Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 00:19:06 ap

Otsikko: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 00:19:06 ap
Terve

Ensinnäkin, kiitoksia loistavasta foorumista. Olen pikkuhiljaa lukenut viestiketjuja läpi ja saanut tuntuvasti lisätietoa minulle ilmeisen uudesta maailmasta.

Tästä tulee vähän pitkä, mutta avaan hieman taustaani, koska en löytänyt ketään "kohtalontoveria" tältä foorumilta. Kaikki ovat ilmeisesti oppineet virheistään tai eivät vielä tajunneet niitä tai kehdanneet kaikkea kirjoittaa, tai sitten täällä on vain pitkän linjan harrastajia.

Eli, hyvä ruuan ja juoman ystävänä pidän espressokahvista (cappuccinosta myös), ja sainkin sitten lahjaksi espressokeittimen, tarkemmin sanottuna Ariete Café Retron (ns. markettitavaraa...tiedän). Anyway, oletin osaavani tehdä sillä kahvia. Asiaa tutkittuani (ja hieman myös makua ihmeteltyäni) totesin vihdoin että en osannut.

Surffailtuani sekä tällä foorumilla että anglosaksisilla vastaavilla, totesin heti alkuun, että espressokeittimien osto pitäisi kieltää ellei ensin ilmoita tietävänsä mitä tekee. Itse kun syyllistyin juuri siihen peruspulliaisen virheeseen, että työnsin valmiiksi jauhettua pulveria (alepan hyllyltä ostettua lavazzaa) filtteriin, kahvan kiinni koneeseen ja eikun napista kahviloihin verrattavaa espressoa kiitos.....haaveeksi jäi. En tässä vaiheessa tiennyt jauhatuksesta, tamppauksesta, valuma-ajasta yms. tai ylipäätään espresson historiasta ja koko jutusta yhtään mitään.

Asioihin perehdyttyäni ja pienen hifistelykärpäsen puremana aloin sitten nähdä karmean totuuden touhuissani. Ymmärsin toimineeni kuin jos olisin saanut keskinkertaisen paistinpannun ja olettanut sen avulla automaattisesti osaavani kokata michelin -tähden juhla-aterian enempää miettimättä.

No (saa nauraa)-  nyt on pikkuhiljaa selvinnyt, että olen itse asiassa muutamien kuukausien ajan 1) lipittänyt 10-15 sekuntia valuneita pahoja "tuplaespressoja", usein yksinkertaisella kahvimäärällä mutta tuplaespresson (6-7 cl) vesimäärällä (luulin pieniä espressokuppeja vielä pienemmiksi!). Olen myös 2) käytännössä aina vaahdottanut cappuccinoni maidon paksuksi mömmöksi (joka on ihan hyvää kun ei ymmärrä tehdä mikrovaahtoa eikä paremmastakaan tiedä). Lisäksi olen 3) cappuccinoa tehdessäni vaahdottanut sitä (maitoa) samassa kupissa josta sen juon, lisäten siihen tämän jälkeen silmämääräisesti (väärin) valutetun kahvin. Olen myös ihmetellyt kun kahvan kahdesta reiästä valuu hyvin epätasaisesti ja välillä roiskuen kahvia kuppiin. Olenhan mielestäni tehnyt "kaiken oikein" 4) tasoittamalla hyvin kevyesti filtteriin annostellun kahvin ilman suurempaa voimaa sillä muovisella läpyskällä joka tuli keittimen mukana...

Ennen investointia kunnon kahvimyllyyn (käsikäyttöinen Peugeotin malli kyllä löytyy, olen silläkin yrittänyt joskus kahvia tehdä) ja kunnollisempaan koneeseen (tälläkin foorumilla kehutut
Rancilio Silvia & Rocky Grinder vaikuttaisivat mielenkiintoisilta investoinneilta), ajattelin tehdä seuraavat ensiaputoimenpiteet ja harjoitella hieman toimintaa ennen siirtymistä seuraavalle tasolle. Ystävällisesti kommentoikaa olenko ollenkaan oikeilla jäljillä ja saisiko näillä edes aluksi kunnon (tai välttävän) espresson ja cappuccinon:

a) hankkia kunnon tampperin, ja vastedes tampata markettipulverin kunnolla muottiin
=> pitäisi valumisaika pidentyä oikeaksi ja espresson valua tasaisesti kahvan kahdesta reiästä...vai?

b) hankkia maidon vaahdottamiseksi kunnon kannun, vaahdotella netistä kaivamieni ohjeiden mukaisesti mikrovaahdoksi ja kaataa kannusta sitten maidot kahvin päälle cappuccinon aikaansaamiseksi

Toimisiko? Vai onko niin että keittimeni on vain liian huono ja hyvä tampperikaan ei sitä pelasta? Saanko mitään järkevän makuista espressoa kaupan valmiiksi jauhetuista puruista? Onko ihan sekopäistä vaahdottaa cappuccinon maitoa samassa kupissa kuin sen juo, ja lorottaa kahvia sitten jälkeenpäin päälle?

Mistä muuten johtuu, että kun olen ostanut kahvimitan (johon chez mariuksessa kerrottiin mahtuvan perus espressokahvia määrän, joka vastaa about 7 grammaa), ja laitan kaksi mitallista tuplaespresson aikaan saamiseksi, ei (kahden kupin) filtteri ole vielä täynnä?  Netistä tietoa onkiessani olen saanut käsityksen, että filtteri pistetään jopa yli ja sitten pyyhitään tasaiseksi (ties millä tekniikalla) ennen tamppausta. Itse en siis kaksi mitallista mitatessa edes saa filtteriä täyteen. Pitäisikö minun vain se täyttää (tarkkaa vaakaa määrän tarkistamiseksi ei ole)?

Kahvikärpänen on siis purrut, ja nyt pitäisi vielä päästä juomaan korjailemalla perusmokat.

Suuret kiitokset kommenteista jo etukäteen!
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 11, 2007, 01:22:01 ap
Saat varmasti paljon hyvää opastusta palstan konkareilta.  Mutta muutama pikainen kommentti, heti lonkalta:

1)
En tunne keitintäsi, mutta sillä pitäisi täysin juotava kupponen syntyä. Markettien Thermoblock-vehkeillä syntyy hyvin tehtynä parempi espresso, kuin keskimäärin kuppiloissa tarjotaan. Hyvät espressot ovat sitten erikseen. Näiden keitinten huonoin puoli on tuo thermoblock (tms.) tekniikka = selkokielellä: eivät pysty tasaiseen lämpötilaan = selkokielellä: eri shotit ovat keskenään erilaisia, tulee parempi ja huonompia sekaisin.

2)
Tamppaaminen on tosiaankin tärkeää.  Eihän se kahvi tosin tiedä, onko tampperi muovia vai metallia. Mutta metallinen on paljon helpompi käyttää, muovisellakin onnistuu.

3)
Valmiista puruista ei saa mielestäni kunnon kahvia, ei sitten millään vehkeellä.  Tai jos saakin, kun pussi on juuri avattu, niin kohtapa ei sitten saakaan, purut ovat kuivuneet ja härskiintyneet pilalle.  Tämä kohta on ehdottomasti ylivoimaisesti heikoin lenkki sinun kahvittelussasi.

Jos haluat kokeilla mahdollisimman "kevyellä" tavalla parempaa kahvia, niin kipitä Kodin Ykköseen. Osta Krupsin levymylly GVX-2xx (tms.).  Kustannus 50-60 euron haarukassa (saa niitä Gigantistakin vähän kalliimmalla).  Jauha sillä kahvisi pavuista ja löräytä nykyisen keittimesi läpi.  Väitän, että parin harjoittelushotin jälkeen tulos on ÄLYTTÖMÄN paljon parempi kuin nyt.

Aikasi leikittyäsi, voit sitten kaikessa rauhassa miettiä järeämmän kaluston hankkimista.  Mutta ensiapuna tuolla investoinnilla saat kyllä aika rajun "price/performance" -parannuksen aikaiseksi.

cartman
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 11, 2007, 12:14:26 ip
Hei,
Ei meikäläinenkään millään huippuvehkeillä keittele, AEG:n thermoblock -vehje ja mainittu Krupsin mylly. Silti, kyllä niillä pienen virittelyn jälkeen kahvia syntyy. Harjoitus tekee metsurin.

Cartman sen jo mainitsikin, valmiista puruista ei onnistu. Sen vahän, mitä olen kokeillut, huomasin ettei oikeaan valuma-aikaan pääse vaikka miten hurjasti tamppaisi (löytyy sellainen ihan kiva kupera alumiinitampperi). Eli hanki nyt ihmeessä mylly. Keittimen päivitys ei ole tarpeen ainakaan heti alkuun. Kannattaa satsata pikkuisen parempaan myllyyn. Makuero on aika huomattava halvallakin keittimellä. Tehtiin Markuksen kanssa taannoin ristiinkokeilu: AEG, Isomac Venus, Krups ja Minimoka. Tulos oli se, että Minimoka AEG:n kanssa tuottaa jo tavaraa, joka pesee keskiverto ketjukahvilan. Lisäksi kannattaa huomioida se, että valuma-aikaa ei oikeastaan paljoa voi (eikä kannata) säädellä tamppauksella, vaan jauhatuskarkeudella.

Koneessasi taitaa myös olla nk. paineistetut filtterit. En nyt äkkiseltään muista, onko Arieten kahvaan rakennettu mitään paineistusta. Jos ei ole, kannattaa hankkia tavalliset paineistamattomat suodatinkupit. Tein niin AEG:lle ja makuero oli todella dramaattinen. Minkä kokoiset filtterit koneessasi ovat?

Vaahdotuskannun saa Chez Mariuksesta suunnilleen kympillä. Kannattaa. Itse vaahdottelin ensin keraamisessa kannussa. Kävihän se niinkin, mutta kyllä oikealla vaahdotuskannulla on helpompaa.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 11, 2007, 12:56:18 ip
Tässä vielä työnäyte AEG:n lypsystä. Ei tule punaruskeaa cremaa ei, mutta kyllä tätä kehtaa jo kahviksi kutsua. (Pavut ovat Caffin Isolaa.)
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 13:00:04 ip
Lainaus
Cartman sen jo mainitsikin, valmiista puruista ei onnistu. Sen vahän, mitä olen kokeillut, huomasin ettei oikeaan valuma-aikaan pääse vaikka miten hurjasti tamppaisi (löytyy sellainen ihan kiva kupera alumiinitampperi)...Lisäksi kannattaa huomioida se, että valuma-aikaa ei oikeastaan paljoa voi (eikä kannata) säädellä tamppauksella, vaan jauhatuskarkeudella.


Ok, kiitos molemille neuvoista. Olen toki ymmärtänyt myllyn tärkeyden, mutta luulin sen liittyvän enemmän itse makuun, kuin valuma-aikaan. En voinut edes kuvitella, että markettipuruilla ei kertakaikkiaan saa oikeata valuma-aikaa (mihin tarkoitukseen ne oikein ovat, mutteripannuihinko?).

Lainaus
Koneessasi taitaa myös olla nk. paineistetut filtterit. En nyt äkkiseltään muista, onko Arieten kahvaan rakennettu mitään paineistusta. Jos ei ole, kannattaa hankkia tavalliset paineistamattomat suodatinkupit. Tein niin AEG:lle ja makuero oli todella dramaattinen. Minkä kokoiset filtterit koneessasi ovat?


