Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: elias s - Heinäkuu 06, 2016, 09:15:24 ap

Otsikko: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: elias s - Heinäkuu 06, 2016, 09:15:24 ap
Terve
Tässä etäduunin ohessa leikin duetton pidillä ja tein seuraavia havaintoja. Kahvina siis mokkamestareiden king creole slurpilta. Kyseessä tummapaahtoinen espresso. Aloitettiin 94 asteesta mihin duetto oli asetettu. Papuja 16 grammaa. Tuloksena snadisti hapokas kuppi. Hapokkuuden alta puskee ehkä snadisti tumman suklaan saundi. Hypätään seuraavaksi 96 asteeseen. papujen määrä edelleen 16 grammaa. Hapokkuus on täysin kadonnut, Ja kupissa todella paksu suutuntuma. Tulee mieleen ihan niinkuin vetäisi naamioon tummaa suklaata. En tiedä onko 96 astetta miten optimalinen uuttolämpötila. Mielestäni se tuntuu hieman korkealta kun tottunut siihen että porukka uuttaa kahvinsa 95 tai jopa sitä alemmissa lämpötiloissa. Itselleni vain vahvistuu se mielipide aloittelian kannattaa joko pidata silvia tai ostaa HX masiina. Yksi säädettävä elementti poistuu, Ja kahvien valmistamiseen tulee sitä rentoutta ja chilliyttä. Eikä hosumista lämpötilojen kanssa. Pidaamattomalla koneella et voi olla varma oikein että mikä se lämpötila masiinassa lopultakin on. Uutot perinteisesti olivat sen 25 sekuntia.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 06, 2016, 09:46:14 ap

En tiedä onko 96 astetta miten optimalinen uuttolämpötila.

Eiköhän se optimaalinen lämpötila lopulta riipu hyvinkin monesta asiasta. Toki ehkä kaikkein eniten käytetystä pavusta. Optimaalinen lämpötila saattaa olla myös hyvin eri capuccinossa, kuin espressossa.

Lainaus
Itselleni vain vahvistuu se mielipide aloittelian kannattaa joko pidata silvia tai ostaa HX masiina. Yksi säädettävä elementti poistuu, Ja kahvien valmistamiseen tulee sitä rentoutta ja chilliyttä. Eikä hosumista lämpötilojen kanssa. Pidaamattomalla koneella et voi olla varma oikein että mikä se lämpötila masiinassa lopultakin on.

Eihän PID ole kuin tapa välttää lämpösurffaus. Kyllä vaikkapa se Silviakin tuottaa joka kerta sen samanlaisen kupin aina lopulta, jos uutat samassa kohtaa lämpösykliä?

Eniten tietysti tuo HS vs PID, että PID on tietysti parempi JOS tahtoo välttämättä leikkiä lämpötilojen kanssa. Jos taas ei ole niin väliä ja tahtoo "rentoutta ja chilliyttä", niin silloin toki ihan sama kumman hankkii.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: cappulatte - Syyskuu 21, 2018, 15:28:53 ip
Moikka!

Osaisiko joku kertoa aloittelijalle, miten tiedän, milloin on hyvä hetki uuttaa kahvi?

En tiedä oikeita asteita, eikä mulla oli näppituntumaa siihen, että kuinka kauan koneen kannattaa antaa lämmetä ja missä kohtaa aloitetaan uutto suhteessa oranssin valon syttymiseen / sammumiseen.

Voisiko joku heittää jonkinlaisen "nyrkkisäännön", josta voisin sitten aloittaa omat testailuni?

Tiedoksi, että teen ainoastaan cappuja ja vaahdotan aina maidon ennen kahvin uuttamista. Jäähdytän konetta välissä päästämällä vettä vaahdotusputken läpi sen verran ettei enää sihise.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 21, 2018, 22:54:23 ip
Onko mahdollista vaahdottaa jälkeenpäin?
Maito kun heittää nopeasti sen hupun päälle. Vai miksi sitä nyt kutsutaan.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 22, 2018, 10:27:33 ap
No Silvian sielunelämästä löytyy kyllä kvg:llä yllin kyllin tietoa  ::)
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 22, 2018, 15:15:14 ip
Migu on oikeassa siinä, että Silviasta on varmaankin vuosien saatossa kirjoitettu enemmän kuin mistään muusta espressokeittimestä.

