Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Railo - Huhtikuu 22, 2012, 13:55:04 ip

Otsikko: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 22, 2012, 13:55:04 ip
Silviaa ja rockyahan on tällä foorumilla varmaan vatvottu liki kyllästymiseen asti, mutta silti taas mennään... :)

Itse olen nyt vajaan viikon Giuseppelästä tilatulla rancilion setillä sohlaillut. Aikaisempi kokemus on etupäässä krupsin painakahvallisesta, ja Mokkamestareiden baristakurssin e61 koneista (joilla hyvän shotin saaminen oli naurettavaa, siis helppoudessaan, ja näin jälkiviisaana olisi ollut kurssi antoisampi kun olisi tehty tällaisilla semisti haastavemmillakin koneilla. Noh, kurssi olikin etupäässä kahvilatyöntekijöille suunnattu, joten niille oleellisinta lienee tasalaatuisuus ja kurssilla pelkkä harjoittelu).

Ja asiaan, itselle oli silvian kori pieni yllätys. Latasin tuplan täyteen puruja, ylimääräset lastalle pois, tamppaus, ja uutto. Aika pian selvisi, ettei sitä koria voikkaan täyttää reunoja myöden, prkl.

12-14g saa siihen sopimaan tiukalla tamppauksella, mutta sihdin ruuvi auttamatta painuu kuivaan kakkuun. Ihan ok shotteja tuo on silti ulos suoltanut, mutta nyt kun rupesin tarkemmin seuraan itse kahvia uuton edetessä, tajusin että taitaa mennä blondiksi aika ajoissa (kurssilla tästäkään puhuttu mitään). Jauhatuksella olen koittanut asiaan vaikuttaa, mutta laihoin tuloksin, jos koitan saada 60ml uuton 20-25s aikana (ekasta tipasta laskettuna). Cremaan tulee vääjäämättä vaaleampi läiskä jos tuon 60ml koitan kahvia kuppiin saada. Ja kuinka vetistä/vaaleaa se kahvi on sitten kun se uutto OLISI jo pitänyt lopettaa? Lämpötilan kanssa en ole turhan tarkkaan sohlannut. Periaatteessa hetken odotellut boilerin valon sammuttua ja muutaman sekunin gruposta vettä laskenut ennen kahvan kiinnitystä. Toki siis kone annettu lämmetä kahvoineen.

Minkälaisia ehdotuksia arvon foorumilaisilla olis? Unohtaa koko juttu, cremaan kuuluu silvialla vaaleampaakin? Uusi kori? Lämpötilaa tarkemmaksi? Itse olen alkanut epäileen painetta. Aiheuttaisiko se moista jos painetta on liikaa? Kalliita nuo painemittarilliset kahvat, mutta täytyy kysyä tuolta Mokkamestareilta vuokraan, kun ovat tuossa reilun kilometrin päässä. Tampereella kun muuten tuntuu olevan aika nihkeästi liikkeitä, joiden puoleen kääntyä... Tamppausta olen koittanut systemaattisesti sekä tiukalla ja vähän köykäsemmällä, toki jauhatusta muuttamalla molemmille tavoille sopivaksi.

Saatan olla taas vain vähän hätäinen käänteissäni, mutta kun kaiken kitkeryyden tahtois pois :) Ja pavut on tulta Mokkamestareilta (Daterra buena vista), joten uskoisin kohtuu tuoreiksi...

Täytyy vielä koittaa jossain vaiheessa kuvia tällätä, tai jopa videoo.. Mutta nyt reenaan lisää!
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tuomo - Huhtikuu 22, 2012, 16:29:12 ip
Eihän sillä creman värillä niin suurta merkitystä ole. Pääasia on, että kahvi on hyvää. Jos ei tunnu mahtuvan tarpeeksi, niin hienommalle myllyä.
Sitä oikeaa makua etsiessä kannattaa kokeilla muutamaa eri Papua. Esim monsoon malabarilla saat varmasti kitkeryyden pois..:)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2012, 17:14:48 ip
12-14g saa siihen sopimaan tiukalla tamppauksella ... Jauhatuksella olen koittanut asiaan vaikuttaa, mutta laihoin tuloksin, jos koitan saada 60ml uuton 20-25s aikana (ekasta tipasta laskettuna). Cremaan tulee vääjäämättä vaaleampi läiskä jos tuon 60ml koitan kahvia kuppiin saada. Ja kuinka vetistä/vaaleaa se kahvi on sitten kun se uutto OLISI jo pitänyt lopettaa?

Älä mittaa tilavuutta vaan painoa. Tähtää alussa niin että kuppiin tulisi 24-28g juomaa (*). Tuolla 60ml tilavuudella menee helposti liian vetiseksi jos on "vähäcremaisempi" papu kyseessä.

ts. pidä puruannos koko ajan 12g:ssa ja kellota vaikka 30s uuttokytkimen "on" asennosta "off" asentoon ja säädä myllyä hienommalle kunnes pääset 24g juomassa tuossa ajassa. Jos odotat ensimmäistä tippaa kellotuksen aloittamiseen, niin uuttoaikasi vaihtelee esim. jauhatuksesta/annoksesta riippuen.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 22, 2012, 19:29:58 ip
Tuo painon mittaus valmiista tuotteesta oli mainio idea! Tyhmyyttäni vaan tuijotellut tilavuutta. Toki siinäkin creman laskenut mukaan. Tamppaukseni ja jauhatuksen olen saanut sen verran kohilleen, että ei juurikaan heitä tuo kytkimen napsauksesta ekoihin tippoihin, ~5s.

Ja eri papujen testailu on vasta alkutekijöissään. Kolmea erilaista nyt testattu ja kofeiinittomia on tossa vielä odottamassa iltakahvittelua :D

Tuota isompaa koria funtsin, tai ainakin eri mallista, mutta tarkemmin tuota silvian orkkista tutkiessani olen vakuuttunut sen laadusta. Ja toisaalta, tuo sen malli kyllä irroittaa kakun ihanasti kahvasta. Knockboxit on joutilaita kun pienellä ranneravautuksella irtoaa kuivempikin kakku. Täytyy varmaan vaan tottua tuohon 12g latuuseen ja sen mukaseen tuotokseen. Tai no, kun tämä akuutti persaukisuus helpottaa, niin nakukahva lähtee tiluuseen ja samalla noita filtterikorejakin voi sitten tarkemmin ihmetellä...

Kyllähän tämä taiteen laji taitaa olla kans sitä tyypillistä "tieto lisää tuskaa" kategoriaa, ja ala-allegoriaa "jeejistellään nyt vielä tunti-pari". Itseni kumminkin positiivisesti yllätin ihan mainioilla shoteilla jo 5-6 pläjäyksen huitemilla :)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 23, 2012, 08:45:51 ap
Jokin aika sitten otin valokuvia Silvian nakuilusta (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1180.msg18921#msg18921). Minulla on vähän sellainen tuntuma että kuvien 5 ja 6 paikkeilla tulee sihdistä ulos sen väristä tavaraa joka näyttäytyy suunnilleen saman värisenä cremana kahvin pinnalla.

Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 23, 2012, 11:10:11 ap
Taisin itsekkin aikoinani juuri Silvian hommanneena käydä saman läpi.
Myllyllä oli kanssa merkitystä, sillä alla oli krupsin gvx, niin jo weissauksella (ihan haarukalla sotkin alkuun) sai jtn aikaiseksi.
Papujen tuoreus tuli kanssa tärkeysjärjestyksessä ylöspäin, sekä tämä paljon luettu ja puhuttanut "Brewing Ratios (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html)". Eli vaakaa vain alle, niin tähtääminen helpottuu kovasti.

Eipä muuten ole knock box kovin pöllö hankinta, sitten kun kakuista tulee märkiä yms. se on kiva lisä.

Omistin muuten LM:n triplakorin, joka mahtui tuplanokkaiseen kahvaankin sisään, ja veti purua 21g. En sitten tiedä miten nykyiset LM:n korit. Ihan jos uutta isompaa koria mielit, ja vaikkapa VST (joka muuten ei mahdu enää tuplanokkaan, pitää olla naku) ei tule budjettiin.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Mariia - Huhtikuu 23, 2012, 12:13:48 ip
Koska olen minimienergiaperiaatetta monissa asioissa kannattava insinööri, niin en ole jaksanut paljoa mittailla tai punnita, mutta tuli mieleen että kuinka kauan annat Silvian lämmetä ennen käyttöä?

Itse olen huomannut, että sillä on lopputulokseen aikamoinen vaikutus...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 23, 2012, 13:54:48 ip
Niin, tosiaan tuo lämmittely tais jäädä mainitsematta tässä ketjun alkutaipaleella. Alkujaan huolestutti, että jaksanko todella odotella yli ½h  lämpiämistä, mutta näin kahden pikku gerbiilin koti-isänä ei tuo lämmittely ole ongelma. Muksujen kanssa sohlatessa kerkiää silvia hikoilla pitkälle toista tuntia (yleensä) ennen tositoimia. Ja aina vähän vettä päästellyt gruposta ennen uuttoa ja myös välttänyt heti boilerin valon sammumisen jälkeen uuttamista...

Weissaukseni on lennosta pikkuhaarukalla isoimpien kökköjen rikkomista ja kun purua on riittämiin, niin kopautan kahvaa aluseen. Sitten semivoimakas tamppaus, napautuksella jousiurakin puhtaaks ja tiukempi tamppaus ja pikku pyöräytykset tampperilla. Henk.kohtaisesti ei huvita eri purnukoilla ruveta kikkaileen, saati mitään sadetansseja tehdä. Tavoitteena nopea ja tasalaatuinen työstö ja ennenkaikkea hyvä kahvi.

Niin, siis tähän tapaan on nyt jämähdetty tällä hurjalla miltei viikon sähläyksellä. :D

Josko tässä päiväuniaikaan vaikka sais videon värkättyä muiden arvosteltavaks ja ohjeistettavaks :)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 23, 2012, 15:48:27 ip
Ja hop! Koti-Francilio-Coppola-Silvia esittää ensimmäisen youtube tuotoksensa ja siinä samalla jo rutiinin omaisiksi kehittyneet baristailunsa viikon tiukalla harrastamisella. Pahoittelut editoinnin puutetta ja kameran focuksen vajavaista toimintaa. Valaistuskin on mitä on. Tuotos kupissa oli ainakin ihan kelvollista oman huippuunsa hiotun makustelun pohjilta. Rakentavaa kritiikkiä ja ohjeita silti innolla odottelen kokeneemmilta...

http://www.youtube.com/watch?v=p8V_M6trbcs&feature=youtu.be

Kaffepuruja oli se ~14g (ei niin tarkka vaaka), vaikka se tuohon silvian filtteriin on aika paljon. Tuo lopun kakun esittelykin on aivan joutilas! Mutta omiin kokemuksiin vedoten se oli ihan ok, ei reikiä ja tasainen. Murtu vanhojen putujen päälle kippoon...

