Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: tirofaux - Syyskuu 20, 2017, 09:55:25 ap

Otsikko: Viskikahvi
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 20, 2017, 09:55:25 ap
Maistoiko joku Kaffa/Kyrö viskikahvia?

http://www.hs.fi/nyt/art-2000005179858.html

Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 02, 2017, 15:01:07 ip
Maistoiko joku Kaffa/Kyrö viskikahvia?

Juu. Kaffalla join Quatemalan espressona ja ostin Brassia pussillisin kotiin.

Erittäin positiivinen yllätys molemmissa tapauksissa. Olen Brassista tehnyt vasta muutaman esson, mutta kyllä tämä on hyvää. Maussa on selkeä tunnistettava viskin maku, jonka kyllä haistaa jo pavuista. Viskin maku, mutta ei alkoholin makua. Hyvin terävä se viskin maku kuitenkin, joten jotkut varmaan yhdistävät alkoholinkin makuun sen. Vaikka maku on hyvin viskimäinen se blendaa hyvin kahvin maun kanssa, siitäkin huolimatta että maistuu selkeästi ja voimakkaasti. Itse viski aromi on silkkaa laatua. Hyvin eloisa ja kaikkea muuta kuin "tylsä mauste". Kolmen shotin jälkeen mielellään tekee taas uudelleen tätä. Alkaako kyllätyttää pussin lopussa? Luultavasti. Joisi pelkäästään tätä loppuelämänsä? Ni ei varmasti. Mutta mitä maustekahveihin tulee, niin oikeasti ajattelin heittäväni kahvipussin äimistyttävän hinnan ihan harakoille kintoisana kuriositeettina, mutta ilollahan tätä juo.

Jos et tykkää viskistä, niin älä osta. Jos tykkäät molemmista, sekä viskistä että espressosta niin kyllä tätä kannattaa ainakin shotti tilata Kaffalla kuriositeetiksi.

Paahdossa mennään tämän tällä hetkellä kai ainoan erän kanssa muuten kahden viikon kodalla, että jos kiinnostaa maistaa tuoreena, niin tulee kiire.

Quatemalassa oli enemmän juttuja mukana ja papu maistui pohjalla vahvemin. Brassissa viski tulee enemmän esiin. Hyviä molemmat muutaman shotin perusteella.

Katellaan myöhemmin kuin futaa suodatinvahvuisena, capuna tai turkkilaisessa.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: Jari - Lokakuu 03, 2017, 22:52:18 ip
Jos et tykkää viskistä, niin älä osta. Jos tykkäät molemmista, sekä viskistä että espressosta niin kyllä tätä kannattaa ainakin shotti tilata Kaffalla kuriositeetiksi.

Mielenkiintoista analysointia. Itse tykkään kuitenkin huomattavasti enemmän kahvista kuin viskistä, vaikka en suoranaisesti viskilasiinkaan sylje.
Tällä kertaa täytyy jättää väliin, kun duunit eivät vie lähellekään Kaffaa lähiaikoina - enkä viskin vuoksi myöskään tee mutkia matkaan. :)
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 14, 2017, 18:17:26 ip
Suodatinkahvina tai americanona parhammillaan "ihan hyvä", mutta jotenkin ei sytyttänyt. Parhaimmillaan säädön kanssa jotenkin kivastikkin maistui sieltä, mutta jotenkin jäi sellaiseksi "mausteeksi" ja jotenkin vesittyi se "viskin" maku sellaiseksi vähemmän syväksi ja aromaattiseksi.

Capuccinona en tykännyt. Tai siis ei oikein järkeä minusta sellaisena. Ei ettäkö se olisi ollut pahaa, mutta se vaan jotenkin jäi se viskin maku sinne puoliksi piiloon ja osin häivytettynä.

Turkkilaisena "smoothautui" se maku kuten yleensä ja vaikka maitui kivalta, niin jotenkin melkolailla kalliin pavun haskausta sellaisena.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: Atzu - Huhtikuu 28, 2021, 11:30:21 ap
Kahiwa lähtenyt nyt myös tähän touhuun mukaan. Maanantaina paahdettiin pieni erä Kahiwa Lab #1, 10 päivää Oloroso-viskitynnyrissä raakapapuna kypsytettyä guatemalalaista Catuaita. Paahdettu Kahiwan uudella Stronghold S7 Pro paahtimella. Pitihän tuota kuriositeetin vuoksi tilata testiin, saapunee lähipäivinä. Hiljattain Lehmus Roastery taisi paahtaa jonkun viskitynnyrikypsytetyn kahvin, ainakin vuodenvaihteessa oli vielä myynnissä.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 28, 2021, 13:28:04 ip
Hmm, jos alkoholi haihtuu noin 78 Celsiuasteessa niin eikös alkoholiton viskiaromatisoitu kahvi onnistuisi ihan vaan lorauttamalla valittua viskiä veden sekaan kahvin valmistuksen aikana? Oletetaan esimerkisi AeroPress inverted ja veden lähtölämpötila 100 C parin minuutin uutolla.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: äyni - Huhtikuu 28, 2021, 18:07:25 ip
Alkoholin haihtuminen on yllättävän hidasta konsentraation ollessa matala. Keskioluen keittäminen alkoholittomaksi vie puolesta tunnista tuntiin, kansi päällä vielä paljon paljon pidempään. Tyypillisessä Aeropress-tekniikassa ei alkoholista ehdi haihtua juuri yhtään.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 29, 2021, 08:42:11 ap
Alkoholin haihtuminen on yllättävän hidasta konsentraation ollessa matala.

Jep, samaan päätelmään päädyin itsekin. Kotioloissa voisi olla toimivaa yrittää miedosti kiehutella vesi-viski -seosta sopivan pitkään alkoholin haihduttamiseksi ja sitten vasta käyttää jäljelle jäävää nestettä kahvin valmistamiseen.

Koetin pohtia myös vaa'an avulla tapahtuvaa massan muutoksen seuraamista etukäteen lasketun alkoholimassan poistumiseen, mutta tässäkin taitaa olla haasteena ohessa tapahtuva veden höyrystyminen.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 02, 2021, 16:29:54 ip
En lähde arvailemaan jälkikäteen lisättyä viskiä, mutta 2cl laadukasta yli 10v vanhaa turveviskiä papujen (kolmanneskilo) kanssa hautumaan vuorokaudeksi muovipussiin ennen paahtamista sai aikaan äimistyttävän läheisen tuloksen Kaffan viskikahvin kanssa. Kokeilin myöhemmin halvemman viskin kanssa ja se ei kyllä ollut vaivan arvoista.
Otsikko: Vs: Viskikahvi
Kirjoitti: Atzu - Toukokuu 02, 2021, 20:00:41 ip
Tuossa Kahiwan viskikahvissa ainakin on selkeä viskin tuoksu jauhettaessa ja viski toistuu maussakin, muttei liiaksi. Sopiva viskinen aromi, joka ei kuitenkaan jyrää alle kahvin muita makuja. Erinomainen viikonloppukahvi. En tätä joka päivä joisi, mutta mielenkiintoinen kokeilu.