Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: koomikko - Joulukuu 31, 2012, 14:55:28 ip

Otsikko: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Joulukuu 31, 2012, 14:55:28 ip
Hei arvon barista ystävät!

Olen tässä lueskellut tätä foorumia jo tovin ja saanut paljon tietoa sekä apua, mutta nyt joudun pyytämään apuja kun homma ei suju ihan niin kuin siellä "elokuvissa"

Ongelmana on nopeasti valuvat shotit (yllättäen). Hommasin tuossa ranskassa käydessäni papuja paahtimolta (4 erilaista) noin kuukausi takaperin eli aivan tuoreita eivät ole. Ensimmäisellä pussukalla jolla harjoittelin sain ihan siedettäviä valutusaikoja ja makuja aikaiseksi kun pidin rocky asetusta välillä 2-3 (teräkosketus 0). Kun vaihdoin papua, alkoi kaikki valumaan läpi. Näin aloittelijana ensimmäinen ajatus oli että mylly on paska (sitä paitsi ymmärsin että useimmilla oikea asetus pyörii tuolla 7-10 tietämissä). Avasin kolmannen pussin ja taas tulee jonkinlaista, joskin vähän nopeaa espressoa, n. 18 sek. Jos ruuvvaan jauhatusta vielä tiukemmalle alkaa uutto hyvin ohuena liruna noin. 5-10 sek kohdalla mutta muuttuu hyvin nopeasti vuolaaksi virraksi. Joten vaikuttaa siltä että ongelma olisikin pavuissa. Olisin oikeastaan halunnut tietää että pitäisikö noin kuukauden (paahtopäiviä en tiedä) vanhoista pavuista saada vielä uutettua oikean kokoisia (ja aikaisia) shotteja myllyä säätämällä vai ei?

Tää on kyllä sellainen harrastus missä on aloittelevalle aika paljon liikkuvia osia. Olisi hienoa jos olisi joku kaveri, joka pystyisi suurinpiirtein katsomaan proseduurit ja muut asiat kohdalleen. Ei Tapiolan lähistöltä löytyisi ketään :D?

Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 31, 2012, 15:49:20 ip
Saat varmaan lisää neuvoja, mutta lähtisin siitä:

-Että Rockyn 0-kohta ei ole ihan siinä, missä luulet. Terät vähän erkanee lisää, kun on papua välissä.
-Että eri pavut vaativat eri jauhatuksen, senhän jo hogasitkin.

Eniten kiinnitin huomiota tuohon "alkaa ohuena liruna 5-10 sek" Vaikuttaa siltä, että uutto alkaa ehkä juuri sopivasti? ja sitten hajoaa kakku?

Ainakin kannattaa katsoa se, että ei ole liikaa jauhetta, jotta (en tunne Oscaria) sihti, ruuvi tms. ei riko sitä paikalleen laittaessa.

Sehän myös tiedetään, että Rocky paakuttaa jonkin verran. Tästä pääsee eroon oikeastaan vain "weissaamalla" Voisit ehkä jauhaa kuppiin ja siinä hämmentää jollakin haarukalla tms. paakut vähemmäksi.

Sitten tarvitaan suora tamppaus, jotta ei ala kanavoimaan reunasta. Älä tappaa hirveellä voimalla, suoruus on tärkeämpi asia.

Diagnoosi olisi siis kanavointi / kakun hajoaminen.

Olli
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 31, 2012, 15:54:51 ip
Kuukauden ikäinen kahvi alkaa olemaan jo "kosher" ja uuton loppussa valahtanee aina läpi mutta voit yrittää annostella hieman lisää.

Niitä liikkuvia osia on käytännössä jauhatuksen karkeus ja määrä, jotka vaikuttavat siihen miten nopeasti espressosi valuu. Kannattaa päättää molemmille alkuun jokin kiinteä luku kuten esimerkiksi annostukseksi 18 grammaa ja valmiin juoman painoksi 30 grammaa. Sitten säädät jauhatusta niin että saat tuon 30 grammaa kahvia haluamassasi ajassa. Valuma-ajan pituuden saat päättää itse, mutta olisi hyvä että aika löytyisi jostain 20-30 sekunnin väliltä. Annostusta voit myös myöhemmin muuttaa 18 grammasta suuntaan ja toiseen.

Liikkuvat osat ovat mielestäni siis karkeus ja annostus. Kiinteitä osia, jotka kuitenkin vaikuttavat kahvin valumiseen, ovat annostelu, tamppaus yms. välivaiheet. Välivaiheissa kannattaa pyrkiä tekemään kaikki aina mahdollisimman yksinkertaisesti ja ilman sen kummempia temppuiluja.

Jos valuminen ei mitenkään onnistu on todennäköisesti ilmaisuasi käyttäen kahvi "paska". Jos uuden tuoreenkaan kahvin kanssa ei toimi, on vika joko tekniikassa tai lopulta myllyssä.



