Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Karuselli - Tammikuu 09, 2013, 23:44:42 ip

Otsikko: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Karuselli - Tammikuu 09, 2013, 23:44:42 ip
Olisin onnellinen viisaampien kommenteista..
Olen pohtinut hankkisinko nespresso kapselikoneen tilalle toisenlaisen koneen. Syynä siihen on, että nespresso tekee makuuni liian haaleaa espressoa eikä makukaan ole niin superhyvä.
Kysymys1: tarjoisiko automaattikone mielestänne minulle etua vrt nespresso?

Kysymys2: kuinka pitkäikäisiä ovat manuaalikoneet ja pitääkö niitä huollattaa vai onnistuuko se itse? Ilm automaattikoneet on lyhytikäisempiä?

Kysymys3: manuaalikoneista  onko silvia ranchilio hyvä , helpohko käyttää ja oppia ja hoitaa vai onko joku sopivampi?

Kysymys4: manuaalikoneen huonoin puoli? ( onko niin hidasta puuhaa että kerkiääkö aamulla töihin jos värkkää cappucinon)
Jos näihin aluksi :)


Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Cmmts - Tammikuu 10, 2013, 00:10:54 ap
Melko laaja-alaisia kysymyksiä. Joku korjatkoon, jos on eri mieltä.

Nespressoa en ole omistanut, mutta kyllähän jotkut pitävät toisen tonnin puolelle meneviä Juria hyvinäkin. Epäilemättä siinä on dramaattinen ero, jos kahvi uutetaan kapselista vs. tuoreesta jauhatuksesta. Nespressoa tai dolce gustoa en itse osaa arvostaa kovin korkealle.

Yksinkertaisia manuaalikoneita vertaisin autoihin. Kalkinpoisto on tarpeellinen siinä kuin öljynvaihtokin. Joitain tiivisteitä voi joutua silloin tällöin vaihtamaan. Muuten pitäisi kestää melko hyvin. Muitakin osia on saatavilla netistä hyvin eikä korjaustoimenpiteet ole mahdottomia.

Automaateista ei ole kokemusta, mutta tuskinpa ne paremmat käsiin kuitenkaan hajoavat. Kaikkihan nämä ovat sellaisia, että kun kuumaa vettä pidetään paineen alla ja jauhetaan mahdollisesti öljyisiäkin papuja, niin ei laitteissa aina täydelliseen huoltovapauteen päästä.

Silvia on hyvänä pidetty laadukas laite, jota pidän itse kuitenkin lämpöjensä puolesta epävakaana (http://www.youtube.com/watch?v=BxrFlzyOucE). Toisaalta ei tule mieleen saman hintaluokan laitetta Suomen markkinoilla, joka tilannetta kauheasti parantaisikaan... Ulkomailta sitten saa Gaggia Classicia ja muita laitteita samoilla eduilla ja paheilla melko paljo halvempaan. Myllyn tarvitsevat molemmat aivan ehdottomasti, joka maksaa ainakin sen parisataa, jos ei jaksa käsikäyttöistä pyörittää. En suosittele käsiveivaamista pitemmän päälle. PODejakin monet käyttävät, mutta en pitäisi sitä ratkaisua merkittävänä parannuksena Nespressoon.

Manuaalikoneen huonoin puoli on se, että se vaatii perehtymistä ja aitoa mielenkiintoa. Ilman niitä ei Nespressosta varmasti paljoa paranna. Säännöllinen putsaus ja muut toimenpiteet vievät aikansa ja esimerkiksi Silvia tarvitsee lämpeämisaikaa ainakin 20min. Kyllä siihen capuccinon tekemiseen se 5min sit pitää varata vähintään sen päälle. Ja sitten pitää jaksaa pestä se haiseva maitokannu ym.

En halua pelotella, mutta helpon kahvin perässä ei Silviaa tai vastaavaa kannata hankkia. Täysautomaatti lienee parempi valinta, jos mielenkiinto kohdistuu lopputulokseen eikä niinkään siihen matkaan.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 10, 2013, 00:21:43 ap
Maidonvaahdotuksesta sen verran, että siinähän ei varsinaista eroa ole koneiden välillä kätevyydessä, ainakaan manuaalikoneiden tappioksi. Pilli maitoon ja siitä vaahtoa. Tai toki on niitä, jossa kone imee maidot ja vaahdottaa sisuksissaan, mutta ymmärtääkseni niissä pesemisen työläys mitätöi helpotuksen itse vaahdottamisesta.

Useimmat kapselikoneet sitten tekee maidon maitopulverista, mutta se on kyllä niin kaukana oikeasta vaahdotetusta maidosta, että en lähtisi vertailemaan näiden keskinäistä kätevyyttä.

