Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: domi - Joulukuu 17, 2018, 15:16:41 ip

Otsikko: Veden tutkiminen
Kirjoitti: domi - Joulukuu 17, 2018, 15:16:41 ip
Asun läntisellä Uudellamaalla omakotitalossa, jossa vesi tulee omasta porakaivosta (syvyys: 130 m). En tiedä siitä muuta kuin että se on kirkasta, hyvänmakuista ja radonpitoista :(. Kun huusholliin on tulossa parempi keitin, päätin kiinnostua tarkemmin veden laadun vaikutuksesta keittimeen ja kahviin (kalkki, kovuus, mineraalit yms.). Miten veden tutki(tta?)minen kannattaisi järjestää, ja mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota?
Vinkeistä kiitollinen, Dominique
Otsikko: Vs: Veden tutkiminen
Kirjoitti: hsm - Joulukuu 17, 2018, 15:47:53 ip
Nopealla googlaamisella löytyi mm. tämä:

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Rakennushanke/Talotekniset_jarjestelmat_LVI/Vedenhankinta_kaivosta/Kaivoveden_tutkiminen
Otsikko: Vs: Veden tutkiminen
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 18, 2018, 20:22:52 ip
mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota?

Specialty Coffee Association on laatinut standardin vedelle johon kahvin pitäisi uuttuman hyvin, Water For Brewing Standards (https://sca.coffee/research/coffee-standards/).
Otsikko: Vs: Veden tutkiminen
Kirjoitti: domi - Joulukuu 19, 2018, 11:30:03 ap
Kiitokset molemmille näistä hyödyllisistä lähteistä. Löysin vielä tämän: Jim Schulman’s Insanely Long Water FAQ (https://web.archive.org/web/20080526072324/http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html). Siinä riittää sitten sulatettavaa kinkkujen ohella...
Otsikko: Vs: Veden tutkiminen
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 21, 2018, 14:48:49 ip
Kaivovesi pitää ehdottomasti tutkituttaa ja tarvittaessa harkita jotain filtteröintisysteemiä. Pohjavesi kuitenkin on ollut pitkään tekemisissä erilaisten maaperän mineraalien kanssa, joista ei ilman näytteenottoa voi tietää. Tuosta aiemmasta hsm:n linkistä varmaan saa ohjeita siihen, miten tutkituttaminen kannattaa tehdä. Akkreditoituja palveluntarjoajia ei varmaankaan ole vaikea löytää. Tarvittaessa voinee tilata perustutkimukseen lisäksi kahvin kannalta olennaisia mineraalipitoisuuksia, joista alla olevista linkeistä ja Schulmanin FAQ:sta löytyy lisätietoa.

Vedestä on ollut kahvimaailmassa viime vuosina paljon juttua. Kun Schulmanin vesiFAQ on luettu, niin lisää matskua löytyy helposti (olettaen, että aihe kiinnostaa pidemmän päälle). Esim:

https://www.baristainstitute.com/inspiration/coffee-and-water-how-use-high-quality-water-brew-best-coffee
http://scae.com/images/pdfs/AST-LIVE-2016/Water-Composition-for-Coffee.pdf
https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/

Lisäksi on Maxwell Colonna-Dashwoodin ja Christopher Hendonin kirja Water for Coffee (joka varmaan on iso syy sille, miksi vesikeskustelu on maailmalla noussut taas pinnalle), joskin sen saatavuus tällä hetkellä voi olla heikko.
Mutta kirjaa odotellessa voi katsella tyyppien videoita:
https://www.youtube.com/watch?v=VAwxrxPFEMg
https://www.youtube.com/watch?v=ZsZ-ux2bEp0&frags=pl%2Cwn
https://www.youtube.com/watch?v=eiV6TKRjjYs

Ja sitten vielä, jos ei innostu testailemaan Barista Hustlen reseptejä, vaan haluaa veden kanssa päästä helpolla (muttei ehkä ihan niin halvalla): https://thirdwavewater.com
Itse en ole kemikaaleja testannut, mutta olisihan se hauska joskus kun aikaa riittää kokeilla, miten kahvin makuun voi vaikuttaa kikkailemalla veden kanssa.