Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 05, 2014, 10:39:05 ap

Otsikko: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 05, 2014, 10:39:05 ap
http://edition.cnn.com/2014/03/04/travel/best-coffee-cities/index.html?hpt=hp_c5 (http://edition.cnn.com/2014/03/04/travel/best-coffee-cities/index.html?hpt=hp_c5)

Näinkö on?
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 05, 2014, 15:52:49 ip
No, makuasioitahan nuo.

Vaikea se on sen tarkemmin sanoa, kun en ole käynyt kuin muutamassa kyseisistä kaupungeista,
mutta epäilemättä jokaisessa on hyvät mahdollisuudet löytää kunnon kupillinen.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 05, 2014, 16:30:03 ip

mutta epäilemättä jokaisessa on hyvät mahdollisuudet löytää kunnon kupillinen.

Varmaan noissa joo. Jostain "Nizza - Cannes" akselilta en olisi lainkaan varma. Paras kupillinen löytyi italialaisesta ravontolasta ja sekin oli alle suomen ketjukahvilan keskitasoa. Järkyttävää miten voi tehdä tuhansien eurojen hyvillä italialaisilla espressokoneilla niin pahaa kahvia. Useammissa paikoissa ihan kunnon myllystäkin työnsivät pihalle varmaan jotain suodatinkahvin vahvuista, että uuttoaika jäi suurinpiirtein "useisiin sekunteihin".
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 05, 2014, 18:52:09 ip
Varmaan noissa joo. Jostain "Nizza - Cannes" akselilta en olisi lainkaan varma. Paras kupillinen löytyi italialaisesta ravontolasta ja sekin oli alle suomen ketjukahvilan keskitasoa. Järkyttävää miten voi tehdä tuhansien eurojen hyvillä italialaisilla espressokoneilla niin pahaa kahvia. Useammissa paikoissa ihan kunnon myllystäkin työnsivät pihalle varmaan jotain suodatinkahvin vahvuista, että uuttoaika jäi suurinpiirtein "useisiin sekunteihin".

Viime kesän Provencessa viettäneenä täytyy myös todeta, että hyvä kuppi kahvia ei ole siellä mitenkään itsestäänselvyys.
Paras aamucappuccino onneksi sentään löytyi "oman kylän" kahvilasta.
Pariisissa sitävastoin hyvää kahvia ei tarvitse metsästää koirien kanssa.

Italian maaseudulla (Liguriassa) on myös hyvän espresson saaminen ollut pienen vaivannäön takana.
Mutta sinänsä, on sitä matkannut missä päin tahansa, niin hyvän (tai ainakin siedettävän) kahvin on yleensä jostain lopulta saanut. Välillä yllättävästäkin paikasta - aina se ei löydy trendikahvilasta, vaan kenties siitä nuhjuisesta baarista ihan vieressä.

Poikkeuksena Pohjois-Teneriffa, jossa olin vuosia sitten työkeikalla. Sikäläinen kahvi oli kauttaaltaan niin kuvottavaa, että oli pakko siirtyä lipittämään teetä.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 05, 2014, 21:42:16 ip

Italian maaseudulla (Liguriassa) on myös hyvän espresson saaminen ollut pienen vaivannäön takana.

No joo.. San Remossa ristretto oli joka kolossa parempi kuin suomessa saa ketjukahviloissa ikinä. Genovasta löytyi yksi suorastaan hyvä kahvipaikka jota ei olisi myöskään ulkoapäin arvannut. Mutta siis pahimman makuinen kahvi Italian puolella oli parempi kuin huonoin Provencen puolella. Ja montaa tuli kokeiltua.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 06, 2014, 08:11:26 ap
Näiden näkemysten kanssa ei tarvitse elää yksin.  :)
Wendelboekin toteaa kirjassaan (Coffee with Tim Wendelboe), että toisin kuin usein kuulee väitettävän, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa ei lähestulkokaan aina saa hyvää kahvia. Italiassa tosin on hänen(kin) mielestään paikkoja joista saa kahvia, joka on hyvää.
Hän myös huomauttaa, että italialaiset eivät ole koskaan sijoittuneet baristojen MM-kilpailuissa neljän parhaan joukkoon.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 06, 2014, 12:07:12 ip
Näiden näkemysten kanssa ei tarvitse elää yksin.

Ei juu. Ja näitä voi lähestyä niin monella tavalla. Mikä on keskivertokahvilan taso? Mikä on parhaan hi-fi kahvilan taso ja kuinka helposti sellaisen löytää.

