Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Jari - Maaliskuu 01, 2014, 16:14:03 ip

Otsikko: Melko hapokasta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 01, 2014, 16:14:03 ip
Otin ja pesin keittimen läpikotaisin. Tein takaisinhuunhelun ja sen lisäksi kalkinpoiston (sitruunahapolla) jne. Putsasin myös myllyn (paineilma on muuten aika toimiva aloituskeino, kunhan suuntaa uloslentävät  kahvinjämät muualle kuin omaan syliin).

Sen jälkeen kahvi on maistunut todella hapokkaalta. Ihan siis todella hapokkaalta.
http://www.youtube.com/watch?v=SOHJb9ZIwHg

Tämähän ei siis ole ensimmäinen kerta kun putsaan vekottimia, mutta ensimmäinen kerta kun huomaan ylilyövän hapokkuuden.

Onko kenelläkään muulla samoja havaintoja, eli onko modernissa paahtotyylissä menty niin pitkälle, että hapot tunkevat läpi, vai pilasinko makuaistini juomalla varttikilon 70% robustoa (jonka öljyinen paahto oli alunperin syy myllynputsausintoon).

Vai onko vika käyttäjässä? Mainittaakoon, että vaimo ei ole (edes kysyttäessä) huomannut eroa, mutta en tämän aistihavainnon varaan laskisi kovinkaan paljon.
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: äyni - Maaliskuu 01, 2014, 16:59:37 ip
Sen jälkeen kahvi on maistunut todella hapokkaalta. Ihan siis todella hapokkaalta.
http://www.youtube.com/watch?v=SOHJb9ZIwHg

Otitko tarkoituksella juuri tuon videon tästä suorituksesta, vai valitsitko summanmutikassa?


Ettei olisi jäänyt keittimeen sitruunahappoa?
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 01, 2014, 17:42:07 ip
Otitko tarkoituksella juuri tuon videon tästä suorituksesta, vai valitsitko summanmutikassa?

Summanhutikassa :-)

Ettei olisi jäänyt keittimeen sitruunahappoa?

Toki ensin epäilin tätä itsekin, mutta plurautin vielä reilut 6 litraa koneen läpi, joten ei se voi olla syynä. Eihän?

Ensimmäinen kahvi putsatun koneen/myylyn läpi oli Joha & Nyströmin Hafursa, joka oli sinäsnsä loistava cappuna, mutta essona tökki pahasti. Se on sinänsä sääli, koska yirgha on suurimipia suosikkejani, mitä kahviin tulee. Sen lisäksi Hasbeanin Brazil Perfetito on tuntunut ylihapokkaalta ja se on sentään ns. tuttua kamaa.

Viime aikoina tosin olen ajellut pelkästään single origin-linjoila, joten täytynee seuraavaksi ottaa pakkasesta joku blendi ja tsekata, josko se toimisi paremmin ja olisi helpompi keittimelle.

Jos ei, niin ostan sitten uuden keittimen ja myllyn, koska vika ei voi olla miehessä ;)

Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: äyni - Maaliskuu 01, 2014, 17:55:36 ip
Summanhutikassa :-)

niin arvelinkin.

Toki ensin epäilin tätä itsekin, mutta plurautin vielä reilut 6 litraa koneen läpi, joten ei se voi olla syynä. Eihän?

No tuskin. Maistamalla läpiajettua vettä se selviää.
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 01, 2014, 18:18:36 ip
No tuskin. Maistamalla läpiajettua vettä se selviää.

Näin toki teinkin. Ei se happo vedessä maistu, mutta siinä J&N:n kaffissa oli jauhettuna kyllä korostuneen hapokas tuoksu.

En olisi sikäli huolestunutkaan, ellei samaa happoa olisi ollut myös seuraavissa pavuissa.
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: OskuK - Maaliskuu 14, 2014, 12:23:42 ip
En osaa vastata, mutta jos kahvi -ja kaikki muukin alkaa maistumaan metallilta, niin olet syönyt viikon sisällä pinjansiemeniä ;-)
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 14, 2014, 13:40:16 ip
En osaa vastata, mutta jos kahvi -ja kaikki muukin alkaa maistumaan metallilta, niin olet syönyt viikon sisällä pinjansiemeniä ;-)

Muuten pinjansiemenet kuuluvat ruokavalioon, mutta ovat jo jonkin aikaa olleet loppu  :)

Papuja vaihtelemalla tuli vastaan myös sellaisia, joissa happoja oli hyvinkin lempeästi (Turun kahvipaahtimon Buziraguhindwa ja Hasbeanin Sumatra Takengon).
Paradoksaalisesti, ei noista kummastakaan mitenkään suosikkejani tullut.

edit: tarkistettu Buziraguhindwan oikeinkirjoitus. On se aika vaikea sana.
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: npm - Maaliskuu 19, 2014, 00:05:54 ap
...ainoa teoria mitä tähän hätään tulisi mieleen, että olet jotenkin saanut muutettua vehkeen lämpökäyttäytymistä. Oma Pavoni nimittäin paljastaa epäonnistuneen lämpösurffailun armottomalla happokylvyllä....
Otsikko: Vs: Melko hapokasta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 19, 2014, 13:33:15 ip
...ainoa teoria mitä tähän hätään tulisi mieleen, että olet jotenkin saanut muutettua vehkeen lämpökäyttäytymistä. Oma Pavoni nimittäin paljastaa epäonnistuneen lämpösurffailun armottomalla happokylvyllä....

Niin, en tiedä olisiko kalkinpoisto voinut aiheuttaa tilapäisen tasapainotilan järkytyksen... mutta nyt ei vähään aikaan ole hapoista ollut onglemia. Toki en samoja papuja ole uutellut kuin tuolloin. Onhan se kalkinpoisto sitruunahapolla tietysti aina yksi vaihtoehto, mutta tein kuitenkin huuhtelun mielestäni jopa lähes yliampuvaan mittakaavaan saakka.

Yksi muuttuja, jota en silloin juuri tullut ajatelleeksi, on oma makuaisti. Enpä vaan enää muista oliko ruokavaliossa jotain tahatonta poikkeavuutta tuolloin...
Pinjansiemeniä ei kuitenkaan  ;)