Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Uel - Kesäkuu 29, 2015, 00:47:47 ap

Otsikko: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: Uel - Kesäkuu 29, 2015, 00:47:47 ap
Moi!
Pitää hommata Gaggia Classicilleni puhdistustarvikkeita, mutta en löydä Gaggia-laitteiden omaa kalkinpoistoliuosta mistään? Olisiko teillä suositella vastaavaa, joka sopisi laitteelleni. (Voikohan kalkinpuhdistuksen tehdä myös ihan marketeista löytyvillä aineilla tai etikalla?)
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: äyni - Kesäkuu 29, 2015, 07:38:58 ap
Sitruunahappo on hyvä aine kalkinpoistoon. Jämistä on vähemmän makuhaittoja kuin etikalla.

Kaikissa kalkinpoistoaineissa on vaikuttavana aineena jokin mieto happo, yleensä orgaaninen. Monesti niissä on jotain apuaineita, joiden hyöty on kyseenalainen ja väite siitä, että olisivat jotenkin turvallisempia tai hellävaraisempia kuin etikka tai sitruunahappo. Markkinointikikkoja.

Jos laite on kovin likainen, tekisin myös emäspesun. Ensin kalkinpoisto, sitten vastaava proseduuri emäksellä. Ruokasooda on riittävän tehokas ja vallan turvallinen vaihtoehto. Oikein kökköiset kohteet vaatii pari-kolmekin happo-emäspesu-sykliä. Kun juttu on niin, että kalkkikertymiin jää helposti rasvoja ja muita orgaanisia aineita jumiin. Happo ei tehoa kuin siihen kalkkikertymään ja osa kalkkikertymästä saattaa jäädä koneeseen, mikäli sitä rasvaa on paljon. Yleensä tämä on sellaisien kahvinkeittimien ongelma, joihin vesi on kaadettu likaisella kahvipannulla, mutta kyllä espressokoneessakin gruppoon voi muodostua tämmöisiä monikerroksisia kovettumia, jotka vaativat perusteellisempaa huolenpitoa. Mutta gruppo nyt muutenkin kannattaa purkaa siten, että sen puhtauden pystyy määrittämään visuaalisesti.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 29, 2015, 08:36:55 ap

Ruokasooda on riittävän tehokas ja vallan turvallinen vaihtoehto.

Miten tujuja liuoksia muuten ruokasoodalla kannattaa käyttää?
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: hsm - Kesäkuu 29, 2015, 10:50:22 ap
Entä sitruunahappo? Millainen laimennus?
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: Terva - Kesäkuu 29, 2015, 10:54:37 ap
Ruokasoodaa voi ainakin huoletta laittaa sen verran kuin haluaa (ei siis voi laittaa "liikaa"). On emäksenä senverran heikko ettei voi nostaa pH.ta korkeauksiin. Mielestäni sitruunahapon kohdalla sama homma. On niin heikko happo ettei laske pH.ta "vaarallisiin" lukemiin.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: Tinuri - Kesäkuu 29, 2015, 11:28:12 ap
Itse olen laittanut sitruunahappoa 50g/litra. Hyvin on liuennut vihreäksi ja on helppo huuhdella ja maistelemalla saa tiedon laimenemisesta.
Varmaan enemmänkin voi laittaa, mutta tuolla jo lähtee.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 29, 2015, 11:40:28 ap
Sitruunahappo muuten maksoi tukussa 750g noin 3 euroa. Apteekki veloittaa siitä enemmän parista pikku pussista.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: äyni - Kesäkuu 29, 2015, 12:53:49 ip
Alumiini ei siedä kovinkaan hyvin emäksiä, joten jos koneessa on alumiiniosia, niin kannattaa olla varovainen. Alumiinista tulee rumaa.

Mutta rosteri  kromi ja keltametallit sietää niin sitruunahappoa kuin ruokasoodaakin erittäin hyvin. 5-10% happoliuos toimii vallan hyvin, ruokasoodaa riittänee 5%.

Hapon maistaa, emäs tuntuu liukkautena.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: dynytane - Syyskuu 26, 2015, 10:32:16 ap
Vähän myöhässä vastaus, mutta vastaisuuden varalle tiedoksi, että Gaggiassa alumiiniboileri joten bufferoivia puhdistusaineita suositellaan syöpymisvaaran takia.
Otsikko: Vs: Gaggia Classic Kalkinpoisto
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 26, 2015, 12:20:52 ip
Vähän myöhässä vastaus, mutta vastaisuuden varalle tiedoksi, että Gaggiassa alumiiniboileri joten bufferoivia puhdistusaineita suositellaan syöpymisvaaran takia.

Täsmennyksessä tähän jollekkin satunnaiselle lukijalle, että ei kaikissa Gaggiossa. Kannattaa katsoa oman mallin mukaan.