Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Toma - Syyskuu 11, 2019, 13:26:05 ip

Otsikko: Delter Coffee Press
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 11, 2019, 13:26:05 ip
Delter coffee press.
Toiveena olisi, ettei tätä ketjua täytettäisi aeropressiin vertaamalla. Ennemminkin vinkkejä, reseptejä ja kokemuksia.

Toiminta on yksinkertainen.
Korkki auki, siihen paperifiltteri jolle pesu (rinse).
Delter nurinpäin ja purut "seal":n päälle.
Korkki kiinni ja kääntö.
Kuuma vesi sisään (männän keskeltä).
Vedä mäntää ylöspäin (Press alue on 50-150ml).
Työnnä hiljalleen alas, sitten taas toista tämä kunnes kaikki vesi on mennyt läpi.
Kuppi on valmis.

Omia kokemuksia:
Karkeus on itsellä löytynyt Atomilla tuplaten  etäisyydellä filtteristä hienompaan kuin V60/AP.
Sitten jos painan kovaa ja vedän kovaa, niin sealin läpi tulee snadisti kahvia. Eli kun pressaan rauhallisesti ja vedän ylös hissukseen, niin tuo yläpuolella oleva vesi pysyy kirkkaana. Näin on yleensä kupistakin tullut maukkaampi.
Kun purut laittaa tuohon kammioon johon ei paljoa yli 20g mahdu, käytän Aeropressin suppiloa. Ja ympäri kääntäessä kun ei pääse näkemään miten purut ovat kenossa ja vinossa, niin painan about 50ml vettä puruille ja annan bloomin olla n.20s.

Olen alkanut käyttämään 18g purua, ja ensin täytän Delteriin 200ml merkkiin, kun nämä on puristettu laitan 100ml lisää.
Sit tiskialtaaseen viilentymään. Korkki irti ja purujen tiputus roskiin ja pesut vehkeelle.
(https://alternativebrewing.com.au/wp-content/uploads/2019/02/Delter-Coffee-Press.Parts_.jpg)
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: jukkajii - Syyskuu 11, 2019, 15:25:51 ip
Hyvä teksti vempeleestä. Itse olen myös tehnyt pääasiassa isompia (~400 ml joka onkin max) satseja ja mielestäni tekee silloin jotenkin parempaa tuotosta. En keksi muuta selitystä kuin sen, että aika paljon muovia sisältävä kapistus alkaa isommalla vesimäärällä olla paremmassa lämmössä. Tuolla 200 ml säiliöllisellä olen mitannut ilman esilämmitystä kiehuvan veden jäähtyvän ~80 c tullessaan ulos. Mutta mielenkiintoinen laite. Vaatii aika hienon jauhatuksen tosiaan (itsellä Wilfa Uniform #10-12) ja rauhallisen painon, äkkiä saa tehtyä todella nopeat kahvit jos ei malta jarrutella.
Tässä omia kokemuksia http://www.papujajapolkuja.fi/?p=3362
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 11, 2019, 21:08:35 ip
Pressauksen suihkua jos ei ole aiemmin katsonut, suosittelen.
Ihan tiskialtaassa ilman korkkia pressaa vettä läpi.
Rauhallinen painaminen = hissukseen keskeltä
Kova painaminen = monta pientä suihkua joka suuntaan.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 12, 2019, 11:15:54 ap
DCP hankinta on harkinnassa:) muutama hassu kysymys tullut mieleen:
- usein mainittu DCPllä uutetun kahvin "kirkkaus" tai "puhtaus" => miten tuo vertatuu muihin suodatettuihin kahveihin? Jos vaikka tekee DCPllä ja V60 samasta pavusta perä jälkeen, niin huomaako eron? Ja jos niin millaisen eron...?
- kaadetaanko tuonne tosiaan kiehuvaa vettä (100C), vai pelataanko myös lämpötiloilla?
- onko DCPllä eri "reseptejä" jauhatus, uuttoaika, lämpötila jne vai löytyykö pikemmin jonkinlainen "vakiosetup" jolla sitten kaikki kahvit suurinpiirtein onnistuu?
- onko tuohon metallifiltteriä vai vain paperisia?

nimim "kysyvä ei tieltä eksy"
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 12, 2019, 13:24:08 ip
Sen mitä itse olen kupissa huomannut eroa, niin tällä saan ns. tuhdimman jossa maut kuitenkin erotettavissa.
Erilainen kuin v60/ap/chemex, tähän toki vaikuttaa tämä uuttotapa ja jauhatuskarkeus jne.

Itse haen mahdollista reseptiä, mut enpä ole kellotellut vieläkään, pavut puntaroinut ja vedetkin ottanut keittimestä n. 94C, suoraan DCP:hen.

