Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: vanhakolli - Syyskuu 13, 2017, 18:59:17 ip

Otsikko: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 13, 2017, 18:59:17 ip
kiitos foorumille hyväksymisestä  :)
Olen todella noviisi espresso tietoudessa, Pidän kahvista, (kaikenlaisesta, mustasta ja vahvasta) Kävin lomilla tuolla keskieuroopassa
ja hurahdin totaalisesti Espressoon, Ostin netistä (en kyllä vielä sitä saanut) keittimen, Olen tässä yrittänyt ottaa selvää kahveista ja kahvin valmistuksesta, Eipä näytäkkään olevan niin yksinkertaista mitä oletin, Pienituloisena eläkeläisenä huimaa nuo hinnat (kahvimyllyt ja kahvienkin hintahaarukka on melkoinen) ja kahvien kirjo myös valtava, Olen tuudittautunut että kahvin saa kaupasta, mutta luettuani tätä foorumia ei se taidakkaan olla ihan niin, Tuossa olen tuuminut kahvimyllyn ostamista, mutta niidenkin hinnat meikäläisen budjetille kalliita, Katselin noita käsikäyttöisiä, eikö niillä saisi kahvin jauhettua sopivan hienoksi ? Varmasti on paljon muutakin opettelemista, vaikka tuolla youtubessa kaikki näyttää niin yksinkertaiselta, Varmasti täällä tietoa mistä tuon kahvin kannattaisi ostaa,
Ei muuta kuin opettelemaan ::)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 13, 2017, 20:46:38 ip

Katselin noita käsikäyttöisiä, eikö niillä saisi kahvin jauhettua sopivan hienoksi ?

Saa, mutta millaisen tarvitset riippuu kovasti keittimestäsi. Ns. oikeissa espressokeittimissä kahvikakku itse luo paineen keittimen tuottamalle paineelle ja niissä tarvitaan hienommaksi jauhavampaa myllyä (lue kalliimpaa). Sitten useimmat helvemmat "kotikeittimet" taas luovat painekahvassa (tai sihdissä) sen vastuksen virtaavalle vedellä ja siten niille käyvät miltei kaikki kahvimylly.

Noiden oikeiden espressokoneiden hyötypuoli on paremman makuinen kahvi, parempi säädettävyys. Huonona puolena taas kalliimman myllyn vaatimus ja se, että jos myllyä ja konetta ei osaa säätää tarkkaan, niin juoma voi olla hyvinkin helposti aivan juomakelvotonta.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 13, 2017, 22:17:38 ip
aika näyttää mitä tuli ostettua  :-\
kyllähän tämä masina taitaa olla ehkä niitä edullisimpia (olen katsellut, uuden hinnat pyörivät parin sadan euron kantturoissa)Italialainen.
Tämä taitaa olla automaattinen masina. ja kuvista päätellen siinä taitaa olla jonkinlaiset sihdit siinä kupissa (kahta kokoa)
Tietysti näistä pitäisi ottaa enempi selvää ennen ostamista, Se tietysti ihmetyttää kun näitä koneita on pilven pimein tuolla myynnissä ja siitä ei saa kunnon kahvia, miksi niitä sitten myydään, Mutta kyllä jos joutuisin pulittamaan kahvitarvikkeista 500-1000€ jäisi kyllä espressot juomatta kotona,  Saa sitten nähdä minkä makuista tärpättiä sitten juodaan  ;D
En sitten tiedä minkä laatuista espressoa suomen baareista saa ? On aika vähän kokemuksia,,
Luulisin että tämä on kun hyvien viinien nauttimista, vaatinee pitkän harjoittelun ja maistelemisen että löytää kaikki aromit,
Ehkä se ei minulle ole niin oleellista, Saa nähdä, eikö se ole että ruokahalu kasvaa syödessä,, Kaipa tässä kuitenkin alkuun pääsee.. :)
 
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 14, 2017, 07:25:05 ap

Se tietysti ihmetyttää kun näitä koneita on pilven pimein tuolla myynnissä ja siitä ei saa kunnon kahvia, miksi niitä sitten myydään, Mutta kyllä jos joutuisin pulittamaan kahvitarvikkeista 500-1000€ jäisi kyllä espressot juomatta kotona.