Niin ja juu, kamera oli napsun vinossa jalassansa. Pirttimme ei uhmaa painovoimaa, vaikka kaffenorosta vois niin kuvitella :D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 23, 2012, 17:01:15 ip
Ihan hyvä tuotos tuon harjoittelun pohjalta.

Ja kun kerran kritiikkiä kaipaat, niin sanoisin, että se koputtelu ekan tamppauksen jälkeen on turha. Ja minä vetäisin ehkä myllyä hiukan kireemmälle? Näyttäisi kuvassa, että shotti on turhan pitkä?

Olli
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 23, 2012, 20:27:48 ip
Informatiivinen video, hyvä! Jauhatusta voisi tosiaan kokeilla kääntää pykälän hienommaksi, nyt näytti (ja pumpun ääni kuulosti) siltä että neste tuli läpi hieman liian nopeasti.

Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 23, 2012, 20:28:43 ip
Joo, myllyä toden totta täytyy napsu kiristää, vaikka ehkä tuon ois voinut napsun aikasemminkin katkasta. Eihän sitä kuvatessa kerkee kaikkee :D

Tuo kopautus toki on joutilas siinä mielessä, että korin reunoilla ei puruja näillä täytöillä tule, mutta omaa mieltä jostain syystä rauhoittaa kun ne purut myös jousiurasta kopauttaa pois. Tuskin tällä mitään merkitystä on mihinkään. Ensten arvelin sen pitävä grupon sihtiä puhtaampana, mutta ei taida olla siihenkään mitään merkitystä. Grupon tiivistettä olen huuhtonut blindilla korilla kahva löysällä niin, että falskaa välistä ihan reippaasti. On mulla tuohon harjakin, mutta tuollakin tuntuu hyvin irtosuttu lähtevän...

Tämmöstä tällä kertaa, ja näillä jatketaan...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 23, 2012, 21:21:49 ip
Selvästi on kurssit käyty kun noin varman näköisesti onnistuu kahvin keitto. Muutamia huomioita workflowsta & station managementistä:


Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: swede - Huhtikuu 23, 2012, 21:50:36 ip
En tiedä onko tästä hyötyä säätämiseen mutta tein viime viikolla kahvia Silvialla ja aikaa koneen käynnistämisestä ensimmäisiin tippoihin meni lähemmäs kymmenen sekuntia.

Tämä onkin mielenkiintoinen huomio ja itselläni on samansuuntaisia kokemuksia. Silvia tuntuu olevan aika kranttu jauhatuksen suhteen ja ero liian pitkäksi menneen uuton ja totaalitukoksen välillä on verrattain pieni.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 23, 2012, 23:31:10 ip
Lainaus
Tämä onkin mielenkiintoinen huomio ja itselläni on samansuuntaisia kokemuksia.

Säätäessäni myllyä, kiinnitän huomiota todella paljon siihen aikaan, mikä kuluu ensimmäisten tippojen valumiseen. Kun se aika on kohdillaan, on usein uuttokin (ainakin ajallisesti) kohdillaan. "Kohdillaan" tietenkin viittaa aikaisempiin kokemuksiin saman kyseisen koneen kanssa. 

Silvia tuntuu olevan aika kranttu jauhatuksen suhteen ja ero liian pitkäksi menneen uuton ja totaalitukoksen välillä on verrattain pieni.

Tällainen mielikuva itsellänikin on ollut saman kaliiberin laitteista mutta nyt viimeviikkoisen perusteella uskon ristreton ja tukoksen välisen marginaalin olevan Silviassa kapea siinä missä "isommillakin laitteilla".

Isommat laitteet saavat usein parikseen myös järeämpiä myllyjä ja saattavat myös nähdä tasaisempaa käyttöä päivän mittään. Ehkä tämä voi näkyä tasaisempina tai "helpompina" uuttoina.

 
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 23, 2012, 23:39:53 ip
Lisää leikittävää siis huomiselle :)

Hurjalta kuulostaa tuo liki 10s ennen tippasia, mutta pakkohan sitä on koittaa. Tuntuu todellakin aika nopeesti menevän totaalitukkoon tuo hienomalla jauhatuksella, mutta treenataan...

Joona_s lienee kisailevankin lajissa? Itsellä muutama tippa pöydällä ja pikku purut kuitataan kostealla rätillä ja kuivalla pyyhkeellä :D Vaaka on todellakin aivan liian epätarkka viimeiseen hifistelyyn, enkä aio vaa'an kanssa pitkälti sohlatakkaan (tähän luultavasti tulee muutos, kun ei muu auta). Kunhan saa rutiinin toimivaksi ja sitten satunnaisilla tsekeillä toivon pystyväni tasaiseen jälkeen. Siis toivon :D

En tiedä oonko kopistelun kanssa sitten ihan metsässä, mutta mukavasti tasaantuu kuitenkin purut pienillä napauksilla. Tuo nopea kökköjen rikkominen kun ei ihan tasalaatuista ole. Rocky todellakin tekee melkoista paakkua ainakin noilla pavuilla. Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Pääasia on, että ollaan kuitenkin oikeilla jäljillä. Tavallaan vähän paradoksaalinen tilanne, hinku on kova saada kaikki osaset kohilleen, mutta lapamadon keskittymiskyvyllä siinä on haasteensa :D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 24, 2012, 09:12:52 ap
Lisää leikittävää siis huomiselle :)

Hurjalta kuulostaa tuo liki 10s ennen tippasia, mutta pakkohan sitä on koittaa. Tuntuu todellakin aika nopeesti menevän totaalitukkoon tuo hienomalla jauhatuksella, mutta treenataan...

Tasapainoilua se aina on. Tärkeää on vaan pitää tarkkuutta yllä: annostelussa, distribuutiossa yms. välivaiheissa jotta pysyy jatkuvasti tämän "marginaalin" sisällä.
 
Lainaus
Joona_s lienee kisailevankin lajissa? Itsellä muutama tippa pöydällä ja pikku purut kuitataan kostealla rätillä ja kuivalla pyyhkeellä :D

Toisinaan, hieman vaihtelevalla menestyksellä.  Siisteys on mielestäni yksi tärkeimmistä läksyistä mitä tuolta kisamaailmasta voi viedä kotiin. Kuten sanoin, läksytän siitä myös muita aina tilaisuuden salliessa. Jokaisen pöydällä olevan kahvigramman voi mahdollisesti käyttää myös kahvin juomiseen. Aina pahempi tilanne on ajastimella varustetuilla myllyillä, joissa kaikki pöydälle pudonnut kahvi vaikuttaa suoraan valumiseen.

Lainaus
En tiedä oonko kopistelun kanssa sitten ihan metsässä, mutta mukavasti tasaantuu kuitenkin purut pienillä napauksilla. Tuo nopea kökköjen rikkominen kun ei ihan tasalaatuista ole. Rocky todellakin tekee melkoista paakkua ainakin noilla pavuilla. Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Tarkoitat, että haarukalla tökkiessä kahvi asettuu epätasaisesti eli ts. distribuutio on huono? Onko stockfleth-move tai muut tasoitustekniikat vielä tuttuja? Itse kolautin aikaisemmin aina tampperilla, mutta nykyään teen tasoitukset tarpeen vaatiessa stockflethillä. Nopeaa, eikä tipu kahvia pöydälle jos on isompi annostus. Myöskään portafilter ei ota siipeensä ja kanavoi harvemmin.

Jos kahvin saa putoamaan tasaiseksi keoksi portafilteriä voi tuon tasoituksen jättää oikeastaan kokonaan väliin ja tampata vaan suoraan.

Lainaus
Pääasia on, että ollaan kuitenkin oikeilla jäljillä. Tavallaan vähän paradoksaalinen tilanne, hinku on kova saada kaikki osaset kohilleen, mutta lapamadon keskittymiskyvyllä siinä on haasteensa :D

Maistamatta kahvia on tietenkin vaikea sanoa, mutta ehdottomasti oikeilla jäljillä :)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jkoppi - Huhtikuu 24, 2012, 12:04:23 ip
Ja kuvittelin ostaneeni kaffekoneen jossa purut olis saanut tasata korin reunoja myöden ennen tamppausta...  ::)

Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten? Itsellä on rutiiniksi Silvian kanssa vakiintunut juurikin tasaaminen reunoja myöten sormella tms. ja sitten nopea tamppaus. Tällöin koriin saa mielestäni jotain 15 g tavaraa mahtumaan. Tosin en kyllä vaakaa yleensä käytä. Myllynä on Mahlkönig Vario, jonka ajastimen säädän aina niin, että sihti täytyy just eikä melkein, jolloin ei mene jauhetta hukkaan. En ikinä weissaa puruja, koska mielestäni mylly ei paakuta. Käytän tosin vain tuoreita papuja, joku robustapitoinen Moak tms. kyllä paakkuuntuuu.

Niinkuin Joona_s sanoi, niin ensimmäiseen tippaan kuluu myös itselläni usein aika kauan. Ei ehkä ihan 10 sekuntia kuitenkaan. Olen tavannut mitata uuttoajan ensimmäisistä tipoista. Mikähän lienee oikea tapa?
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 24, 2012, 12:22:33 ip
Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten?

Korihan "ylitäyttyy" ja kakku ei välttämättä kestä turpoamista ja murtuu uuttaessa --> lopputuloksena aliuuttunut espresso.
Mutta jos homma rokkaa sinulla hyvin ja kahvi maistuu, niin jatka samaan malliin  ;D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 24, 2012, 12:26:48 ip
Aamusta keskityttiin jauhatuksen hakuun. Napsu kireemmälle myllyä ja parani, mutta edelleen ollaan tuossa ~5s huitemilla ensimmäisiin tippoihin. Toinen napsu onkin sitten jo liikaa! Aika kyllä piteni, mutta tuplalla sai sinkun :D Pannahiset porrastetut myllyt, joten napsu takaisin. Jotenkin tuntuu myös kovin vaikealta ruveta tamppausvoimalla asiaa korjaan. Mielummin pidän tamppausvoimani samana, kun että rupeen miettiin että olikohan se nyt enemmän vai vähemmän...

Lainaus
Tarkoitat, että haarukalla tökkiessä kahvi asettuu epätasaisesti eli ts. distribuutio on huono? Onko stockfleth-move tai muut tasoitustekniikat vielä tuttuja? Itse kolautin aikaisemmin aina tampperilla, mutta nykyään teen tasoitukset tarpeen vaatiessa stockflethillä. Nopeaa, eikä tipu kahvia pöydälle jos on isompi annostus. Myöskään portafilter ei ota siipeensä ja kanavoi harvemmin.

