Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: Kahvikuppila - Heinäkuu 04, 2007, 11:08:16 ap

Otsikko: Paulig
Kirjoitti: Kahvikuppila - Heinäkuu 04, 2007, 11:08:16 ap
Niin, kysyn mikä on paras kahvi Pauligilta? Sanokaa mielipiteenne, itse en ole vielä osannut päättää.   :mrgreen:
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 04, 2007, 13:52:25 ip
Vitsi?
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 13:57:48 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Vitsi?


:)

Huom. kysyjä ei täsmentänyt onko kyse juomisesta... voi tähän ainakin yhden vastauksen antaa: käytön jälkeen komposti tykkää kaikista yhtä paljon.  :wink:
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Kahvikuppila - Heinäkuu 04, 2007, 20:24:17 ip
Juu, tarkotin kyllä sitä, että mistä itte pidätte eniten. Ei tämä mikään vitsi. :-o
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 20:51:43 ip
Pauligin "alkuperämaa" kahveissa (kenya, etiopia, jne...) on jo hyvää yritystä. Niissä on paahtoaste normaalia hieman tummempi (eli eivät ole paahdettu siihen kuuluisaan "suomalaiseen makuun") ja niitä saa jopa papuina.

Ainoa ongelma on se että tuoreus noissa on hyllytavarana mitä sattuu (äskettäin itseasiassa noita ohimennen vilkaisin ja silloin oli pussissa valmistuspäivä viimevuoden lokakuussa...). Mutta jos noita kohtuu tuoreina löytää niin kannattaa ainakin kokeilla (mielestäni pesevät ainakin presidentin mennen tullen).

Toinen miinus noissa sitten on hinta: mielestäni se on aivan liian korkea laatuun nähden. Tarkoitan tällä sitä että saan jo samaan hintaan postikuluineen tilattua taatusti tuoretta tavaraa englannista...  :?
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 04, 2007, 23:51:11 ip
Pauligista keskusteltiin vähän aikaa sitten:
http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/238.page
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Juuso - Heinäkuu 05, 2007, 14:28:58 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ainoa ongelma on se että tuoreus noissa on hyllytavarana mitä sattuu (äskettäin itseasiassa noita ohimennen vilkaisin ja silloin oli pussissa valmistuspäivä viimevuoden lokakuussa...). Mutta jos noita kohtuu tuoreina löytää niin kannattaa ainakin kokeilla (mielestäni pesevät ainakin presidentin mennen tullen).


Keskustelut tuntuvat usein kärjistyvän tavallisesta, tutusta ja totutusta poikkeavien tuotteiden heikompaan kiertoon. Kertooko se siis enemmän Pauligin kahvien laadusta, vai suomalaisesta kahvi-/erikoiskahvikulttuurista?  :roll:
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 05, 2007, 14:50:32 ip
Ongelmanahan on siis se että kahvi on ns. "tuoretuote", jolle ideaalisinta olisi tulla myydyksi pienpaahtimoiden toimesta lähiseudun asukkaille. Eli kahvia paahdettaisiin käytännössä kysynnän (=asiakkaiden kulutuksen) mukaan. Tällaiseen tarpeeseen on teollisen tuotannon aika mahdotonta vastata.

No, eihän meillä ole enää liha- ja leipäkauppojakaan, vaan kaikkia näitä ostetaan marketeista. Kaupoista tosin löytyy liha- ja leipätiskejä joista saa tuoretta lihaa ja leipää. Mutta harvasta kaupasta löytyy kahvitiski, jossa olisi tarjolla tuoretta kahvia (papuina). Miksei näin voisi olla?

Eli ei kyse ole välttämättä huonosta laadusta vaan itse järjestelmästä. Kyllähän tuo järjestelmä tyydyttää 99% suomalaisista jotka eivät paremmasta tiedä, mutta sitten se 1% voi vaikuttaa välillä aika tylyltä tämän järjestelmän tuotteita kohtaan.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Juuso - Heinäkuu 05, 2007, 15:08:15 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ongelmanahan on siis se että kahvi on ns. "tuoretuote", jolle ideaalisinta olisi tulla myydyksi pienpaahtimoiden toimesta lähiseudun asukkaille. Eli kahvia paahdettaisiin käytännössä kysynnän (=asiakkaiden kulutuksen) mukaan. Tällaiseen tarpeeseen on teollisen tuotannon aika mahdotonta vastata.

No, eihän meillä ole enää liha- ja leipäkauppojakaan, vaan kaikkia näitä ostetaan marketeista. Kaupoista tosin löytyy liha- ja leipätiskejä joista saa tuoretta lihaa ja leipää. Mutta harvasta kaupasta löytyy kahvitiski, jossa olisi tarjolla tuoretta kahvia (papuina). Miksei näin voisi olla?