Minä en ole koskaan suuremmin innostunut automaattikoneiden kahvista, tai siis törmännyt mihinkään normaalitasoa selvästi parempaan. Enkä myöskään kapseleita selvästi parempaan. Koska kapseli- tai automaattikoneet eivät tee espressoa korkeassa paineessa, niin purun tuoreudella ei ole samalla tavalla ratkaisevaa merkitystä kuin manuaalikoneissa.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Cmmts - Tammikuu 10, 2013, 00:23:38 ap
Useimmat kapselikoneet sitten tekee maidon maitopulverista, mutta se on kyllä niin kaukana oikeasta vaahdotetusta maidosta, että en lähtisi vertailemaan näiden keskinäistä kätevyyttä.

Nespressossa on se positiivinen puoli, että se käyttää oikeaa maitoa. Automaattivaahdotus kyllä, mutta eipä kuitenkaan pulverituotetta.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: tuomo - Tammikuu 10, 2013, 12:51:34 ip
Minä lämmitän hx koneen joka aamu, teen kaksi tupla espressoa ja yhden tai kaksi capua.
Aikaa menee noin 10-15 minuuttia pesuineen. (kone lämpenee tosin puoli tuntia).
Ei ole mahdotonta, joskus ihan mukavaa hommaa.
Joskus myöhästyn töistä/päiväkotiinviemisestä tms.. voisin toki syyttää kahvihommia.

En tiedä noista muista, mutta oma quickmillini on mielestäni "helppokäyttöinen". Espresson valmistus on vaikeaa koneesta riippumatta.

yksi merkittävä ero podikoneeseen on sotkun määrä...

t
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 10, 2013, 13:06:12 ip
Itse selviän espressosta varmaan noin minuutissa omalla manuaalilaitteistolla. Itsekin pidän sitä helppokäyttöisenä periaatteessa, toki joskus uuden pavun kohdilleen hakeminen on työlästä. Ja käyttö on vaatinut ihan kiitettävän määrän opettelua, mutta nykyään espresson teko on sitä mitä se on alunperinkin ajateltu eli erittäin nopeaa.

Pieni manuaalilaite ja korkeat laatuvaatimukset on sitten sellainen yhdistelmä, että kahvintekorutiinista tulee helposti aika monipolvinen ja hitaahko.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: McJones - Tammikuu 10, 2013, 14:08:50 ip
Nespresson kanssa voisit kokeilla lämmittää konetta vähän pidempään, ehkä laskea yhden "tyhjän" ensin. Myös kupin/mukin voi lämmittää etukäteen, niin eipä jäähdy juoma yhtä nopiaan.

Kapselikone on helpompi kuin automaagi, mutta automaagia voi yleensä säätää.

Itse keitän tuplaboilerisella aamukahvit ja eniten taitaa mennä aikaa itse kahvin juomiseen. Omalla keittimellä saa tehtyä ensimmäisen shotin n. 8 minuutin lämmityksellä (lämmitysajan voi tehdä muita aamurutiineita) ja maidon voi höyryttää samalla kun uuttaakin. Aika vakiintuneesti menee nyt siten, että kahva myllyyn, myllyn annostellessa purut vedenpoisto höyrypillistä ja maito kannuun, tamppaus, shotin valuessa maidon höyrytys, ja sitten keittimen putsaus + maidon kaato.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 10, 2013, 16:48:07 ip
Kysymys1: tarjoisiko automaattikone mielestänne minulle etua vrt nespresso?

Jos perusta on maku - tai oikeastaan mahdollisuudet maun parantamiseen - niin kyllä, automaattikone mahdollistaa paremman makuisia lopputuloksia. Kahvin voi valita ja jauhaa juuri ennen käyttöä.

Kysymys2: kuinka pitkäikäisiä ovat manuaalikoneet ja pitääkö niitä huollattaa vai onnistuuko se itse? Ilm automaattikoneet on lyhytikäisempiä?

Manuaalikoneista esim. Silvia vaikuttaa hyvin kestävältä ja varaosia löytyy suunnilleen kaikkeen mahdolliseen. Huoltopisteitä ja mahdollisuus omatoimiseen huoltoon löytyy. Automaatit ovat rakenteiltaan yleensä muovisempia ja ilmeisesti käyttöiän osalta rajoittuneempia. Automaatteja pyritään ymmärtääkseni huoltamaan valmistajan liikeissä.

Kysymys3: manuaalikoneista  onko silvia ranchilio hyvä , helpohko käyttää ja oppia ja hoitaa vai onko joku sopivampi?

