Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Jamrok - Joulukuu 22, 2012, 10:52:29 ap

Otsikko: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 22, 2012, 10:52:29 ap
Moikka. Eli hankin kenwoodin espressokoneen(tuli helposti hyvää kahvia) tilalle Rancilio Silvian. Hyvän kahvin toivossa täytin kahvan ja pistin kahvin tippumaan mutta tippuminen oli aika onnetonta ja kahvi ei ollut suklaisen oloista alkuunkaan. Kokeilin tampata löysempään ja tiukempaan mutta ei mittaavia muutoksia. Kahvina on jotain espressojauhatusta, mikä ei ole ihan pölymäistä. Kahvaakaan en meinannut saada millään paikoilleen mutta luinkin jo foorumilta että kahvia on tällöin liikaa. Uskon kuitenkin ettei laitteessa ole vikaa :) auttakaa miestä hädässä :)
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 22, 2012, 12:14:29 ip
Onko käytössäsi kahvimylly? Onko kahvi tuoretta? Onko käytössäsi sopivan tarkka (1g) vaaka? Kuinka paljon (g) käytit jauhettua kahvia? Kuinka kauan kahvin valuminen kesti? Paljonko (g) tuli kahvia? Jos kiinnität kahvan koneeseen, mutta ennen uuttoa otatkin kahvan pois, jääkö kahvin pintaan jälki ruuvista tai suihkusihdistä? Käytitkö tuplasihtiä?

Varmastikin avustavia ehdotuksia löytyy, vähän riippuen siitä kuinka tehokkaasti saat kommunikoitua tapahtumaketjun joka aiheuttaa ongelmia. Olisi hyvä jos voisit julkaista videon valmistustapahtumasta.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 22, 2012, 13:11:47 ip
Ei ole myllyä vaan tein jostain valmiista espressojauhatuksesta. Kahvin tuoreudesta ei ole mitään hajua. Kahvia täytin 2kupin suodattimen miltei täyteen ja tamppasin melko voimakkaasti. Kahvia tuli noin shotillinen mutta oli hyvin laihan oloista ja ilman cremaa. Eikä ole vaakaa vaan annostelin ihan näppituntumalla. Ja huomasin kanssa että kahviin oli jäänyt keskelle se painauma eli kahvia oli liikaa, mutta mikä on sitten oikea määrä? Tosiaan kenwoodilla sain laakista herkullista kahvia mutta tässä tulee melkeen itku :D
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 22, 2012, 13:15:14 ip
Ja tosiaan käyttämäni kahvi ei ollut kovin pölymäistä eli hienoa karkeutta oli nähtävissä.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Railo - Joulukuu 22, 2012, 14:23:23 ip
Karkee veikkaus että valmiiksi jauhettu kaupan espressojauhatus on liian karkeaa. Toimii ihan hyvin paineellisessa kahvassa, eli suodatinkorissa missä on vaan reikä tai pari pohjassa, minkälaisen oletan kenwoodissa olevan. Silmämääräinen jauhatuksen karkeuden arviointi ei tässä taida paljoa auttaa :) Paljonko sitä kahvia on kupissa ~30s uutolla tuolla tuplasihdillä tehtynä? Reilu ½dl? Karkeana haarukkana pitäisi jäädä alle puoleen desiin. Jauhatus on melkoisen tarkkaa. Joissain valveutuneissa liikkeissä jauhetaan pavut asiakkaalle kyllä, mutta silvian kanssa joutuu aina hakeen jauhatusta kohdilleen kun on uusia papuja. Yleensä 2-3 espressoo saa juottaa viemärille

 Kyllä se on melkeen myllykaupoille lähdettävä. Ja siihen aparaattiinkin joutuu/kannattaa sijoittaa. Itsellä on Rancilio rocky, ja nyt jos saisin valita, niin ostaisin vielä napsun paremman, vaikka tuokin ihan kelpo vehje on...

