Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip

Otsikko: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 09, 2012, 17:16:52 ip
Kuten voi päätellä aiheesta ja alueesta jonne tämä viestiketju on perustettu, olen aloittelemassa kahviharrastusta. Tai sanotaan, että olen siirtymässä (valmiiksi jauhetusta) Juhla Mokasta ja Moccamasterista tutustumaan syvemmin kahviin. Tutustuminen tämän lisäksi on pitänyt sisällään satunnaisia cappuccino-kupillisia paikallisessa kahvilassa ja muualla maailmalla.

Viestiketju on nimetty tänne toivottavasti muidenkin aloittelijoiden eksymistä silmällä pitäen, minulla ei siis ole antaa aiheen mukaisia vinkkejä starttiin, toivonkin niitä kokeneemmilta.

Olen tutustunut varsin hyvin tämän keskustelupalstan antiin ja sillä tavalla osannut hieman harkita mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, ensinnä siis kiitos mainiosta palstasta josta aloittelija löytää hyvin infoa.

Palstalla kuitenkin moni aihe liittyy espressolaitteisiin ja hyvin laajaan kirjoon pieniä seikkoja, jotka saavat aikaan hyvän espresson, välttävän espresson tai pahan espresson. Moni suodatinkahvista parempaan kahviin siirtyvä eksyykin aloittelijan vinkkejä etsiessään aiheesta ketjussa kuin ketjussa, joten tästä syystä aloitin täysin uuden ketjun (vaikka tämä on ensimmäinen viestini palstalle).

Eli lähdetään siitä millä on pienin kynnys alkaa parantaa makuelämyksiä:


Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.

Mitä papuja? Siinäpä se kysymys.

Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?

Jos pysytään aiheessa, eli aloittelijan helpoimmasta tavasta päästä käsiksi (varsinkin kuin suuri osa ihmisistä tässä maassa asuu paikassa, jossa ei ole pääsyä kahvikauppaan ja on aloitettava marketista saatavilla pavuilla)... Eli laitteistoa on (esim.) perus suodatinkeitin Moccamaster ja kahvimylly. Yksi vinkki on helppo, katso papupussien päivämääriä. Mitä tuoreempi, sitä parempi.

Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?

Onko siis jotain hyvää vinkkiä tai ehdottomia rahan ja ajan tuhlaamista? Jollei ole antaa vinkkiä merkistä, niin entä eri sekoituksista, esim Arabica? Robusta?

Ja en tarkoita nyt, että mikä on täydellinen kahvipapu (kun ei kahvin suodattaminenkaan ole varmasti se täydellinen valinta). Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?

Moni kuitenkin ilman kokeneempien vinkkejä valitsee juurikin sen tutun ja turvallisen merkin... Luin myös ketjun Markettipavut, mutta sielläkin on lähinnä havaintoja esim pienpaahtimoiden jalkautumisesta marketteihin. Tästä ketjusta ja näistä havainnoista on varmasti myöhemmin hyötyä, mutta ei ehkä vielä.

Yksi mikä voisi mahdollisesti olla mittaluokassa "tarpeeksi tarkka" aloittelijalle, jos kokeneemmat kertoisivat vaikka marketeista (CM/Prisma) löytyvät "arkikäytön pavut", vai käyttääkö kukaan esimerkiksi suodatinkeittimiä täällä? Edes aamuisin? :)

No sitten kun pavut on kotona myllyn vieressä, niin taas helppo vinkki kärkeen: Jaauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Mutta taas tarvitaan ammattilaista kahdessa kohtaa.

Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?

Sen olen antanut ymmärtää että vastajauhetun koostumus on erilainen, joten miten paljon annostellaan verrattuna totuttuun valmiksi jauhettuun? Edelleen mennään perusteissa, en usko että monella on tai monikaan haluaa alkaa heti mittailemaan kahvin painoa grammoissa jota suodattimeen laittaa. Eli karkeasti hieman extraa verrattuna vanhaan vai miten?

No nämä (karkeus ja annostelumäärä) nyt ovat helppoja asioita oppia kokeilemalla ja tässä ei niin paljoa rahaa valu hukkaan kuin väärien/huonojen papujen ostossa, mutta jos näihin on jotain nyrkkisääntöä tai lähtökohtaa, niin olisihan niitä kiva kuulla.

Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.

Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.

EDIT: Aloittelijat-aihealueen alta löytyy myös jo ketju "Suodatinkeitin ja pavut?", mutta aloitin uuden ketjun koska viestini (ainakin tekstimäärän perusteella) on hieman laajempi. Aihe voisi tietysti olla tarkemmin nimetty, joten moderaattorit tottakai ovat puolestani vapaat muokkaamaan aihetta / ketjun sijaintia / yhdistää edelliseen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 19:05:16 ip
Lainaus
Itse asun Raumalla, joka on 37.000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Pori ja Turku ovat 50 ja 100 km päässä, sieltä löytyy lähimmät paikat josta saa ostaa tuoretta paahtoa. Vaihtoehdot arkeen ovat siis netistä tilaaminen ja Prismasta/CityMarketista papujen ostaminen.

Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.

Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 

Lainaus
onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.

Arabica ja Robusta ovat kaksi eri kahvilajia. Arabica on näistä vanhempi, kalliimpi ja krantumpi kasvatusoloiltaan. Arabica on yleisesti maultaan paljon arvostetumpaa. Itse suosin vain ja ainoastaan arabica-lajin kahveja. Toisaalta pelkästään se, että kahvipaketin kyljessä lukee arabica, ei tee kahvista hyvää. Arabican ja robustan tunnistaminen ei aina ole kovin helppoa: kaikissa pusseissa ei aina ole mainintaa kahvin lajikkeista. Voittopuoleisesti pienpaahtimot käyttävät nykyään kuitenkin onneksi arabicaa. Jotta asia vielä mutkistuisi, niin on olemassa arabica- ja robustahybridejä kuten Catimor, mutta menee jo hieman ohi aiheesta. 

Lainaus
Voisinkin esittää vielä kysymyksen/olettamuksen jonka saa mielihyvin tyrmätä, on suurempi ero makunautintojen parantamisessa siirtyä Presidentin tiiliskivipakkauksesta vaikka Presidentin tummapaahto-papuihin kuin niistä sitten parempiin papuihin (mikäli nämä pavut ovat suht tuoreita)?

Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.

Lainaus
Miten karkeaa jauhetaan? Näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista?
Tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta vähän hienommalle.

Annostelu riippuu aina jonkin verran myös käytetystä kahvista. Lähtökohtaisesti kuitenkin saman verran kuin tiiliskivipaketista. Vanha klassikko annosteluun on 60g kahvia jokaista vesilitraa kohti (60g/1l). Jos käyttää tuollaista kahvimittalusikkaa, niin tasaiseksi pyyhkäisty mittalusikallinen on n. 6 grammaa. Veden määrää ei saa mitata löyhästi "isoissa tai pienissä kupeissa", vaan puhtaan mittalasin/kannun avulla. Jos haluaa siis tehdä vaikka 0,5 litraa kahvia kaadetaan siis 0,5 litraa vettä ja viisi tasaista mitallista kahvia.

Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 09, 2012, 21:16:00 ip
Mikä mylly? Siihen on muut ketjut, mutta itse päädyin Hario Skerton käsimyllyyn koska annoin itseni ymmärtää käsimyllyn olevan parempi kuin saman hintaluokan (50e) sähkömylly.
En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki (http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-Bearing-UPGRADE-KIT-for-Hario-Skerton-Kyocera-CM50-Hand-Grinders_p_4066.html).
Pavuista ensin todellinen aloittelijan kysymys, onko kahvipapu kahvipapu vaikka kahvinlaittomenetelmä on mikä vain (pannu, suodatin, mokkapannu, pressopannu, espressopannu jne...)? Mikä ero on esimerkiksi espresso-pavuilla ja vaikka suurelle kansalle tutuilla Juhla Mokka ja Presidentti -pavuilla. Eli mikä erottaa pavun ja pavun?
Paahtoprofiili. Jotkut pavut ovat paahdettu juuri sopimaan espressoiksi ja jotkut filtteriksi, eli suodattimelle. Näitä on tullut koettua kantapään kautta, joskus ostin puolilla valoilla pussin espressopapua jota oli vieressä samalla nimellä juuri sitä filtteriä jota olisin halunnut, maun erottaa. Tähän voisi joku fiksumpi antaa paremman vastauksen, vaikkapa joku paahtimolta ;)
Sitten herääkin heti uusi kysymys (tuon espresso-papu kysymyksen lisäksi), onko kokeneemmilla antaa vinkkiä millä kannattaa aloittaa papujen ostossa? Ja muistetaan, että lähdetään siitä mistä on helpoin aloittaa...

Presidentti -pavut?
Presidentti tumma paahto -pavut?
Pauligin alkuperämaakahvipavut (Mexico, Kenya, Columbia jne)?
Segafredon pavut?
Mitä muuta?
Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...
Muutenkin hyvät vinkit aloittelijalle ovat varmasti tervetulleet tähänkin ketjuun, mutta mukava jos vinkit olisivat mahdollisimman basic-luokkaa.
Mielestäni itse aloittaessani harrastamista, kyselin täältä apuaja, ja sainkin sitä hyvin selkeästi. Eli rohkeasti vain kysymään, jollei tunnu löytävän vastausta hakutoiminnolla.
Itse olen juuri käsimyllyn lisäksi tilannut mokkapannun ja yritän sen kanssa kokeilemalla oppia valmistamaan maukasta mokkaa, mutta Moccamasterillakin tulee varmasti keitettyä, vaimonikin ollessa kovin skeptinen koko kahviharrastusta kohtaan.
Niin sitä kotona täälläkin puolisko huokailee katsellessaan vaakoja sun muuta. Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 09, 2012, 21:23:13 ip
Raumalla on Lumo, jonka tuottajalistoilta löytyy helsinkiläistä ja turkulaista kahvia, tuolta voi siis päästä tuoreempien ja "dare I say" laadukkaampien kahvien makuun.

Monesta vähänkään isommasta kaupungista löytynee nykyään jonkinlainen lähiruokaan painottava tai vihreitä arvoja kannattava liike. Usein nämä myös myyvät kahvia ja elleivät vielä myy, niin ahkerasti kyselemällä voi kauppojen tarjontaan varmasti vaikuttaa.

Kiitos Joona ripeästä ja varsin kattavasta vastauksesta. Tämä Lumo ei muuten tullut mieleenkään, pitääkin poiketa tutustumassa valikoimaan.

Kahvipapu on aina kahvipapu. Paahtoaste voi vaihdella papujen välillä ja tummemmat kahvit juodaan yleensä espressona kun taas vaaleammat kahvit juodaan suodatinkahvina. Tässä on kuitenkin kyse tottumuksista ja makuasioista; jos pitää tummasta kahvista niin sitten juodaan tummaa kahvia. Jos ostetaan valmiiksi jauhettuja kahveja, voi jauhatus vaihdella riippuen kahvin "käyttötarkoituksesta", mikä toisaalta hieman rajaa valitsemista. 

Kannattaa ostaa mielestäni kaikkea mitä vastaan tulee. Yhteen vaihtoehtoon lukittautuminen rajaa harrastusta aika tavalla. Marketista löytyvien kahvien lisäksi kannattaa heti kun vain mahdollista tutustua niin koti- kuin ulkomaistenkin pienpaahtimoiden tarjontaan. Kuten sanoit, mahdollisimman tuoreen kahvin hankkiminen on hyvä asia. Lisäksi jos pussista löytyy tietoa alkuperästä, lajikkeista tai tilasta, on usein pussin sisältöönkin nähty vaivaa.

Tarkoittaako tämä sitä, että (jossain toisessa ketjussa tässä välissä lukemani) "espresso-papu ei välttämättä sovellu parhaiten suodattimella keittämiseen" meinaa lähinnä juuri tuota paahtoastetta, eli saattaa suomalaiseen makuun olla liian tummapaahtoinen kahvi suodatettuna? Espresso-pavut sitten taas ilmeisesti käyvät parhaiten esim mokkapannulla keittelyyn?

Ja ei kannata pelätä, en ajatellut pysyttäytyä yhdessä tietyssä pavussa. Lähinnä oikeastaan itseni kohdalla homma on siitä kiinni, että saan mahdollisimman nopeasti vaimonikin vakuuttuneeksi tämän harrastuksen hyvistä puolista :) Monta pannullista viemäriin kaadettua opetteluvaiheessa vie pohjan uskottavuudelta ja täällä kuulee vain kärinää asiasta ;)

Tuohon on mahdotonta vastata. Maku ja erot makujen välillä riippuvat aina maistajasta. Suurempi ero jollekin makuaistille voi liittyä tuohon tummempaan paahtoasteeseen "parempien papujen" muistuttaessa vaikkapa hapokkuudeltaan tuota tiiliskivipakkausta. Parempi ostaa vaan jokaista. Vaikka presidenttiä tässä verrataan "parempiin papuihin", ovat suomalaiset markettikahvit mielestäni hyvinkin laadukkaita.

Tarkoitatko juuri siis esimerkiksi Presidentti tumma paahto -papua tällä markettikahvivertauksella, jolle annat hyväksyvän nyökkäyksen laadun suhteen? Tämä on itse asiassa juurikin aloittelevalle se kompastuskivi tällaisen (varsin fiinin) alan harrastajien palstan kanssa, monessa viestiketjussa tosiaan vain etsitään sitä täydellistä papua vaikka aloittelevalle voikin juuri se tuttu ja turvallinen siirtymä presidentti puruina -> presidentti papuina olla helppo ensiaskel. Näitä sen tyyppisiä arvioita, markettipapujen "lyttäämistä" kun lukee monesta paikasta, saattaa jäädä homma esim. nettitilausten varaan ja siihen voi sitten aloitteleva harrastaja kyllästyä / köyhtyä. Tämän takia starttasinkin kokonaan uuden ketjun ja tämän jälkeen kun tutustumisvaihe on tehty, voi siirtyä esim. juuri paikallisen luomutuote-/kahvikaupan myyviin pienpaahtimoiden tuotteisiin.

Onko näissä pienpaahtimoiden paketeissa muuten paahtoajankohdat ilmaistu? En vielä tiedä Rauman "kahvi-scenen" aktiivisuutta, että miten tuoretta kahvia mahtaa hyllyistä löytyä ja pienessä puodissa voi olla kiusallista nirsoilla ;)

Vaa'an käyttöä (varsinkin jos haluaa puhua harrastuksesta) on turha säikkyä. Lähinnä se nopeuttaa tekemistä.

Kun mylly ja käytetty kahvi on kunnossa, löytyvät helpoimmat tavat parantaa kahvin makua pedanteissa mittauskonsteissa ja laitteiden siisteydessä.

Vaaka tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan sen jälkeen kun saan vaimon vakuuttuneeksi kahvilaadun paranemisesta, palataan siihen asiaan siis myöhemmin... :)

Miten useasti muuten tällainen käsimylly (Hario Skerton nyt tässä tapauksessa) olisi syytä purkaa ja pestä sisältä? Pavuista ilmeisesti rasvaa jää koneistoon jonkin verrankin, mutta ongelma lienee myllyn osien kuivumisajan ja kahviihetkien ajankohtien keskeinen ristiriita. Siinä ollaankin sitten ongelmissa kun kahvihammasta kolottaa ja mylly on märkänä...

Minun lisäkysymykset olivat tässä pohdintaa yleisesti, vaikka ovatkin Joonan vastauksiin "kohdistettuja", joten kuulen mielelläni muidenkin mielipiteitä asioihin. Myöskin sen takia, ettei Joona "joudu" auttamaan aloittelijaa/aloittelijoita yksin, uskon että nämä ovat tosiaan varsin basic-kysymyksiä ja ymmärrän jos tällaiseen ei halua uhrata aikaa. Vaikka ei silti, kaikki ketkä saadaan hurahtamaan tähän on aina eteenpäin koko "alalla". Mitä enemmän kahvia ostetaan kaupasta papuina, sitä enemmän niitä on tarjolla siellä... Raha tätä maailmaa pyörittää.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 09, 2012, 21:46:20 ip
En sanoisi huonoksi valinnaksi, jos jaksaa veivata, eikä tee suuria määriä kerrallaan. Käsimyllyksi varsin kätevä, vaikka siihenkin on jujunsa. En muista onko täällä jo tämä käyty, mutta tasaisuudelle olisi tälläinen tilattavissa ja asennettavissa, linkki (http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-Bearing-UPGRADE-KIT-for-Hario-Skerton-Kyocera-CM50-Hand-Grinders_p_4066.html).

Onko tämän tasaisuuden kanssa ongelmia yleisesti hienommassa vai karkeammassa jauhatuksessa? Täytyy kuitenkin pistää tämä korvan taakse.

Tuossa on listaa markettipavuista, mutta paahtimoilta kokeilisin vaikkapa seuraavia, jollei ole jo kokeillut.
Yirgacheffe, Harrar, Gatina, Monsoon Malabar, Yellow bourbon...

Suosittelen muuten Aeropressiä tuon mokkamasterin taakse piiloon, jos pidät suodatinkahvista, niin sillä sitä pääset toteuttamaan :) (olipas fiksusti sanottu)

Tässä on hyviä vinkkejä korvan taakse, mutta tosiaan markettipavuista on monen helppo lähteä liikkeelle. Eli sieltä mistä ostaa kahvinsa muutenkin, nostaa katseen hieman ylemmäs ja valitsee jonkun muun kuin sen tutun tiiliskiven... Näitä mainitsemiasi ei ilmeisesti saa marketeista?

Tämä Aeropress on myös uusi tuttavuus ja äkkiä katsottuna vaikuttaa todella näppärältä peliltä, täytyykin tutustua hieman lisää asiaan. Tarkoitus kuitenkin silti on "omaan käyttöön" opetella tuo mokkapannu juurta jaksaen ja samalla vähän maistella eri kahveja sen kanssa, mutta näitä markettikahvi- ym. aloittelijan vinkkejä kyselen "arkikäytön" vuoksi (lue: vaimo ja hänen ystävät).
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 09, 2012, 23:36:02 ip
Lainaus
Tarkoittaako tämä sitä, että (jossain toisessa ketjussa tässä välissä lukemani) "espresso-papu ei välttämättä sovellu parhaiten suodattimella keittämiseen" meinaa lähinnä juuri tuota paahtoastetta, eli saattaa suomalaiseen makuun olla liian tummapaahtoinen kahvi suodatettuna? Espresso-pavut sitten taas ilmeisesti käyvät parhaiten esim mokkapannulla keittelyyn?
Kyllä, juuri näin. En ole itse ihan kauheasti mokkapannulla keitellyt mutta ihmiset usein tuntuvat suosivan tummempia kahveja mokkapannuun. Tästä seuraa, että ns. "espresso-pavut" sopisivat myös siis mokkapannuun.

