Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Montone - Heinäkuu 25, 2014, 00:15:34 ap

Otsikko: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Montone - Heinäkuu 25, 2014, 00:15:34 ap
Kokeilin tässä uuttaa kahvia kylmänä, eli espressojauhatusta myllystä kuppiin, päälle vettä kylmävesihanasta, kunnon sekoitus ja kansi päälle. Ja ei kun seisomaan yön eli reilut 8 tuntia yli huoneenlämmössä. Puruja oli, hm, neljä Aeropressin mittaa ja vettä noin 2 dl. Seos sitten aamulla Aeropressiin ja mukiin. Kaataessa plöröjä Aeropressiin puruista irtosi kremantapaista kuohua, josta osan sain kuppiin asti käyttämällä tuota pressiä aluksi vaakasuunnassa.

Espressojauhatus oli käytössä, kun en laiskana jaksa säätää myllyä yhtä kuppia varten. Ja Aeropressiinhän se normaalisti tuntuu käyvän, uuttoaikaa vaan pitää lyhentää.

Tulos oli yllättävän hyvä, kahvi oli pehmeän makuista ja aika vahvaa. Tuoksu oli yllättävän voimakas, ei ollenkaan samanlainen kuin jäähdytetyn kahvin olematon tuoksu. Kahvissa oli kuitenkin vähän samantapaista oloa kuin kylmänä seisoneella suodatinkahvilla, vähän kuin jauhoja olisi vedessä liottanut (no niinhän sitä tuossa kyllä juuri tehdäänkin).

Wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_brew
 (http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_brew)

Onko palstalaisilla kokemusta kylmäuutosta? Millaista jauhatusta, paahtoa ja papuja olette käyttäneet ja miten pitkää uuttoaikaa? Onko kokemuksia noista varsinaisista kylmä"keittimistä"?
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: äyni - Heinäkuu 25, 2014, 00:39:19 ap
Kylmäuuttoa on jonkin verran tullut tehtyä.
1 osa n. suodatinjauhatusta, 4 osaa kylmää vettä. Uutto yön yli ja suodatus tavallisen suodatinkahvisuodattimen läpi.

Yleensä en tykkää tummista paahdoista, mutta tässä tuntuu semmoinen toimivan paremmin kuin vaalea.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 25, 2014, 13:47:34 ip

Onko palstalaisilla kokemusta kylmäuutosta?

On. Tein ulkomailla "Café au lait" säätöjä laittamalla todella reilusti kaupan suodatinjauhatuspuruja lasipullon ja parikin vuorokautta sai uuttua rauhassa. Sitten suodattimen läpi kuppiin ja kuumat maidot päälle. Siitä tuli hyvää, tuhtia ja pehmeää (ehkä liiankin, kuten kylmäuutossa yleensä) kun vain teki siitä todella vahvaa.

Yleisjuttuna, että mitä huonompaa kahvia, niin sitä parempaa siitä suhteessa saa kylmäuutolla. Toisaalta taas paremmilla kahveilla menee kyllä vivahteet osittain hukkaan minusta vähän aeropressin metallisuotimellakin.

Lainaus
Millaista jauhatusta, paahtoa ja papuja olette käyttäneet ja miten pitkää uuttoaikaa?

Erilaisia. Tummilla toiminut itsellä parhaiten. Espressojauhatuksella en saanut niin hyvää kuin suodatin tai pressojauhatuksella.

Lainaus
Onko kokemuksia noista varsinaisista kylmä"keittimistä"?

Ei. Olen käyttänyt lasipulloa ja jääkaappia.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 26, 2014, 00:10:35 ap
Ihan normaalisti olen suodatinkahvit / espressot tehnyt, mut jäiden päälle. AP:llä saa suhteita hieman runklata, ja esson päälle maitoa.
Yksi mikä on omaan mieleen, on myös kahvijääpalat. Keitän pannun kahvia, sit kun jäähtyy ni jääpala-astioihin ja pakkaseen. Sit kuppiin palat ja tilkka/kaks maitoa
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: jekhki - Heinäkuu 26, 2014, 19:04:31 ip
Juuri noin. Tupla espresson juuri valuttelin jäämurskaan ja hyvää oli.

Maailmalla on paljon paikkoja, joissa pitää erikseen muistaa pyytää jos joku hullu turisti haluaa kahvinsa kuumana.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 27, 2014, 17:18:54 ip
Ihan normaalisti olen suodatinkahvit / espressot tehnyt, mut jäiden päälle.

