Ristretto
Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: thevisa - Tammikuu 20, 2014, 09:41:34 ap
-
Tekevälle sattuu, ja varsinkin tällainen aloitteleva äidin pikku barista saa oman osansa tilanteista jotka eivät menneetkään kuin elokuvissa. Kerätään tänne kahviin jotenkin liittyviä mielenkiintoisia tilanteita, jotka eivät välttämättä menneet ihan kuin elokuvissa.
Ennen kuin olin ehtinyt tutustuakkaan vanhemmilta perittyyn ikivanhaan halpakeittimeen, tai espressoon ylipäätään, joukko kylässä olleita kavereita bongasivat laitteen ja halusivat kokeilla. Lopputuloksena liian täysi kahva ja paikoiltaan lähtenyt tiiviste johtivat räjähdykseen ja kahvinpurukuran roiskumiseen ympäri keittiötä. Keitin jäi puoleksi vuodeksi hyllyyn vailla käyttöä.
Aluksi laitteen opettelu lähti vähän käsistä. Eräs päivä viidennen putkeen juodun tuplaespresson tapaisen yritelmän jälkeen tajusin että tulipahan tehtyä tollon työ, ja seuraavat tunnit menivätkin tehokkaasti seinille kiipeillessä.
Jonkin aika sitten tuli hankittua ihka oikea mylly. Pavut piti tietysti jauhaa heti liian hienoksi, mikä johti jonkinlaisen avantgardistisen kahvinkeittotekniikan jäljille. Kone meni tukkoon, yskäisi pari tippaa pihalle ja rupesi pitämään kipeää ääntä, jolloin löin sen paniikissa pois päältä. Touhutipat tuli kuitenkin maistettua, ja olipahan uudenlainen elämys. Todella öljyistä ja kirpeää tavaraa, ei missään nimessä pahaa.
Tänään aamulla tuli sitten tilanne joka veti vertoja ensisuudelmalle. Koneesta valui oikeasti maukas tuplaespresso ihan oikealla cremalla. Tästä se lähtee, ja kyllä tämän eteen kärsittiinkin.
-
Loistavia juttuja!
Mulla oli äiti, mummo ja pappa vierailulla ja pappa välttämättä halus maistaa "maitokahvia niinku Italiassa". No keittelin espressot siinä ja en tajunnut ottaa portafilteriä pois, kun vaahdotin maitoa. Lopputuloksena oli "portafilter sneeze" eli aika makea räjähdysääni ja samalla sekunnilla espressopurua koko keitttiö tasaisesti täynnä. Tajusin kyllä heti, mistä oli kysymys, mutta olihan se hauska tilanne selitellä muille, että mitä juuri tapahtui. ;D
-
Ja niitä muutamia kertoja kun on aeropressillä tehnyt väärinpäin, ja jäänyt se kansi kierittämättä kokonaan kiinni, sit kääntänyt kaaressa kohti kuppia. Siinä puolisolle selitellä aamulla, miks rätillä pyyhkii kahvia ja puruja pitkin seiniä ja lattioita.
Oli uuttotapa vaikka V60 tai Chemex, niin kun filtteriä kastellut, niin taulapää kun on niin ne vedet on jääneet sinne kuppiin/Chemexiin, sit kun alkaa jo tiputtamaan vettä kannusta sen tajuaa. Tulee aika voittajaolo näistä.
Joskus oon aeropressin purut tyhjentänyt suoraan lattialle, kun siinä "piti olla" roskis auki, vaan ei ollutkaan. Nää menee aamuhörhöilyn piikkiin.
-
On joku sankarimme koittanut tunkea kahvaa koneeseen, jossa on kakku kiinni sihdissä
-on valutettu kuppiin kahvalla, jossa ei ole kahvia
-on irroitettu kahva, jossa on vielä painetta
-on unohdettu laittaa keitin päälle...
-
Mulle kävi tänään niin paha kommellus, että on pakko kertoa: ostin Pukaron Paronin "erikoiskahviautomaatista" cappuccinon.