Lainaus
vaimonikin vakuuttuneeksi tämän harrastuksen hyvistä puolista
Tässä lajissa ei ole hyviä puolia. Parempi saada vaimo vaan hyväksymään että rahaa menee jatkossa enemmän, keittiö on sotkuisempi ja täyttyy kolisevista laitteista ja asunnossa tuoksuu vanha kahvi.  ;)

Lainaus
Tarkoitatko juuri siis esimerkiksi Presidentti tumma paahto -papua tällä markettikahvivertauksella, jolle annat hyväksyvän nyökkäyksen laadun suhteen?

Kaikki Pauligin kahvit saavat minulta hyväksyvän nyökkäyksen, vaikea uskoa että yksikään oikeasti iso paahtimo tekisi parempaa jälkeä kuin Paulig. Näitten markettikahvien yhteydessä ei kuitenkaan oikein auta puhua vielä erikoiskahveista. Itse kannustan tutustumaan "erikoiskahveihin" mahdollisimman nopeasti. Eräät kärjekkäät esimerkit vaikka Panamasta, Etiopiasta tai Keniasta (vrt. Jussin lista, bourboniksi vaikka joku väliamerikkalainen) ovat hyvä tapa venyttää käsityksiä siitä miltä kahvi voi maistua. Näillä kahveilla on hyvä myös perustella vaimolle rahan ja ajan käyttö.

Olet kuitenkin oikeassa siinä että ensiaskeleet on otettava. Tässä mielessä markettikahveissa papuihin siirtyminen on se helpoin ratkaisu.    Jos mietin tämänhetkisiä kahvimieltymyksiäni, niin kiinnitän kahveissa huomiota asioihin, joita tuskin olisin edes huomannut viisi vuotta sitten. Inhottaa käyttää hifi-ihmisten ja viininörttien ilmaisua "acquired taste", mutta jotkut kahvit varmasti aukeavat vasta ajan kanssa. Ehkä tässä tapauksessa siis pieni askel vaaleasta tummempaan kahviin voi olla tarpeeksi. Summa summarum: suosittelen ostamaan sekä vaalean että tummemman presidentin ja lisäksi "erikoiskahveja".

Mitä köyhtymiseen tulee niin maailman kovimmilta paahtimoilta voi ostaa "maailman parhaita" kahveja pussin kymmenellä eurolla. 250 gramman pussista keittää 4,25 litraa kahvia ja se säilyy useamman viikon. Jos tätä nyt pitää suhteuttaa johonkin niin ostin eilen ravintolassa oluen joka oli kooltaan 0,37. Maksoin siitä 18,30 ja join sitä alle tunnin. Tämän rinnalla on kahvin juominen halpaa lystiä. Pitää myös muistaa ettei kahvia harrasteta säästämisen takia.

Mitä tulee lyttäämiseen mitä tällä alalla näkee paljon, ei se varmasti palkitse ketään. Ei ole mikään salaisuus että markettikahvi ja erikoiskahvi ovat eri asia. En kuitenkaan ymmärrä miten tämän tiedon kanssa rötöstelystä kukaan saa mitään nautintoa.

Lainaus

Onko näissä pienpaahtimoiden paketeissa muuten paahtoajankohdat ilmaistu? En vielä tiedä Rauman "kahvi-scenen" aktiivisuutta, että miten tuoretta kahvia mahtaa hyllyistä löytyä ja pienessä puodissa voi olla kiusallista nirsoilla
Paahtoajat on kerrottu. Onhan siellä Raumalla kahvi-sceneä. Ainakin yksi viiksekäs bon vivantti kirjoittaa toisinaan tännekin ja paahtaa itse kahviakin (kunhan vaan Wittgensteinilta ehtii ;)).

Lainaus
Vaaka tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan sen jälkeen kun saan vaimon vakuuttuneeksi kahvilaadun paranemisesta, palataan siihen asiaan siis myöhemmin...
Olen käsittänyt, että vaimot leipovat. Vaakaa voi käyttää apuna leivonnassakin joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Lainaus
Miten useasti muuten tällainen käsimylly (Hario Skerton nyt tässä tapauksessa) olisi syytä purkaa ja pestä sisältä?
Laitteita kannattaa pestä silloin kun ne ovat likaiset. Jos terät vaikuttavat rasvaisilta niin silloin ne voi puhdistaa. Omaa skertonia en ole putsannut vielä kertaakaan.

Lainaus
Myöskin sen takia, ettei Joona "joudu" auttamaan aloittelijaa/aloittelijoita yksin, uskon että nämä ovat tosiaan varsin basic-kysymyksiä ja ymmärrän jos tällaiseen ei halua uhrata aikaa.

Tämä esittämäsi näkökulma tulee teollisuuden puolella aivan liian usein laiminlyötyä ja siksi luulisin tämän kiinnostavan ainakin jokaista kahvista rahaa saavaa tahoa. Jos vaan mieleen tulee lisää kysymyksiä ja näkökohtia niin kirjoita ihmeessä lisää.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 10, 2012, 07:06:55 ap
Tässä lajissa ei ole hyviä puolia. Parempi saada vaimo vaan hyväksymään että rahaa menee jatkossa enemmän, keittiö on sotkuisempi ja täyttyy kolisevista laitteista ja asunnossa tuoksuu vanha kahvi.  ;)

Olen käsittänyt, että vaimot leipovat. Vaakaa voi käyttää apuna leivonnassakin joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kuulostaa loistavalta, no katsotaan mihin asti tämä lähtee käsistä, Skerton + mokkapannu + kahvipurkki nyt ei _vielä_ paljoa tilaa vie onneksi...

Ja tämä vaakahomma on helppo kuvitella, "tässä vaimo rakas sinulle vaaka joka mittaa 0,1 gramman tarkkuudella, voit käyttää sitä leivonnassa apuna..." ja pienen hiljaisen hetken jälkeen voikin lisätä "voin itsekin käyttää sitä myös kahvin mittaamisessa". Veikkaan että ymmärtävää nyökkäystä ei tule :)

Mitä tulee lyttäämiseen mitä tällä alalla näkee paljon, ei se varmasti palkitse ketään. Ei ole mikään salaisuus että markettikahvi ja erikoiskahvi ovat eri asia. En kuitenkaan ymmärrä miten tämän tiedon kanssa rötöstelystä kukaan saa mitään nautintoa.
Paahtoajat on kerrottu. Onhan siellä Raumalla kahvi-sceneä. Ainakin yksi viiksekäs bon vivantti kirjoittaa toisinaan tännekin ja paahtaa itse kahviakin (kunhan vaan Wittgensteinilta ehtii ;)).

Lyttäämistäkään ei silti välttämättä tahallaan tehdä, siihen pauligin teolliseen tuotteeseen on vain helppo monesti verrata kaikkea ja sitten kun aloitteleva kahviharrastuksen pariin siirtyvä kotikeittelijä lukee tarpeeksi näitä arvioita, tulee mieleen että on "pakko" aloittaa tilaamalla Cremasta tai muualta jotain fiiniä kahvia kun "pauligin tuotteet kerran ovat ihan kuraa".

No mutta toivottavasti tosiaan näilläkin vinkeillä (jota saa edelleen kertoa lisää jos jollain jotain tulee mieleen) minä ja muut aloittelevat saavat hyvän startin ja innostuvat todella hommasta. Ja uskon, että hyvän aloituksen hommaan saamalla on helpompi siirtyä myös näihin erikoiskahveihin / pienpaahtimoiden tuotoksiin.

Mukava kuulla että Raumakin löytyy harrastajia, välillä yllättyy ettei tämä niin pieni kaupunki olekaan ;)

Minun tilanne on sillä tavalla helppo, että päätökset on tehty ja nyt lähinnä odotellaan tuotteiden saapumista. Tilasin aika puhtaasti ulkonäön perusteella Moka Alessi -nimisen kolmikuppisen mokkapannun ja toivon sen toimivan yhtä hyvin kuin Bialettinkin. Kahvipapuja siihen ensimmäiseksi kokeiluksi tilasin Lucaffe Classicia, puhtaasti jälleen purkin vuoksi :) Ja olihan tuo esim Creman sivuilla saanut aika hyvät arvostelutkin (tiedä näistä sitten).

Onko muuten peltipurkki tiivisteellä hyvä, välttävä vai huono papujen säilytykseen? No hauskan näköinen se ainakin on, kyllä sille jotain käyttöä löytyy.

Lucaffe Classic, Creman sivuilla (http://www.crema.fi/fi/products/lucaffe/classic.html)
Moka Alessi, valmistajan sivuilla (http://www.alessi.com/en/2/5067/coffee-machines/aam333-moka-alessi-espresso-coffee-maker)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: McJones - Huhtikuu 10, 2012, 09:33:42 ap
Markettiosastolta voi kokeilla Meiran Hieno, jota saa tummana ja vaaleana sekä Pauligin alkuperämaakahvit, vai miksikä ne niitä sanoo.
Kahvi on kuitenkin tuoretuote, joten jos hankit tuhansia tai miljoonia papukiloja yhdellä kertaa, niin tuskin loppupäässä ovat enää kovin kummoisia. Koita käyttää avaamisen jälkeen reippaasti eikä ehkä kannata pitää kymmentä papua kerralla juonnissa.

Suodatinkahveja menee itsellä tällä hetkellä syystä tai toisesta aika vähän, mutta jotain Löffbergs Lilaa tai Nordqvistin Rekoa taitaa löytyä vaimoa ja anoppia summuita varten kotoakin. Kannattaa ehkä vähän kokeilla niitäkin, vaikka valmiiksi jauhettuina jos ei papuna saa.

Pauligin kuluttajapalvelu on myös ihan toimivaksi havaittu. Kyselin joskus heidän essopavuistaan (ja niiden uuttokäyttäytymisestä) sähköpostitse, johon vastasi heiltä "Veijo Barista" (nainen, en muista nimeä) puhelimitse. Oli erittäin antoisa keskustelu.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 10, 2012, 15:30:54 ip
Kahviharrastuksessa minua miellyttää se, ettei se vaadi lopulta kummoisiakaan laiteinvestointeja. Espressoharrastus kalleine koneineen vetoaa ihmisiin, joita kiinnostaa tekniikka tai jotka haluavat nimenomaisesti hyvää espressoa kotioloissa. Jos haluaa vain juoda hyvää kahvia, alkuun pääsee alle satasella. Itse teen tällä hetkellä kahvia fiiliksen mukaan Clever Coffee Dripperillä, pressopannulla, Aeropressillä, Hello Kitty -mutteripannulla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1140.msg23681#msg23681) ja satunnaisesti ibrikillä – edullisilla välineillä, joita on kertynyt kaappiin pikku hiljaa. Myllynä käytän Harion Skertonia ja hyvän vaa'an sain alle kympillä Dealextremestä (http://www.dealextreme.com/p/digital-pocket-scale-2lb-1kg-1165). Sillä rahalla, joka uppoaisi espressokeittimeen, saan aika paljon erinomaista kahvia kotimaisilta pienpaahtimoilta tai Hasbeanilta. Satun asumaan lähellä erästä Suomen parhaista kahviloista, joten kotiessolle ei ole siinäkään mielessä mitään todellista tarvetta.

En ole kokeillut kovin monia ns. markettipapuja, mutta Nordqvistin Classic Reko on kerrassaan erinomaista. Itse asiassa kaverin pressopannulla hauduttama tiiliskivi-Reko taisi olla se, mikä ylipäätään teki minusta kahvinjuojan. Sitä ennen olin suhtautunut kahviin hyvin välinpitämättömästi ja pitänyt sitä lähtökohtaisesti karvaana, pahan makuisena juomana, jota ihmiset juovat hampaat irvessä pelkästään kofeiiniriippuvuutensa tähden.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 10, 2012, 18:00:07 ip
Kahviharrastuksessa minua miellyttää se, ettei se vaadi lopulta kummoisiakaan laiteinvestointeja. Espressoharrastus kalleine koneineen vetoaa ihmisiin, joita kiinnostaa tekniikka tai jotka haluavat nimenomaisesti hyvää espressoa kotioloissa. Jos haluaa vain juoda hyvää kahvia, alkuun pääsee alle satasella. Itse teen tällä hetkellä kahvia fiiliksen mukaan Clever Coffee Dripperillä, pressopannulla, Aeropressillä, Hello Kitty -mutteripannulla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1140.msg23681#msg23681) ja satunnaisesti ibrikillä – edullisilla välineillä, joita on kertynyt kaappiin pikku hiljaa. Myllynä käytän Harion Skertonia ja hyvän vaa'an sain alle kympillä Dealextremestä (http://www.dealextreme.com/p/digital-pocket-scale-2lb-1kg-1165).

Sama juttu, juurikin tämä vetoaa myös minuun. Tietty kyllähän noistakin summaa tulee kun alkaa laitetta toisen perään olemaan kaapissa... :) Mutta ei puhuta kuitenkaan suuresta rahamäärästä.

Soitin muuten paikalliseen CityMarkettiin ja täältä löytyy hyllystä tuota Hello Kitty -mokkapannua, 19.90 hintaan. Oletko testannut ja todennut että toimii hyvin? Ainakin näyttävän näköinen se on :D
On ilmeisesti ollut Keskon yhteisosto ja löytynee jokaisesta CM:stä.

Vastaavaa vaakaa on ilmeisesti turha etsiä paikallisista marketeista tai kirjakaupoista samalla hintaluokalla? Täytyy pistää vakaasti harkintaan tämä Dealextreme.

Ja kiitos jokaiselle näistä kahvivinkeistä, eiköhän näillä jokainen pääse alkuun. Edelleen jos jotain vinkkiä löytyy, niin kernaasti otetaan vastaan.

EDIT: Olithan näemmä kirjoittanut jo tuonne että toimii ja sokkotestinkin läpäissyt.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 10, 2012, 21:19:47 ip
Oma Hello Kittyni on Citymarketin alehyllystä, ja se maksoi yhdeksän euroa. Kahden kympin hintalappu olisi jo saanut miettimään ostopäätöstä tai ainakin sitä, pitäisikö siihen hintaan saada jo jotakin vähän asiallisemman näköistä. Mutta kyllähän tämä vieraita riemastuttaa. Kyseessä on italiaisen Pedrinin  (http://www.pedrini.com/)lisenssillä valmistama halpispannu, jollaisia Välimeren maissa on ilmeisesti myynnissä enemmänkin. Suomalaisissa marketeissa ei ole tullut vastaan juuri muita kuin Bialetteja.

Dealextreme on hauska tapaus. Aitoa kiinalaista krääsää edullisesti ja ilman postikuluja. Jos tarvitset pieniä magneetteja, USB-ilmapuntareita tai välkkyviä kännykkäkoruja hyvillä paljousalennuksilla, parempaa paikkaa tuskin on. Monet ostavat suosiolla useamman kappaleen samaa tuotetta, koska tavara on halpaa ja laadunvalvonta heittelee villisti. Tätä kyseistä vakaa on kylläkin kehuttu myös arvovaltaisella kahvifoorumilla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2419.0), etkä tule parempaa löytämään samaan hintaan. Jostakin syystä omani viipyi matkalla viikkokausia, mutta saapumisestaan lähtien se on ollut päivittäisessä käytössä. Mielestäni hyvä vaaka on keittiön perusvälineistöä käytti sitä sitten kahviin tai leivontaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 10, 2012, 21:45:25 ip
Markettiosastolta voi kokeilla Meiran Hieno, jota saa tummana ja vaaleana sekä Pauligin alkuperämaakahvit, vai miksikä ne niitä sanoo.


ah, kannattaahan kaikkea kokeilla, mutta hienoa en osta vaikka se tuppaa olemaan tuoreinta satsia marketista.

pauligin alkuperät on ihan jeessiä, mutta omaan makuun turhankin isoissa pusseissa.

nordquistin alkuperät myös joskin ensimmäinen kupillinen hyvä, toisesta alamäki.

mutta kokeilla kannattaa sanon,..

oma paras parhaita kahvilaatuja ostos oli 30,50e 125g. aikas hyvä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: waltu - Huhtikuu 12, 2012, 22:52:34 ip
Lumosta löytyy tosiaan Turun kahvipaahtimon ja Kaffan kahveja. Näkyi olevan myös Aeropressejä ja Skertoneita hyllyssä, Tero lupaili ottaa valikoimaan myös Harion suodattimia jossain vaiheessa. Sieltä siis ekana.

Raumlaist kahviharhailua voit muuten myös seurata tuossa PID ohjattu DIY-paahdin- säikeessä. Kyllä täälläkin on kahviharrastajia, pystökaffet ei ole ainoa kahvikulttuurin ilmentymä.

Tosiaan, tuommoisia Lumon tyyppisiä kauppoja kannattaa kehottaa ottamaan myös kahvia valikoimiinsa. Tuollakin käytiin Jollen kanssa vuoropäivinä muutaman viikon ajan painostamassa ja nyt saa parinsadan metrin päästä ryynejä jos ei ole ehtinyt itse paahtaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: linker - Huhtikuu 13, 2012, 15:36:47 ip


Mä huutelin pari tällaista:
http://www.huuto.net/kohteet/pieni-vaaka/216832188 (http://www.huuto.net/kohteet/pieni-vaaka/216832188)
(esimerkkilinkki kuolee aikanaanpois)
 vaakaa huutonetistä; toinen 2000/0,1g ja toinen jonka parturialaa opiskeleva
tyttäreni vei omiin värisekoituksiinsa 500/0,01g. Jälkimäinen joutikin mennä
kun puoli kiloa ei riittänyt kapasiteetiksi.
Testasin molemmat 20 gramman punnuksella josta maksoin kolminkertaisen hinnan
vaakoihin verrattuna (tiedän: niitä myydään jossain vatun kiinassa tai amazonissa kolmella eurolla)
Molempien tarkkuus riittää enemmän kuin hyvin papuje, jauhin ja veden punnaamiseen.

Lumo on hieno juttu. Sinne ei ole täältä Nakkilastakaan kuin puolen tunnin matka  :)
Samalla voi käydä juomassa Café Sali:ssa, torin varrella. Vaikka pauligin mannekiinena kultagruppoineen ovatkin.
Muijan (aivan tavallinen nimitys vaimolle) voi pistää ovesta pellolle jos rupeaa harrastuksista motkottamaan (kauniimpi ilmaus v:ttuilulle)


  --

Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 15, 2012, 09:29:38 ap
Vielä kun mokkapannunikin on matkalla kohti Raumaa jostain Italiasta tai mistä lie tuleekaan, niin täällä keitellään suodatinkeittimellä.
Kahvista on tullut ajoittain varsin maukasta, mutta välillä laimeaa/laihaa, vaikka papuja olen mittaillut samaa määrää lähes joka kerta.