Silvia on varsin hyvä perustason manuaalilaite ja sitä voi tarvittaessa tuunata paremmaksi tarpeen mukaan. Käytön oppiminen voi olla helppoa tai vaikeaa. Silvia on itsessään hyvin yksinkertainen mutta myllyn käytön opettelu voi viedä aikaa. Kahvimylly on pakollinen kaveri. Maidon vaahdottaminen voi myös olla aluksi haasteellista.

Kysymys4: manuaalikoneen huonoin puoli? ( onko niin hidasta puuhaa että kerkiääkö aamulla töihin jos värkkää cappucinon)

Ehtiihän tuon aamulla tehdä jos varaa toimintaan sopivasti aikaa. Itse tyydyn arkiaamuisin suodatinkahviin.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Karuselli - Tammikuu 10, 2013, 17:32:59 ip
Lämmin kiitos tähän saakka  kaikille vastanneille, hyviä pointteja!
Mietinpä tässä mitä teen...
Taitaa tämä kahviperfektionismi - pyrkimys johtaa ajan kanssa siihen että on vain yksi ratkaisu...
Mutta ehkä se hetki ei ole vielä.
Olisi niin hyvä jos olisi joku tuttu kenellä on manuaalikone , niin sais vaikka kattoo vierestä   ....
Vaikka yrityksen ja erehdyksen kauttahan tässä elämässä muutenkin mennään :)


Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 10, 2013, 17:46:39 ip
Hanki mylly, hyvää kahvia ja näitä:
http://shop.coffeeduck.com/en/coffeeduck-espresso-cup.html (huomioi, että uudemmille koneille on oma malli)

Jos ei sittenkään tule toivotunlaista kahvia, niin voi vaihtaa keittimen parempaan. Mylly on jo.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 10, 2013, 17:52:58 ip

Taitaa tämä kahviperfektionismi - pyrkimys johtaa ajan kanssa siihen että on vain yksi ratkaisu...

Noita amerikansaitteja kun on hiukan selannut, niin aika monella alalajilla mennään, ja jokaisesa pääsee aika kauas. Ainakin näin vempainhulluna on ihan tyytyväinen että rahaa on rajallisesti, tilaa on rajallisesti, ja on muitakin kiinnostuksenkohteita. Voisin ihan hyvin kuvitella itseni kropaamssa jotain 20 vuotta vanhaa kolmikahvaista kahvilakonetta kuosiin, niiden 7 muun 100kg laitteen jatkoksi jotka jo jonossa odottavat...jotain ;-)

Mutta ehkä se hetki ei ole vielä.

Tik, tak ;-)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 10, 2013, 23:14:10 ip
Hanki mylly, hyvää kahvia ja näitä:
http://shop.coffeeduck.com/en/coffeeduck-espresso-cup.html (huomioi, että uudemmille koneille on oma malli)

Jos ei sittenkään tule toivotunlaista kahvia, niin voi vaihtaa keittimen parempaan. Mylly on jo.

Tuohan tuntuisi hyvältä (ja edulliselta) tavalta lähteä Nespressoa päivittämään! Itse olen Nespressoa juonut muutaman kerran hotellien aamukahvilla ja sitä kaikkein tumminta mitä lie "Ristretto" kapselia piti käyttää, että pääsi edes lähelle omaa espressomakua, mutta jotenkin latteaa (ei siis sitä lattea ;D ) maku oli.

Vähän samantyyppinen kokemus ehkä kun thermoblock "markettikeittimellä" siirtyy valmiista jauhosta, podien käytön kautta omaan myllyyn ja tuoreisiin papuihin, niin koko ajan espresso vaan paranee.

Ja sitten homma lähtee käsistä ja investoi 1000euroa 30 kiloa painavaan laitteistoon, jolla saa puolen tunnin lämmityksen ja ähellyksen jälkeen aikaan 27 grammaa kahvia. Sitä on pakko alkaa kutsumaan harrastukseksi, muita perusteita ei lie ole... :-\
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 10, 2013, 23:32:39 ip
Ja sitten homma lähtee käsistä ja investoi 1000euroa 30 kiloa painavaan laitteistoon, jolla saa puolen tunnin lämmityksen ja ähellyksen jälkeen aikaan 27 grammaa kahvia. Sitä on pakko alkaa kutsumaan harrastukseksi, muita perusteita ei lie ole... :-\