Haarukasta jää isohkot reiät putuun, jotka kopauttamalla tasoittuu. En tuolle sormitekniikalle nimeä tiennyt, mutta alkuun sitä koitin. Tuossa hommassa silvian vakiokori teki homman liki mahdottomaksi. Tulee ainakin allekirjoittaneen taidoilla rankasti ylilatuu ja kaffet sihdissä. Josta tulikin mieleen, että kovin moni amatööri ei varmaankaan heti hoksaa millaisen momentin tuolla lyhyelläkin kahvanpätkällä saa sihtiin ja koriin kohdistuun, jos kahvia on liikaa. Joskus ollut kiila-ankkurissa kilomittari kiinni ja tavallisella lenkkiavaimella pyörittää hyvin helposti yli 500kg vastaavan voiman (toki mutterissa huomattavasti kahvaa tiuhempi kierre)... No tuo nyt oli taas asian vierestä :D
Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella? Aika kivuttomasti tuo kahvijauhe kuitenkin tuntuu tampperin alla hakevan paikkansa. Köykäsellä tamppauksella voikin olla eri asia. Tietty sama varmaan pätee tuohon omaan kopisteluun. No, ehkä se weissaus vaikuttaa sitten kun kaikki muut vaiheet on jotakuinkin täsmälleen toistettavissa.

Niinjuu, tuo tampperinikin voisi olla ehkä napsun tiiviimpi. Amatöörinä ja pienellä kokemuksella vaikkea sanoa, mutta tuntuu että tuo millin välys ympäriinsä vois olla pienempikin. Näillä budjeteilla en kuitenkaan ihan just osta sitä 50€ tampperia.

Hauska laji kaikenkaikkiaan. Netistä on kyllä mitä ihmeellisimpiä tekniikkavideoita löytynyt :D Osa on kyllä ollut sen päivästä säätöä, että jos olis kavereita kahville tulossa, niin pakko olis ne häätää toiseen huoneeseen valmistuksen ajaksi  ;D Vaikkain varmaan se kahvi niilläkin rituaaleilla hyvää on...

Oho, tuohon kerkis jkoppikin jo väliin.
 
Lainaus
Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten? Itsellä on rutiiniksi Silvian kanssa vakiintunut juurikin tasaaminen reunoja myöten sormella tms. ja sitten nopea tamppaus. Tällöin koriin saa mielestäni jotain 15 g tavaraa mahtumaan. Tosin en kyllä vaakaa yleensä käytä. Myllynä on Mahlkönig Vario, jonka ajastimen säädän aina niin, että sihti täytyy just eikä melkein, jolloin ei mene jauhetta hukkaan. En ikinä weissaa puruja, koska mielestäni mylly ei paakuta. Käytän tosin vain tuoreita papuja, joku robustapitoinen Moak tms. kyllä paakkuuntuuu.
Onko sinulla tuo 40-100-102 numeroinen kori? Ainakin itsellä se kahvi on auttamatta sihdissä kiinni ja syvällä, jos reunoja myöden tasaan. Voi tietty olla että mylly vaikuttaa asiaan. Paremmalla myllyllä saattaa jauhatus olla "ilmavampaa"?
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2012, 12:29:58 ip
Olen tavannut mitata uuttoajan ensimmäisistä tipoista. Mikähän lienee oikea tapa?

Kakku alkaa kastua heti kun pumpun laittaa päälle, joten oikea tapa mitata on heti käynnistyksestä. Mutta koneissa on eroa, erityisesti siinä miten paine kasvaa, joten tämä pitää huomioida uuttoajoissa. Tai lähinnä, että niitä ei pidä tuijottaa liian tarkasti.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2012, 12:38:28 ip
Jotenkin tuntuu myös kovin vaikealta ruveta tamppausvoimalla asiaa korjaan. Mielummin pidän tamppausvoimani samana, kun että rupeen miettiin että olikohan se nyt enemmän vai vähemmän...

Se on oikein. Eikä sitä tarvitse pitää samanakaan, kunhan pitää tamppauksen suorana. Tamppausvoima ei vaikuta käytännössä ollenkaan uuton tiukkuuteen, toisin kuin usein internetissä väitetään.

Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella?

Riippuu myllystä. Myllyistä, joita olen enemmän käyttänyt, Minimokalla ja Mazzer Mini-E:lla piti tehdä jotain distribuutioille - ja weissaus on ehkä se varmin tapa. Variolla ei tarvitse, eikä oikein kannatakaan.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 24, 2012, 13:07:26 ip
Minulle oli paras apu tuossa alkuun pääsemisessä kun tuosta portafilteristä porasin pohjan pois. Samalla mahdollistuu myös tripla filtterin käyttö, eikä neuroottisen tarvitse irrotella filtteriä joka shotin jälkeen  ;D

Espresso partsilta tilasin tuohon omaan pari tripla filsua, joihin pitäisi saada 21 grammaa mahtumaan.

Creman väriä minun neuvoivat arvioimaan täältä (https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema). Tuon mukaan tosin 10 sekunnin odottelu olisi liikaa, mutta riippunee paljolti koneesta. Oma caccia tuntuu useimmiten olevan tukossa, ellei ensimmäisiä tippoja ala näkyä 10 sekunnin kuluessa.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jkoppi - Huhtikuu 24, 2012, 13:21:52 ip
Onko sinulla tuo 40-100-102 numeroinen kori? Ainakin itsellä se kahvi on auttamatta sihdissä kiinni ja syvällä, jos reunoja myöden tasaan. Voi tietty olla että mylly vaikuttaa asiaan. Paremmalla myllyllä saattaa jauhatus olla "ilmavampaa"?

On juurikin sama kori. Täytyypä kokeilla, miten kahvin makuun vaikuttaa pienempi annos. Reilun vuoden olen tuolla koneella leikkinyt, enkä oikein enää edes muista, mitä kaikkea silloin aluksi kokeilin. Sen jälkeen rutiini on päässyt ehkä liikaakin vakiintumaan.

Toisaalta mielestäni juuri pavulla on aika iso vaikutus. Esim. jos jauhan alle viikon vanhaa vaikkapa Kaffan papua sihdin täyteen sopivalla karkeudella, niin se painuu kevyellä tamppauksella nätisti kasaan sinne sihdin uraan asti. Toisaalta sitten joku toinen papu, joka vaatii tiukempaa jauhatusta, niin ei täydellä lastilla enää menekään "tarpeeksi alas". Silloin ei voi täyttää ihan täyteen. Toisin sanoen täyden korin ilmavuudessa voi olla eroa pavusta ja karkeudesta johtuen. Tosin luonnollisesti kahvin määrä grammoinakaan ei tällöin ole sama.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2012, 13:27:47 ip
Toisin sanoen täyden korin ilmavuudessa voi olla eroa pavusta ja karkeudesta johtuen. Tosin luonnollisesti kahvin määrä grammoinakaan ei tällöin ole sama.

Jauheen ilmavuudessa on tosiaan isoja eroja. Siksi paino onkin parempi annosteluperuste kuin tilavuus.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 24, 2012, 13:48:26 ip
Pannahiset porrastetut myllyt, joten napsu takaisin.

Tällöin pitää pelata annostuksella ja tällöin se vaaka on aika ehdoton (eli näissä rajatapauksissa lisätään tai vähennetään gramma tarpeen mukaa)

Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella?

Itse pidän hieman valitettavana että näissä Weissauspuheissa korostuu aina tuo paakun poisto muiden tekijöiden jäädessä unholaan. WDT on nimensä mukaisesti distribuutiotekniikka, eli se piikin tms. välineen heiluttelu tasoittaa jauhejakaumaa muutenkin. Eli riippuen myllystä se kasa voi olla keskeltä paljon tiiviimpi kuin reunoilta, hieno ja karkeampi jauhe voi olla epätasaisesti jakautunut (staattisuus ja muut tekijät erottelevat), jne. Weissaus (ja muut tekniikat) korjaavat näitä. Tamppaaminen tiivistää pintakerroksia, mutta sillä on yllättävän vähän vaikutusta kakun keskiosiin, sillä kahvijauhe ei tiivisty "tasaisesti" vaan käy vähän niinkuin superlonin kanssa sitä puristaessa.

Tarvitseeko Weissausta vai ei, selviää parhaiten nakukahvalla.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jkoppi - Huhtikuu 24, 2012, 13:50:58 ip
Korihan "ylitäyttyy" ja kakku ei välttämättä kestä turpoamista ja murtuu uuttaessa --> lopputuloksena aliuuttunut espresso.
Mutta jos homma rokkaa sinulla hyvin ja kahvi maistuu, niin jatka samaan malliin  ;D

Mistä muuten tietää, milloin korissa on liikaa tavaraa? Meinaatko, ettei se saisi osua sihtiin? Ainakin kakut tuntuvat olevan ehjiä uuton jälkeen ja irtoavan nätisti kopauttamalla. Täytyy varmaan hommata nakukahva.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 24, 2012, 14:09:07 ip
Mistä muuten tietää, milloin korissa on liikaa tavaraa? Meinaatko, ettei se saisi osua sihtiin? Ainakin kakut tuntuvat olevan ehjiä uuton jälkeen ja irtoavan nätisti kopauttamalla. Täytyy varmaan hommata nakukahva.

No näin ne isot pojat väittävät että jos siihen kakkuun jää sen suihkusihdin ruuvin jälki (ennen uuttoa siis), niin kakku on liian korkea. Mutta kuten todettu, jos homma pelittää hyvin niin väliäkö tuolla.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 24, 2012, 14:43:59 ip
Lainaus
No näin ne isot pojat väittävät että jos siihen kakkuun jää sen suihkusihdin ruuvin jälki (ennen uuttoa siis), niin kakku on liian korkea. Mutta kuten todettu, jos homma pelittää hyvin niin väliäkö tuolla.
 
14g täytöllä itsellä jää kyllä ruuvinkannan kuva kuivaan kakkuun, mutta uuton jälkeen kakun päällä on aina napsu vettä. Joskus hentoisesti saattaa reunoilla erottua sihdin kehyksen painauma. Joten en tuosta enempää stressaa. Ehkä tuon ruuvin vois vaihtaa matalakantaisempaan, niin pysyispä kakun pinta koskemattomana. Joidenkin kokemaa kakun sihtiin jäämistä en kyllä ole päässyt todistamaan :D

Tässä omassa seikkailussani uuttoaikojen ihmeellisessä maailmassa rupeen taas kallistuun paineeseen. Täytyy kysellä mittaria lainaan, tai vaan testata pienellä paineen laskulla säätöruuvista. Ei kyllä onnistu tuo ajan venytys ensimäisten tippojen ilmaantumiseen ilman, että homma menee tukkoon. Se on se 5s.

