Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: kahviman - Marraskuu 02, 2012, 21:08:45 ip

Otsikko: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 02, 2012, 21:08:45 ip
Ei tahdo enää onnistua millään. Eli;

Muutama vuosi sitten ostin Silvian ja Rockyn kaveriksi. Värkkäsin siihen myös PID -säädön mukaan. Tuli ihan ok espressoa. Viime vuosina on into ollut vähäisempää, tehnyt shotin silloin toisen tällöin. Nykyään ei kuitenkaan tahdo enää onnistua. Kahvi ei valu siirappimaisesti vaan enemmänkin vetisenä tai sitten ei ollenkaan (jos jauhaa tai painaa liikaa). Lopputulos on kitkerä ja vähän vetinen.

Punnitsin kahviporot jauhatuksen jälkeen ja painoivat 12-13 grammaa. Tamppaus on ollut jotain päälle 10 kiloa. Kakku on ehjän näköinen. Teen tuplashotteja ja valuma-aika on ollut n. 30 sek. Rockyn säädöt ovat olleet n. seiskassa. Silvia on lämmennnyt 30 min ennen valmistusta.

Pessytkin olen konetta, mutta ei ole auttanut. Olisiko kuitenkin että likaa olisi jäänyt johonkin tms. Olen purkanut puhdistettaessa kahvan yläpuolelta sihdin pois, mutta enempää en ole purkanut. Sitten olen sokealla kupilla pari kertaa päräyttänyt pesuliuosta ja sitten saman vedellä perään.

Papuja olen kokeillut erilaisia. Viimeksi tänään Roberts Coffeen Brutalia.

Osaatteko neuvoa?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 02, 2012, 21:39:33 ip
Mitenkäs pavun tuoreus? Entä jos lisäät annostusta? Miltä maistuu pelkkä vesi koneen läpi ajettuna?

Korjatkaas jos menee väärin mutta Brutal taisi olla ainakin joskus paahdettu hyvin tummaksi.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Moksi - Marraskuu 03, 2012, 00:04:07 ap
Tiroufauxin kanssa samoilla linjoilla, eli varmista, että papu on tuoretta. Siitä se lähtee. Vanhan pavun kanssa tulee ainakin itsellä helposti joka puolelle suihkuava ja sotkeva kahvi. Annoskoon kasvatuksella on ollut itsellä helpoin ratkaisu tähän ongelmaan. Ainakin tällä hetkellä 18g ja sitä suuremmat annoskoot tuntuvat toimivan omalla kohdalla parhaiten kaikilla tällä hetkellä käytössä olleilla kahveilla.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 03, 2012, 13:54:32 ip
Mikä mylly käytössä?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 03, 2012, 14:33:04 ip
Mylly on Rocky. Olette oikeassa että papujen tuoreudella on paljon merkitystä. Siksi olenkin viime aikoina yritäänyt helpottaa ongelmaa pitämälläpavut pakkasessa ja jauhamalla vain tarpeellisen määrän.

Tänään ajattelin että teen kerrankin tuon puhdistushomma oikein viimeisen päälle. Aloitin kalkinpoistosta. Siihen kulutin ensin pari tuntia koska annoin aina muhia puoli tuntia ja täytin sitten säiliön uudestaan.Lopuksi huuhtelin parilla säiliöillisellä. En ole tuota kalkinpoistoa muistaakseni aikaisemmin kuin kerran tehnyt. Sitten puhdistin itse laitteen niin hyvin kuin osasin. Siihenkin meni ehkä tunti.   

Jännitti kun tein ensimmäisen juotavan shotin. Hyvältä näytti ja makukin oli pitkästä aikaa pehmeä. Sen huomaa heti ensimmäisitä tipoista kun rupeaa valumaan. Jos valuu kuin siirappi niin luvassa on hyvää tavaraa.

Nyt vielä putsaan myllyn oikeen viimeisen päälle niin eiköhän se taas siitä. Alkaa espresso taas meidän perheessä maistumaan.

Uskon että ongelma lähtee siitä että kakun läpi ei saa tulemaan riittävän suurta vesipainetta. Jossakin kohtaa on tuketta, jolloin sitä tietenkin löysää jauhatusta. Sitten tulee vetistä ja kitkerää. Mutta kaikki lähtee tietysti liikkeelle niistä hyvistä pavuista.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 03, 2012, 15:35:15 ip
Ajattele asiaa toisinpäin. Ehkä et ole menettänyt baristakykyjäsi vaan päinvastoin: olet kehittynyt baristana. Jostakin kummallisesta syystä vaikuttaisi siltä, että kriittisyys omiin ja muiden touhuihin kasvaa fyysisiä taitoja nopeammin, varsinkin alussa.Voi siis olla, että huomaat vain enemmän kehityskohtia espressossasi kuin aikaisemmin. Tämä on hyvä asia: korjaa viat ja olet taas vähän aikaa lähempänä parempaa kahvia.