Mikä on paineistettu filtteri? Perussetissä oli vain se yksi filtteri, halkaisijaltaan noin 59 mm (kahdelle annokselle) ja sitten sellainen muovinen "thermodisc" -nimellä kulkeva "filteri" tai levy, joka laitetaan filtterin alle kahvan sisään, ja jossa myös kaksi hieman ulkonevaa reikää, jotka sopivat kahvan reikiin. Arieten ohjeiden mukaisesti tällä saa hienomman creman  (mutta sitä saa vähemmän) (?). Olen kokeillut keittää kahvia sekä ilman tätä että sen kanssa. Itse filtterissä kun katsoo valoa vasten näyttäisi olevan vain yksi mikroskooppisen pieni reikä, vaikka pohja onkin karhea laajemmalta alueelta.

Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 13:02:57 ip
Hyvä kuva, thanks. Minulla tuon tason kahvit ovat vielä jääneet haaveeksi. Pikakorjaus ongelmaan on siis jonkinlainen mylly...

Osaisikohan joku sanoa, mikä vika on siinä kahvimitassa ja tulisiko filtteri tunkea täyteen?
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 11, 2007, 13:12:03 ip
Se mikroskooppisen pieni reikä sen kertoo...
Painestettu suodatinkuppi on siis sellainen, jossa on (yleensä) kaksinkertainen pohja. Ensimmäisen, normaalin, pohjan läpi mentyään kahvi joutuu ahtautumaan pienestä kolosta, jolloin se tulee läpi suuremmalla paineella. Insinöörit ovat keksineet, että tällä tavalla saadaan aikaan näyttävämpi crema. Maun kannalta ratkaisu on kuitenkin huono, sillä paineistuksen läpi ajettu kahvi menettää (mielestäni) paljon maustaan ja jää jotenkin tunkkaisen  oloiseksi. Creman pitäisi sitä paitsi olla merkki onnistuneesta uutosta, mutta paineistus puskee cremaa esiin varmaan vaikka pikkukivistä.

Nyt meneekin sitten arvailun puolelle. Tuo thermodisc kuullostaa joltain ylimääräiseltä lämpöä säilyttävältä elementiltä. Hyvää kahvia tehtäessä nimittäin koko koneen, myös kahvan tulee olla kunnolla lämmin. Mitä enemmän materiaalia kahvassa on, sen paremmin se säilyttää tasaisen lämmön. Oikea lämpötila --> parempi crema.

Valmiiksi jauhetuista puruista vielä. Minä käytän niitä silloin, kun puhdistuksen jälkeen pitää uuttaa yksi poisheitettävä shotti. Siihen ei viitsi kunnon kahvia haaskata.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 11, 2007, 13:14:42 ip
Sanokoon nyt viisaammat vielä, mutta ainakaan minä en mittojen kanssa räplää vaan laitan kahvia aina filtterin reunaan asti. Filttereitäkin on muuten vähän eri vetoisia, eli tuplafilsu saattaa ottaa joskus hyvinkin 18 g:n verran.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 11, 2007, 15:16:23 ip
Se Thermodisc on juuri se "venttiili", joka tekee kahvasta "painekahvan".  Eli älä missään nimessä käytä sitä Thermodiskiä.  Pelkkä kahva ja suodatinkuppi riittävät!

Krupsin vanhoissa keittimissä levyä sanottiin Crematic-levyksi.

cartman
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 16:15:17 ip
Allright, kiitos taas. Huomasin myös itse että ilman thermodisciä on tulos vähän parempi. Ymmärsinkö muuten oikein, että paineistettu filtteri ei kuitenkaan paineista jos sitä ei käytä thermodiscin kanssa?

Taidanpa sitten ensi hätään yrittää jauhaa vaikka käsin Peugeotin myllyllä "oikeaa kahvia" (jos saan riittävän hienoa), tampata kunnolla ja tarkistaa vaikuttaako tulos paremmalta ja valuisiko se oikeassa ajassa. Jonkinlaisen myllyn hankinta tullee kuitenkin piakkoin eteen.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 11, 2007, 16:41:25 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella

Taidanpa sitten ensi hätään yrittää jauhaa vaikka käsin Peugeotin myllyllä "oikeaa kahvia"


Jos mylly toimii vähänkin niinkuin Zassenhaus, niin säädä mylly heti tyhjillään asentoon jossa terät alkavat ottaa kauttaaltaan kiinni toisiinsa (kuuluu hankaava ääni ja tuntuu pieni vastus pyörittäessä). Tästä voit sitten alkaa kokeilemaan ja säätää tarvittaessa myllyä vielä tiukemmalle (tai löysemmälle).

Mikäli Peugeot on vähänkin Zassenhaussin tasoinen niin sen pitäisi kyllä mainiosti pystyä espressojauhatukseen ja tuottaa hyvä lopputulos.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 11, 2007, 17:45:37 ip
ihankaffella wrote:
Lainaus
Ymmärsinkö muuten oikein, että paineistettu filtteri ei kuitenkaan paineista jos sitä ei käytä thermodiscin kanssa?


Ei kun valitettavasti sitä filtterin paineistusta ei poista mikään. Tarvitset vain uuden.
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kahvassa olevan paineistuksen saa pois jättämällä sen termohärpättimen veks. Jos siis saat käsiisi oikean kokoisen paineistamattoman filsun, sinulla pitäisi olla ihan kelpo keitin.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 11, 2007, 19:05:46 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Allright, kiitos taas. Huomasin myös itse että ilman thermodisciä on tulos vähän parempi. Ymmärsinkö muuten oikein, että paineistettu filtteri ei kuitenkaan paineista jos sitä ei käytä thermodiscin kanssa?
Tarkista se filtterikuppisi uudemman kerran.  Onko se tosiaan kaksipohjainen "venttiilimalli", kuten Arton AEG:ssä oli.  Vai ovatko filsun reiät vain niin pieniä/tukossa, että niitä ei näe.  Krupsinkin filtterikuppi on "umpinainen", kun katsoo valoa vasten, mutta ne "pohjan karhennukset" ovat kyllä pieniä reikiä.

Valtaosa keittimien valmistajista (noh, ne kaikki kymmenet merkithän tulevat 2-3 tehtaasta...) paineistaa filtterinsä erillisten muovisten painelevyjen avulla.  Crema Enhancer, Booster, Crematic... onhan niitä nimiä.  Luultavasti myös Thermodisc. Siis tavallinen filtteri +  painelevy = paineistettu filtteri.  Painelevy mäkeen = normaali filtteri.

Jos Thermodiscin tarkoitus olisi kerätä=tasata lämpöä kahvaan, niin eihän se olisi keveää muovia, vaan jotain raskasta materiaalia, metallia tai keramiikkaa.

cartman

Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 11, 2007, 21:37:21 ip
Lainaus
Tarkista se filtterikuppisi uudemman kerran. Onko se tosiaan kaksipohjainen "venttiilimalli", kuten Arton AEG:ssä oli. Vai ovatko filsun reiät vain niin pieniä/tukossa, että niitä ei näe. Krupsinkin filtterikuppi on "umpinainen", kun katsoo valoa vasten, mutta ne "pohjan karhennukset" ovat kyllä pieniä reikiä.


Maglightilla pimeässä vaatehuoneessa kun loistaa läpi, niin valo näkyy vain keskeltä pienestä reiästä. Käyttöohjeissa kuitenkin neuvotaan polttamaan kaasuliekillä reiät auki jos ovat tukossa (minkä olen tehnyt). Jos siinä olisi vain yksi reikä, ei kait olisi järkeä, että alapuolella olisi pienen reiän lisäksi muuta "reiänomaista" karheutta (lienevät niin pieniä reikiä että valo ei tule läpi). Kirjoittamasi perusteella olettaisin siis fisun reikien olevan niin pieniä että niitä ei vain voi nähdä (onkohan tämä mahdollista?). Tämä olisi hyvä uutinen, koska thermodiscin heittäminen mäkeen mahdollistaisi siten painestamattoman filtterin. Kuten sanottua, käyttöohjeen mukaan thermodisc kehittää vähemmän mutta hienompaa kremaa.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 12, 2007, 09:24:39 ap
Kiitos vinkeistä. Käsin jauhetut pavut ja oikeaoppisempi tamppaus tuotti jo h u o m a t t a v a s t i paremman makuista kahvia; valuikin about oikeassa ajassa.

Nyt on kuitenkin jo seuraava ongelma. Epäilen Arieten suihkusihdin olevan tukossa. Jossain vaiheessa siitä ei tullut ulos paljon mitään, koneen heiluttelulla, hammastikulla ja veden laskemisella sen läpi, sain taas vettä tulemaan paremmin. Käyttöohjeiden mukaan suihkusihdistä tulisi tulla vettä tasaisesti joka puolelta, nyt sitä ripottelee sieltä täältä kovin eri lailla.

Ohjeiden mukaan suihkusihdin voi puhdistaa vain valtuutettu huolto (!), vaikka Arieten sivuilla on muiden ketinmallien kohdalla ohjeita sihdin puhdistamiseksi (siinä keskellä olevan mutterin avaamiseksi). Ajattelin kokeilla mutterin avaamista itse. Ilmeisesti tämän takia Arieten filtterikin on "liian iso" eli kaksi kahviannosta ei sitä täytä, jotta kahvit eivät osuisi sihtiin (kun sen puhdistaminen on niin vaikeaa?). Luin jostain viestiketjusta, että jossakin malleissa pidetään suorastaan hyvänä jos kakku turpoaa sihtiin (?).


 
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Elokuu 12, 2007, 12:14:40 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
En voinut edes kuvitella, että markettipuruilla ei kertakaikkiaan saa oikeata valuma-aikaa (mihin tarkoitukseen ne oikein ovat, mutteripannuihinko?).


Mutteripannuihinpa hyvinkin. Jauhatus on aivan liian karkeaa oikeaan espressokoneeseen.

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Ohjeiden mukaan suihkusihdin voi puhdistaa vain valtuutettu huolto (!), vaikka Arieten sivuilla on muiden ketinmallien kohdalla ohjeita sihdin puhdistamiseksi (siinä keskellä olevan mutterin avaamiseksi). Ajattelin kokeilla mutterin avaamista itse.


Tuo "valtuutettu huolto" on varmasti vain tyypillistä kuluttajalaitteiden ylivaroittelua. Koitetaan rajata omaa vastuuta kun neuvotaan noudattamaan ihan älytöntä varovaisuutta. Kannattaa siis avata itse ja katsoa mitä löytyy.

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Ilmeisesti tämän takia Arieten filtterikin on "liian iso" eli kaksi kahviannosta ei sitä täytä, jotta kahvit eivät osuisi sihtiin (kun sen puhdistaminen on niin vaikeaa?). Luin jostain viestiketjusta, että jossakin malleissa pidetään suorastaan hyvänä jos kakku turpoaa sihtiin (?).


Usein tosiaan annostellaan niin, että kahva tulee täyteen. Tällöin annos tyypillisesti on jonkun verran yli, eli jotain 18g luokkaa. Niinpä Arietesi filtteri vaikuttaisi täysin normaalilta tässä suhteessa.

Kun annostelee kahvan täyteen, se tosiaan turpoaa uuton aikana kiinni sihtiin - toki hieman koneesta ja pavusta riippuen. Jotkut kai pitävät tätä hyvänä merkkinä ja oikeana tapana toimia, mutta ei se kyllä ihan niin yksinkertaista ole.