Vaakaa en ole vielä saanut hommattua, joten voiko se vain olla, että kahvin määrä vaihtelee pieniä määriä keitettäessä niin paljon että eroja kahviin tulee suodatinkeittimellä helposti?

Jauhatus on mielestäni aika kohdallaan kun liian hienosta (paakkuuntui ja kahvi oli kitkerää) lähdin tekemään karkeampaa, maalaisjärjellä siis olisi kohdallaan... Mutta siihen liittyy yksi kysymys (tosiaan siis suodatinkeittimen kanssa keiteltäessä), voiko jauhatus olla liian hienoa ja siksi joutuu suodattimessa helposti "seinille" ja loput vedestä valuu turhan herkästi läpi? Koska jos nyt tulee laimeaa kahvia, niin en ole sen takia lähtenyt tekemään karkeampaa jauhatusta, vai voiko ongelmaan olla ratkaisu juuri edellä mainittu jauhatuksen säätäminen karkeammaksi? Tai olisiko kahville syytä tehdä jotain ennen kuin suodatinkeitintä lyö päälle, nyt tuntuu että suoraan myllystä kun kaataa(/mittaa) kahvit keittimeen, on kahvi varsin ilmavasti "pakattu" suodattimeen?

Silmämääräisesti suodattimessa on lievä "kraateri" ja märät purut on jonkun verran seinillä...

Vai onko vain niin, että nyt on muuttujia liikaa kun ei ole vielä vaakaa? Kannattaako sillä muuten punnita sitten lopullinen tuotos vai pavut (vai ovatko nämä grammamääräisesti täysin samat)?

P.S. Tykkään myös Cafe Salista varsin paljon, kahvi on hyvää ja paikan fiilis on loistava. Kultainen gruppokaan ei ole ärsyttänyt tiskillä ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 15, 2012, 10:04:54 ap
Tuon vakio skertonin kanssa on ongelmana sen alemman laakeroinnin puute, jolloin karkeammalla jauhatuksella tulee helposti pölyä joukkoon. Jostakin luin vinkin että jos kampea nostaa samalla kun pyörittää niin vaiva helpottuu. Olen yrittänyt opettaa poikaani jauhamaan oikeaoppisesti tuolla pikku myllyllä, tässä tosin on tuo terän alatuenta modattuna
http://www.youtube.com/watch?v=BCJt8iYrtuw


Moccamasterin kanssa olen käyttänyt tuoreella kahvilla menetelmää että valutan suodattimen läpi vettä ennen purujen laittoa (poistaa paperin makua), sitten kun käynnistän keittimen pidän pannun pois paikoiltaan hetken ja annan purujen turvottua hieman ennenkuin laitan pannun paikoilleen (tämä tietysti toimii vain tippalukollisen keittimen kanssa).
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: linker - Huhtikuu 15, 2012, 10:29:08 ap
Moccamasterin juoksuputkia on kahdenlaisia, vanhemmissa yksireikäinen ja uudemmissa monireikäinen.
Vanhoihinkin on monireikäinen saatavana varaosana, omani hankin prismasta, muistaakseni 12 eurolla.

Minulla on vanhanmallisen moccamasterin lisäksi joku melko vanha krupsin keitin, jonka pallomaisessa suodatinpöntössä lukee
että "aroma control". Se tarkoittaa siinä, että keitin pitää vedensyötössä pienen tauon heti kun on päästänyt puruille "turvotusvedet".
Lisäksi keitin pitää melko paljon vettä kahvin joukossa, ennen kun venttiili aukeaa ja kahvi valuu kannuun/pannuun.
http://youtu.be/ToelPrqoQjU (http://youtu.be/ToelPrqoQjU)

Mutta tuosta moccamasterista ja varsinkin sen "kraatereista ja poraamisesta": Tein joskus testiä, ja laitoin blogiini jotain aiheesta:
http://linkerquu.blogspot.com/2012/01/juoksuputki.html (http://linkerquu.blogspot.com/2012/01/juoksuputki.html)

Ei pidä pelästyä blogin taustakuvaa.


 
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 15, 2012, 11:08:13 ap
Kahvista on tullut ajoittain varsin maukasta, mutta välillä laimeaa/laihaa, vaikka papuja olen mittaillut samaa määrää lähes joka kerta.

Millaisia määriä valmistat? Itselläni raja Moccamasterin kanssa on siinä puolessa litrassa (vettä). Pienemmillä määrillä menee hankalaksi johtuen liian lyhyestä suodatusajasta ja tuota ongelmaa ei oikein saa jauhatusta hienontamalla korjattua. Pienissä määrissä paljon parempaan lopputulokseen pääsee käsin suodattamalla kun veden tulonopeutta ja sitä kautta suodatusaikaa saa säädettyä paremmin.

Yksi mitä voit vielä koettaa on se, että kun moccamaster on päästänyt puruille sen verran vettä että ensimmäiset tipat valuvat läpi, sammutat keittimen ja nopeasti/varovasti hämmennät purut lusikalla jotta ovat varmasti kauttaaltaan kosteita. Sitten keitin takaisin päälle. Pieni vesimäärä hienolla jauhatuksella saatta "juosta" kahvin läpi epätasaisesti ja tällöin tulos voi jäädä laihaksi. Jos keittimessä on käsikäyttöinen tippalukko, niin sitä voi kanssa pitää alussa kiinni sekoitukseen asti (kunhan muistaa sitten avata...). Mutta tässä alkaa olla jo enemmän vaivaa kuin käsipelillä suodattamisessa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 15, 2012, 14:30:38 ip
Kiitos vinkeistä, itsellä on Moccamaster uudemmalla juoksuputkella (9-reikäinen) ja tippalukoton versio, eli perusmalli.
Keitettäessä on tuo 0,5L aika vakiomäärä, tarkistin tuon asteikon Moccamasterin 4 kuppia, eli 1/2L täsmäsi 500ml kannuun varsin hyvin.

Tosin sitä en tiedä miten tämä yhtälö toimii kun normaalisti kaadan tällä täyden mukillisen ja sekin näyttää Moccamasterin asteikolla 0,5L:
http://www.iittala.fi/web/iittalaweb.nsf/fi/tuotteet_syominen_astiasarjat_taika_muki_04_l_musta

Kokeilin hämmentää tuota kahvia hieman ja se auttoi kyllä, purutkin olivat tiputuksen jälkeen paljon tasaisemmin eikä tuota kraateria ollut juuri laisinkaan. Vieläkään silti ei aivan ole kohdallaan ehkä, taidan uskaltaa säätää hieman karkeammaksi tuota Skertonia jos se auttaisi...

Se oli ennen tätä keskustelua ehkä viimeinen suunta mihin olisin tuota ruuvannut, sillä maalaisjärki sanoo että mitä karkeampi, sitä nopeammin juoksee läpi ja sitä laimeampaa tulee... Nyt oli kahvin väri aika lähellä sitä millaisena olen sen tottunut näkemäänkin, mutta pientä hienosäätöä tämä vielä kaipaa (ja sitten sen Moka Alessin saapumista vähitellen...)

Käyttääkö kukaan teistä tavallisia konsteja purujen (/papujen) annosteluun, eli osaako sanoa vaikka mutulla että meneekö vastajauhettuja puruja enemmän kuin tiiliskivestä? Jos siis mitataan ihan tilavuusmittareilla, eli kahvilusikalla. Koska nyt kun tuo suodatus on about kohdallaan, niin nyt on enää kaksi muuttujaa, purujen määrä ja purujen karkeus...

Ainiin, ja otin tavaksi huuhdella suodatinpussin, ehdin jo sitäkin epäillä että se aiheuttaa kahvin juoksemisen nopeammin läpi, mutta eiköhän sen voi poissulkea tästä yhtälöstä... Alkoi vain ärsyttää ja sitten alkaa syytellä kaikkia sivullisiakin tekijöitä ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 16, 2012, 17:57:26 ip
Tietty kyllähän noistakin summaa tulee kun alkaa laitetta toisen perään olemaan kaapissa... :) Mutta ei puhuta kuitenkaan suuresta rahamäärästä.
Tähän piti vielä sanoa, että kaikki hifistelyn mahdollistavat harrastukset avaavat aina oven myös rahan menolle, vaikka alkuperäinen motivaatio olisi säästäminen. Täydellinen esimerkki on klassinen parranajo: monet siirtyvät yksinkertaisten safety razorien ja DE-terien käyttäjiksi, koska eivät halua maksaa Gilletten älyttömiä hintoja... mutta päätyvät sitten keräilemään mäyränkarvasuteja, höyliä, partasaippuoita ja saippuakuppeja. Jos ei koe tällaista viettiä, hyvä suti ja maailman paras höylä maksavat itsensä nopeasti takaisin, vaikka käyttäisi terävimpiä mahdollisia höylänteriä ja ensiluokkaista saippuaa. Samalla tavalla maailman parhaista kahveista on mahdollista nauttia hyvin edullisesti. Siskoni tykkää kahvista mutta ei jaa hifistelygeeniäni. Hommasin hänelle Cleverin ja käytetyn PeDe-myllyn ja vihjaisin tuosta Dealextremen vaa'asta ja Melittan Mild-filtteripapereista. Vedenkeitin oli jo ennestään. Tuollaisella kokoonpanolla hauduttelee onnellisena vaikka lopun ikäänsä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 16, 2012, 22:04:31 ip
Siskoni tykkää kahvista mutta ei jaa hifistelygeeniäni. Hommasin hänelle Cleverin ja käytetyn PeDe-myllyn ja vihjaisin tuosta Dealextremen vaa'asta ja Melittan Mild-filtteripapereista. Vedenkeitin oli jo ennestään. Tuollaisella kokoonpanolla hauduttelee onnellisena vaikka lopun ikäänsä.

Tässähän se on sanottu. Lähinnä oikeastaan kannattaa vähän tietää mitä ostaa, ettei osta suunapäänä mitä vain ja sitten opi kantapään kautta :)

Mitä muuten on Melittan Mild-filtteripaperit, onko ne ihan suodatinkeittimelle ja mitä tämä Mild tarkoittaa tässä kontekstissa? Ja onko suodatinpapereilla yleisestikin paljon eroa keskenään kun puhutaan hyvän kahvin valmistamisesta esim. Moccamasterilla?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: äyni - Huhtikuu 16, 2012, 22:15:02 ip
Mitä muuten on Melittan Mild-filtteripaperit, onko ne ihan suodatinkeittimelle ja mitä tämä Mild tarkoittaa tässä kontekstissa? Ja onko suodatinpapereilla yleisestikin paljon eroa keskenään kun puhutaan hyvän kahvin valmistamisesta esim. Moccamasterilla?

Melittalla on tuommoisia erivahvuiselle kahville suunniteltuja suodatinpapereita, jotka ihan yksinkertaisesti vaan vastustavat veden (kahvin) virtausta eri tavoin. Mild miedompaa ja intense vahvempaa kahvia varten. Sitten on jokin gourmet, jonka väitetään tasaavan kahvin laatua kun keitetään vajaita keittimellisiä.
En ole noita verranut, joten toiminnasta en tiedä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 17, 2012, 06:43:47 ap
Melittalla on tuommoisia erivahvuiselle kahville suunniteltuja suodatinpapereita, jotka ihan yksinkertaisesti vaan vastustavat veden (kahvin) virtausta eri tavoin. Mild miedompaa ja intense vahvempaa kahvia varten. Sitten on jokin gourmet, jonka väitetään tasaavan kahvin laatua kun keitetään vajaita keittimellisiä.
En ole noita verranut, joten toiminnasta en tiedä.

Okei, jotain tämän suuntaista arvelinkin...
Onkos joku testannut näitä tai muita suodatinpusseja?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 17, 2012, 07:46:12 ap
Mild-suodatinpussi on "ohut" ja vastustaa veden virtausta vähiten. Tämä on hyvä jos haluaa lyhyemmän uuttoajan tavallisessa suodatinkahvinkeittimessä tai käyttää Abidia. Intense-pussi on toisesta päästä, se hidastaa veden virtausta tavanomaista enemmän. Tämä on hyvä jos haluaa pidemmän uuttoajan tavallisessa suodatinkahvinkeittimessä. Gourmet-suodatinpussin alaosa (se kapea) on Intenseä, keskiosa on tavallista ja yläosa (se levein osa, aukko-osa) on Mildiä. Pienellä nestemäärällä toimii siis kuten Intense ja suurella vähän kuin normaali pussi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 17, 2012, 21:14:08 ip
Mild-suodatinpussi on "ohut" ja vastustaa veden virtausta vähiten. Tämä on hyvä jos haluaa lyhyemmän uuttoajan tavallisessa suodatinkahvinkeittimessä tai käyttää Abidia. Intense-pussi on toisesta päästä, se hidastaa veden virtausta tavanomaista enemmän. Tämä on hyvä jos haluaa pidemmän uuttoajan tavallisessa suodatinkahvinkeittimessä. Gourmet-suodatinpussin alaosa (se kapea) on Intenseä, keskiosa on tavallista ja yläosa (se levein osa, aukko-osa) on Mildiä. Pienellä nestemäärällä toimii siis kuten Intense ja suurella vähän kuin normaali pussi.

Kiitos selvennyksestä. Onkos sitten näillä merkeillä eroa, että onko se hyvä käyttää juuri Melittaa maun mukaan vai esim Euroshopperia?
Ja tuota, oliko suodatinkeittimien ongelma juuri tuo läpijuoksutus, joten gourmet tai Intense voisi olla ihan hyviä vaihtoehtoja vai muistanko juuri väärinpäin? Tai onko se vain makuasia?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 17, 2012, 21:49:24 ip
Onkos sitten näillä merkeillä eroa, että onko se hyvä käyttää juuri Melittaa maun mukaan vai esim Euroshopperia?

Melitta ainakin antaa hyvin huuhdeltuna suhteellisen "pahvittoman" maun. Huokeimmissa pusseissa paperi ei välttämättä ole kovin "neutraalin makuista" (ei se sitä ole oikein koskaan, mutta jotkut maistuvat enemmän kuin toiset). Tämä johtunee itse paperin laadusta, paperiin jääneestä paperipölystä jne...

Taisit tuolla aiemmin kysellä huuhtelusta: Käsin suodattamalla huuhtelen itse ensin kylmällä vedellä kunnolla hanan alla ja sitten kiehuneella vedellä (tämä vähentää tuota kuuman veden tarvetta). Jos valmistan keittimellä esim 1/2 litraa, niin laitan vettä litran ja annan valua siitä puolet pois pelkän paperin läpi pitäen alussa tippalukkoa kiinni (niin että suppilo täyttyy ensin piripintaan). Tällöin se lopullinen uuttokin alkaa kuumemmalla lämpötilalla kun laite (lähinnä se metalliputki) on ehtinyt lämmitä.

Ja tuota, oliko suodatinkeittimien ongelma juuri tuo läpijuoksutus, joten gourmet tai Intense voisi olla ihan hyviä vaihtoehtoja vai muistanko juuri väärinpäin? Tai onko se vain makuasia?

"Oikeassa" suodatinkeittimessä on mahdollista säätää suodatusnopeutta (niin että veden lämpötila pysyy oikeana) - mutta tällöin pitää jo pulittaa hieman enemmän rahaa ja laite alkaa olla jo melko overkill tehtäväänsä. Suodatinpaperilla nopeuden vähentäminen on kompromissi joka joskus toimii ja joskus ei (on siis eroa siinä, että tihkuuko vesi hiljalleen purujen päälle, vai että vesi tulee kerralla nopeasti ja tihkuu sitten hiljalleen pois. Eroa on siinä miten vesi matkallaan "vuorovaikuttaa" purujen kanssa). Esimerkiksi Moccamaster toimii optimaalisesti silloin kun keität sillä täyden pannullisen - tällöin purujen päällä on koko ajan suhteellisen ohut vesikerros purumäärään nähden ja purut pysyvät tiivinä siinä alla joiden läpi vesi virtaa. Vajaalla pannulla syntyy ennemminkin löyhä kahvi/vesi mössö josta sitten erotetaan lopussa liuos pois, eikä "perkoloitumista" juurikaan tapahdu. Toimiakseen hyvin tämä "mössöuuttaminen" vaatii (IMHO) yleensä pidemmän suodatusajan ja näin esim. Cleverin kanssa toimitaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Huhtikuu 17, 2012, 23:11:01 ip
Melitta ainakin antaa hyvin huuhdeltuna suhteellisen "pahvittoman" maun. Huokeimmissa pusseissa paperi ei välttämättä ole kovin "neutraalin makuista" (ei se sitä ole oikein koskaan, mutta jotkut maistuvat enemmän kuin toiset). Tämä johtunee itse paperin laadusta, paperiin jääneestä paperipölystä jne...

"Oikeassa" suodatinkeittimessä on mahdollista säätää suodatusnopeutta (niin että veden lämpötila pysyy oikeana) - mutta tällöin pitää jo pulittaa hieman enemmän rahaa ja laite alkaa olla jo melko overkill tehtäväänsä. Suodatinpaperilla nopeuden vähentäminen on kompromissi joka joskus toimii ja joskus ei (on siis eroa siinä, että tihkuuko vesi hiljalleen purujen päälle, vai että vesi tulee kerralla nopeasti ja tihkuu sitten hiljalleen pois. Eroa on siinä miten vesi matkallaan "vuorovaikuttaa" purujen kanssa). Esimerkiksi Moccamaster toimii optimaalisesti silloin kun keität sillä täyden pannullisen - tällöin purujen päällä on koko ajan suhteellisen ohut vesikerros purumäärään nähden ja purut pysyvät tiivinä siinä alla joiden läpi vesi virtaa. Vajaalla pannulla syntyy ennemminkin löyhä kahvi/vesi mössö josta sitten erotetaan lopussa liuos pois, eikä "perkoloitumista" juurikaan tapahdu. Toimiakseen hyvin tämä "mössöuuttaminen" vaatii (IMHO) yleensä pidemmän suodatusajan ja näin esim. Cleverin kanssa toimitaan.

Täytyypä siis kokeilla valkata pussit sen mukaan, ostamalla esim juuri tätä Gourmet-pussia (melkein aina keitetään 0,5-0,7 litraa) saa samalla poistettua halvemmat pussit pois nurkista.