Itsekkin vastasit kysymykseesi. Sen lisäksi, että enemmän ammatti vekottimet ovat kalliita, niin niitä on myös vaikeampi käyttää. Oikeasti jos ei osaa, niin lopputulos on paljon huonompi kuin noilla halvoilla markettivekottimilla.

Lopultahan vain sillä on väliä pitääkö itse kahvista jota itse juo. Ihan sama millä se on tehty.

Lainaus
Luulisin että tämä on kun hyvien viinien nauttimista, vaatinee pitkän harjoittelun ja maistelemisen että löytää kaikki aromit,

Osittain sitäkin. Tosin kuten viineissäkin, niin kyllä ihmiset niitä makuja erottavat, jos ne vain tarjoiltaisiin rinnakkain. Vasta kun makumuisti kehittyy, niin sitä alkaa vaatia enemmän.

Lainaus
En sitten tiedä minkä laatuista espressoa suomen baareista saa ?

Mieletön vaihtelu. Aivan hirveästi kitkeränvetisestä litkusta aina todella hyvään. Riippuu ennenkaikkea paikasta ja jonkunverran tuurista. Parempilaatuisten paikkojen määrä on lisääntynyt, mutta keskiarvo ei ole mikään mielettömän kova.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: opheinonen - Syyskuu 14, 2017, 08:27:35 ap
Jos haluaa kunnon laitteet, niin Pharos mylly maksaa 350€ ja keitin ( vaikka Bezzera Unica PID) hintaluokkaa 1000€. Halvemmalla saa ongelmia. Tai ainakin vaikeuttaa sinänsä yksikertaista kahvin valmistusta.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 14, 2017, 09:32:53 ap
Jännä juttu että näillä koneilla on niin suuri merkitys kahvin laatuun, itse olen ollut sitä mieltä että kavilla olisi suuin merkiys kahvin makuun. (Niinkun suodatinkahveillakin)Tai kaipa silläkin voi kahvinsa pilata, Tuo mitä olen tässä näistä koneista lueskellut, on paljon juttua että koneet ovat kovin vikaherkkiä , mikälaisia yleisempiä vikoja niistä löytyy? vai voiko yleistää? käsittääkseni nämä ovat kuitenkin aika mekaanisia vehkeitä, ehkä sitten on rakennevikoja, (huonot materiaalit )
noista hinnoista vielä, kyllä olen tietoinen että hyvää ja halpaa ei tuppaa löytymään, mutta jos pienestä eläkkeestä laskujen jälkeen jää 200-300€ euroa elämiseen / ym. kuukaudessa, ei sillä pilvilinnoja rakennella, ::)
Ostin lomallani italiasta kahvia pari pakettia (ensisiaisesti itselleni suodatin kahviksi) mutta nyt tämän espresso hössötykseni kanssa tuli mieleeni jospa nämä kävisivät espresso keittimeen ? (lavaazza crema&gusto ja oro SAO ) vai onko ne ns. MOKA keittimeen ?
Anteeksi, mutta tässä tulee kyseltyä kaikenlaista, mutta olen todella tietämätön,,
 
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 14, 2017, 11:36:51 ap
Jännä juttu että näillä koneilla on niin suuri merkitys kahvin laatuun, itse olen ollut sitä mieltä että kavilla olisi suuin merkiys kahvin makuun.

Kahvipavulla on suurin merkitys valmistetun kahvijuoman makuun. Useimmat lienevät tällaisen lausuman kannalla, sitä ei vaan toisteta tarpeettoman usein :)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 14, 2017, 12:07:15 ip
Jos budjetti on tiukka, niin hyvään kahviharrastuksen alkuun pääsee kun ostaa Aeropressin (30e) ja kohtuullisen käsimyllyn (halvimmat netistä noin kympin). Ei näillä espressoa tehdä, mutta pääsee säätämään ja kokeilemaan. Niin, ja etenkin tässä tapauksessa kahvipapujen hinta nousee hyvin nopeasti laitteiden ylitse.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 14, 2017, 13:54:12 ip
Jos budjetti on tiukka, niin hyvään kahviharrastuksen alkuun pääsee kun ostaa Aeropressin (30e) ja kohtuullisen käsimyllyn (halvimmat netistä noin kympin). Ei näillä espressoa tehdä, mutta pääsee säätämään ja kokeilemaan. Niin, ja etenkin tässä tapauksessa kahvipapujen hinta nousee hyvin nopeasti laitteiden ylitse.

