Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Ilona - Tammikuu 07, 2017, 19:46:35 ip

Otsikko: ihmetyksiä
Kirjoitti: Ilona - Tammikuu 07, 2017, 19:46:35 ip
Hei!! "uutena" kahvin  harrasteliana, sain sitten delonghi ec680 marketti koneen lahjaksi, kun tullut latteja lipitettyä kahviloissa, niin voisi kotonakin ruveta tekemään jonkunlaisia kupposia. Senverran jo lukenu että tiedän etteise mikään the must laite ole. ei saa tasalaatuista  aikaiseksi, kun lämmöt vaihtelee. Mitänyt  foorumiltakin lukenut että tuollainen painekahva, tekee cremaa vaikka vattukiisselistä ja hukkaa myös aromeita, niin vaikea sitten olla selvillä missä mennään.  Saakohan näihin mistään erinlaisia kahvoja,filttereitä. Paineistettamatonta. Koittanut googletella ja joitenkin mukaan tuo kävisi, mutta ei uskalla tuollaiselta sivulta mitään tilata kun ei ymmärrä lukemistaan https://world.taobao.com/item/36479513011.htm?fromSite=main&spm=%20a312a.7700846.0.0.7gzMVN&_u=h2g51cd51ee9
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 07, 2017, 22:51:47 ip
Saakohan näihin mistään erinlaisia kahvoja,filttereitä. Paineistettamatonta.

Kyllähän sen periaattessa voi vaikka porailla itse sen normikahvan auki ja laittaa oikeankokoisen suotimen siihen tilalle. En kyllä uskalla sanoa onko vaivan arvoista. Lähinnähän ongelma on, että saattavat paineet olla silti ruhan kovalla ja lämpötilakin vaihtelee thermoblokin takia. Melkein sitten ehkä korjaa yhden ongelman, mutta se toinen ongelma saattaa hypähtää pahemminkin naamalle. Vaikea sanoa.

Jos on intoa, niin kaikkea voi kokeilla mutta enemmän sellaista "kiva kokeilla nähdään mitä tästä tulee"-asennetta odottaisin tuollaisilta projekteilta, kuin rajua laadunparannusta. Toki saattaa se kahvi siitä parantuakkin, vaikea sanoa.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 07, 2017, 23:24:09 ip
Vaikka painekahva niin en näe ongelmaa latten värkkäämiseen. Ja luulisin thermoblockissa olevan tehoa siihen maidon pyörittämiseenkin.
Latten alta kun tulee sen verran vähän tuo kahvin maku esille, että ison osan mausta tekee se maito, puollan harjoittelu maidoksi punaista mitälie rasvaista, sitten vain kohti maalipintaa eli mikrovaahtoa.

Sen harjoittelu tulee halvemmaksi vanhalla kunnon saippuavedellä, eli tippa fairya ja viileää vettä.

Muistelen et tirofaux:lla oli ainakin ennen siitä videokin täällä.

Onnea kahvin kanssa häröilyyn, tekemistä se teettää, jotkut tykkää jotkut ei. Itse muistan harjoitelleeni tuota vaahdotusta vuoden ennen kuin sain kädestä pitäen opetusta, ja sit se lähti.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Ilona - Tammikuu 08, 2017, 22:31:35 ip
tulee juotua tietysti muutenkin kuin lattena. nakukahvaa tai muuta siinäkin miessä, kun tuohon ei taida oikein 20g kupit/filtterit käydä. tottunu tripla "essoon" mutteripannulla.  Vaahotuksen kanssa on tullu leikittyä ensin mikrossa lämmitys ja pressopannussa vaahotettuna. viittisi itse kumminkaan ruveta sahalemaan noita, kun kerta on olemassa valmiiksikin erinlaisia kahvoja, kun vain tietäisi sivuston, muukuin kiinankielisen mistä löytäisi.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 08, 2017, 23:49:47 ip
Niinno, mitäs tähän enää lisäilemään.
Jos jollain on jokin linkki tämän mallin nakukahvaan, niin sillä sitten.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Cirya - Tammikuu 09, 2017, 00:26:15 ap
Mitä kahvimyllyä käytät? Sillä vain, että jauhaahan se riittävän hienoa paineistamattomalle kahvalle. Muuten ei ole moisesta kahvasta iloa, jos haluaa normaalivahvuista espressoa tehdä.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 09, 2017, 08:19:57 ap

Jos jollain on jokin linkki tämän mallin nakukahvaan, niin sillä sitten.