Tämä "mössöuuttaminen" sanana huvitti, mutta sitäpä tuo taitaa olla :)

Taisit tuolla aiemmin kysellä huuhtelusta: Käsin suodattamalla huuhtelen itse ensin kylmällä vedellä kunnolla hanan alla ja sitten kiehuneella vedellä (tämä vähentää tuota kuuman veden tarvetta). Jos valmistan keittimellä esim 1/2 litraa, niin laitan vettä litran ja annan valua siitä puolet pois pelkän paperin läpi pitäen alussa tippalukkoa kiinni (niin että suppilo täyttyy ensin piripintaan). Tällöin se lopullinen uuttokin alkaa kuumemmalla lämpötilalla kun laite (lähinnä se metalliputki) on ehtinyt lämmitä.

Juu kyselin asiasta ja tämä keittimen hyväksikäyttäminen ei tullut kyllä mieleen, olen vähän mikrossa lämmitellyt vettä ja sillä huuhdellut pussia, mutta onhan tuo vähän säätämistä. Hanalla alkuun + keittimestä läpi vettä ei kuulosta kyllä pahalta idealta!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: TD - Toukokuu 03, 2012, 21:18:06 ip
Vaa'asta.

Ostin Huuto.netistä nimimerkki linkerin vinkin mukaisen vaa´an, joka on näemmä samanlainen kuin dealextreme myy. 1000g max / 0,1g.

Ensimmäinen kokeilu vaa´an kanssa toi huiman eron edelliseen. Nyt kun takana on muutamia viikkoja itse jauhettua, on helppo todeta että kahvia on ollut aika reippaastikin liian vähän keittimessä.

Liekö sitten vastajauhetun "ilmavuudesta" vai mistä, mutta perinteisillä tavoilla (moccamasterin mittalusikka) mitaten + vähän extraa, on saanut tyydyttäviä tuloksia, mutta onhan tuo nyt ollut aika kaukana oikeasta annostelusta. Sen kertoi tosiaan heti ensimmäinen "makutesti" vaa´an saavuttua.

Annostelusta olisi yksi kysymys, onko 6 grammaa / 1 dl (30g / 0,5l) oikeampi kuin 7 grammaa per kuppi (eli 28 g / 0,5l), molempia näyttää olevan alan ohjeissa...?

Yksi mikä ihmetyttää, on Moccamasterin mittalusikka muutenkin. Siis ihan tiiliskivikahvistakin keitettynä grammoissa yksi tasainen mitallinen pitäisi olla kahteen Moccamasterin kupilliseen (2,5 dl). Mutta tämä tekee 0,5 litraan tiiliskivikahvista noin 22 grammaa, kuulostaa aika vähältä? Vai onko mittakin suunniteltu täydelle pannulle, kuten koko keitin... eli n. 55g / 1,25l olisi näin ollen lähellä oikeaa?

Onko muutenkin syytä laittaa "suodattimelle" yksi osa, vai ihan vaan suoraan laskennallisesti 6 g / 1 dl, oli se sitten täysi pannullinen tai 0,5l? Meillä keitetään yleensä joko 0,5l tai 0,75l (4 kupillista tai 6 kupillista).
Jonkun vinkki oli "7 grammaa per kupillinen ja yksi 7 g 'pohjille' suodattimelle"...
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 03, 2012, 23:05:46 ip
SCAE:n gold cup-standardissa kahvin annosteluksi on muistaakseni taidettu asettaa 60 +/-5 grammaa / Litra vettä. Jos on annostelu jossain lähistöllä, niin ihan hyvin on asiat. Kysymykseesi siitä lasketaanko kahvia yksi osa suodattimelle vai ei, niin ei lasketa. En tosin ole varma ymmärsinkö kysymystä  :-[.


Nyt kun vaaka on hankittu ja "rimaa" on siirretty taas hieman korkeammalle, voisit seuraavaksi kokeilla veden punnitsemista. Veden punnitseminen on nopeaa, tyylikästä ja tarkkaa mittakannujen käyttämiseen verrattuna.

Vanha hyväksi havaittu ja kultainena sääntö kahvin ja veden väliselle suhteelle on 1:17. Jos siis haluat esim. 1000 grammaa kahvia (n. litra) tarvitset n. 59 grammaa kahvia jne.

Itse pyrin pitämään reseptit aina lähes samoina (uuttoaika, kahvin määrä, veden määrä, lopullinen annoskoko jne.) ja säätämään vain myllyn karkeutta. Jos joku tietenkin jää kovin laihaksi, niin sitten vaan vähemmän kahvia/enemmän vettä tai vice versa.

 
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 04, 2012, 18:20:22 ip
Yksi mikä ihmetyttää, on Moccamasterin mittalusikka muutenkin. Siis ihan tiiliskivikahvistakin keitettynä grammoissa yksi tasainen mitallinen pitäisi olla kahteen Moccamasterin kupilliseen (2,5 dl). Mutta tämä tekee 0,5 litraan tiiliskivikahvista noin 22 grammaa, kuulostaa aika vähältä? Vai onko mittakin suunniteltu täydelle pannulle, kuten koko keitin... eli n. 55g / 1,25l olisi näin ollen lähellä oikeaa?

Taannoin punnitsin parin erilaisen mittalusikan antamia kahvimääriä (ohjeistin sukulaista kahvinkeitossa). Havainto oli, että ainakin kaikissa niissä piti ottaa "kohtuudessa" kukkuraisia lusikallisia jos halusi päästä nimellisarvoon (kohtuudessa=sellainen kuin siihen "luonnostaan" tulee ilman kikkailuja). Moccamasterin lusikka antoi muistaakseni tasattuna 10g luokkaa ja perinteinen 7g antoi 5g. Testasin pakettikahvilla.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: npm - Toukokuu 18, 2013, 20:04:15 ip
Josko sitä sitten vihdoinkin osallistuisi täällä keskusteluunkin, kun aihe on näin mainio.  ;D

Voisinkin oikeastaan aloittaa olemalla eri mieltä ketjun lähtökohdan kanssa  ::)


Eli lähdetään siitä millä on pienin kynnys alkaa parantaa makuelämyksiä:

  • osta kahvimylly
  • osta papuja
  • keitä kahvia vastajauhetuista pavuista samalla menetelmällä kuin ennenkin


Suomalainen markettikahvi ei nimittäin ole tosiaan ollenkaan huonoa. Tarjoiltuna se kuitenkin jostakin syystä on aina kerrassaan hirvittävää sumppia. Omat kaksi senttiäni ensimmäisistä toimenpiteistä:


On suorastaan hämmentävää miten hyvää vaatimaton juhlamokkakin voi olla kymmenen euron tarjoustalon keittimellä, kunhan keitin vain on puhdas, eikä kahvi ehdi kummempia seisomaan  ;)


Oma lähtökohtani kahvin maisteluun oli juurikin tuo - vanha halpiskeitin täynnä pinttynyttä rasvaa sekä kaupan halvinta tiiliskivikahvia, joka saattoi joskus seisoa pannussa helposti puolikin tuntia. Kokeilin aina välillä marketin kalliimpiakin tiiliskiviä, ja tuloksena oli enimmäkseen vielä hirvittävämpää kuraa  8)

Aloinpa sitten oikusta aina huuhtelemaan pannun ja suodatinsuppilon ennen käyttöä. Ja juomaan kahvin tuoreena. Ero oli aivan käsittämätön - ei sitä vain voinut uskoa, että kyseessä oli sama kahvi samasta laitteesta.

Hankinpa sitten mokkamasterin käytettynä ja petyin pahasti. Kahvi ei ollutkaan yhtään parempaa. Purin sitten koko häkyyrän varaosiksi ja ei kiesus kaikkea sitä sontaa mitä sinne oli kertynyt. Kuvia ei tullut paha kyllä otettua...
Kunnon puhdistuksen jälkeen kahvi oli sitten taas kertaluokan parempaa. Mistä päädyin siihen tulokseen, että mokkamasterista tekee hyvän keittimen nimen omaan se, että se on kohtuu helppo purkaa osiin  ;D

Aikanaan taloon tuli sitten juurikin samainen Hario Skerton -käsimylly, jolla veivattiin kahden hengen kahvit useamman kertaa päivässä milloin mistäkin markettipavuista, ja talossa nautittiin jonkin aikaa maukkaasta ja halvasta kahviharrastuksesta.

Eräänä aamuna sitten kuitenkin turhautuminen jatkuvaan jumppaamiseen vei googlen pariin, ja eipä aikaakaan, kun pöydällä koreili puolittaisena heräteostoksena KitchenAidin 200e maksanut mylly. Vaimon reaktiota ei tarvinne kuvailla tarkemmin.  8)

Tarina jatkuu kaikille tuttuun malliin: nyt alkoi tietysti poltella tarve päästä tekemään maukasta espressoa, eikä mikään marketin vimpula tietysti tullut kysymykseenkään. Sattumalta luin jostakin vipukoneista, ja eikös sellainen ollut sitten ihan pakko saada. Niinpä taloon tuli sitten La Pavoni Pro, ja illuusio vapaasta tilasta keittiön pöydällä meni sen myötä  ::)

Aika lailla välittömästi tuli myös todettua, että marketin espressopavut ovat jokseenkin sielutonta tavaraa, joten eipä siinä sitten auttanut kuin siirtyä tuoretuotteisiin. Onneksi valikoima Helsingissä on oikein menevä.

Meni myös muutama viikko, ennen kuin tajusin, että Cafiza on ihan oikeasti välttämätöntä  ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 18, 2013, 22:58:33 ip
Suomalainen markettikahvi ei nimittäin ole tosiaan ollenkaan huonoa. Tarjoiltuna se kuitenkin jostakin syystä on aina kerrassaan hirvittävää sumppia. Omat kaksi senttiäni ensimmäisistä toimenpiteistä:

  • pidä keitin puhtaana
  • tarjoile kahvi tuoreena

On suorastaan hämmentävää miten hyvää vaatimaton juhlamokkakin voi olla kymmenen euron tarjoustalon keittimellä, kunhan keitin vain on puhdas, eikä kahvi ehdi kummempia seisomaan  ;)

Täysin samaa mieltä!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 18, 2013, 23:37:57 ip
Juu ei se välttämättä ihmeempiä laitteita vaadi. Noissa halvimmissa Tarjoustalo-keittimissä olen huomannut ikävän ominaisuuden; monissa vesi on lähes kiehumispisteessä ja lämpölevy on liian kuuma = lopputuloksena huonoa kahvia.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 18, 2013, 23:52:25 ip
Juu ei se välttämättä ihmeempiä laitteita vaadi. Noissa halvimmissa Tarjoustalo-keittimissä olen huomannut ikävän ominaisuuden; monissa vesi on lähes kiehumispisteessä ja lämpölevy on liian kuuma = lopputuloksena huonoa kahvia.

Varmasti mahdollista, toisaalta e ole koskaan saanut niin pahaa kahvia kuin noilla Mokamaastereilla. Usein tuleekin kysyttyä kun on vaikeata juoda, että onko oikein mokka master? ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 19, 2013, 21:37:00 ip
Varmasti mahdollista, toisaalta e ole koskaan saanut niin pahaa kahvia kuin noilla Mokamaastereilla. Usein tuleekin kysyttyä kun on vaikeata juoda, että onko oikein mokka master? ;-)

No meillä Moccamaster ja hyvin se pelaa ainakin jos täysiä kannuja keittelee. Yhdet kupposet tehdään toki käsin. Pienissä määrissä Moccamaster kyllä helposti aliuuttaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 20, 2013, 09:50:40 ap
Hyvin täälläkin pelittää moccamaster.
Toki silläkin tietenkin saa keiteltyä pahaa kahvia, jos heitellään purut ja vedet silmämääräisestsi ja bonusmitallinen perään. Näitäkin pannullisia tullut vastaan, mutta eihän silloin kyse olekkaan enää keittimestä.

Jos n.kolmea-neljää desiä alan keittämään, eikä muita suodatinpapereita ole käytössä kuin mildit. Teen seuraavasti; punnitsen sen 7g per desi, otan pannun pois tippalukolta, annan sinne valua hieman vettä, kun suodatinpussiin on tullut hieman vettä (peittääkseen purut) katkaisen virrat, sit parinkymmenen sekan päästä laitan virrat takas ja pannun alle.
Ei mitään järkyttävän suurta makuilmettä tapahdu, mut mielestäni maistuu täten kuitenkin aavistuksen paremmalta.

Ja toisilla keittimillä, joissa kuumalämpölevy, ja toista pannullista keitetään heti perään. Laitan tilkan vettä pannunpohjalle, ettei sinne tippuva kahvi tulis ihan tulikuumalle itekseen.
Sit jonkin aikaa pannussa seissyttä kahvia kun ottaa, niin ei sille tee ollenkaan huonoa hieman pyöräyttää ennen kaatoa, filtterikahvi kerrostuu aikast nopeasti, ja tämä on kanssa jostain iskostunut päähäni.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 20, 2013, 11:53:00 ap
Toki tähän väliin keventävä pieni niksipirkka: Jos kahvin suodatinpaperit loppuu, ota apuun sukkahousut! Sekoita kupissa kuuma vesi ja porot, vedä sukkahousut päähän ja juo.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Stefanius - Elokuu 09, 2013, 14:26:41 ip
Tänään vihdoin pääsin opettelemaan esson tekoa. Homma tyssäsi vaan heti alkuun. Vaaka ku on vielä tulon päällä kiinasta joten en pysty punnitsemaan kahvia. Miten toimisin siihen asti? Saan 30 sekunnissa kupin pohjalle hyvin vähän kahvia. Ensimmäiset 2-3 yritystä ei tullut sitäkään vähää. Nyt piti laittaa jo pillit kasaan hetkeksi kun puski niin tuskan hikeä pintaan. Kirjaimellisesti.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: akallio - Elokuu 09, 2013, 14:29:36 ip
Mittaa pavut jollain sopivalla mittakupilla, niin saat painon pidettyä samana. Ainakin siihen asti, kunnes vaihdat papuja.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: m4tti - Elokuu 09, 2013, 17:20:45 ip
Mökkioloissa olen tällaisia muistisääntöjä noudattanut:
- "tavallinen" muovinen suodatinkahvin mittalusikka = n. 7 grammaa papuja
- ruokalusikallinen = 15ml =  6,5 grammaa papuja
- desi papuja =  43-45 grammaa

Varmaan vaihtelee papujen mukaan, mutta suurinpiirtein noilla on pärjännyt. Tasamitallisia, ei kukkuroita. Tuolla ruokalusikkamitalla (3 mitallista papuja) pääsee helposti ja suht toistettavasti 18 - 19 gramman haarukkaan, jota itse useimmiten käytän doppiota tehdessä. 21 grammaan pääsee taas tuolla kahvimitalla helposti ja desimitta on ollut käytössä pannu/suodatinkahvia keitellessä.

Tarkempaan tulokseen ehkä pääsee mittaamalla jauhetun kahvin määrää, kun pavut kokonsa ja muotonsa puolesta asettuvat noihin pienempiin mitta-astioihin hankalammin (milloin se on nyt se tasamitta vai ei...), mutta samat mitat ja lukemat pitää kutinsa silloinkin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Stefanius - Elokuu 09, 2013, 20:58:03 ip
Käytin tota silvian mukana tullutta kahvimittaa nyt mutta 2 ei varmaan riitänyt. Lisäksi nyt kakku jää gruppoon kiinni kun irrotan kahvan... Kuuluukohan sen olla aluksi näin vaikeaa vai pitääkö suosiolla jatkaa kokeiluja kun on nukkunut ensin yhdn päivän. Ei ole ensimmäinen kerta kun yövuorojen jälkeen aivoissa ei iso pyörä pyöri.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: koomikko - Elokuu 09, 2013, 21:30:15 ip
Käytin tota silvian mukana tullutta kahvimittaa nyt mutta 2 ei varmaan riitänyt. Lisäksi nyt kakku jää gruppoon kiinni kun irrotan kahvan... Kuuluukohan sen olla aluksi näin vaikeaa ...

Voi kuule, et ole edes päässyt kunnolla alkuun vielä. Tie huipulle on pitkä ja kivinen suurimmalle osalle meistä, joten kannattaa suhtautua sen mukaan aluksi tähän harrastukseen ;). Alkutaipaletta kyllä helpottaa paljon se jos joku kokenut tulee ensin näyttämään perusasiat kädestä pitäen. Siinä voi säästää itseltä kuukausitolkulla opetteluaikaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: m4tti - Elokuu 09, 2013, 22:59:05 ip
En Silviaa tarkemmin tunne, mutta yleensä nuo kahvimitat on sen 7gr eli "sinkun" verran. Tupla olisi silloin juuri tuo 2x eli 14grammaa. Riippuu filtterin koosta/mallista mitä siihen mahtuu, mutta yleensä 16-18 gr pitäisi tuplafiltteriin mennä, itse olen tottunut tekemään tuplasihdillä 18gr panostuksella.

Lähinnä käytetyn purun määrä tässä korreloi siihen minkä verran juotavaa voi odottaa kuppiin saavansa: 18 grammalla pavusta ja jauhatuksesta riippuen itse saan 36 - 50 grammaa juotavaa, joka millilitroissa on jotain 40 ja 65 millilitran väliltä. Tuolla 14gr panoksella voisi siis olettaa saavansa 30-50 ml espressoa (ristrettona sitten tuosta piirun verran tiukempaa). Nämä mitat ihan oman kokemuksen pohjalta ilman baristakoulutusta ;D, viisammat korjatkoon jos on kovin pielessä...

Alussa noita muuttujia on niin paljon, että kannattaa pitää vaikka papumäärä ja uuttoaika vakiona ja jauhatuksen karkeutta säätämällä saada se ensimmäinen onnistunut espresso, joka maultaan, määrältään ja ulkonäöltään on odotuksia vastaava :)

Kakku saattaa satunnaisesti jäädä keltä vain kiinni gruppoon, nou hätä. Jos se jää aina, niin sitten on ehkä liika puruja.

Opettelun iloa vaan, sitähän nämä harrastukset edellytää!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: tirofaux - Elokuu 09, 2013, 23:08:58 ip
Omalla Silvian mittalusikalla kun kauhaisen niin papuja tulee hieman yli 10g.

Aloittelijan kannattaa olla valpas siinä mielessä että virheitä sattuu ja niiden havaitseminen voi olla enemmän tai vähemmän työlästä. Yleensä koetan kannustaa videoimaan ongelmallisen tapahtuman ja lähettämään tänne kahvifoorumille kommenteille.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: m4tti - Elokuu 09, 2013, 23:29:07 ip
Omalla Silvian mittalusikalla kun kauhaisen niin papuja tulee hieman yli 10g.

