Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: sulantoblog - Huhtikuu 30, 2016, 17:53:40 ip

Otsikko: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: sulantoblog - Huhtikuu 30, 2016, 17:53:40 ip
Tämä on ensimmäinen postaukseni tänne ja aloitan käytännönläheisellä aiheella:
Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa esim. matkoilla tai muuten vaan oudossa paikassa, niin kuinka valitsen kahvilan?

Etukäteen voin tietenkin netissä yrittää etsiä, mutta se saattaa johtaa siihen, että reitti pitää suunnitella kahvin mukaan, eikä valinta välttämättä silti ole oikea.
Usein käytännössä ensin tulee kahvin himo ja sitten etsitään kahvila jostain siitä läheltä. Aina ei tietenkään ole valinnanvaraa muulla tasolla kuin kahvi tai ei kahvia, mutta varsinkin isoissa kaupungeissa yleensä on valinnavaraa. Mistä voin yrittää tunnistaa hyvän kahvilan, jossa saan maistuvan ja hyvin tehdyn espresson?

En esitä tätä otsa rypyssä, vaan enemmänkin viihteellisenä keskustelun aiheena. Täällä on muuten mukavan tasokasta keskustelua verrattuna joihinkin muiden harrasteiden aiheita käsitteleviin keskustelupalstoihin.


 
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 30, 2016, 18:00:35 ip

Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa esim. matkoilla tai muuten vaan oudossa paikassa, niin kuinka valitsen kahvilan?

Oman paahtimon omistaminen on tilastollisesti hyvä merkki. Pienpaahtimoiden käyttö ja ennekaikkea tuoreen kahvin käyttö on ovat merkkejä hyvyydestä.

Kyllähän nuo valitettavasti melkein pitää tietää. Jos kahvilassa on erilaista chemexiä ja aeropressiä myynnissä niin se on hyvä merkki. Samoin listaus mitä kahvia on saatavilla, kun laatuja on erilaisia ja eri mantereilta.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 30, 2016, 18:43:04 ip
Vähän tylsä vastaus, mutta itse kyllä tsekkaan etukäteen kahvifoorumeilta ja googlesta suositukset ja nimenomaan teen mutkia reittiin hyvien kahviloiden/paahtimoiden vuoksi.

Nyrkkisääntönä kansainvälisistä ketjukahviloista kannattaa pysytellä kaukana. Yksittäisten kahviloiden kanssa on sitten ihan tsägästä kiinni, jos hakuammunnalla sattuu osumaan hyvään kahvilaan... Toki ennen tilausta kannattaa katsoa, ettei tarjolla ole jotain Lavazzaa, Segafredoa tmv.

E: Itse pitäisin PM+VK:n vinkkien lisäksi positiivisuutta herättävänä seikkana sitä, että tarjolla on perusblendien sijaan single origin -kahveja. Etenkin hyväksi tiedettyjä SO-kahveja (esim. Nordic Approachin kahveja tai Cup of Excellence -voittajia tms.) - mutta nekin sitten pitäisi ennalta tuntea. ;)
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: andrimus - Toukokuu 01, 2016, 00:19:21 ap
Samaa mieltä edellisen kanssa ,jos lavatzaa hyllyssä unohda. Niissä pienpaahtimoissa voi mennä kanssa vipuun . Poltettua potaskaa välillä löytyy sielläkin.
Nimimerkillä :just 6500 km  amerikoitten keskellä ja 2 hyvää essoa🙈
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: sulantoblog - Toukokuu 01, 2016, 07:55:12 ap
Tulihan sitä jo tässäkin. Pitää varmaan selvitellä etukäteen mahdollisuuksien mukaan seuraavalle matkalle.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 01, 2016, 13:39:31 ip
Ihan joka paikastahan ei tietenkään hyvää kahvilaa löydy vaikka kuinka etsisi. Isojen kaupunkien ulkopuolella homma voi mennä jo aika mutkikkaaksi. Siksi matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja. Tai sitten vaan tyytyy siihen, mitä on tarjolla... ja todennäköisesti pettyy. ;)
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 01, 2016, 14:04:03 ip
Ihan joka paikastahan ei tietenkään hyvää kahvilaa löydy vaikka kuinka etsisi. Isojen kaupunkien ulkopuolella homma voi mennä jo aika mutkikkaaksi. Siksi matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja. Tai sitten vaan tyytyy siihen, mitä on tarjolla... ja todennäköisesti pettyy. ;)
Mä niin komppaan tätä. Viime Malesian reissusta ei jäänyt kovin hyvä maku.
Yksi mikä olis, ni Sudden Coffeeta matkalle mukaan ;)
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: sulantoblog - Toukokuu 01, 2016, 16:15:17 ip
Joo, kuten tuossa alussa jo totesinkin, että joskus pitää vaan valita, että ottaako kahvin vai ei.