Eli ei kyse ole välttämättä huonosta laadusta vaan itse järjestelmästä. Kyllähän tuo järjestelmä tyydyttää 99% suomalaisista jotka eivät paremmasta tiedä, mutta sitten se 1% voi vaikuttaa välillä aika tylyltä tämän järjestelmän tuotteita kohtaan.


Aivan, loistava viesti, eipä tuohon ole juuri lisättävää. :) Kahvilakulttuuri elävöityy vuosi vuodelta mukavasti, mutta vaatisi vielä melkoista buustausta, että tuo olisi taloudellisesti kannattavaa. Kotibaristojen motiivit ovat toki aivan eri.

Pienpaahtimoiden toimintaa harva tuskin näkeekään uhkana edellä mainitulle "järjestelmälle". Pikemminkin ne ovat tervetulleita piristysruiskeita, jotka palvelevat tiettyä kansanosaa ja elävöittävät kansallista kahvikulttuuriamme - kummankaan lähestymistavan astumatta toistensa varpaille. :)
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 05, 2007, 15:19:07 ip
Eipä tosiaan ole mitään syytä, miksei marketeissa voisi myydä tuoretta kahvia - koska siellä myydään myös tuoretta leipää, joka on kuitenkin vaativampi tuoretuote. Tosin nykyään kahvi on Suomessa käytännössä ilmaista, joka kyllä ei enää pitäisi paikkansa jos se ostettaisiin pienempinä erinä ja tuoreena. Yhden leivän hinnalla saa kaksi halpaa pakettia kahvia, joista tulee melkein 150 kuppia.

Muistelen lukeneeni, että suurin osa maailman kahvista on robustaa (ja osuus on nousussa). Robusta menee melko puhtaasti murukahviin, eli toisinsanoen suurin osa maailmassa juodusta kahvista on murukahvia. Niinpä en ihan pian odottaisi tuorepaahtoja markettien hyllyillä, tilanne Suomessa on itseasiassa varsin hyvä. Kunhan ei olisi totuttu vaan niin vaaleaan paahtoon...

Pauligin kunniaksi on sanottava, että he merkitsevät tekopäivän selvästi pusseihin. En tiedä sitten kenen syy se on että ne tekopäivät ovat kaukana menneisyydessä: Pauligin, tukkuliikkeen vai marketin. Jospa he joku päivä perustaisivat sukulaismies Robertin tapaan omia myyntipisteitä, jottei papujen tarvitsisi niin monen välikäden kautta matkata. Olisihan se hienoa jos tuon kokoinen firma tekisi oikeasti hyviä kahveja ja siirtäisi volyymin aiheuttaman säästön kuluttajahintoihin... Vaan eipä taida tapahtua. :(


Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 05, 2007, 20:48:51 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Muistelen lukeneeni, että suurin osa maailman kahvista on robustaa (ja osuus on nousussa). Robusta menee melko puhtaasti murukahviin, eli toisinsanoen suurin osa maailmassa juodusta kahvista on murukahvia.


Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa, esimerkiksi täällä (http://www.coffeeresearch.org/agriculture/coffeeplant.htm) todetaan:

"Coffea arabica, known as Arabica coffee, accounts for 75-80 percent of the world's production."

Mutta murukahvit tehdään myös minun käsitykseni mukaan pääsääntöisesti Robustasta.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 05, 2007, 23:25:37 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa


Jep, näinhän se varmaankin vielä on. Tästä artikkelista sai kuvan, että robusta alkaa olla aika iso osa kahvintuotannosta. Mutta ei siinä tosiaan mitään puhuttu prosenttiosuuksista.

http://www.stuff.co.nz/4104214a6026.html
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Esa - Heinäkuu 06, 2007, 11:24:16 ap
Niin, mitenkähän tuo lienee? Huonolaatuinen metsäkahvihan on kaikki Robustaa, ja sitä juodaan maailmalla paljon. Arabica on kranttu kasvuoloistaan ja sitä viljellään vain meille rikkaille. Tuo tilasto ehkä koskee vain maailmanmarkkinoilla myytyä kahvia. Halpa paikalliskahvi ei siihen silloin tule mukaan.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Juuso - Heinäkuu 06, 2007, 12:20:16 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Käsittääkseni suurin osa kahvintuotannosta maailmassa on kuitenkin Arabicaa


Jep, näinhän se varmaankin vielä on. Tästä artikkelista sai kuvan, että robusta alkaa olla aika iso osa kahvintuotannosta. Mutta ei siinä tosiaan mitään puhuttu prosenttiosuuksista.

