Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: infr - Huhtikuu 18, 2013, 21:34:30 ip

Otsikko: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: infr - Huhtikuu 18, 2013, 21:34:30 ip
Hankin tuossa äskettäin Silvian ja Varion. Ostin kilon verran caffin Black Bourbonia harjotteluun. Aloin jo saamaan uutosuhteet 50% ja muutenkin aika kelvon makuista essoa.

Kävinpä sitten hakemassa viikko sitten paahdettua Kaffaroasteryn El Salvador San Franciscoa. Ongelmana on luultavasti kanavoituminen koska uuton alussa kestää n. 5s siihen että kahvi alkaa valumaan. Valuminen on todella vaalea, voimakas ja roiskiva. Vähän vielä rajumpi roiskuminen kun tässä videolla http://www.flickr.com/photos/tompjagiello/4174407617/ (http://www.flickr.com/photos/tompjagiello/4174407617/). Saan tarpeeksi nestettä jo 15s uuton alkamisesta.

Nyt joku fiksumpi voisi vähän neuvoa mikä korjausliike kannataa seuraavaksi tehdä ettei mene kaikki kahvi hukaan :)
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 18, 2013, 21:41:28 ip
Oletko jo kokeillut hienojakoisempaa jauhatusta?
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 18, 2013, 23:43:27 ip
Onko WDT tuttu? Jos jauhat variosta suoraan kahvaan niin kahvi kasaantuu keskelle ja tarvii distribuoida paremmin ennen tamppausta. Viinipullonkorkki missä on neuloja pystyssä on oivan apuväline WDT suorittamisessa. Näin purut pakkautuvat paremmin reunoille eikä kanavointia tule sieltä. Onko Tampperi kunnollinen ja oikean kokoinen sekä tamppaus kunnossa?

Toisekseen annostus. Paljonko menee papua kahvaan? Silviaa en tunne, mutta sanoisin että 16-17g voi olla jonkunlainen lähtökohta ja sitten se jauhatuksen hienontaminen.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: wanico - Huhtikuu 19, 2013, 00:06:35 ap
Eikös täällä ollut jossain pidempikin ketju nakukahvan roiskimisesta? Itse en sitä aikoinaan lukenut, mutta muistan otsikon. Siksi voi nyt tulla toistona:

Mulla roiskii mielestäni silloin kun sihti on huonosti pesty ja osa reijistä osittain tukossa, ni saattaa heittää sivulle samaan tapaan kuin kalkkeutunut kylpyhuoneen suihkusihti.

Tässä sinun tapauksessa lähtisin hakemaan ensiapua hienommasta jauhatukseata, itse en ole koskaan weissannut, joten siihen en voi ottaa kantaa.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2013, 10:12:46 ap
Roiskii kyllä täälläkin (pitkästä aikaa otin nakukahvan käyttöön) ja selvää syytä en siihen koskaan ole löytänyt. Mutta kuvailemasi/videon tilanne voisi vaikuttaa distribuutiohäiriöltä. Jauhatus hienommaksi ja kokeile suuremmalla purumäärällä, jos sihti sen sallii.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: infr - Huhtikuu 19, 2013, 10:58:01 ap
Noniin kiitoksia neuvoista. Laitoin jauhatusta reilusti hienommaksi. Roiskiminen vähentyi huomattavasti mutta kanavointia tapahtui taas. Kahvaan menee n. 15-16g papua => 30g nestettä valuu läpi 15sekunnissa. Tampperi on oikean kokoinen ja teoriassa tamppaus kunnossa.

Pitääpä kotiin päästyä väsätä weissaus tooli. Näköjään se on aika paljon kahvista kiinni mitkä paakkuntuvat ja mitkä ei(?)

Wanico: Näköjään täältä löytyi jo tällainen topic http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=240.0 (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=240.0) pitääpä lukea sekin läpi.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 19, 2013, 11:14:10 ap
Valuu liian nopeasti. Kanavointia veikkaisin. Eri paahdot vaatii eri jauhatuksia. Tiukemmalle jauhatusta vain.

Oletko kokeillut paljon menee purua kahvaan kolikkotestillä?
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: infr - Huhtikuu 19, 2013, 11:53:29 ap
Oletko kokeillut paljon menee purua kahvaan kolikkotestillä?