Paperifilsuja olen käyttänyt. Äsken katsoin, et ihan samanlaiset on kuin Aeropressin omat, mutta sit mun metallifilsu kokeillessa jäi jumiin tuohon korkkiin (SSW:n TXPresso). Joku muu vois testata omaa metalliaan, sillä netistä luin et pitäis sopia, ja mun on prototyyppimallikappale (menee kyl ap:n kanssa)

Sit tuli mieleen tilaus, jotkut on tilanneet Suomeen coffeehitistä, itse tilasin Amazonin kautta samasta puljusta, koska postarit halvemmat.
£35 DCP ja pk £6.18 yhteensä 46.85€.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 12, 2019, 21:50:57 ip
Kiitos! Kuulostaa hyvältä joten tilaukseen lähti :)
Amazon.de:stä DCPn sai hintaan 39,19€ ja ilmaisen toimituksen raja oli 39€ ;D

coffeehit.co.uk hinta oli 40,74€ (n. 36£) ja "We offer FREE Shipping to a UPS Access Point for orders over £100." eli jos on jotain muutakin ostettavaa, niin suunnilleen samaan hintaan tulee. Tosin sieltä kannattaa tilata ennen lokakuun loppua...
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 13, 2019, 05:18:02 ap
Hyvä toi Saksa. Muistaakseni katsoin sieltäkin, mutta silloin ei ollut.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: jukkajii - Syyskuu 13, 2019, 06:31:07 ap
Vähän lisää kokeiluja. Tuo vesisuihkun tasaisuus on ihan totta, eli kevyellä painalluksella tahtoo tulla vain venttiilin keskeltä. Huomaa selkeästi kun kahvikakun naputtalee varovasti pois uomastaan, hitaan painalluksen jälkeen vesi on ”porannut” selvän uoman kakun keskelle. Kokeilin nyt tuota 18/300 reseptiikkaa siten, että painoin pulsseissa (karkeasti 20 ml /kerta) hitusen reippaammin. Kahvikakku oli selkeästi tasaisempi ja Kenia natural oikein makoisaa! Jatketaan tutustumista.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 13, 2019, 11:17:30 ap
Oma laite vielä noutamatta postista, mutta voisiko tuon pressin voimakkuuden määrittää jollain mittarilla, esimerkiksi "x kiloa"? Tuohon voisi käyttää mittarina sopivaa vaakaa pressauksen aikana.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 13, 2019, 18:39:45 ip
Delter paketti avattu. Onko muillakin havaittavissa pääkammion olevan yläosasta paljon väljempi kuin alhaalta?
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 13, 2019, 21:25:20 ip
Delter paketti avattu. Onko muillakin havaittavissa pääkammion olevan yläosasta paljon väljempi kuin alhaalta?
Kyllä näin on, mahdollistaa sen männän nostamista.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 16, 2019, 18:00:26 ip
Delterin mäntäosan tiiviste lähti osittain irti ja hieman rullaantui pääkammion seinää vasten kun painoin mäntäosan paikalleen. Huono puoli tässä oli se, että huomasin tapahtuneen vasta sitten kun purut ja kuuma vesi olivat jo laitteen sisällä. Tiiviste vaikuttaa hieman väljähköltä.

Täytyypä olla varovainen jakossa.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 19, 2019, 19:29:07 ip
DHL paketti avattu ja 1. DCP kahvi tehty.
Käyttökokemus ihan positiivinen, vähän mäntä jumitti ekassa ylösnostossa, mutta muuten ok. Myös puhdistaminen oli helppoa: purujen "ilmakuivaus" ja pääosin sai kopsuteltua ne bioihin, uuttokammion huuhtaisu hanan alla + harjan pyöräytys. Se vesikammio pysyy ihan puhtaana, kun siellä on vain vettä eikä kahvia.
Helposti tuolla rutiinit muodostuu ja nopeasti saa kupin aikaiseksi.

Kahvin mausta en ihmeemmin vielä osaa sanoa, ei tullut mitään "parametreja" mietittyä... Lopputulos  muistutti kovasti aamuista V60lla samasta pavusta tehtyä kuppia (meni samalla jauhatuksellakin), ehkä vähemmän oli "bodya".

p.s. ainakin Joe Frex ap metallisuodatin sopi, ei jumittanut (tosin tein paperisuodattimella tuon ekan).
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 21, 2019, 15:12:27 ip
Delterin mäntäosan tiiviste lähti osittain irti ja hieman rullaantui pääkammion seinää vasten kun painoin mäntäosan paikalleen. Huono puoli tässä oli se, että huomasin tapahtuneen vasta sitten kun purut ja kuuma vesi olivat jo laitteen sisällä. Tiiviste vaikuttaa hieman väljähköltä.