Tuossa oma nopea jo vähän vanha tapani tehdä kotona espressoa http://vimeo.com/15622147

Nykyään tasoitan kahvin taas stockfleth-liikkeellä ja huuhtelen koneen samalla kun kuivaan portafiltterin mutta periaatteessa järjestys on sama. Vaiheet tässä ovat:

1)filterin kuivaus ja puhdistus,
2)kahvin jauhaminen (aina ennalta päätetty määrä! kaikki kahvi filtteriin! annostelu filtterin keskelle!),
3)Tamppaus (Tamppaa kevyesti, tavoitteena on vain tiivistää kahvi tasaiseksi, ei runnoa sitä ja tuhota rannetta. Ennen tamppaamista voi kahvin myös tasoittaa).
4)Koneen huuhtelu (roskat pois suihkusihdistä ja uuttoveden lämpötila kohdilleen, hx-koneissa voi odottaa veden "kohahdusta" jolloin lämpötila on jo ihan ok). Samalla filtterin reunojen pyyhkiminen kädellä.
5)Portafiltteri koneeseen ja heti kone päälle, sitten vasta kuppi alle.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 31, 2012, 16:02:12 ip
Olethan tehnyt Oscarilla aina tarvittavat esihuuhtelut (eli päästetään ekaksi se liian kuuma vesi pois)?
Rocky tosiaan paakuttaa aika paljon hienommassa päässä, mutta vaikuttaa kyllä siltä että kahvikin alkaa olemaan jo ehtoopuolella (etenkin jos on saanut paahtimossa happikylpyä ja ei ole asianmukaisesti heti ilmatiiviiksi pakattu). Tutusti WDT-tekniikkaan jos ei ala onnistumaan.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Joulukuu 31, 2012, 17:07:28 ip
Kiitos hyvistä vastauksista.

jäi tuossa mainitsematta oma proseduuri. Eli näin:

1 kone päällä vähintään puol tuntia
2 jauhan kahvin paperimukiin ja mittaan tarkkuus vaalla. Weissaus myös koska rocky paakuttaa
3 purut kahvaan sekä tasoittelu. Pari kopautusta tamppausalustaan ja yksi tamppaus. Reunat pyyhkäisen puhtaaksi
4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.
5 uutto, sekkarista aika
6 kahva irti ja putsaukset

kahvin annostelua, jauhatusta ja tamppausta olen säätänyt. Omassa kahvassa 14g ei ota kiinni ruuvviin tai sihtiin ja pinnassa on koloja tai kuoppia uuton jälkeen. 16g ottaa kiinni sihtiin uuton jälkeen ja kakku on paljon kuivempi.

Tämmöisiä ihmettelyjä.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 31, 2012, 17:17:00 ip
4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.

Pari sekkaa?? En tiedä missä lämmöissä Oscarin boileri pyörii, mutta riippuen lämpötiloista, huuhtelen omaa HX-konettani 15-30 sekkaa.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 31, 2012, 17:30:59 ip
Kyllä omakin huuhtelu, oli Oscar tai Strega, on lähempänä paria kuin 30 sekkaa. Oscarissa minulla pitäisi olla kannu kädessä että saan kahviakin koneesta, ja joku vati alla tipakaukalon tilalla...

Tuoho itse ongelmaan en tiedä vastausta, omat lirut Oscarilla tulivat jo heti alusta liruna, tuollaista kynnystä että alun jälkeen liruuntuisi en huomannut.

Edit: Tämä jelppisivu on Oskarinomistajille mukava lisäapu: http://www.elektros.it/en/tips-and-tricks.html
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 31, 2012, 17:52:42 ip
Koska asut suur-helsinkilän alueella, voisi kannattaa seuraava sunnitelma: käydä kahvila/mymälässä ja ostaa pikkupussia tuoretta, ja pyytää että jauhavat toisen omalle konelleen sopivaksi. Näin saa parikin muuttujaa pois kuleksimasta ja pähkäily voi edetä mukavasti?
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 31, 2012, 18:53:57 ip
Kiitos hyvistä vastauksista.

jäi tuossa mainitsematta oma proseduuri. Eli näin:

1 kone päällä vähintään puol tuntia
2 jauhan kahvin paperimukiin ja mittaan tarkkuus vaalla. Weissaus myös koska rocky paakuttaa
3 purut kahvaan sekä tasoittelu. Pari kopautusta tamppausalustaan ja yksi tamppaus. Reunat pyyhkäisen puhtaaksi
4 huuhtelu pari sekkaa ja kahva kiinni.
5 uutto, sekkarista aika
6 kahva irti ja putsaukset

kahvin annostelua, jauhatusta ja tamppausta olen säätänyt. Omassa kahvassa 14g ei ota kiinni ruuvviin tai sihtiin ja pinnassa on koloja tai kuoppia uuton jälkeen. 16g ottaa kiinni sihtiin uuton jälkeen ja kakku on paljon kuivempi.

Tämmöisiä ihmettelyjä.

Kolot on (lähes) aina merkki kanavoinnista joka on huono asia ja kulkee jostain syystä yhdessä vanhan kahvin kanssa.

Koska asut suur-helsinkilän alueella, voisi kannattaa seuraava sunnitelma: käydä kahvila/mymälässä ja ostaa pikkupussia tuoretta, ja pyytää että jauhavat toisen omalle konelleen sopivaksi. Näin saa parikin muuttujaa pois kuleksimasta ja pähkäily voi edetä mukavasti?