Mikä on kolikkotesti?
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 19, 2013, 12:10:19 ip
Kolikkotestissä kahvaan laitetaan tietty annos, vaikka 18g, purua ja tamppauksen jälkeen purun päälle asetetaan euron kolikko. Kiinnitä kahva kuivaan gruppoon ja irroita (konetta ei siis käynnistetä). Jos kolikko ei ole uponnut ollenkaan on maksimi annokseen matkaa. Jos kolikko on hieman uponnut on maksimi annos löydetty karkeasti ja jos kolikko on uponnut paljon purun sisään on kahvassa liikaa kahvia. Maksimiannos riippuu myös jauhatuksesta, koska hienompi karkeus pakkaantuu pienempään tilaan jolloin sitä mahtuu enemmän kahvaan.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2013, 12:33:14 ip
Noniin kiitoksia neuvoista. Laitoin jauhatusta reilusti hienommaksi. Roiskiminen vähentyi huomattavasti mutta kanavointia tapahtui taas. Kahvaan menee n. 15-16g papua => 30g nestettä valuu läpi 15sekunnissa. Tampperi on oikean kokoinen ja teoriassa tamppaus kunnossa.

Sanoisin että pistä vielä jauhatusta hienommalle. Paakkujen poistaminen (weissaus) auttaa siihen että saat kahvipurujen distribuution sopivaksi ennen tamppausta. Omasta kokemuksestani sanoisin että monikin asia voi mennä huomaamatta pieleen. Jos ongelmasi jatkuvat, niin suosittelisin valmistusprosessisi julkaisua videomuodossa. Sen avulla joku voi havaita sellaisen ongelmakohdan johon valmistamisen aikana ei ole kiinnitetty lainkaan huomiota.

Kolikkotestille en ole itse osannut antaa arvoa. Mielestäni konkreettisin yliannostuksen havainnointi on irroittaa kahva ennen uuttoa ja katsoa millaisen jäljen Silvia on tehnyt tampatun kahvikakun pintaan. Jos näkyy sekä ruuvin että suihkusihdin jälki on annos liian suuri. Tällöin kone taitaa saada tukkeutumismahdollisuuden jo suihkusihdin kohdalta vaikka jauhatus ei olisikaan liian hienoa.

Tuossa oma kohtuullisen hyvin onnistunut uuttotapahtuma Silvian nakukahvalla.

http://www.youtube.com/watch?v=dUkXGx-5JHI
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2013, 12:36:11 ip
^ Mun mielestä toi kanavoi pirusti  ;D
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 19, 2013, 12:59:33 ip
Ei nyt ehkä kuitenkaan pirusti.

Mutta kyllähän siinä loppuvaiheessa kakku taisi elää aikalailla. En tiedä onko sillä nyt niin vaikutusta lopputulokseen, kun lähinnä tuossa vaiheessa laimennusvesiä shottiin lirutellaan.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2013, 13:32:51 ip
Onnistuminen taitaa olla suhteellista.

Löytyisikö referenssiksi jostain mahdollisimman onnistuneen näköinen nakukahvauuttovideo?
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2013, 13:44:57 ip
Itselläni tuntuu olevan yleinen ongelma uuton loppupää. Tai noh, johonkin 15 sekuntiin asti uutto menee hyvin, kakku ilmeisesti halkeaa ja loppupää valuu liian nopeasti vaaleana norona. Joskus myös sihtiin ilmestyy semmoinen kartiomallinen "ilmakupla" tuohon uuton loppupäähän ja sitä kautta loppu on liian nopea. Voi kun jaksaisi näitä joskus kuvata.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 19, 2013, 14:48:26 ip
Tossa on yks video minkä kuvasin muihin tarkoituksiin. Vanhalla pavulla ja tiukalla jauhatuksella. Shotti vaalenee aika nopsaan sen takia.

Pitää viikonloppuna koittaa keritä kuvaamaan uusi otos tuoreilla ja tutuilla pavuilla.

http://www.youtube.com/watch?v=x1l4L0WC4Qw
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2013, 14:56:30 ip
Itselläni tuntuu olevan yleinen ongelma uuton loppupää. Tai noh, johonkin 15 sekuntiin asti uutto menee hyvin, kakku ilmeisesti halkeaa ja loppupää valuu liian nopeasti vaaleana norona. Joskus myös sihtiin ilmestyy semmoinen kartiomallinen "ilmakupla" tuohon uuton loppupäähän ja sitä kautta loppu on liian nopea. Voi kun jaksaisi näitä joskus kuvata.