http://www.stuff.co.nz/4104214a6026.html


Robustan osuus on tosiaan ollut kasvussa viime vuosina. Erään viitteen mukaan maailman kahvituotannosta oli jo tuossa 2000-luvun alkupuolella noin 35 % robustaa ja 65 % arabicaa (ITC, 2002*). Uudempia lukujakin varmasti ITC:n raporteista löytyy. Joka tapauksessa kasvu on ollut merkittävää. :)


*International Trade Centre, UNCTAD & WTO. 2002. Coffee: An exporter's guide. Geneva: Switzerland
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 06, 2007, 12:26:08 ip
Kyllä noihin yli 70% Arabica lukuihin olen törmännyt aika monessa paikassa.

Enkä kyllä sanoisi että Arabica on mikään "rikkaiden kahvi". Jos kahvi on Arabicaa, niin ei se tarkoita että se on automaattisesti mitenkään hyvälaatuista (saatikka hyvänmakuista). Ennemminkin on niin että suurin osa maailmalla myynnissä olevasta Arabicasta on melko heikkolaatuista tavaraa. Ja vaikka se Robusta on helpompaa kasvattaa niin ei se tarkoita että se tuottaisi (rahaa) yhtä hyvin kuin Arabica.


Täältä (http://www.fas.usda.gov/htp/tropical/2006/06-06/June%202006%20Cover.pdf)  löytyy tilastoa tuotannosta ja myynnistä.

2006/07 tuotannon sanotaan olevan 123.6 miljoona (60kg) säkkiä. Kokonaistarjonta on 146.9 miljoonaa säkkiä (eli edellisvuotisia varastoja varmaankin tuossa mukana), josta vientiin menee arviolta 92.8 miljoonaa säkkiä. Onhan tuossa erona yli 50 miljoonaa säkkiä, mutta en usko että ne kaikki ovat Robustaa. Ja tällaisissa lukemissa arvelisin "paikallisen pientuotannon" olevan erittäin marginaalinen osa, varsinkin jos sitä ei aiota mihinkään myydä vaan juodaan itse.

Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 06, 2007, 12:37:56 ip
Katsastin mitä infoa tuolta ITC:ltä löytyi, ja siellä tosiaan todetaan tuo 65%/35% suhde ja viimeaikoina tapahtunut nousu robustan suhteen (linkki (http://www.intracen.org/mds/sectors/coffee/forumart.htm)).

Samassa jutussa todetaan myös "speciality coffee":n osuus olevan 10% (ilmeisestikin arabicatuotannosta?).

Mutta on se silti edelleen (onneksi) suurin osa arabicaa...  :roll:

Tuolta linkistä löytyy muuten muutakin mielenkiintoista asiaan littyvää tietoa, mm. arabica/robusta kulutus joidenkin maiden osalta. Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65. Pohjoismaissa 96/4.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Juuso - Heinäkuu 06, 2007, 13:18:25 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Katsastin mitä infoa tuolta ITC:ltä löytyi, ja siellä tosiaan todetaan tuo 65%/35% suhde ja viimeaikoina tapahtunut nousu robustan suhteen (linkki (http://www.intracen.org/mds/sectors/coffee/forumart.htm)).

Samassa jutussa todetaan myös "speciality coffee":n osuus olevan 10% (ilmeisestikin arabicatuotannosta?).

Mutta on se silti edelleen (onneksi) suurin osa arabicaa...  :roll:

Tuolta linkistä löytyy muuten muutakin mielenkiintoista asiaan littyvää tietoa, mm. arabica/robusta kulutus joidenkin maiden osalta. Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65. Pohjoismaissa 96/4.


Juu, tuo Scholerin artikkeli on hyvä tietopaketti nykyhetkestä ja siinä on listattuna niitä keskeisiä syitä robustan kasvaneeseen kysyntään. Osa syistä on mielekkäitä, osa sitten niitä hieman surullisempia. :D Pohjoismaissa tuo painotus onkin vielä varsin mukava.

Ja ei tosiaan ole arabica mikään synonyymi laadulle - oi sitä pehmeän kukkaista intialaista laaturobustaa! *slurps* :P
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 06, 2007, 13:36:09 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65.