Usein tuollainen lievä yliannostelu toimii oikein hyvin ja itsekin annostelen pääasiassa niin. Mutta erityisesti happoisemmat kahvit kaipaavat pienempää annosta ja sen tuomaa lisämakeutta. Aloittelijalle tuo "kahva kukkoroilleen ja pyyhkäisy" on kuitenkin oikein hyvä metodi, varsinkin kun sillä saa aika helposti hyvän distribuution eli purut leviämään tasaisesti kahvaan.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 12, 2007, 14:37:48 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Usein tuollainen lievä yliannostelu toimii oikein hyvin ja itsekin annostelen pääasiassa niin. Mutta erityisesti happoisemmat kahvit kaipaavat pienempää annosta ja sen tuomaa lisämakeutta. Aloittelijalle tuo "kahva kukkoroilleen ja pyyhkäisy" on kuitenkin oikein hyvä metodi, varsinkin kun sillä saa aika helposti hyvän distribuution eli purut leviämään tasaisesti kahvaan.


Laitanpa sivuhuomautuksena että tästä aiheesta on varsin mielenkiintoinen ketju täällä (http://www.home-barista.com/forums/basket-overdosing-time-for-serious-re-evaluation-t4501.html).

"a lot of the obsessive behavior and difficulty we home baristas have experienced in shotmaking is directly due to using 'too much' coffee in the PF baskets. There is a much lower probability of channeling with lower doses" --Ken Fox

(mutta tämä siis aihetta sivuava sivuhuomautus, keskustelua tästä on ehkä parempi jatkaa täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/126.page).)
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 13, 2007, 10:37:12 ap
Kävin katsastamassa tuota Arieten vehjettä kaupan hyllyllä, ja kyllä ainakin niissä esillä olleissa vehkeissä oli paineistetut suodatinkupit. Thermodisc-härpäke lähti helposti, mutta filtterissä on tuplapohja ja alapuolella vain se yksi reikä.

Mitä tulee muuten maidonvaahdotukseen, niin kannattaa (jos et ole vielä niin tehnyt) katsastaa coffeegeek.comin "Milk frothing guide". Siellä on hyvät ohjeet kuinka tuollaisella froth aider -sauvallakin saa aikaan hyvää mikrovaahtoa.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 13, 2007, 12:22:14 ip
Kiitos taas hyvistä neuvoista ja avusta. Voihan olla että Arieten mallissa ei ole niin järkevää täyttää koko kahvaa suihkusihdin huonon puhdistettavuuden johdosta. Kun nyt tiedän "molempien tapojen" olevan ok, niin voin kokeilla tekemättä mitään suuresti väärin.

Kiitos Arto, nyt ainakin tiedän filtterin olevan paineistettu, yks reikähän siinä vain olikin näkyvissä. Ennen hienompia upgreidauksia, taidan kustannustehokkaasti kokeilla mainitulla Krupsin myllyllä Gigantista (käsipelin kun ei arkiaamuna ole aikaa jauhaa). Tämä lienee tosiaan halvin tapa päästä hieman eteenpäin harrastuksen parissa. Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä (jota saa kuitenkin jauhaa 30 minuuttia)

Nyt pitäisi vielä saada Arielin suihkusihti toimimaan kunnolla. Toisaalta, jos sieltä kerran vettä kohtalaisesti tulee, niin en tiedä onko tarpeen ruveta vielä ronkkimaan.

Jep, kiitos, olin jo löytänyt coffeegeekin vaahdotusohjeet, ja ostin chez mariuksesta maidonvaahdotuskannunkin.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Elokuu 13, 2007, 12:45:27 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Kiitos taas hyvistä neuvoista ja avusta. Voihan olla että Arieten mallissa ei ole niin järkevää täyttää koko kahvaa suihkusihdin huonon puhdistettavuuden johdosta. Kun nyt tiedän "molempien tapojen" olevan ok, niin voin kokeilla tekemättä mitään suuresti väärin.


Ymmärsinkö oikein, että se suihkusihti on ruuvilla kiinni? Eihän se puhdistettavuus sitten mitenkään huono ole. Toki mahdollisuus takaisinhuuhteluun auttaisi, mutta kunhan löytää riittävän lyhyen ruuvimeisselin niin eikös sen sihdin irrottaminen ja putsaaminenkin ole aika helppoa?
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 13, 2007, 12:47:21 ip
ihankaffella wrote
Lainaus
kustannustehokkaasti kokeilla mainitulla Krupsin myllyllä Gigantista (käsipelin kun ei arkiaamuna ole aikaa jauhaa). Tämä lienee tosiaan halvin tapa päästä hieman eteenpäin harrastuksen parissa. Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä


hmm... Halvin tapa varmasti, mutta Krupsin vehje ei todellakaan vaikuta kauhean pitkäikäiseltä (ja pitää melkoista ääntä, eikä edes mitään jykevää murinaa vaan sellaista hirveää ujellusta).
Lisäksi ihan oikeasti iso ongelma siinä on se, että karkeutta ei voi säätää kauhean tarkasti. Minulla on käytössä vaivalloinen tapa sekoittaa eri jauhatuksia tai pitää käsivoimin säätönamiskaa pykälien puolivälissä, aika arpomista silti on. Pesee (ainakin nopeudessa) käsin jauhamisen, mutta jos budjetti yhtään venyy, niin paljonpaljon vähemmän kiroilemista aiheuttavan laitteen saa semmoisella satasen lisäyksellä hintaan.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 13, 2007, 14:17:18 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä (jota saa kuitenkin jauhaa 30 minuuttia)


No johan. Ilmeisesti ei Peugeot olekaan sitten ihan Zassin tasoinen? Meinaan Zassenhaussilla menee maksimissaan 3 minuuttia semmoisen 18g jauhamiseen (ja rauhallista tahtia). Ja jauhatusjälki kyllä pieksee Krupsin varmasti mennen tullen (ja pieksee todennäköisesti kaikki alle 200 euron sähkömyllyt).
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 13, 2007, 18:08:46 ip
Kumma juttu, no peugeotin mylly ei näköjään ole niin hyvä. Voin toki yurittää jauhaa karkeampaa joka olisi nopeampaa, mutta mielestäni nykyinenkin jauhe on jo niillä rajoilla.

ehkä pitäisi vielä harkita ja onvestpida krupsin sijaan tasokkaampaan.

niin siis arieten suihkusihdin avaaminen vaattii mutterin avaamisen, joka on niin upotettu, että tarvitsen mutterivääntimen. Sellainen täytyy hakea kaupasta.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 13, 2007, 21:16:38 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Voin toki yurittää jauhaa karkeampaa joka olisi nopeampaa, mutta mielestäni nykyinenkin jauhe on jo niillä rajoilla.


Minkäslaisista pavuista on kyse? Nimittäin vanhat pavut saattavat olla kyllä melkoisia "kiviä". Itse jauhan korkeintaan viikon vanhoja papuja ja niiden kanssa kampi pyörähtää ympäri ilman kummempaa vastusta. Tummat paahdot menevät "suhisemalla". Kannattaa myös katsastella ettei myllyssä ole (koneistossa) jotain vialla - luulisi "Pösölläkin" jonkinlainen takuu olevan. Ja tosiaan käsimyllyjä ei kannata aliarvioida (jos on laatumyllystä kyse) - vanhakin sellainen on melkein mazzer minin veroinen suhteessa roburiin [linkki (http://www.home-barista.com/forums/titan-grinder-project-can-it-beat-mazzer-robur-t4499-20.html#50247)].
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Markus - Elokuu 14, 2007, 11:33:14 ap
Jos aikoo pysytellä ihan kaffella, ja hyvällä sellaisella, pidemmänkin aikaa, voisin suositella sellaisen myllyn hankkimista, joka palvelee seuraavankin keittimen kanssa. Eli mentäisiin vähintään sinne Minimoka / Innovan vastaava -osastolle. Tämä mielipide perustuu kokemukseen Krupsin ostamisesta ja hyvin pian sekä keittimen että myllyn päivittämisestä.  :-)
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Esa - Elokuu 14, 2007, 11:44:34 ap
Hyvähän se olisi, jos onnistuisi heti kerralla päättämään, minkä tasoisen kahvivälineistön haluaa. Aina kalliimmaksi tulee, mitä useamman kerran vaihtaa parempaan.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: pentti - Elokuu 14, 2007, 13:50:47 ip

On oikein, että aloitat kaiken ihan alusta. Olen tuon tien käynyt läpi Krups.n vehkeillä sekä siipimyllyn kanssa. No olihan shotit hyviä kun ei ollut muuta vertauspohjaa kuin eri kahviloissa saadut espresso pohjaiset annolset.

Kävin myös keskustelut jo osaavien kanssa koneeni "erinomaisudesta" kunnes todella alistuin hankkimaan suositellun yhdistelmän koneesta sekä myllystä. Oikeastaan yllätyksenä tuli heti ensi shoteissa esille juotavien shottien makujen paraneminen eli kunnon koneilla myös juomatkin paranevat. Silvia ja Rokky ovat hintaluokissaan kotikoneina hyviä.

Pentti
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 14, 2007, 14:42:12 ip
No joo. Harkitsen vielä minimoka -tasoiseen vehkeeseen siirtymistä suoraan. Krupskin maksaa 50 e, ja se on taas 50 lisää. Kaikilla harrastuksilla on perustaso ja sitten vielä monia hifistelytasoja, mutta en voinut kuvitella, että espresson valmistuksen "perustasolla" (eli että saa kohalaisen kreman ja oikeaoppisen valuma-ajan hyvällä maulla) vaatii paitsi parin sadan keittimen myös parin sadan myllyn. Mutta niin se vain on.

Onko kellään kokemusta Peugeotin myllystä? Siinähän on vain päässä se yksi "kiristysruuvi", jolla voi säätää jauhatuksen karkeutta. Luin viestiketjun käsinveivattavista myllyistä, mutta onko tosiaan niin Peugeotin mylly on espressojauhatukseen pelkkkä lelu (ärsyttävää, kun edes käsipelillä ei saa siedettävää kahvia)..
 
Mikäli haluan hienompaa laatua kuin valmispakkauksissa, on ruuvi kiristettävä äärimilleen ja jauhaminen kestää kauan. Ehkäpä kokeilen vielä ja otan jiiteen vinkistä vaarin uusimalla pavut. Omani kun ovat jo kuukauden vanhoja. Veivatessa käsipelillä voikin sitten pohtia oikean myllyn hankintaan.

Kiitos taas palautteesta. Silmäni aukeavat.

Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 14, 2007, 18:51:24 ip
Hermostuin Peugeotin hitauteen, ja palautin kauppaan:

No nyt sitten selvisikin, että Peugeotin mylly oli viallinen (itse asiassa miltei koko erä). Tämä selittääkin puolen tunnin jauhanta-ajan.

Pisti kuitenkin silmään fantes.com sivustolla ollut huomautus ko. myllystä: "Note: Due to the current design of this mill, it takes a long time and many turns for finer grinds, so we recommend this mill only for Drip and coarser grinds."http://www.fantes.com/coffee_mills.htm

Eli ko. mylly lienee kaiken kaikkiaan epäsopiva espresson jauhamiseen, toimi se sitten tai ei.

Pitää kai palauttaa koko roska ja hankkia rocky grinder tai minimoka. Voinhan aina ajatella säästäneeni Peugeotin 70 e ja Krupsin 50 e, joten väliraha kunnon myllyyn pienenee.