Jos en ole aiemmin tiennyt miltä kinofilmien kehityslaitteiden filminpesuneste maistuu niin nyt mulla on siitä hyvä aavistus.
-
Mulle kävi tänään niin paha kommellus, että on pakko kertoa: ostin Pukaron Paronin "erikoiskahviautomaatista" cappuccinon.
Ikeasta saa ilmaisen erikoiskahvin "Hej"-kortilla. En ota enää uudestaan.
-
Jos en ole aiemmin tiennyt miltä kinofilmien kehityslaitteiden filminpesuneste maistuu niin nyt mulla on siitä hyvä aavistus.
Se maistuu puhtaalta vedeltä.
Mikä tahansa muu litku siinä prosessissa (sekä väri, että mv) maistuu pahalta, mutta filmin pesu, tai oikeammin huuhtelu, tehdään ihan pelkällä vedellä.
-
Ennen oli tapana laittaa suodatin Aeropressiin paikalleen lämpöä pitämään, mutta jättää se auki, koska vielä teki toisen purujen pyöräytyksen. Kerran kun unohti ruuvata kiinni ja sai kuumat tavarat näpeille, niin käytäntö muuttui.
Kuumat kahvinpurut ovat muuten aika vaarallista tavaraa. Itselle ei tuossa käynyt ihmeemmin, mutta niistä voi saada pahankin palovamman. Ne kun takertuvat paikalleen, toisin kuin esim. kiehuva vesi.
Täyden knockboxin kaataminen matolle on aina yhtä iloinen tapahtuma.
-
Itsellä oli kerran kiire täyttämään paviaanin vestitankkia, kun en ollut tietenkään hoksannut tarkistaa vedenpinnan tasoa ennen päälle laittamista, ja jonnekin oli muka menoa. Shotti piti saada siis äkkiä. No, vesimäärä ei tietenkään riittänyt kunnon huuhteluun, joten napsautin virrat pois ja riensin hosumaan jotakin muuta. Koneelle palatessani painemittari oli vajonnut jonnekin 0,2 kohdille. Eihän se nyt voi paha olla, eihän? Eiku korkki auki.
No, höyryräjähdys lennätti korkin levitoimaan jonnekin puolen metrin korkeuteen, baristatunari välttyi juuri ja juuri pahemmilta palovammoilta. Näpit kylläkin punaisena reilun viikon :D
Tästä sitten syntyi rutiini, jossa aina avaan ensin höyryventtiilin varmistaakseni, ettei painetta ole jäljellä. Vaikka tietäisin varsin hyvin että kone on kylmänä. ::)
-
Eilen olin keittelemässä kahvia ja pavut mitattuani kaadoin ne suoraan Aeropressiin myllyn sijasta. Ja kuuman veden tietysti päälle ennen kuin kerkesin oikaisun huomaamaan.
Olisi sillä 'jauhatuskarkeudella' saanut hetken odotella uuttumista.
-
Eilen olin keittelemässä kahvia ja pavut mitattuani kaadoin ne suoraan Aeropressiin myllyn sijasta. Ja kuuman veden tietysti päälle ennen kuin kerkesin oikaisun huomaamaan.
Olisi sillä 'jauhatuskarkeudella' saanut hetken odotella uuttumista.
Näyttikö meno suurinpiirtein tältä? Oli kyllä tosiaan vähällä tulla aika laihat sunnuntaiaamukahvit..
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/93869964/aamukahvi.jpg)
-
Eikä taida olla ihan yksi eikä kaksi pystytukkaa, jotka ovat kopauttaneet aeropressin mustan siivilän roskikseen käytettyjen purujen kanssa...
-
Näyttikö meno suurinpiirtein tältä? Oli kyllä tosiaan vähällä tulla aika laihat sunnuntaiaamukahvit..
Eikös sitä karheaa jauhatusta voi kompensoida pidemmällä uuttoajalla?
-
Eikä taida olla ihan yksi eikä kaksi pystytukkaa, jotka ovat kopauttaneet aeropressin mustan siivilän roskikseen käytettyjen purujen kanssa...
Metallisuodinta olen joutunut kaivelemaan parikin kertaa.