Kiitos kiitos,
Kyllä minulle on tulossa kone, ostin sen tuolta netistä ( "vähän käytetty ;D" ) Pitäisi nyt löytää sopivat kahvit..
kyllä tuossa espressossa on parasta " vaahto " Tai miksi sitä nyt sanotaan, ja tietysti kahvi, Pidän vahvasta kahvista, mutta nämä suomalaiset suodatin kahvit ovat aika kitkeriä kun yrittää tehdä vahvempaa, Ehkä pitänee syventyä vielä kahvin papuihin, tuntuu vain olevan "mijoonia eri merkkejä ja laatuja" ja takaako se hinta että tavara on hyvää?? Siinäpä kysymys,, ollakko vai ei olla... Kaipa nämäkin asiat ovat vain opeteltava kantapään kautta
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 14, 2017, 14:13:30 ip
 Kahvissa hintaa olennaisempi on aika. Vaikka kahvi maksisi satasen kilolta, ei siitä saa hyvää jos se on vanhaa.
Ja jos ostaa tuoretta, siis paahtimosta, se harvoin on halpaa. Valitettavasti. Hieman pystyy laskemaan kustannuksia jos paahtaa itse. Paahtamaton papu säilyykin...
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 14, 2017, 14:16:43 ip
kyllä tuossa espressossa on parasta " vaahto " Tai miksi sitä nyt sanotaan

Espresson päältä löytyy usein vaahtomainen "crema".

Papu- ja konekokeilun alkupään harjoitteluihin olen toisinaan suositellut Espresso Housen house blend papuja, hinta taitaa olla noin 12,50e 500g pussi, eli ehkä noin puolet parempien papujen hinnoista. Nykyinen blendi taisi tosin muuttua paahteisempaan suuntaan, eikä ole enää niin paljon omaan mieleeni kuin aiemmat.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 14, 2017, 18:08:31 ip
Jos haluaa kunnon laitteet, niin Pharos mylly maksaa 350€ ja keitin ( vaikka Bezzera Unica PID) hintaluokkaa 1000€. Halvemmalla saa ongelmia. Tai ainakin vaikeuttaa sinänsä yksikertaista kahvin valmistusta.

Kyllä sillä perinteisellä Silvialla tai varsinkin alle seitsemän sadan Oscar kakkosella pääsee ihan maaliin asti näissä hommissa.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 14, 2017, 22:24:28 ip


Pidän vahvasta kahvista, mutta nämä suomalaiset suodatin kahvit ovat aika kitkeriä kun yrittää tehdä vahvempaa, Ehkä pitänee syventyä vielä kahvin papuihin, tuntuu vain olevan "mijoonia eri merkkejä ja laatuja" ja takaako se hinta että tavara on hyvää??
Vahva kahvi onkin monien pidempien keskustelujen aiheena ollut, ja mielipiteitä/makuasioita tästä löytyy myös.

Miellän, että moni ystävistäni, vahvan kahvin ystävä, ovat sitten loppupeleissä päätyneet tummaan kahviin.
Kofeiinipitoisuus olisi kaiketi se vahvuus, mutta on testattu death wish coffee. Eikä se kovin maukas kokemus ollut.

Tupla doppio ja vähän vettä päälle? Siitä vahva kuppi, mutta taas se maku.

Kuitenkin lähtisin esim. Monsoon malabarilla liikenteeseen.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 14, 2017, 23:03:53 ip
Jos haluaa kunnon laitteet, niin Pharos mylly maksaa 350€ ja keitin ( vaikka Bezzera Unica PID) hintaluokkaa 1000€. Halvemmalla saa ongelmia. Tai ainakin vaikeuttaa sinänsä yksikertaista kahvin valmistusta.

Kyllä sillä perinteisellä Silvialla tai varsinkin alle seitsemän sadan Oscar kakkosella pääsee ihan maaliin asti näissä hommissa.