Mielestäni espressokeitinten kauppiaiden tulisi selkeämmin tuoda esiin asiakkaillensa sen, että keittimet vaativat miltei aina samaa hintaluokkaa olevan myllyn. Monet luulevat edelleen pelkän keittimen hoitavan homman. Coffeegeekin "don't skimp on the grinder" -osio, pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille keitintä ostaville.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 14, 2007, 19:12:48 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella

Pisti kuitenkin silmään fantes.com sivustolla ollut huomautus ko. myllystä: "Note: Due to the current design of this mill, it takes a long time and many turns for finer grinds, so we recommend this mill only for Drip and coarser grinds."http://www.fantes.com/coffee_mills.htm


Ja kehtaavat vielä pyytää samaa hintaa kuin Zassista.  :shock:
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Elokuu 14, 2007, 20:13:35 ip
Lainaus käyttäjältä: ihankaffella

Mielestäni espressokeitinten kauppiaiden tulisi selkeämmin tuoda esiin asiakkaillensa sen, että keittimet vaativat miltei aina samaa hintaluokkaa olevan myllyn.


Eipä kyllä mikään markkinointiosasto varmaan tuollaista tulisi päästämään läpi... :(
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 14, 2007, 20:53:48 ip
No eipä tietenkään....

Mielenkiintoista on muuten se, että ruotsalaisella foorumilla joku oli hyvinkin tyytyväinen peugeottiinsa (sai hienon espressokoneensa tukkoon sillä kun oli liian hienosti jauhettua) kun taas monet moittivat liian karkeaa jälkeä espressotasoon. Ota siitä sitten selvää. Myllyt ovat kai melko yksilöllisiä. Jos saisin kelvollisen peugeotin jolla saisi tuplaespresson alle 10 minuutissa, niin en vielä ostaisi sähkömyllyä.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Arto - Elokuu 15, 2007, 10:18:58 ap
Käsimyllyn veivaaminenkin käy muuten ihan vaivattomasti, kun on asiaan sopiva automatiikka. Meillä lapset viihtyisivät jauhamassa kahvia tunnin jos toisenkin. Viehän se tovin, mutta ei tarvitse itse kuin välillä komentaa vaihtamaan vuoroa ja katsoa ettei turhan paljon kahvista leviä pitkin lattiaa.  :D
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Esa - Elokuu 15, 2007, 11:05:23 ap
Taikka no, myllyssä riittävä taso tulee kyllä vastaan aika lailla halvemmalla kuin keittimessä. Kunnollisen myllyn saa parilla sataa, mutta kunnollisesta keittimestä saa pulittaa ainakin 500. Keittimissä lisäksi voi valita monesta tasosta. Satkun keittimelläkin tekee kahvia. Kahvi vaan paranee siitä tuonne 500 tasoon asti ja siitä ylöspäin paranee sitten lähinnä teho, nopeus ja helppokäyttöisyys. Mylly joko pystyy tekemään espressojauhatusta tai ei pysty. Ihan sama mikä keitin, halpamyllyllä ei tee mitään. Siitä parin satkun tasosta ylöspäin myllyissä sitten paranee jonkin verran jauhatuksen tasaisuus vielä, mutta pääasiassa teho ja säätötarkkuus.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: ihankaffella - Elokuu 15, 2007, 22:11:19 ip
Ilmeni muuten että pösössäni oli jotain vikaa; itse asiassa ko kaupan kaikissa ruskeissa pösöissä oli vikaa. Vaaleat toimivat oikein. En kuitenkaan vaihtanut toimivaan, kun pelkäsin sen olevan edelleen liian hidas fantes.comin huomautuksen takia.

Muilla fooruimeilla on tosiaan ollut (myös) tyytyväisiä käyttäjiä. Pösöt lienevät kovin (liian) yksilöllisiä...
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Kaffe - Tammikuu 04, 2008, 20:51:30 ip
Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset. Omassa koneessa ei tarvitse kuin vääntää namiskuukkelista, niin johan on kahvi valunut eli ei montaa sekuntia ehdi mennä ja kahvi tulee molemmista nokista samanlaisena ja kunnon norona. Työpaikan koneen valuma-aika on selvästi pidempi ja se on sellaista epätasaista tiputtelua (toisesta nokasta vähemmän kuin toisesta). Crema tulee molempiin ja makueroja en huomaa. Toki olen vähään tyytyväinen, kun en varmaan ole koskaan saanut kunnollista "koti"espressoa. Olen toki jounut Italiassa ja Ranskassa kahviloiden espressoa ja onhan se pääsääntöisesti hyvää.

Niin, onko koneiden toiminnoissa eroa ja onko jompi kumpi koneista se oikeampi?

Antakee anteeksi jälleen, nää on näitä amatöörien kysymyksiä...
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 05, 2008, 11:50:33 ap
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset.
Krupsin markettikoneella pääsee kyllä oikeaoppisiin valuma-aikoihin, kunhan jauhatus ja tamppaus ovat oikein. Valmiita kaupan puruja ei oikein kannattaisi käyttää. Jos kuitenkin käytät, niin oikea tamppaus Krupsia varten on yksinkertaista: niin kovaa, kuin pystyt. Tällöin kahvi painuu sen verran, että sihtiin/kahvaan jää tuollaiset 2-3 milliä tyhjää.

Täällä käydyn keskustelun perusteella AEG on eri juttu. Ainakin joissakin AEG:n malleissa on ns. painekahva. Siis kahvi jää kahvan sisään, kunnes tietyn paineen jälkeen alkaa lirua kuppiin. Tämän takia uuttoaikaa ei voi oikeasti laskea, eikä verrata muihin koneisiin. Krupseissa oli ennen vanhaan sama juju, mutta "painekahva" oli toteutettu irrallisilla "paineventtiililevyillä". Ne oli helppo jättää pois. Eli, kuten huomaat, en suosittele tällaisia "painekahvoja".

Mutta jos käytät valmiita puruja, niin suurin ongelma ei ole "markettikeitin" vaan "markettikahvi". Kahvi ei ole tuoretta, se on liian karkeaa, kuivunutta ja härskiintyy hyvin pian pussin avaamisen jälkeen.

cartman
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Kaffe - Tammikuu 06, 2008, 22:07:34 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset.
Krupsin markettikoneella pääsee kyllä oikeaoppisiin valuma-aikoihin, kunhan jauhatus ja tamppaus ovat oikein. Valmiita kaupan puruja ei oikein kannattaisi käyttää. Jos kuitenkin käytät, niin oikea tamppaus Krupsia varten on yksinkertaista: niin kovaa, kuin pystyt. Tällöin kahvi painuu sen verran, että sihtiin/kahvaan jää tuollaiset 2-3 milliä tyhjää.

Täällä käydyn keskustelun perusteella AEG on eri juttu. Ainakin joissakin AEG:n malleissa on ns. painekahva. Siis kahvi jää kahvan sisään, kunnes tietyn paineen jälkeen alkaa lirua kuppiin. Tämän takia uuttoaikaa ei voi oikeasti laskea, eikä verrata muihin koneisiin. Krupseissa oli ennen
vanhaan sama juju, mutta "painekahva" oli toteutettu irrallisilla "paineventtiililevyillä". Ne oli helppo jättää pois. Eli, kuten huomaat, en suosittele tällaisia "painekahvoja".

Mutta jos käytät valmiita puruja, niin suurin ongelma ei ole "markettikeitin" vaan "markettikahvi". Kahvi ei ole tuoretta, se on liian karkeaa, kuivunutta ja härskiintyy hyvin pian pussin avaamisen jälkeen.

cartman


Kiitos Cartman! Tulin juuri Tallinnasta, jossa kävin kahvikaupassa ostoksilla. Ostin siis kahvia, jonka kahvikaupan"täti" jauhoi aika hienoksi, siis hienommaksi kuin marketin kahvit. Olihan siitä keitettävä heti kotiin päästyä espressot ja ero oli selkeä! Kahvi tuli koneesta sillä tavalla "tiputtamalla" ja maku oli erilainen: pehmeämpi ja muutenkin selvästi parempi. Olin juuri kysymässä täältä palstalta, että voiko ero olla todella noin suuri ja huomasin vastauksesi eli ei tarvinnut kysyä, voi se näköjään olla. Markettikahvit jää tästälähtien meidän perheessä ostamatta.

Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: kaktus - Tammikuu 07, 2008, 19:56:15 ip
tupla espressoon kahvia n.14g
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 07, 2008, 21:31:41 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee. Avainsanoja ovat: "espresso, kotikoneeseen". Joskus voit kertoa merkinkin: "Krupsin kotikoneeseen". Moni myyjä osaa tällä tiedolla jauhaa oikean karkeuden. Helpointa on tietenkin, jos ostat kahvisi useimmitan samasta paikasta.

cartman
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 07, 2008, 21:37:22 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee.

Homman mutkikkuutta lisää se, että eri pavut vaativat eri karkeuksia, kuten aiemmassa keskustelussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/211.page) kävi ilmi...
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 07, 2008, 21:40:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee.

Homman mutkikkuutta lisää se, että eri pavut vaativat eri karkeuksia, kuten aiemmassa keskustelussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/211.page) kävi ilmi...
Ja juuri tämän takia kannattaa kertoa myyjätädille tai -sedälle se käyttötarkoitus ja käytettävä keitin. Heillä on edes teoreettinen mahdollisuus jauhaa juuri kyseinen kahvilaatu sinulle sopivaksi. Aika usein osaavat asiansa.

cartman
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 07, 2008, 22:12:01 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Ja juuri tämän takia kannattaa kertoa myyjätädille tai -sedälle se käyttötarkoitus ja käytettävä keitin. Heillä on edes teoreettinen mahdollisuus jauhaa juuri kyseinen kahvilaatu sinulle sopivaksi. Aika usein osaavat asiansa.

cartman


Niinpä. Esim. Stockan Robert'silla (siinä hissiaulan kahvi- ja tee-pisteessä) myyjä kysyi suoraan koneeni merkkiä. Ja Silvian mainitessani myyjä totesi heti että 'sangen hienoa siis'  :D
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: japa - Tammikuu 08, 2008, 14:44:24 ip
Kaffe centralenissa jos jauhaa, niin oikea jauhatuskarkeus decafille on 2. Luultavasti tavallisille pavuille kelpaa kolmonen (heidän oletus puoliautomaateille).
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Kaffe - Tammikuu 09, 2008, 19:23:34 ip
Nyt näyttää siltä ettei hyvältä näytä :(  Onkohan tuo ostamani kahvi liian hienoa, sillä tuntuu kuin se "metallikuppi/sihti joka laitetaan kahvaan" (on sillä joku oikeakin nimi :P ) olisi tukossa. Keittimen paineet tuntuvat kasvavan (kun kahvan ottaa pois koneesta, niin se melkein "lentää" irti) ja kahvia ei valu. Ensin luulin, että tamppasin liian kovaa, mutta koitin uutta satsia hieman kevyemmin tampattuna --> ei muutosta. Eli miten saisin nyt sen tukoksen auki?? Eihän siitä edes huomaa, että on tukossa kun ne reiät on niiiiiin pienet. Apuja kaivataan ja neuvoja tulevan varalle?? Pitääkö tuo liian hieno kahvi nyt sitten unohtaa ja jättää käyttämättä vai tampata vain kevyesti, siis sitten kun saan sen hemmetin tukoksen auki.