Helsingin mikä vaan keskitaso päihitti provencen ja hi-fi kahvilankin löytminen on helpompaa toki kun on osaa kielen, niin netti auttaa. Sen sijaan Genovasta mikä vaan kahvila tuntui paremmalta kuin helsingin satunnainen ketjukahvila, mutta toki huonmmalta kuin hi-fi kahvilat, jos ne tietää. Varmaan sieltäkin olisi niitä hi-fi kahviloita löytänyt jos olisi enemmän etsinyt netin avulla.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: OskuK - Maaliskuu 11, 2014, 01:23:24 ap
Juu, vaikea aihe. Katselin Alibaban laitetarjontaa (http://www.alibaba.com/product-detail/Espresso-Machine-Coffea-Processing-machine-Best_790507345.html), ja mietin että pitäisi varmaan ostaa kaikki se minkä aikoo nopeasti, koska kohta kaikki ovat kopion (http://www.alibaba.com/product-detail/combination-coffee-espresso-machine_1324722204.html) kopiota, ja onkohan jo joku Suomessakin saanut kopiomyllyn käteensä (http://www.alibaba.com/product-detail/Espresso-Coffee-Grinder-Coffee-Machine_1255293720.html?s=p)? ...mutta nyt erkaannun aiheesta: kukaan ei varmaan vuntsi, että Peking olisi vielä kovin tiukka kahvikaupunki, mutta siihenkään ei kauaa mene ;-)
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 11, 2014, 08:21:35 ap
Mollataan Ranskaa vähän lisää: Bretagnessa Cappuccino on huono Espresso jonka päälle suihkutetaan kermaa kertakäyttösifonista. Näin tehdään varmasti muuallakin pohjois-Ranskassa.

Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 11, 2014, 08:50:33 ap
Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.

Englannin kielessähän (ja muuallakin) tuota expresso-muotoa pidetään vähän junttimaisena kielenkäyttönä, koska kyseessä kuitenkin on italialaissyntyinen tuote ja Italiassahan ei mitään x-kirjainta mukaan sotketa.

Sitävastoin olen kuullut väitettävän, että sana espresso olisi alunperin kotiutunut italian kieleen juurikin ranskasta, jossa sen muoto oli kutakuinkin expres-pour-vouz, eli yksittäin valmistettua kahvia.
Italialaiset myöhemmin kehittivät espressokoneen, joten sikäli " espresso" on oikein, mutta sallittakoon ranskalaisille x:n sekaan tunkeminen, koska sieltä temi (ilmeisesti) on alunperin lähtöisin.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 11, 2014, 09:14:00 ap
Mollataan Ranskaa vähän lisää: Bretagnessa Cappuccino on huono Espresso jonka päälle suihkutetaan kermaa kertakäyttösifonista. Näin tehdään varmasti muuallakin pohjois-Ranskassa.

Espanja cappuccino! Tuli tutuksi ympäri Andalusiaa.

Lainaus
Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.

Etelä-ranskassa se oli vaan coffee. Ja se siis tarkoitti suunnilleen suodatinkahviksi jauhettua purua (vaikka jauhoivat sen kahvin siinä myllystä) vedettynä espressomäärällinen vettä espressokoneen läpi. Jos se oli jossain espresso, niin aina se oli silti sitä samaa 0,5 sekunnin uuttoajalle vedettyä litkua. Cappuccinot oli tietty tehty siihen samaan kuraan, ni maistuivat vedeltä aina. Myöskään mikään määrä maitoa ei peittänyt sitä vetistä makua, eli latte oli ihan yhtä pahaa mutta sitä vaan oli enemmän.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 11, 2014, 09:25:23 ap
Latinankielinen sana "expressare" tarkoittaa mm "ulos puristettu".
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 11, 2014, 10:16:47 ap
Sen vois vielä kahvikulttuureista sanoa, että eteläisessä tsekissä oli Cafe piccolo about joka kahvilassa. Joka tarkotti käytännössä ristrettoa. Saisi olla suomessakin, jos eksyy ketjukahvilaan pakolla.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 11, 2014, 14:06:35 ip
Latinankielinen sana "expressare" tarkoittaa mm "ulos puristettu".

Kyllä. Siksi sivistymättömät jenkit varmaan käyttävätkin 'expressoa', englannin kielen sana 'express' on samaa alkuperää.

Lisäksi, kun latinalaisissa kielissä x toisinaan kielestä ja alueesta riippuen korvataan esim. s:llä, niin on ymmärrettävää, että italialaiset (jotka eivät x:ää hurjemmin viljele) käyttävät muotoa espresso, kun taas vaikkapa ranskalaiset ja osin espanjalaiset käyttävät myös muotoa expresso (niin dorkalta kun se omaan korvaani kuulostaakin, mutta ymmärrän myös sitä, että meikäläisittäin kahvia sanotaan useimmin kahviksi eikä esim. caffeeksi tai coffeeksi).