Yritin etsiä alibabaextressit ja eBayt, mutta turhaan. Kaikki länsimaista löytämäni nakuilijat tuntuivat modanneen itse sen filtterinsä.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Ilona - Tammikuu 12, 2017, 16:27:13 ip
myllynä on delonghin kg79 ja harisonin käsimylly.  myös koittanu ebay:sta katsella, sieltä yksi kahva tuli vastaan joka näytti samanlaiselta kiinnitykseltään, mutta mittoja ei mainittu, ehkä koittaa tuurilla hommata, kymppi sinne tai tänne.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: KahvaEdellä - Tammikuu 12, 2017, 17:10:17 ip
Mitänyt  foorumiltakin lukenut että tuollainen painekahva, tekee cremaa vaikka vattukiisselistä ja hukkaa myös aromeita, niin vaikea sitten olla selvillä missä mennään.  Saakohan näihin mistään erinlaisia kahvoja,filttereitä. Paineistettamatonta.
Omaan Saeco (/Philips) espressokoneeseen on saatavilla ulkomailta paineistamaton kahva - melko arvokkaaseen hintaan. En ole ollenkaan vakuuttunut että lopputulos eli kahvin maku paranisi sellaisessa koneessa johon kyseisen tyyppistä kahvaa ei ole alunperin suunniteltu, mutta saahan sitä aina kokeilla. Kahvan myyjällä on tietysti intressiä saada tuotetta kaupaksi joten video jossa myyjän edustajat maistelevat espressoshotteja ei saa minua vakuuttuneeksi - tyydyn siis itse toistaiseksi vakiokahvaan.

Sen sijaan olen testaillut jauhaa kahvinpuruja eri karkeusasteilla ja sepäs vaikuttaakin todella merkittävästi espressoshotin makuun. Pro-harrastajien laitteissa tuntuu olevan kahvan koko useinmiten 57 - 58 mm halkaisijaltaan, omassa vain 53 mm. Isompaan kahvaan mahtuu enemmin kahvia ja jos käyttää hienoa jauhatusta niin on uskottavaa että makua shottiin irtoaa enemmin.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 13, 2017, 11:17:25 ap

Sen sijaan olen testaillut jauhaa kahvinpuruja eri karkeusasteilla ja sepäs vaikuttaakin todella merkittävästi espressoshotin makuun.

Erittäin paljon ja jonkun verran painekahvalla leikkineenä se optimaali ei aina ole todellakaan välttämättä kovinkaan hienoa. Paras jauhatus jollekkin pavulle saattaa olla hyvinkin lähellä suodatinta.

Lainaus
Pro-harrastajien laitteissa tuntuu olevan kahvan koko useinmiten 57 - 58 mm halkaisijaltaan, omassa vain 53 mm. Isompaan kahvaan mahtuu enemmin kahvia ja jos käyttää hienoa jauhatusta niin on uskottavaa että makua shottiin irtoaa enemmin.

No siis niin.. Asia on paljon monikutkaisempi. Parasta 58mm on se standardius, että siihen saa laserleikatut VST tai IMS sihdin. Mutta siis muuten, niin kyllähän pienempi säde korvataan suuremmalla syvyydellä, että kyllähän pienempisäteisiin portafilttereihin saa yhtä isoja kahvoja tilavuudeltaan kuin isompihalkaisijaisiin.