Loppuvuoden neuvo..  ::)
Tämä on yhtä kuin valmiiksi jauhetun kahvin ostaminen, mikä on aina BAD. Sihdeissä (elleivät ole siis vst:t) on ihan hulluina eroa ja vaikka kaikki olisi ceteris paribus niin jo halvat sihdit tuovat liikaa vaihtelua. Lisäksi jos ongelmana on mahdollisesti vanhan kahvin aiheuttama, ei valmiiksi jauhettu kahvi auta tilannetta millään tavalla.

Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 31, 2012, 19:12:26 ip
Sihdeissä (elleivät ole siis vst:t) on ihan hulluina eroa ja vaikka kaikki olisi ceteris paribus niin jo halvat sihdit tuovat liikaa vaihtelua.

Juu, en kuvittele että saisi valmiksijauhetusta mitään optimia, vaan verrokin.

Lisäksi jos ongelmana on mahdollisesti vanhan kahvin aiheuttama, ei valmiiksi jauhettu kahvi auta tilannetta millään tavalla.

Kyllä auttaa: rajaa sen pois. Tai no, saadakseen siitäkin verrokin, ehkä pitää tehdä ensin essu heti ja sitten toinen parin päivän pästä niin on se valmiiksijauhettukin varmasti vanhaa ;-)
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 01, 2013, 08:53:42 ap
Kurkaahan myös Rockyn kalibrointi (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1944.msg18785#msg18785) -juttua nollakohdista.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 01, 2013, 14:03:40 ip
Mulla toi ensimmäinen teräkosketus on kohdassa 0 missä on stopperikin. Terät tuntuu olevan kohtuu suorassa, koska kohdassa 1 papuastian reunaa painamalla saa terät koskettamaan hieman. Tosiaan omat jauhatukset on ollu tuossa välillä 2-3 mutta keitintä en ole koskaan saanut tukkoon. Aeropressit olen jauhanut 8 ja suodatinkahvit 30 asetuksilla.

Nyt jälkiviisaana hommaisin tuon varion ennemmin tarkemman säädön ja paakuttomuuden takia.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 01, 2013, 15:20:30 ip
Terät tuntuu olevan kohtuu suorassa, koska kohdassa 1 papuastian reunaa painamalla saa terät koskettamaan hieman.

Ohessa vielä omaa testaustani Rockyn teräkosketuksista. Nähdäkseni videossa terät eivät ole suorassa. Tämän pitäisi käydä ilmi eroista ei painalluskohdissa (jossain ääntä, jossain ei) sekä epätasaisesta kosketusäänestä (tsk-tsk-tsk...).

http://www.youtube.com/watch?v=TPT5KDRmH-U

Mitenkäs sinulla?
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 01, 2013, 16:10:05 ip
tuntuu kyllä hieman oudolta, että tuo espressokarkeus olisi jo kahden-kolmen napsun päässä, jos teräkosketus kuitenkin on nollakohdassa (omassa rokissanikin sattui olemaan, mut essot jauhettiin just tuolla 5-7 välillä).
Jos suodatinkarkeus on 30, niin onko siellä tumua mukana? Kävi vain mielessä et oisko terät aavistuksen asteen vinossa.

Onko sulla mahdollisuutta lainata jostain myllyä, ja testata sitä rokia vastaan. Tulisko parempia shotteja...jne.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 01, 2013, 16:58:00 ip
Tuosta sun videosta just kattelin tuon suoruuden määrittelyn. Mutta sanoisin että kyllä mulla vähintään yhtä suorassa on noi terät.

Mites sit muuten tuon tampperin kanssa. Mulla pf halkaisija on 58,5 ja tampperi on 57,4mm eli aika paljon on väljää.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 01, 2013, 18:36:07 ip
tuntuu kyllä hieman oudolta, että tuo espressokarkeus olisi jo kahden-kolmen napsun päässä, jos teräkosketus kuitenkin on nollakohdassa (omassa rokissanikin sattui olemaan, mut essot jauhettiin just tuolla 5-7 välillä).
Jos suodatinkarkeus on 30, niin onko siellä tumua mukana? Kävi vain mielessä et oisko terät aavistuksen asteen vinossa.

Onko sulla mahdollisuutta lainata jostain myllyä, ja testata sitä rokia vastaan. Tulisko parempia shotteja...jne.

Mun pitää kattella tuota suodatinjauhatusta, mutta en ole ainakaan huomannut pahemmin tumua.

Mitäs tapahtuu jos jauhatus olisi aivan liian hienoa ja annostus hieman pieni, eli sen 2-3 napsua teräkosketuksesta ja kakku ei ota märkänäkään pahemmin kiinni sihtiin? Sihdissä on tosin purun jämiä uuton jälkeen. Jospa tuo kakku kerää aluksi painetta, mutta sitten hajoaa totaalisesti? Olen toki kokeillut karkeuksia tuolla 5-8 välillä mutta ne tulee välittömästi läpi.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 01, 2013, 19:18:35 ip
Juu, en kuvittele että saisi valmiksijauhetusta mitään optimia, vaan verrokin.

