Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: samiaani - Tammikuu 16, 2018, 04:38:51 ap

Otsikko: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: samiaani - Tammikuu 16, 2018, 04:38:51 ap
Europiccola saapui vihdoinkin keittiön pöydälle. Tänään mennyt testailuissa n.100g papuja eikä vieläkään mitään käsitystä missä menee pieleen. Joko shotit valuu suoraan läpi tai sitten tipoittain helvetin kovaa vääntämällä. Oon pharoksella jauhanu ja tehnyt vain (mielestäni) minimaalisen korjauksen eli noin 0.5cm käännöksen shottien välillä. Voiko se olla noin tarkkaa vai onko vika jossain muualla?
Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 16, 2018, 06:21:30 ap
En osaa oikein antaa neuvoa, kun en näe itse suoritusta.
Itsellä meni tosi pitkään, että pääsin sopivaan lämpöön. Nyt teen sen siten, että lasken hitaasti vettä gruposta, kunnes roiskahtaa...sitten kuivaus ja purut.
Muuttujia kannattaa muuttaa vain vähän ja yhtä kerrallaan varovasti.
Keitin on minusta todella vaativa, mutta kyllä sillä sitten lopulta saa hyvän kahvin. Kärsivällisyyttä vaan, enkä jaksa enempää
korostaa lämmön vaikutusta. Sitkeetä harjoittelua vaan.
Jos olet etelän ihmisiä, niin voin opastaa työhuoneella Krunassa, kunhan palaan Thaimaasta, jossa ei juurikaan kahvia kannata juoda...
Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: samiaani - Tammikuu 16, 2018, 07:10:39 ap
Kiitos tarjouksesta, itse asustelen turussa ni jää tällä kertaa tarttumatta.

Papuina on viikko sit paahdettu el socorro

Työvaiheet.

1. Keitin päälle
2. 12 g papuja jauhoks
3. Höyryventtiilin lyhyt avaus ja n. desi vettä gruposta kuppiin. Tässä vaiheessa aikaa mennyt n.5-7 min ja vihree valo napsahtanut 2 kertaa pois päältä.
4. Kuivaus ja tamppaus tolla mukana tulleella muovilelulla (mahtaiskohan syy olla tossa?)
5. Osat kiinni ja kahva kokonaan ylös muutamaksi sekunniksi.
6. Kahva alas, oon koittanu valuttaa n. 25 sekunttia.
 
Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: hhyvari - Tammikuu 16, 2018, 07:50:39 ap
Hei,

omia kokemuksiani samasta setupista, eli Pharos ja Europiccola:
- kahvin määrällä on vaikutusta, itse laitan yleensä 13g kahvia, mutta papujen paahto vaikuttaa myös tähän määrään. Tuoreet pavut ovat tärkeitä.
- minulla on tapana painaa kahvaa kevyesti alaspäin pari kertaa ennen lopullista uuttoa (siten, että eka pisarat kahvia tulee läpi).

Jos sinulla on noin paljon vaihtelua shoteissa, ongelma voi olla jauhatuksessa tai tamppauksessa, ja tässä tapauksessa erityisesti tamppauksessa. Jos shotti tulee suoraan läpi, niin kahvi kanavoituu, eli tamppaus ei ole onnistunut. Metallinen tampperi vois auttaa asiaa. Kyllä sinulla perusasiat on kunnossa, eli hyvä mylly ja tuore kahvi. Kyllä se siitä vielä onnistuu.

t. Harri

Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 16, 2018, 10:50:40 ap
Unehtui vielä sanoa, että kunnollinen lämpö on MUST.
Kannattaa ehkä koittaa stä, että kun nostaa mäntää ylös, niin pitää kahvan löysällä aikalailla viimeiseen asti, ettei riko
kakkua, kun vetää mäntää ylös ja samalla siis ilmaa kakun läpi, jolloin se voi hajota jo ennen uuttoa...
Hidas ylösveto ei ehkä hajota kakkua, mutta nopea jo melko varmasti.
Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: samiaani - Tammikuu 16, 2018, 13:26:57 ip
Hei nää autto ainakin jonkin verran. Tamppasin täl kertaa ihan pirun tarkkaan (miksi ihmeessä kukaan tekisi tampperiin pyöreän pohjan....?!) Ja pidin jauhatuksen samanlaisena ku viimeksi. Eilen shotti valui suoraan läpi ja nyt ku hiljaa nostin kahvaa ja annoin sille 3 pienempää painallusta alaspäin niin kahvi tulikin tällä kertaa tipoittain-hiirenhäntänä. Edelleen vähän turhan hapanta/tuhtia tuotosta mut ainakin alkaa mennä sinneppäin.. Papujen pitäis maistuu makealta, karamellilta ja hedelmäiseltä, saas nähdä maistellaanko täällä noita makuja vielä ennen ku loppuvat  ;D
Otsikko: Vs: Missä mahtaa olla vika?
Kirjoitti: Alphie0 - Tammikuu 17, 2018, 07:50:46 ap
Kannattaa kokeilla myös pidempää esiuuttoa eli vivun pitämistä yläasennossa pidempään. 10-15 sekuntia jeesaa jo aikalailla hienonkin jauheen läpi.