Eli hieman reilumpi lusikka Silvian mukana... Tuosta voisi hätäisen johtopäätelmän tehdä, että puruja on ollut hiukan liikaa (~20gr) ja siksi kakkukin tarttui kiinni. 15 ml mittalusikka eli ruokalusikallinen jos löytyy taloudesta, niin sillä voi tehdä vertailevaa mittausta (n. 6,5 gr), kunnes vaaka saapuu asian ratkaisemaan.

Jauhatus saattaa olla oikea karkeuden suhteen, jos vaan määrän saa nyt kohdalleen niin vesikin tulee paremmin paakun läpi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Stefanius - Elokuu 10, 2013, 08:20:25 ap
Kiitos kannustuksesta ja hyvistä neuvoista. Nyt on levätty yövuorojen jälkeen ja tuntuu, että tänään vois onnistua ja kokonainen esso. Sain eilen jo creemaa pintaan mutta maku jäi laihaksi. Asetan hienommaksi ja testailen eri tamppaus voimakkuuksia. Suurin huomio toki kahvin määrään. Ilmoittelen miten käy.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: koomikko - Elokuu 10, 2013, 09:05:35 ap
Tamppauksella ei ole kauheasti väliä. Napakasti vain ja suoraan. Kahvin määrä ja jauhatus on ne millä se valuma säädetään kohdalleen. Tasoita se kahvi sinne koriin tasaisesti siten että sitä on kanssa reunoilla kunnolla.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: m4tti - Elokuu 10, 2013, 12:50:45 ip
Pavulla on myös suuri merkitys lopputulokseen, itse koin suuren ahaa-elämyksen kun ekan kerran tein tuorepaahdosta espresson. Vanha papu, markettipapu, vaalea tai tumma paahto, robustaa vai arabicaa jne... kaikki vaikuttaa lopputulokseen. Ja myös jauhatukseen. Ja elämään ja kaikkeen sellaiseen... ;D Pavuksi alkuun ehkä sopisi joku 80/20 (arabicaa/robustaa) tuorepaahto esim Kaffan Barista Blend joka oman kokemuksen mukaan tuottaa täyteläisen ja tumman espresson, robusta antaa mukavasti cremaa ja paahteista potkua.

Alkumatkaa helpottakseen kannattaa muutella vain yhtä tekijää kerrallaan ja "vakioida" muut: esim pidä papumäärä ja valutussaika (tai -määrä) koko ajan samana, muuta vain jauhatuskarkeutta - näin huomaa mitä jauhatus vaikuttaa lopputulokseen. Tuo tamppaus on ehkä se vähiten merkittävä tekijä...

Kun rutiinit alkaa kehittyä ja saa hommasta jonkinmoisen kokonaiskäsityksen, voi alkaa muitakin osatekijöitä kokeilemaan. Uuttosuhteista, pavuista, maidon vaahdotuksesta jne löytyy tältä foorumilta yllin kyllin vinkkejä ja ohjeita - hakutoimintoa kannattaa hyödyntää.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Stefanius - Elokuu 11, 2013, 14:53:03 ip
Joissain videoissa filtteri päästetään täyteen ja tasoitetaan sormella jonka jälkeen tamppaus ja koneeseen. Onko moinen tapa järkevä?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: m4tti - Elokuu 11, 2013, 20:50:44 ip
On järkevä. Filtteriä tosin harvemmin vain "päästetään täyteen", kyllä siihen jauhetaan ennalta päätetty tarkka määrä, joka "tasoitellaan filtteriin distribuution parantamiseksi" ennen tamppausta ja koneeseen laittoa. Itse tasoitan "pohjois-etelä-itä-länsi" liikkeellä eli vedän sormella keon tasaiseksi neljästä eri suunnasta, kekoa eli kahvia EI kuitekaan paineta alaspäin vaan annetaan asettua omaan vapaaseen tahtiin. Tampperi on painamista varten.

Kokeilepa tämän foorumin haku-toimintoa ja ylläty positiivisesti...  ;) eli tuossa pääsivulla laita vaikka taikasana "tasoittelu" hakukenttään ja tuloksia löytyy esim: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2869.msg26669#msg26669 josta Joonaa lainaten: "Tasoittamisella (grooming) taas tarkoitetaan mitä tahansa tapaa tai tekniikkaa, jolla kahvi tasoitetaan filtteriin distribuution parantamiseksi."

Aika monta näistä alku- ja jatkovaiheen mieltä askarruttavat kysymyksistä on jossain kohtia foorumia käsitelty, otsikoista ei aina voi arvata mitä kaikkea on kommentoitu ja siksi ainakin itse olen tuolla haulla löytänyt monta vastausta jo ennen kuin kysymys on varsinaisesti muotoutunut ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: mecano - Syyskuu 29, 2014, 17:00:13 ip
Hei kaikille!

  Olen aikeissa ostaa hario skerton kahvimyllyn jolla jauhan papuni. Aion käyttää vanhaa moccamasteria ja ainoastaan siirtyä jauhamaan papuni itse.

  Täällä foorumilla suositeltiin että tuohon myllyyn kannattaa harkita sellaisen lisäosan hankkimista joka toimii ikään kuin  alempana laakerointina teräosalle. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin pavut kannattaa jauhaa aika hienoksi kun käyttää tavallista suodatinta.

  Ilman tuota lisäosaa tuo mylly ilmeisesti jauhaa hienoa purua ihan hyvin ja tuo osa parantaa nimenomaan karkemman jauhamisen tulosta, kysymykseni kuuluu että kannattaako minun ostaa tuo lisäosa vai ei?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 29, 2014, 18:58:55 ip

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin pavut kannattaa jauhaa aika hienoksi kun käyttää tavallista suodatinta.

Ei. Suodatinkahvia ei jauhetra kovinkaan hienoksi. Oikein hienot jauhatukset tulevat lähinnä espressokoneeseen jossa ei ole painesuodinta tai turkkilaiseen kahviin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: La Paviaani - Syyskuu 29, 2014, 19:17:15 ip
Juuri nimenomaan karkea jauhatus suodatukseen --> hanki modaus jenkkimummoilta!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 29, 2014, 19:28:22 ip
Porlex Mini Mill jauhaa muuten ilman modausta pressojauhatuksesta turkkilaiseen. Tall versio on lienee sama, mutta isompi säiliö.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 29, 2014, 19:28:30 ip
..mutta jaksaako Hariolla jyystää puruja? Kupilliseen kahteen ehkä mutta että mokkamaasterilinen. Itse en viitsisi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: vissymies - Syyskuu 29, 2014, 19:44:13 ip
Akkuporakone vääntämään?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 29, 2014, 20:00:32 ip
..mutta jaksaako Hariolla jyystää puruja?

Itse en viitsisi. Itselleni retkiosuhteissa Aeropressille hyvin jaksaa. Kahdellekkin vielä omat kahvikupilliset menee, mutta siitä eteenpäin menee jo työksi. Jos pitäisi joka päivä tehdä, niin joisin teetä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: mecano - Syyskuu 29, 2014, 22:02:31 ip

  Ok, kiitos vastauksista. Mä rupesin nyt itekki miettimään että jaksanko jauhaa käsin niitä papuja.

  Mikä olis hinta\laatu suhteeltaan hyvä sähkömylly?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 29, 2014, 22:11:07 ip
Olisin itsekkin kiinnostunut kuulemaan mikä on nyt IN. onko se vielä Krups?
Voisin hankkia isovanhemmille.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 29, 2014, 22:31:01 ip
Käsimylly vaatii kyllä jatkuvassa käytössä kärsivällisen luonteen. Itselläni meni hermot samantien. Poravirityksellä pärjäsi sen aikaa kun Vario oli huollossa.
Wilfan myllyä voinen suositella suodatinkäyttöön. Nopea jauhamaan, karkeus helppo säätää ja on kestänyt kolme vuotta ilman ongelmia. Käytössä joka päivä. Hiukkasen on äänekäs, ruma ja purusäiliö typerä. Hinta/laatusuhde mielestäni erinomainen.
Siihen en osaa sanoa mitään, onko jokin muu parempi tai muuta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 30, 2014, 00:22:38 ap
Wilfan myllyjen hintahaitari taitaa liikkua jossain n. 70-100€ välillä. Itse ostaisin mieluummin halvemalla kuin kalliimmalla  ;)

On syytä mainita että vaikka laitetta mainospuheissa kovasti kehutaan:
"Markkinoiden ainoa mylly jolla saat sekä pannukahvia että espressoa"
(http://www.wilfa.fi/katalog/product.php?productid=16443&cat=322&page=1)

Edellä oleva ei suinkaan pidä paikkaansa. Sen lisäksi että kyseessä mukamas olisi ainoa kyseisen kaltainen mylly, se ei myöskään kykene kunnolliseen espressojauhatukseen (vaikka tarkasti lukien tuossahan luvataan jo ihan valmista kahviakin  ;)). Mutta moccamaster/mutteri/aeropress/pour-over ym. vastaavaan käyttöön se lienee oiva peli. Viiden vuoden takuu on melko hieno homma nykyajan kodin pikkuhärpättimille. Kannattanee samalla tutustua myös Wilfan suodatinkeittimiin. Ainakin estetiikaltaan ne peittoavat Moccamasterit heittämällä. Tim Wendelboe (joka on myös osallistunut keittimien suunnitteluun) on myös kehunut keitetyn kahvin makua  :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 30, 2014, 11:08:14 ap
Verkkokaupasta (http://www.verkkokauppa.com/fi/product/19459/dqrmm/Wilfa-Svart-Presisjon-WSCG-2-kahvimylly) aika hyvin saisi tuon myllyttimen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 30, 2014, 11:25:31 ap
Verkkokaupasta (http://www.verkkokauppa.com/fi/product/19459/dqrmm/Wilfa-Svart-Presisjon-WSCG-2-kahvimylly) aika hyvin saisi tuon myllyttimen.

Tuolta olen hakenut yhden suodatinkäyttööön. Toimii hyvin pannukahvista painekahvaespressoon. Normi espressokäyttöön ei sovi, kuten ohjekirjakin tietää kertoa. Sääli että mainokset eivät.

En osaa sanoa laadusta mitään tarkempaa, kun en ole vertaillut.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: La Paviaani - Syyskuu 30, 2014, 20:45:29 ip
Karkean suodatinjauhatuksen vääntää Skertonilla paljon helpommin kuin turkkilaisen tomun. On siinä silti hetken jumppa.
Mä jaksoin yksittäisiä tupla-essoja jauhaa 2 vuotta ja sitten hommasin Macap M4D:n. Kymmenen kertainen hinta korreloi melkein vastaavan helppouden kanssa [emoji2]
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: mecano - Lokakuu 01, 2014, 12:12:11 ip

   Kiitos kaikille vastaajille.

   Mä olen kääntymässä ton wilfan puoleen. Niitä on ilmeisesti kahta mallia, ja haluaisin juurikin sen uudemman. Miten tunnistan onko malli uudempaa vai vanhaa mallia?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 01, 2014, 12:50:48 ip
Ulkoisesti taitavat olla samaa näköä (en ainakaan itse huomannu ihmeempiä eroja), mutta mallimerkinnästä ainakin. Wilfa WSCG-2 on se uudempi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Lokakuu 01, 2014, 15:47:11 ip
Stockmannin kanta-asiakastarjouksena tässä kuussa Wilfan mylly + keitin:

http://tinyurl.com/nmoepb3
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Watti - Lokakuu 01, 2014, 18:31:20 ip
Kyllä tuo uudempi Wilfan mylly jauhaa hyvinkin hienoa, hienompaa kuin kaupan valmiit espresso jauhatukset, painekahvaiseen Krupsiin saa laittaa hieman karkeammallekin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 01, 2014, 18:34:05 ip
Kyllä tuo uudempi Wilfan mylly jauhaa hyvinkin hienoa, hienompaa kuin kaupan valmiit espresso jauhatukset, painekahvaiseen Krupsiin saa laittaa hieman karkeammallekin.

Kyllä, mutta kun itse kokeilin Wilfaa paineitamattomalle ja kahvin vivahteista vettähän se suolsi läpi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: mecano - Lokakuu 01, 2014, 21:03:23 ip


  Kävin Stocmannilla hypistelemässä noita Wilfan tuotteita, kiitos vaan Jari vinkistä. Sen verran kivan tuntuisia laitteita olivat että huomenna käyn ne äidin kanssa ostamassa, hän kun on kanta-asiakas.

  Moccamasterista lohkesi juuri viikko sitten kannusta pala  ja vaikka sitä nyt käyttää pystyisikin niin tarkkana poikana olisin halunnut uuden lasipannun ostaa, ja se jo pelkästään olisi maksanut Prismassa 23€, vieläpä väärän värisellä kahvalla (jonka olisin kyllä vaihtanut vanhasta).

  Tuossa tarjouksessa olevalla keittimellä on kahden vuoden takuu ja myllyllä viiden vuoden, oikein kiva juttu.

  Kiitoksia kaikille avusta, mä en juurikaan muuta vielä kahvista vielä tiedä kuin että juuri jauhetuista pavuista tehty kahvi on paljon parempaa kuin valmiiksi jauhetusta tehty, ja jos saan sekaan vielä reilusti kermaa niin paranee vaan. Toivottavasti mustan kahvin ystävät eivät nyt loukkaannu, monia on makuja.

  Jossain vaiheessa voisin vähän tavata tuolta muilta foorumin alueilta että minkälaista kaffetta sitä maailma tarjoaa tälläiselle ihan tavallisen Suomalaisen kahvin ystävälle. Alussa meinaan kuitenkin ostaa ihan tavallista Juhla mokkaa papuina, siihen kun on kahvihammas tottunut.

  Kiitoksia kaikesta avusta!

 
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: mecano - Lokakuu 03, 2014, 20:39:05 ip


  Kävin tuon wilfan setin ostamassa. Vaikka keitin ihan samoilla valmiiksi jauhetuilla juhlamokan puruilla niin tuli yllättävän paljon parempaa kahvia ku vanhalla keittimellä (moccamaster). Eron  suurimmalta osin selittää se että käytin reilusti kermaa kun tähän saakka olen kotona käyttänyt punaista maitoa mutta kyllä maussa oli muutakin eroa.

  Mä mittasin kahvia suhteella litra vettä\65 grammaa kahvia. Ensin kaadoin keitettyä vettä tyhjälle suodattimelle,  kippasin purut suppiloon ja sitten kastelin purut, odotin parikytsekkaa ja sitten kaadoin loput vedet suppiloon suht hitaasti. Veden virtauksen suppilon läpi laitoin aika hitaalle kun oli niin pieni määrä laitossa.

  Nyt vaan täytyy käyttää noi jo ostetut valmiiksi jauhetut juhlamokat pois niin pääsen kokeilemaan itse jauhettua kaffetta.

  Myllyä en nyt vielä pääse testaamaan, toivottavasti sekään ei tuota pettymystä. Huomasin muuten että lidlissäkin myydään jotain papukahvia, minkäköhän makusta se mahtais olla?

  Mitenköhän noi takuuasiat mahtaa mennä kun Stocmann lupaa kuitissa ostokselle kahden vuoden takuun, mutta kahvinkeittimen pahvilaatikossa luvataan viiden vuoden takuu, myllyn laatikossa ei puhuta takuusta mitään. Entä sitten se että verkkokauppa.com lupaa samalle myllylle viiden vuoden takuun ja myös Wilfan kotisivuilla luvataan viis vuotta?

Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 04, 2014, 11:41:32 ap

Huomasin muuten että lidlissäkin myydään jotain papukahvia, minkäköhän makusta se mahtais olla?

Puhtaasti subjektiivisesti se vaaleampi (ei mikään suomalaisittain vaalea) on ihan hyvä sekä suodattimeen ja espressoonkin menee maitokahveihin. Siitä tummemmasta en oikein välitä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Laurijan - Tammikuu 11, 2015, 06:36:08 ap
Hei!

Osaako kukaan neuvoa mitä jauhatusastetta Krups GVX2 myllyssä tarvii suodatinkahville?
Ostin valmista Juhlamokkaa ja huomasin että se on paljon karkeampi kun jos myllyssä jauhan keskikarkeaksi (9/17).
Onko Pauligin jauhatusaste ylipäätänsä oikea tai onko se vaan niin karkea että niiden myllyn ei tukkiinnu.  ???
Luin netissä jossain että Krups GVX2 myllyssä pitää jauhaa 17/17 että on hyvä suodatinkahville.

t. Lauri  :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 11, 2015, 14:28:59 ip

Osaako kukaan neuvoa mitä jauhatusastetta Krups GVX2 myllyssä tarvii suodatinkahville?

Puhdas makuasia. Suodattimelle käyvät eri jauhatusasteet hyvinkin karheaksta yllättävän hienoon. Kaikki riippuu keittimestä, vesimääristä, pavuista ja tietysti omista makutottumuksista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Alphie0 - Tammikuu 13, 2015, 14:03:25 ip
Joo, eihän näihin mitään yksiselitteisiä vastauksia ole. Lähtisin kuitenkin liikkeelle esim. Pauligiin verrattavalla jauhatuksella ja siitä sitten hiljalleen muuttamaan, jos tarvis.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tutti Mare - Heinäkuu 16, 2015, 13:06:53 ip
Pahoittelut offtopicista. Kahwiki ei näytä toimivan enkä löydä tyhmät kysymykset osiotakaan. Onko sellaista. Olisin aloittanut gruposta. Googlekaan ei kertonut mikä tuo mystinen osa on

Edut. Typo korjattu
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 16, 2015, 13:17:06 ip
Löytyy hakusanalla "grouphead". Tarkoittaa suunnilleen niiden osien joukkoa joiden kohdalta kuuma vesi tulee paineella ulos espressokoneesta. Aloittelija törmännee termiin kun jossain kehotetaan aika ajoin puhdistamaan myös tuo alue espressokoneesta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tommi H. - Heinäkuu 21, 2015, 14:34:20 ip
Omat neuvot alkuunpääsemiseksi ovat olleet yleensä:
Jos kahvin maku on peitettävä maidolla ja sokerilla, on siinä todennäköisesti jotain vikaa :D tai jos se maistuu "ihan tavalliselle", se todennäköisesti onkin ihan tavallista kahvia. Makuaisti on myös jokaisella omanlaisensa, joten jos joku kahvi maistuu poikkeuksellisen hyvälle, kannattaa laittaa mieleen miten sen valmisti, ja koittaa toistaa se ensi kerralla.

