Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 12:25:14 ip

Otsikko: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 12:25:14 ip
Tässä nyt jo 1/2 kg säätänyt tätä Kaffan roasteryn Espresso Barabica papua. Mylly on jo reippaasti kireämmällä kuin millä aikaisemmalla pavulla ja aina vaan 25 sekunnin uutolla tulee 35-45 g kahvia 16g shotilla.

Lelit Biancan pumpun paine ampuu heti sinne 11 baariin, mutta gruppolla paine nousee vain 6-7 baariin.

Lopputulos näyttää löysältä shotilta ja maistuu kireältä shotilata. Ei mikään juomakelvoton, mutta ei mikään herkkukaan.

Mihin suuntaan tuossa nyt lähtisi. Pitäisikö kokeilla nostaa purun määrää 17 tai 18 g vai mitä tässä sitten kokeilisi. Maku on jo tosiaan kuin liian tiukassa shotissa vaikka uuttoaika tosiaan vain 25 sekkaa.

On ennenkin ollut 100% arabican kanssa vaaleimmilla paahdoilla ongelmia, mutta tämä ei tunnu nyt asettuvan ollenkaan.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: Markus - Syyskuu 08, 2019, 12:50:40 ip
Löysä lookki ja tiukka maku kuulostavat erehdyttävästi kanavoinnilta. Samoin tietysti toi paineen nousemattomuus sopisi yhtälöön: kakku antaa myöten ja vesi pahoinpitelee kahvin siitä kohtaa mistä kulkee.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 13:23:00 ip
Kakku on kyllä aivan normaali. Knoboxiinkin tukee ulos ihan normaalin kiinteänä kakkuna. Nakukahvaan näyttää uutto normaalilta joskin runsaalta.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 13:25:54 ip
Harmi kun en ole koskaan onnistunut liittämään tähän foorumiin kuvia muuta kun Tapatalkin kautta ja se ei näytä tälle foorumille enää toimivan. Kuvat helpottaisi salapoliisi työtä.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 09, 2019, 14:53:29 ip
Mihin suuntaan tuossa nyt lähtisi. Pitäisikö kokeilla nostaa purun määrää 17 tai 18 g vai mitä tässä sitten kokeilisi. Maku on jo tosiaan kuin liian tiukassa shotissa vaikka uuttoaika tosiaan vain 25 sekkaa.

Onko tapana weissata puruja ennen uuttoa? Jos ei, niin sitä kannattaa kokeilla kanavoitumisen minimoimiseksi. Kanavointia ei kunnolla pysty päättelemään puckologian perustella, vaan vesi saattaa porautua kakun läpi huomaamattomastikin.

On ennenkin ollut 100% arabican kanssa vaaleimmilla paahdoilla ongelmia, mutta tämä ei tunnu nyt asettuvan ollenkaan.

Toinen peruskysymys on, että ovathan pavut tuorepaahtoa? Jotenkin tuntuu, että tummemmat paahdot eivät ole yhtä herkkiä ikääntymiselle kuin vaaleammat. Vaaleiden kanssa vähintäänkin maku kärsii jo muutaman viikon jälkeen. Tunnustettakoon, että lähtökohtaisesti tummemmat paahdot eivät mielestäni ole kovin hääppöisiä tuoreenakaan. ;)

Toki, jos myllyssä on tiukentamisen varaa ja shotti ei jo valmiiksi maistu kitkerältä tai valjulta (joka indikoi sitä, että jauhatus on jo liian hienoa), niin luonnollista olisi tiukentaa jauhatusta lisää ja/tai lisätä annostusta.

Mitenkäs maku? Onko se enemmänkin aliuuttunut (hapan) vai yliuuttunut (kitkerä)?
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 09, 2019, 21:52:49 ip
Onkohan tarkoitettu tehtäväksi isommalla purumäärällä? Kokeile esim 20 grammalla?
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: jekhki - Syyskuu 10, 2019, 11:21:30 ap
Meinasin nyt edetä niin, että kiristelen vielä parin shotin verran. Sen jälkeen aloitan alusta gramma tai kahta isommalla latauksella.

Mitään kanavointiin viittaavaa ei kyllä kakussa näy, eikä nakukahvassa alta päin tiiraillenkaan.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: anis - Syyskuu 11, 2019, 21:52:39 ip
Mikä mylly sulla on? Oli vähän samaa problematiikkaa meikällä ja ongelma oli myllyssä (Sette). Nyt on homma jo jiirissä.
Otsikko: Vs: Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
Kirjoitti: jekhki - Syyskuu 12, 2019, 21:09:48 ip
Kiristelin vielä muutaman shitin verran. Paine alkaa kyllä gruppon mittarissakin pysymään 9 baarissa tai vaikka kympissäkin, mutta maku ei siitä paljoa parantunut. Nyt tehnyt pari shottia 17g määrällä ja sanoisin, että toimii heti paremmin. Paineet pysyy siellä 9 baarin tietämissä karkeammalla jauhatuksella ja sillä näyttää olevan positiivinen vaikutus makuun.

Taidan testata aika pian myös 18 g latausta.