Lainaus
jauhamalla vain tarpeellisen määrän.
Oletko joskus tehnyt jotenkin muuten?
 
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 05, 2012, 10:54:09 ap
Oletko joskus tehnyt jotenkin muuten?
Sori ilmaisin itseni vähän epäselvästi. Tarkoitin että otan pakkasesta vain pari kourallista papuja kerrallaan, jotka jauhan ja käytän heti. En säilytä papuja myllyssä. Minusta näin pavut säilyvät vähän paremmin. Tosin jauhautuvat vähän eri tavalla kuin pöydällä seisoneet (pitää kalibroida jauhatus uudelleen).

Nyt kun puhdistin myllyn kunnolla niin vaihtelee vähän lopputulos päivästä toiseen. Katsotaan miten homma kehittyy kunhan se tietty tasapainotila on saavutettu.

Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa. Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä? Tietysti jos tekee sekä cappucinoa ja espressoa niin on Silvialla vähän hankalaa ja lisäksi jos joutuu tekemään isommalle porukalle shotteja. Mutta miten on tuo helppous?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 05, 2012, 11:13:38 ap
Jos nyt oikein ymmärsin, niin jauhat pavut suoraan pakkasesta?
Minusta siitä aiheutuu heti ainakin kaksi ongelmaa:

Kun aukaiset papupussin, niin pavut imaisevat kosteutta itseensä. Pakastaessa se taas jäätyy.. joka kerralla kosteus lisääntyy ja pavut ei varmaan siitä tykkää.

Luultavasti jäinen papu ei jauhaudu ihan tavallisen pavun tapaan?

Paljonhan tätä papujen pakastamista on tälläkin palstalla käsitelty ja on kai havaittu "kohtuullisen" toimivaksi tavaksi, jos täytyy pitkään säilyttää.
Kuitenkin olisi kai hyväksi, että pavut lämpenevät tiiviisti suljetussa pussissa.

O.K.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 05, 2012, 11:17:00 ap
Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa. Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä?

Huonolla kahden keittimen epätieteellisellä kokemuksella voin sanoa että Oscarin kanssa oli juuri noin; vaikea saada sweet spottia kohdalleen, joko venttiili päästää kaiken -mitään ei tule läpi kuppiin, tai kahvi noruu aivan liian nopsaan. Ja Stregan kanssa taas tuntuu että kahvi tulee läpi joka tapauksessa, vaikka kuinka olisi ohutta puru, sitä juomaa vain tulee vähemmän.
Kummankin kanssa toki on sitä helpompaa, mitä enemmän lykkää kahvia kahvaan. Ja se sopii minulle: helpolla hyvää, paremin kuin vaikeasti huippua. Jos noin nyt sitten voisi edes sanoa...
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 05, 2012, 11:39:04 ap
Olen Ollin kanssa aikast samoilla aalloilla.
Ota vain ihmeessä pakkasesta vähän reilummin papua lämpenemään, vaikka viikon satsin kerrallaan.

Tuo valuma kuulostaa aika jännälle, jos yhdestä naksusta on kiinni.
Voisiko korin vaihtamisella saada aikaan muutosta?

Ja vastaus kysymykseen "Oletteko huomanneet että onnistuneen shotin teko olisi helpompaa kalliimmilla keittimillä?", niin olen huomannut olevan helpompaa.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 05, 2012, 11:44:48 ap
Eikös tuo naksurakenne ole ihan vain portaallisen Rockyn ominaisuus, eli:
- jossain kohdassa tulee espresso (tai lähinnä sellaista oleva)
- espressokohdasta yksi naksu tiukemmalle ja tulee ristretto (juoman tilavuus n. puoliintuu)
- espressokohdasta yksi naksu löysemmälle ja tulee lungo (juoman tilavuus n. kaksinkertaistuu)

Oletko löytänyt ns. Rockyn nollakohdat (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1944.msg18785#msg18785)?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Mariia - Marraskuu 05, 2012, 12:24:00 ip
Minulla on sama yhdistelmä käytössä (ilman PIDiä), ja jo mainittujen kommenttien lisäksi tuli mieleen: voisiko Silvia lämmetä hieman kauemmin? Entä kuinka paljon myllyn hopperissa on papuja?