Kyllä se siitä vielä aukenee ja kaffet rupee maistuun, notta älä vaivu synkkyyteen :D
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 22, 2012, 15:10:41 ip
Kaupan jauhatukset kannattaa jättää tosiaan muilla laitteilla käytettäväksi. Hyvin hienoksikin jauhettu kahvi taitaa ennenmmin tai myöhemmin ajan myötä menettää kykyään vastustaa veden virtausta uttovaiheessa ja lopputulos jää kauas ihanteellisesta. Ikääntynyt kahvijauhe ei myöskään tamppaudu yhtä tuikaksi kuin tuore. Käytännössä mylly on pakollinen kaveri oikealle espressolaitteelle.

Omien havaintojeni mukaan kahvia on sihdissä liikaa jos kahvan kiinnityksen ja irroittamisen jälkeen (ilman uuttoa) kahvikakun pinnassa on paljon jälkiä. Pienestä ruuvin jättämästä painaumasta en ole havainnut olevan haittaa.

Eräs tapa sopimattoman kahvijauhatuksen havaitsemiseen on kääntää tamppauksen jälkeen kahva ylösalaisin ja ravistella ja koputella sitä kevyesti. Jos kahvipurut tällöin tippuvat kahvasta on jotain pielessä.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Esa - Joulukuu 22, 2012, 19:19:15 ip
Juuri kuten edelliset sanoivat, Silvialla ei vaan voi käyttää valmiiksi jauhettua kahvia. Kevyemmän sarjan laitteissa on tuo mainittu painekahva, cremanvahvistajaksikin kutsuttu. Siinä valmis kahvi ruiskutetaan pienen reiän läpi, mistä johtuen A) kahvi vaahdottuu hieman ja B) uuttopaine ei juurikaan riipu jauhatuskarkeudesta ja tamppauksesta. Niissä myös pumpun teho on niin pieni, että ilman vastustakin veden valuminen kestää aika kauan.

Paremmissa laitteissa, kuten Silviassa, ei harrasteta tällaista kikkailua. Pumpussa on tehoa reilusti ja paine säädellään ylivirtausventtiilillä. Vastus tehdään kokonaan sopivalla jauhatuskarkeudella ja tamppauksella. Tästä johtuen liian karkeasta kahvista vesi syöksyy läpi parissa sekunnissa, eikä lopputulos ole edes niin hyvä kuin markettilaitteella. Tämän luokan keittimen kanssa kunnollinen mylly on välttämätön. Vain sillä saadaan jauhatus säädettyä oikeaksi kahvin laatu, ikä ja ilmankosteus huomioiden. Silloin saadaan oikeaa espressoa, paljon parempaa kuin painekahvakeittimillä.