Joo, enkä kummastele vaikka VipuPavonillakin (http://shop.lagondola.it/product.php?pid=73&nav=) onnelliseksi tulisi.
 Niin tai näin, rahaa menee ja todellakin sitten sitä alkaa siihen kahviin mennä vaikka laitteet saisi ilmaiseksi...
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 15, 2017, 14:07:48 ip
Nyt kun Pharos on tullut esille, niin täytyy mainita, että vaikka itse sitä yleensä olen ensimmäisten joukossa suosittelemassa etenkin espressokäyttöön, niin tässä tapauksessa eläkeläisherralle en sitä uskaltaisi varauksetta suositella.

Omaa Pharostani kun käytin näytillä hiljattain eläkkeelle jäänelle ihan hyväkuntoiselle tutulleni, niin peli oli heti kättelyssä selvä. Ei tule onnistumaan (tässä tapauksessa hyvä sähkömylly tosin oli valmiiksi olemassa). Se kuitenkin vaatii vähän papua ranteeseen, tai vähintään motivaatiota hyvän tekniiikan opettelemiseen. Hinta tekee ainakin sokkohankinnasta turhan ison riskin.

Sitävastoin saman valmistajan Lido 3 on erittäin kevyt ja nopea jauhettava. Espressoversiosta (Lido E) itselläni ei ole kokemusta, mutta espressoakin olen omalla kolmosellani jauhanut (eroahan ei ole kuin säätöasteikossa) eikä se vaatinut minkään sortin ponnistusta. Lidojenkin kanssa hinta tosin on n. parin sadan euron tienoilla, joten ehkä se ei ole sitä mitä haetaan. Toisaalta halvempiakaan käsimyllyjä en uskalla varauksetta suositella - lähinnä koska kokemusta niistä on itselläni varsin rajallisesti.

Mikähän se mahtaa muuten olla se jo tilattu espressokeitin? Sen jos tietäisimme, niin joku voisi osata neuvoa paremmin sopivan myllyn suuntaan.

Pavuista sen verran, että jos on ihastunut espressoon reissatessaan Keski-Euroopassa, niin on kohtalaisen todennäköistä että kyseessä ovat olleet melko tummaksi paahdetut pavut. Siitä suunnasta lähtisin tässä tapauksessa hakemaan ensikokemuksia. Jos omalta lähiseudulta löytyy pienpaahtimo, niin sieltä tottakai papuja kokeilemaan.

Joku Kaffan 30/70 voisi myös sopia tähän tarkoitukseen. Siinä on vain 30% arabicaa ja 70% robustaa, mikä laskee hintaa jos jonkin verran. Robustaa ei kuitenkaan kannata juoda kovin myöhään illalla. Voi helposti mennä yöunet.
Kaffalla on myös nettikauppa. Kuten myös monilla muilla kotimaisilla tuorepaahtoja toimittavista paahtimoista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4271.0
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 18, 2017, 13:11:47 ip


Mikähän se mahtaa muuten olla se jo tilattu espressokeitin? Sen jos tietäisimme, niin joku voisi osata neuvoa paremmin sopivan myllyn suuntaan.

Pavuista sen verran, että jos on ihastunut espressoon reissatessaan Keski-Euroopassa, niin on kohtalaisen todennäköistä että kyseessä ovat olleet melko tummaksi paahdetut pavut. Siitä suunnasta lähtisin tässä tapauksessa hakemaan ensikokemuksia. Jos omalta lähiseudulta löytyy pienpaahtimo, niin sieltä tottakai papuja kokeilemaan.

Joku Kaffan 30/70 voisi myös sopia tähän tarkoitukseen. Siinä on vain 30% arabicaa ja 70% robustaa, mikä laskee hintaa jos jonkin verran. Robustaa ei kuitenkaan kannata juoda kovin myöhään illalla. Voi helposti mennä yöunet.
Kaffalla on myös nettikauppa. Kuten myös monilla muilla kotimaisilla tuorepaahtoja toimittavista paahtimoista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4271.0
[/quote]