Ja jos on juonut aina Juhla Mokkaa, on tosi hyvä, jos aloittaa kahveihin tutustumisen kokeilemalla mahdollisimman erilaisia juttuja ja etsimällä sen mistä itse pitää. Tällä hetkellä kahvin uuttamiseen tulee koko ajan uusia mielenkiintosia välineitä, ja todennäköisesti ei tarvitse tuhansien eurojen espresso konetta saadakseen hyvää kahvia, vaan esimerkiksi muutaman kympin AeroPress saattaa olla se oma juttu :) (Mulle se ainakin oli)

Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 21, 2015, 15:29:32 ip

ja todennäköisesti ei tarvitse tuhansien eurojen espresso konetta saadakseen hyvää kahvia, vaan esimerkiksi muutaman kympin AeroPress saattaa olla se oma juttu :) (Mulle se ainakin oli)

Nimenomaan espressokeittimen hyvä puoli on että se tekee espressoa. Jos pitää enemmän muunlaisesta kahvista, niin turhahan se espressokeitin on. Espressokeittimellä ei saa suodatinkahvia eikä aeropressillä espressoa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tommi H. - Heinäkuu 21, 2015, 17:39:26 ip
Nimenomaan espressokeittimen hyvä puoli on että se tekee espressoa. Jos pitää enemmän muunlaisesta kahvista, niin turhahan se espressokeitin on. Espressokeittimellä ei saa suodatinkahvia eikä aeropressillä espressoa.

Aivan  :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Kahva - Syyskuu 02, 2016, 17:36:08 ip
Pitänee nyt espressoaloittelijana itsekin todeta, että eniten lisäarvoa sain seuraavilla toimenpiteillä:

1) Lidlin halpiskahvimylly 14€
2) Lavazzan pavut 250g pusseissa
3) Gaggia RI8323/61 (https://www.amazon.it/Gaggia-RI8323-61-Macchina-Caff%C3%A8/dp/B00FQSIXTQ)

Mielestäni aloittelijan, joka tykkää espressojuomista ja tietää sen, ei kannata turhaan tehdä yli 200€ laitehankintoja.
Jos ei siis ole (ainakaan vielä) sellainen espressonisti, jonka laitteiston on kyettävä vähintään six-sigma prosessinhallintaan, niin halvallakin laitteistolla saa paljon lisäarvoa.

Nespressovehkeillä saisi toki melko helposti ja halvalla hyvää tasalaatuista espressotyyppistä kahvia, mutta henk. koht. haluan ennemmin säätää jauhimen, kahvakeittimen ja papujen kanssa. Nespressokeitin taasen on kiireistä elämää eläviä varten.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 02, 2016, 17:43:12 ip
Pitänee nyt espressoaloittelijana itsekin todeta, että eniten lisäarvoa sain seuraavilla toimenpiteillä:

1) Lidlin halpiskahvimylly 14€

Tämä on kyllä silleen noista se pullokaula josta eniten voisi saada makuun parannusta. Silppuriterämylly jauhaa epätasaista ja todella epätasalaatuista kahvijauhetta. Lisäksi pakostakin tuottaa paljon pölyä, joka lähinnä aiheuttaa kitkerää makua.

Oikeastaan mikä tahansa muuterätyyppinen mylly on aina parempi.

Lainaus
Mielestäni aloittelijan, joka tykkää espressojuomista ja tietää sen, ei kannata turhaan tehdä yli 200€ laitehankintoja.

Mikä nyt sopii kenellekkin. Jos kahvi on hyvää ja siihen on tyytyväinen, niin eipä siinä silloin ole mitään korjattavaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Kahva - Syyskuu 02, 2016, 18:16:22 ip
Tämä on kyllä silleen noista se pullokaula josta eniten voisi saada makuun parannusta. Silppuriterämylly jauhaa epätasaista ja todella epätasalaatuista kahvijauhetta. Lisäksi pakostakin tuottaa paljon pölyä, joka lähinnä aiheuttaa kitkerää makua.

Oikeastaan mikä tahansa muuterätyyppinen mylly on aina parempi.

Mutta mihin hintaan saisi "tarpeeksi hyvin toimivan" sähkökäyttöisen verrattuna tuohon 14€:n silpputerämyllyyn?

Komppaan kyllä tuota pölykommenttia, mutta totean lisäksi, että se pinttyy pitkälti terien alle eikä päädy keittimeen.
Ja koska tuolla 14€:n investoinnilla ja pavuilla (, jotka paketin avaamisen jälkeen säilyvät ilmatiiviissä lasipurkissa) saa kuitenkin keskimäärin parempaa espressoa kuin valmisjauhetuilla, niin siinä kuitenkin voittaa verrattuna edelliseen toimintatapaan.

Tuon myllyn kanssa oli kyllä opettelemista, jotta lopputulos olisi lähes joka kerta riittävän hyvä. Papujen standardiannostelu keittiövaa'an avulla sekä sekuntikello auttoivat prosessinhallinnassa. Eikä tuo Gaggiakaan aina toimi odotetusti.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 02, 2016, 18:20:35 ip

Mielestäni aloittelijan, joka tykkää espressojuomista ja tietää sen, ei kannata turhaan tehdä yli 200€ laitehankintoja.

Ei tosiaankaan, itse asiassa kaikki turhat hankinnat ovat turhia!  ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 02, 2016, 18:53:46 ip
Mutta mihin hintaan saisi "tarpeeksi hyvin toimivan" sähkökäyttöisen verrattuna tuohon 14€:n silpputerämyllyyn?

Ihan mikä tahansa terien päältä alas omaan säiliöön jauhava on paljon parempi:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/13464/dkjgt/OBH-Nordica-Precision-Grinder-kahvimylly (https://www.verkkokauppa.com/fi/product/13464/dkjgt/OBH-Nordica-Precision-Grinder-kahvimylly)

SItten vielä yleisesti parempana pidetty, mutta vielä melko edullinen tarjouksessa 70eurolla:
https://www.hobbyhall.fi/kodinkoneet/keittion-pienkoneet/kahvinkeittimet/wilfa-svart-presisjon-wscg-2-kahvimylly?# (https://www.hobbyhall.fi/kodinkoneet/keittion-pienkoneet/kahvinkeittimet/wilfa-svart-presisjon-wscg-2-kahvimylly?#)

Hinnat voivat tietysti tuntua korkeilta vaikka suhteessa keittimeen, mutta oikeastaan se mylly vaikuttaa siihen kahvin makuun jopa enemmän kuin keitin. Keitin vain läiskää sen kuumennetun veden kahvin läpi paineella, mutta se millaista se kahvijauhe uuton aikana uuttuu on juuri se mistä se maku lopulta tulee. Jos samassa uutossa on paljon pientä jauhetta, niin se yliuuttuu ja jos suurta, niin se aliuuttuu. Hyvät myllyt tekevät tasaisempaa jauhatusta tai ainakin epätasaista hyvässä suhteessa.

Tietysti jos kahvi on nyt hyvää, niin ei siinä mitään. JOS kuitenkin joskus tulee mieleen, että voisit kokeilla missä voi parantaa, niin aloittaisin myllystä.

Lainaus
Komppaan kyllä tuota pölykommenttia, mutta totean lisäksi, että se pinttyy pitkälti terien alle eikä päädy keittimeen.

Kyllä sitä sinne keittimenkin päätyy. Usko pois.

Sen vosiin silppuriteräisestä sanoa, että sillä muuten saa erinomaista turkkilaista kahvia jauhettua, koska turkkilainen kahvihan jauhetaan pölyksi. Pitää vain muistaa välillä antaa jauheen jäähtyä, että mylly ei polta sitä.

Lainaus
Tuon myllyn kanssa oli kyllä opettelemista, jotta lopputulos olisi lähes joka kerta riittävän hyvä. Papujen standardiannostelu keittiövaa'an avulla sekä sekuntikello auttoivat prosessinhallinnassa. Eikä tuo Gaggiakaan aina toimi odotetusti.

Joo. Se noissa halvemmissa välineissä on, että ison opettelun ja säädönkin jälkeen antavat vähän epätasaisempaa tulosta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Cirya - Syyskuu 02, 2016, 19:40:35 ip
Wilfalle kehut täältäkin. Ehdottomasti järkevin ja hinta-laatu -suhteeltaan paras vaihtoehto tällä hetkellä, jos sähköisen haluaa. Tuo OBH oli aika rimpulan oloinen kun noita aikanaan hypistelin. Delonghilla on myös joku halvahko kartioteräinen mylly, mutta se on jo lähes tuon Wilfan hintainen, eikä pärjää sille oikein millään osa-alueella.

Huomionarvoista on, että mikään em. laitteista ei ainakaan modaamatta riitä painekahvattomalle espressokoneelle, joten jos jossain kohtaa haluaa sellaiseen päivittää, niin mylly menee vaihtoon jo ennen sitä konetta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 02, 2016, 19:46:03 ip
Tuo OBH oli aika rimpulan oloinen kun noita aikanaan hypistelin.

Joo. Silti oikeastaan väkisinkin maultaan eri planeetalta kuin nuo silppuriterät.

Lainaus
Huomionarvoista on, että mikään em. laitteista ei ainakaan modaamatta riitä painekahvattomalle espressokoneelle, joten jos jossain kohtaa haluaa sellaiseen päivittää, niin mylly menee vaihtoon jo ennen sitä konetta.

Joo. Tuo kyseinen Gaggia on kuitenkin painakahvakone. Kuitenkin nuo painekahvattomaan espressoon tarkoitetut koneet ovat niin eri hintaluokasta, että noista saa vaikka myllyn suodatinkahveille ja en tiedä lähtisinkö välttämättä ostelemaan painekahvakoneeseen "ehkä tulevaisuutta" varten myllyä joka käy painekahvattomaan koneeseen. Hyvä tiedostaa toki.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 02, 2016, 20:54:27 ip
Olen samaa mieltä, että aluksi ei välttämättä kannata montaa sataa vehkeisiin sijoittaa, jos ei ole varma jaksaako panostaa opetteluun. Itse pärjäsin vuosia krupsin myllyllä ja saman valmistajan thermoblockilla. Tosin, nyt kun on paremmat välineet, niin tunnustan etten Krupsilla päässyt lähellekään nykyistä makumaailmaa. Ihan hyvälle se kahvi silloin maistui - ja kelvollista se olisi vieläkin.

Mutta kaikki oman tarpeen mukaan. Tarvehan ei ole pelkästään makuun liittyvä, vaikuttaa moni muukin seikka: Tila, maksukyky ja into paneutua. Toisaalta parempien keittimien käytön oppimista on aivan liikaa mystisoitu. Ei vipuPavonikaan minusta vaikea opittava ole, ei ainakaan millenium mallit.

Mylly on painekahvan  kanssa seuraava askel. Minulla on aikoinaan silppuri ollut ja aika pian se joutui kierrätyskeskukseen hyllytilaa viemästä. Alle 50 € saa kelpo myllyjä kyseisen Gaggian kaveriksi. Jää pois punnitseminen ja sekunttikellon kanssa pelaaminen. Joskus pieni sijoitus vähentää paneutumisen tarvetta ja kikkailua.

Vaikuttaisiko se silppurin epätasianen tulos siihen, ettei Gaggiakaan aina tunnu toimivan odotetusti?  ???
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 02, 2016, 22:32:54 ip
Itse pärjäsin vuosia krupsin myllyllä ja saman valmistajan thermoblockilla. Tosin, nyt kun on paremmat välineet, niin tunnustan etten Krupsilla päässyt lähellekään nykyistä makumaailmaa. Ihan hyvälle se kahvi silloin maistui - ja kelvollista se olisi vieläkin.

Minulla taas kävi jokseenkin vastaavan kombon kanssa (mylly oli silppurimalli) siten, että meni useammaksi vuodeksi fiilis koko espressotouhusta, kunnes päätin vielä kokeilla ja hankin singleboilerin + I-miniä vastaavan espressomyllyn. Siitä se homma vasta pääsi oikeasti alkuun.

Mutta kaikki oman tarpeen mukaan.

Hyvinkin pitkälle juuri näin.


Wilfan myllyä voi suositella paineistetun filsun/kahvan kanssa (vaikka paineistettua sinänsä en menisikään suosittelemaan). Lisäksi se on kelpo mylly suodatin/aeropress/immersio yms. -käyttöön, jos joskus päättää hypätä seuraavalle askelmalle espressotouhun kanssa.

Kuten olen aiemminkin todennut minun mielestäni paineistetuilla filsuilla/kahvoilla ei saa aikaiseksi espressoa - hyvin paljon espresson kaltaista juomaa kylläkin, joka saattaa - kun tähdet ja planeetat ovat oikeissa asemissa toisiinsa sekä paineistettuun kahvaan nähden - erehdyttävästi muistuttaa aitoa espressoa. ;)
En kuitenkaan lähtisi haastamaan laitetta vaikkapa afrikkalaisilla single-origin -pavuilla. Italialaisilla yms. comfort-blendeillä mahdollisuudet onnistumiseen kasvavat huomattavasti.

Tärkeintä on kuitenkin se, että itse on tyytyväinen makuun. Ei sillä sitten paljon väliä ole, mitä muut höpöttelevät. ;)

Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 02, 2016, 22:59:11 ip

Vaikuttaisiko se silppurin epätasianen tulos siihen, ettei Gaggiakaan aina tunnu toimivan odotetusti?  ???

Väittäisin sen olevan se isoin juttu. Vaikka tekee sekunttikellolla mitä, niin silppuri tekee ihan suttua. Toki se thermoblokki säätää lämpötlat miten sattuu, mutta kyllä tuo mylly silti se suurin outouksien tekijä on.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Kahva - Syyskuu 03, 2016, 00:02:07 ap
Vaikuttaisiko se silppurin epätasianen tulos siihen, ettei Gaggiakaan aina tunnu toimivan odotetusti?  ???

Toisinaan Gaggia puskee jonkinlaiset ylipaineet kahvan kautta pihalle kun painaa kuppinappia. Tätä tapahtuu joskus myös kun kahva ei ole kiinni vehkeessä lainkaan ja painaa kuppinappia. Jos kahva on kiinni koneessa kakun kera, niin tuloksena on todella epätasaisen pulppuavaa ylikuumaa tuotosta. Ikäänkuin jokin venttiili ei aina pelaisi oikein eikä se liity suoraan maidonvaahdotukseenkaan.

Väittäisin sen olevan se isoin juttu. Vaikka tekee sekunttikellolla mitä, niin silppuri tekee ihan suttua.

Kyllä kyllä. Silppurijauhimen prosessi ei pysy 6-sigmassa.

Mutta toisinaan kun keittimellä on hyvä päivä ja jauhatustulos seilaa sinne optimiasetuksille, sekä

kun tähdet ja planeetat ovat oikeissa asemissa toisiinsa sekä paineistettuun kahvaan nähden - erehdyttävästi muistuttaa aitoa espressoa. ;)

Ja muina kertoina voi vain heittää skeidan menemään ja ladata uuden kakun - ei siinä niin kauaa mene.

Talousargumentit yksinkertaistettuna arkielämän kannalta:

Viikonlopun cappuccinot ( 4 kpl ) ja lounas"espressot" (4 kpl ) x 52 vkoa / vuosi = 416 juoma-annosta / vuosi.
Jos vehkeisiin investoisi 0.5€ / juoma-annos, niin 208€ voisi käyttää joka vuosi vehkeisiin.
Oletetaan vehkeiden kestävän kolme vuotta (realistista?), niin 624€ voisi hyvin käyttää kertainvestointina.

Kaikkihan riippuu siitä, että minkä arvoista se juoma sen nauttijalle on euroissa mitattuna.
Jos sen todella samettisen espresson arvo on juojalle esim 3€ / kuppi , niin vehkeisiin voikin sijoittaa jo tuhansia euroja ;D.

Johtopäätös:
Eli kaippa tuollaista Wilfan jauhinta voisi harkita.

Eihän heroiiniakaan aleta heti piikittämään suoneen, vaan ensin poltetaan oopiumia piipusta.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Cirya - Syyskuu 03, 2016, 01:58:26 ap
Ja tuohon matikkaan vielä se, että jos viikolla tulee juotua suodatinkahvia, niin tuolla myllyllä saa siitäkin huomattavasti enemmän irti ilman lisävaivaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 03, 2016, 08:48:53 ap

Talousargumentit yksinkertaistettuna arkielämän kannalta:

Viikonlopun cappuccinot ( 4 kpl ) ja lounas"espressot" (4 kpl ) x 52 vkoa / vuosi = 416 juoma-annosta / vuosi.
Jos vehkeisiin investoisi 0.5€ / juoma-annos, niin 208€ voisi käyttää joka vuosi vehkeisiin.
Oletetaan vehkeiden kestävän kolme vuotta (realistista?), niin 624€ voisi hyvin käyttää kertainvestointina.

Kaikkihan riippuu siitä, että minkä arvoista se juoma sen nauttijalle on euroissa mitattuna.
Jos sen todella samettisen espresson arvo on juojalle esim 3€ / kuppi , niin vehkeisiin voikin sijoittaa jo tuhansia euroja ;D

Jos laatuespresson arvo juojalle on 3€, niin silloin voi suosiolla käydä juomassa sen hifistelykahvilassa parilla eurolla. ;)

Itse kun en tykkää pahemmin juoda suodatin- tms. kahveja, vaan juon kotona lähes poikkeuksetta espressoja ja cappuccinoja, niin viikossa kuluisi samaan määrään laatukahvilassa (tai yhtä hyvin huonossakin) vähintäänkin 9x2€ + 9x4€. Vuodessa siis kutakuinkin 2800€ - nyt kun kahvia on tullut juotua vähän vähemmän. Kotona raaka-aineisiin menee n. 15€ per viikko (tuplaesso laadukkaasta tuorepaahdosta arviolta 0,75€, cappu jotain noin euron verran). Vuodessa siis alle 800€.

Jos siirrytään kodinkoneliikkeiden myymistä keittimistä vakavampien harrastajien laitteisiin, voidaan helposti puhua yli kymmenen vuoden käyttöiästä. Venetsiassa näin kahvilakäytössä todella ikää nähneen Mazzerin myllyn. Kysyin baristalta myllyn ikää. Hän kertoi, ettei ole varma. Se on ollut siinä aina, eli 30-40 vuotta. Kotikäytössä sen siis voisi hyvin lisätä testamenttiin.

Hyvillä laitteilla onnistumisprosentin saa (tietotaidon kehittyessä tietty) kohtuullisen lähelle sataa, jolloin hukkaan mennyt osuuskin pienenee dramaattisesti.

Ei se loppujen lopuksi niin kallista ole. Varsinkin kun kyseessä on ainakin itselleni harrastus. Samalla lailla moniin muihinkin harrastuksiin rahaa uppoaa... ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 03, 2016, 17:47:03 ip
Mielestäni aloittelijan, joka tykkää espressojuomista ja tietää sen, ei kannata turhaan tehdä yli 200€ laitehankintoja.