Ihan samaa käy täällä.

Tarkemmin sanoen minulla esiintyy valumassa oheisten kuvien mukaiset muodot: noro (normaalia), kartio (uutto menee pitkäksi) ja pallokartio (uutto meni pitkäksi).

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/61112_1372088793997_7157334_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/61112_1372088833998_3958475_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/61112_1372088873999_227965_n.jpg)
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2013, 15:16:25 ip
Jep, tutulta näyttää. Tuo alimmaisen kuvan ilmiö tapahtuu turhan usein... mistähän mahtaa johtua?
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 19, 2013, 15:22:15 ip
Eikös tuo viimeinen ole enimmäkseen vain liian pitkäksi venynyt uutto?

Se että uutto muuttuu yhtäkkiä vaaleaksi noroksi voi johtua myös liian suuresta annoksesta. Joku kokeneempi tuolla ameriikan palstoilla kertoi huomanneensa tuollaista.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2013, 16:17:18 ip
Tuo alimmaisen kuvan ilmiö tapahtuu turhan usein... mistähän mahtaa johtua?

Kuvassa siis tarkoituksella liian pitkälle viety uuttotapahtuma. Uuttosuhdetta ei tullut kirjattua muistiin mutta jossain jossain lungon paikkeilla tuo varmaan oli.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 19, 2013, 17:43:05 ip
Se että uutto muuttuu yhtäkkiä vaaleaksi noroksi voi johtua myös liian suuresta annoksesta. Joku kokeneempi tuolla ameriikan palstoilla kertoi huomanneensa tuollaista.

Tämä on myös minun kokemusperäinen havaintoni ollut. Tai siis tarkkaan ottaen niin, että kun papu on vähän turhan vanhaa, niin sen saa annoskokoa kasvattamalla uuttumaan aluksi nätin näköisesti, mutta uutto sitten helposti vaalenee hyvin nopeasti. Lopputulos on yleensä ihan ok, mutta ei tuoreen pavun vertainen ollenkaan.

Minä en ole oppinut pitämään noita uuton loppuvaiheen tapahtumia mitenkään oleellisina lopputuloksen kannalta. Mikä teidän kokemuksenne on, näkyvätkö nuo ongelmat myös kupissa?

Lähinnä siis ajattelen, että loppupään vaalenemiset kertovat pavun iästä, johon ei kauhean paljon voi vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2013, 18:06:26 ip
Löytyisikö referenssiksi jostain mahdollisimman onnistuneen näköinen nakukahvauuttovideo?

Katsos vaikka tämä:

http://www.youtube.com/watch?v=Aqs13fZQzug

Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2013, 19:29:36 ip
Lähinnä siis ajattelen, että loppupään vaalenemiset kertovat pavun iästä, johon ei kauhean paljon voi vaikuttaa.

Oli papu sitten bulkimpaa markettikamaa, tai sitten kunnon tuoretta pienpaahtimopapua, niin tuo kakun hajoaminen uuton keskivaiheessa on täällä yleinen ongelma. Ei viitsisi oikein 15 sekunnin jälkeen uuttoja vielä katkaista  :).
Robustablendeillä uutot onnistuu toki paremmin ja tiikeriraitaa tulee yleensä loputtomiin. Weissaaminen auttaa joskus. Suurilla (20 g->) annoksilla homman saa sujumaan paremmin, mutta hapokkaat espressot menevät sitten jo sitruunamehuksi tuollaisilla purumäärillä. Toisalta, äsken uutin 2 espressoa, joista jälkimmäinen oli erittäin hyvä ja uuttuikin nätisti  ;D
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2013, 20:54:24 ip
Katsos vaikka tämä:
http://www.youtube.com/watch?v=Aqs13fZQzug

Juu nyt mennään varmaan sinne henkilökohtaisten mielipiteiden puolelle. Yleensä kun saan tuon kaltaisen valuman, jota siis pidän liian hitaana, ei kuppiin päätyvä lopputulos ole usein minulle mieluinen. Tällöin väännän jauhatusta hieman karkeammaksi. Visuaalisestihan tuo on hyvin tasaisen näköinen uuttotapahtuma, tasaisempi kuin minulla yleensä.

