Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: salminec - Heinäkuu 05, 2017, 23:07:58 ip

Otsikko: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 05, 2017, 23:07:58 ip
Jos joudun nyt hylkäämään tuon rakkaan keittimen, niin mitä sen tilalle?
Pid pitää olla, puoliautomaatti ok ei pakollinen mutta olisi kuitenki parempi.
Pidaus on vissiin vaikeaa nykyisille  Silvioille?
Muita hyviä keittimiä? Budjetti mielellään tontussa mutta saatan hyvän espressosta venyä jopa 1500:aan.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 06, 2017, 00:44:00 ap
Miten olisi HX-keitin? Harvemmin niissä perinteisesti on PID, mutta sellaisiakin toki jo löytyy. Tosin PIDin hyöty HX:ssä ei vastaa PIDatun singleboileri-/tuplaboilerikeittimen tuomaa hyötyä.

Halvemmillaan HX:ksi Oscar II, josta on oma ketju olemassa.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3990.0
https://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines/coffee_machine_nuova_simonelli/

Alle tonnilla selviää myös Bezzeran Unicalla (single boileri PIDillä). Siitä on juuri kirjoitettu kokemuksia omaan ketjuunsa.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4477.0

Jos rajaksi vedetään 1500€, niin valikoima on jo melkoinen. Esim Bezzeralta löytyy useampi keitin:
https://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines/f/designer_bezzera/?limit=21&price_from=4&price_to=2690

Toki Elektrosista kannattaa tutkailla muitakin keitinvalmistajia.

Alle 1500€:n kipurajan menee helpohkosti tuplaboilereissa Expobar Brewtus:
http://casabarista.com/expobar-brewtus-iv/

Brewtuksesta on pitkä arvostelu HB:ssä. Tosin edellisestä versiosta, mutta pääosin laite lienee sama: http://www.home-barista.com/expobar-brewtus-iii-review.html
Ristretostakin toki löytyy juttua Brewtuksesta kotimaisella kielellä.

Profitec Pro 300 on myös edullinen tuplaboileri(ksi). Esim: https://www.bellabarista.co.uk/profitec-300-dual-boiler.html
http://www.home-barista.com/espresso-machines/profitec-pro-300-user-experience-t37899.html

Tällaisen suht tuoreen keskustelunkin pikaisesta lukemisesta saattaa olla jotain hyötyä pohdiskeluun:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4268.0
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: jpetrow - Heinäkuu 06, 2017, 09:01:17 ap
Decent Espresso DE1?

https://decentespresso.com (https://decentespresso.com)
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 06, 2017, 09:30:17 ap
Vielä täsmennyksenä että käyttö on pelkästään espressojen valmistusta.
Eli tuplaboileri koneista ei ole mitään hyötyä?
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 06, 2017, 11:00:24 ap
Pidattuja single boilereita on vähemmän markkinoilla, joten melkein väkisin joutuu ottamaan tuplaboilerisen, jos esim. ulkonäkö tai saatavuus alkaa esittämään isompaa roolia.
Budjettiratkaisu voisi olla esim. Bezzera Unica PID, siinä on hintaisekseen järeä laite.
Brutusta voin myös suositella. Itselläni on rotskupumpullinen, niin pysyy kotona rauha kun ei kone pärise.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 06, 2017, 12:33:19 ip
Vielä täsmennyksenä että käyttö on pelkästään espressojen valmistusta.
Eli tuplaboileri koneista ei ole mitään hyötyä?

Juu, eipä höyryboilerista suurta iloa ole, jos sille ei ole käyttöä.

Unica on ehkä se järkevin vaihtoehto, joka itselleni tulee mieleen, jos haussa on valmiiksi pidattu keitin.
Samoihin hintoihin menee myös valmiiksi pidattu Quickmill Silvano, jos se miellyttää enemmän: https://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines_quick_mill/macchina-da-caffe-quick-mill-silvano-evo.html

Pelkkää espressoa varten itse kääntäisin katseeni vipukeittimiin ja unohtaisin sen PIDin (tosin Ameriikan foorumilla jotkut ovat pidanneet niitäkin, se ei ilmeisesti ole kovin haastavaa). Pavoneita esimerkiksi on helposti saatavilla kohtuuhinnalla. https://www.lagondola.it/category.php~idx~~~4~~Manual_Lever~.html

Avoin boileri -ratkaisut valmistavat pelkästään espressoa. Niitä ei taida uutena valmistaa enää kuin Strietmann, mutta kohtuuhintaisia käytettyjä ja huollettuja vipukeittimiä myy mm. http://www.francescoceccarelli.eu/onsale_eng.htm

Itse olen vallan ihastunut oman Caravelini tuottamaan espressoon. Tosin annoskoko jää usein pienemmän filtterikopan johdosta standardifiltterillä varustettua keitintä pienemmäksi, mutta eipä tuo tunnu haittaavan niin kauan kuin kahvi maistuu hyvältä. Sen käyttö on ihastuttavan nopeaa. Vaikka keittimessä itsessään on boileri, niin yleensä kuitenkin keitän veden erikseen ja kaadan sen boileriin jolloin kahvi valmistuu käytännössä minuuteissa.

Avoimella boilerilla olevia klassikkokeittimiä ovat mm: Arrarex Caravel, La Peppina, Gaggia Gilda, Brunella, Conti Comocafe jne...
Jos nuo kiinnostavat, niin Home Baristasta kannattaa lukea enemmän.