Ehkä seuraavalle (ainakin pitkälle) reissulle pitää mahduttaa tuollainen aeropress ja oma mylly mukaan.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: opheinonen - Toukokuu 01, 2016, 19:51:50 ip
Mä niin komppaan tätä. Viime Malesian reissusta ei jäänyt kovin hyvä maku.
Miksi Malesiasta pitäisi saada "hyvää" kahvia?
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 01, 2016, 23:11:45 ip
Miksi Malesiasta pitäisi saada "hyvää" kahvia?

Nyt en kyllä ihan tajua kysymystä.... ;)

Miksi missään (ihan vaikkapa Suomessa) pitäisi nauttia mitään muuta kuin hyvää kahvia?
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: opheinonen - Toukokuu 02, 2016, 07:35:32 ap
Nyt en kyllä ihan tajua kysymystä.... ;)
Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 02, 2016, 07:36:01 ap
Joo, kuten tuossa alussa jo totesinkin, että joskus pitää vaan valita, että ottaako kahvin vai ei.

Helppo. Jos valittavana on pahaa kahvia tai ei ollenkaan kahvia, niin: http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl (http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl)

Oma kahvinjuonti on vielä niin vähäistä, että olen sitten kokonaan juomatta, mutta pahan kahvin juomista en kyllä ymmärrä. Pahaa ja kalliimpaa kuin nuo tabletit.

Yleensä noissa maissa on muitakin herkkuja kuin kahvi, niin hakee makunautinnot niistä.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: elias s - Toukokuu 02, 2016, 07:54:18 ap
Helppo. Jos valittavana on pahaa kahvia tai ei ollenkaan kahvia, niin: http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl (http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl)

Oma kahvinjuonti on vielä niin vähäistä, että olen sitten kokonaan juomatta, mutta pahan kahvin juomista en kyllä ymmärrä. Pahaa ja kalliimpaa kuin nuo tabletit.

Yleensä noissa maissa on muitakin herkkuja kuin kahvi, niin hakee makunautinnot niistä.
Juuri näin. Jos tarjolla on vain pahaa kahvia nii jätän itsekkin juomatta. Itse panostan niillä vähäisilllä kahvi määrillä mitä juon. niin laatuun. Olen jo niin hifisti että useimmissa paikoissa kieltäydyn kahvista kokonaan. Koska se on sitä perus keittimellä valmistettua juhlamokkaa joka ei oikein espresson, ja kunnon käsinsuodatetun kahvin jälkeen nappaa. Juon sitten vaikka teetä. Jokuhan joskus sanoi että kahvihifismin huonopuoli on se että muualla kuin himassa, ja laatukahvimestoissa saatu kahvi alkaa maistua huonolle.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 02, 2016, 09:08:26 ap
Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???

Tuohan on toki hyvinkin mahdollista. Niinpä palaankin muutaman viestin verran taaksepäin ja tyydyn toteamaan:
matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja.

Eihän sen hyvän kahvin saaminen sentään mitään kvanttigravitaatioteoriaa vastaa vaikeusasteeltaan. ;D

Toki joskus kun naivina ummikkona vielä matkustelin ilman aeropressiä, myllyä ja papuja, niin saatoin siirtyä tilapäisesti teen lipittälijäksi, jos hyvää kahvia ei ollut mahdollista löytää. Eipä silti että se teekään aina mitään huippulaatua olisi, mutta siihen en sentään ole muodostanut yhtä puritaanista suhtautumista. ;)
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 02, 2016, 09:13:59 ap

Eipä silti että se teekään aina mitään huippulaatua olisi, mutta siihen en sentään ole muodostanut yhtä puritaanista suhtautumista.

Jos kahvilassa on liptonin teepussi ja kuuma vesi, niin siitäkin saa ihan oman säätönsä. Ensin esiuutetaan sitä teepussia ihan pieni hetki kuumassa vedessä ja kaadetaan tuotos pois. Sitten varsinainen uutto, joka jätetään vähän turhan lyhyeksi. Näin saadaan neutraali lämmin juoma, jonka maku ei ihastuta eikä vihastuta.

Tuoremehu on myös hyvä. Espajassa varsinkin tuorepuristettua saa kahviloista laajalti.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 02, 2016, 10:14:42 ap
Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???
Tosiaan, aika lailla palanutta kumia ja hiiltä muistuttivat kupposet, ihan joka hotellin aamupaloilla kuin viidakon jokiristeilyn kelluvassa kahvilassa.
Suosivat siellä indonesialaista papua, siellä kun ollaan, enkä usko tuorepaahtoa tapahtuvan. Eli se mistä saa runnottua tätä "kahvia", sitä tarjotaan.