Tässä se homman juju.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: u761305 - Joulukuu 22, 2012, 21:10:04 ip
Juu mylly pitää hankkia. Jauhatus löytyy suht helposti kun oman myllyn asetuksen oppii tuntemaan. Sen jälkeen siirrellään pavusta riippuen yksi napsu suuntaansa eli aika vaivatonta.  Ja sitten kannatta katsoa esim. youtubesta vinkkejä kahvin valmistukseen. Jos et hanki Silviaan ns PID säätäjää mikä pitää lämpötilan parin asteen sisällä on uuttolämpöön kiinnitettävä huomiota. Asia ei ole monimutkainen. Itsellä se menee jotenkin näin:
1: Silvian annetaan ensin lämmetä ainakin puoli tuntia että lämpö tasaantunut rakenteissa.
2. Seuraavaksi lasketaan vettä läpi portafiltteri kiinnitettynä ( Portafiltteri ja sihti lämpeää ) Muista että myös kupit on hyvä lämmittää eli niihin voi  
    laskea vettä äskeisessä vaiheessa. Vettä lasketaan niin kauan että kone alkaa lämmittämään (lämmitysvalo syttyy)
3. Kuivataan kahvan suodatin rätillä. Jauhetaan kahvi kahvaan (kannattaa "veissata" samalla esim. pikku haarukalla paakkujen rikkomiseksi jos käytössä  
    rancilio rocky )
4. Tasataan kahvi etusormella ( määrän oppii harjoitellessa ) itse olen huomannut ettei kahvia kannata tunkea liikaa väkisin ja yrittää survoa sitten    
    tampperilla niin että kakku mataloittuu uraan asti. Kannattaa suosia keveähköä tamppausta n. 10 kg max 15 kg ja säätää kahvin määrä sen mukaan.  
    En ole koskaan punninnut kahvin määrää enkä laskenut uuttosuhteita.
5. Tuon jauhamisen ja tamppaamisen ehtii hyvin tekemään lämmitysvaiheen aikana tai niin että lämmiltysvalo on sammunut hetki sitten.
6. Ja sitten erittäin tärkeä juttu, nimittäin Cool flush. Ellei koneessa ole PID laitetta erikseen jälkikäteen asennettu (itsellä ei ole) Ennenkuin uutat  
    kahvin tee noin 2 - 3 sekunnin vedenvalutus toiseen kuppiin tai suoraan altaaseen, jonka jälkeen kiinnitä kahva ja uuta kahvi.
    Tuo "cool flush"  saa aikaan sen että boileriin tulee raikasta vettä säiliöstä. Boileri jäähtyy lähelle oikeaa lämpötilaa. Jos cool flushia ei tehdä tulee  
    vesi portafiltteriin aivan liian kuumana.
    Mikään baristamestari en ole mutta tuolla tavalla ainakin minä olen oppinut saamaan parhaan ja tasalaatuisimman kahvin.
    Sen verran vielä että ei tuo Silvia mikään vaikea keitin ole kunhan ehdit vähän totutella siihen. Ihan rutiinilla tulee menemään sinullakin.

Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 22, 2012, 21:22:57 ip
Tosiaan kenwoodilla sain laakista herkullista kahvia mutta tässä tulee melkeen itku :D

Jos sait Kenwoodilla mielestäsi herkullista kahvia, niin miksi sitten ostit Silvian?
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 22, 2012, 23:46:21 ip
Vai pitäisi koneen antaa lämmetä rauhassa noinkin kauan ennen uuttamista. Itse olen koittanut vaan heti kun valo on sammunut mutta ilmeisesti homma ei oikein toimi noin. Täytyypä huomenna kokeilla uudestaan koneen kunnon lämmittämisellä ja tolla cold flushilla jos sujuis vähän paremmin. Tänään sain rauman lumosta hienoa kahvia, jolla yritin useaan kertaan saada aikaan edes hieman kunnon espresson. Hyvin monena kertana ei kuppiin valunut juurikaan mitään. Viimeisellä yrityksellä koin ihmeen ja sieltähän tuli noin puoli desiä espressoa. Ongelma on vaan etten oikein edes tiedä, mitä tein erilailla.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 23, 2012, 11:17:40 ap
Mistä tollainen pid säätäjä kannattaa sitten tilata ja saako sen ihan itse asennettua?
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: japa - Joulukuu 23, 2012, 11:36:52 ap
Hanki ensimmäiseksi vaaka, jotta tiedät paljonko puruja tuli laitettua. Grammankin ero vaikuttaa uuttotulokseen.
Deal extremestä saa halvalla kelvollisen (0-500gr 0.1gr asteikolla löytynee..).
Ei ole monen euron investointi.

Seuraavaksi kahvimylly. Myllyn osalta puhutaan isommista rahoista (jokunen sata euroa).

Näiden jälkeen vasta PID, joka on myös mielestäni kannattava hankinta. Omani oli ainaki helppo asentaa, foorumilta löytynee varmasti vielä alkuperäinen raporttini aiheesta.

Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: japa - Joulukuu 23, 2012, 11:41:38 ap
Niin ja espresson määrästä: mielestäni tuplaespressossa ei pidä olla juomaa yli 0.4desiä. Itse tähtään 50prossan uuttosuhteeseen.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 23, 2012, 12:03:07 ip
Eikös sillon jos valuma on sellasta epämäärästä tiputtamista ja toisesta ei edes oikee tuu mitää oo jotai aika pahast pieles? Imesest sen pitäis tul tasasest molemmist
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 23, 2012, 12:46:09 ip
Eikös sillon jos valuma on sellasta epämäärästä tiputtamista ja toisesta ei edes oikee tuu mitää oo jotai aika pahast pieles? Imesest sen pitäis tul tasasest molemmist

Ei nyt ehkä aivan pahasti pielessä mutta yhden perustavanlaatuisen korjauksen voisi tehdä.

Jauhetun kahvin pitää olla tasaisesti siellä filtterissä. Jos olet tampannut rankasti vinoon tai kahvi on annosteltu/tasoitettu jotenkin toispuoleisesti alkaa kahvi usein valuakin vain toisesta "nokasta". Myös jos portafiltteri on todella likainen, voi valuminen tukkiutua mutta tokkopa tästä on kyse. Todella hidas valuminen on usein myös riskitekijä tasaiselle valumiselle.

Aika moni tasoittaa aluksi "töpöttämällä" jauhetun kahvin tasaiseksi portafiltteriin. Tasoittaminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin hiekkakakkujen tekeminen ja tämä on varmaan helpoin tapa saada kahvi valumaan huonosti.

Yhteenvetona: mieti tarkkaan sitä tasoittamista ja annostelua, sieltä ne viat varmasti löytyvät.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Jamrok - Joulukuu 23, 2012, 13:50:50 ip
No nyt onnistuikin jo jotakuinkin hyvin kun annoin koneen lämmetä ainakin 20min ja tein ennen uuttoa sen viileäpäästön. Ja kiinnitin tosiaan huomiota siihen tasottamiseen. Nyt tuli hyvin molemmista kanavista ja oli oikein suklaista. Että eiköhän tämä tästä alkuvaikeuksien jälkeel ihan lähde käyntiin :) kiitos kaikille tähän asti avusta :)
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 23, 2012, 18:32:58 ip
Minulla on kyllä teoria että nokan kosteushallinta luo niitä olosuhteita valumasuuntiin: märkä nokka antaa kahvia kumpaankin kuppiin, mutta hyvin kuiva voi antaa aivan sattumanvaraisen valuman -vertaisin asiaa joen muotoutumiseen maisemassa, vaikka kyse ei ole sattumasta tai tuurista, on syyt niin perhosmaisia että alkusyyhyn päästäkseen joudutaan menemään liian pieniin yksiköihin jota asia olisi mielekäs.

Toki voidaan yhtä hyvin sanoa, että kyse on "ensimmäisestä tipasta": mitä enemmän kahvia on heti tulossa, sitä todennäköisempää on, että kahvia tulee kummastakin nokasta, ja taas; jos kahvia alkaa tulla todella nihkeästi, on todennäköisempää että ohut noro ei jakaudu.
Otsikko: Vs: Apua silvian käyttöön
Kirjoitti: Esa - Joulukuu 24, 2012, 22:02:05 ip
Silvian ränni on herkkä puoltamaan ihan vaan virtauksen oikukkaan takertelun vuoksi, joka johtunee pinnan mikroskooppisen mittakaavan olosuhteista. Minä harvoin teen kahteen kuppiin niin tuo ei sinänsä häiritse, mutta olen pannut merkille. Kuivahan se ei kyllä koskaan ole uuttaessa, kun lasken aina vettä kahvasta läpi ennen kuin alan uuton.

Kannattaa antaa tosiaan lämmetä rauhassa. Jos on kiire, niin juoksuttamalla vettä koneen läpi voi lämpenemistä nopeuttaa. Ihan omillaan lämmetessään sen voi nyrkkisääntönä sanoa olevan valmis, sitten kun kahvan kourujen päät ovat liian kuumat koskettaa. Puoli tuntia suunnilleen.