Mainittakoon nyt vielä Flair Espresso, joka on vähän eri asia mutta ihan mielenkiintoinen vekotin: http://www.flairespresso.com
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 06, 2017, 14:16:24 ip
Jos budjettiratkaisusta vielä hetki puhutaan, niin toki Oscar II on edullisempi kuin esim. Unica.

Oscarissa ei ole PIDiä, mutta eipä siinä tarvitsekaan olla. Pidatulla Silvialla pyritään stabiiliin uuttolämpötilaan. HX-keitinten toimintaperiaate taas on sellainen, että hyvin toteutettu HX on stabiili ilman PIDiä.

PID toki tekee lämpötilan vakioimisesta helppoa, sitä on turha kieltää. Varjopuolena on se, että niissä (harvoissa?) tilanteissa, joissa oikeaa/parempaa uuttolämpötilaa aletaan hakea, niin PIDin säätämisen jälkeen voi melkein käydä vaikka ulkoiluttamassa koiran tai kipaista maitokaupassa, ennen kuin uusi lämpötila on saavutettu. Ja sama homma uudestaan, jos lämpötila ei heti toiminutkaan kunnolla.

HX:ssä lämpötilaa kontrolloidaan huuhtelulla, joten vaikutus on välitön. Se toki vaatii laitteen toimintaperiaatteen ymmärtämisen, mutta eipä se nyt mitään rakettitiedettä ole. Jos osaa laskea sekunteja, tai tulkita kellon sekuntiviisaria, niin homma menee aika helpoksi.

Valmiiksi modatun Oscar II:n ja Unican hintaero on vajaat parisataa. Unicassa on E61-gruppo, Oscarissa ei. Onko se hyvä vai huono asia, riippuu mieltymyksisitä. Vähän niin kuin keittimen ulkonäkökin.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 07, 2017, 19:30:28 ip
Pidaus on vissiin vaikeaa nykyisille  Silvioille?

Minulla PIDattu Silvia v3. Ei ollut vaikeata. Olisiko uudemmissa jotain haastetta?
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 07, 2017, 21:44:22 ip
Boileri "topattu" ja ajastin sammuttaa 30 min jälkeen jos ei ole ollut "actionia". Auberin sivuilla ei mitään mainintaa uudesta versiosta, en ainakaan löytänyt.
Pitäisi tuo ajastin ainakin saada pois päältä kunnon esilämmityksen takia ja ei varmaan tuo toppauskaan helpota.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 08, 2017, 18:25:57 ip
Mites olisi modattu Strega?

http://casabarista.com/espresso-equipment/espresso-machines/bezzera-espresso-machines/strega-se/
..tai tankillinen päristäjä:
http://casabarista.com/bezzera-strega-espresso-machine/

Mitään pidiähän noissa ei ole.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 08, 2017, 19:18:37 ip
Ostin sitten tämän: https://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines_izzo/vivi_pid_III.html

Meniköhän pahasti pieleen?

Kellään kokemuksia laitteesta?
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 08, 2017, 22:34:10 ip
^ Erittäin hyvä kone, et tule pettymään!
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 10, 2017, 22:06:08 ip


HX:ssä lämpötilaa kontrolloidaan huuhtelulla, joten vaikutus on välitön. Se toki vaatii laitteen toimintaperiaatteen ymmärtämisen, mutta eipä se nyt mitään rakettitiedettä ole. Jos osaa laskea sekunteja, tai tulkita kellon sekuntiviisaria, niin homma menee aika helpoksi.


Voisko joku kertoa tuosta perusasiat?
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 10, 2017, 23:05:25 ip
Voisko joku kertoa tuosta perusasiat?

HX on lämmönvaihdin. Eli kylmä vesi säiliöstä menee putkea pitkin läpi kuuman boilerin, kuumenee siinä ja lirutetaan kuppiin.
Mitä pidenpään liruttaa, sitä viileämpää läpi tulee, koska lämmönvaihdin jäähtyy.
Eli esim. päinvastoin kuin dippereissä, jossa välihuuhtelu vain kuumentaa lisää gruppoa.

En katsonut tätä, mutta näitä videoita yms. ohjeita löytyy hurumykky:
 https://www.youtube.com/watch?v=bHSFBM3cWHI
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 11, 2017, 13:24:06 ip
Voisko joku kertoa tuosta perusasiat?

http://www.home-barista.com/hx-love.html
Oheisessa linkissä mennään ehkä pikkaisen pidemmällekin kuin perusasiat, mutta se on hyödyllistä luettavaa HX:n omistajalle. Kirjoituksessa tosin on onnistuttu antamaan jäähdytyshuuhteluprosessista huomattavasti monimutkaisempi kuva kuin mitä se todellisuudessa on.
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: salminec - Heinäkuu 25, 2017, 22:33:53 ip
Nyt on "cooling flush"-opittu, ainakin jotenkin, aina nämä uudet lelut vaatii opettelua. Mites tuo paine? Mikä on ideaali paine espressolle? Nyt on perus asetuksilla 1,2 ja sen voi nostaa 1.5. Mikä on paras paine?
Otsikko: Vs: Pidatun Silvian tilalle keitin?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 26, 2017, 10:19:44 ap

Mikä on paras paine?

Noista asteikoista en tiedä, mutta bar-astekolla netti on täynnä tappelua "oikeasta paineesta". Tällä foorumullakin löytyy muistaakseni enemmänkin keskustelua aiheesta. Pienempi paine maistuu erilaiselta kuin iso.