla.

Myllyn ei pitäisi vahingoittua tyhjänä pyöriessä. Terät ei ota toisiinsa kiinni. Jos ottaa, säädöt on pahasti pielessä. Eli papuja voi aina jauhaa vähän lisää, jos annos jäi vajaaksi.

Tästäpä tulikin mieleen, että paljonko käytettävää jauhetta tulee esim. 70 grammasta papuja? Varmaan riippuu myllystä. Esim. Pauligin sivuilla kerrottiin, että "60–70g kahvia per litra vettä" ja kahvi.fi puolestaan sanoo "Pieniä kahvimääriä valmistettaessa annostele yksi kahvimitallinen (7g eli reilu ruokalusikallinen) kuppia (1,25 dl) kohden". Jälkimmäisestä tulee 56g per litra vettä.

Kiinnostaisi myös tietää, että sen jälkeen kun olette jauhaneet kahvin, mittaatteko määrän mitalla vielä? Tästähän tulee mieleen, että parempi hieman isompi määrä aina jauhaa kuin mitä aikoo käyttää, vaikka osa meneekin hukkaan. Vai? Teenkö elämästän liian vaikeaa näillä pohdinnoilla  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 29, 2019, 11:44:58 ap
Tästäpä tulikin mieleen, että paljonko käytettävää jauhetta tulee esim. 70 grammasta papuja? Varmaan riippuu myllystä.

Kun laittaa myllyyn 70 g papuja niin oletuksena ulos tulee lähes 70 g puruja. Joihinkin myllyihin jää hieman puruja jonnekin matkan varrelle (grind retention) mutta aihe taitaa olla aiheellisempi espressoa valmistettaessa.

Esim. Pauligin sivuilla kerrottiin, että "60–70g kahvia per litra vettä" ja kahvi.fi puolestaan sanoo "Pieniä kahvimääriä valmistettaessa annostele yksi kahvimitallinen (7g eli reilu ruokalusikallinen) kuppia (1,25 dl) kohden". Jälkimmäisestä tulee 56g per litra vettä.

Ohjeellisista arvoista on ihan hyvä lähteä liikkeelle. Kokeile molempia ja valitse sinulle sopivampi - jos siis huomaat eron :)

Kiinnostaisi myös tietää, että sen jälkeen kun olette jauhaneet kahvin, mittaatteko määrän mitalla vielä? Tästähän tulee mieleen, että parempi hieman isompi määrä aina jauhaa kuin mitä aikoo käyttää, vaikka osa meneekin hukkaan. Vai? Teenkö elämästän liian vaikeaa näillä pohdinnoilla  ;D

Kuten edellä - kokeile! Jos aihe tuntuu merkittävältä niin voit toki mitata purumäärän vaa'an avulla jauhamisen jälkeen.

Itse kaadan 15 g papuja myllyyn ja oletan että tulos tulee saman verran. En varmaan huomaisi gramman eroa maussa (225 ml vettä, suodatinkahvi Aeropressillä).
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: JarkkoK - Marraskuu 29, 2019, 12:01:25 ip
Punnitsin 30g papuja ja sain ulos n. 4,5 mitallista jauhettua kahvia, kun tarvin vain 3 mitallista. Check. Pitää jossain vaiheessa alkaa käyttää mitan sijasta grammoja jauhatetussakin kahvissa.

En väitä olevani niin kultasuu, että pieniä heittoja huomaisin ;D vaikka suklaita maistellessa maku onkin jonkin verran harjaantunut. Kahvien maut on kuitenkin erilaisia kuin suklaissa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 29, 2019, 12:50:04 ip
Vaaka on hyvä, vaikkei sitä käyttäisikään jatkuvasti :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: ViPu - Marraskuu 29, 2019, 13:22:39 ip
Hyvä vaaka helpottaa elämää kahvien kanssa merkittävästi eli sellaiseen panostaisin heti alkuvaiheessa. Oma rutiini suodatinkahvin kanssa menee jotakuinkin niin, että mittaan sekä papujen että valmiin jauhatuksen painon sekä myös käytetyn veden painon. Lähtökohtana olen käyttänyt 16gr papua ja vettä 260gr, mutta kuten edellä mainittu, niin on hyvä löytää se mistä itse pitää.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 29, 2019, 23:11:36 ip
99% suodatinkahvia juovista ei käytä vaakaa, mutta sitä ei tietenkää kielletä. En edes tiedä saako minkään kahvipussin kyljestä opastusta mitä se mitallisen painon pitäisi olla. Tosin en niitä koskaan tutkikaan, kun en tätä kahvinjuontia harrasta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: Markus - Joulukuu 02, 2019, 16:47:51 ip
99% suodatinkahvia juovista ei käytä vaakaa, mutta sitä ei tietenkää kielletä. En edes tiedä saako minkään kahvipussin kyljestä opastusta mitä se mitallisen painon pitäisi olla. Tosin en niitä koskaan tutkikaan, kun en tätä kahvinjuontia harrasta.