Noo, kun itse ostin Oscarin ja Grintan, olin sitä mieltä että paras hankintani varmaan 10 vuoteen. Enkä juuri edelleenkään tuosta poikkea, Stregan ja Varionkin ostaminen jatkoksi tuntuu edelleen järkiostokselta -kahvinnäpräämisen ja hyvän herkkujuoman lisäksi kiinnostavaa oheistietoa ja -kokemusta on piisannut. Itse asissa tässä naisystävän kanssa olaan harmiteltu miksei jo viisi vuotta sitten ostettu kunnon keitintä. Enkä todellakaan voi sanoa että olisin päässyt mihinkään äärimmäisyyksien äärelle, en osaa edes latteartia yhtään. Olishan tälläkin hankinnalla taas kahden vikon Italianmatkan tehnyt, mutta eiköhän sinnekin taas päästä, harmittelemaan miten kenkkua, että kotona on paremmat sumpit ;-)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 10, 2013, 23:47:54 ip
Enkä todellakaan voi sanoa että olisin päässyt mihinkään äärimmäisyyksien äärelle, en osaa edes latteartia yhtään. Olishan tälläkin hankinnalla taas kahden vikon Italianmatkan tehnyt, mutta eiköhän sinnekin taas päästä, harmittelemaan miten kenkkua, että kotona on paremmat sumpit ;-)

joo sitähän tämä on, mitä enemmän harrastaa ja oppii, sitä vähemmän huomaa tietävänsä ja osaavansa, mutta se on kumma että huomaa vasta jälkeenpäin, että tossa kohtaa se lähti lapasesta... En ole Italiassa kyllä uskaltanut koskaan kahvia haukkua, mutta täytyy myöntää että joskus on jäänyt juomatta 8)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: tuomo - Tammikuu 11, 2013, 00:24:24 ap
Minä luulin ostaessani nykyistä konetta, että homma lähti lapasesta. Sittemmin olen ollut erittäin tyytyväinen, käytänhän minä konetta päivittäin. Yleensä ne lapasesta lähtemiset ovat liittyneet minulle sellaisiin tavaroihin, joita en sitten ole käyttänytkään ja raha on siksi mennyt kankkulan kaivoon.

Osta kone jolla varmasti pärjäät ja johon varmasti olet tyytyväinen oman budjettisi rajoissa.

-t
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 11, 2013, 08:16:34 ap
Ja sitten homma lähtee käsistä ja investoi 1000euroa 30 kiloa painavaan laitteistoon, jolla saa puolen tunnin lämmityksen ja ähellyksen jälkeen aikaan 27 grammaa kahvia. Sitä on pakko alkaa kutsumaan harrastukseksi, muita perusteita ei lie ole... :-\

Tuohan nyt on vasta melko perussumma, oikeastaan aika entry levelin budjetti näihin touhuihin, mutta ähellys tästä omasta espresson tekemisestä on kyllä jo kaukana. Kone on päällä koko päivän (aamulla herätessä ajastin hoitanut homman), espresson tekemiseen menee noin minuutin verran aikaan. Maidon vaahdottaa joko samalla tai lisää tuohon minuuttiin sen 20 sekuntia  ;D
Vipukoneilla ähellykset on sitten ihan asia erikseen  ;)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 11, 2013, 08:18:41 ap
Hanki mylly, hyvää kahvia ja näitä:
http://shop.coffeeduck.com/en/coffeeduck-espresso-cup.html (huomioi, että uudemmille koneille on oma malli)

Ideana tuo ei ole oikeastaan hassumpi, mutta toisaalta tuossa vesittyy kapselikeittimien idea osittain. Nopeus, siisteys ja helppous vähän tuosta kyllä kärsii. Toki ekologisempi ja pidemmässä juoksussa aika paljon taloudellisempi vaihtoehto, ja kapseleihin saa työntää haluamaansa purua.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 11, 2013, 08:45:37 ap
Ideana tuo ei ole oikeastaan hassumpi, mutta toisaalta tuossa vesittyy kapselikeittimien idea osittain. Nopeus, siisteys ja helppous vähän tuosta kyllä kärsii. Toki ekologisempi ja pidemmässä juoksussa aika paljon taloudellisempi vaihtoehto, ja kapseleihin saa työntää haluamaansa purua.

