Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 08, 2016, 10:47:03 ap

Otsikko: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 08, 2016, 10:47:03 ap
Socratic Coffee on testannut pienten partikkelien vaikutusta espresson uuttoon:
http://socraticcoffee.com/2016/06/exploring-the-impact-of-particles-on-espresso-extraction/

Kun alle 177 micronin partikkelit suodatettiin pois kahvijauheesta, niin "Impact on TDS: Uniformity of particles did have a significant effect. Smaller particles led to less TDS."

Eli käytännössä TDS oli suurempi kun pienet partikkelit oli suodatettu pois.

Pitäsikö tässä nyt itsekkin alkaa filtteröimään kahvinpuruja?
Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: Joona_s - Kesäkuu 08, 2016, 11:04:37 ap
Huomaa myös uuttoaika pienempien partikkelien kohdalla. Ihan päässä tästä pystyy jo laskemaan spearmanin rhon arvoksi tasan yksi :)

Vanha nyrkkisääntöhän on, että n. 35 sekunnin uuttumisen kohdalla saavutetaan "point of diminishing returns" ja EY % alkaa laskea.

Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 08, 2016, 12:00:29 ip
Huomaa myös uuttoaika pienempien partikkelien kohdalla. Ihan päässä tästä pystyy jo laskemaan spearmanin rhon arvoksi tasan yksi

Ainakin noi mun tämänpäiväset herne-espresson uuttokokeet osoittivat tätä samaa. Täytyykin kirjoitella niistä tonne korvike-espresso ketjuun.
Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: Joona_s - Kesäkuu 08, 2016, 12:39:48 ip
sähän voisit vaikka kysyä niistä herneistä tuolta socratic coffeen tyypeiltä.

Metodologisesti toi on nopeasti silmäiltynä ihan hyvää tavaraa mutta ekologinen validiteetti pistää silmääni: kuka oikeasti tekee sadan sekunnin espressoja.

Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 08, 2016, 12:45:32 ip
sähän voisit vaikka kysyä niistä herneistä tuolta socratic coffeen tyypeiltä.

En ny ihan hokannu mitähän mun pitäs niiltä kysyä? ;D

Mutta enköhän mä joo jatka tota korvike/vastike juttuani ihan keskenäni. Enempi sellanen kuriositeetti kuitenki.
Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: jannek - Kesäkuu 08, 2016, 12:57:17 ip
Kun alle 177 micronin partikkelit suodatettiin pois kahvijauheesta, niin "Impact on TDS: Uniformity of particles did have a significant effect. Smaller particles led to less TDS."

Eli käytännössä TDS oli suurempi kun pienet partikkelit oli suodatettu pois.

Ei mikään suodattu näyte tuottanut merkitsevästi suurempaa TDS:ä kuin suodattamaton kontrollinäyte.
Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 08, 2016, 13:04:57 ip
Ei mikään suodattu näyte tuottanut merkitsevästi suurempaa TDS:ä kuin suodattamaton kontrollinäyte.

Katoppas katoppas. Niimpäs pääsi käymään. Eli suodatetuista se missä oli pienempiä partikkeleita tuotti pienemmän TDS:n.
Otsikko: Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
Kirjoitti: Joona_s - Kesäkuu 08, 2016, 14:54:20 ip
En ny ihan hokannu mitähän mun pitäs niiltä kysyä? ;D

Kyllä noi varmasti kysymyksen keksivät. Konsultoit vaan. :)