Täytyy sanoa että kahvisivuja ym, aiheeseen liittyviä sivuja, tässä tuntuu olevan aika sekaisin tarjonnan kanssa, Esim. noiden kavilaatujen, niitä tuntuu olevan joka lähtöön, Tuolta ulkomailta tuntuisi saavan jotain suht edullisesti, mutta pitäisikö tilata vain paahtamatonta, kun tässä lueskelee näitä juttuja, taitaa valmiiksi paahdetut ja jauhetut kahvit jo valmiiksi vanhoja, Kotimaiset varmaan parempia, mutta tuntuvat olevan aika kalliita, Konekkin tuli ostettua ihan päähän pistosta, ei mitään hajua kahvin valmistuksesta, Merkki, Oster Pirima latte, näyttäisi olevan italialainen, myydään myös toisella merkillä,Mr Coffee cafe barista.
luulen että kyllä pärjäilen sillä, (kunhan se nyt tulee ) taitaa olla outo merkki suomessa ??
Onko nyt mitään kahvimerkkejä (valmiiksi jauhettuja) millä pääsisi nyt vähän kokeilemaan, näkisi sitten mitä tässä haluaisi,
ehkä tuota kaffaa voisi kokeilla, Näissä verkkokaupoissa vain harmillista kun ei ole ilmoitettu postimaksua,, Tietäisi jo suoraan mitä tuote maksaa, Se on vain opeteltava kantapään kautta tämä kaffen keitteleminen  :)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Joona_s - Syyskuu 18, 2017, 15:46:51 ip
Jokainen tietenkin tekee omat ratkaisunsa, mutta mielestäni ei kannata aloittaa itse paahdetulla kahvilla. Ajattelisin että alkuun voisi hankkia jonkin vakiintuneen paahtajan blendiä mielellään muutamakin pussi ja opetella tuntemaan kyseinen kahvi hyvin. Sen jälkeen voi lähteä laajentamaan reviiriä ja antaa sen tutun kahvin toimia referenssinä. Jos vähän filosofiaa lainataan, niin premisseihin pitää pystyä luottamaan, jotta päädyttäisiin oikeisiin johtopäätöksiin. Vastaavasti jos paahdetun kahvin laadusta ei ole takeita, ei varmasti ole lopputuloksestakaan.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 18, 2017, 16:30:51 ip
Niinkuin kerroin , minulla ei mitään hajua kahvimerkeistä /laaduista, elikkä se on vaan opeteltava, Mutta eiköhän se siitä,,  :) :)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 19, 2017, 12:59:39 ip
Joona puhuu kyllä asiaa, siinä että heti espressoharrastelun alkuun ei kannata alkaa paahtaa itse, vaikka siinä teoriassa jokusen euron säästäisikin. Käytännössä ne eurot todennäköisimmin valuisivat viemäristä juomakelvottoman kahvin myötä. Sitä voinee verrata persus edellä rasvattuun lipputankoon kiipeämiseen. ;)

Niinkuin kerroin , minulla ei mitään hajua kahvimerkeistä /laaduista, elikkä se on vaan opeteltava, Mutta eiköhän se siitä,,  :) :)

Keitin on pienikokoinen thermoblock, joten siltä on odotettavissa uuttolämpötilan epävakaisuutta. Espresson uuttamisessa tasainen lämpötila on merkittävä seikka. Sikäli entistä suuremmalla syyllä suosittelen aloittamaan vähintäänkin keskitummista ja jopa hitusen siitä tummemmista paahdoista, koska tummemmat paahdot ovat yleensä vähän anteeksiantavampia uuttovirheille.

Oletan, että keittimessä on ns. paineistettu filtteri, joka tekee valmiiksi jauhetun markettikahvin käyttämisestä mahdollista. Markettikahveja en mitenkään erityisemmin suosittele, mutta ne eivät tässä tapauksessa ole pois suljettu mahdollisuus. Sieltä voi yrittää hyllystä etsiä mahdollisimman tuoretta paahtoa (usein niissä on vain parasta ennen -päiväys, joka on lähinnä huonoa huumoria) ja mennä sen mukaan. Itse ostin kerran pakon edessä Pauligin Espressoa papuina kuukauden vanhana paahtona. Ei ollut kyllä mitenkään minun juttuni, mutta tutuille se tuntui maitokahveina kelpaavan.

Myllyn hankittuaan on sitten mahdollista kokeilla, miten ihastuttavasti tuore kahvi eroaa valmiiksi jauhetusta ja joskus kuukausia sitten paahdetusta. Paineistettu filtteri ei vaadi myllyltä ns. espressokelpoista jauhatusta, vaan esim. Wilfan myllyllä (alle 100€:n sähkömylly) päässee kohtuullisiin lopputuloksiin.

Yleensä nipotan aika paljon noista thermoblokeista ja paineistetuista filttereistä, mutta tässä tapauksessa täytyy ymmärtää myös realiteetit ja nähdä asian positiiviset puolet.