Ja tämän alla olevan linkin ideaali-cremaan ei kyllä minun touhuilla/pavuilla päästä. Kovasti jää noihin vaaleampiin sävyihin. Tietysti auttais kun tietäis mitä pitäis mistäkin pavusta tulla, mutta ei tällä kokemuksella...

https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema (https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 24, 2012, 14:57:29 ip
Ja tämän alla olevan linkin ideaali-cremaan ei kyllä minun touhuilla/pavuilla päästä. Kovasti jää noihin vaaleampiin sävyihin. Tietysti auttais kun tietäis mitä pitäis mistäkin pavusta tulla, mutta ei tällä kokemuksella...
https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema (https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-almighty-crema)

Toisaalta ei sitä cremaa kannata loputtomiin kyttäillä, semmoista kauniin kuparinruskeaa cremaa ei kaikista pavuista tule.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 24, 2012, 15:01:00 ip
Pannahiset porrastetut myllyt

Rockystä saa modailtua portaattoman jos oikein haluaa. Itse kokeilin tätä pikaisesti ad hoc -menettelyllä siten että laitoin täytettä papusäiliön ulkopinnan ja sitä ympäröivän myllyn rakenteen väliin siten että säiliö ei enää liikkunut. Käytännössä sain siis säiliön ja sitä kautta jauhatuskarkeuden lukittua kahden Rockyn "asteikkopykälän" väliin. Ei tosin ollut pitkä kokeilu kun muista myllyn ongelmista johtuen päätin vaihtaa portaattomaan myllyyn.

Ehkä tuon ruuvin vois vaihtaa matalakantaisempaan

Sen suihkusihdin ruuvin (jos se on alkuperäinen kuusiokantainen) voi vaihtaa myös kupukantaiseksi, joka ei vaikuttaisi rikkovan kahvikakun pintaa yhtä voimakkaasti. Minulla löytyy usein käytetyn kahvikakun pinnasta ruuvin jälki mutta ei sihdin jälkeä ja maussa ei ole ollut valittamista.

Silvian alkuperäisessä sihdissä on mielestäni liian loiva kulma pohjan ja seinämien välillä. Niissä paremmissa VST-filttereissä vastaava kulma on jyrkempi. Ilmeisesti tämä tarkoittaa samalla myös sitä että jos molemmissa sihdeissä kahvipurujen pinta olisi ennen tamppausta samalla tasalla niin VST:n tapauksessa pinta on tamppauksen jälkeen matalammalla.

Nakukahva on hyvä, sitä käyttäessä näkee uutossa (distrubuutiossa?) mahdollisesti olevat epätasaisuudet.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 26, 2012, 15:56:04 ip
Jossain nähnytkin noita rockyn portaattomaksi modauksia, ja aika helppohan se olis väsätä fiksustikkin, mutta ehkä tämä nyt riittää näinkin.

Suuri valaistuminen tässä tapahtui ja nyt on hyvä jatkaa harrastusta. Jostain takaraivosta hiipi koko ajan päälle tuo Mokkamestareiden baristakurssi, jossa painotettiin espresso shotin tilavuutta, tuota 30ml:aa. Jälleen tullaan siihen, että tuo kurssi oli kahvilatyöntekijöille suunnattu. Niillä vehkeillä ja filtterikoreilla tuo tupla varmaan onkin optimoitu 60ml:aan. Kaikki tämä tietty creman kanssa. Painoista ei sielä puhuttu mitään. Kun olis sielä tajunnut punnita kahvipurun määrän... Toisinsanoen, kurssi oli mielenkiintoinen, paljon tietoa kahvista ja sen paahtamisesta, mutta se mikä itselle olis ollut tärkeintä sivuutettiin liki täysin.

Noh, tuosta kahleesta kun on nyt päästy, niin nyt tehdään niitä pikku lirauksia kupin pohjalle :D Cremakin rupee näyttään aika mainiolta ja vähälaikkuiselta, kun 14g kahvista töötätään ~30g valmista tuotosta. Harmi vaan, kun tuon kakssarvisen kahvan alle ei saa yhtä espressokuppia sopiin ja kahdessa kupissa näyttää aika onnettomalta lirulta :D Kolikot jonoon ja nakukahva tiluuseen!

Silti hämmästyttää amatööriä (edelleen) se, että yleisesti oletetaan espresson olevan tuo 30ml ja kahvia käytettävän se 7g. Täytyy siinä prkl olla melkonen crema! :D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 26, 2012, 18:55:49 ip
Harmi vaan, kun tuon kakssarvisen kahvan alle ei saa yhtä espressokuppia sopiin ja kahdessa kupissa näyttää aika onnettomalta lirulta :D
Kolikot jonoon ja nakukahva tiluuseen!

Kokeile sarvi irti? Se lienee ihan kierteellä se kourusto.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 26, 2012, 19:36:12 ip
Sopiva kuppi lienee pienin vaiva.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 26, 2012, 21:24:03 ip
Mielessä käynyt tuo kouruhässäkän irti ruuvaus, mutta en ole tohtinut ihan bränikästä vehkeestä ruveta sitä väkisten ruuvaan, kun tuntu olevan jonniin verran tiukassa. Näin makusteluhommassa tietty käy mikä tahansa laidallinen, mutta oikein tarjottuna on se tavallaan semisti säädyllisempää oikeesta kupista.

Kaikessa korniudessaan on kyllä houkuttanut tilata nuo Rancilio teksteillä varustetut espresso- ja cappuccinokupit. Ehkä sitten kun tämä lastenkasvatus rupeama loppuu ja akuutti rahapula helpottaa ja työnantajan miehitys  saa yhden rötväkkeen lisää... Tuo nakukahva kyllä taitaa olla hankintalistalla ennemmin.

Tästä jatketaan. Seuraavaksi varmaan pähkitään tuota maidon vaahdotusta ;) Ei sillä, etteikö se sujuis, mutta ohjeellisen ohjeistuksen 1/3 vaahtoa cappuccinossa on kohtuu haasteellinen, jos ei halua sellaista tuulihattua siihen päälle...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 26, 2012, 22:19:15 ip
Silti hämmästyttää amatööriä (edelleen) se, että yleisesti oletetaan espresson olevan tuo 30ml ja kahvia käytettävän se 7g. Täytyy siinä prkl olla melkonen crema! :D

Tuo alkaa olemaan nykyään jo metatason oletus. Oletus oletuksesta siis. Tästä huolimatta tuntuu oletus silti asettuneen hyvin sitkeästi. Tosiasia (käsittääkseni) kuitenkin on, ettei 7 gramman annostusta tai sinkkufilttereitä käytä enää juuri kukaan.

Lainaus
--varmaan pähkitään tuota maidon vaahdotusta  Ei sillä, etteikö se sujuis, mutta ohjeellisen ohjeistuksen 1/3 vaahtoa cappuccinossa on kohtuu haasteellinen, jos ei halua sellaista tuulihattua siihen päälle...

Tässäkin tuo ohjeellinen ohjeistus on  ::)-hymiön arvoinen. Vaikka monessa paikassa puhutaan kolmasosien juomasta, en silti ole nähnyt yhtään ratkaisua siihen, millainen kolmasosien juoma oikein on. Yksi ehdotus on ollut, että oikeat cappuccinot pitäisi aina tehdä tuplaespressoon. Itse uskon siihen, että kyseinen kolmasosien juoma ei viittaa kahvin määrään kupissa, vaan tapaan jakaa pienehkö tulppaanin muotoinen kuppi erillisiin segmentteihin. Jos tällaisen kupin (jonka korkeus esim. 7 senttiä) jakaa tasaisesti kolmeen yhtä korkeaan osaan, täyttää espresso n. alimman kolmanneksen, maito toisen ja vaahto kolmannen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kahvia, "maitoa" tai vaahtoa olisi yhtä paljon.

Mikä käytännössä on hyvä cappuccino on (imo) n. 1,5 dl:n kokoinen juoma, jossa on espressoa ja (mikro)vaahtoa. Plussaa siitä jos juoma on lämpötilansa puolesta heti valmis juotavaksi ja juomassa on rakennetta, kahvin makua, nätti kuva päällä.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 26, 2012, 23:33:36 ip
Mikäli olen oikeen ymmärtänyt tuon cappuccinon henkisen elämän, niin ei kai siitä ole varsin tarkkoja sääntöjä ollenkaan? "Kunhan on espressoa, höyryllä lämmitettyä maitoa ja höyrytettyä maitovaahtoa, sekä pinnalla sekä ruskeaa, että valkeaa. Pääasia että on tasapainoinen juoma (mitä se sitten kenellekkin tarkoittaa) ja lämpötilaltaan mielellään sellainen, että sen pystyy heti kerralla juomaan näin halutessaan". Näin olen ainakin antanut itselleni opetettavan. Tuo kupin muodon ymppääminen tuohon kolmasosa höpinään tietty tekee juomasta ehkä aika ihanteellisen. Empä ollut tuota ennen hokannut, vaikka paljon itselleni näitä värkkäilen. Aika liki tuota se menee itsellä, vaikkakin kuppini on liian suuri (ei just ollut prismassa cappuccino kuppeja).

Tuo itse vaahdotus sitten varmaan onkin oman ketjun arvoinen... Onneksi se sujuu kohtuu hyvin. Ainoa ongelma on ehkä liian pitkä vaahdotus ja liian lyhyt lämmitys. Tuppaa aina lipsahtaa liian "kovaa vaahtoa", joka ei enään pysykkään pikku keikuttelulla juoksevana. Mutta jälleen, treenataan

Kiitos kaikille asiassa auttaneille, pienellä fiilauksella tämä jo likimain sujuu.

...Kas, mullahan olis tuossa tuommoinen ylimääräinen lämpötilakontrollerikin vanhasta puukattilasta, haiskahtaa DIY PIDille... :D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 27, 2012, 00:57:22 ap
Mielessä käynyt tuo kouruhässäkän irti ruuvaus, mutta en ole tohtinut ihan bränikästä vehkeestä ruveta sitä väkisten ruuvaan, kun tuntu olevan jonniin verran tiukassa.

Milläs vaihdat siihen yhden kourun rännin, jos et irroittamalla tuota? ;-)

http://www.coffeeparts.com.au/parts/300202.jpg
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 27, 2012, 11:22:13 ap
Minulta saat tuollaisen yksinokkaisen, jos tarviit.
Siinä saattaa uutuudestaan huolimatta olla pikku jälkiä, sillä se oli todella kovin liimattu Alexin kierteeseen.
Tilalle asensin Misseltä hankkimani "ulkokouruisen" teflonpintaisen tulplanokan.

Olli
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 27, 2012, 11:56:30 ap
Tosiasia (käsittääkseni) kuitenkin on, ettei 7 gramman annostusta tai sinkkufilttereitä käytä enää juuri kukaan.

Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.
No joo, erikoiskahvimarkkinoilla tilanne on vähän toinen  :)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 27, 2012, 12:20:39 ip
Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.

 :)

On niin helppo unohtaa, että elämää on Pohjoismaiden ulkopuolellakin.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 27, 2012, 12:29:19 ip
:)

On niin helppo unohtaa, että elämää on Pohjoismaiden ulkopuolellakin.

No jospa se maailma muuttuisi Pohjoismaiden ulkopuolellakin, tarkastetaan tilanne parin viikon päästä saapasmaassa vuoden tauon jälkeen  ;)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 27, 2012, 12:41:55 ip
Paitsi 99% Italian kahviloista  :D.
No joo, erikoiskahvimarkkinoilla tilanne on vähän toinen  :)

Niin, itsekään en tiedä, onko Oscarissa nyt 7g ja 6g sihti! ;-)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 27, 2012, 12:43:15 ip
No jospa se maailma muuttuisi Pohjoismaiden ulkopuolellakin, tarkastetaan tilanne parin viikon päästä saapasmaassa vuoden tauon jälkeen  ;)

Minä sieltä juuri tulin viime viikolla, mutta en pahus huomannut kysyä keneltäkään sihdin koosta ;-}
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 27, 2012, 15:08:16 ip
Lainaus
Minulta saat tuollaisen yksinokkaisen, jos tarviit.

Kiitos tarjouksesta. Taidan antaa tuon tuplan olla kiinni. Nakukahvan kuitenkin hommaan, kun lakkaan köyhtymästä. Tavallaan vähän säälittävää, että ~50€ sijoitus tuntuu tällä hetkellä niin kovin arvokkaalta :D Eihän sillä saa kun reilun kolmanneksen auton tankillisesta bensaa  ;D

Näemmä tuolla orkkiksella osuu tuohon arabian KoKo espressokuppiinkin, kunhan ottaa ekat tipat lennosta kiinni. Norot sitten jo juokseekin ihan nätisti. Tosin kauheesti ei ole tärinävaraa.

Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 28, 2012, 16:07:55 ip
Vielä päivitys harrastuksen kulkuun:

Ekat Kaffan monsoon malabarit tiristetty torvesta pihalle. Näky oli mieletön! Nyt kaikki näytti siltä mitä olen koko ajan toivonut näkeväni. Noinkohan tähänastiset kokeiluni on ollut vanhoilla pavuilla? Jonkun verran markettipapuja kerkesin käytteleen (ne nyt oli ainakin aika vanhoja, eikä paahtopäivästä tietoakaan), mutta että olisko nuo Mokkamestareidenkin pavut ollut lasipurkissaan pidempään? Mene ja tiedä, olis pitänyt kysyä ostaessa. Mutta joo, nyt pukkaa cremaa ovista ja ikkunoista. Väri kauniin punertavaa, suht tumman ruskeaa (vaikka eka satsi soljahti turhan nopeasti läpi). Maku sitten varmaan jakaakin mielipiteitä. Itse en osaa kovin häävisti kuvailla, mutta jokin pistävä maku tuossa on. Cappuccinona oli kyllä maukasta, vaikka rohkeesti tohdin tehdä sen sinkkufiltterillä. Muuten tuo tumma maku kyllä toimii. Espresso vaatii hiukan sokeria.

Verkkokaupan hyllystä kävin jokusta kaffan tuotetta hakemassa, mutta oikeen nauratti, kun liki joka pussi oli muutaman päivän vajaa "viimeinen käyttöpäivä" :D Näin siis Pirkkalan (Tampereen) verkkokaupassa. Onneksi muutama pikkunyssäkkä löytyi muutaman viikon takaisella paahtopäivällä...

Usko omiin kykyihin nousi kovasti ja kohta ei nukuta enään ollenkaan...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 28, 2012, 18:29:31 ip

Usko omiin kykyihin nousi kovasti ja kohta ei nukuta enää ollenkaan...

Heh, itse jouduin sattuneesta syystä tänään juomaan kaksi mukia suomalaista kahvilakahvia ja täytyy sanoa että kyllä tärisi kädetkin.
Kyllä se niin on, että jokainen huume aiheuttaa omat krapulansa. ;-)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: McJones - Huhtikuu 29, 2012, 08:26:35 ap
Kaikki varmasti tietävät robustojen makuprofiilin: hapokkuus on lähellä nollaa.
Mitämitämitä.... eikö robustan makuprofiili ole lähinnä kengänpohjaa tai palanutta autonrengasta, riippuen paahtoasteesta?!!  ???
(sori, oli pakko)  ;D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 29, 2012, 11:53:13 ap
Vielä päivitys harrastuksen kulkuun:

Ekat Kaffan monsoon malabarit tiristetty torvesta pihalle. Näky oli mieletön! Nyt kaikki näytti siltä mitä olen koko ajan toivonut näkeväni. Noinkohan tähänastiset kokeiluni on ollut vanhoilla pavuilla? Jonkun verran markettipapuja kerkesin käytteleen (ne nyt oli ainakin aika vanhoja, eikä paahtopäivästä tietoakaan), mutta että olisko nuo Mokkamestareidenkin pavut ollut lasipurkissaan pidempään? Mene ja tiedä, olis pitänyt kysyä ostaessa. Mutta joo, nyt pukkaa cremaa ovista ja ikkunoista. Väri kauniin punertavaa, suht tumman ruskeaa (vaikka eka satsi soljahti turhan nopeasti läpi).

Usko omiin kykyihin nousi kovasti ja kohta ei nukuta enään ollenkaan...

Onneksi olkoon onnistumisen kikseistä, muistanpa itsekkin tuon fiiliksen vielä.
Sulla on tekniikka mielestäni, mitä videolta katsoin, niin omaan rutiiniin ottaen hallussa. Tuolla tulee saamaan hyviä shotteja, sitten kun vielä innostut, ja kuvaan astuu nakut ja VST:t sun muut mojot, niin kone ja mylly kaipaavatkin jo päivitystä :)
Itselle kun kävi juuri noin, nyt en tosin ajatellut panostaa laitteisiin enään kummemmin, ainakaan vähään aikaan.

Se on vaan aika suorasti, että mylly ja tuore papu, niillä päästään jo makumaailmoihin.

Oli aiemmin puhetta tamppaamisesta, itse tamppaan nykyään kekoon, myllynä MM mini E B.
Sama kuin Akalliolla ollut, eikä tykännyt kekoon tamppaamisesta tuolla myllyllä, itse taas en osaa sanoa juurikaan eroa, kun korina on 49mm, tupla 16g, "syvä". Ja tässä välissä preinfuusio vielä kakkuun vaikuttanee asiaan!? (siis ei hajuakaan).
Tampperi kupera, eikä mielestäni jätä reunoille tavaraa, eikä tee kasasta "keskeltä alas painautunutta", vaan jakaa mukavasti keosta reunoille. Asia olisi tietenkin eri 58mm korille.

Jatka ihmeessä Railo kirjoittamista shottien etenemisestä, varsinkin kun saat nakun (jätät kerran tankkaamatta, ja kuljet viikon bussilla).
Videolle +
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Huhtikuu 29, 2012, 14:02:42 ip
Lainaus
varsinkin kun saat nakun (jätät kerran tankkaamatta, ja kuljet viikon bussilla).

Onneksi tällä hetkellä ei tarvi mennä kotoa juuri pihaa/leikkipuistoa kauemmas, joten tuo auto on maannut tallissa nyt 4kk. Pakolliset ajot hoituu onneksi vaimon autolla, johtuen ihan kulutusteknisistä syistä (~4l/100km vs. ~12l/100km). Ja jos kun rupee nolostuttaan tuolla maailmanpelastusautolla autoilla, niin pihassa makaa onneksi myös aina valmis konfliktiauto, -82 4wd Hilux :D

Taas mentiin metsään ja vieläkin edemmäksi harhaan, mutta joo, kaffekalustoa päivitellään ja lisävarustellaan joskus 3kk päästä, jos ei lotossa natsaa aikasemmin.

Jaahas, cappuccino otti ja loppu. Lienee aika palata haravan varteen...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 29, 2012, 16:59:39 ip
Malabarkeskustelu jaettu omaan osioonsa: linkki (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2598).
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 11, 2012, 13:52:30 ip
Taas päivitellään kuulumisia. Nyt on sitten pari uutta sihtiä koeajossa. Mokkamestarit "lainas" pari eri kokoista sihtiä testattavaksi (mainiota palvelua). Toinen on isompi ja toinen pienempi kuin silvian orginaali tuplasihti. Isomman kanssa ei ihan pysty tasaan puruja reunoja myöden, mutta melkein. Vielä testit hitusen kesken, mutta liki 18g saa tuohon sopiin. Eli laihat tsäänssit saada oikeesti tuplashotti kahteen kippoon siinä koossa, että tohtii tarjota :D

Pienempi onkin sitten ehkä 11g, eli omaan käyttöön mainio sinkku. Taidan pitää molemmat ja käydä niistä jonkun kolikon jättämässä Mokkamestareille. Laadultaan nuo ei mitään ihan huippuja taida olla, tosin en osaa sanoa muusta kun työstöjäljestä. Ainakin Rancilion sihdit näyttää hyvin tarkasti työstetyiltä. Hintaa noilla lienee 6-8€ kpl, joten ei nyt halpojakaan, mutta kun ne nyt tuosta saa samalla kun papuja hakee...

Nyt vaan vielä pientä hienosäätöä, mutta jotenkin tuntuis nuo koot palvelevan paremmin omaa käyttöä, kun Silvian mukana tulleet. Tällätään nyt vielä kuviakin, jos jollain on vaikka jotain sanomista noista. Keskellä Silvian oma tupla.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: oldpet - Toukokuu 11, 2012, 21:20:25 ip
Sain vihdoin käsiini nuo Espressopartsin filtterit. Vaikuttaisi tuo ridged siltä että olisko jopa samalta tuotantolinjalta kuin VST-korit.
Vasemmalta 15g VST, EP HQ tripla ridged, EP HQ tripla ridgeless.
(https://lh4.googleusercontent.com/-mHXa4TIIYyA/T61WyuDYgQI/AAAAAAAAB-8/ZbdLcjcQzt8/s1024/Baskets.jpg)
VST:
(https://lh5.googleusercontent.com/-SRYnqJKRZ8o/T60johGxLvI/AAAAAAAAB-o/-zqh1gNvUz8/s640/Vst.jpg)
EP HQ ridged:
(https://lh4.googleusercontent.com/-byoLTl4evog/T60jcbzFfmI/AAAAAAAAB-g/YNjApY_UvqY/s640/Ephq.jpg)
EP HQ ridgeless:
(https://lh3.googleusercontent.com/-zx8v7Ji23aE/T60kJXfk-OI/AAAAAAAAB-w/4LkL7C9Db30/s1024/Ephqrless.jpg)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 11, 2012, 22:42:51 ip
Oliko potsit paljon tuolta?
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: oldpet - Toukokuu 11, 2012, 22:55:05 ip
Oliko potsit paljon tuolta?