Hyvä video siis.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2013, 09:44:37 ap
Juu nyt mennään varmaan sinne henkilökohtaisten mielipiteiden puolelle. Yleensä kun saan tuon kaltaisen valuman, jota siis pidän liian hitaana, ei kuppiin päätyvä lopputulos ole usein minulle mieluinen. Tällöin väännän jauhatusta hieman karkeammaksi. Visuaalisestihan tuo on hyvin tasaisen näköinen uuttotapahtuma, tasaisempi kuin minulla yleensä.

Täysin samat ajatukset. Jos itse näkisin tuollaisen uuton kotona, niin olisin vaikuttunut esteettisestä kokemuksesta, mutta odottaisin kupista jotain epäoptimaalista. Toki rotaatio-E61 kotona ei ole ihan vertailukelpoinen Silviaan uuttopaineen kehittymisen suhteen.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2013, 16:54:02 ip
Jos itse näkisin tuollaisen uuton kotona, niin olisin vaikuttunut esteettisestä kokemuksesta, mutta odottaisin kupista jotain epäoptimaalista.

Eli et tykkää ristretoista?

Niin, tuon videon tarkoitus oli lähinnä näyttää esimerkki mahdollisimman vähän kanavoivasta shotista. Sillä samaa mieltä olen kuin migu - se aiempi esimerkki kanavoi ja paljon - heti 12s uuton alun jälkeen (eli noin 14s videossa) alkaa puskemaan reunoilta selvästi nopeampaa vauhtia, samalla kun keskusta on juuri ja juuri pääsemässä mukaan ja 4s tästä on meno ja aika vallatonta.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 23, 2013, 00:15:38 ap
Eli et tykkää ristretoista?

En ainakaan sellaisista ristretoista, joka valuisi videon tavalla omasta koneesta. Tai tykkäisin kyllä, mutta ihan optimissa ei oltaisi. Silviasta en sitten osaa sanoa, oltiinko optimissa vai sen lähistöllä.

Yleisemmin ajateltuna oma maku on ehkä hieman enemmän pehmeän suuntaan kuin keskimääräinen. Laadukkaissa kotimaisissa kahviloissa juodut shotit ovat keskimäärin tiukempia ja vähemmän makeita, kuin mitä itse pitää sopivimpana. Mutta ero on siis niin pieni, että sen olemassaolo on ylipäänsä vähän kyseenalaista.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: nes1909 - Toukokuu 29, 2013, 16:05:04 ip
Heipä hei.

Heti alkuun kerrotaakoon että käytössä laitteina n. vuoden vanha Rocky + kuukauden vanha Oscar.

Kauheita ongelmia nyt ollu tuon nakukahvan roiskumisen kanssa. Nykyään lähes vakiokaava on, että uuton alussa kuuluu suht voimakas pihahdus, ja (kirkasta) vettä sekä vesihöyryä pääsee kovalla paineella jostain kahvan reunamilta. Sen jälkeen lähtee kahvia tippumaan, ja viimeistään jossain puolivälin paikkeilla lähtee sitten roiskumaan kahvia nakun reunoilta. Kakkua tarkastellessa näkyy välillä reunalla ihan selkeitä kanavointijälkiä, välillä about 1/3 matkalla reunasta, välillä taas reunoilla ei näy mitään, kakun keskipaikkeilla ehkä saattais olla pieni kolonen (josta en kyllä ole varma onko kanavointijälki vai ei).

Kakku on välillä märkä ja välillä kuivahko ruuvin jäljen kera.

Annostelussa olen kokeillut paria eri variaatiota: olen laskenut purut suoraan filtteriin, kahvaa samalla kallistellen, sekoitellut viinipullonkorkki & neula -sekoittimella ja lopuksi tasoitellut pinnan pankkikortilla. Olen myös kokeillut jugurttipurkkia (purkki "uppoaa" noin 3-4mm filtterin reunan alapuolelle), ja sekoitellut ja tasoitellut taas em. keinoin.

Sitten olen myös laskenut purut pieneen kippoon, siinä sekoitellut ja lusikoinut siitä sitte filtteriin.

Ei vaan auta. Välillä olen miettinyt että tulisko tuo alun kirkas vesipurskahdus kahvan sivusta ja että olisiko siten kyseessä tiivisteen vaihto? Mutta kone on tosin ollut käytössä vasta vapusta asti, tahdilla 3 shottia päivä, niin kaipa sen pitäis periaatteessa kauemmin kestää? Eikä se tiiviste kai vaikuta tuohon reunakanavointiin kuitenkaan...Mutta mutta, toisaalta käytettäessä "perinteistä" kahvaa (=ei naku), niin siinä uuton alussa tulee silti jostain aina muutama vesipisara jostain sieltä kahvan reunamilta.