Edit:
pesin tuon sihdin pesukoneessa ja koevalutin koneella pelkän veden läpi --> toimii jälleen. Huh! No, edelleen kaipaisin jonkinlaista ohjeistusta tuosta tamppauksesta eli kuinka kovaa pitää tampata noita hienompia jauheita ja mistä tiedän, että tamppaus on ok. Näyttää siltä, että liian kovaksi tampattuna tuo sihti menee tukkoon ja keitin huutaa hoosiannaa eli ilmeisesti paineet nousee, koska höyryää käytön jälkeen (kun kääntää koneen "nolla" -asentoon) samalla tavalla kuin maidon vaahdotuksen jälkeen. Tuota höyryämistä se ei siis tehnyt, kun käytin markettikahvia, joka on karkeampaa. Ilmeisesti tuolla sihdin tukkimisella/paineiden nostamisella saa koneen rikki ja siitä saa vain syyttää itseään eli takuuhan ei tuollaista tietenkään korvaa...
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 09, 2008, 21:08:30 ip
Tamppauksen voimalla ei loppujen lopuksi ole hirvittävän suurta vaikutusta valumisnopeuteen, tärkeämpää on että tekee sen joka kerta samalla voimalla. Annoksen koon yritän itse pitää myös vakiona ja säädellä ainoastaan jauhatuskarkeutta. Tässä tapauksessahan tuo ei onnistu, eli suosittelisin kokeilemaan pienempää annosta...

T. Teme
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 09, 2008, 23:42:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Keittimen paineet tuntuvat kasvavan (kun kahvan ottaa pois koneesta, niin se melkein "lentää" irti) ja kahvia ei valu. Ensin luulin, että tamppasin liian kovaa, mutta koitin uutta satsia hieman kevyemmin tampattuna --> ei muutosta. Eli miten saisin nyt sen tukoksen auki??
Niin, kuten itsekin huomasit, ei sihdissä tukosta ollut. Kahvi oli vain liian hienoa. Tuo kahvan "lentäminen" on muutenkin tyypillistä halvemmissa koneissa, joista puuttuu ns. kolmitieventtiili. Sinun pitää vain odotella hetki, niin paineet tasaantuvat koneessa.

Temen ohje on todella hyvä. Yritetään pitää suurin osa muuttujista vakiona, säädellään ainoastaan jauhatuskarkeutta. Näinhän se menee. Sinun koneessasi kuitenkin tamppausvoimallakin on merkitystä. Kun kahvi on hienoa ja tuoretta (=rasvaista!), niin tamppaamalla saat niin tiiviin kakun, että koneen puhti ei riitä. Tai riittää siten, että minuutin-parin jälkeen alkaa tippua paksua tervaa tipoittain... Tee kuten Teme neuvoi: vähennä kahvin määrää. Jos sekään ei auta, niin jätä tamppaaminen väliin. Siis: silitä ja tasoita kahvi, mutta älä erityisemmin purista sitä kasaan. Tiedän, tämä ei ole oikein, mutta kokeile. Suurin syy on kuitenkin kahvin määrä.

Käytännössä sinulle käy niin, että aika hoitaa ongelmasi. Jonkin ajan kuluttua valmiiksi jauhettu kahvisi on kuivahtanut, eikä enää muodosta tiivistä tulppaa edes tampattuna.

Muuten: n. 50-60 eurolla saa jo myllyn, jolla pääsee kokeilemaan omaa jauhamista. (Krups VXG-2xx, tms.). Todella suuri parannus kahvin laatuun. Hi-end myllyistä maksetaankin sitten useita satalappusia.

cartman.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: rozzo - Tammikuu 12, 2008, 18:31:07 ip
Kiitos tästä saitista! Olen diletantti, sen auliisti myönnän. Vuosia olen keittänyt firmassani kohtalaista espressoa Pavonin Europa(?) mallilla. Sen rinnalle ostin Roomassa käydessäni Pavonin myllyn. Lopputulos on ollut sinnepäin. Siis ei hyvä, mutta kelvannut paremman puuttessa. Sitten ostin kotiin bulkkituotteen eli Arieten Cremissimo Café Roma-mallin. Se on laite, jossa on espressokone ja mylly vierekkäin samassa laittessa. Mylly on ulkonäöltään aivan samanlainen kuin Pavonin erillinen vehje. Liekö sama valmistaja. Ariete toimi kohtuullisesti vuoden sitten kahva tukkeutui enkä saanut sitä purkamisesta ja lukuisista ponnisteluista huolimatta toimimaan. Painefiltterissä on pienenpieni jousitettu kuula, joka jumiutui lopullisesti. Olin valmis heittämään koko keittimen poijun painoksi. Sitten monen kuukauden perästä löysin nämä sivut ja täällä kehotettiin heittämään koko muovinen painefiltteri mäkeen ja hakemaan oikea valutusaika ja crema jauhatuksella ja tamppauksella. Kaivoin pölyttyneen Atieten kellarista, poistin painefiltterin ja lähdin etsimään oikeata käyttötapaa. Olin aikaisemmin jauhanut kahvin aivan liian karkeaksi. Kokeilin hienointa mahdollista ja tamppasin voimieni takaa. Valutusaika oli 45 s, crema kohtalainen, maku jotain aivan muuta kuin ennen. Lisäsin karkeutta pari pykälää. Nyt kahvi valui tasaisena norona n. 20 sekunnissa, crema edelleen kohtuullinen, samoin maku. Palasin hieman hienompaan jauhatukseen, tamppaus edellen hyvin voimakas. Valutusajaksi sain 35 s ja lopputulos mielestäni oikein onnistunut. Aloin päästä jyvälle, mistä tässä jalossa harrastuksessa on kyse! Kiitos siitä kaikille kirjoittajille. Myöskin Pavonin käyttö firmassa on saanut laadullista parannusta samoilla opeilla ja jopa asiakkaani ovat huomanneet parantuneen kahvin laadun. Kysyisin vielä: löytyykö jostain Arietehen raskas kahva, joka varaisi lämpöä paremmin. Vakiokahva on hyvin kevyt alumiininen ja sen kiiltävä ja samalla hygieeninen pinta on liian voimakkaan pesuaineen johdosta hapettunut aivan harmaaksi ja mattapintaiseksi.
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 03, 2008, 14:10:02 ip
Oheisella sivulla (kts linkki http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage4.html) neuvotaan tekemään espresson uutto kahdessa osassa, eli uutto päälle 3:ksi sekunniksi, odotetaan 5 sekuntia ja sitten ajetaan uutto loppuun.
Itse kokeilin tuota ja en mitään ihmeellistä eroa huomannut. Ajatuksia?
Otsikko: Vast:Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2008, 14:49:42 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2

Itse kokeilin tuota ja en mitään ihmeellistä eroa huomannut. Ajatuksia?


Tuolla yritetään matkia "isompien koneiden" preinfuusiota - en tosin tiedä miten tuollainen temppuilu käytännössä toimii. Jos et mitään eroa huomannut, niin ilmeisesti se ei toimi. Yleensä "oikeassa" preinfuusiossa uuton alussa kahvikakku siis kostutetaan ensin märäksi vähän pienemmässä paineessa ja vasta sitten lyödään 9 bar kehiin (esim. E61:set toimii näin - automaattisesti).
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Bule - Kesäkuu 18, 2008, 15:39:38 ip
Jatkanpa tätä ketjua kun kuulostaa ongelmat olevan hyvin samansuuntaisia kuin allekirjoittaneella.
Noin kuukausi sitten hankin Minimokan myllyn. Keittimenä edelleen sama vanha Krupsin thermoblock. Pavut tilasin Hasbeanista. Valmistusketjussa tällä hetkellä siis 2 heikkoa lenkkiä, barista ja kone. No toivoin kuitenkin suurempaa parannusta näilläkin laitteilla.

Ongelmana on se että espressoni on melkein aina liian "laihaa"  ???
Minomokalla saa toki jauhettua niin hienoa että keitin pusertaa tuplaa melkein minuutin. Usein ensimmäiset pisarat näyttävät oikeanlaisilta, tummilta ja "paksuilta" mutta usein aika äkkiä kahvi muuttuu vaaleammaksi ja vetisemmän näköiseksi. Makukaan ei ole mielestäni tarpeeksi täyteläinen. Cremaa kyllä tulee sen verran että pinta peittyy, mutta aika vaaleata se on.
Yritän tasoitella kahvin filtteriin hyvin, ja tamppaan muovisella tampperilla. Se ei tosin ole oikean kokoinen vaan pitää painella useamman kerran, lopuksi keskeltä. Siihen nähden tuntuu myös oudolta että usein kakussa näkyy keskellä jonkinlainen kolo/syvempi kohta, mutta en tiedä tuleeko se uuton aikana vai sen päättyessä kun osa vedestä virtaa jotenkin tippa-altaaseen.
Jotenkin tuntuu siis siltä että kai se vesi pääsee jotenkin kanavoitumalla läpi, ja se selittäisi tuon laihuuden. Olenko ollenkaan oikeilla jäljillä? Hienommaksikin voi jauhaa mutta tuntuu pumpulla olevan aika lailla tekemistä tuollakin karkeudella. Ja aika tosiaan on jo liian pitkä. Auttaisiko annoksen suurentaminen tai pienentäminen? Voiko oikean kokoisen tampperin puute olla syypäänä tähän kaikkeen?

"Oikean koneen" hankkiminen on edelleen to-do listalla mutta sitä odotellessa olisi kiva ainakin vähän parempaa essoa juoda.
 
Hyvää juhannusta kaikille!!
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 18, 2008, 16:03:07 ip
Voipi olla että koneella ei kauhean täyteläistä lopputulosta saa, mutta se ei tarkoita että lopputuloksen pitäisi olla huono. Kannattaisi ehkä kokeilla helpompaa papua, jotain tummempipaahtoista jossa "maku on pinnassa", kuten muistaakseni cartman asian ilmaisi. Pauligin Espresso Originale on yksi sellainen. Ei todellakaan mikään poikkeuksellinen papu, mutta kannattaisi ehkä koittaa. Robertsin Habanero voisi olla toinen.

Thermoblockilla uuttolämpö tuppaa olemaan liian pieni ja painekin oikeassa uuttotilanteessa liian pieni, joten mahdollisuudet tiristää pavusta makua ulos ovat rajatut. Varsinkin toi Habanero voisi auttaa, se kun on hyvin tumma eli "kompensoi" matalaa uuttolämpöä.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Bule - Kesäkuu 18, 2008, 16:57:14 ip
ok, kiitos vinkistä. No, käyttelen vielä tuon pussin ensiksi loppuun, ja yritän saada parannusta aikaan. Onneksi noita esittämiäsi vaihtoehtoja saa kotimaasta.
Lämpötilasta ei tosiaan ole harmainta ajatustakaan, mutta enpä usko että tuuria olisi niin paljoa että se sattuisi lähellekään totuutta. Mitään mittareita en tuohon Krupsiin ala hommaamaan, vaan käytän mieluummin nekin rahat kunnon koneeseen.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 11, 2008, 21:36:38 ip
Hei!

Jatketaan tähän samaan ketjuun kun ei viitsi uutta avata vain sen takia, että muutama "tyhmä" kysymys olisi mielessä.

1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Eiköhän siinä alkuun muutama hassu kysymys.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 11, 2008, 21:41:21 ip
1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

Jos se on jauhettu pannukeittimelle sopivaksi (tarkoitatko suodatinkeitintä vai "oikeaa" kahvipannua) niin kyllä sitä voi siinä käyttää. Lopputulos sitten riippuu (onko hyvää vai ei) espressosekoitukseesi käytetyistä pavuista ja niiden paahtoasteesta. Mutta lopputulos on sitten aina pannukahvia, ei espressoa.