Toki on vaivalloisempaa kuin valmiskapselit, mutta on suht edullinen tapa lähteä nespressokeittimen omistajan testailemaan ja kehittelemään kiinnostusta. Jos ei innosta sittenkään, niin investoinnit ja sitämyöten tappiot on aika pienet. Myllyn kun käytettynä myy, niin tuleehan siitä hieman takkiin (jos on ostanut uuden), mutta euromääräisesti vähemmän kuin jos on myytävänä vaikka silvia ja mylly.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 11, 2013, 10:09:08 ap
Podien ja kapseleiden yksi hyvä ominaisuus on tasalaatuisuus. Ei tule yllätyksiä suuntaan eikä toiseen.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 11, 2013, 10:41:35 ap
Podikoneissa voi kokeilla valmistuksen katkaisua etuajassa jos vain kone tämän mahdollistaa. Tällöin saadaan vähennettyä käytettyä vesimäärää suhteessa podin sisältämään (liian pieneen) kahvipurumäärään nähden. Juomasta voi tulla tällöin vähemmän kitkerää.

Muistaakseni useimmat kapselikoneet tuottavat oletuksena hieman liian pitkiä juomia ohjelmasta riippumatta. Nespressopodissa taisi olla n. 5g kahvia. Joku varmaan osaa kertoa kuinka monta grammaa kahvijuomaa laite tekee eri ohjelmilla.

Coffeeduck näyttää jännältä Nespresso-lisälaitteelta. Maailmalla ihmiset näyttävät saaneen koneita tukkoonkin hienolla jauhatuksella ja tamppauksella.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Karuselli - Tammikuu 11, 2013, 13:31:24 ip
Kiitos vinkistä noiden "kestokapseleiden " suhteen!
Pitääpä harkita.en tiennytkään tuollaisista.
Tässä juuri nespresso kupposen äärellä...oonkohan liian niuho, kyllähän tätä tietysti juo..

Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi. Maitokahvia tulis kyllä tehtyä ja oon ymmärtänyt että siinä silviassa sitä pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 11, 2013, 13:44:44 ip
Muistaakseni useimmat kapselikoneet tuottavat oletuksena hieman liian pitkiä juomia ohjelmasta riippumatta. Nespressopodissa taisi olla n. 5g kahvia. Joku varmaan osaa kertoa kuinka monta grammaa kahvijuomaa laite tekee eri ohjelmilla.

Wikipediasta ja Nespresson sivuilta:

Each capsule contains 5–6 grams of ground coffee and makes one cup of coffee.
The lungo blends contain 20% more coffee per capsule.
Espresso (1.35 oz/40 ml)
Lungo (3.75 oz/110 ml)

Eli espresso n. 5 grammalla kahvia 40ml juomaa.... hiukan ohueltahan tuo vaikuttaa.


Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi. Maitokahvia tulis kyllä tehtyä ja oon ymmärtänyt että siinä silviassa sitä pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?

Ristretto > Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille > Pohdintaa minkälainen keitin?... http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1063.msg7885#msg7885 (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1063.msg7885#msg7885)

Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: McJones - Tammikuu 11, 2013, 14:00:18 ip
[...] pitää odottaa jonkin aikaa että voi vaahdottaa maitoa kahvin teon jälkeen koska siinä  on yksi boileri. Vai onko sillä merkitystä käytännössä?
Riippuu käyttäjästä. Itselleni on/oli, joten omassa kotikäytössä on ollut sittemmin vain tuplaboileri- tai hx-koneita. Aamuisin ei tulisi odottelusta mitään, kun on tottunut siihen, ettei odotteluun ole tarvetta.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: laikka - Tammikuu 11, 2013, 14:28:23 ip
Puhuttaessa espressokoneen, kuten Silvia, esilämmittämisestä, sivulauseessa kannattaisi mainita, että aamuisin se hoituu erillisellä ajastimella. Esimerkiksi Mb-lehden Pidaus-juttuun sitä olisin kaivannut, koska lukijalle jää käsitys, että kaikenlainen suodatinuutto olisi nopeampi. Suodatustekniikoista Aeropress lienee kaikkine työvaiheineen nopein, ellei uuttoaikaa tarkoituksesti venytetä yli minuutin.

Perfektionistina tilasin jousitampperin, jonka pitäisi tulla ensi viikolla. Toivottavasti sen avulla kuppiin tulee tasan 28 grammaa eikä enää suurinpiirtein.

Harrastuksena tämä muistuttaa valokuvausta: Automaatilla saat tasalaatuista ja puoliautomaateilla sekä manuaaliasetuksilla tulkintoja, joista voit sitten käydä loputtomia keskusteluja muiden samanmielisten kanssa.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 11, 2013, 15:07:39 ip

Minkäslainen tuo Oscar olisi? Jos nyt innostuisin alkamaan uuden harrastuksen  (kahvin kanssa pelehtimisen :) ) niin voisin satsata jnkv ( tuo nyt kyllä aika kipurajalla tosin). Sanokaa suoraan jos joku halvempi malli olisi parempi ja järkevämpi.

