Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: akallio - Helmikuu 13, 2017, 14:25:15 ip

Otsikko: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 13, 2017, 14:25:15 ip
Onko foorumilaisilla hyviä ehdotuksia, että miten valmistaa satunnaisesti suurempia määriä kahvia vieraille? Toki espressokone on vaihtoehto, mutta jos ei viitsi tai ehdi vääntää. Tähän asti sitä tarkoitusta varten on nurkassa jemmattu Moccamasteria, mutta vähän se on turhake. Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

Iso määrä tässä ei siis tarkoita sen kummempaa kuin tavallisen kahvinkeittimen täyttä latausta. Suurin osa fiksummista vehkeistä kuitenkin tekee kerrallaan vain 1-3 kuppia.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Ällistysmies - Helmikuu 13, 2017, 15:02:56 ip
Itse olen ratkaissut tuon ongelman Eva Sololla ja varsin tyytyväinen olen. Litran vetoinen käytössä, aiemmin ainakin tarjolla oli muistaakseni isompikin malli. Kahvin laadussa ei moitittavaa.

https://www.crema.fi/fi/products/eva-solo/cafe-solo-black-woven
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 13, 2017, 15:56:55 ip
Aeropressillähän saa ylättävän paljon kahvia, kun lataa sen puolilleen ja täyttää täyteen vedellä. Toki grammat mitaten. Sitten vaan laimentaa lopputuloksen vedellä. Kaikki samat uuttoajat pitävät yms.. Ei silti välttämättä toki riitä, riippuen tarpeesta. Sama pätee kaikkiin immersiomenetelmiin.

Sama vaikka tekee kattilassa ja kaataa sitten aeropressin läpi, niin että suurin osa puruista jää kattilan pohjalle.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 13, 2017, 18:42:28 ip
Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

Ehkä tähän sen verran täsmentäisin ajatustani vielä, että siis jos todella satunnaisesti tekee, niin kyllä melkein miettisin immersiota kuitenkin metodina ihan kätevyyden kannalta. Samat reseptit toimivat suoraan mitä mahdollisesti käyttää muutenkin. Skaalautuvuus on dripissä vähän hankalampaa. Toki jos on tosi taitava, niin hyvinhän se varmaan onnistuu silläkin.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 13, 2017, 19:47:31 ip
Itsellä oli iso chemex, sillä tykkäsin tehdä isomman määrän, mutta siinä on hieman sidottuna kannuun seurustelun lomasta. Siksi nykyäänkin vielä tämä moccamaster.

Nyt kun otit asian esille jäin kanssa miettimään...
Olisko isolla pressolla? Sellainen (Bodumin Kenia malli) löytyisi kaapista.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 07:13:48 ap

Olisko isolla pressolla?

Tämä olisi varmasti kätevä. Kunhan taikoo päästään hyvän reseptin isommalle jauhatukselle. Kuitenkin ainakin itselle se olisi satunnaisena jotenkin helpompi saada kohdalleen heti kuin dripit, joissa suuri määrä olisi pakostakin ainakin itselle melko arpomista kuitenkin.

Pressolla pätee toki sama, että jos tilavuus ei riitä, niin tuplaa kahvin määrän normireseptiin verrattuna ja lisää toisen mokoman kiuhuvaa vettä kuppiin.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: comanche - Helmikuu 14, 2017, 10:05:04 ap
En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista. Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 10:08:42 ap
En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista.

Siis jos desiin vettä käyttää normaalisti vaikka 10g kahvia, niin jos tuplaa kahvimäärän 20g:aan ennen uuttoa ja lisää sitten sen toisen desin kuumaa vettä suoraan kuppiin uuton jälkeen. Näin puolella uuttotilalla saa tuplasti kahvijuomaa.

Immersiouutossa (esim. aeropress vääerinpäin tai pressopannu) äimistyttävän vähän vaikutusta makuun.

Lainaus
Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...