Olen itse huomannut, että sunnuntai-iltapäivisin, jolloin yritän myllyn tyhjäksi (viikolla en kotona kahvia juuri keitä), niin espressosta tulee helposti vetistä. Ilmeisesti se, että myllyssä pavut saavat "pomppia vapaammin" (hopperin ollessä lähes tyhjä) aiheuttaa sen, että jauhatuskarkeus ei pysy samana > vesi pääsee liian nopeasti läpi > vetinen espresso.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 05, 2012, 12:52:02 ip
Sori ilmaisin itseni vähän epäselvästi. Tarkoitin että otan pakkasesta vain pari kourallista papuja kerrallaan, jotka jauhan ja käytän heti. En säilytä papuja myllyssä. Minusta näin pavut säilyvät vähän paremmin. Tosin jauhautuvat vähän eri tavalla kuin pöydällä seisoneet (pitää kalibroida jauhatus uudelleen).
Minä toimin myös näin, koska espressoja en tee joka päivä ja en viitsi tuulettaa papuja hopperissa. Sekä tykkään vaihdella papuja useasti. Ei ehkä paras tapa, mutta toimii minulla kohtalaisen hyvin. Joskus tulee hutishotteja, kenties tämän takia tai sen takia että kyseessä on väärä päivä tai kuun asento  ;D

Tuli mieleen seuraava asia. Jotta lopputulos olisi sellainen siirappimaisesti valuva niin myllyn säätö on tosi tarkkaa. Yksi naksu liikaa ja ei tule kunnolla läpi. Yksi liian vähän ja tulee vetisenä ulos (sitten on vielä papujen ikä yms muuttujat). Miten paljon tähän vaikuttaa itse keitin? Jossakin ketjussa lueskelin että esim E61 pannulla ei homma olisi ihan niin tarkkaa.

Rockyn naksut voivat tosiaan välillä aiheuttaa hankaluuksia, tilannetta pitäisi kompensoida esim. annostusta muuttamalla. Ei tämä aina tosiaan helppoa ole, vaikka käytössä on huippumylly ja E61-keitin, niin kyllä niitä lirularuja välillä tulee, sille ei mahda mitään. Mutta enempi juotavaa pitää saada, kuin huteja, muutoin jossain voi varmaankin olla jotain häikkää  :).

Ja tosiaan vanhentuneista pavuista ei tule kuin paha mieli, niitä on vaikeata saada uuttumaan nätisti.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 05, 2012, 13:18:20 ip
Kalliilla E61:lla onnistuneiden shottien tekeminen on helpompaa tuoreista pavuista, mutta ihan yhtä mahdotonta se tuntuu olevan vanhemmista. Siis jo järkevään valumaan osuminen.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 05, 2012, 13:23:06 ip
Ei tämä aina tosiaan helppoa ole, vaikka käytössä on huippumylly ja E61-keitin, niin kyllä niitä lirularuja välillä tulee, sille ei mahda mitään.

Jostakin lueskelin että E61:ssä on joku esivaihe joka kostuttaa ensin kakun sitten vasta tulee varsinainen työvaihe. Onkohan näin ja miten E61 poikkeaa tekniseltä rakenteeltaan Silviasta. Tietääkö kukaan?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 05, 2012, 14:22:38 ip
Jostakin lueskelin että E61:ssä on joku esivaihe joka kostuttaa ensin kakun sitten vasta tulee varsinainen työvaihe. Onkohan näin ja miten E61 poikkeaa tekniseltä rakenteeltaan Silviasta. Tietääkö kukaan?

E61 grupossa ei ymmärtääkseni mitään varsinaista pre-infuusiota ole.
Rakenne kuitenkin muistuttaa sitä, sillä kahvikakun päälle muodostuu paine aika hitaasti. Tämä on toteutettu (oliko se gigleur?) pienellä reiällä, jonka läpi vesi tulee kakun päälle.

Silviassahan on perinteinen vibrapumppu, joka varsin nopsaan muodostaa paineen kakkuun. Tätä uuttopainetta sitten ohjataan jousikuormitteisella ohivirtausventtiilillä.

Samoin Silvian gruposta paine poistuu hyvin nopeasti, johtuen sähköisestä venttiilistä, joka aukeaa hyvin nopeasti uuton jälkeen.

O.K.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 05, 2012, 15:09:37 ip
Kyllä E61 preinfuusio on minusta ihan varsinainen preinfuusio eli esiuutto. Siinä on kaksi palikkaa: kuristin (gicleur) ja esiuuttokammio. Veden virtaamista esiuuttokammioon säätelee jousi, joka aukeaa kai suunnilleen siinä 4 baarin kohdalla.

Kun uutto alkaa, niin vesi rupeaa virtaamaan uuttokammioon (muutaman mutkan kautta). Kun kammiossa paine nousee, aukeaa esiuuttokammion jousiviritteinen venttiili. Esiuuttokammio on siinä grupon alla roikkuva hökötys. Kun esiuuttokammio on täynnä, pääsee paine nousemaan täyteen uuttopaineeseen. Ja lopussa kun kahva painetaan alas, niin vesi purkautuu uuttokammiosta sekä esiuuttokammiosta grupon alta pois.