Tarkoittaako tämä sitä, että mä kuulun prosenttijengiin? Jess!

Suuren enemmistön joukossa on kai aika paljon niitä, joille on aina pieni jännityksen aihe, tuleeko tällä kertaa hyvää vai pahaa kahvia. Jos nimenomaan haluaa pitää tästä jännityksestä kiinni, vaaka on turha tai haitallinen kapine. Toisaalta, opetellessaan ja säätäessään löytää alati uusia muuttujia, jotka vaikuttavat uutoksen makuun vaikka perusvariaabelit olisivat kuinka samat.

Sinänsä on muuten vähän eri juttu ottaa mitallinen myllyllä juuri jauhetusta kuohkeasta purusta kuin tiiliskiveen pakatusta jauhatuksesta. Eli erityisesti kun itse jauhaa, vaa’asta on kyllä mielestäni hyötyä. 60 g / 1000 g on hyvä suhde mistä alkaa arpoa oman mieltymyksen mukaiseksi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 02, 2019, 18:43:20 ip
Kehitys kehittyy: moni ei missään tapauksessa luovu auton ratin ja vaihdekepin lämmityksestä, tutkasta edessä ja takana jne.
Ja varmasti niistä on iloa! Itse en tarvitse edes mediasoitinta tai radiota autooni, enkä montaa muuta asiaa.
Minulla on kolme vaakaa ja rannekello, mutta en ota aikaa enkä punnitse kahvia. Eikä mua edes jännitä vaikken harrasta autoja enkä kahvia. ;-)

mutta joo, varmasti olet vähemmistössä suodatinkahvin tekijöiden porukassa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 02, 2019, 22:37:09 ip
DX.comista joku halpa vaaka, ta-daa, homma siltä osin hallussa. Sit voi itse päättää, onko tarvetta vai ei.
Itsellänihän on iskostunut tuo puntaroiminen, kun otan papua, niin laitan sen kuppiin joka on VAA'AN päällä, sit jauhettua katson tuliko nyt kaikki.
Kyllä mä vesiastiankin siihen päälle laitan kun nyt kerran on siinä, sit koitan ottaa vettä niin lähelle kuin mahdollista ekalla yrittämällä (tässä aina onnistumisen fiilis kun 400g tulee 0.5g sisään).

Mut av:lle, myllyä voi hyvin pyörittää tyhjänä. Jos et pelkää muutamien papujen hukasta, niin vaihtaessa papua, lyö uutta vähän läpi, niin ei vanhaa sekoitu. Myllyä muuten pitääkin pyörittää kun sitä säätää, pavuilla tai ilman.

Koitin joskus suklaita maistella, mut se jäi alle puolen vuoden kokeiluksi. Oon maitosuklaalle perso.
Onko sulle toi cupping tyyli tuttua huttua? Ei kai se cupping lusikkakaan hurjia maksa, mulla kerääntynyt niitä nurkkiin, osalla tunnearvoa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan eka postaus - anteeksi jos on jo kysytty aiemmin
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 04, 2019, 09:45:01 ap
99% suodatinkahvia juovista ei käytä vaakaa

Pieni korjaus tähän: 100% suodatinkahvinjuojista ei käytä vaakaa. Poikkeama tuosta on aivan varmasti reippaasti alle 5‰. Melkein tekisi mieli olla niinkin rohkea, että väittäisin tuon prosenttiluvun olevan helposti 100,0%. Promillejengiin me vaa'an käyttäjät ihan korkeintaan kuulutaan.