Idea on, että voi tehdä aivan normaalin reseptinsä mukaan ja sitten vain tuplata tai kolminkertaistaa sen kahvi ja vesimäärän ja resepti pysyy samana, mutta tarvitaan pienempi uuttotila. Ei ole käytänönssä tuplatessa sen ihmeellisempi laskeminen kuin normaalistikkaan.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: comanche - Helmikuu 14, 2017, 10:14:29 ap
Näinhän vanhukset on tehnyt jo viime vuosisadalla, taisivat olla kahvihifistejä ;)
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 10:22:59 ap
Näinhän vanhukset on tehnyt jo viime vuosisadalla

Kyllä. Toimii pannukahviin erinomaisesti.

Lainaus
taisivat olla kahvihifistejä

Osa varmaankin oli.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 14, 2017, 11:27:28 ap
Mietin et kun uutossa kun kuitenkin osa vedestä jää puruihin, niin ei "ihan" mene desi sisään ja desi päälle myöhemmin yksiin.
Ei siinä paljon heittoa nyt tule, mut kuitenkin.
Ottaisko joku 10g purua 10g vettä?
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 11:30:05 ap
Mietin et kun uutossa kun kuitenkin osa vedestä jää puruihin, niin ei "ihan" mene desi sisään ja desi päälle myöhemmin yksiin.

Uutossa jää aina sama määrä vettä puruihin? Ellei sitä vettä ole niikuin todella vähän.

Niin lopulta se tulos on sama lisäsikö sen koko veden ennen vai osan vasta jälkeen?
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 14, 2017, 13:09:05 ip
En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista. Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...

Vinkki: myös sen päälle kaadettavan veden voi punnita (otsa hiessä tai ilman).  ;)
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 14, 2017, 19:08:14 ip
Onko foorumilaisilla hyviä ehdotuksia, että miten valmistaa satunnaisesti suurempia määriä kahvia vieraille?

Jos kattilakaapissa on enemmän tilaa kuin siellä nurkassa Moccamasterille, niin  osta iso kahvipannu ja keitä pannukahvia. Tee niinkuin suurtalouskeittiöissä ennenaikaan tehtiin. Kun uutto on valmis kaada kahvi erilliseen hopeiseen kahvikannuun tarjolle, niin ei pääse yliuuttumaan. Jauhat pannukarkeutta. Taatusti toimii. Pannukahviin käy toki sama pannu kuin veden keittämiseenkin, jos muistaa pestä huolella ja heti tuoreeltaan ettei tule pinttymiä.

Tai sitten jo mainittu isompi pressokannu...
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PetteriSeppänen - Helmikuu 14, 2017, 19:51:03 ip
Onko ihan poissuljettua, että keittäisi kattilassa pannukahvia... säästyisi ylimääräiseltä keittovälineeltä kokonaan.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 20:05:14 ip
Onko ihan poissuljettua, että keittäisi kattilassa pannukahvia... säästyisi ylimääräiseltä keittovälineeltä kokonaan.

Itse tein tätä joskus paljonkin, mutta kyllä sellainen tiheä keittiösihti (kahvi maailmassa todella epätiheä, sellainen pressofiltterin suuntainen) on kätevä lisä siihen. Tai itse en ainakaan saa perus kattilalla puruja suodattumaan niin hyvin kahvipannulla. Tiheän keittiösihvilän kanssa onnistuu helposti, että osa jää kattilan pohjalle ja osa jää sihtiin.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: jannek - Helmikuu 14, 2017, 20:09:24 ip
Uutossa jää aina sama määrä vettä puruihin? Ellei sitä vettä ole niikuin todella vähän.

Niin lopulta se tulos on sama lisäsikö sen koko veden ennen vai osan vasta jälkeen?

Puruihin jää sama määrä nestettä, mutta kyseinen neste on tässä tapauksessa tuplavahvaa kahvia, ja siihen uuttuneet aineet pois kupista.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 14, 2017, 20:45:31 ip
Puruihin jää sama määrä nestettä, mutta kyseinen neste on tässä tapauksessa tuplavahvaa kahvia, ja siihen uuttuneet aineet pois kupista.