En kyllä todellakaan uskalla sanoa minkä kokoinen portafilterin säde on optimaalinen millekkin kahvin määrälle. Optimihan saattaa jopa muuttuakin sen mukaan tehdäänkö sinkkuja, tupla, triploja tai mitä lie. Noiden pienien kokojen ongelma on usein heppoinen kahva, joka ei ime riittävästi lämpöä ja ei siten pidä uuton lämpötilaa tasaisena, kun kuuma vesi tulee portafilteriin.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Cirya - Tammikuu 13, 2017, 13:25:08 ip
myllynä on delonghin kg79 ja harisonin käsimylly.  myös koittanu ebay:sta katsella, sieltä yksi kahva tuli vastaan joka näytti samanlaiselta kiinnitykseltään, mutta mittoja ei mainittu, ehkä koittaa tuurilla hommata, kymppi sinne tai tänne.

Tuota Delonghin myllyä pitää "oikealle" espressolle modata ainakin sen verran, että ottaa muovisesta säätörattaasta rajoitintapin pois. Ei ole iso homma eikä vaadi kuin pari ruuvaria ja jonkin teräaseen tai pihdit. En ole varma kuinka helposti mylly menee tukkoon hienoimmilla asetuksilla, mutta ilman rajoitinta siitä periaatteessa ainakin irtoaa riittävän hienoa jauhatusta. Takuulle voi tosin sanoa hyvästit, sillä takaisin sitä rajoitintappia ei saa kuin pikaliimalla.

Ilmeisesti tuohon sopivat ainakin Breville/Stollar/Sagen paineistamattomat 51mm sihdit. Nakukahvaa tuolle koneelle voi olla aika vaikea löytää jos ei halua hankkia toista varaosakahvaa ja rälläköidä sitä.

Coffeegeekissä on aiheesta muutaman sivun lanka:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machinemods/685966?LastView=1484305137&Page=1
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 13, 2017, 23:09:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Cirya
Ilmeisesti tuohon sopivat ainakin Breville/Stollar/Sagen paineistamattomat 51mm sihdit. Nakukahvaa tuolle koneelle voi olla aika vaikea löytää jos ei halua hankkia toista varaosakahvaa ja rälläköidä sitä.

Mulla on kyseinen keitin työhuoneella. Kahva on paineistamaton, eli painefilsut, joissa on keskellä vain pieni reikä. Eli sopivat filtterit jos löytyy, niin ei tarvitse mitään rälläköidä. Eli kuten kirjoitat rälläköimällä saa nakukahvan, mutta ei siitä tuon tasoisessa koneessa ole paljoa hyötyä.

Aika lailla epävakaa lämmöiltään verrattuuna aikanaan omistamaani Krupsiin. Krupsilla tuli parempi kahvi. Siinä ei ollut painefilsua vaan jonkinlainen painekahva, joka päästi kyllä makua paremmin läpi kuin tuo yksireikäinen painefiltteri.

Onnea kuitenkin Ilonalle harrastuksen alkuun. Aika moni on vastaavalla markettikoneella aloitellut. Mylly on hyvä olla olemassa. Tuosta on joskus hyvä siirtyä askelta vakavampiin keittimiin, kun olet aikasi puuhannut tuolla yhdistelmällä. Nyt ei pelkkien filttereiden ostaminen ole iso sijoitus, jos sellaiset löytää. Voisin työhuoneelle hankkia sellaiset itsekin....

Edit: aikani selattua löytyi tämmöinen tuote ja sivusto. Ihan en ole  varma sopiiko tämä, mutta eipä tuo paljoa maksa, jos tilaa kokeillakseen...

http://www.4delonghi.co.uk/coffee-maker/espresso/large-two-cup-filter/product.pl?pid=1742107&path=606454,640993

Tuolla saa keittiimestä paineistamattoman. Sopii ainakin ICONA mallille. Jos kahva on vastaava sopiinee myös 680.lla malleille. Kaupassa voinee vertailla suuodattimia ja kahvoja.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 14, 2017, 09:39:33 ap

Tuolla saa keittiimestä paineistamattoman.