Kylläpä menee hermot, huh huh...

Nimim. Epätoivoa ilmassa.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 30, 2013, 08:38:28 ap
Puruilla täytetystä sihdistä ei taida saada oikein mitenkään kirkasta vettä, joten vuoto lienee tiivistepuolella ja se vaatinee välitöntä huoltoa.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: nes1909 - Toukokuu 30, 2013, 09:14:08 ap
Mukana tui pari tiivistettä joten täytyypä kokeilla tänään vaihtaa...

EDIT:

Ja näinhän se tuntuis ratkaisseen ongelman. Jotenkin tuntu vaan jännältä että kuukauden jälkeen jo ois tiivisteen vaihto edessä (etenkään omalla päivittäistahdilla), kun lukenut monesti että n.6kk ois tyypillisempi ajanjakso. Noh, ehkäpä se selittää miksi Elektros laittaa laitteen mukaan "lahjana" ylimääräisen tiivisteen koneen mukana tulleen vaihtotiivisteen lisäksi :)
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jm - Toukokuu 30, 2013, 13:25:00 ip
Ihan checklistinä: Sihdin reunat puhtaat? Grupon tiivisteestä rassattu purujäämät pois? Kahva tarpeeksi kireällä uuton aikana?
Tai voisiko tuossa olla syynä esmes se, että hx:ssä on vaan liian kuumaa vettä, joka ulostullessa höyrystyy ja aiheuttaa tuon pärskimisen sihdin ja tiivisteen välistä? Eli jos valuttaa ennen kahvan kiinnikiertämistä suhinavedet pois, ja kattoo pärskiikö silti.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: nes1909 - Toukokuu 30, 2013, 13:39:03 ip
Ihan checklistinä: Sihdin reunat puhtaat? Grupon tiivisteestä rassattu purujäämät pois? Kahva tarpeeksi kireällä uuton aikana?
Tai voisiko tuossa olla syynä esmes se, että hx:ssä on vaan liian kuumaa vettä, joka ulostullessa höyrystyy ja aiheuttaa tuon pärskimisen sihdin ja tiivisteen välistä? Eli jos valuttaa ennen kahvan kiinnikiertämistä suhinavedet pois, ja kattoo pärskiikö silti.


Hyviä pointteja. Olen aina laskenut sen 1-2dl ennen varsinaista uuttoa, tai oikeastaan niin kauan kuin vesi näyttäisi valuvan tasaisesti ja rauhallisesti. Olen myös tuolla pikkuharjalla putsaillut vähintään parin shotin jälkeen ja talouspaperilla pyyhkäissyt vielä lopuksi. Näyttäis nyt että tuo tiivisteen vaihto tosiaan ratkaisi ongelman :)

Nyt sitten seuraavan ongelman, eli reunakanavoinnin kimppuun :D Aika vähäistä enää, mutta vieläkin uuton puolivälin jälkeen tulee jostain reunamilta minimaalinen kahvisuihku. Prkl.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: koomikko - Toukokuu 30, 2013, 14:09:17 ip
Nyt sitten seuraavan ongelman, eli reunakanavoinnin kimppuun :D Aika vähäistä enää, mutta vieläkin uuton puolivälin jälkeen tulee jostain reunamilta minimaalinen kahvisuihku. Prkl.

Tähän tärkeimmät pointit:
1. Oikea distribuutio. Eli sitä kahvia pitää olla tasaisesti myös siellä korin reunoilla. Itse en annostele läheskään aina siten että kahvia riittää reilusti yli reunojen ja tästä johtuen käytän sitä WDT-viinikorkkia myös distribuution korjaamiseen. Pyörittelen korkkia siten, että purua on itse asiassa hieman enemmän reunoilla kuin keskellä. Tämä on tuottanut itselle parhaat tulokset nakukahva-uutossa. Täysin tasaisessa distribuutiossa tulee helposti donitsi-ekstraktio missä keskustaan jää kuollut piste.