Aivan. Kyllä näin toki juu. Suodatinkahvi tai suodatinkahvi tuplavahvana ei hirveän kovia eroja pääse vielä syntymään, mutta joo. Kyllä tuolla muutaman gramman vettä saa aikaan joo. Kiitos.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 14, 2017, 21:03:20 ip
Viime vuonna aeropress kisoissa kolmanneksi tullut Hugo Sousa Rocco, teki kuvan mukaisella reseptillä.
Lopussa lisäsi kuumaa vettä päälle.
Ja huom. Porlex ;)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170214/dbee2dab5b7fb55d99eb805a6998e355.jpg)
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 15, 2017, 10:58:04 ap
Kiitoksia hyvistä ehdotuksista!

Hedelmäisten makujen ystävänä vähän jo ruksasin yli kaikki immersiomenetelmät. Pannu- ja pressokahvit ainakin ovat liian mutaisia. Pannukahvia juodaan tunturissa ja pressokahvia Pariisissa, tai ei välttämättä silloinkaan. :)

AeroPress on jo omaankin makuun passeli, mutta tiukan paikan tullen vähän työläs, ainakin käännettynä kuten tykkään tehdä. Toki Clever olisi ehkä vaihtoehto, vedellä jatkettuna.

Eva Solo kävi kyllä minullakin mielessä. Kuinka puhdasta makumaailmaa se tuottaa? Onko lähempänä pressoa vai Aeropressia?

Vedellä jatkaminen vaatinee immersiomenetelmän. Toki voisihan sitä kokeilla suodatinkahvin jatkamista vedellä. Normaalisti teen suodatinkahvin Kalita Wavella, joka on kyllä paras laite omaan makuun, mutta tekee vain puolisen litraa kerrallaan korkeintaan.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: jannek - Helmikuu 15, 2017, 12:26:10 ip
Jos Moccamaster on tippalukotonta mallia, eli suodatinpidike menee suoraan kannun päälle, siinähän olisi sellaisenaan sopivan kokoinen pour-over-väline. Tai sitten Clever sopivan kannun päälle. Jos tykkää suodatinmenetelmän mausta niin pitää aukon koko ajan auki ja kaataa vettä sitä mukaa kun mahtuu.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 15, 2017, 14:25:00 ip

Vedellä jatkaminen vaatinee immersiomenetelmän. Toki voisihan sitä kokeilla suodatinkahvin jatkamista vedellä.

Voi hyvin tietysti. Ainoa ongelma on, että resepti menee uusiksi. Dripin skaalaaminen on ymmärtääkseni melko haastavaa, kun uuttoaikaa on välillä toisella määrällä vaikea arvailla.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 15, 2017, 16:56:05 ip
Ehkä tässä tapauksessa, jos halutaan pitää kahvi mahdollisimman mujuttomana, se alunperinkin mietitty Chemex olisi ihan pätevä vaihtoehto?
Tai V60 ehkä? Kyllähän kaikki varmasti toimivat, jos pitää annostuksen vakiona eikä tee joka kerta eri määriä.

Cleveriltä ei taida löytyä kovin suurille määrille optimoitua apparaattia? Mutta kai senkin voisi saada toimimaan. Helppokäyttöinen se ainakin on.

Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 15, 2017, 17:03:01 ip
Kyllähän kaikki varmasti toimivat, jos pitää annostuksen vakiona eikä tee joka kerta eri määriä.

Jäikö minulta nyt jotain tajumatta? Eikös koko ongelma ollut nimenomaan, että satunnaisesti täytyy tehdä suuria määriä? Jos normaali annostus on yhdelle tai kahdelle henkilölle kuppi ja vieraita tulee vaikka kuusi henkilö, niin kahteen kuppiin totuuneena pitää tehdä itsensä mukaanlukien 4 kertaa kahvia ja saa yhden santsikupin?

Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 15, 2017, 17:22:38 ip
Jäikö minulta nyt jotain tajumatta? Eikös koko ongelma ollut nimenomaan, että satunnaisesti täytyy tehdä suuria määriä? Jos normaali annostus on yhdelle tai kahdelle henkilölle kuppi ja vieraita tulee vaikka kuusi henkilö, niin kahteen kuppiin totuuneena pitää tehdä itsensä mukaanlukien 4 kertaa kahvia ja saa yhden santsikupin?

Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?


 
  Tähän asti sitä tarkoitusta varten on nurkassa jemmattu Moccamasteria, mutta vähän se on turhake. Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla
  pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

  Iso määrä tässä ei siis tarkoita sen kummempaa kuin tavallisen kahvinkeittimen täyttä latausta.
 

Chemexiltähän löytyy juuri sellainen Moccamasterin korvike.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: Cmmts - Helmikuu 15, 2017, 21:22:33 ip
Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?

En kyllä osaa nähdä nyt tässä tämänkaltaista dramatiikkaa. Ei tämä ole kuitenkaan kuin kahvia, elämässä on suurempiakin asioita. Ja tavalliset vieraat ovat oikeasti tyytyväisiä, kunhan saavat jotain muuta kuin pikakahvia.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 16, 2017, 12:12:24 ip
Chemex tuli minulle mieleen erityisesti siksi, että se on tavallaan iso versio Kalita Wave karahvista, jota normaalisti käytän. Tähän asti olen tehnyt normiannokseen verrattuna 2- ja 3-kolminkertaisia satseja tarpeen mukaan ja ne sujuvat vielä hyvin. Mylly punnitsee annoksen, keitin säätää veden lämmön ja Harion vaaka hoitaa ajastuksen ja veden annostelun. Uuttosuhde on siis vakio ja ajankin saa pysymään samana jos vähän keskittyy.

Kolminkertaisella annoksella varsinkin alkaa kuitenkin bloom olemaan ongelma. Olen koittanut sitä hanskata pidemmällä esiuutolla, mutta ei se ihan kauheasti auta. Isolla Chemexillä se voisi olla melkoista pörinää ja ei kai sille kauheasti mitään voi, kun taustalla on lähinnä geometriset totuudet. Kahviloissa kai joskus jauhetaan puruja etukäteen tuulettumaan, mutta se menee jo liian paljon etukäteissuunnittelua vaativaksi.

Mutta toisaalta, samat ongelma tietysti on Moccamasterillakin. Silloin ne vaan on kannen takana piilossa. :) Irtosuodatin olisi kuitenkin karahvia fiksumpi, koska se kuitenkin pääasiassa seisoisi kaapissa, eikä käytössä. Kalitalla riittävän isoja ei ole, valitettavasti, joten seuraava vaihtoehto olisi varmaan V60 03. Se on kuitenkin vain 1-6 kupille, eli vähän niukka vielä. Tavallinen suodatin ei oikein innosta, en ole sillä saanut koskaan kauhean hyvää jälkeä, mutta tietysti vika voi olla tekijässäkin.
Otsikko: Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 16, 2017, 12:26:05 ip
En kyllä osaa nähdä nyt tässä tämänkaltaista dramatiikkaa. Ei tämä ole kuitenkaan kuin kahvia, elämässä on suurempiakin asioita. Ja tavalliset vieraat ovat oikeasti tyytyväisiä, kunhan saavat jotain muuta kuin pikakahvia.

Ei siinä ole dramatiikkaa jos siitä ei sellaista tahdo tehdä. Minä en ainakaan ole dramatiikkaa kenenkään elämään tekemässä, mutta kun näitä nyt pohditaan, niin lähinnä mietin, että mikä tässä oli se alkueräinen ongelma.

Itse käytän immersiota ja skaalaan jälkikäteen vedellä, niin täysin vailla dramatiikkaa voi helposti tehdä hyvillä resepteillä enemmän kahvia.