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

Oikeiden espressokeittimien kanssa tällä on suuri merkitys, koska jauhtuskarkeus pitää olla käytännössä "tismalleen" oikein ja ainoa mahdollisuus tähän on se oma mylly. Muilla menetelmillä ongelmaa aiheuttaa lähinnä säilyvyys - jauhettu kahvi hapettuu/härskiintyy/menettää arominsa huomattavasti nopeammin kuin papuina. Mutta jos aiot jauheesta valmistaa kahvin 24h sisällä ja tavara oli ostettaessa tuoretta, niin suodattimella/pannulla/pressolla lopputulos ei havaittavasti heikkene (ihan tuoreen kahvin kanssa se saattaa jopa parantua pienen "levon" jälkeen).

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Muilla menetelmillä kuin espressomenetelmällä (siis oikeaa espressokeitintä käytettäessä) ei kahvijauhetta tule tiivistää (eli tampata).
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Elokuu 11, 2008, 21:59:00 ip
1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

Voit, mutteripannua varten se on tarkoitettukin. Pumpulla varustettuun espressokeittimeen valmiiksi jauhettu ei juurikaan sovi, varsinkaan parempaan - kahvi vain hujahtaa läpi.

Mutteripannu on oikein hyvä vempele, mikään pakko kalliimpia keittimiä ei ole ostella. Varsinkin ihan halvimmat "oikeat" keittimet eivät ole sen parempia kuin mutteripannu, eli jos haluaa mennä mutteripannusta pidemmälle niin silloin kannattaa satsata kohtuulliseen myllyyn ja kohtuulliseen keittimeen.

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

On sillä eroa. Jauhettu kahvi kuivaa nopeasti, mutta mikä tärkeintä, kunnollisella espressokeittimellä pitää jauhatuksen hienous olla säädettu kohdilleen, jotta kahvin tekeminen onnistuu. Eli että vesi ei hujahda läpi, mutta kone ei myöskään mene tukkoon. Ja oikea säätö vaihtelee pavun (ja vähän muidenkin asioiden) mukaan. Jauhatuksen säätäminen edes suunnilleen oikeaksi on aika vaikeaa, jos joka yrityksen välissä pitää käydä kierros Stockalla. :)

Mutteripannulle ero ei ole niin suuri. Varsinkin jos vaihtoehtoina on halvin mahdollinen oma mylly tai kaupassa jauhettu, niin kannattaa jauhattaa kaupassa.

Myllyt ovat kieltämättä kalliita. Mutta kannattaa muistaa, että perusvehkeistä puhuttaessa myllyyn kannattaa aina laittaa yhtä paljon rahaa kuin keittimeen, jopa enemmän. Ja halvimmilla terämyllyillä ("silppureilla") ei tee mitään, ainakaan espressoa tehdessä. Halvimmat levymyllyt eli tasaisempaa jälkeä tekevät myllyt maksavat 50 eurosta ylöspäin.

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Puruja ei pitäisi tampata, pelkästään tasoittaa niin että kahvia on yhtä paljon koko kakun alueella. Eli ei myöskään jätetä kukkulaksi (koska silloin valuu reunoista läpi), vaan tasoitetaan. Tamppaamista tarvitaan sitten kun tehdään varsinaiselle espressokeittimelle kahvikakku joka kestää 9 barin paineen, kun taas pannussa paine on paljon alhaisempi.

Muokkaus: oletin, että tarkoitit tässä pannukeittimellä mutteripannua (eli mokapannua, eli "espressopannua"), etkä tavallista kahvipannua jolla keitellään esim. nokipannukahvit. Oletinko oikein?

Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 12, 2008, 15:49:09 ip
Muokkaus: oletin, että tarkoitit tässä pannukeittimellä mutteripannua (eli mokapannua, eli "espressopannua"), etkä tavallista kahvipannua jolla keitellään esim. nokipannukahvit. Oletinko oikein?
Ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi; en tarkoittanut mutteripannua (joka on ostoslistalla), enkä tietääkseni myöskään nokipannua, vaan "pulppipannua". Hankala keksiä tuolle parempaa sanaa. Tuollaisena olen sen kuullut aina, en tiedä, kuinka virallinen nimi on.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Maza - Elokuu 12, 2008, 16:03:36 ip
Ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi; en tarkoittanut mutteripannua (joka on ostoslistalla), enkä tietääkseni myöskään nokipannua, vaan "pulppipannua". Hankala keksiä tuolle parempaa sanaa. Tuollaisena olen sen kuullut aina, en tiedä, kuinka virallinen nimi on.
Perkolaattori on hienomman kuuloinen nimi pulppukeittimelle.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 12, 2008, 20:07:18 ip
Perkolaattori on hienomman kuuloinen nimi pulppukeittimelle.
Mitkä siis ovatkaan akallion mainiot neuvot perkolaattorille?
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: akallio - Elokuu 12, 2008, 22:22:21 ip
Mitkä siis ovatkaan akallion mainiot neuvot perkolaattorille?

Minun kokemukseni asiasta rajoittuvat siihen, että olen joskus kaupassa hypistellyt noita...

Teoreettisella tasolla perkolaattorin erityinen piirre on, että se keittää kahvin - siis lämmittää kiehuvaksi. Se ei ole sinänsä mikään kovin positiivinen asia, koska kahvi ei kauheasti tykkää niin kuumasta. Ainakin periaatteessa vaaleapaahtoisen kahvin pitäisi tasoittaa kovan kuumuuden vaikutusta, eli perkolaattoriin kannattaisi ehkä valita vaaleampia paahtoja. Espressopaahdot ovat keskitummia tai tummia.

Perkolaattorissa pitäisi käyttää suunnilleen pannujauhatusta, eli karkeaa. Jos ostit valmiiksi epsressojauhettua, niin se on huomattavasti hienompaa. Veikkaan että voi tulla kitkerää jälkeä. Mutta parhaiten tuo selviää kokeilemalla. Kerro sitten kuinka kävi!
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 13, 2008, 16:27:43 ip
Perkolaattorissa pitäisi käyttää suunnilleen pannujauhatusta, eli karkeaa. Jos ostit valmiiksi epsressojauhettua, niin se on huomattavasti hienompaa. Veikkaan että voi tulla kitkerää jälkeä. Mutta parhaiten tuo selviää kokeilemalla. Kerro sitten kuinka kävi!
Täytyy koettaa! Mutteripannu on nyt ajankohtainen ostettava. Täytyy viikonlopuksi ottaa mukaan stockalta.

Ilmoittelen, kuinka toimi perkolaattori - espressojauhatus yhdessä.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 14, 2008, 19:37:35 ip
Selvitin: keittimeni ei ole perkolaattori, joka ilmeisesti on johdolla seinään laitettava laite, vaan levyllä lämmitettävä pulppu- pannu. Mikä se on? Ja mitkä ohjeet sitä koskevat? Saako sillä espressoa tehtyä?
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 14, 2008, 19:57:29 ip
Onko siis kyseessä vähän seuraavannäköinen laite?:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot

Jos on, niin silloin on kyseessä mokkapannu ja sillä et siis saa aikaan espressoa.

Et saisi kuvaa otettua laitteestasi (jos kyseessä ei ollut mokkapannu)?

Lisäys: Perkolaattorista näyttäisi kyllä olevan myös liedellä toimivia versioita, ks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
(liekkö alkuperäinen toteutus tuollainen).
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: japa - Elokuu 15, 2008, 15:27:05 ip
Saako sillä espressoa tehtyä?
Jos tarkkoja ollaan, espressoa saa tehtyä vain laitteella jossa kuuma vesi pakotetaan n. 9 barin paineella kahvipurujen läpi n. 25 sekunnin aikana tuotoksena n. 2gr kahvia per 1gr puruja. Muilla laitteilla tehdään muunlaista kahvia jota ei tule kutsua espressoksi.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: w - Elokuu 15, 2008, 22:07:28 ip
Onko siis kyseessä vähän seuraavannäköinen laite?:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot
Se ei ollut. Mutta nyt on. Hain Stockalta italialaisen Moka Express- alumiinipannun. Kuuden kupin keitin. Täytyy kokeilla.

Lainaus
Jos on, niin silloin on kyseessä mokkapannu ja sillä et siis saa aikaan espressoa.
Siellä sanoivat, että kyseessä on nimenomaan espressokeitin. Hiukan naureskelin. Myyjä sanoi, että tamppaa tiiviiksi, käyttöohjeissa lukee, että ÄLÄ TAMPPAA KAHVIA. Ja sanoivat, että espressojauhatusta ja tummempaa kahvia siitä nimenomaan tulee.


Lainaus
Lisäys: Perkolaattorista näyttäisi kyllä olevan myös liedellä toimivia versioita, ks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
No tämä on jo lähempänä. Ei näytä ulkoapäin alkuunkaan minun laitteeltani, mutta idea näyttää olevan sama. Liesikäyttöinen.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 15, 2008, 23:09:13 ip
Siellä sanoivat, että kyseessä on nimenomaan espressokeitin.

Voi kun näinä EU aikoina nuo Italialaiset intoutuisivat hakemaan jonkinsortin "nimisuojaa" oikealle espressokeittimelle niin päästäisiin näistä...  :P
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Elokuu 07, 2011, 11:34:50 ap
Tervehdys kaikille forumin lukijoilla. Kaivoin eilen kaapista vanhan Krups 965 keittimeni ja ostin Krupsin GVX2 perusmyllyn. Lisäksi hankin Pauligin espresso fortissimo papuja.
1. Yritys: Jauhoin hienoudella 2/17 ja tamppasin tiiviisti. Keitin äkersi muutaman tipan sappinestettä minuutissa. Ei hyvä.
2. Yritys Jauhoin hienoudella 4/17 ja tamppasin tiiviisti. Sama lopputulos.
3. Yritys Jauhoin hienoudella 5/17 ja laitoin hieman vähemmän kahvia, enkä puristanut sitä kovin suurella voimalla. Sain aikaiseksi jonkinlaisen sumpin, jossa oli vain vähän cremaa päällä.

Olisiko antaa vinkkiä mitä muuttujia pitäisi ensiksi muuttaa, jotta saisi aikaiseksi siedettävää kahvia(muita vinkkejä kuin ostaa parempi keitin:)
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: linker - Elokuu 07, 2011, 13:12:39 ip
Keittimessäsi on painekahva. Älä tamppaa.
Krupsin markettimyllyllä olen tehnyt  krupsiini sekä OBH-nordicaan purut kaikkein hienoimmalla asetuksella.


ja liitteeksi rohkaiseva kokemukseni tältä päivältä:

törttöiltyäni aamupäivän  viikon vanhan laPavonini kanssa, ja muun muassa siivottuani koko tiskipöydän
tienoon (avattuani painekahvan jotenkin väärässä vaiheessa koulutusta, vehje suvaitsi räkäistä porot seinille),
kannoin kesäkeittiöstä krupsin puoliautomaatti-pumppu-espressoihmeen sisätiloihin.

Latasin sen segafredolla ja valuttelin tuplaespresson, ilman viime päivinä niin tutuksitulleita milligrammavaakoja, tamppereita, lämpömittareita
ja sekuntikelloja.  Kupillisesta tuli äärimmäisen kaunis: pinnalla täydellinen crema, ja tuoksukin jotenkin hiveli.

Mutta WTFFFFF    !
Tavara aivan /C:stä; kauheaa kuraa. Käytännössä melko pieleenkin mennyt vipukeittimellä yrittämäni tekele hakkaa
tuon plörön mennen tullen! Tieto lisää tuskaa - ja vaivaa.

Kannan krupsin varastoon ja panen mutterin tulille -- jaa mutta ensin täytyy veivata siihen sopivat purut....