Täytyypä olla varovainen jakossa.

Kuten myöskin kävi...
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 22, 2019, 14:51:35 ip
Valmistajan kommentti tiivisteen irtoamiseen:

Lainaus
Thanks for contacting - the gasket is soft, it can sometimes slide out if pushing a bit hard, particularly if plunger is dry. To solve, best to ensure pressing slowly when you first push plunger in before adding water.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 22, 2019, 16:17:31 ip
jep, itse olen ottanut tavaksi huuhtaista eli kostuttaa mäntäosan ja tiivisteen ennen käyttöä, niin tiivisteen rullautumisen on välttänyt. Kuivana tiivisteellä on taipumusta takertua kiinni ja  varsinkin männän eka nosto on nihkeämpää.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Syyskuu 25, 2019, 22:55:06 ip
Joe Frex ap metallisuodatinta kokeiltu, sopii mitoiltaan eikä jumita, mutta aika lailla tuli mujua kuppiin. Joten tuossa kärsii sitten muut DCPn hyvät puolet... jatkossa pitäydyn itse kyllä papreifilsuissa. APn paperifilsut ovat n. millin (tai jotain sinne päin, en mitannut :) ) DCPn alkuperäisiä filsuja isompia, mutta toimivat kyllä hyvin.

Hieman mietityttää miten tuo silikoninen jet seal ja männän tiivisterengas pidempää käyttöä kestää... samoin muoviputki hieman "notkuu" kun tiukemmin puristaa, kokonaisuudessaan ei ihan yhtä jämäkän tuntuinen kuin esim. ap. Aika näyttää miten kestää.

Männän päähän laitettava tulppa on hyvä varuste, kun putken kaataa ihan täyteen niin kuuma vesi hohkaa aikalailla ja kämmentä alkaa kuumottamaan pressatessa, tulppa auttaa. 

Itse olen vielä tottunut veden mittaamaan grammoissa joten huomasin, että 200 ml merkki putkessa ei ole ihan 200gr, jää jonkin verran alle. Siinä 200ml merkin yläpuolella on joku pienenmpi viiva, se on noin 215 gr.

Yleensä 250gr tai 300gr annoksia on tullut tehtyä, vaatii pari kaatoa että noihin pääsee. Ei se hankalaa ole, vaikkakin DCPn putki on läpimitaltaan pienempi kuin apn, joten hiukan tarkempana saa olla ettei läikyttele ohi, kun suoraan vedenkeittimestä kaataa. Tykkäisin kyllä jos putki olisi hiukan isompi...

Jauhatuskarkeus vielä vähän hakusesssa, jossain suodatinkarkeuden ja esson välissä se sweetspot lienee on ::), mutta vielä ei optimia ole löytynyt eikä näppituntumaa muodostunut. Mutta ihan hyviä kuppeja kyllä tulee, tällä jatketaan vielä:)
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Marraskuu 23, 2019, 19:19:43 ip
Hiljaista tällä threadilla, ei taida DCP omistajia vielä kovin montaa olla tai sitten ovat hiljaista sorttia, joten päivitellään nyt tänne jotain :)

Itselläni on kertynyt parisen kuukautta DCP kokomusta ja siitä on muodostunut pääasiallinen kahvintekoväline. V60 ja ap, joista varsinkin viimeksi mainittu oli aiemmin päivittäisessä käytössä, ovat molemmat jääneet kaapin perukoille. Essoa silloin tällöin toki.

Ja miksikö DCP? Koska omaan makuuni saan sillä paremman ja selkeämmän makuista kahvia kuin muilla tämän hetkisillä välineilläni.

Muutaman kerran kun DCPtä vertailin V60n ja aeropressin kanssa, niin makuprofiilissa V60lla pääsee lähemmäksi, mutta DCPllä jää kaatotekniikan pohdinnat pois ja parametrit kokonaisuudessaan on paremmin kontrolloitavissa ja toistettavissa (erityisesti uuttoaika, osin myös veden lämpötila). Ap:ssa noi paremetrit on kyllä samalla tavalla kontrolloitavissa kun DCPllä, mutta immersio valmistustekniikkana antaa ”muhjuisemman” maun ja tuntuman kahviin. DCPllä tehtynä kahvi maistuu omassa suussa selkeämmältä, eri makuvivahteet erottuvat paremmin. APllä myös joskus päätyy hienoa mujua kuppiin, mutta DCPllä ei, vaikka paperifilsu on molemmissa välissä.