2. Ei kopautella kahvaa tampperilla, jotta kahvikakku ei irtoa reunasta.

3. Oikea annoskoko. Ei liian paljon eikä liian vähän. Jos kori on vaikka nimellisesti 17g niin joku 16-18g voipi olla hyvä liikkumaväli.

4. Oikean kokoinen tampperi ja suoraan tamppaus. Monesti korit ovat halkaisijaltaan vähän yli 58mm ja tampperit vähän alle 58mm. Tarkkaan mitoitettu tampperi voi helpottaa reunakanavointia.

5. Esiuutto ehkäisee kanavointia, jos sellainen löytyy koneesta.

Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 30, 2013, 15:17:45 ip
Nutation tamp (http://www.home-barista.com/tips/nutation-how-to-do-it-right-t12625.html), eli sellanen coin flip tamp tyylinen tamppaus on jeesannut itsellä nyt viime päivinä.
Tätä kokeilemaan innoitti Matt Pergerin WBC esitys (http://new.livestream.com/accounts/3965928/events/2120943/videos/19527640/player), joskin käytän edelleen espressomyllyä ja sillä aavistuksen karkeampaa jauhatusta.
Hyvää noroa on tullut, ja maku mm. SqM:n Red Brick (v7):ssa muuttui mielestäni parempaan suuntaan. Seuraavaksi kokeiluun shottilasit pakkasesta.

Reunakanavointi siis poissa ongelmista, eikä nakke roiski ;)

Edit: testissä pakkasesta lasi, johon shotti. Hyvin mielenkiintoisesti maku vaihtelee, ja nopeasti lämpötilan vaihtuessa, alussa tuntui jopa marjojen maku hieman Boozy:maiselta.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: nes1909 - Toukokuu 30, 2013, 18:17:12 ip
Luinkin tuosta nutation -metodista joltain jenkkifoorumilta, ja nyt kun mainitsit siitä niin päätin kokeilla. Ja eihän se lähtenyt roiskimaan! Tosin, siinä pyöritellessä tampperia jouduin korjaamaan parilla uusinta pyöräytyksellä, kun se kakku jäi aluksi vinoksi. Lopputuloksena oli sitten se, että tamppauksen loppua kohti kakun tiivistyessä joutui käyttämään yhä enemmän voimaa --> kakusta tuli (samalla kahvimäärällä kuin mitä olen aikaisemminkin käyttänyt) huomattavasti matalampi.

Shotti lähti valumaan hitaasti, joskin muuten nätisti. Tuloksena sitten määrällisesti melko vajaa shotti, mutta tosiaan kanavointia ei ollut, ei ainakaan niin voimakasta että olisi aiheuttanut aiemman kaltaista roiskimista. Nyt sitten kokeillaan hieman karkeampaa jauhatusta.

Ps. Kokeilin nyt sitten samalla itsekin tuota pakastettua kuppia, ja ainakin näin ensivaikutelma oli positiivinen! :D
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: infr - Toukokuu 30, 2013, 21:44:03 ip
Nutation tamp (http://www.home-barista.com/tips/nutation-how-to-do-it-right-t12625.html), eli sellanen coin flip tamp tyylinen tamppaus on jeesannut itsellä nyt viime päivinä.

Itse kokeilin myös tuota nutation tampia. Muuten auttoi mutta ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei tamppaus ei ollut läheskään vakio.
Sain loppujenlopuksi roiskimisenkin loppumaan kun parantelin distribuutiota :)
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 31, 2013, 01:16:12 ap
Tässä voi toki olla paljon kiinni tampperista.
Oma on 58.4mm ja 490g, käytän sitä VST-sihtiin. Ainakin joka kerran saan tasaisen pinnan ilman vinoutumaa.
En juurikaan paina, pyöritän tampperia muutaman kerran, ja se ikäänkuin pistää hantiin kun on tarpeeksi alas saatu purut.
Valumisajasta taas... en niinkään katso kelloa, seuraan väriä enempi. Tänään väijyin yhdellä shotilla, et 35s otti 18.5g valua kuppiin (juomaa 30g).

Mutta etten tämän puolesta nyt liikaa rumpu löisi, niin huomasin yhdessä shotissa pientä kanavointia. Eli olin huolimattomasti lähtenyt tamppaamaan, kahvan sivua kämmeneen töksäyttäen saaden purupinnan tasaiseksi, ja siitä pyöritellen.
Nykyään hieman tarkemmin katson miten purut ovat korissa.