No, vaikka olenkin jo Oskarin myynyt vipukoneen tieltä pois, tosin se jäi perheeseen, naisystävän pojalle -niin minusta se on nimenomaan se halvempi ja järkevämpi. ;-)
Siinä on tyrnemmän ja kalliimman speksit ja käytettävyys, mutta esim. vesikraanan puute ja kuorimateriaali halventavat hintaa. Susi lampaan vaatteissa.
Toki puhun nyt Italianhinnoista, Suomessa hän onkin omassa genressään, eikä ehkä ykkösvalinta.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 11, 2013, 15:41:46 ip
Perfektionistina tilasin jousitampperin, jonka pitäisi tulla ensi viikolla. Toivottavasti sen avulla kuppiin tulee tasan 28 grammaa eikä enää suurinpiirtein.

Pelkäänpä, että tamppausvoiman vakiointi ei auta asiaan.

Toisaalta itse en ole huolestunut kahvin toistettavuudesta tuossa mielessä ja tarkkuudessa. Pavun elinkaari liian tuoreesta sopivan kautta liian vanhaan on semmoiset 2-3 viikkoa espressokäytössä. Tänä aikana myös purun kyky vastustaa veden virtausta muuttuu ihan merkittävissä määrin. Siksi ei ehkä kannata pyrkiä toistettavuuteen grammatasolla, vaan luottaa enemmän makunystyröihinsä. Kahvilaympäristö on sitten oma lukunsa.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 11, 2013, 16:18:34 ip
Ainoa tapa saada se 28 grammaa espressoa kuppiin on katkaista uutto sopivassa kohdassa. Siihen ei mikään muu sen kummemmin auta.

Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: laikka - Tammikuu 11, 2013, 18:02:55 ip
Ihan noviisi olen vielä ja varmaan pitkään, mutta kahden viikon intensiivinen harjoittelu ei ole tuottanut tyhjentäviä kysymyksiä keskeisiin kysymyksiin, kuten jos myllystä tulleet pienet paakut pilkotaan viinipullon korkista ja viidestä neulasta tehdyllä työkalulla, hidastaako se olennaisesti virtausta; ja jos hidastaa, niin minkä verran. Tähän ei tule vastausta ennen kuin saan tamppausvoiman vakioitua. Lisämuuttujana tässä on piditekniikan suorittama esiuutto, joka tökkimättömässä kakussa tuottaa peräkkäin pitkän ja tökityssä lyhyen juoman. Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen. Sen jälkeen voinkin sitten varmaan ruveta pitämään baristakursseja, heh!
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Cmmts - Tammikuu 11, 2013, 18:29:43 ip
Ihan noviisi olen vielä ja varmaan pitkään, mutta kahden viikon intensiivinen harjoittelu ei ole tuottanut tyhjentäviä kysymyksiä keskeisiin kysymyksiin, kuten jos myllystä tulleet pienet paakut pilkotaan viinipullon korkista ja viidestä neulasta tehdyllä työkalulla, hidastaako se olennaisesti virtausta; ja jos hidastaa, niin minkä verran. Tähän ei tule vastausta ennen kuin saan tamppausvoiman vakioitua. Lisämuuttujana tässä on piditekniikan suorittama esiuutto, joka tökkimättömässä kakussa tuottaa peräkkäin pitkän ja tökityssä lyhyen juoman. Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen. Sen jälkeen voinkin sitten varmaan ruveta pitämään baristakursseja, heh!

Tamppauksen oppii pitämään vakiona myös ihan kokeilemalla sitä vaa'an päällä. Keittiövaaoissa ei riitä potku, mutta kylppärin vaa'alla pitäisi onnistua.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 11, 2013, 18:38:23 ip
Vipukoneilla ähellykset on sitten ihan asia erikseen  ;)
Omalla vivullani menee espresson tekemiseen 20min, kylmästä koneesta putsattuun koneeseen ja valmiiseen juomaan.
Lämpenee 15min, sit hörppii ja perään putsailee grupon tiivisteen ja suihkusihdin, laittelee kamat paikoilleen. Jos maitoa vaahdotellut, ni kannun pesu kans (daah).
Yllättävän simppeliks se muuttuu vivullakin, kuin noil muillakin koneilla.

