Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: vemuli - Marraskuu 25, 2017, 18:12:55 ip

Otsikko: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 25, 2017, 18:12:55 ip
V.   KAHVI
Resepti

Valitessaan kahvisekoituksen koostumusta elintarvikealan toimijoiden on otettava riskinarvioinnissa huomioon, että Robusta-papuihin perustuvien tuotteiden akryyliamidipitoisuus on yleensä korkeampi kuin Arabica-papuihin perustuvien tuotteiden.
Jalostus

1.
Elintarvikealan toimijoiden on määritettävä kriittiset paahto-olosuhteet, jotta varmistetaan, että akryyliamidia muodostuu halutussa makuprofiilissa mahdollisimman vähän.
2.
Paahto-olosuhteiden valvonta on sisällytettävä ennakkoehtoihin (PRP) osana hyviä valmistuskäytäntöjä.
3.
Elintarvikealan toimijoiden on harkittava asparaginaasikäsittelyä aina kun se on mahdollista ja vähentää tehokkaasti akryyliamidin esiintymistä.

Tällainen liittyy uuteen direktiiviin, jossa mm. ranskanperunoiden tummuusaste pitää huomioida ravintoloissa (ravintoloissa tulee olla värikartta saatavilla), jotta asiakas voi varmistaa ranskisten oikean värin.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?qid=1511512544715&uri=CELEX:32017R2158

Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 25, 2017, 22:11:49 ip
ranskanperunoiden tummuusaste pitää huomioida ravintoloissa (ravintoloissa tulee olla värikartta saatavilla), jotta asiakas voi varmistaa ranskisten oikean värin.


ÖÖh, mikä on ranskisten "oikea" väri? ;-.)
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 25, 2017, 22:14:25 ip
Voi helvata, kun tähänkin asti on pääasiassa saanut vain veteliä rasvassa imeytettyjä lötköjä, niin nyt siitä tulee pakko!?!

https://yle.fi/uutiset/3-9947195
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: -VJ- - Marraskuu 25, 2017, 22:18:26 ip
Voi helvata, kun tähänkin asti on pääasiassa saanut vain veteliä rasvassa imeytettyjä lötköjä, niin nyt siitä tulee pakko!?!

https://yle.fi/uutiset/3-9947195

Juu, ja tummin sallittu kahvipaahto on Juhla mokka paahtoaste 1.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 25, 2017, 22:53:39 ip
ÖÖh, mikä on ranskisten "oikea" väri? ;-.)

En tiedä, mutta ranskalaisten pottujen valmistajat velvoitetaan hankkimaan sen sävykartan, jossa paistoasteet on luokiteltu haitallisuuden mukaan. Kai siinä on sitten myös määritelty ”oikea” väriskaala?

Enemmän minua huolettaa kahvin tulevaisuus ja varsinkin robustan kohdalla. Robustahan perinteisesti paahdetaan jo lähtökohtaisesti arabicaa tummemmaksi.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: Jari - Marraskuu 26, 2017, 00:01:29 ap
Enemmän minua huolettaa kahvin tulevaisuus ja varsinkin robustan kohdalla. Robustahan perinteisesti paahdetaan jo lähtökohtaisesti arabicaa tummemmaksi.

Onneksi oma robustan kulutukseni on aika lailla nollaluokkaa. Muutenkin tunnustaudun nk. skandipaahtojen ystäväksi, joten en usko että henkilökohtaisesti on syytä huoleen.

Ja ainahan itse voi paahtaa juuri niin tummaa kuin makuaisti kestää.  ;)


Noiden ranskanperunoiden paahtotaulukko aiheuttaa kevyttä hymähtelyä. Lähtökohtaisestihan ne ovat jo muutenkin silkkaa roskaa.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Marraskuu 26, 2017, 12:29:48 ip
"Pahimmillaan" tämä aiheuttaa sen, että kahvin paahtoaste pitää kertoa jonkun virallisen taulukon mukaan siinä kahvipaketissa.

KAUHEAA!

Henkilökohtaisesti kuvittelisin selviäväni tuollaisesta kamaluudesta. Olen keskimääräisen kyllätynyt näihin EU-klikkiotsikoihin ja kurkkudirektiivikauhisteluihin.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: opheinonen - Marraskuu 26, 2017, 14:13:10 ip
Kuka muistaa näkkileipäkohua? Ei ollut Ylen uutisilla muuta kerrottavaa, kuin näkkileivän karsinogeenien syöpää aiheuttava vaikutus. Mitään muuta uutista en Yleltä muistakkaan. Ai juu! Göteborgissa sataa!
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Marraskuu 26, 2017, 17:49:45 ip
Kuka muistaa näkkileipäkohua?