Saa, mutta kahvan pitää olla rälläköity/porattu/jotain. Se taisi olla tuo ongelma. Kyllä noita filttereitä on eBay täynnä.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Cirya - Tammikuu 14, 2017, 09:44:59 ap
Saa, mutta kahvan pitää olla rälläköity/porattu/jotain. Se taisi olla tuo ongelma. Kyllä noita filttereitä on eBay täynnä.

Eikä pidä. Kahva on ihan vapaasti virtaava suoraan tehtaalta, vain sihdit ovat paineistettuja, kuten Tuomaskin tuossa sanoi. Ainoastaan pohjattoman kahvan valmistamiseen tarvitsee ammattiapua tai vähintäänkin työkaluja.

EDIT: ..ellet siis viitannut juurikin nakukahvan hankkimiseen, etkä ainoastaan paineistuksen poistoon.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 14, 2017, 11:00:26 ap
Eikä pidä. Kahva on ihan vapaasti virtaava suoraan tehtaalta, vain sihdit ovat paineistettuja

Siis delonghi ec680:ssä? Itse ainakin näin yhden delinghin joskus, jossa näin ei ollut? Tai ainakin vahvasti muitelisin. Onhan siitä jo toki vuosia.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 14, 2017, 21:24:12 ip
Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
Siis delonghi ec680:ssä?

Kahva on todellakin vapaasti virtaava ja paineistus on filtterissä, joka on kaksipohjainen. Siinä on "yläpohja", jossa on normaali reitys ja "alapohja", jossa on se yksi pieni reikä.

Tässä linkki EC 680 mallien filtteriin samalle varaosasivustolle:
http://www.4delonghi.co.uk/coffee-maker/espresso/filter-2-cups/product.pl?pid=2482816&path=606454,640993

Ilmeisesti filtterin alapohjan saisi myös leikattua irti, mutta keskustelupalstalla, jonka Cirya linkitti, kerrotaan yläpohjan reityksen olevan niin harva, että päästää hienompaa jauhetta läpi.

De Longhilla on ollut muita malleja, joissa on ollut paineistettu kahva. Ei pidä yleistää niitä tähän malliin.

Ainoa asia mikä pitää tarkastaa on se, onko linkittämäni filtteri halkaisijaltaan sopiva ja se, ettei ole liian korkea. Sen saanee selville, kun vertailee EC680 mallien ja ICONA mallin kahvoja ja tehdasfilsuja keskenään puodissa, jossa molempia on myynnissä. Linkittämässäni sivussa kommentoidaan, että sopii ainakin ICONA malliin.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Antiec - Helmikuu 12, 2017, 00:41:34 ap
Voisin tähän aiheeseen antaa oman näkemykseni, sillä tein/teetätin AEG EA150 koneen filtteristä paineistamattoman ja kahvasta nakun. Ne eivät sinällään juuri auttaneet, sillä koneesta puuttuu ylipaineventtiili. Tämähän tarkoittaa sitä, että pumppu heittää jotain 12 baria uuton alussa virtauksen ollessa pientä. Näin ollen kanavoitumista on hankala estää ja ei siitä taida kovin kummoista kupposta muutenkaan tulla. Alkuperäisellä paineistamattomalla tuli parempaa ;)

Pitäisi jossain välissä jaksaa laittaa erikseen ostamani ylipaineventtiili sisään ja katsoa vaikuttaako se esson laatuun :)
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 12, 2017, 18:09:56 ip
Tuo on ongelma etenkin, jos koneesta puuttuu esiuutto. Tuossa De Longhissa on automaattinen esiuutto, joten se hieman auttaa tuohon, kun se taitaa olla pienemmällä paineella ja kostuttaa kakun tiiviimmäksi, jos siis asiaa yhtään oikein ymmärrän....