Täytyy vielä todeta, että aiemman viestinikylmäuutot join aina kuumana. Toisaalta nyt tämän ketjun innoittamana keksin tehdä kylmä café au lait versioita kylmänä ja olikin muuten todella hyvä tuo kylmäuutto nimenomaan kylmäuuttoon. Kun kylmänäkahvin kirkeryys korostuu ja kylmäuutto taas vähentää sitä. Suoraan vaan kylmät kahvit ja kylmätmaidot jääkaapista ja menee hyvin helteellä. Maitojääpaloja päälle, vaikka voisihan tuota pakastaa toki tuota kylmäuuttokahviakin.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 28, 2014, 02:09:37 ap
En suosittele tuota maidon pakastamista.
Eikä ole ollut ongelmia kitkeryyden kanssa, kun sen tekee oikein (kylmänäkahvi). Itse olen jääkaapin kauttakin uuttanut, mutta sen hitaudesta vuoksi sitten jäänyt.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 29, 2014, 09:25:26 ap
En suosittele tuota maidon pakastamista.

Miksi?


Eikä ole ollut ongelmia kitkeryyden kanssa, kun sen tekee oikein (kylmänäkahvi).

Ei toki. Pitää vaan hakea vähän smoothimpaa lopputulosta kuin esim. kuuman cappuccinon kanssa.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 29, 2014, 11:42:46 ap
Maidon pakastamisesta ollut ennenkin juttua, siitäpä sen ja omasta kokemuksesta tiedän.
Joku fiksu osais vastata tähän oikein lähteitä käyttäen miten homogenointi pysähtyy pakkasessa, maito erottuu vedestä jne. Terveellistä juoda, voi käyttää leivonnassa mutta yhtä hyvän makuista siitä ei enää saa.
Oliko vielä sulatuksen kanssa jotain häslinkiä, et hitaasti tai kaikki kuolee.

Kylmän kahvin kitkeryyttä monesti on muuten kompensoitu pienillä määrillä sokeria. Vinkiksi testeihin.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 29, 2014, 15:47:13 ip
Aika harva aine ei muutu pakastaessa, ja sama koskee keittämistä ja mikroaaltouunia ;-)
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: äyni - Heinäkuu 29, 2014, 16:11:21 ip
Sillä, kuinka pakastetaan ja kuinka sulatetaan on aika suuri merkitys. Mutta joo, kyllä pakastaminen muuttaa etenkin soluja, joissa on paljon nestettä. Taasen kuivat ainekset pysyvät pakastettuna kokolailla muuttumattomina.

Mikroaallot muuttaa ruokaa siinä missä muukin kypsennys.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: jekhki - Heinäkuu 29, 2014, 16:15:09 ip
Mutta kyllä vaan on kuumalla herrkua tipauttaa tupla espresso jäämurskan sekaan ja huiviin. Todellinen virkistysbuusti tuon jälkeen.

Totuin noita aikanaan aasianreissuilla juomaan ja voittaa tropiikin helteessä melkein jopa jääkylmän oluen.

Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 29, 2014, 17:00:09 ip

Joku fiksu osais vastata tähän oikein lähteitä käyttäen miten homogenointi pysähtyy pakkasessa, maito erottuu vedestä jne. Terveellistä juoda, voi käyttää leivonnassa mutta yhtä hyvän makuista siitä ei enää saa.

No se jääpala tai pari siinä valmiiksi jääkaappikylmässä maitokahvissa ei paljoa enää vaikuta. Väittäisin hiustenhalkomiseksi. Etenkin jos vertaa miten vesijääpala pilaa juoman miltei välittömästi omaan makuun ja maitojääpalojen makueroa ei ole havainnut. Tietysti kylmäuutetusta kahvista tehdyt jääpalat olisivat vaihtoehto, mutta niidenkin maku lienee muuttuu.

Kokonaisuutena sanoisin, että aivan sama kun maistuu. Omalta osalta jääkahvin juonti muutenkin loppuu kun lämpötila laskee noin 25 asteeseen.

Lainaus
Kylmän kahvin kitkeryyttä monesti on muuten kompensoitu pienillä määrillä sokeria.

Hyi saatana! Onneksi kahvista saa epäkitkerää ilman sokeriakin, niin ei tarvitse.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 29, 2014, 18:11:54 ip
Omalta osaltani sanoisin jääkahviksi kahvia vasta sitten kun lämpötila on alle 25 astetta :)
Kun sokerilla katkoo kitkeryyttä, niin se tehdään niin ettei sokeri maistu, daa.
Kannattaa joskus käydä ihan kahvilassa käydä maistamaan jääkahveja ja kysellä reseptejä. Nyt taitaa ainakin Kaffalla olla muutamakin erilainen vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 29, 2014, 18:20:52 ip
Omalta osaltani sanoisin jääkahviksi kahvia vasta sitten kun lämpötila on alle 25 astetta

Ilman lämpötila? No joo.. En kauheasti helteistä välitä.

Lainaus
Kun sokerilla katkoo kitkeryyttä, niin se tehdään niin ettei sokeri maistu, daa.

Tiedän, mutta olen makeavammainen ja inhoan makealla "katkottua" kitkeryyttä. Tajuan sen pointin, mutta mielummin itse teen siitä suoraan epäkitkerää ja ei-makeaa.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 29, 2014, 18:24:32 ip


Ilman lämpötila? No joo.. En kauheasti helteistä välitä.

Kahvin.
Itse taas pidän helteistä, makuasioita.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 30, 2014, 08:03:21 ap

Kahvin.