Huomasin olleeni välillä montakin päivää ilman kahvia, jos jostain sai pikakahvia oli se plussaa.

Pitäisi hommata aeropressiin menevä mylly, niin tulisi sitä roudattua.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: opheinonen - Toukokuu 02, 2016, 19:04:51 ip
Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 02, 2016, 19:16:05 ip
Pitäisi hommata aeropressiin menevä mylly, niin tulisi sitä roudattua.

Havaitsin että minulle riitti se että hotellihuoneesta löytyi vedenkeitin. Matkalaukkuun tällöin Aeropress ja matkatermos. Paikan päällä sitten kahvilasta pussillinen tuoreehkoa papua jauhettuna. En ole tainnut koskaan juoda lomamatkalla yhtä paljon kahvia.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 02, 2016, 19:38:18 ip
Havaitsin että minulle riitti se että hotellihuoneesta löytyi vedenkeitin. Matkalaukkuun tällöin Aeropress ja matkatermos. Paikan päällä sitten kahvilasta pussillinen tuoreehkoa papua jauhettuna.

Käyhään se noinkin, mutta Porlex mini painaa vain neljänneskilon ja mahtuu aeropressin sisään.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 02, 2016, 19:51:47 ip
Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.
[emoji4] en olekkaan tälläisestä vielä kuullut. Taisin vähän naurahtaa ääneenkin.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 02, 2016, 21:00:47 ip
Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille.

Arvostan asennetta. :o ;D

Aeropress on toki vähän pienempi ja kevyempi - jopa Porlexin kanssa...
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 02, 2016, 22:04:53 ip
Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.

Ja Reissumiestä ja Juhla Mokkaa...?
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: Tuomas - Toukokuu 02, 2016, 22:13:40 ip
Itse suosittelen vakoilua  8)

Kaupungilla kierrellessä voi tutkia mainostetaanko ikkunoissa pienpaahtimoita.

Toiseksi. Kavilan ulkopuolella voi kurkkia ikkunasta millaista keitintä tiskin takaa löytyy. Voi naamioida toiminnan siihen, että kurkkii onko kahvilassa tilaa. Tyhjään kahvilaan ei kannata mennä. Jos ei ole asiakkaita, ei paikalla ole mitään hyvää tarjolla - niin kapitalismin pelisäännöt toimivat.

Kolmanneksi. Ennen tiskille tilausta tekemään menoa voi kierrellä pöytien keskellä ja kurkkia  :o onko asiakkaiden kupeissa hyvä crema, tai hienot latteartit, tai onko pöydillä pienissä pressokannuissa singleoriginia uuttumassa ajastinten kanssa. Tämän voi naamioida vapaan pöydän hakemiseksi.

Tässä vaiheessa voi vielä paeta paikalta. :'( ja vuodattaa muutaman kyyneleen heikon tason vuoksi ja kun ei saa kahvijanoa tyydytetyksi.

Tai sitten voi mennä tiskille ja paljastaa epäilyksensä kysyen: Osaatteks te käyttää noita laitteita?  :-X

Pohjimmiltaan olen sitä mieltä, että elämässä pitää ottaa riskejä ja reissussa ei aina saa hyvää kahvia. Jos hyvä osuu kohdalle, kannattaa sinne mennä uudestaan. Toki edellä esitettyjä havaintoja voi tehdä  ;D
Ainakin, jos minä huomaan jonkun tiskillä saavan ylipitkän espresson, ja olen seuraavana vuorossa, en sittenkään tilaa sitä espressoa.  >:(

Ravintoloita kierrellessä vilkaisen aina onko paikallista väkeä syömässä. Se on usein tae hyvästä ruoasta. Mutta miksi yrittää tunnistaa kahvila. Eikös meillä ole suu kysyä. Kyllä minä olen saattanut kysyä jossain puodissa hyvää kahvilaa tai ruokapaikkaa - ainakin ulkomailla. Joissain paikoissa, kuten Istanbulissa neuvoja saa kysymättäkin, mutta niihin ei kyllä voi aina luottaa.  ???
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 03, 2016, 07:57:29 ap

Kavilan ulkopuolella voi kurkkia ikkunasta millaista keitintä tiskin takaa löytyy.

Tässä on se ongelma, että se ei kerro kahvin laadusta paljoakaan. Tietysti jos se on joku kauhea automaatti niin ei toki ole toivoakaan.

Lainaus
Voi naamioida toiminnan siihen, että kurkkii onko kahvilassa tilaa. Tyhjään kahvilaan ei kannata mennä. Jos ei ole asiakkaita, ei paikalla ole mitään hyvää tarjolla - niin kapitalismin pelisäännöt toimivat.