Kyllä auttaa: rajaa sen pois. Tai no, saadakseen siitäkin verrokin, ehkä pitää tehdä ensin essu heti ja sitten toinen parin päivän pästä niin on se valmiiksijauhettukin varmasti vanhaa ;-)
Samalla tavalla voidaan muuttujia rajata myös pois hakkaamalla se kotona jo oleva kahvimylly vasaralla palasiksi.

Karkeudesta voi ehkä taitavasti sormilla saada jonkinlaisen arvion, tarvittavan jauhatuksen hienoudesta mutta valumisesta ei voi päätellä mitään.

Eikä tule mieleen kyllä myöskään kahvilaa, jossa jauhaisivat espressonsa ja myymänsä pavut samoilla myllyillä.

Mites sit muuten tuon tampperin kanssa. Mulla pf halkaisija on 58,5 ja tampperi on 57,4mm eli aika paljon on väljää.
Eipä sillä niin kauheasti ole merkitystä. Kahvi ei välttämättä tiivisty reunoilta aivan samoin kuin isommalla tampperilla ja groupheadiin kertynee vähän enemmän irtonaista kahvia mutta isoista asioista ei kuitenkaan puhuta.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 01, 2013, 19:52:00 ip
Tosiaan omat jauhatukset on ollu tuossa välillä 2-3 mutta keitintä en ole koskaan saanut tukkoon.

Jos tukkeumaa ei ole koskaan ollut lähelläkään niin jauhat todennäköisesti liian karkealla alueella tai papu on liian vanhaa.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 02, 2013, 17:36:22 ip
Kävin tänään kaffalla hakemassa tuoreempaa tavaraa ja maistelemassa kahvia. Olipa hyvää kaffea (jotain kenyalaista oli tänään) ja tietää mihin pyrkiä.

Kyllä se papujen vaihto auttoi. Nyt laittelin 20.12 paahdetuista pavuista pressot pariin kertaan. Kerran asennolla 3 ja 16g, jolloin tuli 40g @25s ja maku oli aavistuksen katkera mutta ihan juotava. Kakussa oli sihdin/ruuvin jälki uuton jälkeen. Seuraava oli asennolla 2 ja 15g, jolloin tuli n. 38g @25s ja maku oli paljon parempi, enempi happokkuutta ja vähemmän katkeraa. Kakun pinta jäi vähän märäksi tällä dosella ja olihan tuo vähän turhan iso annos muutenkin, joten joku 16-17g olisi varmaan toiminut paremmin.

Nyt ei kyllä juoda enempi kahvia tai tulee semmoiset pörinät että... ;D
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 02, 2013, 18:19:50 ip
Kävin tänään kaffalla hakemassa tuoreempaa tavaraa ja maistelemassa kahvia. Olipa hyvää kaffea (jotain kenyalaista oli tänään) ja tietää mihin pyrkiä.

Kyllä se papujen vaihto auttoi. Nyt laittelin 20.12 paahdetuista pavuista pressot pariin kertaan. Kerran asennolla 3 ja 16g, jolloin tuli 40g @25s ja maku oli aavistuksen katkera mutta ihan juotava. Kakussa oli sihdin/ruuvin jälki uuton jälkeen. Seuraava oli asennolla 2 ja 15g, jolloin tuli n. 38g @25s ja maku oli paljon parempi, enempi happokkuutta ja vähemmän katkeraa. Kakun pinta jäi vähän märäksi tällä dosella ja olihan tuo vähän turhan iso annos muutenkin, joten joku 16-17g olisi varmaan toiminut paremmin.

Nyt ei kyllä juoda enempi kahvia tai tulee semmoiset pörinät että... ;D

Hieno homma.
ja ilmeisesti valumaan ei tullut mitään kesken kaiken ripeytymää?
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 02, 2013, 18:27:53 ip
Ei mitään niagaraa tullut. Tota nyt voi jo alkaa hienosäätämään. On kyllä lähellä teräkosketusta tuo asetus edelleen 2-3 vaikka ei ole ku 2 viikkoa vanha papu.

Vaikka nyt homma toimii, niin vaihdan myllyä tuohon varioon, koska sen ominaisuudet ovat enemmän tarpeitteni mukaiset.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 02, 2013, 18:40:29 ip
Varion mainostettu helppous vaihtaa jauhatusta/kahvintekotapaa on paljolti sitä: pelkkää mainosta.
Itse en tarvitse samalle karkeudelle useita eri aikoja, mutta useita eri karkeuksia olisi olut kiva vaihtaa napista. Olin sen verran naivi että kuvittelin moisen mahdolliseksi ;-)

...käytännössä, kuten täälläkin ihmisten laitteistoista voi helposti päätellä: kätevintä on, että eri karkeuksille on omat myllyt.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 02, 2013, 18:42:33 ip
Samalla tavalla voidaan muuttujia rajata myös pois hakkaamalla se kotona jo oleva kahvimylly vasaralla palasiksi. 
Kyllä vain, varsinkin jos ei välitä menetetystä myllystä, ja sen jälleenmyyntiarvosta sen kummemmin. Itse saatan jopa keittää teetä välillä -kahvivehkeitä siinä samalla rikkomatta ;-)
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 02, 2013, 19:27:34 ip
Varion mainostettu helppous vaihtaa jauhatusta/kahvintekotapaa on paljolti sitä: pelkkää mainosta.
Itse en tarvitse samalle karkeudelle useita eri aikoja, mutta useita eri karkeuksia olisi olut kiva vaihtaa napista. Olin sen verran naivi että kuvittelin moisen mahdolliseksi ;-)

...käytännössä, kuten täälläkin ihmisten laitteistoista voi helposti päätellä: kätevintä on, että eri karkeuksille on omat myllyt.