 
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Vääpeli - Elokuu 08, 2011, 15:58:47 ip
Oletko harkinnut purkaa sen Krupsin painekahvan? Otin juuri omastani sen muovihärpäkkeen kahvan pohjasta pois ja nyt yritän saada aikaan "oikeampaa" keitosta.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Elokuu 08, 2011, 20:16:25 ip
Kiitos vinkeistä. En ole harkinnut vielä painekahvan purkamista, kun en ole ollut tietoinen koko painekahvasta(pitäis vissiin siirtyä pikakahviin).
Eikö tällaisessa keittimessä kuulu tampata sitä kahvia yhtään? Sekö vain kevyesti tasoitetaan ja sillä siisti?

Eli ilmeisesti suurin syyllinen on nyt liian tiivis tamppaus, eikä liian hienoksi jauhettu kahvi.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Elokuu 16, 2011, 09:20:16 ap
On tämä espresson tekeminen vaan vaikeaa >:(
Olen onnistunut tekemään yhden juotavan kupillisen käyttämällä Krupsin kahvimymmyn keskimmäistä asetusta(eli varmaan aivan liian karkeaa). Kahta samanlaista kupposta en ole vielä onnistunut keittämään ja jos yritän siirtyä hienompaan jauhatukseen niin keitin ei tahdo jaksaa pusertaa vettä suodattimen läpi kuin yksittäisinä tippoina. Olen heittänyt tampperin(tamppoonin vai mikä sen tamppaajalaitteen nimi nyt onkaan) nurkkaan ja silotellut purut suodattimeen vain kevyesti painamalla.

Olenko toivoton tapaus vai olisiko antaa vielä vinkkejä? Papuina on pauligin espresso fortissimo.

Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 16, 2011, 21:25:01 ip
On tämä espresson tekeminen vaan vaikeaa >:(
Olen onnistunut tekemään yhden juotavan kupillisen käyttämällä Krupsin kahvimymmyn keskimmäistä asetusta(eli varmaan aivan liian karkeaa). Kahta samanlaista kupposta en ole vielä onnistunut keittämään ja jos yritän siirtyä hienompaan jauhatukseen niin keitin ei tahdo jaksaa pusertaa vettä suodattimen läpi kuin yksittäisinä tippoina. Olen heittänyt tampperin(tamppoonin vai mikä sen tamppaajalaitteen nimi nyt onkaan) nurkkaan ja silotellut purut suodattimeen vain kevyesti painamalla.

Olenko toivoton tapaus vai olisiko antaa vielä vinkkejä? Papuina on pauligin espresso fortissimo.
Ei sen tosiaankaan pitäisi noin tuskaista olla. Kyllä keittimelläsi pitäisi saada aikaiseksi ihan juotavia kahveja. Usein jopa parempia, kuin standardikahviloiden espressot.

Katsotaan sitä tukkoon menemistä ensin:
Kone alkaa yskiä, jos kahvikakku on sille liian tiivis. Syynä voi olla liian hieno jauhatus, liian tiukka tamppaus tai sitten "liian rasvainen" kahvi. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että tuore ja "rasvainen" kahvi ei kestä niin kovaa tamppausta, kuin vanhempi ja ehkä karkeampi tavara. Mitä siihen pusertamiseen tulee, niin on hyvä vaan, että keitin joutuu vähän ponnistelemaan uutoksen eteen. Nopeasti noruva kahvi on järestään huonoa ja kitkerää.

Käytin hiljattain vanhaa Krupsin keitintä (joskus painekahvalla, yleensä ilman) ja kyllä sillä kahvia sai. En tampannut kahvia hampaat irveessä, mutta tamppasin kuitenkin. Keitin pörisi ja tärisi, kahvi valui tuskaisen ohuena norona, joskus pelkästään tiheästi tippumalla - ja ihan hyvää oli. Kokeilin myös kaupan jauhatusta. Silloin piti tampata apinan raivolla, jotta uuttaminen ei olisi ollut liian nopeaa. Painekahvaa piti käyttää.

Voisit hyvin kokeilla seuraavaa: Mene johonkin S-markettiin tai Prismaan, osta paketti Segafredon Espresso Casaa valmiiksi jauhettuna. Sen jauhatus on hyvää mutteripannulle, liian karkeaa (ja kuivaa) espressokeittimelle. Laita sitä Segafredoa painekahvaasi ja tamppaa ihan kunnolla. Käytä reilusti kahvia. Noilla ohjeilla painekahva-Krupsisi pitäisi tehdä kupillinen espressoa. Jos kahvi valuu liian nopeasti, jauhatus on liian karkeaa. Miksi tällainen pelleily valmiin jauhatuksen kanssa? Ensiksikin siksi, että voit varmistaa keittimesi toimimisen. Toiseksi siksi, että näet omalla silmälläsi, miten tietyllä karkeudella jauhettu kahvi toimii. Voit käyttää valmisjauhatusta mittatikkuna ja etsiä siten sopivan säädön myllyysi. No miksi sitten Segafredo? Ainoastaan siksi, että se on ainoa "kaupan kahvi", jonka tunnen. Voit vallan hyvin tehdä kokeilusi valmiiksi jauhetulla Pauligin Espresso Originalella. Mutta mielestäni on tärkeää, että näet keittimen toimivan ja että sinulla on jokin vertailukarkeus jauhamisessasi. Muista, että itse jauhettu kahvi on aina "rasvaisempaa", kuin tehdasjauhatus. Lievempää tamppaamista siis, joskus jopa pykälän karkempi jauhatus on tarpeen.
   
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: McJones - Elokuu 17, 2011, 09:54:54 ap
Oma kokemusperä Krups-maailmasta on XP 2000-sarjalaisella ja tuolla GVX242-myllyllä, joten ymmärrän, että toistettavuus on joskus vaikeaa. Mutta tässäpä omat vinkit...

1. Anna koneen lämmetä kunnolla. Jos aiot juoda ruoan päälle, laita keitin päälle ennen kuin alat kattamaan astioita pöytään.
2. Jos keittimessä on painekahva, saa sen avulla helpommin tasalaatuista kuin ilman painekahvaa.
3. Hienompi jauhatus ja kevyempi tamppaus on (IMO!) helpompi hallita.
4. Kontrolloi kahvipurun määrä. Voit esim. mitata kahvilusikalla 2 mitallista papuja tyhjään myllyyn ja jauhaa myllyn taas tyhjäksi. Tai, punnitse.
5. Tiivistä kahvi huolellisesti kahvaan, että se on siellä tasaisesti ja tiiviisti. Hampaat irvessä tamppaaminen tai kova tamppaus ei auta, mutta höttöinen puru tai sormella paineltu johtaa helposti siihen, että vesi menee mistä sattuu.
6. Seuraa uuttoaikaa ja miten kahvi lähtee tulemaan. Painekahvallisessa näkymät eivät paljoa kerro, mutta jos on tukossa, niin karkeampi jauhatus ja/tai pienempi annostus vaikuttaa selkeiten. Omalla Krupsilla määrä per aika oli aika vakio, mutta onnistuneen kahvikakun vaikutus veden virtausnopeuteen näkyy painekahvallisessakin. Kuinka nopeasti sinulla shotti valmistuu?
7. Itse kahvikakku kertoo myös uutosta, mutta painekahvallisessa indikaatioiden seuraaminen on vaikeaa.
8. Tärkein, eli maku. Miltä maistuu? Hivenen karvaan puoleista tuli omalla Krupsilla aika helposti, mutta joskus todella täyteläistäkin.
9. Jos mikään muu ei auta, kokeile laittaa teelusikallinen maitoa. Se tasoittaa makupiikkejä.
10. Kokeile vielä toisenkin kerran, ei kannata luovuttaa.

Paulig vs. Segafredo -vertailussa varsinkin valmiiksi jauhetuissa pidin enemmän Segafredosta. Papuna hankittuna kummankin kanssa ongelmana tahtoi olla hyvän kakun onnistuminen. Pauligin papua tuli pidettyä joskus jääkaapissa, minkä seurauksena uuttovastus tuppaa kasvamaan ja sai vähän tiiviimpiä kakkuja ja ehkä parempia shotteja, mutta jossain määrin tasalaatuisuuden kustannuksella.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Elokuu 17, 2011, 13:02:07 ip
Kiitos paljon vinkeistä :)
Olen tosiaan vielä kaiken kukkuraksi säilyttänyt pauligin papuja jääkaapissa, joten nekin on syytä ottaa huoneenlämpöön.
Alan innolla kokeilemaan minkälaista espressoi saan nyt aikaiseksi.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: tirofaux - Elokuu 17, 2011, 15:15:44 ip
Joidenkin papujen kohdalla voi toki käydä myös niin että maku ei vaan ole omaan mieleen. Eräs keino on käydä (hyvässä) espressokahvilassa ja jos pitää kahvin mausta siellä voi ostaa mukaan annoksen samaa papua ja kokeilla kahvin valmistamista kotona. Lopputulos ei varmaankaan ole samankaltainen, mutta on sentään jonkinlainen vertailumaku koettuna.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 17, 2011, 20:39:06 ip
Joidenkin papujen kohdalla voi toki käydä myös niin että maku ei vaan ole omaan mieleen.

Näin on, ehdottomasti! Koska paine- ja lämpötilansäätöjä ei noissa laitteissa ole, niin makueroja syntyy lähinnä eri papuja kokeilemalla.
Tässä tapauksessa lienee tärkeintä, että kysyjä saa omalla koneellaan ensin edes jonkinlaisen "onnistuneen" espresson - siis teknisesti OK:n. Jauhatus, kevyt tamppaus ja painekahvauutto - nämä ensin kuntoon. Sen jälkeen on edessä papujen kokeilu. Niin, nuo Pauligin papuset, ne nyt vaan eivät ole minun mieleeni...

Ja McJonesin 10. ohjetta kannattaa noudattaa. Kyllä noilla värkeillä juotavaa kahvia saa, jos vaan toimivat. Ei mitään syytä lannistua.
   
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: cartman - Elokuu 17, 2011, 20:50:21 ip
Tervehdys kaikille forumin lukijoilla. Kaivoin eilen kaapista vanhan Krups 965 keittimeni ja ostin Krupsin GVX2 perusmyllyn. Lisäksi hankin Pauligin espresso fortissimo papuja.
1. Yritys: Jauhoin hienoudella 2/17 ja tamppasin tiiviisti. Keitin äkersi muutaman tipan sappinestettä minuutissa. Ei hyvä.
2. Yritys Jauhoin hienoudella 4/17 ja tamppasin tiiviisti. Sama lopputulos.
3. Yritys Jauhoin hienoudella 5/17 ja laitoin hieman vähemmän kahvia, enkä puristanut sitä kovin suurella voimalla. Sain aikaiseksi jonkinlaisen sumpin, jossa oli vain vähän cremaa päällä.

Olisiko antaa vinkkiä mitä muuttujia pitäisi ensiksi muuttaa, jotta saisi aikaiseksi siedettävää kahvia(muita vinkkejä kuin ostaa parempi keitin:)

Olet lähestynyt asiaa systemaattisesti kokeilemalla. Aivan kuten pitääkin. Mutta huomaatko pienen inhimillisen turhautumisen aikaansaannoksen? Kun 2-yritys ei ollut mieleen, niin 3-yritykseen muutit yhdellä kertaa kaikkia kolmea muuttujaa. Et siis tiedä mikä muuttamasi asia vaikutti ja miten. Noh, epäilemättä olet tehnyt paljon kokeiluja ja nuo kolme olivat vain esimerkkejä.