Muistan sen ruotsalaistutkimuksen jossa sipsit aiheuttivat syöpää. Toden totta, jos joku syö pussitolkilla sipsejä päivässä, niin jonkun tietyn syövän riski kasvoi prosenttitolkulla. Toisaalta vähän kuin tässä "rankalaiskohussa", niin kaikki se muu paska niissä sipseissä olisi terveysvaikutuksissa jo ihan tosella tasolla vaikka olisi syönyt puoletkin siitä määrästä.

Tässä yhdistyy taas hienosti tahallinen väärintulkinta EU direktiiveistä ja suhteellisuudentajuttomuus hienolla ja kauniilla tavalla. Tämänkään klikkiotsikon takaa ei löydy mitään konkreettista ei terveellisyyden, eikä tahallisen direktiiviväärinymmärryksen näkökulmasta.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 26, 2017, 18:03:39 ip
"Pahimmillaan" tämä aiheuttaa sen, että kahvin paahtoaste pitää kertoa jonkun virallisen taulukon mukaan siinä kahvipaketissa.

Tämä varmasti selviää aikanaan. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa sen, että esimerkiksi robustan kohdalla paahtoasteen tulee olla vaaleampi kuin arabicassa? Ei haittaa kaikkia, tämä tuli selväksi, mutta meitä napolilaisen paahdon ystäviäkin löytyy.

KAUHEAA!

En linkittänyt tätä uutisointia paniikin lietsomiseksi, vaan ihan puhtaasti omasta mielenkiinnostani kahvin tuotantoketjuja kohtaan.


Henkilökohtaisesti kuvittelisin selviäväni tuollaisesta kamaluudesta. Olen keskimääräisen kyllätynyt näihin EU-klikkiotsikoihin ja kurkkudirektiivikauhisteluihin.

Ei sinun ole mikään pakko osallistua sellaisiin aihepiireihin, jotka aiheuttavat kyllästymistä. Ei ehkä kiinnosta sinua, mutta saattaa kiinnostaa jotakin toista henkilöä. Tällöin olisi kohteliaampaa jättää kommentoimatta koko tylsää aihetta.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Marraskuu 26, 2017, 19:12:59 ip
Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa sen, että esimerkiksi robustan kohdalla paahtoasteen tulee olla vaaleampi kuin arabicassa?

Eikä aiheuta. Kuten eivät ne miljoonat muutkaan "direktiivi tappaa kaiken"-jutut.

Lainaus
Ei sinun ole mikään pakko osallistua sellaisiin aihepiireihin, jotka aiheuttavat kyllästymistä. Ei ehkä kiinnosta sinua, mutta saattaa kiinnostaa jotakin toista henkilöä. Tällöin olisi kohteliaampaa jättää kommentoimatta koko tylsää aihetta.

Mitä ihmettä? Milestäni kommenttini oli varsin asiapitoinen ja asiallinen. Jos minun kommenttini ei miellyttänyt, niin olisit voinut voinut vaikkapa ihan sivuuttaa sen? Kyllä minä saan ilmaista oman näkemykseni klikkiotsikoinnista siinä asian lomassa jos tahdon? Jatkossakin aion ihan sinun näkemyksistäsi riippumatta näin tehdä ellei ylläpito nyt ihan erikseen katso asiakseen suitsia näkemysten esittämistä tämän asian tiimoilta.

[EDIT:]

Lisättäköön vielä, että jos tulkitsit aiemmat viestini jotenkin kritiikiksi sinulle itsellesi, niin tulkintasi oli väärä.
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 26, 2017, 20:03:11 ip

Lisättäköön vielä, että jos tulkitsit aiemmat viestini jotenkin kritiikiksi sinulle itsellesi, niin tulkintasi oli väärä.

Siinä tapauksessa, nöyrin anteeksipyyntöni...
Otsikko: Vs: EU direktiivin vaikutus kahvipaahtimoihin?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Marraskuu 26, 2017, 20:18:57 ip
Siinä tapauksessa, nöyrin anteeksipyyntöni...

Ei mitään. Onhan tuo ulosantini vähän terävää.