Tilasin jousitampperin saadakseni tuohon edes jonkinlaisen vastauksen.
Itselläni on kevysti huono asento painaa tampperilla, joten harrastuksen alussa ostin tamppausmaton (clickmat (http://www.espressogear.com/clickmat-p-108-c-171.aspx), sain halvalla), johon voi tuota tamppauksen voiman määrää säätää kiristämällä ruuvia, tän tein tosi "tarkasti" ihan henkilövaakaa apuna käyttäen.
Jotain positiivista siitä silloin oli, huomasin aiemmin puskeneeni ihan liian raivona. Nykyään tuo clickmatto on vain ihan alustana, monesti jää -click- kuulumatta kun papu on hyvin tuoretta ja niin päin pois.
Pointtina siis, et ei sillä tampperilla (espron (http://espro.ca/tamper/)?) ole avainta onneen noiden valmiiden juomien kanssa (kuten totesitkin?) kun muuttujia on jonnin verran mukana. Hyvähän se on saada kuitenkin tuntumaa siihen voimankäyttöön.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 11, 2013, 19:28:35 ip
Ei minun vimpstaakikoneeni aiheuta mitään muita viiveitä edelliseen koneeseni nähden kuin sen, että uuton jälkeen odotetaan paineen lasku grupossa, että voi putsata kahvan. Ja se menee yleensä kahvia maistellessa. Ainostaan silloin, kun pitäisi tehdä juomia putkeen, tulee sitä viivettä toimintaan...
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Karuselli - Tammikuu 17, 2013, 16:04:25 ip
Heippa kaikille
Tämä on oikeastaan irrelavantti kysymys mutta varmaan joku tietää vastauksen tähänkin eli paljonko tulee espressokupilliselle hintaa pavuista tehtynä( keskim kilohinnalla,mitä esim netistä vois tilata, 38 eur/kg?)

Kun aina moitiskellaan nespresson korkeaa hintaa( kapselit 45c/kpl).

Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 17, 2013, 16:29:37 ip
Olettaen että tekisi 18 gramman tuplia (ja miksi tekisikään mitään muuta) saisi kahvikilosta:

1000/18=55.55... tuplaespressoa. Olettaen että on todellinen playeri, niin ei tietenkään säätämiseen/hukkaan mene ollenkaan kahvia, tosielämässä tuosta voi varmaan laskea ainakin 5 tuplaa pois.

Ja jos kyseinen  kahvi maksoi 38 euroa, ja menee vaikka 90 grammaa nypläämiseen, niin tuplaespresson hinnaksi jää:

38/50=0.76€/2e

Matematiikka on niin ihmeellistä  :)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: McJones - Tammikuu 17, 2013, 16:42:58 ip
38/50=0.76€/2e
0.76 euroa per 2e?  ;D
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 17, 2013, 17:11:09 ip
0.76 euroa per 2e?  ;D

Olisko 2e se tuplaespresso?
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 17, 2013, 18:18:10 ip
Ei kai se näyttele kotibarista hommissa käytännössä mitään roolia onko sinkkushotin raaka-aine kulut 30 vai 40 snt/annos. Minä hankin joskus kalliin alamäkipyörän ja erehdyin laskemaan paljonko tuli hintaa ajetulle kilometrille ja huomasin jälkikäteen harrastuksen olevan niin kallis ettei minulla ole siihen varaa. Tuollaisen kalliimman alamäkipyörän arvo kun tippuu melkein tonnin per vuosi. Kahvin valmistus pitää vaan ottaa harrastuksena jonka laitteistoon voi satsata 50 ja 5.000 väliltä. Mikä kulloiseenkin elämäntilanteeseen tuntuu sopivalta.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 17, 2013, 18:42:42 ip
Älä tee niinkuin minä teen vaan niin kun minä sanon.

Tällä saitilla on hyvin pistetty aina prioriteetit kuntoon: kaikki lähtee kahvista.
Mutta silti tällaisena välinehulluna menen itse aina kylki edellä: ensin törsätään laitteisiin ja sitten pihdataan kahvista...
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 18, 2013, 00:18:22 ap
Kun aina moitiskellaan nespresson korkeaa hintaa( kapselit 45c/kpl).

Hankaluus tässä on, että jos kapselissa on 5-6 grammaa kahvia, niin manuaalikoneella sitä käytetään espressoshottiin kolmisen kertaa enemmän (ja hukka päälle). Toki mikään ei estä käyttämästä 5 grammaa, mutta silloin lopputulos ei liene sen parempi kuin Nespressolla, vaikka pavut olisivatkin hyviä. Eli näistä kahdesta ei oikein saa vertailukelpoista.