Kuristimen tehtävä on sitten säätää virtaus sellaiseksi, että kaikki edellä mainittu tapahtuu sopivassa ajassa. Eli se mitoitetaan pumpun mukaan, sallimaan sopiva virtaus.

Toki jos vaaditaan, että esiuutto on säädettävä, niin sitten tämä E61-grupon esiuutto ei sitä ole. E61 sallii myös manuaalisen esiuuton, mikäli kone on kytketty vesijohtoon. Vivun keskiasennossa uuttokammioon pääsee vesijohtoverkon paine. Toki samalla esiuuttoventtiilin ylärajalla, mutta sen ei pitäisi tulla vastaan. Tällöin voi esiuuttaa haluamansa ajan, sitten perään tulee vielä pakotettuna grupon oma esiuutto, kun pumppu on käynnistetty.

Minä olen vähän ymmärtänyt, että E61-esiuuttoa hienommalle esiuutolle ei todellisuudessa ole kovinkaan järkevää käyttöä.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 05, 2012, 17:02:21 ip
Kyllä E61 preinfuusio on minusta ihan varsinainen preinfuusio eli esiuutto. Siinä on kaksi palikkaa: kuristin (gicleur) ja esiuuttokammio. Veden virtaamista esiuuttokammioon säätelee jousi, joka aukeaa kai suunnilleen siinä 4 baarin kohdalla.

Kun uutto alkaa, niin vesi rupeaa virtaamaan uuttokammioon (muutaman mutkan kautta). Kun kammiossa paine nousee, aukeaa esiuuttokammion jousiviritteinen venttiili. Esiuuttokammio on siinä grupon alla roikkuva hökötys. Kun esiuuttokammio on täynnä, pääsee paine nousemaan täyteen uuttopaineeseen. Ja lopussa kun kahva painetaan alas, niin vesi purkautuu uuttokammiosta sekä esiuuttokammiosta grupon alta pois.

Kuristimen tehtävä on sitten säätää virtaus sellaiseksi, että kaikki edellä mainittu tapahtuu sopivassa ajassa. Eli se mitoitetaan pumpun mukaan, sallimaan sopiva virtaus.

Toki jos vaaditaan, että esiuutto on säädettävä, niin sitten tämä E61-grupon esiuutto ei sitä ole. E61 sallii myös manuaalisen esiuuton, mikäli kone on kytketty vesijohtoon. Vivun keskiasennossa uuttokammioon pääsee vesijohtoverkon paine. Toki samalla esiuuttoventtiilin ylärajalla, mutta sen ei pitäisi tulla vastaan. Tällöin voi esiuuttaa haluamansa ajan, sitten perään tulee vielä pakotettuna grupon oma esiuutto, kun pumppu on käynnistetty.

Minä olen vähän ymmärtänyt, että E61-esiuuttoa hienommalle esiuutolle ei todellisuudessa ole kovinkaan järkevää käyttöä.

Huh, sitähän on perehdytty aiheeseen. Mikä hyötyä tuosta esiuutosta saadaan ja onko juuri siinä E61:n salaisuus kun väittäävät hyväksi laitteeksi?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Tuomas - Marraskuu 05, 2012, 21:18:52 ip
Lainaus käyttäjältä: kahviman
Huh, sitähän on perehdytty aiheeseen. Mikä hyötyä tuosta esiuutosta saadaan ja onko juuri siinä E61:n salaisuus kun väittäävät hyväksi laitteeksi?

Esiuutto on automaattinen kyllä joissakuissa muissakin masiinoissa. mm. minulla painekahvallinen marketti-Krups, jossa on automaattinen esiuutto. Lienee yksi selitys sille, että sillä saa vähän parempaa espressoa kuin muilla painekahvallisilla halpiskeittimillä. Jotkut vipukeittelijätkin kai esiuuttavat kakkunsa pumppaamalla ensin vain vähän vettä gruppoon ja saavat samalla lisää vettä itse uuttoon.

Esiuuton tarkoitus on kostuttaa kahvinpurut ennen varsinaista 9 bar paineessa tapahtuvaa uuttoa. Kostutus auttaa kahvikakkua pysymään kasassa ja ehkäisee mahdollista veden kanavoitumista tai kahvikakun halkeamisia uuton aikana. Näin uutosta tulee tasaisempi. Joidenkin ammattilaisten mielestä esiuutto on taarpeeton, jos kahvi on jauhettu tarpeeksi hienoksi ja tamppaus on huolellinen. Internetistä löytyy paljon keskustelua esiuuton tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta tai vaikutuksesta makuun.

Itse uskoisin sen olevan hyödyllinen, mutta minulla on itselläni vain halpiskeittimen antama kokemus. Kunnon koneiden omistajat filosofoikoot asiaa enemmän ja korjatkoon mahdolliset erhetietoni.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 06, 2012, 01:32:33 ap
Mikä hyötyä tuosta esiuutosta saadaan ja onko juuri siinä E61:n salaisuus kun väittäävät hyväksi laitteeksi?