Käytännössä olet varmaan oikeassa ja meillekkin tulee varmaan joku halvempi wilfa yms. suodattimelle joskus. Itsellä ne tärkeämmät asiat on nuo eri ajastimet (tarkkuus riittää ainakin aeropressille ja suodattimelle), vähempi paakuttaminen (kuulemma) ja pienemmät stepit. No kohtahan sen näkee mikä on sitten se todellisuus.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 24, 2013, 21:39:40 ip
Täydennetään nyt tämäkin stoori loppuun...

Nyt on reilu kuukausi harjoiteltu oskarin kanssa ja alkaa tulemaan jo kivan makuisia shotteja. Loppujen lopuksi hommasin tuon varion espressolle ja rocky jäi sitten aeropressille ja suodatinkahville. Onhan se vähän overkill, mut minkäs teet kun ei sitä oikein kannattanut myydäkkään.

Rockyyn nähden koen varion olevan huomattavasti parempi mylly ainakin näin aloittelijan kannalta. Paakuttomuus, ajastin, jauhatustulos ja säätötarkkuus ovat isoja plussia rockyyn verrattuna. Aika näyttää miten kestää.

Jälkiviisaana nuo aiemmat ongelmat johtuivat a) liian vanhoista pavuista ja b) liian pienestä annostuksesta. Käytin enimmäkseen 14g annoksia (koska se on 2x7g mikä on kai se 'virallinen' koko) ja nykyään käytän siinä 16g±1g tietämillä olevia annoksia.

Kattelin tuossa tuota joona_s:n esso-videota ja huomasin että hän ei tasoita ollenkaan puruja. Napauttaa kerran ja tamppaa vain. Pitää varmaan itsekkin kokeilla miten onnistuu tuollainen tekniikka. Kaikki muu onkin suht jouhevaa, mut toi tasoittelu vie vielä turhan kauan tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 27, 2013, 22:04:34 ip
Täydennetään nyt tämäkin stoori loppuun...

Nyt on reilu kuukausi harjoiteltu oskarin kanssa ja alkaa tulemaan jo kivan makuisia shotteja. Loppujen lopuksi hommasin tuon varion espressolle ja rocky jäi sitten aeropressille ja suodatinkahville. Onhan se vähän overkill, mut minkäs teet kun ei sitä oikein kannattanut myydäkkään.

Rockyyn nähden koen varion olevan huomattavasti parempi mylly ainakin näin aloittelijan kannalta. Paakuttomuus, ajastin, jauhatustulos ja säätötarkkuus ovat isoja plussia rockyyn verrattuna. Aika näyttää miten kestää.

Jälkiviisaana nuo aiemmat ongelmat johtuivat a) liian vanhoista pavuista ja b) liian pienestä annostuksesta. Käytin enimmäkseen 14g annoksia (koska se on 2x7g mikä on kai se 'virallinen' koko) ja nykyään käytän siinä 16g±1g tietämillä olevia annoksia.

Kattelin tuossa tuota joona_s:n esso-videota ja huomasin että hän ei tasoita ollenkaan puruja. Napauttaa kerran ja tamppaa vain. Pitää varmaan itsekkin kokeilla miten onnistuu tuollainen tekniikka. Kaikki muu onkin suht jouhevaa, mut toi tasoittelu vie vielä turhan kauan tällä hetkellä.

Toisaalta, hän sanoo myös:


Tuossa oma nopea jo vähän vanha tapani tehdä kotona espressoa http://vimeo.com/15622147

Nykyään tasoitan kahvin taas stockfleth-liikkeellä ja huuhtelen koneen samalla kun kuivaan portafiltterin mutta periaatteessa järjestys on sama. Vaiheet tässä ovat:

1)filterin kuivaus ja puhdistus,
2)kahvin jauhaminen (aina ennalta päätetty määrä! kaikki kahvi filtteriin! annostelu filtterin keskelle!),
3)Tamppaus (Tamppaa kevyesti, tavoitteena on vain tiivistää kahvi tasaiseksi, ei runnoa sitä ja tuhota rannetta. Ennen tamppaamista voi kahvin myös tasoittaa).
4)Koneen huuhtelu (roskat pois suihkusihdistä ja uuttoveden lämpötila kohdilleen, hx-koneissa voi odottaa veden "kohahdusta" jolloin lämpötila on jo ihan ok). Samalla filtterin reunojen pyyhkiminen kädellä.
5)Portafiltteri koneeseen ja heti kone päälle, sitten vasta kuppi alle.

Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 28, 2013, 13:12:59 ip
^ Katos, niinpä onkin.

Mutta testasin tuossa jo nakukahvan kanssa tuota ja hyvin onnistu tuollaikin. Eli ei tarvi olla viimesen päälle tasoiteltu että onnistuu, kunhan reunoilla on tavaraa siten ettei kanavoidu reunojen kautta. Ennen pyrin saamaan täydellisen distribuution jo ennen tamppausta.

-mikko
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 28, 2013, 13:33:45 ip
Minulla on mennyt tasoittamattomaan suuntaan. Jos tulee kunnon keko niin tasoitan  kämmenen reunalla, mutta jos ollaan sopuisammassa määrässä niin tyydyn hemputtelemaan kahvaa ja tupasauttamaan kämmeneeni ja kopsauttamaan vielä näemmä pöytään ennen tamppausta. Mutta miten milloinkin, mihinkän luottokorttijyystöön en ole koskaan mennyt...
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 28, 2013, 13:34:49 ip
(http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/33974631.jpg)

Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että vst-sihdeillä tasoitellun kahvin valuminen alkaa hieman tasaisemmin kuin "tasoittamattoman" kahvi.

Tasoitustekniikat ovat kuitenkin aika hankalia sisäistää niin, että ne toimivat aina samalla tavalla. Usein kaikista epämääräisistä töpsötystyyleistä saattaa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä siinä mielessä, että kahvi on pakattu epätasaisesti filtteriin ja että käytetystä annostuksesta iso osa on pöydällä. Lisäksi kiireisissä oloissa aloittelevat baristat hermostuvat usein tasoituksen kanssa ja alkavat hidastelemaan sekä tekemään virheitä.

Tästä syystä neuvonkin aika usein ihmisiä ohittamaan alussa tasoittaminen ja keskittymään vaan siihen distribuutioon ja annosteluun. Ne ovat kuitenkin ne tärkeimmät asiat saada kuntoon, kaikki muu on sitten joko korjaamista tai turhaa näpläämistä.

Ennen pyrin saamaan täydellisen distribuution jo ennen tamppausta.
Tähän pitää pyrkiä aina. Kaikki distribuutio tapahtuu aina ennen tamppausta, sen jälkeen siihen on mahdoton vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 28, 2013, 17:07:45 ip

...Tästä syystä neuvonkin aika usein ihmisiä ohittamaan alussa tasoittaminen ja keskittymään vaan siihen distribuutioon ja annosteluun. Ne ovat kuitenkin ne tärkeimmät asiat saada kuntoon, kaikki muu on sitten joko korjaamista tai turhaa näpläämistä.
Tähän pitää pyrkiä aina. Kaikki distribuutio tapahtuu aina ennen tamppausta, sen jälkeen siihen on mahdoton vaikuttaa.

Olen varmaan käsittänyt distribuution ja tasoittelun käsitteet väärin, mutta mielestäni et tuossa esimerkki videolla tee kumpaakaan vaan kopautat ja tamppaat vain. Itse olen käsittänyt että ne ovat yksi ja sama asia. Purut vain tasoitetaan (eli distribuoidaan) filteriin tasaisesti ja tampataan.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Fixx - Tammikuu 28, 2013, 17:14:26 ip
Mitä te oikein tasoittelette? Eikö se piisaa kun laittaa purut filtteriin ja tamppaa tasaiseksi.
Noh, toki jos isoon filtteriin laittaa vähän purua niin tuossa voi tulla tasoittamista. Mulla on kuitenkin eri filtterit yhtä ja kahta kuppia varten.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 28, 2013, 17:25:53 ip
 :) Ja minä se vaan jaksan jankuttaa näistä asioista threadista toiseen kuitenkaan tarkentamatta sanojen merkitystä.

Distribuutiolla tarkoitetaan sitä, miten jauhettu kahvi on filtterissä. Eli aina kun filtterissä on kahvia, on tapahtunut myös distribuutio, koska se on kahvin tapa olla jauhettuna filtterissä. Distribuutioon (ja/tai sen laatuun) vaikuttaa puolestaan se, miten tasaisesti kahvi on levittynyt filtteriin. Hyvällä distribuutiolla tarkoitetaan perinteisesti sitä, että kahvi on tasaisesti filtterin keskellä. Huono distribuutio puolestaan tarkoittaa sitä, että kahvi on sattumanvaraisesti jossain osassa filtteriä.

Tasoittamisella (grooming) taas tarkoitetaan mitä tahansa tapaa tai tekniikkaa, jolla kahvi tasoitetaan filtteriin distribuution parantamiseksi.

Tuossa videossa kohdassa jossa napsutan kahvia annostelijasta portafiltteriin tapahtuu siis sekä annostelu (oikea määrä kahvia) että distribuutio (tiputetaan se kahvi "hyvin" filtteriin). Napsautusta myllyn haarukkaan voisi kai sanoa jonkinasteiseksi tasoitustyyliksi.