Tarkoitin toki ilmaa, mutta hyvä jääkahvin lämpötila on alle kymmenen astetta.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: wanico - Heinäkuu 30, 2014, 10:07:52 ap
Jokunen Café frappe ja frappuzino on tullut etelässä maistettua.

Siinä pohjana ketjun otsikosta poiketen taitaapi olla ihan perinteinen lämpimän uuton espresso.

Käytän lämpimissä kahvijuomissa ainoastaan tavallista punaista maitoa.

Mutta sopiiko noihin kylmiin joko maun tai vaahtoutuvuuden takia paremmin esim. laktoositon (sehän on jonkun verran makeampaa) tai rasvaton ( vaahtoutuvuus ja kitalakituntuma)?

PS. Tuo maitojääpalat oli hyvä idea, koska minustakin viimeiset huikat noissa etelän jääkahveissa alkaa olla turhan vetisiä.

Mutta jos niitä paloja tekee punaisesta maidosta, niin erottuuko rasva omiksi pallukoiksi? Jotka tuskin liukenevat takaisin maitoon jos sitä ei lämmitetä.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 30, 2014, 11:16:16 ap

Mutta sopiiko noihin kylmiin joko maun tai vaahtoutuvuuden takia paremmin esim. laktoositon (sehän on jonkun verran makeampaa) tai rasvaton ( vaahtoutuvuus ja kitalakituntuma)?

PS. Tuo maitojääpalat oli hyvä idea, koska minustakin viimeiset huikat noissa etelän jääkahveissa alkaa olla turhan vetisiä.

Mutta jos niitä paloja tekee punaisesta maidosta, niin erottuuko rasva omiksi pallukoiksi? Jotka tuskin liukenevat takaisin maitoon jos sitä ei lämmitetä.

Olen tehnyt vain kevyt maitoon kaikki maitopohjaiset juomani sekä kylmänä, että lämpimänä. Jaapaloina ainakaan kevytmaidossa ei ole näkynyt mitään rasva erottumia.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Terva - Elokuu 01, 2014, 09:42:57 ap
Hei mielenkiintoisia noi yön yli jääkaapissa hautuneet versiot. Voisitteko laittaa vähän tarkempia speksejä millä on onnistunut, lähinnä siis kahvi/vesi määrät, kiitos  :)
Ite oon kans aikaisemmin tehnyt vaan espresson jääpalojen tai murskan päälle.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 01, 2014, 09:58:31 ap
Hei mielenkiintoisia noi yön yli jääkaapissa hautuneet versiot. Voisitteko laittaa vähän tarkempia speksejä millä on onnistunut, lähinnä siis kahvi/vesi määrät, kiitos

Yksi osa puruja ja kolme osaa kraanakylmää vettä on ollu joskus ohje jolla lähdin kokeilemaan. Nykyään aika mutu-tuntumalla on menny. Ehkä vahvempaa jopa. Lasipullossa ja yön yli jääkaapissa, mutta oon pitny vuorokauden tai vuorokausiakin eikä se ainakaan ole huonotunut silloin.

Aiemmin suodatin uuton jälkeen suodatinpussilla, mutta aeropress ja metallisuodin on kyllä paljon kätevämpi.

Kuumanahan sitä yleensä juodaan niin, että kaadetaan kiehuvaa vettä päälle ja valmis. Itse olen myös kuumaan maitoon sekoittanut joskus.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: Toma - Elokuu 01, 2014, 21:05:25 ip
Tälläisestä oli foorumilla jokin aika (muutama vuosi) sit juttua, muistellen löysinkin haulla jotain.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1738.0 (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1738.0)
Sitten on aina Brewmethods.com (http://brewmethods.com)
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 12, 2015, 13:12:23 ip
Muutaman kylmävesikokeilun jälkeen kokeilin tällaista:
- 60g kahvipurua, suodatinkarkeus+
- 7,5dl vettä, lähtölämpötila 70C
- 12h uutto pressopannussa, välillä sekoittaen
- kaato pressopannun filtterin läpi Aeropressiin
- puristus Aeropressillä paperifiltterin läpi säilytysastiaan
- säilytysastia jääkaappiin
- lopputuloksena 5dl kylmää kahvijuomaa

Maku tuntuu voimakkaammalta ja paremmalta kuin aiemmilla, kylmän veden kokeiluilla. Kitkeryyttä ei havaittavissa.
Otsikko: Vs: Kylmää kahvia
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 12, 2015, 18:49:01 ip

Maku tuntuu voimakkaammalta ja paremmalta kuin aiemmilla, kylmän veden kokeiluilla. Kitkeryyttä ei havaittavissa.

Itsekkin olen pohtinut noita kylmäuuton ja lämmin uuton risteymiä. Sousvide-tyyppisesti voisi tehdä suhteellisen tarkastikkin, mutta toisaalta tuokin voisi olla toimiva. Pitääpä joskus vertailla. Nyt kesä on ollut vähän viileä.