Idea on, että täydellä paineella iskeminen kuivaan kahvikakkuun rikkoo sen rakennetta helpommin ja saa veden kanavoimaan tai valumaan muuten epätasaisesti kakun läpi. Esiuutto tasoittaa paineen nousua ja siis parantaa onnistuneen shotin mahdollisuuksia.

Kauhean hyvää tieto esiuuttojen todellisesta toimivuudesta ei minulle ainakaan ole tullut vastaan. Ongelma on, että koneissa on niin paljon muitakin eroja, jotka vaikuttavat paineen rakentumiseen. Periaatteessa E61 olisi mahdollista muuttaa ei-esiuuttavaksi poistamalla kuristin ja esiuuttokammion venttiili, jolloin pääsisi vertailemaan kahta muuten identtistä laitetta. Enpä ole kuullut, että joku olisi kokeillut. Vai olikohan joku?

Sellainen näppituntuma minulla on, että suoraviivaisen elektronisen esiuuton useat käyttäjät päätyvät ottamaan pois päältä. Siis sellaisen, joka ajaa pumppua muutaman sekunnin täysillä, sammuttaa hetkeksi ja aloittaa sitten uuton täydellä paineella. Näissä puhtaasti elektronisissa esiuutoissa on tietysti se hyvä puoli, että voi kokeilla päällä ja poissa mitä eroja uutoissa on. E61:n esiuutosta ihmisillä on yleensä hyvä tuntuma, mutta toisaalta eipä niitä hyviä vertailukohtia ole.

Minun käsitys, joka muistaakseni pohjautuu Illyn tai Raon kirjoihin, on, että toimivaan esiuuttoon vaaditaan ainakin 2 baarin paine. Tampattu kakku on tiivis ja pelkkä veden lorotus päälle ei kastele sitä kuin pinnalta, mutta tuollainen pari baaria kai riittää työntämään veden nopeasti kuivan kakun läpi. Siltä se ainakin vaikuttaa, kun katsoo E61-uuttoa nakukahvan avulla.

On myös esitetty, että esiuutto parantaa makua, koska kakun "esilämmittely" saa maut jotenkin irtoamaan paremmin. Tälle ei kai ole mitään näyttöä tai hyvää syytä uskoa, että pitäisi paikkansa. Eikä siinä myöskään maalaisjärjellä ajatellen oikein tolkkua ole. Konsensus nykyään lienee, että esiuuton vaikutus on vain kakun ehjänä pysymiseen liittyvä.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: McJones - Marraskuu 06, 2012, 19:59:40 ip
Muistelisin, että NS Oscarissa olisi myös elektrokoominen esiuutto, mutta siinä pumppua ei sammuteta vaan ajetaan "puoliteholla". Krupsin mallin "sammutetaan pumppu" -tyyppistä käyttää muutama tuttu Silvian käyttäjä näppäämällä pumpun pois päältä itse, ja varmaan siitä jotain iloa on, kun ovat siihen käytäntöön päätyneet.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 06, 2012, 21:11:07 ip
Soittelin Kaffecentralenin huoltoon ja siellä sanoivat että moni paljon kahvia keittelevä vaihtaa grupon alla olevan sihdin kerran vuodessa. Se kuulemma voisi auttaa laatuongelmiin. Minusta tuntui vähän oudolta. Tarkistin oman sihdin ja siinä oli yläpuolen reikien kohdalla pieniä kupruja ilmeisesti veden paineesta johtuen. Lisäksi sihti oli aavistuksen kaareva ulospäin.

Oletteko huomanneet/kuulleet onko tuolla sihdin vaihdolla merkitystä?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Railo - Marraskuu 06, 2012, 22:06:14 ip
Itsellä tuli mieleen tuon kaffesihdin lataus. Itsellä kävi ainakin niin, että hetken harjoiteltuani silvian ja rockyn kanssa rupesi ote lipsuun. Eli sitten kun oppi tekeen ok shotteja, niin pikkuhiljaa rutiini juurikin tuossa kahvan latuussa rupes lipsuun ja shottien laatu meni alamäkeä. Nakukahva pelasti. Weissaushommia olin pitänyt turhanaikaisena kikkailuna, mutta nakukahva puhui omaa kieltään. Kokemusta ei muista vehkeistä ole, mutta rocky ainakin paakuttaa niin tajuttomasti puruja, että jos niitä ei riko ja tasaa sihtiin, niin melkein vääjäämättä kakku kanavoi (myös orkkis korkeakantainen suihkusihdin ruuvi edesauttaa kanavoimista pirusti, jos lataus on yläkantissa ja kanta rikkoo kakkua).