Tuoreita papuja (alle 1kk paahdosta - tässäkin vähän joustan periaatteistani ;)) käytettäessä on täysin mahdollista saada aikaiseksi parempia espressoja kuin esimerkiksi sattumanvaraisesti valitussa italialaisessa kuppilassa - ranskalaisesta nyt puhumattakaan.

Jos on enemmänkin maitokahvien juoja, niin sekin tasoittaa pikkuvirheitä.

Jotkut foorumilaiset ovat tilanneet Rave Coffeesta papuja. Siellä on ainakin selkeäsanaisesti kerrottu paahtoaste ja usein houkuttelevia tarjouksia: https://ravecoffee.co.uk

Ulkomailta kannattaa tietysti tilata vähän enemmän kuin pari pussukkaa kerrallaan. Suosittelen siinä tapauksessa lukemaan foorumilta myös kahvin pakastamisesta.

Jotkut kotimaiset paahtimot (ainakin Turun kahvipaahtimo ja Kaffe Obscura) toimittavat kahvit ilmaiseksi EDIT: postikuluitta  ;D, kun tilaa tarpeeksi kerrallaan.

Edit:Kannattaa melkein kysellä sähköpostilla/puhelimitse, mitä papua paahtimot suosittelisivat keittimellesi. Muuten saatat helposti tilata turhan kinkkisiä papuja. En ainakaan suosittele aloittamaan afrikkalaisilla pavuilla.
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 19, 2017, 14:00:04 ip
Kiitos erittäin valaisevasta informaatiosta  :)
Maitokahveja itse en harrasta, mustaa ja vahvaa sen pitää olla, nyt enempi tietoa mistä lähteä, Kyllä ymmärrän että hyvää ja halpaa turha hakea (kone) , Enkä tiedä olenko koskaan saanut oikein hyvää espressoa, ( täytyy kyllä sanoa että pidin erittäin paljon Roomassa saamistani kahveista)
Olen tässä yrittänyt surffailla eri kahvinmyyjien sivustoilla,
Kyllähän tuolla ulkomailla kilohinnat ovat aika edullisia, mutta sitten rahti kyllä lisää sitä huomattavasti,
Löysin tuolta Italiasta kahvipaahtimon, kilohinta noin parin kympin tietämissä, laskeskelin että jos tilaisi 4 kiloa kilohinta olisi noin 25€ kieppeillä, Mies kertoi että kahvi säilyy 18 kuukautta paahtopäivästä,, ???
Puhuit tuosta uuttolämpötilan epävakaudesta, vaihteleeko veden lämpötila uuton aikana,??  Ja tuosta paineesta vielä, tässä masinassa se näyttäisi olevan 15 bar, mutta jostain lukenut että 9 olisi sopivampi, vai onko hiuksen halkomista ? Tietysti tässä se, ehkä hyvä puoli ettei välttämättä tiedä mitä osaa vaatia  ;D  olen kyllä itse melkoinen kahvin juoja, ja kaikki on mennyt mitä eteen tuotu, mutta on siellä kyllä joskus ollut todella hyviäkin kahveja joukossa (suodatin / baari ) jospa nyt saisi näillä espressokokeiluilla edes jonkinmoisen makunautinnon, olisin kyllä tyytyväinen,
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 19, 2017, 14:35:58 ip
Enkä tiedä olenko koskaan saanut oikein hyvää espressoa, ( täytyy kyllä sanoa että pidin erittäin paljon Roomassa saamistani kahveista)

Kahviharrastajissa se ei ole muotia, mutta sitä ei tarvitse hävetä, maailman espressojuojista 96,74% juo juuri italialaistyyppisiä kahveja. ;-)
Nykyisin harrastajissa juodaan vaaleampia paahtoja koska makumaailma on selkeämpi ja vivahteikkaampi, ja: erilainen kuin pyöreä ja tuhti tumma italialainen. Käytännössä se helpottaa, joska semmoisen saamiseksi juotavaksi on helpompaa, jos vaan saa vähänkään tuoretta.