Mutta, väittävät kuitenkin (esim. Wendelboe kirjassaan, tuli juuri tarkistettua), että sana espresso olisi tullut italian kieleen nimenomaan ranskasta, jossa termi 'expres-pour-vouz' tarkoitti yksittäin, kullekin asiakkaalle tehtyä kupillista (vapaasti muotoillen: "erityisesti teitä varten").
Ja siksipä oikea termi tulisikin olla cafe espresso, jotta osattaisiin määritellä, että mitä kullekin nyt oikein ollaankaan tekemässä  ;)
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: äyni - Maaliskuu 11, 2014, 14:52:23 ip
Mikähän sattuisi olemaan etymologinen lähde tuolle 'expres pour vouz':lle espresson alkumuotona?
Suht pätevän oloista keskustelua aiheesta on täällä: http://english.stackexchange.com/questions/140022/what-is-the-origin-of-the-word-espresso

"Modernin" espresson alkuperäinen nimi on ilmeisesti ollut 'caffè crema'. Käytetään sitä, niin ei ole sekaannusta.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 11, 2014, 15:25:32 ip

"Modernin" espresson alkuperäinen nimi on ilmeisesti ollut 'caffè crema'. Käytetään sitä, niin ei ole sekaannusta.

Älä unta näe. Wikipedia:

Caffè crema (Italian: cream coffee) refers to two different coffee drinks:

 An old name for espresso (1940s and 50s).
 A long espresso drink primarily served in Switzerland and Austria and northern Italy (1980s onwards), along the Italian/ Swiss and Italian/ Austrian border.

Sitten löytyy myös Café Creme joka on 2/3 espressoa ja 1/3 kermaa.

 ;)
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 11, 2014, 15:38:46 ip
Mikähän sattuisi olemaan etymologinen lähde tuolle 'expres pour vouz':lle espresson alkumuotona?

En arvaa lähteä sitä sen enempi spekuloimaan, mutta Wendelboe saattaa hyvinkin vastata, jos vaikka joku sähköpostilla asiaa tiedustelisi.

Suht pätevän oloista keskustelua aiheesta on täällä: http://english.stackexchange.com/questions/140022/what-is-the-origin-of-the-word-espresso

Pätevän tuntuista... kenties, mutta mielestäni siellä on melko lailla viittauksia sinne, missä espresso-termiä tai vastaavaa on ensimmäisiä kertoja nähty.
Löytyyhän sieltä toki myös pari juttua, jotka tukevat mm. Wendlboen esittämää teoriaa:

      "About.com says: In 1822, the first espresso machine was made in France. In 1933, Dr. Ernest Illy invented the first automatic espresso machine.
       However, the modern-day espresso machine was created by Italian Achilles Gaggia in 1946."

      "Home-Barista says: The term café-espress has been used since the 1880s, well before espresso machines existed.
       It means coffee made to order, expressly for the person ordering it."

"Modernin" espresson alkuperäinen nimi on ilmeisesti ollut 'caffè crema'. Käytetään sitä, niin ei ole sekaannusta.

Siitä se soppa sitten syntyykin. Olen käsittänyt, että 'caffe crema' tarkoittaa nykyisellään sellaista sveitsiläis/itävaltalaistyyppistä pitkää espressotyyppistä kahvia  :)
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: vissymies - Maaliskuu 11, 2014, 22:00:48 ip
Mollataan Ranskaa vähän lisää: Bretagnessa Cappuccino on huono Espresso jonka päälle suihkutetaan kermaa kertakäyttösifonista. Näin tehdään varmasti muuallakin pohjois-Ranskassa.

Sain samanlaisen Cappucinon Brysselissä, ja kaupan päälle vielä vähän tylsän ilmeen. Tulkitsin itse asian niin tiskin toisella puolella ajateltiin että kaikenlaisia hankalia juomia ne ulkomaalaiset tilaavatkin...

Tuskin menen samaan paikkaan uudelleen, jos joskus vielä Brysseliin eksyn.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Mighty - Syyskuu 15, 2014, 18:28:04 ip
No, makuasioitahan nuo.

Vaikea se on sen tarkemmin sanoa, kun en ole käynyt kuin muutamassa kyseisistä kaupungeista,
mutta epäilemättä jokaisessa on hyvät mahdollisuudet löytää kunnon kupillinen.