Luettuani tekstin taidan saada hyvin yksinkertaisen asian kuulostamaan liian monimutkaiselta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis: annostelu=paljonko, distribuutio=miten.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 28, 2013, 18:00:23 ip
^Ei. Itse asiassa tämä kiteytti ja selkeytti asian täysin. Nytpä selkiytyi tämäkin.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 29, 2013, 22:50:59 ip
distribuutio=miten.
Koska valtaosa foorumin lukijoista ymmärtää suomea, niin distribuutio = jakauma.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 30, 2013, 07:54:59 ap
Koska valtaosa foorumin lukijoista ymmärtää suomea, niin distribuutio = jakauma.

Kannustan suomentamista ja kielen yksinkertaistamista aiheesta riippumatta mutta aina se ei ole helppoa. Tilastotiedesuomennos ei imo sovi tähän alkuunkaan, eihän kahvin distribuutiossa ole kysymys jakaumasta. Jos puhuttaisiin jauhatuksen karkeuden distribuutiosta asia olisi tietenkin toinen.

Jakelu olisi varmaan lähempänä, mutta sekin kuulostaa ainakin turkulaisen korvaan melko tönköltä.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 30, 2013, 10:55:09 ap
Jakelu olisi varmaan lähempänä, mutta sekin kuulostaa ainakin turkulaisen korvaan melko tönköltä.
Tarkoitat varmaankin "miälenvikaselt" ;)
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 30, 2013, 10:55:39 ap
Lehdistöltä varastettu termi levikki? ;-)
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Tammikuu 30, 2013, 13:10:00 ip
asettuminen? eikö siitä kuitenkin ole kyse miten purut asettuvat filtteriin? Musta on parempi kuitenkin puhua distribuutiosta.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 30, 2013, 13:53:30 ip
Joo no käytän tässä crunchbang distribuutiota. Yhtä hyvin voisi puhua linux-jakelusta, joka käsittääkseni on ihan kelvollinen käännös tuossa yhteydessä, mutta kahvin yhteydessä se ei kuulosta oikein hyvältä.

Ymmärrän kyllä että jakauma sana aiheuttaa sekaannusta kahvihiukkasten partikkelikoon jakauman kanssa, joka taas on asia erikseen. Kuitenkin imo voidaan puhua jakau(tu)masta, kun ajatellaan että porot ovat jotenkin asettuneet filtterin sisällä. En halua vängätä asiasta mutta ehdotan, että joku viisaampi täydentää tuonne http://www.ristretto.fi/kahwiki/Kahvisanasto

Kiitos ja anteeksi.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 30, 2013, 13:52:15 ip
Levintö? Leväymä? Hajauma? Valumo? Ripottumo?
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 30, 2013, 14:14:03 ip
Levintö? Leväymä? Hajauma? Valumo? Ripottumo?

Rajansa kaikella. Lääkäreiden touhuista voi sen verran ottaa mallia, että ihan kaikkea ei tarvitse väkisin kääntää suomeksi. Esim. ipsilateriaalinen on imo paljon parempi sana kuin selkäsivuttainen.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 30, 2013, 14:17:58 ip
Rajansa kaikella. Lääkäreiden touhuista voi sen verran ottaa mallia, että ihan kaikkea ei tarvitse väkisin kääntää suomeksi. Esim. ipsilateriaalinen on imo paljon parempi sana kuin selkäsivuttainen.

Mitä minä nyt olen lääkärien ammattijargonia kuunnellut vaimoni puhuvan, niin aika vähän siellä suunnalla vaivaudutaan käyttämään suomenkilistä termistöä.
Minua ei myöskään distribuutio häiritse. Mahdollinen suomennos on yhtä lailla selitettävä aloittelijalle. Helpottaapa lontoonkielisen keskustelun seuraamista, kun tuommoinenkin termi on tuttu.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 30, 2013, 15:07:59 ip
Mitä minä nyt olen lääkärien ammattijargonia kuunnellut vaimoni puhuvan, niin aika vähän siellä suunnalla vaivaudutaan käyttämään suomenkilistä termistöä.
Juuri niin ja selkeyttähän se tuo, kun jokainen ei kehitä omaa kantakielistä vastinettaan kuitenkin jo vakiintuneille enkkutermeille, jotka usein ovat sellaisenaan ihan näppärästi käytettävissä.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 30, 2013, 15:26:26 ip
Heitin tuonne vikiin nyt lyhyesti selityksen. Jätin ainoastaan sen vierasperäisen termin, ettei kukaan nosta äläkkää tuosta. Eihän edes sanoille sauna tai löyly löydy englanninkielestä vastinetta. Pikkuhiljaahan tämä hiljaisen kansan oma kieli kuolee pois, siltä kantilta OskuK:n ehdotus ei ole mielestäni yhtään hassumpi.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 30, 2013, 15:43:22 ip
Minusta jakauma on ihan hyvä suomennos, siihen pitäisi vaan tottua. Ja kyseessähän on myös jakauma tilastollisessa mielessä, nimittäin hitusten sijainnin jakauma.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 30, 2013, 17:31:02 ip
Juuri niin ja selkeyttähän se tuo, kun jokainen ei kehitä omaa kantakielistä vastinettaan kuitenkin jo vakiintuneille enkkutermeille, jotka usein ovat sellaisenaan ihan näppärästi käytettävissä.