Nespresson kilohinta: (0,45 e / 5,5 g) * 1000 g ~= 81 euroa
Nespresson shottihinta: 0,45 euroa

Normiespresson kilohinta (specialty, parempi sellainen): 40 euroa
Normiespresson shottihinta: 40 e / (1000 g / 20 g) = 0,80 euroa

Eli vaikka Nespresso-kahvi on tuplasti kalliimpaa, niin tavalliseen shottiin menee 3-4 kertaa enemmän kahvia. Mutta toisaalta kupissa on sitten kolmisen kertaa enemmän substanssia.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 18, 2013, 21:21:57 ip
^ Eikös kapseleista kuitenkin tule vain sinkkushotti ja 20 grammaa on puolestaan jo aika tuhti annos tuplashottiin perinteisellä espressokoneella?

T. Teme
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 18, 2013, 22:39:57 ip
niin, siitä 5-6 gramman annoksesta lirutettiin 40ml Nespresso kahvijuomaa - onko tuo nyt sinkku vai tupla....? ::)
tupla espressoa tehtäessä kahvia menee jotain 15-20g väliltä ja paljonko kukakin tuosta kahvia valuttaa, varmaan vaihtelee sekin...

Vähän on kuin omenoiden ja banaanien vertailua keskenään, ei kai siinäkään kilohinta ratkaise kumpaa ostetaan?
Molemmissa yhteistä, että itse tehtynä halvempaa kuin kahvilassa ja useimmiten myös parempaa :)
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 18, 2013, 23:25:11 ip
niin, siitä 5-6 gramman annoksesta lirutettiin 40ml Nespresso kahvijuomaa - onko tuo nyt sinkku vai tupla....? ::)
7g olis kotikoneille sinkku (eiks je?).

Itellä omaan koriin menee tuplana 18g, ja siitä juomaa valutan n. 24-36g.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 18, 2013, 23:48:40 ip
Harvempi kuluttaja varmaan tekee yhdestä kapselista kahta shottia? Tai jakaa sitä kapselishottia kahteen kuppiin? Juoman kokoa tärkeämpää ainakin minulle on sen maku :)

Eli Nespresson kustannus minun silmissäni on 45c per kuppi juomaa kun perintisen espresson kanssa se on noin 36c (18g tuplasta kaksi kuppia espressoa). Näin ollen Nespresso muodostuu noin 25% kalliimmaksi raaka-ainekustannuksiltaan.

Jos lasketaan vuositasolla, niin jos taloudessa juodaan vaikkapa vain neljä espressoa päivässä, niin Nespressokapselit kustantaa minun laskujen mukaan noin 660€ ja pavut noin 520€ vuodessa. Eli 140€ vuotuista säästöä juomalla parempaa kahvia :)

T. Teme

P.S. Toki kalustokustannukset on erilaiset, mutta niin on niiden käyttöikäkin kun oikein ostaa.
Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: Karuselli - Tammikuu 20, 2013, 22:16:52 ip
juu
kiitoksia laskutomituksista:-)
en minäkään espressokupillisen  hinta-asiaa pidä millään muotoa pääasiana ja varmasti on niin ettei ole vertailukelpoisia toisaalta kaikilta osin. mutta kiitos- mielenkiintoista tietää nuokin pointit.
ja teille mahtavien koneiden omistajille: siis varusteethan PITÄÄ  olla hyvät ( oli sitten kysessä alamäkipyörä  tai  sähkökitara..tai kahvikone :-))

kyllä mullakin sitten joskus ..






Otsikko: Vs: Nespressosta manuaaliseen?
Kirjoitti: wairus - Helmikuu 03, 2013, 11:02:21 ap
Pitänee vastata, kun on tuota säätöä vähän ollut.

Vaimolle ostettiin Saeco automaatti (sen huollosta voisikin kirjoittaa novellin).
Itselleni ostin työpaikalle Nespresson. (Ko. työpaikan iltapäiväkahvi oli täyttä myrkky, Nespresso mahtui omaan työtilaan)

Sitten ostin vaimolle työpaikalle Nespresson (ja samalla parille tutulle tupari/varpajaislahjaksi),
että saisi hänkin hyvää kahvia.

Sitten Saeco vietti kuukausia huollossa ja ostimme kotiin Krupsin.
Saecon tultua huollosta vein sen töihin (olen nyt uudessa paikassa ja sain sen mahdutetuksi kahvihuoneen pöydälle)

Nyt Krups muuten päätti hajota, virheilmoitus 12, ja huoltokiekalle lähti.

Mitä tästä olen oppinut.

1. Automaatit hajoavat vaikka käyttömäärä on alle ilmoitetun (oletteko huomanneet maksimiannosmäärän per päivä?)
2. Varalla on hyvä olla ainakin yksi Nespresso (sillä saa parhaat kapselikahvit).
3. Erillinen maidonvaahdotin on hyvä ostos, se jää käyttöön vaikka kahvikone vaihtuukin (huoltokeikat).