Wienissä käydessäni panin merkille että arvostettu kahvilakulttuuri ei välttämättä tarkoita että maineikkaasta kahvilasta saisi hyvää kahvia. Esimerkiksi Cafe Central tuo prameudessaan tuulahduksen 1800-luvun lopun keisarikunnan pääkaupungista. Epäonnekseni menin siellä tilaamaan Cafe Melangen. Kuvittelin saavani kahvin joka olisi linjassa kahvilan synnyttämän mielikuvan kanssa. Lopputulos oli americano johon oli valutettu päälle automaatista maitovaahto. Ette voi kuvitella sitä pettymyksen määrää minkä koin kun otin ensihörppäyksen kupista: laihaa, metallisen karvaanmakuista litkua. En tiedä vieläkään miltä Cafe Melangen tulisi maistua, mutta ei kai sentään pahalta?!

Vaikka en mikään Starbucksin ystävä olekaan niin Wienissä tasalaatuisimmat kahvit join Starbucksissa.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 16, 2014, 00:48:33 ap
Hahaa :) sama täällä.
Tosin siitä on vuosia. Oli kylmä talvi, mut jostain se loska keksi olla olemassa, ei huvittanut etsiä kummempia kahviloita, vaan pistettiin jäiset posket SB:n penkkeihin.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 16, 2014, 19:07:25 ip

Epäonnekseni menin siellä tilaamaan Cafe Melangen. Kuvittelin saavani kahvin joka olisi linjassa kahvilan synnyttämän mielikuvan kanssa. Lopputulos oli americano johon oli valutettu päälle automaatista maitovaahto. Ette voi kuvitella sitä pettymyksen määrää minkä koin kun otin ensihörppäyksen kupista: laihaa, metallisen karvaanmakuista litkua. En tiedä vieläkään miltä Cafe Melangen tulisi maistua, mutta ei kai sentään pahalta?!

Join vuosia sitten, kun en vielä ollut varsinaisesti kahviharrastaja, noita Wienissä. Todella monentasoisia tuli vastaan. Suodatinkahvimaista cappuccinomaisempiin. Niikun siis täysin kahviin perehtymätön makuaisti kyllä erotti suuret pikemminkin tyyppi kuin laatuvaihtelut. Vaihteluilla ei tuntunut olevan selvää korrelaatiota kahvilan hienouteen ja hintaan. Vaikea kuitenkin näin jälkikäteen tarkemmin arvioida.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Pikapaine - Maaliskuu 29, 2015, 02:38:31 ap
Etelä-ranskassa se oli vaan coffee.

Ja pari vuotta sitten Italiassa lomaillessani (ei turistikohde) pubissa hinnaston coffee oli myös espresso. Oli sitten todella maukasta kahvia ja hinta vain yhden euron.

Ranskassa etenkin Pariisissa taasen espresso on ollu poikkeuksetta joka kahvilassa expresso -nimellä. Ja tilaamalla "coffee" he ovat taasen tehneet espresson. Ranskalaiset ovat niin ystävällisiä, että kun heille puhuu englantia, niin vastaavat ranskaksi. :) Kuinka mukavaa. Pariisissa espresso-kahvi ei ole halpaa.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 29, 2015, 19:15:48 ip
Omat Pariisin kokemukseni kertovat taas palvelun olevan ihan mukiin menevää vaikka englanniksi monesti tilaamme, muistaa kiittää ranskaksi niin vielä parempi ;)
Espressot ovat olleet ihan ok, ei mitään mullistavia, jos poisluetaan Telescopet yms vihkiytyneet paikat.
Coffeen olen saanut aina americanona, joten se niistä, mieluummin cappuccino.
Italiasta on Arezzon ja Milanon välillä tullut niin laidasta laitaan kuppia, etten ota kantaa.
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: OskuK - Maaliskuu 30, 2015, 00:36:33 ap
Ranskalaiset ovat niin ystävällisiä, että kun heille puhuu englantia, niin vastaavat ranskaksi. :) Kuinka mukavaa.

On. Aijemmin eivät vastanneet millään kielellä mitään, koska luulivat sinua saksalaiseksi koska puhut huonoa englantia ;-)

Kun Suomessa kahvi maksoi 2fim, niin Pariisissa kahvi maksoi vain 15 frangia. Asiat ovat siinäkin kehittyneet ;-D
Otsikko: Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
Kirjoitti: Jani73 - Maaliskuu 30, 2015, 17:11:10 ip
Tuollainenkin tarina caffé creman historiasta löytyi.

Lainaus
Legend has it that the first patrons to drink the new potion at Gaggia's coffee bar didn't think it was so nice. They asked, "What's this scum (sciuma - foam) on my coffee?" So in a marketing ploy, Gaggia called the new drink "caffè crema" instead of espresso.

http://www.home-barista.com/espresso-guide-short-history.html