Voi olla että olen (jälleen) metsässä, mutta väitän silti että jos nakukahvalla silvian grupon alla oleva takaseinä ja kupin reunat ei näytä ripulirykäykseltä, uuttoaika ja suhde on oikealla hehtaarilla, niin shotti on juotava. No, ehkä vähän liioittelua, mutta itseä ainakin lämmittää, kun kupin reunoilla ei ole roiskeen roisketta. Ikävä kyllä roiskeita tulee tavattoman helposti, jos vähääkään hosuu sihdin latuussa.

Itseasiassa just luin jotain ketjua noista sihdeistä ja niiden roiskimisesta nakukahvassa. Itse väitän ainakin omien vehkeiden osalta roiskimisen johtuvan juurikin latuusta, eikä sihdistä. Veden edessä pitäisi kuitenkin olla tasainen kerros kaffepuruja ja on se kumma, että joku niistä sihdin rei'istä onnistuisi  kahvia ruiskimaan ilman jonkinmoista kanavaa kaffekakun läpi juurikin tuolle ruiskivalle sihdin reiälle.

Tajuskohan tuostakaan taas kukaan saati itsekkään mitään? :D Noh, kuitenkin, jos sihti ruippii, niin vettä pääsee jostain helpommin läpi kun pitäisi ja eiköhän se makuun vaikuta. Näin teki ainakin itsellä.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 06, 2012, 22:17:20 ip
Ei sitä grupon alla olevaa vaihtaa pitäisi noin usein vaihtaa, jos juuri koskaan, mutta putsata kyllä. Siis purkaa ainakin se eka sihti pois ja siistiä sieltä ne suuret määrät kuonaa, mitä sinne kertyy.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 07, 2012, 07:33:56 ap
Oletteko huomanneet/kuulleet onko tuolla sihdin vaihdolla merkitystä?

Paikallisen Silvian sihti on kolmisen vuotta vanha originaali enkä ole havainnut tarvetta vaihtaa. Puhdistukselle on kyllä ollut tarvetta kuten akallio totesi.

Kahviman, jos haluat keskittyä tekniikan parantamiseen niin tee kattava kuvaus omista rituaaleistasi, vaikka videomuodossa jos mahdollista ja pistä se tänne foorumille kommentoitavaksi. Railon mainitsema distribuution hallinta liittyy osana valmistustekniikkaan. Joku muu voi kuvauksestasi/videostasi havaita paljon helpommin sellaiset ongelmakohdat joita ei itse ole tullut ajatelleeksikaan. Valmistamiseen liittyy niin monta merkittävää tekijää etten ensimmäiseksi lähtisi suihkusihtiä tarkastelemaan.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2012, 08:39:33 ap
Learn barista skills first, then blame the machine, vai mites se menikään  :)
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 30, 2012, 15:25:12 ip
Nyt alkaa homma vihdoin hahmottumaan. Koko homman ydin tuntuu olevan riittävän hyvän kakun tekeminen (teille varmaan tosi iso yllätys  ;D). Rocky tekee jonkun verran paakkuista tavaraa, mutta haarukalla sitä tasoittelemalla ennen tamppausta saa ihan hyviä lopputuloksia.

No päivitin sitten myllyn Varioon (jätin Rockyn vielä toistaiseksi suodatinkahvia varten rinnalle). Ei paakkuuttanut enää, raekoko on tasaisempi ja laite siistimpi (kuitenkin paljon rimpulampi kuin Rocky, mutta ehkä se meidän käytössä kestää). Ajattelin että selviäisin vähän vähemmällä tasoittelulla kun tavara oli tasajakeisen näköistä, mutta ei se ratkaissut vielä ongelmaa kokonaan. Välillä tulee hyvää, välillä ei ja tarvittava jauhatus vaihtelee.

Sitten tein tämän foorumin ohjeiden mukaan viinipullon korkista ja viidestä neulasta sorkkimistyökalun. Sillä kun tasoittelee kakun ennen tamppausta niin johan tulee sellaista kuin kuuluukin. Vario on siitä kätevä että jauhaa melko tarkkaan saman määrän aina kunhan sen ensin on saanut kalibroitua (minulla 12 grammaa, joka vielä mahtuu Silvian tuplasihtiin). Täytyy kuitenkin punnita määrä silti tarkistusmielessä ennen jatkoa.

Kohta alkaa pavut loppumaan tässä harjoitellessa, mutta eiköhän se tästä pikkuhiljaa. Vähän tosin ihmetyttää että miten ne siellä italian kahviloissa pystyvät saamaan niin hyvää eivätkä tasoittele sitä kakkua yhtään. Onkohan tässä kuitenkin vielä jotain muutakin. Vai onkohan tuo Silvia vain niin pirun ronkeli? No sellaisia ne naiset on  ;).