On aika vaikea sanoa mitään nyrkkisääntöä siihen, milloin shotti tulee valuttaa, koska se riippuu siitä mitä halutaan. Mutta olettaisin, että silloin kun valo sammuu, lämpötila on korkeimmillaan (termostaatti kytkee lämmityselementin pois) ja silloin kun se syttyy lämpö on alhaisimmillaan (lämmitys menee päälle). Silvian ääripäiden ero ero on muistaakseni kymmenisen asteen luokkaa, joten sillä on suuri merkitys, missä vaiheessa sykliä shotin valuttaa.

Se on sitten maku- ja papuasia, milloin optimihetki koittaa. Vaaleammilla paahdoilla lämpötilan on hyvä olla korkeampi kuin italialaishenkisemmilä paahdoilla. Olennaista on se, että osaa toistaa asiat täsmällisesti. Siinä esim. sekuntikello auttaa. Jos korkein lämpötila tuntuu liian kovalta, niin odottelee sitten vaikka 15s valon sammumisesta ennen kuin valuttaa shotin jne... PIDin asentaminen helpottaisi tietysti paljon.

Silvian lämpenemisaika lienee jossain puolen tunnin kieppeillä, jos yhtään voi vetää johtopäätöksiä siitä, miten oma single boilerini aikoinaan käyttäytyi - 45min, niin varmasti ollaan riittävissä lämmöissä. Itselläni oli tapana valuttaa ensin shotti ja sitten vaahdottaa maito. Sillä tavalla oikean espressolämpötilan hakeminen tuntui helpommalta. Toisin päin tehdessä, pitää ensin odottaa että lämpö laskee alarajalle ja sitten taas ylös. Toki ajoituksen voi kellottaa myös alarajan mukaan, jos niin haluaa.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Markus - Syyskuu 22, 2018, 19:57:41 ip
Itsellänihän ei ole Silviaa, mutta Isomac Venuksen sielunelämä ei ole kauhean erilainen. Sellaisen seikan olen omalla keittimelläni huomannut, että kun vettä päästää gruposta lämmityssyklin lopuksi, se kiehua pärskyttelee. Päästämällä tarpeeksi pitkään, kiehuminen lakkaa. En ole ryhtynyt mittailemaan, mutta olen rohjennut arvella että kun vettä on ajettu gruposta vielä muutama sekunti kiehuvan äänen lakkaamisen jälkeen, kone on aika sopivassa lämpötilassa. Ei ole pahanmakuiset kahvit vielä kertaakaan minusta olleet lämpötilasta kiinni kun olen tätä menetelmää noudattanut. Tiedä sitten, onko tästä hyötyä esim. cappulattelle.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: cappulatte - Syyskuu 28, 2018, 10:04:58 ap
Onko mahdollista vaahdottaa jälkeenpäin?
Maito kun heittää nopeasti sen hupun päälle. Vai miksi sitä nyt kutsutaan.

On toki. Mutta olen saanut sellaisen käsityksen, että espresso menee "pilalle" huomattavasti nopeammin kuin maitovaahto. Ts. jos haluan hifistellä täysillä, en anna espresson odotella kupissa sitä aikaa, mikä koneella menee ensin lämpenemiseen ja sen jälkeen vielä vaahdotukseen. Kyllähän se siinä ajassa jo ehtii vähän jäähtyäkin. Nopeammin koneen saa kuitenkin jäähtymään (vettä päästämällä) kuin lämpenemään (tähän auttaa vain odottaminen) ja siksi teen maitovaahdon ensin.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: burmanm - Syyskuu 28, 2018, 10:37:38 ap
On toki. Mutta olen saanut sellaisen käsityksen, että espresso menee "pilalle" huomattavasti nopeammin kuin maitovaahto.