Olen tässä yrittänyt surffailla eri kahvinmyyjien sivustoilla,
Kyllähän tuolla ulkomailla kilohinnat ovat aika edullisia, mutta sitten rahti kyllä lisää sitä huomattavasti,
Löysin tuolta Italiasta kahvipaahtimon, kilohinta noin parin kympin tietämissä, laskeskelin että jos tilaisi 4 kiloa kilohinta olisi noin 25€ kieppeillä, Mies kertoi että kahvi säilyy 18 kuukautta paahtopäivästä,, ???

Italialaisissa pusseissa taitaa olla 24kk parasta ennen, joka on tosiaan mustaa humoria.
Varmin italaialainen jota olen saanut, on Passalquan Moana, jota saa (kovaan hintaan) Suomestakin.
...mutta suositukseni on kuitenkin, kuten jo joku muukin sanoi: Monsoon malabar, helppo ja cremaisa papu. Ei tosin just italialainen mutta tarpeeksi -ja sitä saa tuoreena ;-)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 19, 2017, 16:33:41 ip
Sehän tässä vähän hämää pientä kulkijaa,, kahvin valmistaja sanoo että 18 kk ,, kahvin harrastaja jotain muuta,
mikä se oikea aika sitten on minkä kahvi (paahdetut pavut) säiljyvät avaamattomassa paketissa, ja kauan avatussa,?
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 19, 2017, 19:25:43 ip
Pari kk säilyy, ilman suojakaasua. Kaasun kanssa varmaan sata vuotta, mutta sitten avattuna sekin vanhenee muutamassa tunnissa, joten se on kuin Dorian Grayn kahvia ;-)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 19, 2017, 19:30:54 ip
Puhuit tuosta uuttolämpötilan epävakaudesta, vaihteleeko veden lämpötila uuton aikana,??  Ja tuosta paineesta vielä, tässä masinassa se näyttäisi olevan 15 bar, mutta jostain lukenut että 9 olisi sopivampi, vai onko hiuksen halkomista ? Tietysti tässä se, ehkä hyvä puoli ettei välttämättä tiedä mitä osaa vaatia  ;D  olen kyllä itse melkoinen kahvin juoja, ja kaikki on mennyt mitä eteen tuotu, mutta on siellä kyllä joskus ollut todella hyviäkin kahveja joukossa (suodatin / baari ) jospa nyt saisi näillä espressokokeiluilla edes jonkinmoisen makunautinnon, olisin kyllä tyytyväinen,

Thermoblockin kanssa ikävä kyllä kyseessä on lämpötilan epävakaisuus eri shottien välillä. Siksi yksi shotti voi napsahtaa maullisesti kohdilleen, mutta seuraava olla jotain ihan muuta. Käyttäjän vaikutusmahdollisuudet ovat melko olemattomat. Siksi suosittelen ainakin aloittelemaan tummemmilla paahdoilla, koska niistä ne haluttavat makukomponentit uuttuvat helpommin. Tosin onhan ne toisaalta myös helpompi yliuuttaa, jolloin tuloksena on (liian) kitkerä espresso. En tosin millään usko että juuri se on thermoblockin kanssa yhtä todennäköistä kuin vaaleampien paahtojen jääminen aliuuttuneiksi.

Speksit yleensä kertovat, että keittimessä on 15 barin pumppu. Uttopaineesta se ei välttämättä kerro mitään. Sehän on se sama paine, mitä lähes jokaisessa kodinkoneliikkeissä myytävässä "espressokeittimessä" hehkutetaan (ja ne kodinkoneliikkeiden myyjät eivät ymmärrä tästä asiasta hölkkäsen pöläyksenkään vertaa). Ei sillä ole juuri merkitystä. Paineistettu filtteri määrittelee uuttopaineen (minkä vuoksi kirjoitin espressokeittimen edellä lainausmerkkeihin), kuten PM+VK jo vähän asiaa avasikin keskustelun ensimmäisen sivun toisessa viestissä.

Ei kuitenkaan kannata vielä heittää kirvestä eikä keitintä kaivoon. Hyvää raaka-ainetta hankkimalla (tässä tosiaan se mylly auttaa paljon) tärkein asia on kunnossa. Raaka-aineestahan se maku tulee, jos on tullakseen.

Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 19, 2017, 20:10:25 ip
Sehän tässä vähän hämää pientä kulkijaa,, kahvin valmistaja sanoo että 18 kk ,, kahvin harrastaja jotain muuta,
mikä se oikea aika sitten on minkä kahvi (paahdetut pavut) säiljyvät avaamattomassa paketissa, ja kauan avatussa,?