Sinun esimerkkejäsi lukien ja melko paljon Krupsien kanssa leikkineenä toteaisin, että kuvaamassasi tapauksessa:
a) Jauhatuksen hienous itsessään ei ole ongelma.
b) Hienon jauhatuksen tamppaaminen liikaa on ongelma...
c) ...erityisesti, jos samalla tungetaan sihtiin tampperin voimalla liian suuri kahvimäärä.

Veikkaisin, että sinun 1- ja 2-yrityksesi voisivat tuottaa OK tulosta, mikäli noudattaisit niissä 3-yrityksen tamppaamista ja kahvimäärää. En ole ikinä mitannut kahvia Krupsiini, silmämääräisesti olen toiminut. Mutta ylitäytön vaaraan lankesin kesälläkin pariin kertaan. Siis liian kovalla tamppaamisella liikaa kahvia sihtiin. Kaupan jauhatukset (esim se Segafredo) on sitten eri asia. Niitä tamppasin hullun lailla - ja homma toimi ihan OK, painekahvalla tosin.
     
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 17, 2011, 22:42:32 ip
Itselläni on Krupsin keitin ja mylly. Noissa myllyissähän on hyvin erilainen lähtötilanne perussäädöissä. Säätöasteikko on 17 portainen ja ohjeen mukaan tiukimmat säädöt on sopivia espressoon. Oma mylly-yksilöni on noilla asetuksilla ihan liian tiukka. Kahvia tulee läpi vain muutama tippa ja krupsin kone ulvoo rasituksesta.

Tehtyäni vertailun huomasin, että tiukimmilla asteilla saa turkkilaista ibrik-jauhetta - siis kahvitomua. Omassa käytössäni on useimmiten asetus 11/17 Joskus 10/17 riippuen siitä miten rasvainen kahvi on kyseessä. Näilläkin säädöillä kahvi on paljon hienojakoisempaa kuin kaupan ns. espressojauheet.

Omassa keittimessäni ei tehdä käsin tamppausta,  koska kahva painuu sihtiä vasten ja tamppaus määrittyy kahvan kiristysvoiman suhteen. Itse laitan kahvan niin tiukalle kuin menee "hampaat irvistämättä ja konetta hajoittamatta" noilla edellämainituilla säädöillä.

Älkää siis luottako krupsin myllyn kohdalla ohjeellisiin säätöihin vaan käytännön kokemukseen ja järkeen.

Myllyssä en säilytä papuja ollenkaan vaan mittaan ne grammoina aina annosta varten. Ja jauhan satsin kerrallaan. Pavut ehdottomasti pienpaahtimon ja tuoreena. Ja vielä se, että krupsilla ei kannata alkaa sinkkushotteja vääntämään. Tuplat toimivat senn sijaan hyvin ja suhteellisen tasalaatuisesti. Minulla shoteista onnistuu 9/10, eikä se joka kymmenes huonompikaan juomakelvoton ole.

Uuttoaika on tasan 30 sekuntia pumpun päälle laitosta sen katkaisuun. Joka kymmenes pilalle mennyt uutto on useimmiten ollut liian tiukka, jolloin joko juon tosi lyhyen ja tiukan shotin (ikään kuin ristreton) tai liian pitkään uutetun mutta normaalimittaisen. Näistä ristrettomaisempi on paremman makuinen.

Hyvä J-P, säädä vain myllyä reilusti löysemmälle. Jos keittimessäsi ei ole tuota automaattista tamppausta kahvin kiinnityksen myötä, tamppaa normaali ohjeiden mukaan reilusti, mutta ei hampaat irvessä. Löysytä myllyn säätöä, kunnes saat sopivan tuloksen. Jos tämä ei auta, aloita uusi kierros hellemmällä tamppauksella ja etsi siten hyvä myllyn säätökohta. Käytä aina sama määrä kahvia - mieluiten se kannattaa mitata tupla-annos kerrallaan eli 14 g. Oman koneeni kahvaan ei oikein yliannostusta mahdukaan.

Niin ja tarkkaile tosiaan sitä kahvin valumista. Tasainen roiskimaton noro olisi ihanne. Liian ohut ja katkeileva tai liian vuolas on huonoja.

Lisäksi jos kahvi menettää värinsä kesken uuton, on säädöissä jotain vikaa - liian karkeaa, löysästi tampattu tai liian vähän kahvia veden määrään nähden. Eli jos noro alkaa olla läpikuultava kesken homman.

Oma rutiinini on seuraava:
1. kone päälle ja kahva kiinni
2. mittaan kahvia 14g myllyyn ja laitan päälle
3. valutan puoli kupillista vettä tyhjän kahvan läpi kuppiin (lämmittää kupin ja sihdin)
4. kuivaan kahvan sihtiosan
5. keikautan myllyä ja laitan sen vielä hetkeksi päälle (joitain papuja jää aina tippumatta teriin)
6. kaadan kahvin kahvaan myllyn kiposta ja kopautan pari  kertaa kippoa pöytään, että kaikki kahvi irtoaa liikkeelle
7. kiristän kahvan tiukasti paikoilleen, mikä samalla tamppaa kahvin (eli tätä ennen pitää tampata, jos vanhempi malli
8. tyhjennan kupista veden ja laitan sen kahvan alle ja käynnistän koneen
9. 30 sekunnin kuluttua sammutan pumpun ja otan kahvin syrjään
10. ennen nautintoa tyhjennän kahvan biojätteisiin ja valutan sen läpi vielä hieman vettä tippa-altaaseen, jotta kahvan suodatin ja suihkusihti puhdistuvat
11. ja ei muuta kuin juomaan yllättävän maistuvaa krupsin thermoblock-kahvia

Huomioi vielä se, että jos keittimessä on tuo automaattitamppausmekaniikka, ei kahvia saa missään nimessä tampata erikseen. Tärkein vinkki kuitenkin tuo myllyn säätö reilusti karkeaan päin.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: McJones - Elokuu 18, 2011, 14:32:51 ip
Omaa Krupsia piti hivenen "kiristellä", että sai essot onnistumaan ilman painekahvaa, eli nuo myllyt on kyllä yksilöitä säätöjensä puolesta.

Olisikohan joku ~15,5 grammaa ollut maksimi mitä oman Krupsin (2000-sarjalainen, ei-automaattitamppaava) veti. Tosin, mukana tulevalla mitalla kun laittoi 2 täyttä mitallista papuja, niin oltiin aika hyvin tontilla. Ja todellakin, aina tuli keitettyä tuplasihdillä. 2 mittaa papuja on toiminut uudemmassa 4000-sarjalaisessakin (automaagitamppaava).
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 18, 2011, 18:41:04 ip
Tuossa Krupsin uudessa keittimessä ei voi tosiaan kovin paljon ylitäyttää. Muutaman kerran olen aika täyteen laittanut, mutta tällöin kahva on  kiristynyt vain muutaman pykälän ja silloin kahva pyrkii vuotamaan reunoilta ja paineet karkaavat.

Parhaiten toimii siis suhteellisen tarkalla annostelulla. Shotinhan voi jättää aina vähän lyhyeksi ja siten jäljitellä yliannostelua.

McJonesin joskus jossakin kirjoittama huomio siitä, että paineistetulle kahvalle  suunniteltu kone kannattaa pitääkin paineistettuna on minusta hyvä. Kyseessähän on helppokäyttöinen kompromissi, jonka myötä laatu hieman kärsii, mutta silti ylittää monet kahvilauutokset. Eli älä J-P välttämättä ala paineistusta kahvasta purkamaan. Koeta oppia käyttämään konetta sellaisena kuin se on. Myllyäkään ei tarvitse modata, kun kireyttä taitaa muutenkin olla enemmän kuin tarpeeksi.

J-P vielä sellainen tarkennus, että laitteessasi ei tuota tamppausmekaniikkaa taida olla, eli tamppaile käsin ja etene kokeiluissa systemaattisesti johonkin suuntaan. Raportoi, jos selätät koneet ja löydät sopivan tekniikan. Siitä voi olla arvaamaton apu muille "thermoplock painekahva krupsmylly" aloittelijoille.

Itselläkin toki kiintää paremmat keittimet mielessä, mutta näillä mennään niin pitkään kun pysyvät kunnossa. Uutta tilalle sitten kun vanhat hajoaa.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: McJones - Elokuu 18, 2011, 21:33:50 ip
Americano kannattaa ehkä myös kokeilla, jos espresso sellaisenaan ei tunnu osuvan kohdilleen.
Omanikaan ei mennyt rikki... Tiedä hänestä pitäisikö ottaa vielä omaan käyttöön  ;)
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Elokuu 25, 2011, 09:14:41 ap
Kiitos paljon vinkeistä. Työkiireiden vuoksi on kotikeitin saanut levätä hetken, mutta raportoin kunhan pääsen systemaattisesti jatkaan kehitystyötä vinkkienne pohjalta.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: J-P - Marraskuu 26, 2011, 13:22:23 ip
Miten suoritetaan kalkinpoisto laitteelle Krups E965?
Ostin Krupsin kalkinpoistojauhetta (sitruunahappoa), mutta ohjeessa lukee vain, että katso laitteen käyttöohje. Laitteen käyttöohjetta en ole nähnyt vuoden -99 jälkeen, joten siitä ei ole paljoa iloa.

Auttakaa aloittelijaa ???
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 13, 2011, 22:47:10 ip
En löytänyt manuaalia edes netistä. Itse poistan kalkin väkiviiinaetikan ja veden sekoituksella tuolla uudemmalla krupsilla.

1 osa etikkaa ja 3 osaa vettä

säiliö tätä täyteen. Ensin nestettä ohjataan maidonvaahdottimeen ilman esilämmitystä. Kunnes muuttuu höyryksi, katkaistaan vaahdotin pois päältä ja lasketaan kahvan läpi puolet säiliöstä. Annetaan koneen jäähtyä 15 minuuttia ja sitten toistetaan sama, eli ensin taas aloitetaan höyrytys kylmiltään ja kun muuttuu höyryksi, siirrytään pumppupuolelle ja lasketaan kahvan  läpi loppusäiliö tyhjäksi.

Etikka huuhdotaan pois toistamalla samaa pelkällä vedellä. Eli neljä toistoa joten siihen menee kaksi säiliöllistä vettä.

Tuota putsausainetta en ole käyttänyt. Eiköhän tekniikka ole sama sitruunahapolla, kunhan tiedät mihin määrään vettä se sekoitellaan. Etikka haisee ihan hirveälle, joten operaatio varmaan hapolla mielyttävämpi.
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 13, 2011, 23:11:29 ip
Sitruunahappoa voi käyttää varmaan 10 - 15 % liuoksena.
Kuten etikkahappokin, sitruunahappo on sen verran hidas liuottamaan metalleja ja muoveihin se ei vaikuta mitenkään, että ei siinä ole kamalasti yliannostuksen vaaraa.
Tuota pitoisuutta käytetään yleisesti kun putsaillaan terästä hapettumista tahi muita metalleja muista epäorgaanisista tuhruista. Varmaan 5% riittäisi, mutta kuten sanoin ei tuosta pitäisi vaaraa olla.
Itse putsatessani pavonia annostelin sitruunahappoa ihan perstuntumalla, yhtään en osaa arvioida, mutta hyvä tuli. ;D
Otsikko: Vs: Aloitetaanpa alusta...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 14, 2011, 01:13:33 ap
Sori vähän outo kysymys...
Mutta kun google ei anna juuri krups E965:lla mitään, mutta taas Melitta E965 antaa.
Et olisko näppäilyvirhe, et krupsin kalkinpoistoainetta Melittan koneeseen?