Nää tuli tuossa erään sukulaisen mukana tuliaisina, tuolla EP:lla on coupon code PARTSSHIPFREE jolla sai jenkkien sisäiset postikulut nollattua.. Mutta joitaki EP HQ koreja saa myös coffeehitilta tilattua.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 21, 2012, 14:10:09 ip
Päivitellään nyt vielä tähän ketjuun kuulumisia (niinkuin tätä nyt joku vielä seurais :D).

Jonkin sortin harppaus taas tapahtui, kun vaihdoin tuon suihkusihdin ruuvin uppokantaiseksi. Ensin epäilin, että noinko tuo vie maalta merelle, ja että kai Rancilion tyypeillä joku syynsä oli laittaa tuollainen korkeakantainen ruuvi. Mutta nyt rupee shotit oleen omasta mielestä likimain kohillaan ja sihdit saa tasata reunoja myöden. Tuolla korkealla kannalla tais aika monessa shotissa rikkoa kakkua ja ilmeisesti sitämyöden kanavointiriski kasvoi huomattavasti. Monesti loppu-uutto lirahti varsin vetiseksi. Nyt koitan edelleen rockyn paakut rikkoa haarukalla lennosta jauhaessa ja samalla tasata kakkua. Lopuksi vielä pieni lanaus pikku kolojen täytöks reunoilta. Voimakkaasta tamppauksesta olen vaihtanut varsin keveään ja pyöräytykset tampperilla päälle. 18g täytöllä ja 30s uutolla saa 2 30ml shottilasia täyteen. Myös aika ensimmäisiin tippoihin on muutaman sekunnin venynyt 5:stä sekunnista... Tässäpä raadille vielä video:

http://www.youtube.com/watch?v=3uN1LuV9Mi8&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=3uN1LuV9Mi8&feature=youtu.be)

 Ei ihan nappisuoritus, ja muutaman feidauksen välissä joutui kakaroita komentaan :D Mutta kaffe itsessään varsin maukasta. Papuina oli Mokkamestareiden kebadoa. Myös tuo uusi suihkusihdin ruuvi esiintyy videolla.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 21, 2012, 19:53:19 ip
Hyvä video.

Valaistuksesta johtuen kahvin väri ei tullut oikein hyvin esille mutta mitäpä tuosta. Tamppauksessa voisit kokeilla sellaista että viet sormet hyvin aikaisessa vaiheessa tampperin ja sihdin saumakohdalle. Tällöin tunnistat nopeasti jos tampperi on jonnekin suuntaan kallellaan ennen voimakkaampaa painallusta. Olikos tuo videolla oleva Rancilion alkuperäinen tampperi? Jos se on reilusti sihtiä pienempi voi olla aika päivittää parempaan.

Ruuvi näyttää hyvältä, pitääpä itsekin jostain metsästää tuollainen testiin.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 21, 2012, 22:58:42 ip
Lainaus
Olikos tuo videolla oleva Rancilion alkuperäinen tampperi? Jos se on reilusti sihtiä pienempi voi olla aika päivittää parempaan.

Tampperi tuli Italiasta kylkiäisenä muun rojun mukana ja vaihtoon menee tuonnempana. Alumiinen valettu möntti, jota ei ole edes sorvissa käytetty, sentäs kuitenkin lumppulaikalla kiillotettu. On se mielestäni aika väljä, mutta kokemukseni on varsin rajallinen tälläkin saralla. Melkosen purukaistaleen se jättää sihdin seiniin. Silvian mukana tullut muovitampperi on kyllä ihan yhtä väljä... Ja kun siitä tuli puhe, niin se on kupera, eli se voi osin selittää tuota korkeakantaista suihkusihdin ruuvia. Vanhalla ruuvilla ja tasaisella tampperilla kanavoi tosi usein, ja epäilin vain rockyn paakkuja/tamppaustani/distripuutioo syyksi, mutta mututuntumalla väittäisin, että se kerpeleen ruuvinkanta kun vähänkin rikkoi kakun pintaa, niin saattoi myös aiheuttaa "halkeamia", jotka varsinkin loppu-uutosta porautui läpi tunneleiks. Tämä siis täysin omaa pähkäilyä.

Paikallisesta rautiasta ostin haponkestäviä torx päisiä koneruuveja valmiin 10kpl pussin ulkomuistista kaivetuilla mitoilla. olikohan ~3€/pss. Pituus ei tietenkään osunut kohdilleen, mutta kierre/halkaisija kyllä. Rautasahalla 5mm pois ja päälle viilaa. Semmoisenaan antoi jo tilaa riittävästi sihdin reunoja myöden tasaamiselle, vaikka uppokanta jäikin "irvistään". Pakko oli kuitenkin jeejistellä ja porata siihen rautaiseen sihdin välissä olevaan vedenjakoholkkiin pieni upotus. Into tosin loppu kun olis vielä pitänyt suihkusihdinkin reikää prässätä sisäänpäin. Ihan rittävästi se sinne kuitenkin istuu, vaikka vieläkään ei ole täysin kanta tasassa.

Niin juu, orkkis sihdeillä en ole kaffetta tursotellut tuon ruuvi up-graden jälkeen, mutta varmaan saa nekin reunoja myöden tasailla. Tuntuu että tuo 18g vetävä sihti olis aika jees tuplan uuttoon, jos haluaa kupin pohjalle "normit" täyttävän 30ml. Puolivahingossa löytyi vielä baarikaapista 30ml shottilasit :)

Videoni nyt on mitä on  ::) Pienet kakarat kun ei anna liian kauaa värkätä vehkeitten kanssa, mutta sopivan tilaisuuden tullen saatampa koittaa ihan oikeaakin videoo tehdä, tai ainakin muutaman selventän kuvan tänne tällätä. Näin hoitovapailla kun ei muutakaan harrasteta ;)
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 22, 2012, 10:12:11 ap
Kiva aina nähdä, että joku touhuaa videoiden kanssa.
Siinä aina samalla arvioi omia tekemisiään, kun tutkii toisen tuotoksia.

Siitä jo on vähän aikaa, kun Rocky-Silvialla keittelin. Tuli nyt kuitenkin mieleen se seikka, että omasta jauheestani en saanut paakkuja pois noin kevyellä weissauksella. Jauhoin eri kuppiin, punnitsin ja weissasin kalahaarukalla melko perusteellisesti...
Paakut eivät tietenkään näy enää tamppauksen jälkeen, mutta siellä ne vaan on. Kandee kokeilla, vaikuttaako.

Sitten sanoisin vielä, vaikka lieneekin makuasia, että shotti on ihan liian pitkä. Minä vetäisin myllyä kireemmälle sen verran, että lasit jää korkeintaan puolilleen.

Tässä parit kommentit, vaikka niitä nyt ei erikseen pyydettykään.

Olli
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jm - Toukokuu 22, 2012, 10:44:58 ap
Jonkin sortin harppaus taas tapahtui, kun vaihdoin tuon suihkusihdin ruuvin uppokantaiseksi...

Mistä muuten hommasit tuon ruuvin?

muoks. Aah, kerroitkin jo. Puusilmät ei aina huomaa...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tuomo - Toukokuu 22, 2012, 11:06:48 ap
Mun makuuni näyttää aika nopeaan tulevan. Mä tykkäänkin vähän lyhkäsemmistä.
Hieno video. Yritin kuunnella, että mitä ne lapset puhuu, mutta en saanut selvää :)
Mun omat naperot pistäis varmasti sirkuksen pystyyn, jos yrittäisin videoida jotain.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 22, 2012, 11:36:04 ap
Videolla esiintyvällä shotilla on uuttosuhe jossain 35% kohdilla, eli kai se pitkäksi menee. Maku on ihan kohdillaan ja tykkään että kupissa onkn jotain :D

Lainaus
Lainaus
Sitten sanoisin vielä, vaikka lieneekin makuasia, että shotti on ihan liian pitkä. Minä vetäisin myllyä kireemmälle sen verran, että lasit jää korkeintaan puolilleen.

Testailu jatkuu ja kiristin 2 napsua rockya ja nyt rupee uuttosuhde oleen tuo 50%. Tällätäämpä tuohon vielä kuva kertomaan molempien suhteiden lasit. Molemmissa on lataus 18g ja lasit tuon 30ml. Tietysti siis vain toinen lasi tuplasta ;)

Edit: tuo pisempi on jo napsun kiristetyllä rockylla

Tiukemmalla tulee pavun luvattu hedelmällisyys huomattavasti paremmin esille. Cremaakin pukkas tietysti enemmän. Tuo pidempi kerkes seisoon muutaman minuutin ennen kuvausta.

Lainaus
Hieno video. Yritin kuunnella, että mitä ne lapset puhuu, mutta en saanut selvää
Mun omat naperot pistäis varmasti sirkuksen pystyyn, jos yrittäisin videoida jotain.
 
On tässä haasteensa! :D Pienempi sielä taustalla koittaa häätää isompaa pois säkkituolista. Tyypit siis vajaa 2v ja reilu 3v.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 22, 2012, 15:33:46 ip
tuon jälleen esille tätä Home-Baristan sivuilla olevaa "Brewing ratios for espresso beverages" (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html)taulukkoa. Kun en oikein käsittänyt, tuliko siitä 18g tuplasta nyt sit 60g juotavaa, vai mtn se meni.
Tuo taulukko nyt on suuntaa antava, ja ainakin omalla kohdallani toimi alkuun (eli vieläkin) oikein hyvin.

Tykkäsin et video oli ihan hyvä, itse kun en sellaisia saa aikaiseksi. Siitä saa kuitenkin helposti irti enemmän kuin kertomasta.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 22, 2012, 21:24:51 ip
Lainaus
tuon jälleen esille tätä Home-Baristan sivuilla olevaa "Brewing ratios for espresso beverages"taulukkoa. Kun en oikein käsittänyt, tuliko siitä 18g tuplasta nyt sit 60g juotavaa, vai mtn se meni.
Juu ei, 18g tuli 60ml juotavaa. Grammoina huitelee jossain 50:nen korvilla. Itsekkin tuota taulukkoa luin kuin piru raamattua, mutta sen paino/tilavuus suhteessa valmiissa juomassa oletetaan kyllä olevan prkleesti cremaa (tai ei ainakaan näillä vehkeillä/taidoilla onnistu).