Pavut ovat kuitenkin hyviä kun ovat vähän yli viikon vanhoja Kaffasta tilattuja. Maku ei ehkä ole ihan mieleinen, mutta ovat ainakin tuoreita.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 30, 2012, 15:33:37 ip
Hyvä kakku on tosiaan tärkeä.

Yksi juttu on, että Italiassa käytetään yleensä aika paljon helpompia papuja kuin Kaffan paahdot. Ja isot keittimet ovat anteeksiantavaisempia.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 30, 2012, 15:47:13 ip
Ja isot keittimet ovat anteeksiantavaisempia.
Tuota minäkin olen vähän epäillyt. Onko siinä se esiuutto salaisuutena, iso boileri vai vielä jotakin muuta?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: euka - Marraskuu 30, 2012, 16:50:34 ip
Esiuuutto ja omasta mielestä se että silvialla on aika säätämistä saada kakun koko ja jauhatus juuri sopivaksi, silti se sihdin mutteri painaa ja rikkoo kakkua. Paineetkin olis hyvä katsoa oikeiksi, itse säädin yhden barin alaspäin. Tavallaan se liikkumavara kakussa on huomattavasti pienempi minkä sisällä homma toimii. Silloin kun se toimii niin mikäs siinä keitellessä  :) Mut no mä olen aika tarkka tossa, hyvin harvoin tyytyväinen. Kahviloiden espressot usein on pettymyksiä ja tuttujen E61:setkin. Usein vaan liian vetistä. Italiassa aivan hirveää kuraa lähes poikkeuksetta.  ;D
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 30, 2012, 17:22:36 ip
Italiassa aivan hirveää kuraa lähes poikkeuksetta.  ;D

Sitä taitaa herkästi suunnata tuonne arabica-maailmaan, joka taitaa olla aika kaukana Italian robusta-skenestä? ;-)

Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Marraskuu 30, 2012, 22:12:58 ip
Esiuuutto ja omasta mielestä se että silvialla on aika säätämistä saada kakun koko ja jauhatus juuri sopivaksi, silti se sihdin mutteri painaa ja rikkoo kakkua. Paineetkin olis hyvä katsoa oikeiksi, itse säädin yhden barin alaspäin. Tavallaan se liikkumavara kakussa on huomattavasti pienempi minkä sisällä homma toimii. Silloin kun se toimii niin mikäs siinä keitellessä  :) Mut no mä olen aika tarkka tossa, hyvin harvoin tyytyväinen. Kahviloiden espressot usein on pettymyksiä ja tuttujen E61:setkin. Usein vaan liian vetistä. Italiassa aivan hirveää kuraa lähes poikkeuksetta.  ;D
Tulisit maistamaan minun kuraa  ;). No itse asiassa olen aika tyytyväinen jo. Minulla on kutina että tuossa Silviassani voisi olla vähän korkeampi paine. Juuri kun pääset sille alueelle että espresson viskositeetti nousee ja tavara valuu siirappimaisesti niin sitten loppuu puhti ja läpi ei tulekaan juuri mitään. Tosin tarkkaan säätämällä homma on kyllä ihan kohdallaan. Liikkumavara vaan on aika pieni.

Kun olet tarkka niin millaisella vehkeellä keittelet vai ihanko Silvialla sinäkin?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 30, 2012, 22:44:39 ip
Ei ole välttämättä kiinni keittimestä tuo, liikkumavara espressossa vaan noin ylipäänsä on aika pieni. Ja enemmän siihen vaikuttaa mylly.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: euka - Marraskuu 30, 2012, 22:45:08 ip
PIDatulla Silvialla edelleen. Minusta se on ihan kiva ja lopputulos on usein aika lähellä sitä mitä haluaa. Puoliso juo pelkkää maitokahvia et ei oikein pysty edes perusteleen vaihtoa ja isompi kone ei edes tuohon mahtuisi. Välistä tulee keiteltyä vanhempien Vibiemmellä (junior dual boiler) tai sit jonku tutun keittimellä. Noilla huomaa sen eron (vibiemmeen vaihtaisin vaikka heti...), mutta esmes vibiemmen kohdalla joudun heti ekana alkaan säätään myllyä kun se ei ole yleensä sinne päinkään.  ;D
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: McJones - Joulukuu 01, 2012, 20:17:20 ip
Varmaan sitä Vibiemmeä voi myös säätää? (Tai Silviaa)
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Joulukuu 01, 2012, 20:32:10 ip
Miten Silvian painetta voi säätää? Vois kokeilla mitä vaikuttaa jos painetta pudottaisi. Vaatii vissiin jonkun mittarin myös?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Railo - Joulukuu 02, 2012, 00:15:01 ap
Asensin painemittarin omaan silviaani. ~35€ hilut ja muutama tunti askartelua. Ainakin omassa uudemman mallisessa silviassa opv on säädettävä. Tehtaan jäljiltä uuttopaine naputtaa 9-9.5barin huitemilla. Painemittarin asensin esiuuttokokeiluja helpottaan. Esiuutosta olikin ketjussa aiemmin jo puhetta... Raon kirjaa tääläkin muutama päivä tavattu ja perstuntumalla samaa mieltä kirjan kanssa: esiuutto pumppua pätkimällä on aika turhaa (paine kun nousee ensin hitaasti eikä riitä kakkua kasteleen läpeensä ja sitten jo kolmitieventtiili purkaakin paineen). Mutta höyryhanaa raottamalla pystyy aika toistettavasti tekeen ~4barin muutaman sekunnin esiuuton. Kuvitelmissani ainakin on parantanut shottien tasaisuutta niinkuin toimivan esiuuton oletetaan tekevänkin...