-
Joskus pääsi aeropress kaatumaan inverted-tekniikkaa käyttäen (mitä yleensä käytän). Puruja ja vettä täynnä tietenkin...
-
Joskus pääsi aeropress kaatumaan inverted-tekniikkaa käyttäen (mitä yleensä käytän). Puruja ja vettä täynnä tietenkin...
Toissapäivänä kävi samat. Tuotos valui pitkin mattoa ja uitti läjän pöydällä lojuneita papereita. Ja tietty syliin ja käsille. Palovammoilta ihme kyllä säästyin. Vielä suurempana ihmeenä samalla pöydällä majaillut läppäri ja kännykkä säästyivät tulvalta.
-
Elektrassa aikoinaan vaihdoin grupon tiivisteen ja laitoin jousenpuolelle molykotea. Oli sit rasvaa päässyt tiivisteelle, ja kun vedin kahvan alas, alkoi paine kiertää kahvaa auki, kahva tuli kuin tykillä ammuttu rikkoen alla olleen kupin ja heitti märät purut pitkin rinnuksia ja seinää.
Alkuun oli aika hiljaista kun kelas mitä just tapahtu.
-
Tuossa hetki sitten painoin aeropressin pohjaan, kaikki ihan ok. Mut kun aloin painamaan sitä kahvikakkua roskiin ni oli jumissa, lisää vaan voimaa ja sit kirosanoja.
Välähdys, otinko korkin irti? Enpä ottanut. Helpotti kovasti kun kiersin sen siitä edestä hidastamasta.
-
Hehe :)
Itse mietin tässä eräs päivä että olisikohan korkki alunperin ollut tasainen. Nykyisin omat korkkini vaikuttavat hieman pullistuneilta paineen purkautumisen suuntaan. Kestävyydestä plussaa, välillä on tullut painettua melkoisella raivolla.
-
Ensimmäinen kahvipaahtokokeilu iRoastilla; manuaalista katsoi että maks lämpötila 250 astetta, ja maks paahtoaika 15 min. Ei muuta kuin pavut paahtimeen, 250 astetta ja 15 min säätöihin ja laite paahtamaan. Vähän ennen ajan täyttymistä musta savu nousi paahtimesta, palovaroitin piippasi, ja mustimmat koskaan näkemäni pavut paahtimessa. Ainakin sen siitä tajusi että ei kaikkia arvoja tarvitse heti niihin maksimeihin laittaa..
-
^ Tuon olisi voinut ennustaakin, ei iRoastilla maksimipaahtoaikoihin meidän jännitteillä pääse mitenkään.
Tuossa vähän luettavaa iRoastista:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=631.0
-
iRoastaus kannattaa suorittaa lähtökohtaisesti ulkona. Itse paahdan sisätilassa siten, että laitteen päältä menee ilmastointiputki tuuletusikkunaan ja putken päässä on vielä ulospäin työntävä tuuletin. Paahtokäryä ei kovin montaa kertaa halua levittää sisätiloihin.
-
Puoliautomaatista täysautomaatti -konversio:
https://www.yahoo.com/tech/this-robot-can-make-you-a-cup-of-coffee-and-you-117185065474.html
-
Puoliautomaatista täysautomaatti -konversio:
https://www.yahoo.com/tech/this-robot-can-make-you-a-cup-of-coffee-and-you-117185065474.html
Siivoaako se kans jäljet ja puhdistaa koneen? Jos, niin pistän tilauksen kyllä sisään.
-
;D
-
;D
Kuinak muuten ylipäänsä sait työnnettyä männän sisään väärästä päästä? Omallani en onnistunut yrittämälläkään? Onko se kaikissa malleissa tehty yhtä vaikeaksi?
-
Ei vaadi voimaa vaan taitoa ;D Suoraan ei mene, pienessä kulmassa kylläkin. Vähän sama kuin oikeinpäin tehtynä vie männän viistosti varovasti täyteen Aeropressiin, kääntää pystyyn ja hieman nostaa eli "alipaineistaa. Noin se tuossakin kävi...