Venäjän on tosiaan murukahvin luvattu maa, sieltä ei yleensä hyvää kahvia löydä. Tai teetä sen puoleen, mikä on vähän yllättävämpää...
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 06, 2007, 13:42:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Juuso

Ja ei tosiaan ole arabica mikään synonyymi laadulle - oi sitä pehmeän kukkaista intialaista laaturobustaa! *slurps* :P


Intia on siinä suhteessa robustan kanssa kehittynyt maa että "robustapeltoja" hoidetaan ihan yhtä tunnollisesti kuin arabicaakin, samoin poiminta ja sen jälkeinen käsittely tehdään yhtä huolella. Intiassa ei siis käytännössä tehdä eroa sille kasvaako siellä "pellossa" arabicaa vai robustaa. Suurimman robustantuottajan Vietnamin suhteen asiat ovat sitten hieman toisin...

Vaikka hyvä robusta häviää kyllä mennen tullen (luontaisessa) aromissa hyvälle arabicalle, niin kyllä hyvä robusta varmasti huonon arabican voittaa. Iso osa robustan "pahasta mausta" johtuu vain huonoista sadonkorjuu ja käsittelymetodeista jollaisille altistettuna mikä tahansa arabicakin varmasti maistuisi aika pahalle.

... mutta kylläpä päästiin Pauligista aika pitkälle "off-topic". :)
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 07, 2007, 11:13:22 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio
Eipä tosiaan ole mitään syytä, miksei marketeissa voisi myydä tuoretta kahvia - koska siellä myydään myös tuoretta leipää, joka on kuitenkin vaativampi tuoretuote. Tosin nykyään kahvi on Suomessa käytännössä ilmaista, joka kyllä ei enää pitäisi paikkansa jos se ostettaisiin pienempinä erinä ja tuoreena. Yhden leivän hinnalla saa kaksi halpaa pakettia kahvia, joista tulee melkein 150 kuppia.


Kyllä oikeasti tuoreen leivän löytäminen lähikaupasta on edelleen haaste. Ja sunnuntaisin mahdotonta. Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen. Perusongelma on se, että keskivertosuomalaiselle ruoan on oltava mahdollisimman halpaa - laatu on sivuseikka.

Ja kanta-asiakasjärjestelmät pienentävät valikoimaa entisestään, ja niiden harvojen ei-massatuotteiden katteet vedetään kattoon, jotta nekin saadaaan poistetuksi hyllystä mahdollisimman nopeasti.

Eivätkä ravintolat ja kahvilat pärjää yhtään paremmin, olisi mielenkiintoista tietää kuinka suuri osa suomalaisista 'ravintoloista' valmistaa ruokansa mikroa käyttäen á la Kurjat Kuppilat. 90%?
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 08, 2007, 15:10:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen.


Ja kyllä tähän petrattavaa kategoriaan kuuluu myös olut. Siinähän on sama ongelma, olemme tottuneet pullotettuun suodatettuun ja pastöroituun litkuun, kun vain harvoista pienpanimoista saa oikeaa olutta.

Pitäisi kai perustaa tarpeeksi vahva ja näyttävä liike, joka ajaisi tuoreen kahvin asiaa samaan tapaan kuin CAMRA ajoi "real alen" asiaa britteinsaarilla. Tuo erikoiskahvi liike on jotenkin rajoittunut hengeltään ammattilaisten liikkeeksi. Ensin pitäisi saada meidät kuluttajat innostumaan tuoreesta kahvista ja vaatimaan sitä. Silloin sitä alkaisivat tarjoamaan kauppiaatkin, eivätkä vain muutamat herännet ja valveutuneet ammattilaiset tai harrastajat, jotka luovat siitä itselleen elannon.

Nythän erikoiskahvejakin myydään pikkumyymälöissä seisoneena, jolloin maku on erän myynnin lopulla härskiintynyt (ainakin jos myymälä on usemman sadan kilometrin päässä itse paahtimosta). Ei olisi liene suuri investointi ostaa kahvimyymälöihin ja kahviloihin pientä paahdinta, jolla pystyttäisiin oman myynnin kulutus kattamaan. Kahvitukku voisi sitten kouluttaa kahvilanpitäjät/baristat hoitamaan myös kahvin paahtamisen.

Joka kaupungissa pitäisi siis olla vähintään muutama oma pieni paahtimo ja mielellään panimokin  :lol:

Siinä olen erimieltä, että vaaleassa paahdossa olisi mitään vikaa. Kysehän on makuasiasta paahtioasteessa, toisin kuin tuoreudessa, joka on puhtaasti fysiologinen asia. Eri valmistustavoille sopii erilainen paahtoaste. Toiset pitävät espressosta, toiset pannukahvista ja suurin osa arvostaa kirkasta ja puhdasta suodatinkahvia (ja siihen kuulyuvasta filtterin mausta ihan niinkuin tupakoijista suurin osa pitää savukkeista eikä sikarista tai piipusta). Pitkältihän kyse on brändistä - sotien jälkeen oli hienoa juoda vaivatonta pakattua suodatin/pannukahvia - se oli rikkauden merkki.