Mittarin avustuksella vois saada testimielessä koko uuton painetta alennettua napsun höyryhanalla. Täytyypä kokeilla. Jos vaikka hakis ensin sokeella sihdillä tuntumaa hanan avauksen määrään... ja voi olla täysin kuvitelmaa, mutta pelkkä mittarin lisäys paineletkuineen hidasti paineen nousua. Faktaa tästä ei ole, mutta nakukahvaa seurailemalla tuntuis alkavan valuun rauhallisemmin.

Toisaalta, kytynen köyhän miehen PID tuli samassa syssyssä mittarin asennuksen kanssa. Sekin vaikuttanee melkoisesti shottien toistettavuuteen. Keskimäärin pukkaa hyvää settiä, vaikka lämpötila on vielä vähän kokeilu asteella.

Tämmösiä hajatelmia tällä kertaa. :)
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: kahviman - Joulukuu 02, 2012, 20:20:15 ip
Voisi tehdä siten että mittaisi jotenkin paineen ja pudottaisi (ilmeisesti niinpäin) vähän ja kokeilisi miten vaikuttaa. Mutta sitten herää heti muutama kysymys;

Niin minullahan oli se Silvia (+PID). Osaatteko asiantuntijat neuvoa?
Niin ja jos vakio Silviassa on se 9 kiloa niin olisiko se 8 jota kannattaisi kokeilla?
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 02, 2012, 20:31:06 ip
Oliskos tuossa sitä?
http://www.youtube.com/watch?v=Km6HO7xf0rI

Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: swede - Joulukuu 02, 2012, 21:05:26 ip
OT: olisko jollain pääkaupunkiseudulla lainata sopivaa korvausta vastaan tollanen painemittarillinen kahva Silviaan? Päiväksi kahdeksi.

Ota yhteyttä meilitse tai YV:llä.
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: Railo - Joulukuu 02, 2012, 21:47:32 ip
Tuli mieleen, että jos ei halua kiinteää painemittaria, niin nakukahvaan extra blind sihti johon pohjaan reikä ja sopivalla liittimellä pätkä letkua ja mittari päähän. 6mm muoviseen paineletkuun on painettavat liittimet jotka saa nopsasti auki ja kiinni. Mittari on kympin luokkaa ja muut hilut toisen. Ja tietty blindi. En tiedä mitä mittari tykkää vedestä, mutta tarpeeks letkua että saa mittarin korkeammalle... Ainakin Tampereen seudulla löytyy hydrauliikkafirmoja mistä osat saa. Suosittelen nestevaimennettua mittaria.

Eikös silvian paineen saa säädettyä opv:ltä. Kiertämällä auki päin jolloin jousikuorma pienenee? Viisaammat tietänee paremmin. Tosin sitten taitaa pukata enempi vettä tippakaukaloon...

...Ja pahoittelut mahdollisista kirjoitusvihreistä ja lainaamattomuuksista, dimsummin kännyllä tää nyton tämmöstä :)

Edit. Oculus lignus ei huomannut tuota opv säätövideoo...
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: oldpet - Joulukuu 02, 2012, 23:38:19 ip
Halvin konsti http://www.home-barista.com/espresso-machines/zero-cost-adapter-for-portafilter-pressure-gauge-t22602.html
Otsikko: Vs: Olenko menettänyt baristakyvyt?
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 03, 2012, 06:02:29 ap
Tuolla muuten kosketellaan kevyesti kotikoneiden painekeskustelua, pääsemättä oikeastaan mihinkään,
sanotaan vain että painetta pitäisi olla vähintään 9baria, mutta heikolle vibralle annetaan vähän köyttä 11 barin asetuksella:

http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U

...ja kun nuo erilaiset pumput tulevat tuossakin esiin, niin tässä ne esitellään tyhjentävästi:
 http://www.youtube.com/watch?v=HjdaqUso6wI