Olisivat edes englantia...

Pikkuhiljaahan tämä hiljaisen kansan oma kieli kuolee pois

Höpsistä, ei suomi ole minnekään kuolemassa. Lainasanojen otto ja kielen muuttuminen on osoitus elävästä kielestä. Suomenkieltä jossa ei olisi ollenkaan vierasperäisiä lainoja ei ole ollut olemassa vuosisatoihin, jos koskaan.
Lisäksi nyt puhutaan vielä jargonista, johon pätee aivan eri lait kuin yleiskielen muotoihin.
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 30, 2013, 17:45:21 ip
Tässä muutamia vuosia taaksepäin olisi ehkä epämäräisesti? sanottu että kahvi pyritään saamaan myllystä kahvaan mahdollisimman tasaisesti, jotta vaadittava kahvikerroksen lisätasoitustarve olisi mahdollismman vähäistä?
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Helmikuu 26, 2013, 23:19:28 ip
Mä täydentelen tähän sitä mukaan kun opin tuon oscarin metkuja. Jos näistä jutuista olisi vaikka jollekkin toiselle oscarin / hx-koneen omistajalle hyötyä.

1. Annostelin alussa aivan liian pienillä määrillä nuukuuttani (n. 14g). Oscarin sihtiin mahtuu ainakin 18g kahvia, ja viimeaikoina olen käytellyt 17-18g annoksia enimmäkseen.
2. Uuttoaika. Se 20-30s ei ole mikään kiveen hakattu aika. Tärkeämpää on että kahvinorot valuvat "ohuena spagettina". Kannattaa verrata ammatilaiskoneiden valumaan. Käytännössä oscarin kanssa tämä tarkoittaa 25-35s uuttoja, koska oscarin pumppu tuntuu olevan hitaanpuoleinen paineiden noustessa.
3. HX-koneen lämpötilan kontrollointi oli mulle vielä täysin vieras konsepti vielä eilen. Luulin että kunhan pahimmat höyryt suhauttaa pois parin sekunnin aikana niin se riittää. Kaffan vaaleilla pavuilla tämä tuntui vielä toimivan, mutta tummemmat paahdot maistuivat kaikki palaneilta ja kitkeriltä. Nyt olen huomannut kuinka kriittistä tuo oikea huuhteluaika on. Tää oli valaiseva artikkeli http://www.home-barista.com/hx-love.html Tajusin myös että erilaiset pavut hyötyvät eri pituisista huuhteluista. Vaaleilla voi huuhdella lyhyemmän aikaa jolla saa kuumemman uuton ja tummempia papuja uuttaessa huuhdellaan pidempään, jotta lämpötila laskee riittävästi. Käytännössä jos oscar on seisonut pitkään saa siitä huuhdella noin 1,5-2dl vettä ulos (10s), jonka jälkeen sen annetaan palautua pavun tummuuden mukaisesti. Vaaleilla jopa minuutti ja tummilla 20-30s. Ja jos ollaan juuri tehty uutto, niin luonnollisesti ei ylimääräistä huuhtelua välttämättä tarvita (tai hyvin pieni).

4. Maidonvaahdotus antaa vieläkin odottaa itseään. Täydellistä tasaista mikrovaahtoa ei vain tunnu syntyvän. Eteenpäin on menty kuitenkin. Huomasin esimerkiksi että jos vaahdottaa kahteen pikkulatteet (3-4dl maitoa) oikea lämpötila saavutettiin vasta 30s kohdalla. 2dl tulikin sitten 15 sekunnissa. Tukin höyrypillistä laitteenpuoleisen reijän hammastikulla sisältäpäin ja sain näin paremman pyörteen aikaiseksi. 

Pääsin tuossa kerran kokeilemaan LM ammattikoneella vaahdottamista ja se onnistui kertalaakista - oikeasti. Maito pyöri ihan eri vauhtia siellä kannussa ja tasaista tuli. Kyllä niissä koneissakin on eroja ja muutaman tonnin eron hinnassa huomaa.

-mikko
Otsikko: Vs: Apua Oscarin ja rockyn kanssa kaivattaisiin
Kirjoitti: koomikko - Huhtikuu 29, 2013, 20:29:08 ip
Laitan tälläisen infon murusen tänne ja pariin muuhunkin oscar aiheiseen ketjuun.

Hankin elektrokselta oscarin OPV ja vakuumi kitillä joulukuussa 2012. Tuo OPV-venttiili piti olla säädetty 10 baariin. Kyhäsin itselleni blindiin kiinnitetyn painemittarin jossa oli Wilkan nestetäytteinen mittari. Elektros oli säätänyt paineen 7 baariin ilman valutusta ja tuonne 6-6.5 baarin paikkeille kun vesi valuu uuton tahtiin.

Olin pitkään tuskaillut laihan oloisten juomien kanssa, joista puuttuu suutuntuma. En ole kunnolla vielä kerennyt testaamaan mutta tällä todennäköisesti on tekemistä asian kanssa. Ainakin ensimmäinen shotti oli huomattavasti parempi.

Eli tarkastakaa uuttopaine, jos teillä on elektroksen kitti.