Siinä tapauksessa espresso menisi pilalle ennen kuin sen ehtisi juoda. Mikä varmasti jonkun mielestä on totta, mutta kyllä mun mielestä maitovaahto on kelvotonta huomattavasti nopeammin.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 28, 2018, 10:51:09 ap
Nopeammin koneen saa kuitenkin jäähtymään (vettä päästämällä) kuin lämpenemään (tähän auttaa vain odottaminen) ja siksi teen maitovaahdon ensin.

Silviallani näyttää menevän noin minuutti espresson valmistamisen jälkeen vaahdotuksen aloittamiseen.
https://www.youtube.com/watch?v=hBQb_YAZR_4&t=205s

Olettaisin, että samassa ajassa ei voida saavuttaa stabiilia espresson uuttolämpötilaa, jos lähtötilanne olisi vaahdotuslämpötila. Hifistelijät usein väittävät, että espresson valmistamisessa stabiili lämpötila olisi oleellinen tekijä.

Mutta kannattaa kokeilla, se mikä itselle toimii on usein hyvä.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Markus - Syyskuu 28, 2018, 12:52:51 ip
Millä tavalla espresso menee pilalle vaahdotusta odotellessa? Lämpötila putoaa ja crema sortuu, toki. Mutta mitä maulle tapahtuu? Minun suuni mielipide on että espresson maku aukeaa ja paranee prob minuutin jäähtymisellä ihan siinä missä muidenkin kahvien. Toki kuumuus peittää myös makuvirheitä, eli nekin hiipivät esiin kun kahvi jäähyyy. Kun maitoa lisätään, juoma on joka tapauksessa sopivan lämpöinen nautittavaksi.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 28, 2018, 13:23:17 ip
No eihän espresso pilalle mene jäähtyessään. Joillekin todella laadukkaille kahveille minuutin odottelu sitävastoin tekee mielestäni hyvää. Maut erottuvat selkeämmin. Olen jopa kuullut, että kesäkuumalla jotkut huimapäät valuttavat esson suoraan kuppiin, jossa on jääpaloja!

Siinä vaahdotuslämpöjä vartoessa ehtii juuri sopivasti putsailemaan keittimen ja pyyhkäistä vähän tiskipöytääkin kahvinpuruista.

Eihän siinä toki mitään väärää ole, jos ensin vaahdottaa maidon ja sitten valuttaa esson. Jos se tuntuu itselle paremmalta tavalta, niin sitten se on.
Maitoa saa tietty koputella, pyöritellä, sekoitella, sun muuta vähän enemmän, jos se ehtii seisoskelemaan, mutta eihän se maitokaan mitenkään pilaantumaan ehdi.

Kannattaa ehkä kokeilla myös toisinpäin tekemistä, jos se ei tunnu paremmalta tavalta, niin sitten tekee kuten lystää. Molemmilla tavoin lienee mahdollista päästä samaan lopputulokseen.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 28, 2018, 18:56:05 ip
Onneksi voi vaahdottaa maidon ja uuttaa esson samaan aikaan :D

Mutta itse kyllä jäähdytän essoa ennenkuin nautin. Siksi käytän myös isoa kuppia.
Otsikko: Vs: Lämpötilan vaikutus espresson makuun. Leikkimistä pidillä
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 29, 2018, 20:50:43 ip
Onneksi voi vaahdottaa maidon ja uuttaa esson samaan aikaan :D

Kun vaihdoin sinkkuboilerista HX:ään, hoidin homman alkuun simultaanisti koska se oli mahdollista, mutta täytyy tunnustaa että olen sittemmin palannut vanhoihin tapoihin. Se on vaan niin kiitollista putsata paikat ennen maidon vaahdotusta. Pääsee sitten nopeammin tuoreen aamukahvin kanssa esim. lukemaan päivän Hesaria. :)