Mutta enpä ole itsekään vaivautunut tuota sihdin sopivuutta selvittämään, enkä ole kokeillut tuota linkittämääni sihtiä tilata. Työhuoneella on niin helppo, siisteyteen ja vaivattomuuteen vedoten, tyytyä ESE kahviin. Eihän se hyvää ole, ja onhan se häpeäksi harrastajalle, mutta näin menen kuitenkin. Kotona nautin hyvää kahvia ja töissä tyydytän kofeiinin tarvetta. Mieluummin tilkalla pahaa kahvia, kuin mukillisella sellaista. Sitten, jos aikaa on ja kaipaa herkkua juon töissä turkkilaisittain. Siihen löytyy useampikin pannu toimiston keittiössä. Aina ei vain jaksa.

Toisaalta työni vuoksi istun usein erilaisissa kahvipöydissä, ja siksi on makunystyrät tottuneet pahaan kahviin, kun sitä pitää jatkuvasti juoda. Ainahan sitä voisi juoda teetä, mutta kun, ei sekään ole yleensä mitään laadukasta. Niin lopulta "ihan sama"..,. niinkuin teinit sanoisivat.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 12, 2017, 18:33:13 ip

Kotona nautin hyvää kahvia ja töissä tyydytän kofeiinin tarvetta.

https://www.yliopistonapteekki.fi/ya-kofeiinitabletti-100-mg-tabl-100-kpl-45935.html (https://www.yliopistonapteekki.fi/ya-kofeiinitabletti-100-mg-tabl-100-kpl-45935.html)

..ja ei. En vitsaile.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 13, 2017, 20:25:12 ip
Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
https://www.yliopistonapteekki.fi/ya-kofeiinitabletti-100-mg-tabl-100-kpl-45935.html (https://www.yliopistonapteekki.fi/ya-kofeiinitabletti-100-mg-tabl-100-kpl-45935.html)

..ja ei. En vitsaile.

Ei kiitos kuitenkaan. Mieluummin kuitenkin se tilkka espresson tapaista juomaa kuin kylmä pilleri ja vettä. On siinä enemmän elämyksiä. Lue: Joskus puistatuskin on elämys. Ja joskus se ei puistata edes hirveästi. Mutta juu, ei tästä kannata enempää.

Mutta tähän aiheeseen palatakseni, tai likemmäs sitä. Vaikka minulla on tuo painesihti edelleen, niin tulee silloin tällöin työkavereita notkumaan huoneen ovelle ja vihjailee kahvista. Keittelen sitten. Hieman ihmettelevät, kun aina sanon: "Mielelläni minä keitän, jos paha kahvi kelpaa." Eli paljon se on siitä kyse mihin on tottunut.

Miten lie Ilonalla lähtenyt homma käyntiin? Jauhamalla saa toki parempaa kuin ESE napeilla.

Ja Ilonalle vielä, Vaikka minä täällä haukun ESE tuotoksia ja en kehu delonghia, niin thermoblockilla minäkin olen aloittanut aikanaan. Ei kannata loukkaantua, jos täällä törmää aika jyrkkiin mielipiteisiin keittimistä. Jokainen askel kohti parempaa kahvia on hieno juttu. Harrastuksessa etenee keitinten puolesta menetelmiin ja keittimiin sen mukaan miten homma imaisee mukaansa....kunhan on itse tyytyväinen siihen mitä tekee.

Niinhän minullekin kelpaa yhdenlainen kahvi töissä ja toisenlainen kotona.
Otsikko: Vs: ihmetyksiä
Kirjoitti: opheinonen - Helmikuu 13, 2017, 21:50:45 ip
Ei kannata loukkaantua, jos täällä törmää aika jyrkkiin mielipiteisiin keittimistä.
Kyllähän täällä aina satunnaisesti törmää näihin helposti loukkaantuviin. Mutta he ovat lähinnä huvittavia. Ja kuten joku sanoikin: "ei ehkä kannattaisi kirjoitella parin  lasillisen jälkeen".