Ensin lukee tämän ja sitten..

Toisinaan Gaggia puskee jonkinlaiset ylipaineet kahvan kautta pihalle kun painaa kuppinappia. [...] Mutta toisinaan kun keittimellä on hyvä päivä [...]
Ja muina kertoina voi vain heittää skeidan menemään

..lukee tämän. No kukin omalla tavallaan.

Lainaus
Kaikkihan riippuu siitä, että minkä arvoista se juoma sen nauttijalle on euroissa mitattuna.
Jos sen todella samettisen espresson arvo on juojalle esim 3€ / kuppi , niin vehkeisiin voikin sijoittaa jo tuhansia euroja

Jari jo vähän avasikin matikkaa, mutta kyllä hifistelemällä ja tuorepaahdollakin päästään laitekustannuksen mukaanlukien selvästi alle puoleen tuosta kolmesta eurosta per kuppi. Siis tuplaespressoissa. Jos tekee sinkkuja, niin euron raja kolkuttele lähelläkään edes laiteistoineen, kun lasketaan laitteiden kokoelinikä.

Tosin kyllä tämä tekeminenkin on iso osa tätä juttua. Ihan totta puhuen en ole enää ihan varma tahtoisinko enää vaihtaa nykyistä käsimyllyäni maullisesti yhtä hyvään sähkömyllyyn.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 03, 2016, 18:37:20 ip
Toistellaan wanhoja samasta teemasta:

"Käytännössä ihminen joutuu laitteet ostettuaan siihen suomalaiseen n.40e/kg tuorepapukiskontaan. Ja se tämän homman hintatason määrää, eikä se, paljonko ne laitteet oikeastaan joskus maksoivat."

"Mulla menee kilo kuukaudessa näemmä nyt, hieman ehkä päälle, koska joudun tilkitsemään myös pahalla kahvilla noita tilausrakoja.
Sanotaan 1200g/kk se on siis vuodessa 40en:n kilohinnalla 576e. Eli jos pitäisi kolme vuotta laitteita eikä pistäisi laitteisiin enempä kuin kahviin niin voisi ostaa joka kolmas vuosi 700e:n myllyn ja tonnin keittimen..."

Koska mylly on olennainen osa juttua, voisi hommata vaikka käytetyn kunnon myllyn sopuisasti, käyttää sitä 20 vuotta ja myydä voitolla ;-)
 http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4207.0
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Kahva - Syyskuu 03, 2016, 22:54:33 ip
Eikö aloittelijan (tai kenen tahansa muunkin) kannata ostaa juuri sen verran vehkeitä kuin mitä niistä saa itselleen arvoa?

Eli kärjistäen jos joku 1500€:n keitin ja 700€:n mylly parantaa elämyksen arvoa 20%, niin kannattaako se, jos toinen vaihtoehto on pärjätä 85€:n keittimellä ja 14€:n myllyllä (tai no ehkä sen 100€ siihen myllyynkin voisi sijoittaa)?

Ja 40€/kg papujen sijaan ostaa niitä alle 20€/kg maksavia Lavazzan Rossa papumixiä.

Tuolla 2000€:n laite- ja -50% papujen hintaerolla saa kuitenkin aika paljon esim LSD:tä ja MDMA:ta, joiden tuoma lisäarvo elämään on aivan eri tasolla kuin muutaman kahvikupposen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 04, 2016, 07:05:03 ap
Eikö aloittelijan (tai kenen tahansa muunkin) kannata ostaa juuri sen verran vehkeitä kuin mitä niistä saa itselleen arvoa?

Ilman muuta, olisin yllättynyt jos saitilla olisi joku, joka ajattelisi että "laitanpa ensin 1500e liikaa menemään, ja mietin sitten missä ollaan"

Eli kärjistäen jos joku 1500€:n keitin ja 700€:n mylly parantaa elämyksen arvoa 20%, niin kannattaako se, jos toinen vaihtoehto on pärjätä 85€:n keittimellä ja 14€:n myllyllä (tai no ehkä sen 100€ siihen myllyynkin voisi sijoittaa)?

Kärjistäen jos vaihtaisin oman myllyni satasen myllyyn, elämys laskisi 98,6%

Ja 40€/kg papujen sijaan ostaa niitä alle 20€/kg maksavia Lavazzan Rossa papumixiä.

Ilman muuta, vaimo ja äiti vain ei enää kävisi edes kylässä. Joten elämys paranisi ehkä 16,6%
Ei maar, jos saisi tuoretta jostain niin voisihan sen saada kahvina läpi, ainakin sen ensimmäisen päivän, kunnes kaasu haihtuu ja juoma vaihtui kahvinhajuiseksi teeksi.

Tuolla 2000€:n laite- ja -50% papujen hintaerolla saa kuitenkin aika paljon esim LSD:tä ja MDMA:ta, joiden tuoma lisäarvo elämään on aivan eri tasolla kuin muutaman kahvikupposen.

Jos ei aijo juoda kunnon kahvia, on tosiaan aika sama paljonko laittaa laitteisiin -vaikka sijoittaisi miljoonan, on vanha papu vanhaa. Siinä joutuisi vetämään lsd:tä muutaman lapun, jotta muuta kuvittelisi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 04, 2016, 09:24:33 ap
Eikö aloittelijan (tai kenen tahansa muunkin) kannata ostaa juuri sen verran vehkeitä kuin mitä niistä saa itselleen arvoa?

Eli kärjistäen jos joku 1500€:n keitin ja 700€:n mylly parantaa elämyksen arvoa 20%, niin kannattaako se, jos toinen vaihtoehto on pärjätä 85€:n keittimellä ja 14€:n myllyllä (tai no ehkä sen 100€ siihen myllyynkin voisi sijoittaa)?

Ja 40€/kg papujen sijaan ostaa niitä alle 20€/kg maksavia Lavazzan Rossa papumixiä.

Tuolla 2000€:n laite- ja -50% papujen hintaerolla saa kuitenkin aika paljon esim LSD:tä ja MDMA:ta, joiden tuoma lisäarvo elämään on aivan eri tasolla kuin muutaman kahvikupposen.

Kun nyt kerran kysyttiin...

Mistä tämä lukuarvo (20%) on temmattu? Miksei yhtä hyvin 200%, tai 2000%, joka vastaa paremmin omaa kokemustani?

Absurdi keskustelu sinänsä, koska kyseisellä laitteistolla ei näkemykseni mukaan (perustuen espresson yleisesti hyväksyttyyn määritelmään) edes saa aikaiseksi oikeaa espressoa.

Lavazzan papuja ei kannata ostaa missään tapauksessa eikä tilanteessa. On parempi olla ilman papuja kuin käyttää niitä. Aivan karmeaa sontaa. Soveltuvat ainoastaan paineistetuille keittimille, joista niistäkin lähtökohtaisesti on syytä pysytellä kaukana.

En välttämättä tällä foorumilla toisi esiin huumeiden käytön paremmuutta tai niiden elämään tuomaa "lisäarvoa" kahviin verrattuna (en henkilökohtaisesti muuallakaan, mutta se on kunkin oma valinta). Muutenkin on todettava, että vanhojen kotikulmieni tunnetulla diilerillä ei koskaan näyttänyt olevan vastaavaa määrää asiakkaita kuin nykyisin lähes siinä vieressä sijaitsevalla Good Life Coffeella. Poliiseja sitäkin enemmän.
Vertailu LSD:hen ja muihin huumeisiin on mielestäni vähintäänkin outoa, koska en käytä rahojani niihin muutenkaan. Punaviiniä tai oluttakin ostan vain silloin, kun nimenomaan haluan niitä, en espressoa... ;)

Miten arvoa kahvinkeittimissä ja muissa siihen liittyvissä laitteissa voidaan mitata? Minulle ne ovat lähinnä maksaneet rahaa. No, vanhan keittimen ja myllyn myin 7 vuoden käytön jälkeen n. 60%:lla hankintahinnasta. Tämäkään ei suoranaisesti kuvaa laitteiden arvoa itselleni. Lähinnä ajattelisin, että joko haluan hyvää espressoa, tai sitten en halua. Arvon määritteleminen tuntuu vähintäänkin keinotekoiselta. Mutta jos halvalla haluaa päästä, niin Aeropress ja käsimylly on toimiva vaihtoehto, jos nimenomaan espressoa ei tavoitella.

Kuten kenties huomaat, täällä suhtaudutaan kahvitteluun hyvin (ehkä joskus tarpeettomankin) vakavasti. ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 04, 2016, 10:22:07 ap

Kuten kenties huomaat, täällä suhtaudutaan kahvitteluun hyvin (ehkä joskus tarpeettomankin) vakavasti.

Suhtaudutaanko edes? En nyt kamalasti ole huomannut, että kamalasti estettäisiin ketään juomasta vaikka pikakahvia? Tietysti itselleni kahvi on kiva harrastus ja nautin erilaisten kahvien juonnista. Jos en nauttisi, niin olisin ilman ja käyttäisin rahat johonkin muuhun "turhaan" harrastukseen.

Kahvia kannattaa juoda vain maun (tai ehkä mahdollisesti seuran esim. kylässä) vuoksi. Jos kahvi ei maistu hyvältä, niin kofeiinitabletit ovat sekä kätevämpiä, että paljon halvemia kuin mikään tarjouskahvi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 04, 2016, 10:36:35 ap
Eikö aloittelijan (tai kenen tahansa muunkin) kannata ostaa juuri sen verran vehkeitä kuin mitä niistä saa itselleen arvoa?

Kyllä! Tosin  monikaan aloittelija ei välttämättä tiedä miten paljon niistä saa arvoa ennkuin kokeilee. Tätä virhearviota sattuu molempiin suuntiin. Jotkut ostavat kalliit laitteet ja eivät pääse innostukseen. Samaten toiset taas säätävät huonoilla ja se voi jopa tappaa innostuksen tai sitten pakottaa parempiin laitteisiin, joilla se juttu lähtee lentoon.

Mutta kahvi on ennenkaikkea maisteluharrastus. Edelleen painotan, että kofeiinin saa halvemmalla ja helpommin tableteista jos se tuote ei maistu hyvältä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 04, 2016, 10:56:10 ap

Kuten kenties huomaat, täällä suhtaudutaan kahvitteluun hyvin (ehkä joskus tarpeettomankin) vakavasti. ;D

No ei kai. Itse en suhtaudu edes ruokaan intohimoisesti. Minulla on kaveri joka ei koskaan tee itse ruokaa, syö vain valmispitsoja ja muita eineksiä. Hänelle se ei ole arvovalinta, koska hän ei pidä ruuasta -eli hän ei esim. erota atrian läpäriä toisesta pitsasta. Se on hämmästyttävää ja tavallaan positiivista -hän ei kärsi pahasta ruuasta, eikä minun tarvitse tarjota hänelle koskaan mitään syötävää. Mitään 34% parempaa makkarasoppaa tai 67,4% maukkaampia kotonatehtyjä lihapullia -tai muuta vastaavaa äärihifiä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 04, 2016, 11:55:46 ap
No ei kai.

Tämähän kätevästi alleviivaa pointtiani. Toisinaan täällä ei suhtauduta esim. hymiöillä varustettuihin kommentteihin, kuten hymiöillä varustettuihin kommentteihin tulisi suhtautua. ;)

Eineksiä syövät ihmiset.... Voi sentään...  ::)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 04, 2016, 13:59:17 ip

Eineksiä syövät ihmiset.... Voi sentään...  ::)

Heh, ja äitinsä on ammattikokki ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Kahva - Syyskuu 04, 2016, 16:48:04 ip
Kun nyt kerran kysyttiin...

Mistä tämä lukuarvo (20%) on temmattu? Miksei yhtä hyvin 200%, tai 2000%, joka vastaa paremmin omaa kokemustani?

Juuri näin. Täysin subjektiivisesta kokemuksestahan on kysymys ja jokaisella on oma "lisäarvo"käyränsä suhteessa kustannuksiin.

Miten arvoa kahvinkeittimissä ja muissa siihen liittyvissä laitteissa voidaan mitata? Minulle ne ovat lähinnä maksaneet rahaa.

Juuri siten, että jos nykyisin juot kahvisi siten miten juot ja huomenna ostat 50% kalliimpia papuja, niin koetko saavasi sen kustannuksen erotuksen arvona itsellesi? Tai saatko enemmän arvoa kuin mitä kustannus nousee?

Jos maksat 2€ kahvista, joka on mielestäsi sontaa, niin silloinhan olet menettänyt 2 euroa etkä saanut arvoa lainkaan.
Jos taas maksat 2.5€ kahvista, jonka koet olevan 5€:n arvoinen, niin teet 2.5€ voittoa juomalla kyseisen kahvin.
Edelleen ihan miten itse määrittelet sen kyseisen juoman arvon.

Sitten kun oletetaan, että raha on niukka resurssi, niin vaihtoehtoiskustannuksen kautta.
Kannattiko sijoittaa uuteen keittimeen sen sijaan, että olisi ostanut vaikka videotykin.

Kuten kenties huomaat, täällä suhtaudutaan kahvitteluun hyvin (ehkä joskus tarpeettomankin) vakavasti. ;D

Juu se näitä hifistelyfoorumeita usein vaivaa, mutta toisaalta ei se niin huono homma ole, koska siinä fanaattisen hurmoshenkisen paasauksen ohessa kuitenkin lukija saa arvokasta tietoa.

kahvi on ennenkaikkea maisteluharrastus. Edelleen painotan, että kofeiinin saa halvemmalla ja helpommin tableteista jos se tuote ei maistu hyvältä.

Elämäkin on (ainakin joillekin) kokemusharrastus. Ja joidenkin päihteiden alaisuudessa makuaistikin pelaa aivan eri tavalla kuin selvinpäin.
Siksi mielestäni oikeasti kahviharrastuksen vakavasti ottavan henkilön tulisi maistella kahvejaan myös vähintään kannabiksen ja mielellään LSD:n vaikutuksen alaisena. Kaikki muu on väärintekemistä vähän kuin silppurimyllyllä papujen jauhaminen ;D.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 04, 2016, 18:11:18 ip
Minun on kyllä jotenkin vaikea suhtautua tähän "arvokysymykseen". Jotenkin miellän, että kahvipavun laatu, kustannukset ja kysyntä näkyvät hinnassa - poikkeuksena mm. ylihinnoitellut Jamaican Blue Mountain tai Hawaijin Kona. Sivettikahvistakaan en olisi valmis maksamaan.
Laatu maksaa ja laaduton on halvempaa. Se on sitten tyypistä (ja toki laitteistakin) kiinni pystyykö sen laadun hyödyntämään.

Itse valmistan pääsääntöisesti kahvini itse, joten en oikein osaa eläytyä maksavan kahvila-asiakkaan rooliin. Periaatteessa kuitenkin kahden euron kahvi maksaa aina kaksi euroa, pidin siitä tai en. Kahvila-asiakas maksaa myös muustakin kuin kahvista. Tilasta, palvelusta jnejne...
Mielestäni kokemuksen arvottaminen euromääräisesti tuntuu yhä varsin keinotekoiselta.
No, ehkä se aukeaa jotenkin, kun miettii v*******ko poislähtiessä vai ei. ;D

Ja se videotykkikin minulla oli jo ennen ensimmäistä espressokeitintä. ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 04, 2016, 19:01:10 ip

Juu se näitä hifistelyfoorumeita usein vaivaa, mutta toisaalta ei se niin huono homma ole, koska siinä fanaattisen hurmoshenkisen paasauksen ohessa kuitenkin lukija saa arvokasta tietoa.

Aeropress + hyvä mylly. Niillä pääsee pitkälle ja niitä täällä suositellaan usein. Espressoa niillä ti toki saa, mutta hyvää kahvia kyllä. Toki sen itse kahvin pitää olla hyvää, kuten espresso menetelmälläkin.

Lainaus
Kaikki muu on väärintekemistä vähän kuin silppurimyllyllä papujen jauhaminen

Ei silppuriterillä jauhaminen ole väärin. Sitä saa mitä tilaa. Silppurilla saa epätasalaatua ja pölyä. Jos tahtoo niitä, niin antaa mennä vaan.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 04, 2016, 19:03:47 ip

Toisinaan täällä ei suhtauduta esim. hymiöillä varustettuihin kommentteihin, kuten hymiöillä varustettuihin kommentteihin tulisi suhtautua.

Itse ainakin olen aina osanut suhtautua niihin oikein, eli jos joku hymiöllä kuorrutettu väite on sellainen että joku on oikeastikkin sellaista mieltä, niin parempihan siihen on ihan yleisesti vastata.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 04, 2016, 20:19:09 ip

Juu se näitä hifistelyfoorumeita usein vaivaa

Nyt ei tarvita enää kuin se hifistelyfoorumi ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 04, 2016, 20:36:02 ip
Itselläni alussa thermoblock keitin, sain lahjaksi. Siihen kaupasta kävin hakemassa ja kokeilemassa vähän kaikkea purua.
Sit käytettynä krupsin halpismylly niin avautui ihan uusi maailma, näitä todella hyviä espressoja ja cappuccinoja join mieli korkealla.
Sit jossain välissä lueskelin lisempää foorumia, ja keitin päivittyi, mylly perään. Siitä taas vähän ajan päästä uudet hankinnat ja taas uudet.

Mutta pointtina, ne ensimmäiset espressot jotka tein ja cappuccinot jotka vaahdotin (myöhemmin älyten et väärin) maistuivat ihan taivaallisilta.
Ja kyllä niistä vieraatkin pitivät, elleivät vain kohteliaisuuttaan sanoneet.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 04, 2016, 20:38:10 ip
Kaiki myllyt on hifistelyä, vuoden vanha jauho on ihan hyvää ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 04, 2016, 21:15:23 ip
Kaiki myllyt on hifistelyä, vuoden vanha jauho on ihan hyvää ;-)
Kyllä, sen kuin vielä juo pikkurilli pystyssä miettien Italian muistoja. Ai että!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 04, 2016, 21:41:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Toma
Sit käytettynä krupsin halpismylly niin avautui ihan uusi maailma, näitä todella hyviä espressoja ja cappuccinoja join mieli korkealla.
Sit jossain välissä lueskelin lisempää foorumia, ja keitin päivittyi, mylly perään. Siitä taas vähän ajan päästä uudet hankinnat ja taas uudet.

Eiköhän se ole aika monilla mennyt kehityskaari jotensakin näin. Ja eiköhän se ole aika normaali kehityskaari aika monessa muussakin harrastuksessa. Ymmärrys, taito ja välinevaatimukset kasvavat ajan myötä.