Valmistaja/myyjä toki sanoo, kuten hänen kannattaa kahvia myydäkseen sanoa. :)

Se ei kuitenkaan ole totta. Paahdettu kahvi ei todellakaan ole parhaimmillaan puolentoista vuoden jälkeen paahdosta. Siinä ajassahan alkaa heiketä jo raakapapukin. Kahvi ei suoranaisesti pilaannu terveydelle vaaralliseksi (kuten esim. jauheliha tai maitotuotteet), joten valmistajan puheisiin ei kukaan puutu - paitsi me kahviharrastajat.

On olemassa jonkinlainen nyrkkisääntö, jonka mukaan kahvi säilyy paahtamattomana n. 15kk, paahdettuna n. 15vrk ja jauhettuna n. 15min.
Se on kutakuinkin todenmukainen silloin, kun tavoitellaan todella hyvää kahvia. Nykyisillä hinnoilla ei juuri ole järkeä tavoitella kahvia joka ei ole todella hyvää - ellei sitten tingi laadusta ja tavoittele mahdollisimman halpaa hintaa. Ikävä kyllä.

Oskun mainitsemat suojakaasuihin pakatut pavut (esim. Illy) säilyvät melko hyvin avaamiseen saakka, mutta parin päivän päästä se ei naurata enää yhtään.

Kahvin pakastamista on täällä useampaan otteeseenkin käsitelty. Pakastamisesta saa paljon apua, jos/kun tilaa jokusen kilon kerrallaan ulkomailta. Briteistä tilattuna kahvi saattaa kyllä tehdä matkaa parikin viikkoa, jolloin se voi olla vielä kelvollista ensimmäistä pussia avatessa, mutta ilman pakastamista seuraavan kanssa alkaa olla jo vähän niin ja näin. Kotimaisista paahtimoista papu toki saapuu kohteeseen jopa päivässä-parissa. Verkkokauppa-keskusteluissa on toimitusajoistakin aika ajoin juteltu.

Onneksi pakastin (-18 astetta) hidastaa kahvipapujen ikääntymistä tehokkaasti. Karkeasti arvoiden pavut ikääntyvät kunnon pakkasessa kahdessa viikossa suurin piirtein saman verran kuin päivässä 20 asteen huoneenlämmössä. Näin ollen vastapaahdettu pakkaseen laitettu papu vastannee 2kk päästä neljän päivän ikäistä huoneenlämmössä säilytettyä papua.

Pakastamista vastaan on toki toisenlaisiakin mielipiteitä ja niistä usein käydään pientä väittelyä. Kunnollista todistusaineistoa pakastamista vastaan ei juuri kai vielä ole olemassa, koska vertailu on kohtuullisen hankalaa. Ei siitä tässä sen enempää.

Mainitaan nyt vielä, että joskus marketeista voi saada suht tuoreita papuja. Italialaiset paahdot kestävät monien mielestä kohtuullisen hyvin aikaa, joten ehkä niitäkin kannattaa ainakin alkuun kokeilla (painekahvan/paineistetun filtterin kanssa se on ainakin helposti mahdollista). Voi olla että marketeista (riippuu kai vähän marketin sijainnista) löytyy alle 20/kg papuja, joihin olet enemmän kuin tyytyväinen. Kotimaisissa pavuissa nykyisin jo toisinaan lukee paahtopäivä - italialaisista se pitää päätellä/arvuutella "parasta ennen" -päiväyksestä (jos siihen on reilusti yli puolitoista vuotta, niin suosittelisin unohtamaan ko. pavun). Hämmennetään vielä sen verran, että jotkut italopaahtimot taitavat ilmoittaa parasta ennen -päivän 18kk päähän toiset 24kk päähän.  :)
Otsikko: Vs: aloittelemaan
Kirjoitti: vanhakolli - Syyskuu 19, 2017, 22:18:43 ip
 ??? :-\ :'( kiitos :) se on vain aloitettava kokeilemaan, noiden päivämäärien kanssa ehkä jonkunlaisia ongelmia,
jos tilaat pienen pussukan, postimaksut nostavat kilohintaa huomattavasti, jos taas enempi, se vanhenee,,   :) no,,, katsellaan