Hämmentävää kyllä kaikenkaikkiaan uuttosuhteet ja valmiin juoman määrä. Mitenkähän nuo Giusepet espressonsa vääntävät? Harmi kun nyt justaan ei ole listan kärkipäässä lomareissu Italiaan. Olis kiva käydä tekemässä empiiristä tutkimusta koko vouhotuksen alkulähteillä, että paljonko sitä purua siellä oikeen laitetaan ja paljonko sitä kamaa oikeen tulee siitä torvesta pihalle, sekä grammoina, että millilitroina. Että onko tämä ~30ml määrä asiasta mitään tietämättömien keksimä juttu :D ...Ja joo, nyt osa porukkaa sulkee läppärin luukun ja kiroaa itsekseen notta eikö se prkleen pässi nyt päässytkään irti siitä tilavuuden mittailusta, mutta minkäs teet? Henkilökohtaisesti tykkään että kupissa on sen verran, että edes palan suklaata voi seuraks tarjota. ;D

Omaan makuun tuo napsun pidempi on parempi, vaikkakin jotain maun huippuja se tasaakin. Ainakin nyt myllyssä olevien Mokkamestareiden kuukauden "Espresso honey" papujen kohdalla. Hedelmäisyys suorestaan hyökkää tuossa tiukemmassa shotissa. Tietysti oma makukin tämän lajin suhteen on vasta kehittymässä, eihän tätä nyt ole leikitty kun reilu kuukausi. Krupsin painekahva + marketin tiiliskivijauhovuosia kun ei nyt oikein voi tähän sotkea ;D

Avoimin mielin kohti uusia uuttoja.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 22, 2012, 21:45:13 ip
mutta sen paino/tilavuus suhteessa valmiissa juomassa oletetaan kyllä olevan prkleesti cremaa (tai ei ainakaan näillä vehkeillä/taidoilla onnistu).

Hämmentävää kyllä kaikenkaikkiaan uuttosuhteet ja valmiin juoman määrä. Mitenkähän nuo Giusepet espressonsa vääntävät? Harmi kun nyt justaan ei ole listan kärkipäässä lomareissu Italiaan.

Tuossa ihan ensimmäisessä taulukossa näkee eri äärilaidat. Eli vähimmillään cremaa on saatu vanhoilla pavuilla, 100% arabicaa, käyttäen vipukonetta nokallisen kahvan kanssa. Maksimimäärä cremaa ihan tuoreilla pavuilla, nakukahvalla, robustaa seassa. Esim. normaalin tuplaesresson 16g/32g tapauksessa on saatu tilavuus 40ml-76ml välillä, mikä kertoo että tilavuudella mittaaminen on melko epätarkkaa touhua. Mittaa siis paino, älä välitä tilavuudesta. Jos haluat enemmän juotavaa, osta triplakori (21g) - sillä saat suuremman määrän juomaa samalla uuttosuhteella.

Se mikä hyöty uuttosuhteen käytöstä on, on esimerkiksi siinä kun papusi vanhetessa sen tuottaman creman määrä vähenee ja vesi alkaa virrata nopeammin jauheen läpi. Tällöin tuota uuttosuhdetta tarkkailemalla saat säädettyä myllyä siten, että juoman "perusolemus" pysyy samana. Jos mittaat tilavuutta, niin saatat huomaamattasi alkaa valmistaa laihempaa shottia (nopeutunut virtaus kompensoi creman vähenemisen ja saat samassa ajassa lasin täyteen kuin ennenkin, mutta nyt kahvia on enemmän ja cremaa vähemmän = laihempaa).

Giusepellä on sekoituksessaan robustaa.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 22, 2012, 23:39:50 ip
Lainaus
Tuossa ihan ensimmäisessä taulukossa näkee eri äärilaidat. Eli vähimmillään cremaa on saatu vanhoilla pavuilla, 100% arabicaa, käyttäen vipukonetta nokallisen kahvan kanssa. Maksimimäärä cremaa ihan tuoreilla pavuilla, nakukahvalla, robustaa seassa. Esim. normaalin tuplaesresson 16g/32g tapauksessa on saatu tilavuus 40ml-76ml välillä, mikä kertoo että tilavuudella mittaaminen on melko epätarkkaa touhua

Joo, kyllä tuon taulukon sisäistin jo aiemmin. Ei ole tämän lyhyen leikin aikana vaan vielä vastaan tullut noin runsas cremaista papua. Jossain kohtaa noita uuttosuhteita punnitsin tarkemminkin, mutta nyt kun uusi suihkusihdin ruuvi ei enään lisääkkään kanavoinnin riskiä liki todennäköiseksi, niin ilman reiän reikää kahvikakussa tuo pitkäkin maistui jälleen paremmalta, kuin aikaisemmat rei'ittyneet kuvitellut oikean uuttosuhteen tuotokset.

Oma targettini tässä touhussa on kuitenkin pystyä toistaan kerta toisensa jälkeen hyvä kupillinen kahvia ilman jatkuvaa tarkistelua ja ylimääräisiä manööverejä. Tietysti papujen kanssa yhteisymmärryksessä. Eli nyt tuolla lugon puolelle kallistuneessa juomassani pystyin tuohon noudattamalla samaa kaavaa. Makuasioitahan nämä ovat, mutta nyt tätä kirjoittaessani koin valaistumisen tuohon pre-uusi-suihkusihdin-ruuvi-aikaan niin pitää ehdottomasti palata kokeiluihin tuolla ~50% uuttosuhteella

 Ja tuo 30ml ihmetyttää etupäässä tuolta kahvilapuolelta. Oikeen kun kurssilla (kahvilatyöntekijöille suunnattu) painotettiin tuota tilavuutta yhdessä uuttoajan kanssa. Tietty keskiverto tallaaja haluaa espressonsa saman kokoisena, mutta kaavioita kääntelemällä se silloin on harvoin kohdillaan (no ok, se on koettukkin liian usein)?

Prkl, nyt sinne kurssille vasta olis pitänyt mennä! Olis saattanut Mokkamestareiden ippe joutua vähän selittään metodejaan... Kurssilla vielä amatöörimpänä tällä saralla hyväksyin myös kielteisen vastauksen kysymykseen "Eikös tuossa e61:ssä kierrä vesi sitä lämmittämässä?" Toisaalta, jos on 12v kahvia paahdellut, niin luulisi myös sen valmistuksestakin jotain tietävän ;D

Lainaus
Jos haluat enemmän juotavaa, osta triplakori (21g) - sillä saat suuremman määrän juomaa samalla uuttosuhteella.

Jos mahtuis Silviaan niin oitis. Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Summa summarum: Täytyy ruveta tarkkaileen eri papujen creman tuottoa, ja siitä arvioida uuton suhdetta, mutta myöskin hommata se tarkempi vaaka uusien papujen sisäänajoa varten. Tietty uuttosuhteita kokeilemalla se oma suosikki löytyy.

Ehkä on myös ollut virhe heti kärkeen kokeilla sen miljoonaa papua. Täytyy ruveta ostaan kilon pusseissa, niin pääsee toisellekkin viikolle samoilla pavuilla, jolloin uutosuhteenkin kanssa on luontevampaa leikkiä ;D Varsinkin kun nyt epäilen, että useamman viikon leikit kariutui tuohon kanavointiin. Joku ulkomaan eläjä nokkelasti näkikin ekasta youtube kyhäelmästäni oitis kanavoinnin. Selvästikkään Silvialla se kaffekakku ei kestä tuota ruuvin kannan painaumaa, ei ollenkaan (jälleen oma näkemys asiasta, ehkä joku kokeneempi joka on saman modauksen tehnyt voi asian vahvistaa). Eli oli virhe alussa koittaa maksimi kahvimäärää saada sopiin filtteriin suuremman tuoton toivossa (en kuitenkaan näkis varsin ylilatuuna, jos koittaa 13-14g saada tuplafiltteriin). "Koskee/ei koske kakkuun" tais kuitenkin liian usein kallistua siihen "koskee"...

Huhheijjaa! Pahoittelen jälleen sekavaa tekstiä, mutta tällaista suttua suoltaa aivot pihalle, kun on taas kokenut yhden "ahaa" hetken ja muokkaa tekstiä lennosta. Eikä kai tuo kellonaikakaan ihan paras ole... Näillä mennään, ja odotellaan että "ahaan" voi vaihtaa sanaan "voilà"!
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 23, 2012, 07:56:21 ap
Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Joku kahvihifisti voisi toki asennoitua tähän siten että jos lopputulos paranee merkittävästi niin se kyllä korvaa lisääntyneen vaivan. Eli yhdellä sihdillä vain yksi tuplaespresso tai suurempi annos.

Ihan mielenkiinnosta: sitten kun saat Rockyllä taulukon mukaisen grammamääräisen espresson tai ristretton aikaiseksi niin tarkistapa koskettavatko myllyt terät toisiinsa kyseisellä jauhatuskarkeudella.

Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.

Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 23, 2012, 09:42:28 ap
Kyllä tuo nakukahva on tarkoitus tilata ja omaksi iloksi varmasti tulee hifisteltyä ja kokeiltua kaikenmoista, mutta se hetki, kun tekee mieli kahvia, niin silloin asioiden pitää sujua ilman ihmettelyä ja turhia temppuja.

Lainaus
Ihan mielenkiinnosta: sitten kun saat Rockyllä taulukon mukaisen grammamääräisen espresson tai ristretton aikaiseksi niin tarkistapa koskettavatko myllyt terät toisiinsa kyseisellä jauhatuskarkeudella.

Olen jo jauhanut filtterin tukkoon saavaakin jauhatusta, mutta en ole huomannut terien ottavan yhteen.

Lienee aika myös vetää vähän sanojani takaisin tuon Mokkamestareiden kurssin suhteen. Kaivoin arkistoista kurssilta otetun kuvan ja kyllähän se niin oli, että on siinä aika prkleesti sitä cremaa :D Ilmeisesti tyyppien vibiemme on sellaisessa tikissä, että tuo 30ml shottilasi (joka muuten näyttää olevan ihan samanlainen kuin minulla) tulee täyteen oikeallakin uuttosuhteella. Heidän filttereistään kysyin kokoa, on kuulemma samoja minkä sieltä lopulta ostinkin, 18g. Mutta jos näin on, niin silti asiat voisi esittää kyllä toisin. Varsin vinon kuvan espresson valmistuksesta tuolla sai  :-[

Kas tässä kuva. Ei tuo Silvia ihan tuohon pysty, vaikka samoja papujakin on ollut.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: McJones - Toukokuu 23, 2012, 10:16:25 ap
Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.
Oma mutu-havainto sanoisi, että tuore paahto ei ole niin ronkeli säädöille, mutta wanhemmalla pavulla on haettava tiukempaa ja tiukempaa. Syvempi mutu sanoisi, että johtuu purun tiivistymisestä; tuore papu tamppautuu ja puru "tarttuu" toisiinsa, mutta wanha papu ei ole niin tarttuvaista/tamppautuvaista sorttia.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 23, 2012, 11:05:47 ap
Jos mahtuis Silviaan niin oitis. Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.
Tosin meni koneen mukana kun sen myin.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 23, 2012, 13:02:44 ip
Olen jo jauhanut filtterin tukkoon saavaakin jauhatusta, mutta en ole huomannut terien ottavan yhteen.