Kapitalismin pelisäännöt toimivat, mutta juuri kahvin kohdalla ne eivät toimi yhtään koska ihmisiä ei kiinnosta miten pahaa se kahvi on, koska he ovat opeteleet juomaan pahaa kahvia kofeiinin takia. Ihmisiä kiinnostaa ilmapiiri ja leivosvalikoima. Mahdollisesti mukavia rupatteleva baarimikko.

Lainaus
Kolmanneksi. Ennen tiskille tilausta tekemään menoa voi kierrellä pöytien keskellä ja kurkkia  :o onko asiakkaiden kupeissa hyvä crema, tai hienot latteartit, tai onko pöydillä pienissä pressokannuissa singleoriginia uuttumassa ajastinten kanssa. Tämän voi naamioida vapaan pöydän hakemiseksi.

Jos siellä on myynnissä erilaisia single-origineja, niin se on toki hyvä merkki. Nuo muut eivät valitettavasti kerro juurikaan, koska kyllä sen hyvän creman pahamakuiseen espressoon saa apinakin tehtyä. Itseasiassa sehän tuntuu monissa kahviloiss olevan se ainoa asia johon ne "baristat" pyrkivät. Samoin latteart on tosiaa asia joka monesti on sen kahvin makua tärkeämpää.

Lainaus
Tai sitten voi mennä tiskille ja paljastaa epäilyksensä kysyen: Osaatteks te käyttää noita laitteita?

Ja barista vastaa, että "No, I think I am really poor at it. Really sorry, but our coffee tastes like wateris burnt galosh." jos se heidän kahvinsa on pahaa?

Lainaus
Pohjimmiltaan olen sitä mieltä, että elämässä pitää ottaa riskejä ja reissussa ei aina saa hyvää kahvia.

Pakkohan sitä on ottaa riskejä ja etenkin ruuan suhteen, mutta kahvin suhteen ei ole pakko jos menee ihan lottovoiton todennäköisyyksiin se kelvollisen kupin osuma. Kyllähän sitä voi riskin ottaa jos mitkään ulkoiset merkit ovat yhtään kohdallaan.

Lainaus
Ainakin, jos minä huomaan jonkun tiskillä saavan ylipitkän espresson, ja olen seuraavana vuorossa, en sittenkään tilaa sitä espressoa.

Tätä tulee kyllä katseltua jos mahdollista.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 20, 2016, 20:40:23 ip
Ainakin se hyvä kahvila pitäisi ensin määritellä. Että mikä tekee kahvilasta hyvän. Se voi olla vaikka maisema välimerelle,  kiva kuppikilinä, ruma barista, kalju asiakas tms, muta vielä tämä on itselle täysi mysteeri. Kiva, mukava tai nätti olisikin helpompia, kun se hyvä.
Tässä tuli käytyä taasen "tsatsa"-kahvilassa, ja kun musta kassaneiti halusi tulpahinnan espressosta, kahvila ehkä muuttui huonoksi. Eikä syynä ollut kassaneidin ihonväri.
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 20, 2016, 20:58:17 ip
Ainakin se hyvä kahvila pitäisi ensin määritellä.

Tämä on toki totta ja aloitusviestissä se määriteltiinkin: "Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa"

Yritetäänkö seuraavaksi määritellä hyvä espresso? ;D
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 20, 2016, 21:00:50 ip
Tämä on toki totta ja aloitusviestissä se määriteltiinkin: "Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa"

Haha, tulipa taas luettua!

Yritetäänkö seuraavaksi määritellä hyvä espresso? ;D


Joo, tehdään se! Vaikka niin, että se vastaa sitä, mitä tehtiin, kun nimi keksittiin? ;-D
Otsikko: Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 28, 2017, 13:28:50 ip
Miten tunnistaa hyvän kahvilan?

Pauligin kulmassa oli jännä tuttavuus kahvinvalmistukseen, joka saattaisi järkyttää satunnaista turistia. Tilasin itselleni tupla espresson ja seuralainen otti capuccinon.

Capu valutettiin tuplana, mutta toinen puoli shotista viemäriin. Espressoa tehdessä barista punnitsi jauheen ja heitti purut roskiin. Sääti myllyä, jauhoi uudet, punnitsi ja teki niistä tuplan.

Hienosti tuli sama määrä hävikkipurua kuin mitä itse kahvien tekemiseen meni. Vaalea afrikkalainen espresso oli kyllä kohdillaan. Capusta en mene sanomaan mitään muuten, kuin että oli kuulemma hyvää.

En sitten tiedä onko tämä vastaus tuohon kysymykseen, johon olin vastaavinani?