Jos näitä yrittäisi jotenkin hahmottaa niin olisko Aeropress pressopannun kehittyneempi versio ja Delter sit ehkä V60 tai jonkun muun ”suodatinsuppilon” kehittyneempi versio :D

Havaittu yksi käyttöongelma: muutaman viikon jälkeen DCPn mäntä alkoi ”lyömään tyhjää” ja pullautteli isoja kuplia, roiski jopa putkesta ulos ikävästi eli "Y-tiiviste" fuskasi. Tuosta pääsi eroon kun huolellisesti astianpesuaineella pesi kaikki osat ja männässä olevan "Y-tiivisteen", jolloin tiiviste saa tarvitsemansa pidon takaisin. Tiiviste hieman elää mäntää nostaessa ja painaessa, ja sen pitä olla täysin vesitiivis "uuttoputken" sisäpintaan nähden.

Paperifilttereillä menty ja ap:n filtterit toimivat myös vaikka ovat n. millimetrin isompia. Itse tykkäisin, että uuttoputki olis vähän tilavampi ja kertakaadolla sais tehtyä isomman annoksen, jotain 280-300g olis kiva. Nyt "maksimitäyttö" on 215-220g, josta aamukahvimukillisen saa, mutta ei isoa... :P
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 24, 2019, 13:13:26 ip
Delterin lisämiinuksia: Mäntäosan tiiviste ei ole painettaessa tarpeeksi tiivis, mäntää ylös vetäessä tiiviste on liian tiivis, vettä joutuu lisäämään kesken valmistuksen ja toisinaan vettä purskahtaa ulos laitteen yläosasta.

Delterin uuttokammion alaosa (purusektori) on hyvä idea. Kun vaan tuon yläosan olisi saanut Aeropress-malliseksi niin laite olisi ollut parempi.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Marraskuu 24, 2019, 17:35:06 ip
Delterin uuttokammion alaosa (purusektori) on hyvä idea. Kun vaan tuon yläosan olisi saanut Aeropress-malliseksi niin laite olisi ollut parempi.

=> just tänään mietin, että mitä jos alkais käyttämään DCPtä "Aeropressmaisesti" eli ei laitakaan ensin mäntää paikalleen ja kaada vedet perään ja nostele&paina mäntää pari kertaa kuten ohjeessa sanotaan vaan -> purut kammioon, kääntö kupin päälle, vedet uuttokammioon ja vasta viimeiseksi  mäntä paikalleen ja press... Samalla mahtuu myös enemmän vettä yhdellä kaadolla putkeen.
En heti keksi mitä tuossa menettää alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna ::) pitää muutaman kerran kokeilla ainakin.
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 26, 2019, 07:53:31 ap
... ja vasta viimeiseksi  mäntä paikalleen ja press... Samalla mahtuu myös enemmän vettä yhdellä kaadolla putkeen.

Jep, tuo toimii :)
Otsikko: Vs: Delter Coffee Press
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 01, 2020, 21:19:26 ip
Jep, tuo toimii :)

joo hyvin toimii :) eli näin nykyään teen DCPllä kahvit
- suodatinosaan paperifiltteri, jolle huuhtelu
- Delter nurinpäin ja purut "seal" tiivisteen päälle uutto-osioon
- suodatinosa kiinni ja DCP ympäri kupin päälle
- kuuma vesi putkeen (huom. mäntä ei siis tässä vaiheessa ole paikoillaan)
- mäntä putkeen ja työnnä hieman alas, odota pieni hetki = blooming tai "esiuutto", sitten mäntä alas/ylös, kunnes kaikki vesi on mennyt läpi

Selvät plussat tällä tavalla:
+ männän tiiviste ei kenkkuile: ei rullaannu alaspäin painettaessa eikä jumita ylös nostettaessa, ei fuskaa eikä purskauttele vettä
+ vettä mahtuu kertakaadolla enemmän (max 300g), koska mäntä ei vie tilavuutta
(+ IMHO käytännössä selkeämpi ja helpompi tapa kuin alkuperäinen ohje)

Aamun "isoon kuppiin" menee toi 300g (/18g), aika täyteen putki tulee ja kun männän laittaa paikalleen, niin piripintaan, mutta onnistuu kyllä.

Delterin uuttokammion alaosa (purusektori) on hyvä idea. Kun vaan tuon yläosan olisi saanut Aeropress-malliseksi niin laite olisi ollut parempi.
Jos joku tekisi ap:lle vastaavan erillisen "jet seal uuttokammio" lisäosan, jonne purut laitean, niin hankkisin kyllä... olis vähemmän muoviputkiloita kaapissa...:D