Toisaalta löytyy ohje Rockyn teräkosketusten havainnointiin (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1944.msg18785#msg18785) - testasitko sen jo?
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 23, 2012, 23:03:55 ip
Lainaus
Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.

Täytyy siis metsästää tuollainen LM tripla jostain, kiitos vinkistä. Täytyy kysästä Güntherilän ebay myyjältä, jolta sais nakukahvaakin 45€:lla...

Lainaus
Toisaalta löytyy ohje Rockyn teräkosketusten havainnointiin - testasitko sen jo?

Tuota en ole vielä noin perusteellisesti tutkinut. Uutena koitin, että nollakohta ilman papuja oli tehtaan pykälässä ja se on piisannut. Saatto olla että jollain hienoisen hienoisella jauhatuskokeilulla papujen loputtua saattoi hieman kihnata. Voishan tuota tarkistella kun myllyä putsailee...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tuomasa - Toukokuu 24, 2012, 01:47:35 ap
Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.
Tosin meni koneen mukana kun sen myin.


Käytän Silviassani La Marzoccon tuplakoria, jonka ilmoitettua grammakokoa en tiedä, mutta siihen menee helposti ainakin 20 gramman annos. LM:n tuplakorikin voi siis olla vaihtoehto, mikäli haluaa Rancilion tuplakoria isomman, mutta tripla tuntuu jo överiltä. Ostin kyseisen suodatinkorin Kaffecentralenista.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: japa - Toukokuu 24, 2012, 08:14:09 ap

Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.


Nyt kun tuon mainitset, niin pakko todeta minulla käyneen saman. Ehkä osittain myös se vaikuttaa, että paahtoasteet ovat aika samaa luokkaa. Epäilen, että jos tulisi jokin oikein tummapaahtoinen, niin edessä olisi hieman enemmän säätöä.
 
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Toukokuu 25, 2012, 15:27:53 ip
Lainaus
Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.



Nyt kun tuon mainitset, niin pakko todeta minulla käyneen saman. Ehkä osittain myös se vaikuttaa, että paahtoasteet ovat aika samaa luokkaa. Epäilen, että jos tulisi jokin oikein tummapaahtoinen, niin edessä olisi hieman enemmän säätöä.

Samanlaiset kokemukset Mokkamestareiden espressopapuina myytävistä tuotteista, ei juri myllyn säätöihin ole tarvinut kajota. Korkeintaan napsun. Nyt on menty joku päivä 45% uuttosuhteella (osin rockyn portaista johtuen) ja hyvin toimii, vaikkakaan nykyinen papu ei omaan makuun ole ihan paras.

Nyt olen kuumeiseti alkanut miettiin rockyn modaamista noiden paakkujen pois saamiseksi. On ne italiaanot laiskoja, kun ei ole viitsinyt yhtään kehittää tuota purujen ulostuloa. Maalaisjärjelläkin on liki idioottimaista, tai ainakin APASin suunnittelema (aivoperäinen alisuoriutuja) tuo. Purut matkaa vaakatasossa usemman sentin ennen pudotusta kuiluun. Ei ihme että paakkuuntuu, kun noin hienoista kampetta koitetaan takaa tuupata moista tunnelia, prkl. Ja mikä parasta, tuollakin matkalla on ensin metallinen pätkä joka vaihtuu kumiseen, ja vielä pykälällä! Jeesus! Askartelin paskartelin jo siideritölkistä holkin koko tunnelin läpi. Oletin pienemmän kitkan ja tasaisen pinnan auttavan läpimurrossa, mutta ei. Liki olematon parannus. Seuraavaksi viritin samaisesta runsaasti tarjolla olevasta raakamateriaalista eräänlaiset terät tunnelin suulle halkoon paakkuja. Alkuun näytti jopa lupaavalta, mutta hetken jauhamisen jälkeen rupes meneen tukkoon. Seuraava kuningasajatus onkin ylipaineistaa papusäiliötä hieman, josko se auttais puruja liikkuun joutusammin tunnelista pihalle ja näin estäin tuuppimisesta tulleita paakkuja. Ysityiskohtiin menemättä kytöstystesti, johon liittyi kameran linssin putsauspumppupuhallin-kumihärveli uitettuna ulostulokuiluin kautta, antoi olettaa, että melko pienelläkin ilmamäärällä sais oleellisen parannuksen aikaan. Tuonne vaakatunneliin sais suuttimenkin uitettua aika helpolla. Vielä kun löytyis jostain järjettömän pieni pumppumallinen puhallin/kompura, mielellään 230v toiminen. Ulkomaan eläjät on laittanut suoraan hopperin kanneks semmoisia pumpattavia kansia, joita myydään ruuanlaittoon, mutta kyllä se paina tarvis saada automaagisesti samalla kun jauhaa. Toisaalta, olishan tuola myllussä jo käyttöakselikin vinhasti pyörimässä, hmmm...

Mielessä kävi myös ystävämme dremelin käyntiin veto, ja kairata tuo tunneli alaspäin viettäväksi.
Eli luultavasti myllyn päivitys on edessä tuonnempana :D

Meni nyt taas vähän metsään itse ketjusta. Katotaan jos jotain toimivaa saan aikaiseksi, niin alotetaan sitten uus...
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Kesäkuu 12, 2012, 10:03:04 ap
Jos palais taas hetkeks tänne ja shottien pohdintaan...

Eilen tapahtui kummia, vaihdoin tuplasihdin sinkkuunn (joka on jossain sinkun ja tuplan välimaastossa), ja vanhasta muistista napautin rockya pari napsua kireämmälle. Tarkoitus oli siis tehdä itselle sinkku espresso, kun vaimo ei halunnut...

Noh, koneet tulille ja uutto käyntiin. Alku tuli lirui nätistä paksuna kahvina pihalle, mutta puolessa välissä rupes näyttään hieman liian nopealta. Nopealla matikalla tein hätäratkaisun (kun en jaksanut myllyä säätä ja uutta shottia tehdä) ja väänsin höyryventtiiliä auki sen verran että kaffenoro rauhoittui. Pääsin 30s uuttoon ja uuttosuhdetta en punnaillut, mutta lienee jossain 45-50% kohdilla, mutta siitä viis. Shotti itsessään oli yksi parhaista ikinä! Monsoon malabarit oli papuna ja shotti mitä mainion. Yleensä sokeritonta espresso tulee makusteltua aika rauhallisesti, mutta tuo katosi aika noileeta :D

Tänään toistin kokeilumielessä saman tempun, ja toden totta, ei aivan yhtä jumalaista tullut, mutta erittäin hyvä nytkin. Olen noita paineprofiilijuttuja täältäkin selaillut, mutta tätäkö siinä haetaan? Kitkerää makua ei ollut häivähdystäkään tällä kikkailulla. Ainoastaan ihanan samettista tummaa kahvia.

Onko muilla kokemuksia tälläisestä? Vai mielikuvituksenko tuotetta taas... ;D
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 12, 2012, 12:20:21 ip
Nopealla matikalla tein hätäratkaisun (kun en jaksanut myllyä säätä ja uutta shottia tehdä) ja väänsin höyryventtiiliä auki sen verran että kaffenoro rauhoittui.

Olen toisinaan tehnyt samoin. Käytännössähän tuossa tilaneteessa uutto ei ole tapahtunut odotetusti. Jos kuitenkin haluaa jatkaa kahvin valuttelua voi paineen vähentäminen auttaa siihen että kahvi osuu alla odottavaan kuppiin, etenkin jos käyttää nakukahvaa. Toinen vaihtoehtohan on katkaista uutto, joka pidemmän päälle on tuntunut paremmalta ratkaisulta.

Onko muilla kokemuksia tälläisestä? Vai mielikuvituksenko tuotetta taas... ;D

Tuossa on monta muuttujaa, pavusta lähtien. Veikkaan että saat paremman lopputuloksen jos pystyt valmistamaan espresson ilman höyryhanan käyttötarvetta. Tai voihan olla että pidät enemmän lungosta kuin espressosta.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Railo - Kesäkuu 12, 2012, 14:04:42 ip
Lainaus
Tuossa on monta muuttujaa, pavusta lähtien. Veikkaan että saat paremman lopputuloksen jos pystyt valmistamaan espresson ilman höyryhanan käyttötarvetta. Tai voihan olla että pidät enemmän lungosta kuin espressosta.

Totta, isommalla tuplasihdillä ei ole tarvetta kikkailla, mutta tuo pienempi sihti on melkosen tarkka. Oli tuokin sihti siis tuplan mallinen, mutta max 12g vetävä. Painetta laskemalla loppu-uutossa saa selkeesti vähän enemmän pelivaraa. Ja siis maku oli mitä mainioin. Yleensä tuolla pienellä sihdillä onnistuneen shotin teko on aika paljon enemmän arpapeliä, kuin yleensä käytössä olevalla 18g:n sihdillä.

Yllättävän paljon tarvii myllyä säätää hienommalle kun vaihtaa 18g:sta tuohon 12g:seen. Rockyn portaat tulee tässä eteen, 2 napsua on hieman liian vähän ja 3 liikaa. Toisin sanoen, saatan kikkailla edelleenkin paineen kanssa kun vain itselleni sinkkua värkkään. Ainakin niin kauan kun shotit on onnistuneen puolella ;D

Papujen vaihdossa luultavasti taas mennäänkin metsään...

PID tuoho silviaan pitäis kyllä värkätä, niin jäis yksi kikkailu pois häiritsemästä.
Otsikko: Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
Kirjoitti: Tinuri - Kesäkuu 12, 2012, 14:35:49 ip
Joojoo,

Vähän olen alkanut miekin miettimään, josko kannattaisi alentaa Alexin painetta ihan kokeilumielessä vaan.
Pavonilla vääntäessäni saan hyvät shotit ihan pikkupuuhastelulla. Sitten kun lähden kotiin, niin maku on samalla blendillä aivan toinen.

Varmaankin vika on taas kerran -minussa, mutta en näe muuta niin voimakkaasti vaikuttavaa muuttujaa, kun uuttopaineen, joka Pavonissa on pienehkö ja jauhatuskin ehkä hiukan karkeampi???

Onkos kukaan kokeillut paineen alentamista?

Ja, kyllä, Silvia kannattaa PIData.

Olli