Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Scambi - Heinäkuu 11, 2017, 20:29:10 ip
-
Kaverin pressopannulla tuli niin hyvät kahvit, että aloin pohtimaan oman hankkimista. Olen tässä kolunnut nettiä läpi vinkeistä ja ohjeista, mutta edelleen kaipaisin neuvoja ja suosituksia.
Koko: Onko väliä, jos hankin samantien litran pannun, vaikka teen kerralla ehkä 3-6 dl, mutta olisi vähän varaa tarjota vieraillekin? Onko siis merkitystä, jos on vähän ylikokoinen pannu? Vai kannattaisiko hankkia pieni ja miettiä toisen isomman hankintaa, jos on tarvetta?
Materiaali: Jäähtyykö kahvi lasisessa pannussa nopeasti? Mietin, että jos keittää kahvin kiireettömään aamupalaan, niin onko 15 min kuluttua puolikas pannullinen jo jäähtynyt? Pitäisikö hankkia teräksinen tms.
Suosituksia hyväksi todetusta merkistä ja mallista?
-
Koko: Onko väliä, jos hankin samantien litran pannun, vaikka teen kerralla ehkä 3-6 dl, mutta olisi vähän varaa tarjota vieraillekin? Onko siis merkitystä, jos on vähän ylikokoinen pannu? Vai kannattaisiko hankkia pieni ja miettiä toisen isomman hankintaa, jos on tarvetta?
Materiaali: Jäähtyykö kahvi lasisessa pannussa nopeasti? Mietin, että jos keittää kahvin kiireettömään aamupalaan, niin onko 15 min kuluttua puolikas pannullinen jo jäähtynyt? Pitäisikö hankkia teräksinen tms.
Toisin kuin ihmiset yleensä luulevat, niin kahvi jatkaa uuttumistaan siinä pannussa kunnes se kahvi kaaetaan erilleen kahvipuruista. Riippumatta siitä painaako sen männän alas. Koko se männä alaspainaminen muutenkin lähinnä kosmeettinen prosessi ja monet pitävät sitä jopa maun kannalta haitallisena.
Eli jos jätät kahvin 15 minuutiksi kannuun se uuttuu 10 minuuttia pidempään kuin jos jätät sen 5 minuutiksi. Siksi maku on täysin verrannollinen siihen kuinka kauan se kahvi siinä pannussa lojuu. Enemmän olisin huolissani siitä uuttoajasta kuin jäähtymisestä, mutta ilman muuta mitä vähemmän kahvia teet mitä isompaan pannuun, niin sitä nopeammin se jäähtyy.
Mutta siis hyvän kahvin Α ja Ω ovat hyvä papu, tuoreena jauhettu myllyllä ja oikea uutto.
-
Itselläni on litrainen ja 3dl pressot, on helpompi näin, vaikka toimisi yhdellä isollakin.
En paina mäntää pohjaan, vaan lusikoin purut pinnalta pois, kesken uuton painan vielä purut kertaalleen "rikki", eli lusikalla niitä pinnan alle.
Jos tuntuu ettei heti tule juotua, kaadan juomat termariin.
Niitä onkin jotenkin oudosti kerääntynyt kämppään useampia.
-
Toisin kuin ihmiset yleensä luulevat, niin kahvi jatkaa uuttumistaan siinä pannussa kunnes se kahvi kaaetaan erilleen kahvipuruista. Riippumatta siitä painaako sen männän alas. Koko se männä alaspainaminen muutenkin lähinnä kosmeettinen prosessi ja monet pitävät sitä jopa maun kannalta haitallisena.
Eli jos jätät kahvin 15 minuutiksi kannuun se uuttuu 10 minuuttia pidempään kuin jos jätät sen 5 minuutiksi. Siksi maku on täysin verrannollinen siihen kuinka kauan se kahvi siinä pannussa lojuu. Enemmän olisin huolissani siitä uuttoajasta kuin jäähtymisestä, mutta ilman muuta mitä vähemmän kahvia teet mitä isompaan pannuun, niin sitä nopeammin se jäähtyy.
Mutta siis hyvän kahvin Α ja Ω ovat hyvä papu, tuoreena jauhettu myllyllä ja oikea uutto.
Tähän vielä vastakkaisena näkemyksenä että vastoin kuin "toisin kuin" ihmiset yleensä ajattelevat, niin uuttoaika ei vaikuta juuri ollenkaan sen jälkeen kun kahvi on valunut pressopannun (tai cupping-astian) pohjalle. Siksipä karkeasti neljän minuutin jälkeen ei uuttumista juuri tapahdu ellei kahvia erikseen agitoi vaikkapa sekoittamalla. :)
Ostin taannoin Espron travel pressin, joka on ollut ihan lyömätön pienten pressojen sarjassa.
-
Tähän vielä vastakkaisena näkemyksenä että vastoin kuin "toisin kuin" ihmiset yleensä ajattelevat, niin uuttoaika ei vaikuta juuri ollenkaan sen jälkeen kun kahvi on valunut pressopannun (tai cupping-astian) pohjalle.
Kiintoisaa. Vaatinee kokeilua. Tästähän olisi helppoi tehdä koe, kunhan olisi kaksi samanlaista pressopannua.
-
Toi on itseasiassa jo aika vanha juttu. Jos kuotenkin haluaa tehdä kokeen, niin kannattaa mitata eikä maistaa joten yksi pressopannu on ihan riittävästi.
-
Toi on itseasiassa jo aika vanha juttu.
No katsos mähän en tiedä noita uusiakaan juttuja, ni vielä vähemmän vanhoja.
Jos kuotenkin haluaa tehdä kokeen, niin kannattaa mitata eikä maistaa joten yksi pressopannu on ihan riittävästi.
Ilman muuta, jos omistaa mittarin.
-
No katsos mähän en tiedä noita uusiakaan juttuja, ni vielä vähemmän vanhoja.
Ilman muuta, jos omistaa mittarin.
Nyt hyvä syy ostaa mittari ;)
Itse meinasin joskus ostaa, mutta sitten hellasärö jarrutteli, hyvä näin.
-
Nyt hyvä syy ostaa mittari
Joo, kyllä mittari tukee sitä puolta minussa, jota en tahdo enää ruokkia. Yritän ottaa tän rennosti ja nauttia elämästä ja kahvista.