Nyt meille tulisi markkinoida toisenlainen brändi.
Otsikko: Paulig
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 08, 2007, 17:42:19 ip
Aloitin ketjun "Kahvimarkkinoiden nykytila", jotta tällä kiinnostavalla mutta ei aiheeseen liittyvällä keskustelulla olisi oma paikkansa.

Jos palataan siihen alkuperäiseen kysymykseen:

Lainaus käyttäjältä: Kahvikuppila
Niin, kysyn mikä on paras kahvi Pauligilta? Sanokaa mielipiteenne, itse en ole vielä osannut päättää.


Tumma Presidentti. Sen vuoksi että se on yleensä ainoa tumma kaupan hyllyltä löytyvä suodatinkahvi. Espresson suhteen olen päättänyt etten itseäni turhaan kiusaa vanhoilla pavuilla, joten käytännössä Pauligin kahvit eivät ole vaihtoehtoja sillä puolella.
Otsikko: Paulig
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 08, 2007, 22:19:42 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Tumma Presidentti.


Tätä juodaan meilläkin, jos Pauligin kahvia juodaan. Mundo on myös hyvää ja jonkinlaisen uuden sertifikaatin omaava.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: ojala - Heinäkuu 09, 2007, 09:28:45 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen.


Ja kyllä tähän petrattavaa kategoriaan kuuluu myös olut. Siinähän on sama ongelma, olemme tottuneet pullotettuun suodatettuun ja pastöroituun litkuun, kun vain harvoista pienpanimoista saa oikeaa olutta.


Kulttuuri vs. massamarkkinat.  Markkinajohtajat ovat eri maissa niitä peruslagereita kuten Suomessakin, vaikka tarjolla olisi pienpanimoiden herkkuja.

Ei italiassakaan jokaisessa kohdissa ole tuhansien eurojen espressokeittimiä tai papuja haeta tuoreena naapurikorttelin pienpaahtimosta..

Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.

Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 10, 2007, 00:33:14 ap
Lainaus käyttäjältä: ojala
Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.


En minä Suomea erityisesti ole mielestäni moittinutkaan. Kyllä kyse on laajemmasta ilmiöstä, siitä miten huonosti nykymaailmassa yksityisyrittäjyyttä ja "käsityötä" tuetaan. Eihän kaikki brittiolutkaan ole real alea. Mutta hienoa olisi jos useammassa kaupungissa olisi tarjolla vaihtoehtona pienpaahtimo tai -panimo.

Itse kun asun täällä itärajan tuntumassa ei vaihtoehtoa ole kahvissa eikä oluessa, jos kodin ulkopuolella haluaa nautiskella. Kahvi/teemyymälä täällä on. Myy mokkamestareiden kahvia, mutta lienee sama ongelma kuin muissakin pienmyymälöissä, jotka eivät itse paahda - tavara seisoo hieman liikaa hyllyssä, vaikka kauppa käy kuulemma hyvin. Toki ostan sieltä kahvia ja teetä. Onhan sitä tuettava jo periaatteessa. Ja aina sieltä ostettu kahvi Pauligin voittaa. Tuore on sitten pahdettava itse.
Otsikko: Vast:Paulig
Kirjoitti: Juuso - Heinäkuu 10, 2007, 08:45:22 ap
Lainaus käyttäjältä: ojala

Kulttuuri vs. massamarkkinat.  Markkinajohtajat ovat eri maissa niitä peruslagereita kuten Suomessakin, vaikka tarjolla olisi pienpanimoiden herkkuja.

Ei italiassakaan jokaisessa kohdissa ole tuhansien eurojen espressokeittimiä tai papuja haeta tuoreena naapurikorttelin pienpaahtimosta..

Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.



Aivan. Lisäksi tuo kaunis "kulttuuriajatus" ikävästi vesittyy mikäli kahvia seisotetaan paperipusseissa, näitäkin tapauksia valitettavasti Suomessakin tapaa.

Kun puhutaan massamarkkinoista, jolla tarkoitan laatutuotteen jakelemista huomattavan suurelle populaatiolle, on kiistaton fakta, että Paulig on kaikilla osa-alueilla (raaka-kahvin hankinnasta tuotantoprosessin kautta pakkaamiseen) kiistaton johtaja. Eikä tuon todetakseen tarvitse tunnesiteitä tai tunteilua. :)

Edelleen korostan, että tuo toiminta mahtuu tässä maassa kulkemaan sulassa sovussa kotibarista- ja pienpaahtimotoiminnan kanssa.