Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: repo - Heinäkuu 19, 2019, 16:04:38 ip

Otsikko: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: repo - Heinäkuu 19, 2019, 16:04:38 ip
Jees. Availimme puolison kanssa tuossa tälläsen retrokaupan, jossa nikkaroidaan myös espressokahveja.

Aluksi hommasimme Kitchenaid Artisan - espressokoneen, jolla on urheasti tässä touhuttu nyt kolme kuukautta.

Nyt kuitenkin sitten hankin torista viallisen Metos Mini control 2 gr - koneen, jonka purin yksinlaudoin, ja kasasin, ja on nyt siis kunnossa. Harmi kun en tajunnut ottaa kuvia.

Odotan vielä paria varaosaa, niin pääsee touhuamaan "oikealla" koneella tuon Kitchenaidin jälkeen.

Kitchenaidihan on kotitarpeisiin melkein ok laite. Crema on  heikko vaikka mitä tekisi, ja vaahdotin on tosi hidas. Vaikka on tolla tässä varmaan liki tuhat kuppia laskettu tulemaan.

Nyt pitäisi alkaa suunnittelemaan myllyn hankintaa, sillä tähän asti on pärjäilty Lavazza qualita rossalla, jonka maun suuntaan sopivia papuja saa ehdottaa, ja vielä mieluiten kotimaisista paahtimoista. Meillä tykätään vaaleamman pään paahdoista siis.

Myöskin sitten ehdotuksia myllyksi saa antaa.

Tulkaahan käymään Simpeleellä. Meillä soivat vanhat vinyylit ja kahvi tuoksuu.

Miten tonne kahvilakartalle pääsee?

http://popupsimpele.fi/index.html

https://m.facebook.com/popupsimpele/?tsid=0.06116651156809638&source=result
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 23, 2019, 14:50:47 ip
Kahvihifistelijöiden suosikit -kartalle (https://drive.google.com/open?id=1W556Lp4dY60l-6c1kkIL_VZvcLdU1Kpb&usp=sharing) pääsee melko helposti kunhan vaan joku aktiivi lisää paikan kartalle, tyypillisesti joko käytyään paikan päällä tai havaittuaan positiivista palautetta paikasta esimerkiksi tältä foorumilta.
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 24, 2019, 18:28:37 ip
En tiedä ovatko kahvihifisteliät riittävä kohderymä, mutta kahvihisteliät ovat kiinnostuneita kahvista ja muut ehkä koneesta jolla ne tehdään.

Itse tapaan kysyä mistä pavusta kahvi on tehty ja se vastaus kiinnostaa enemmän kuin kone.
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 24, 2019, 22:47:55 ip
tähän asti on pärjäilty Lavazza qualita rossalla, jonka maun suuntaan sopivia papuja saa ehdottaa, ja vielä mieluiten kotimaisista paahtimoista. Meillä tykätään vaaleamman pään paahdoista siis.

Qualita Rossa on italialainen espresso-mediumpaahto, jota itse luonnehtisin ennemminkin tummemman pään paahdoksi. Mukana on jonkin verran robustaa, jollaista ihan kaikki kotimaiset paahtimot eivät taida pahemmin paahtaa.

Kaffalta löytyy esim: https://www.kaffaroastery.fi/espresso-latte joka saattaa olla jotain sinnepäin.
Kannattanee kuitenkin myös kokeilla vaikka pelkkää arabicaa sisältävää: https://www.kaffaroastery.fi/espresso-barabica

Toisaalta, sielläpäin Suomea kun ollaan, niin miksipä ei käyttäisi lappeenrantalaisen paahtimon kahveja?
https://lehmusroastery.com
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 25, 2019, 03:00:55 ap
Itse valitsisin myllyiksi EK43 ja mythos one.
Toki tarjous in pour over, espressoja ja filtteriä termoksesta.
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: repo - Elokuu 26, 2019, 11:06:41 ap
Metos on nyt ajeltu käyttöön. Onhan tuollaisella työskentely nyt vähän eri tuntuista kun kitchenaidilla puuhastelu.

Myllyksi valikoitui Compak E6 0D. Kävimme testaamassa Mazzer Major E:tä, mutta päädyimme tähän.

Pavuiksi tarttui Cremalta mukaan tuollainen, ja heti eka siemaisuista voin sanoa, että juuri tälläistä haettiin. Mahtavan pehmeä ja täyteläinen, ei kitkerä makupaletti.

https://www.crema.fi/fi/products/mokasirs/pregiato/706

Jos tuolle pavulle löytyy kotimaisen paahtimon vastine, niin mielelläni kuuntelen ehdotuksia.

(https://ylipaine.kuvat.fi/kuvat/kahvijuttuja/69353641_1726751777469602_2371516409244024832_n.jpg/_smaller.jpg) (https://ylipaine.kuvat.fi/kuvat/kahvijuttuja/69353641_1726751777469602_2371516409244024832_n.jpg)

Latte artit on vielä hakusella, mutta jospa se siitä sitten joskus. Pääasia, että suutuntuman ja maun tekevä crema on vihdoin oikeanlainen. Vielä kun tottuisi tuohon Metoksen vaahdottimeen, se kun on noin 15 kertaa nopeampi kuin Kitchenaidin vaahdotin...

(https://ylipaine.kuvat.fi/kuvat/kahvijuttuja/69392938_2169434849832981_7308772265947037696_n.jpg/_smaller.jpg) (https://ylipaine.kuvat.fi/kuvat/kahvijuttuja/69392938_2169434849832981_7308772265947037696_n.jpg)
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 26, 2019, 20:32:13 ip
Jos tuo papunne on italialaistyyppinen, niin joku kotimaisen paahtimon espressosekoitus, esim. Pirkanmaan paahtimon Loisto Espresso -sekoituksella voisin koittaa.

...itse olen monsoonmalabarin ystävä, ja voisin kuvailla sitä noin, mutta mitenkään italialaisrasvaisentummaahan se ei ole. Ja voinkin maustaa sitä italialaispavuilla då och då.
Otsikko: Vs: Alottelevan kahvilanpitäjän pohdiskeluja
Kirjoitti: Jari - Elokuu 26, 2019, 21:28:51 ip
https://www.crema.fi/fi/products/mokasirs/pregiato/706

Jos tuolle pavulle löytyy kotimaisen paahtimon vastine, niin mielelläni kuuntelen ehdotuksia.

Onko se aiempi robustaa sisältävä Kaffa-ehdotukseni jo testattu? Jos on, niin mikä siinä tökki, eli mihin suuntaan pitäisi mennä?

Myös ehdottamallani vähän lokaalimmalla paahtimolla on ainakin spekseiltään sopivan oloinen paahto: https://lehmusroastery.com/products/sammonlahti-italian-roast?variant=43054703374

Jos sekin on jo kokeiltu, niin mikä meni pieleen?