Vuoden harrastanut miekkailija pitää omaa perusasentoaan hyvänä ja pistotekniikkaa täydellisenä, halvin perusmiekka ja puku tuntuvat niin hienoilta, että niillä pärjää ikuisesti. Kymmenen vuoden kuluttua varusteet ovat vaihtuneet paljon laadukkaimpiin. Puku on ohuempi ja erilaisia teriä ja kahvoja on tullut kokeiltua useita aseeseen, kunnes oikeasti itselle sopiva on löytynyt. Kun kymmenen vuotta miekkaillut katsoo viisi vuotta vanhaa ottelukuvaa, hän näkee asennossaan ja liikkumisessaan lukemattomia virheitä, joita hän osittain vieläkin hioo pois.

Ihan turha on minusta sormi pystyssä tuputtaa aloittelevalle harrastajalle huippuvehkeitä, kyllähän joku voi heti alussa rahaa kunnon vehkeisiin sijoittaa, mutta uskoisin että harvempi niin tekee. Ja tämä otsikkohan käsittelee nimenomaan halpaa ensiaskelta eli myllyä, joita on monen hintaisia moniin eri tarpeisiin. Silppuri on kyllä huono. Vehkeistä kaikkein kalleimpia on tietenkin espressovärkit. Samaa mieltä olen kuitenkin kuin OskuK, että kahvi se eniten maksaa. Jos paahtaa itse, pääsee hieman halvemmalla, mutta kyllä ammattilaisen tuorepaahto on silti aika hyvää.... sekin menettää makuaan, jos sitä ei itse jauha.

Myllystä harrastus liikkeelle lähtee. Minulla se oli käsimylly turkkilaista varten.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 05, 2016, 07:11:36 ap

Ihan turha on minusta sormi pystyssä tuputtaa aloittelevalle harrastajalle huippuvehkeitä, kyllähän joku voi heti alussa rahaa kunnon vehkeisiin sijoittaa, mutta uskoisin että harvempi niin tekee.

Mitään ei tietenkään kannata tuputtaa. Yllättävän moni on silti tälläkin foorumilla aloittanut espressotouhut suoraan Silvialla tai Oscarilla.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 13:01:36 ip
Mitään ei tietenkään kannata tuputtaa. Yllättävän moni on silti tälläkin foorumilla aloittanut espressotouhut suoraan Silvialla tai Oscarilla.

Kyllä, ja Silvia ja Oscar, vaikka kelpo keittimiä ovatkin, eivät vielä mielestäni edusta "huippulaitteita". Perustason entry-leveliä siis.

Kun siis puhutaan nimenomaan espressosta. Muilla kahvinvalmistustavoilla pääseekin paljon edullisemmin kustannuksin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 05, 2016, 13:21:08 ip
Kyllä, ja Silvia ja Oscar, vaikka kelpo keittimiä ovatkin, eivät vielä mielestäni edusta "huippulaitteita". Perustason entry-leveliä siis.

Eivät toki, mutta kyllä Oscar2 melkolailla hyvä vekotin on, jos stabiilisuudesta on kyse? ..ja paljon muussa espressolaitteista ei ole kysymys? Paremmissa koneissa saa tietysti vielä lisää kapasiteettia yhtäjaksoiseen käyttöön ja PID:jä sun muita paineprofilointeja tulee siinä missä kestävämpiä metallikuoriakin, mutta mitä vikoja siinä muuten on? Jos unohdetaan nyt ulkonäöt.

Tai jos sama kysymys lyhemmin, niin kuinka paljon sinun rocettisi on lämpötila&paine stabiilimpi uuttokammiossa kuin Oscar2? Miten iso se todellinen ero siinä kahvin laadussa on?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 05, 2016, 15:02:08 ip
No, jos satasen mylly edustaa jonkun mielestä hifismiä, niin toki Oskari on äärihifiä, ja tuplaboileri mielenvikaisuutta ;-)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 15:08:16 ip
Eivät toki, mutta kyllä Oscar2 melkolailla hyvä vekotin on, jos stabiilisuudesta on kyse? ..ja paljon muussa espressolaitteista ei ole kysymys? Paremmissa koneissa saa tietysti vielä lisää kapasiteettia yhtäjaksoiseen käyttöön ja PID:jä sun muita paineprofilointeja tulee siinä missä kestävämpiä metallikuoriakin, mutta mitä vikoja siinä muuten on? Jos unohdetaan nyt ulkonäöt.

Tai jos sama kysymys lyhemmin, niin kuinka paljon sinun rocettisi on lämpötila&paine stabiilimpi uuttokammiossa kuin Oscar2? Miten iso se todellinen ero siinä kahvin laadussa on?

En ihan ymmärrä tämän lainatun tekstin tarkoitusta. Edellä kuitenkin kirjoitin, että Silvia ja Oscar (tässä vaiheessa ei edes oltu mainittu Oscar 2:ta, joka on eri keitin) ovat kelpo keittimiä (joskin Silvia mielestäni ylihinnoiteltu). Tulinko jotenkin vahingossa haukkuneeksi niitä? Tarkoittavatko "kelpo keitin" ja "melkolailla hyvä vekotin" olennaisesti eri asioita?

Viittasin lähinnä siihen - kun Tuomas aiemmassa viestissään mainitsi, ettei aloittelijoille kannata tuputtaa huippuvehkeitä - että eiväthän Silvia ja Oscar varsinaista alan terävintä kärkeä edusta. Jos huipuista puhutaan, niin silloin mielestäni puhutaan jostain Synessoista ja sen sellaisista. Kotikäytössä esim. Vesuviuksesta. Se, että saako kotibarista edes irti kaikkea hyötyä kahvilakäyttöön tarkoitetuista huippulaitteista onkin sitten ihan eri asia.

En osaa verrata omaa keitintäni Oscar 2:een, koska en ole koskaan nähnytkään jälkimmäistä, saati tutustunut sen sielunelämään, gruppoon, rajoittimiin, uuttoprofiiliin ja sen sellaiseen... Muutenkaan vertailu ei ole mielestäni tässä yhteydessä oleellista, koska oma keittimeni ei edusta ns. "huippuvehkeitä". Sitten jos lähdettäisiin vertailemaan jonkun Synesson ja Oscar 2:n stabiiliutta, höyrytystehoa, uuttoprofiilin tasaisuutta, niin peli olisi aika selvä. Ainakin uskoisin näin, kun en tosiaankaan ole Oscar 2:sta koskaan tavannut livenä...
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Tinuri - Syyskuu 05, 2016, 15:11:51 ip
No, jos satasen mylly edustaa jonkun mielestä hifismiä, niin toki Oskari on äärihifiä, ja tuplaboileri mielenvikaisuutta ;-)
Täten ilmoittaudun superäärihifistiksi ja megamielenvikaiseksi. Tosin se ei tullut yllärinä  ;D
Tähän on jouduttu siksi, että aloitin aivan sikahuonolla thermoblokilla, silppurimyllyllä ja päivitin laitteita varmaan 10 kertaa.
Heti kun olis hankkinut Izzo Dueton ja nuo kunnon myllyt, niin olis säästänyt pitkän pennin...
Eikös sitä sanota, että lopullinen hinta saadaan, kun laskee ne huonojen vehkeiden ja lopullisten hinnat yhteen?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 15:17:50 ip
Täten ilmoittaudun superäärihifistiksi ja megamielenvikaiseksi. Tosin se ei tullut yllärinä  ;D
Tähän on jouduttu siksi, että aloitin aivan sikahuonolla thermoblokilla, silppurimyllyllä ja päivitin laitteita varmaan 10 kertaa.
Heti kun olis hankkinut Izzo Dueton ja nuo kunnon myllyt, niin olis säästänyt pitkän pennin...
Eikös sitä sanota, että lopullinen hinta saadaan, kun laskee ne huonojen vehkeiden ja lopullisten hinnat yhteen?

Minä niin allekirjoitan edellisen.

Onhan käsittääkseni thermoblock-keittimissäkin eroja, mutta omani oli aikamoinen rimpula ja se yhdistettynä silppurimyllyyn oli aikamoinen innontappajacombo. ;D

Myöhemmin ihan hyvin pärjäsin suurinpiirtein Silvian tasoisella keittimellä ja entry-level -myllyllä vuosikaudet, mutta en niihinkään kyllä enää takaisin vaihtaisi!
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 05, 2016, 15:20:45 ip
En ihan ymmärrä tämän lainatun tekstin tarkoitusta.

Tarkoitus oli vain tuoda esiin se mikä on jonkun Oscar 2 ero johonkin aidosti markkinoiden äärivekottimeen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 15:30:06 ip
Tarkoitus oli vain tuoda esiin se mikä on jonkun Oscar 2 ero johonkin aidosti markkinoiden äärivekottimeen.

No se vasta tuntuu vielä oudommalta, kun aiemmin puhuttiin ihan eri keittimestä. ;)

Mutta en tiedä, miten esim. esiuutto Oscar 2:ssa on hoidettu. Huippuvehkeissähän se on tarkasti käyttäjän määriteltävissä samoin kuin uuttoprofiilitkin. Esiuuton vaikutus kanavointiin on todettu asia, samoin kuin kanavoinnin vaikutus uuttoon. Oscar 2:ssa on paljon muutakin, josta en tiedä mitään, joten kysymykseen vastaaminen on mahdotonta. Ehkä joku jolla on kokemusta Oscar 2:sta sekä alan terävintä kärkeä edustavista keittimistä osaa sanoa paremmin...?
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 05, 2016, 15:37:51 ip

Esiuuton vaikutus kanavointiin on todettu asia

Olisiko tähän linkkiä? En siis epäile, mutta kiinnostaa jos ihan on kunnolla todettu tyyliin "Socratic coffee".
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 20:27:57 ip
Olisiko tähän linkkiä? En siis epäile, mutta kiinnostaa jos ihan on kunnolla todettu tyyliin "Socratic coffee".

Tämä taitaa olla niin perusasia, että tuskin sitä (kuten vielä niin montaa muutakaan asiaa kahviin liittyen) vielä on tieteellisesti tutkittu...
Keskustelua toki asiasta on käyty jo iät ja ajat - kuten esim:
http://www.baristaexchange.com/forum/topics/is-preinfusion-really
tai:
http://www.home-barista.com/search-results.html?q=preinfusion+channeling&ie=ISO-8859-1&cof=FORID%3A9&cx=partner-pub-1874394195286019%3Aih80ev-qwtj&siteurl=www.home-barista.com%2Fsearch.php&ref=&ss=8224j8344644j22

Mainittakoon, että esiuutto ei välttämättä tuo etua, mikäli jauhatus ja distribuutio ovat parasta mahdollista luokkaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 05, 2016, 21:52:59 ip

Mainittakoon, että esiuutto ei välttämättä tuo etua, mikäli jauhatus ja distribuutio ovat parasta mahdollista luokkaa.

Juu. Näin olen antanutkin itselleni kertoa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 05, 2016, 22:28:22 ip
Juu. Näin olen antanutkin itselleni kertoa.

Sitten kun pidetään mielessä, että paras mahdollinen jauhatus on yhä keskeneräinen asia ja että parhaan mahdollisen distribuution tieteellisen tarkka määrittely kotioloissa on melko hankalaa, olen tullut siihen johtopäätökseen, ettei kohtuullisesta esiuutosta ainakaan suurempaa haittaa ole. ;)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 06, 2016, 07:15:54 ap
Sitten kun pidetään mielessä, että [..]

"Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa?
Totta toki muun muassa Olkiluodossa"
- Eppu Normaali
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 08, 2016, 23:13:34 ip
"Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa?
Totta toki muun muassa Olkiluodossa"
- Eppu Normaali

Haha, ja ajatelkaa millaiseen hifismiin ollaan pääsemässä raskalaisten avulla, ja jos on paperityön yllättyvyydestä mitään vinkkiä tulevaan, ollaan kyllä high-END systeemien parissa venäläisfirman kanssa ;-D
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 08, 2016, 12:58:53 ip

Olisiko niin, että grammat vakioidessa syntyy yksi muuttuva tekijä tilalle, tilavuus? Eli sama grammamäärä luonnollisesti tuottaa eri tilavuusmäärän jauhetta esim pavusta riippuen.

Olen pohtinut tätä joskus ja molemmilla on tullut tehtyä. En osaa sanoa kumpi tuottaa tasaisempia tuloksia papua vaihdettaessa. Kummallakaan en ole selvinnyt pavunvaihdosta keskimäärin ilman säätöä ja kummalla tahansa on toiminut hyvin saman pavun kanssa. Käytän vaakaa koska sillä on minusta helpompi pitää määrä samana ja nykyisen myllyni kanssa se on toki paljon helpompi.

Mitä mylltä käytät? Myös jauhatuksen distribuutio (eli mylly) voi vaikuttaa tähän. Pharoksella saan tasaisemmat tulokset kuin i-minillä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Cirya - Lokakuu 08, 2016, 17:46:42 ip
Olisiko niin, että grammat vakioidessa syntyy yksi muuttuva tekijä tilalle, tilavuus? Eli sama grammamäärä luonnollisesti tuottaa eri tilavuusmäärän jauhetta esim pavusta riippuen.

Ei siinä kyllä pitäisi olla juurikaan eroa, kunhan koputtelet keon huolella tasaiseksi ennen tamppausta, ettei ilmataskuja ja kokkareita jää häiritsemään. Jos tilavuutta lähdetään mittaamaan koskemattomasta kasasta jauhettua kahvia, niin sitten voi varmasti olla isojakin heittoja. Siihen miten purut luonnostaan asettuvat keskenään vaikuttavat esim, kosteus, öljyisyys, karkeus, staattinen sähkö etc, mutta huolella valmistelluissa ja pohjaan tampatuissa kakuissa ei pitäisi olla vaihtelua. Joka tapauksessa pidän massaa huomattavasti tilavuutta järkevämpänä suureena etenkin espressomenetelmällä, koska joka paikassa on ilmaa sotkemassa tuloksia.

Uudella pavulla lähtisin suosiolla aina nollista liikkeelle jollain grammamääräisellä perusreseptillä ja säätäisin siitä haluttuun suuntaan sen sijaan, että pyrkisin säilyttämään saman reseptin pavusta toiseen. Itse ainakin opin tällä tavoin erilaisten kahvien käyttäytymisestä paljon enemmän riippumatta uuttomenetelmästä.

Jokainen tyylillään, omia touhujani vaaka vain nopeuttaa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 09, 2016, 12:48:49 ip
Niin joo siis tietysti tampattua tilavuutta seuraan - silmämääräisesti pitää tamppauksen jälkeen olla ehkä 3 tai 4 mm filtterin yläreunaan.

Tamppauksen jälkeen takistamisessa on vaan se ongelma, että tampauksen jälkeen jauhetta ei oikein kannattaisi lisätä. Siksi mittaukset on paras tehdä esim. kopautuksen jälkeen.

Lainaus
Yksi asia mikä vaakaa käytettäessä on olennaista on tietenkin vaa'an tarkkuus. Minulla ei ehkä tarkin mahdollinen ja grammahan on jo paljon.

Erittäin olennaista. Gramman heitto vaikuttaa ihan huomattavasti omalla 20g annoksellanikin, 16g vaikutuksen pitäisi olla paljon isompi. Yli 6%. Tietysti jos jaksaa säätää että seuraa missä kohtaa numero vaihtuu saa ehkä aavistuksen lisää tarkkuutta, mutta se on kyllä niin vaivalloista ja silti puutteellista, että mielummin tilaisin sen muutaman euron vaa'an kiinasta.

0,1g tarkkuudella näyttävä vaaka riittää hyvin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: Elwood - Helmikuu 07, 2021, 20:03:43 ip
Olisi aloittelijan kysymys papuihin liittyen.

Forumia selaamalla vaikuttaa, että paahtoajankohta on hyvinkin kriittinen ja moni suosittelee, että pavut pitäisi olla juotuna muutaman kuukauden (viikon  ???) kuluttua paahdosta.  Tämä aiheuttaa melkoista rajoitusta erilaisten kahvien maisteluun ja vertailuun.  Ostin itse alkuun 2x250g ja 1x500g pussit papuja, joiden perusteella olisi tarkoitus luoda ensimmäistä pohjaa ja lähteä sitten siitä vertailemaan.  Ehkä hiukan hölmöstikin valitsin pari tummaa ja kolmaskin oli espressoa, jota ajattelin mutteripannulla testata.  Cremasta tilasin nuo aiemmat ja sinänsä tuoretta tavaraa esim. heidän house blendinsä, että paahto oli viikon ikäinen, kun kotiin kahvin sai.  Mutta eihän tuotakaan määrää saa millään heti tuhottua, kun talouden ainoa kahvinjuoja olen.

Olin ajatellut, että olisi mukava olla hyllyssä kerralla useampia kahveja, jotta voi fiiliksen mukaan haluamaansa juoda.  Olisi jokin tumma, jokin vaalea, jokin hiukan erikoisempi jne.  Samaan tyyliin kuin vaikkapa teen kanssa.  Onko tämä nyt kuinka tuhoontuomittu ajatustapa paahtoaikaa ajatellen?  Ei oikein viitsisi yhtä pientä pussia kerrallaan kotiin kiikuttaa ja ryystää loppuun ennen seuraavan ostamista  :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan askel 1: jauha itse - helpot vinkit starttiin
Kirjoitti: tpm - Helmikuu 08, 2021, 10:18:29 ap
Olin ajatellut, että olisi mukava olla hyllyssä kerralla useampia kahveja, jotta voi fiiliksen mukaan haluamaansa juoda.  Olisi jokin tumma, jokin vaalea, jokin hiukan erikoisempi jne.  Samaan tyyliin kuin vaikkapa teen kanssa.  Onko tämä nyt kuinka tuhoontuomittu ajatustapa paahtoaikaa ajatellen?  Ei oikein viitsisi yhtä pientä pussia kerrallaan kotiin kiikuttaa ja ryystää loppuun ennen seuraavan ostamista  :)

Kuulostaa siltä että kahvia jauhetaankin annoksittain, eikä sitä ole missään vaiheessa hopperin täydeltä. Yksi ratkaisuhan tähän on jakaa pussit tuoreeltaan annoksiin tai muutama annos per pussi esim. minigrip pusseihin. Pussit pakkaseen ja sitä mukaan kun käyttää edellisen ottaa seuraavan lämpiämään. Kylmänä pusseja ei kannata avata jos niissä on useampi annos, muuten kosteus tiivistyy pavuille. Yksittäisiä annoksia jotkut kai jauhaa jäisinäkin, itse en ole kokeillut.